Je to si u pravu. Vjerujem da covjek automatski izgovori hljeb i to je sasvim OK. Navika jeli. Al ako vec znamo (predpostavljamo) da sugovornik (prodavac) nece razumjeti onda nije tesko presaltati se i reci Kruh. Ako odes vani znas da trebas koristiti jezik koji je razumljiv tamosnjim ljudima. Vidi ja smatram sve ovo sasvim normalno. Jedino je zalosno to sto na prostorima bivse yu svi skoro sve razumiju. Al se pravimo budale da bi drugog pokusali takodje budalom napravit. Zalosno, al tako je.Murat Sabanovic wrote:zato sto nemamo obicaj kruh da trazimo/kupujemoSiSaJuMe wrote:Pa ako vec znate da kazete Kruh, zasto tako i netrazite.
hljeb ili kruh
- SiSaJuMe
-
morse
providna ti je provala bila od prvog momenta, ali eto rekoh da odgovorimedu wrote:a cime taj pritisak mjeris? mozda tlakomjerom?morse wrote:u mene je pritisak.edu wrote: buraz..je li ti kazes pritisak ili tlak?
![]()
![]()
da se zasladis loma.
ne mjerim ga uopste, nego odem kod doktora a on mi izmjeri pritisak
a kako se na nasem jeziku kaze ta sprava nemam pojma pitacu njega.
mozda je k....mjer
-
edu
provala? ne..to uopste nije provala..vase licemjerstvo bi se moglo nazvati provalom.."tuznom provalom"...
umjesto da vam bude drago sto za jednu rijec imate vise sinonima..vi tu pravite problem..eh..smeta vam hljeb/kruh..a ne smeta vam kad "pevate" cecine "pesme"..pa zavrnete ekavicu..iako vi dobro znate da "mi" kazemo vjecno a "oni" kazu vecno..ali vi upkros tome "otpevate" "...grad..gde si vecno mlad..."..smeta vam kad neki srbin iz rs-a prica ekavicu ali vam ne smeta kad ganic prica ekavicu..daj boze da znam govoriti svaki jezik na svijetu..ljudi ne znaju pisati nas jezik ali se zato znaju prepirati je hljeb ili je kruh...
ne bi me cudilo da se pritisak pocne mjeriti pritiskomjerom..samo nek' je "nase"..pa makar i nakaradno...
umjesto da vam bude drago sto za jednu rijec imate vise sinonima..vi tu pravite problem..eh..smeta vam hljeb/kruh..a ne smeta vam kad "pevate" cecine "pesme"..pa zavrnete ekavicu..iako vi dobro znate da "mi" kazemo vjecno a "oni" kazu vecno..ali vi upkros tome "otpevate" "...grad..gde si vecno mlad..."..smeta vam kad neki srbin iz rs-a prica ekavicu ali vam ne smeta kad ganic prica ekavicu..daj boze da znam govoriti svaki jezik na svijetu..ljudi ne znaju pisati nas jezik ali se zato znaju prepirati je hljeb ili je kruh...
ne bi me cudilo da se pritisak pocne mjeriti pritiskomjerom..samo nek' je "nase"..pa makar i nakaradno...
- Murat Sabanovic
uh sto ti je pritisak skocio?????edu wrote:provala? ne..to uopste nije provala..vase licemjerstvo bi se moglo nazvati provalom.."tuznom provalom"...
