Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
- zeina
#1 Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Posljednjih godina se na ulicama naših gradova mogu vidjeti razni stilovi kada je hidzab u pitanju, od helanki sa suknjicom, turbana, stikli i raznih modnih dodataka, do crnih, sivih i drugih neupadljivih dzilbaba, sa sve rukavicama i crnim čarapama i zatvorenim cipelama, često u kombinaciji sa nikabom.
Po meni oboje su dvije krajnosti, a naša ulema se slabo bavi ovim pitanjem, jeste da ima prečih stvari ali ne bave se oni ni tim prečim stvarima. Oni koji se bave ovim pitanjem su najčešće oni koji propagiraju ovaj drugi stil koji je po meni krajnost, ali po njima to je tako i nikako drugačije.
Ono što mene zanima je kako naći neku sredinu u tome, a da to ne izlazi iz granica šerijata. Živimo u podneblju gdje je vrlo hladno tokom 3/4 godine, kiše su vrlo česte, snijeg takođe, a ja treba da nosim dugu suknju i nikako drugačije, jer sve mimo toga je izvan šerijatskih propisa? (po onima koji zastupaju ovaj drugi "dzilbab/nikab still").
Hidzab između ove dvije krajnosti gubi svoj smisao uveliko, kako vrijeme prolazi stvari sve više izmiču kontroli...kako vratiti smisao i poštovanje hidzabu?
Po meni oboje su dvije krajnosti, a naša ulema se slabo bavi ovim pitanjem, jeste da ima prečih stvari ali ne bave se oni ni tim prečim stvarima. Oni koji se bave ovim pitanjem su najčešće oni koji propagiraju ovaj drugi stil koji je po meni krajnost, ali po njima to je tako i nikako drugačije.
Ono što mene zanima je kako naći neku sredinu u tome, a da to ne izlazi iz granica šerijata. Živimo u podneblju gdje je vrlo hladno tokom 3/4 godine, kiše su vrlo česte, snijeg takođe, a ja treba da nosim dugu suknju i nikako drugačije, jer sve mimo toga je izvan šerijatskih propisa? (po onima koji zastupaju ovaj drugi "dzilbab/nikab still").
Hidzab između ove dvije krajnosti gubi svoj smisao uveliko, kako vrijeme prolazi stvari sve više izmiču kontroli...kako vratiti smisao i poštovanje hidzabu?
- kritichar
#2 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Nikab nije pretjerivanje po seriatu
Zena ne treba da oblaci odjecu koja podsjeca na musku, a niti muskarci obrnuto
Vrlo lahko se zastititi od hladnoce pored suknje
Hidzabu vratiti smisao se moze tek kada se razumije smisao hidzaba
Svrha hidzaba je da prikrije zensku ljepotu, a neke zene upravo hidzabom pokusavaju da istaknu svoju ljepotu ili ljepotu hidzaba. Time se gubi svaki smisao hidzaba
Svrha hidzaba je da prikrije zensku ljepotu, a neke zene upravo hidzabom pokusavaju da istaknu svoju ljepotu ili ljepotu hidzaba. Time se gubi svaki smisao hidzaba
- Ludzak
#3 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Svrha hidžaba je da prekrije žensku ljepotu ?kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
pa ništa. Trebao je onda taj bog žene stvarati ružne. Zašto ih je stvarao lijepe kad će ljepotu pokrivati ?
- zeina
#4 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Nisam rekla da je pretjerivanje, ja imam samo problem sa prakticnoscu takvog nacina pokrivanja u nasem podneblju...zene koje moraju da rade, koje moraju na kisi ili snijegu da idu pjeske zaista imaju poteskoce, svrha hidzaba je da ne privlaci paznju i da ne istice ljepotu, a opet svrha toga je da zastiti zenu...pa ako stiti zenu ne moze u isto vrijeme da joj narusava zdravlje, da joj onemogucava da funkcionise i bori se kroz zivot i td.kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
- zeina
#5 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicuLudzak wrote:Svrha hidžaba je da prekrije žensku ljepotu ?kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
pa ništa. Trebao je onda taj bog žene stvarati ružne. Zašto ih je stvarao lijepe kad će ljepotu pokrivati ?
- Ludzak
#6 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
lijepi sekuralizam !zeina wrote:Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicuLudzak wrote:Svrha hidžaba je da prekrije žensku ljepotu ?kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
Kada se rađa biće, da li se rađa golo ili obućeno ?
- zeina
#7 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Upravu si, radja se golo pa bi mi sad svi trebali ici goli, upravu si i ono logika ti je bas na zavidnom nivou...i onda kazu Islam vraca u kameno dobaLudzak wrote:lijepi sekuralizam !zeina wrote:Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicuLudzak wrote:
Svrha hidžaba je da prekrije žensku ljepotu ?
