Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Rasprave o vjerskim temama.
broj dva

#26 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Post by broj dva »

Na šta bi ličili ako bi skakali na neku ženku, svaki put kad se chuna podigne?
Ne radi se o šejtanu, već o karakteru.
Zapitaš li se ikad zašto chuna miruje kad vidiš pristojno pokrivenu ženu (a možda je zgodnija i privlačnija od one kod koje ne miruje)?
Vjera ne zabranjuje odnose sa ženama, naprotiv preporučuje ih, samo ih uvodi u neke razumske okvire.[/quote]
----
ABH017- tvoji postovi, iako cesto dijametralno suprotni mojim misljenjima, izgledaju normalno i razumno i kulturno tako da cu se sada potruditi da dam malo temeljitiji odgovor bez sala. Iziritirao me ovaj komentar :

"Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicu"

Zasto me ovo iritira ? Prvo da se izjasnim - nemam nista protiv hidzaba kao licni izbor. Spada pod osnovna ljudska prava. Hidzab koji je recimo moja nena nosila joj je bio nametnut protiv njene volje ali to je vec drugo vrijeme i nije nam tema...
Ali po ovom komentaru ispada da je ljudska seksualnost nesto bolesno, neprirodno i nesto cega se treba stiditi. Izgeldas dovoljno obrazovano da predpostavljam da su poznajes osnovne biologije, seksualni nagon i socijalni darvinizam. Seks je bioloski imperativ i muskarcima i zenama. Muskarce seks manje kosta nego zene (darvinizam sta ces) jer se ne moramo bakcati sa trudnocom, bolnim porodjajem i materinskim instiktom da rodjeno djete izdrzavamo. Zato su muskarci bioloski programirani da zele seks sa vise partnera.Zato i sretno ozenjeni muskarci bace pogled na dobru zenu. Toliko (u vrlo kratko) o biologiji.
Kutlura, civilazazija i zakonske norme dovode do toga da muskarci nisu takvi da cim ti se digne ti skocis na neku.Za to mi ne treba hidzab, nikab, religija i bog, dovoljan mi je kucni odgoj i respekt prema svim ljudima a recimo dogadjaji u Kairu ukazuju da hidzab i Islam sam po sebi nisu nikakva prepreka sovinizmu i silovanju.
nasa

#27 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Post by nasa »

Muskarci u ovoj prici uopce nisu toliko bitni I nikako mi nije jasno kako to ne shvatate.

Sta ako zena hoda u sorcu, minjaku, gola, nebitno.... I ti je sretnes, je li imas pravo da je zaskocis, nemas jednako kao ni onu koja je pokrivena, pa o cemu onda konkretno pricate.
Capajebo

#28 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Post by Capajebo »

A moja naso, iman ti je veci sto vise druge ljude kritikujes :D
animals

#29 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Post by animals »

Ova sve pobrisa..
ne treba nista ni pisati..
ABH017

#30 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti

Post by ABH017 »

broj dva wrote: ABH017- tvoji postovi, iako cesto dijametralno suprotni mojim misljenjima, izgledaju normalno i razumno i kulturno tako da cu se sada potruditi da dam malo temeljitiji odgovor bez sala. Iziritirao me ovaj komentar :

"Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicu"

Zasto me ovo iritira ? Prvo da se izjasnim - nemam nista protiv hidzaba kao licni izbor. Spada pod osnovna ljudska prava. Hidzab koji je recimo moja nena nosila joj je bio nametnut protiv njene volje ali to je vec drugo vrijeme i nije nam tema...
Ali po ovom komentaru ispada da je ljudska seksualnost nesto bolesno, neprirodno i nesto cega se treba stiditi. Izgeldas dovoljno obrazovano da predpostavljam da su poznajes osnovne biologije, seksualni nagon i socijalni darvinizam. Seks je bioloski imperativ i muskarcima i zenama. Muskarce seks manje kosta nego zene (darvinizam sta ces) jer se ne moramo bakcati sa trudnocom, bolnim porodjajem i materinskim instiktom da rodjeno djete izdrzavamo. Zato su muskarci bioloski programirani da zele seks sa vise partnera.Zato i sretno ozenjeni muskarci bace pogled na dobru zenu. Toliko (u vrlo kratko) o biologiji.
Kutlura, civilazazija i zakonske norme dovode do toga da muskarci nisu takvi da cim ti se digne ti skocis na neku.Za to mi ne treba hidzab, nikab, religija i bog, dovoljan mi je kucni odgoj i respekt prema svim ljudima a recimo dogadjaji u Kairu ukazuju da hidzab i Islam sam po sebi nisu nikakva prepreka sovinizmu i silovanju.
Pa šta ako su nam mišljenja suprotna? To je meni sasvim normalno.
Ono što je tebe iziritiralo, iritira i mene. Iritira me i nasin stav da muškarci ne trebaju komentarisati hidžab.
Ovaj iritirajući komentar je napisan dosta sirovo i najbliži je stajalištu selefija. Ispade da je žena stvorena samo da bi ugađala svom mužu. Ali, koliko mogu da vidim, i @zeina je to napisala iziritirana drugim postom.
Slažem se da hidžab neće spriječiti šovinizam ili silovanje, ali samo u extremnim slučajevima. Hidžab je odjeća, propisana vjerom, koju odrasla muslimanka treba da nosi kako bi sačuvala čednost i spriječila zavođenje muškaraca. Međutim, hidžab je postao neka vrsta pomodarstva, kao i sve što nas okružuje, pa imamo situacije bračnih preljuba, kod osoba koje oblače hidžab. Tako da...
Što se tiče biologije, u načelu se opet slažem, ali danas smo svjedoci da žene, sve više prelaze te biološke prepreke. Pored svih farmaceutskih pomagala, kao i težnje da se da se pretekne ambicija i uspjeh muškarca, žena gubi svoju biološku poziciju. Zapravo je, pod uticajem sredine i medija, odbacuje, pa će radije brinuti o tri psa, nego o jednom djetetu. Tu se također neću složiti s tobom oko biološke želje, samo muškarca, da mijenja sexualne partnere. Nisu ni žene izliječene od tog poriva i nije im uopšte stran promiskuitet, kao ni homosexualizam ili dominacija nad muškarcem.
Post Reply