trebo bi ga izmjeriti pritiskomjerom
- SiSaJuMe
E kad bi se tvoj kucni primjer koristio u trgovinama di bi nam bio kraj. Fazon je u tome sto Balkanci konstantno razmisljaju o nekoj Dominaciji. Mora da bude po mom, pa koristicu sve moguce da bi nekog drugog ismijo i napravio budalom. Okrenes se jednom u bilo kojem gradu u BIH i vidjeces "Dominacije" sto ja inace opisujem kao "Popisane teritorije" kao sto to psi cine. Iz sve te neke gluposti koja dovodi do krajnosti da se cak i jezik izvrce i ismijava na sve moguce nacine. Neznajuci da svako poznavanje stranih rijeci zlata vrijedi. Vidi kad nam dodje Kinez i prica na nasem jeziku svi kontamo kako je pametan i naucio nas jezik. I niko ga nece ismijavat ako nesto pogresno kaze. Al to se nepraktizira izmedju Balkanaca nazalost.A wrote:U mene mi u kuciSiSaJuMe wrote:Je to si u pravu. Vjerujem da covjek automatski izgovori hljeb i to je sasvim OK. Navika jeli. Al ako vec znamo (predpostavljamo) da sugovornik (prodavac) nece razumjeti onda nije tesko presaltati se i reci Kruh. Ako odes vani znas da trebas koristiti jezik koji je razumljiv tamosnjim ljudima. Vidi ja smatram sve ovo sasvim normalno. Jedino je zalosno to sto na prostorima bivse yu svi skoro sve razumiju. Al se pravimo budale da bi drugog pokusali takodje budalom napravit. Zalosno, al tako je.kao kod Pante
mjesan brak u jezickom smislu, jel'... I moj dragi mi kaze "dodaj mi molim te hljeb", a ja pruzam i kazem "izvoli kruh". Casna piJonirska - bez ikakve zle namjere, bez zelje da ga ispravim, nego isto kao sto bi mu neko drugi rekao "izvoli hljeb".
Sad, kad to zamislis u prodavnici, gdje kazes "jedan hljeb molim", prodavacica ga spakuje i kaze "izvolite vas kruh" - to nije obavezno da bi ti podmuklo nametnula svoju varijantu (uz to sto je strana rijec, jos je i fashisoidna, ustashoidna, podlo-katolicka...), nego bez razmisljanja, mahinalno, iz ciste pristojnosti.
-
Edit
U samoposluzi u Sarajevu pitala sam imaju li krusne mrvice. Rekose da nemaju. Onda ihi ja ugledam, i pokazem im, pa kazu, nismo razumjeli. Na nasem jeziku se kaze -prezla....
Naravno, takve odgovore cete najcesce cuti od onih koji nemaju pojma o porijeklu pojedinih rijeci, niti imaju bogat rijecnik.
Naravno, takve odgovore cete najcesce cuti od onih koji nemaju pojma o porijeklu pojedinih rijeci, niti imaju bogat rijecnik.
-
zico
Pa u čemu je onda problem prika?nisu to zavjere, vec reakcija na provokacije
mozes ti meni spelovati i u tablaturama ako hoces,
ali ja jos nikad nisam trzio kruh,kavu,mineralnu nego hljeb,kafu,i kiselu i uvijek sam je dobio.
Napuhali/naduvali ste problem gdje ga nema ,barem ne u velikim količinama, mlađim generacijama bi trebali dopustiti da baš i ne znaju svaki izraz...
Ja sam nekada za mineralnu uvijek govorio Radenska isto kao i za kalkulator Digitron...Svako vrijeme nosi svoje izraze...
-
MBA
#133 Re: hljeb ili kruh
Murat Sabanovic wrote:kakav idiotski odgovor!!!!!!MBA wrote:Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
Kakvo idiotsko pitanje?!
Za tebe mogu napisati dvije stvari koje te karakteriziraju: prvo--ti doista i jesi glup (ja nisam pisao odgovor, vec komentar; da li kupujemo hljeb ili kruh je trebalo--da znas da se izrazis--biti, "Kojim se nazivom koristite--kruh ili hljeb?"); drugo--namjere su ti lose. Povrh svega, ruzan ti je i nick.
-
morse
a to mi tlakomjer ne zvuci nakaradno.edu wrote:provala? ne..to uopste nije provala..vase licemjerstvo bi se moglo nazvati provalom.."tuznom provalom"...
pa nema debilnijeg jezika od hrvatskog, i glupo je uopste ulaziti u diskusiju zbog ovakvih stvari.
bujrum pasa govori kruh, kava, ocu, ajmo libo me.
ali nemojte meni pametovati kad dodem u ducan i trazim hljeb.
i ako si mene mislio porediti sa onima sto slusaju tu cecu zajebo si se.
a i vidim da si umeracio pa pola strofe napiso.
polahko da te meza ne ufati.