- Diwan
#8 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Jedan hardcore hidžab - da Bog sačuva
https://www.facebook.com/haberinbizdenc ... nref=story
ili kao što skoro pročitah na Fb da je netko pokrenuo peticiju za mogučnost da žene nose maramu prilikom porođaja - šta ljudi uradiše od vjere, nidže veze
https://www.facebook.com/haberinbizdenc ... nref=story
ili kao što skoro pročitah na Fb da je netko pokrenuo peticiju za mogučnost da žene nose maramu prilikom porođaja - šta ljudi uradiše od vjere, nidže veze
- insomnia78
- asurbanipal
- Diwan
#11 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Ljudska se ljepota ne može utamničiti, bilo muška ili ženska.
Znak diskriminacije lažnih vjerskih učenjaka je i pokrivanje žena. Zašto su žene izazov, a ne i muškarci?
Zar nije stvar u spuštanju pogledu, pridržavanju Božijih propisa, pokoravanju Bogu i nedopuštanju da nas vode strasti vodilja, a ne utamničenje.
Ima žena koje svojim izgledom i energijom zrače i šalju suptilne poruke bez obzira na maramu na glavi, i obratno.
Znak diskriminacije lažnih vjerskih učenjaka je i pokrivanje žena. Zašto su žene izazov, a ne i muškarci?
Zar nije stvar u spuštanju pogledu, pridržavanju Božijih propisa, pokoravanju Bogu i nedopuštanju da nas vode strasti vodilja, a ne utamničenje.
Ima žena koje svojim izgledom i energijom zrače i šalju suptilne poruke bez obzira na maramu na glavi, i obratno.
- ABH017
#12 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Jao logike.Ludzak wrote:
lijepi sekuralizam !
Da stvarno. Ne znam samo gdje vodi tvoja logika: jel' se trebamo rađati obučeni, ili da živimo goli?
- nasa
#13 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Je li te stid zivota ti?asurbanipal wrote:Selfie
Pa hoces da ti ja nadjem Rihanu u hidzabu, ova zena uopce ne mora biti muslimanka, valjda je to jasno
- nasa
#14 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Glede hidzaba, zavisi kakvog cete hajriliju naci, u dansnje vrijeme to je jako vazan,
jer ako je kao vecina danasnje brace muslimana onda preporucujem da sve to uslovite s tim da on obavezno ponese rogove na glavi ili sl.
Ljudi stavljaju gologuze zene I onda bi da nekom kazu kakav ce hidzab da nosi ili onaj gore umjesto da se strunio kad je pogledao sestru sto mjesa atributima on sav sretan stavio na forum da je sto prije razapne.....
jer ako je kao vecina danasnje brace muslimana onda preporucujem da sve to uslovite s tim da on obavezno ponese rogove na glavi ili sl.
Ljudi stavljaju gologuze zene I onda bi da nekom kazu kakav ce hidzab da nosi ili onaj gore umjesto da se strunio kad je pogledao sestru sto mjesa atributima on sav sretan stavio na forum da je sto prije razapne.....
- Diwan
#15 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Kao što neko postavi post o tome da je bitno da se klanja, a za blud manje više - to je taj princip koji ti branišnasa wrote:Glede hidzaba, zavisi kakvog cete hajriliju naci, u dansnje vrijeme to je jako vazan,
- nasa
#16 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Branim princip da beres svoju brigu, i ti i "braca" generalno.Jesi zena? Nisi!!!!!!!!!!!!! Prijatno, dovidjenja!
- sinuhe
#17 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Vele kone da ne zele od svijeta napraviti bolje mjesto vec ce se one pokriti a i cerkama tako savjetovati.
- ABH017
#18 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
@zeina uopšte nije pitala da li da se pokrije ili ne, već je pitala kako, uzimajući u obzir društvo i vrijeme u kojem živimo. Poplava različitih kultura i miješanje istih, dovodi do zabune. S druge strane, dosta žena prilagođava hidžab sebi i svom vjerovanju, opet pod uticajem različitih kultura i tumačenja, koji liberalizuju pitanje hidžaba. Svako najbolje zna za sebe. U Kur'anu je jasno navedeno šta treba biti skriveno. Oni koji to dopunjavaju ili mijenjaju, smatrajući to obaveznim, samo unose smutnju i nered.zeina wrote:Posljednjih godina se na ulicama naših gradova mogu vidjeti razni stilovi kada je hidzab u pitanju, od helanki sa suknjicom, turbana, stikli i raznih modnih dodataka, do crnih, sivih i drugih neupadljivih dzilbaba, sa sve rukavicama i crnim čarapama i zatvorenim cipelama, često u kombinaciji sa nikabom.
Ono što je, po mom ličnom ubjeđenju, šeriatski najispravnije, što čuva čednost žene, a opet ostavlja prostora da ona iskaže svoju ličnost i bude društveno biće je neka sredina, odjeća koja svojom komocijom sakriva ženske ukrase. Donji dio tijela najbolje skriva odjeća koja nalikuje dimijama, koje su nekad nosile naše nane, dok gornji dio tijela, najbolje pokriva široki i veliki šal, koji pada do struka.