-
buhtelj
Znate, kaj decki naucite jezike africkih plemena pa ce te se ful bolje komunicirati....govori tak kao sto su te doma naucili..a ak si bumbra si bumbar nebitno koji jezik govoris...morse wrote:a to mi tlakomjer ne zvuci nakaradno.edu wrote:provala? ne..to uopste nije provala..vase licemjerstvo bi se moglo nazvati provalom.."tuznom provalom"...
pa nema debilnijeg jezika od hrvatskog, i glupo je uopste ulaziti u diskusiju zbog ovakvih stvari.
bujrum pasa govori kruh, kava, ocu, ajmo libo me.
ali nemojte meni pametovati kad dodem u ducan i trazim hljeb.
i ako si mene mislio porediti sa onima sto slusaju tu cecu zajebo si se.
a i vidim da si umeracio pa pola strofe napiso.
polahko da te meza ne ufati.
- Murat Sabanovic
#137 Re: hljeb ili kruh
hajmo decko ,prosetaj ako ti si tema ne svidja....MBA wrote:Murat Sabanovic wrote:kakav idiotski odgovor!!!!!!MBA wrote:
Kakvo idiotsko pitanje?!
Za tebe mogu napisati dvije stvari koje te karakteriziraju: prvo--ti doista i jesi glup (ja nisam pisao odgovor, vec komentar; da li kupujemo hljeb ili kruh je trebalo--da znas da se izrazis--biti, "Kojim se nazivom koristite--kruh ili hljeb?"); drugo--namjere su ti lose. Povrh svega, ruzan ti je i nick.
a o gluposti i nerazumijevanju najbolje govori ovaj tvoj komentar...
namjere lose? ma sta mi kazes....
vidim da ne kontas osnovne izraze ,ali usudjujes se nekakve kritike pisati.
ali nezmjeram ti sto nisi temu skonto ,vec sto glupe kritike pises na racun drugih...
tema nije hajmo se prebrojati ,vec se radi o onim bosancima koji u bosni kupuju hljeb a cim dodju u hravtsku hljeba vise nema ,nego se kruh kupuje ...........
glup mi je nik!!! mozda ,ali tvoj je jos gluplji
- SiSaJuMe
Sa ovim drugim se slazem a ovo prvo mislim da nema smisla. Jezik s kojim ti, ja a i ostali pricamo nerazlikuje se puno jedan od drugog. Stoga ako je hrvatski jezik debilski kostantiras da i ti i ja koristimo Debilske jezike.morse wrote:pa nema debilnijeg jezika od hrvatskog, i glupo je uopste ulaziti u diskusiju zbog ovakvih stvari.
Debilski jezik i nepostoji. Bez ljutnje al diskusija o jeziku nema smisla. Nepostoji bolji i losiji jezik. Postoje budale koje ismijavaju prvo sebe pa tek ostale na racun poznavanja/nepoznavanja jezika. Poznavanje bilo kojeg jezika na svijetu je vrijedno zlata.
Kako kaze ona stara : Vrijedan si onoliko koliko jezika znas.
Pozdrav.
-
white_sugar
hvala na doprinosudanas wrote:ja bih samo da pridonesem ovoj konstruktivnojdiskusiji
time sto bih napomenula da je "ducan" rijec koja je u "nas" jezik usla iz turskog ("dukkan"). pa eto...
![]()
![]()
![]()
-
Stari
Kad sam onomad, u doba crnobijelih televizora sa jednim kanalom, bio upucen u ravnu Slavoniju na to sto se tad zvalo redovno odsluzenje vojnog roka u JNA prvi put sam ukonto da ima naroda iz sa teritorije Bosne i Hercegovine iz njenog istocnog dijela koji fakat ne znaju neke rijeci ...za koje sam ja do tad (a vise manje tako mislim jos uvijek) mislio da su dio sluzbenog jezika zemlje u kojoj zivim.