Kako će neko pokriti svoje tijelo je samo njegova odluka i to ne treba osuđivati ali ni braniti kao jedino ispravno. Zna se šta su propisi, koji su navedeni u Kur'anu.
- Diwan
#19 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
'Problem' nije moj individualni, a ni 'muški', niti je to tvoj problem pa da ga braniš, zato što si žensko, već se tiče toga šta o tome Bog govori, savjetuje, preporučuje.nasa wrote:Branim princip da beres svoju brigu, i ti i "braca" generalno.Jesi zena? Nisi!!!!!!!!!!!!! Prijatno, dovidjenja!
Pisao sam već o tome, ali nemoj da ti marama, ili bilo kome drugom, bude linija razdvajanja vjere od nevjere.
Da nas Bog uputi i spasi, kao ljude, i i zsvoje Milosti, a nemojmo se plaho busati sa svojim vjerovanjem i sl.
Muslimani su se stopili s obredoslovljem i tradicijom, koje je na pretek u onome što smatramo da je vjera, i sad kad netko govori drugačije, smatramo da nam 'oduzima' vjeru. Pa možda i oduzima ako smo je stavili u maramu, abdest, koji večina nepravilno uzima, ili čak nešto drugo i više.
Da li bi bila spremna da skineš maramu ako bi se to pokazalo da nije obaveza i nešto što je naređeno?
Meni se čini, kad bi se sam Bog ukazao i rekao za neke stvari, da bi se mnogi razmišljali ili bi nastavili po starom.
- Fudo Bosna
#20 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
#21 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Slažem se da nikab u današnji vakat nije praktičan, posebno zbog identifikacije, kao što vidimo, svakakve fufe danas koriste nikab da bi sakrile svoje plastične operacije.zeina wrote:Nisam rekla da je pretjerivanje, ja imam samo problem sa prakticnoscu takvog nacina pokrivanja u nasem podneblju...zene koje moraju da rade, koje moraju na kisi ili snijegu da idu pjeske zaista imaju poteskoce, svrha hidzaba je da ne privlaci paznju i da ne istice ljepotu, a opet svrha toga je da zastiti zenu...pa ako stiti zenu ne moze u isto vrijeme da joj narusava zdravlje, da joj onemogucava da funkcionise i bori se kroz zivot i td.kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
Ja sam za hidžab, ali ne osuđujem one koji odaberu nikab, jer imaju uporište za to.
Na šta misliš kad kažeš da narušava zdravlje?
-
broj dva
#22 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
------zeina wrote:Nije da prekrije nego da prikrije, da je zastiti od bolesnih pogleda, ljepota zene u Islamu je samo za njenog muza a ne za razne bolesnike, u kuci se zena dotjeruje maksimalno za svoga muza i zbog toga ih je Bog stvorio lijepe, a ne da tom ljepotom zavode cim izadju na ulicuLudzak wrote:Svrha hidžaba je da prekrije žensku ljepotu ?kritichar wrote:Nikab nije pretjerivanje po seriatu
Ti znas da ce bolesnici poput mene i 99% drugi muskaraca i dalje da gledaju ? Just saying....
- kritichar
#23 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Znam, pominjete se u objašnjenjima šeriatskih propisa.broj dva wrote: ------
Ti znas da ce bolesnici poput mene i 99% drugi muskaraca i dalje da gledaju ? Just saying....
-
broj dva
#24 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
------kritichar wrote:Znam, pominjete se u objašnjenjima šeriatskih propisa.broj dva wrote: ------
To je to, sejtan je u nama. Doduse i u drugim. U stvari nema sejtana radi se o obicnoj biologiji ali sad ocekivat da religija to prihvati, ili da nadje moral koji nema veze sa dizanjem cune e to je vec nerealno...
- ABH017
#25 Re: Hidzab između mode, šerijata i praktičnosti
Na šta bi ličili ako bi skakali na neku ženku, svaki put kad se chuna podigne?broj dva wrote:------kritichar wrote:Znam, pominjete se u objašnjenjima šeriatskih propisa.broj dva wrote: ------
To je to, sejtan je u nama. Doduse i u drugim. U stvari nema sejtana radi se o obicnoj biologiji ali sad ocekivat da religija to prihvati, ili da nadje moral koji nema veze sa dizanjem cune e to je vec nerealno...
Ne radi se o šejtanu, već o karakteru.
Zapitaš li se ikad zašto chuna miruje kad vidiš pristojno pokrivenu ženu (a možda je zgodnija i privlačnija od one kod koje ne miruje)?
Vjera ne zabranjuje odnose sa ženama, naprotiv preporučuje ih, samo ih uvodi u neke razumske okvire.