Cudom se nisam mogao nacuditi da ljudi iz okoline Srebrenice, Foce i tako tih krajeva ...stvarno nisu znali sta su to ... hlace (po njima pantalone) ...mrkva (po njima sargarepa) ... mahune (to se po njima zvalo boranija i nikako drugacije) ...i tako dalje. Ja sam u JNA stigao iz sjeverozapadne BiH i nisam se mogao tada cudom nacuditi...mislim u redu je to ...ja recimo nikad u zivotu nisam mrkvu u redovnoj, svakodnevnoj upotrebi nazivao sargarepom...medjutim ipak sam znao da se to tamo u Srbiji tako zove...dakle nije mi bilo toliko nepoznato. Ovi momci su se s tim sprdali isto kao da ja to sve skupa zajedno izmisljam ....evo ne mako se sa ove stolice ako lazem. nije mi bilo cudno sto jedan tip iz Valdicina Hana ne zna sta je to kruh ...jer oni tamo i onako govore napola bugarski...ali da su momci iz istocnih dijelova bosne bili toliko operisani od toga kakav narod zivi na drugom kraju njihove ipak omalene zemlje i kako taj narod iz tog dijela zemlje prica.
citajuci ovu raspravu uvidjam da se neke stvari nisu promijenile ni za milimetar ....dapace.
Cudom se nisam mogao nacuditi da ljudi iz okoline Srebrenice, Foce i tako tih krajeva ...stvarno nisu znali sta su to ... hlace (po njima pantalone) ...mrkva (po njima sargarepa) ... mahune (to se po njima zvalo boranija i nikako drugacije) ...i tako dalje. Ja sam u JNA stigao iz sjeverozapadne BiH i nisam se mogao tada cudom nacuditi...mislim u redu je to ...ja recimo nikad u zivotu nisam mrkvu u redovnoj, svakodnevnoj upotrebi nazivao sargarepom...medjutim ipak sam znao da se to tamo u Srbiji tako zove...dakle nije mi bilo toliko nepoznato. Ovi momci su se s tim sprdali isto kao da ja to sve skupa zajedno izmisljam ....evo ne mako se sa ove stolice ako lazem. nije mi bilo cudno sto jedan tip iz Valdicina Hana ne zna sta je to kruh ...jer oni tamo i onako govore napola bugarski...ali da su momci iz istocnih dijelova bosne bili toliko operisani od toga kakav narod zivi na drugom kraju njihove ipak omalene zemlje i kako taj narod iz tog dijela zemlje prica.
citajuci ovu raspravu uvidjam da se neke stvari nisu promijenile ni za milimetar ....dapace.
- danas
pantaloneA wrote:Eh, Stari, ispade da se u Bosni govorilo "hlace"a ne starobosanski "pantalone" ili kao sto se odomacilo u govoru "pantale"
ja bih ipak rekla
a sve te rijeci su ipak donekle
-
Stari
He...
...stovana "A"....kad sam se tek usudio izgovoriti cikla ...umjesto cvekla...moglo je doci do malo zescih oblika rasprave....Oficiri su naravno tu suplju pricu "razresili"...onako kako su najbolje znali i umjeli....u Oruzanim snagama KoV JNA je tada (kao i uvijek) sluzbeni jezik bio srpsko-hrvatski ekavskog narjecja i ja sam to imao prihvatiti. Sto sam, doduse nerado, i uradio.
-
Kwaheri
danas wrote:ja bih samo da pridonesem ovoj konstruktivnojdiskusiji
time sto bih napomenula da je "ducan" rijec koja je u "nas" jezik usla iz turskog ("dukkan"). pa eto...
![]()
![]()
![]()
nekako mi to suhveli, otkud turski u purgerskom?
...purgerke (a Boga mi i purgeri)...pa vele - ducan
jesi sigurna da je bash tak?
- danas
pa 'vakozena wrote:nekako mi to suhveli, otkud turski u purgerskom?danas wrote:ja bih samo da pridonesem ovoj konstruktivnojdiskusiji
![]()
![]()
![]()
...purgerke (a Boga mi i purgeri)...pa vele - ducan![]()
jesi sigurna da je bash tak?
-
zlata
Ma ohan'te malo. I 'Rvatska, za'malo ne postade "Turska"!danas wrote:pa 'vakozena wrote:nekako mi to suhveli, otkud turski u purgerskom?danas wrote:ja bih samo da pridonesem ovoj konstruktivnojdiskusiji
![]()
![]()
![]()
...purgerke (a Boga mi i purgeri)...pa vele - ducan![]()
jesi sigurna da je bash tak?i dukkan je vjerovatno dosao iz perzijskog u turski
![]()
![]()
sto samo potvrdjuje tezu da su braca 'rvati
porijeklom arijevci i perzijanci
![]()
![]()
vidis kako govore tecno
cisti perzijski
![]()
![]()