HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MA DAJ...

#651 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

ja71 wrote:
cherrimoya wrote:... nije mnogo napredovala od osamdesenih godina prošlog veka :( ...
Izgleda da i ne treba vise nista.

1. Pohrana i reprodukcija zvuka
Prakticno ne treba nista bolje od CD-a kao nosaca zvuka.
Dugotrajan, da se identicno iskopirati (sto smeta industriji), pokrio je kompletnu slusnu oblast (20Hz-20KHz), Kritike na dinamiku od 16-Bita su neosnovane jer svi moderni snimci su komprimirani pa takp da ni tih 16-Bita nije iskoristeno.
SACD je kao nasljednik CD-a prakticno propao zato jer
- u 2-kanalnom sistemu nije cula razliku, bar za vecinu u odnosu na CD, uprkos prosirenom frekventnom podrucju i vecoj dinamici
- SACD je nemoguce kopirati

2. Multikanalnost (SACD, DVD-a) je izisikivala puno vece finansije, sto u Pojacala (AV-Receivere) sto u dodatne zvucnike. Osim toga multikanalnost nije bas naisla na simpatije zagrizenih HiFi-ista. Ostala je domen video-svijeta

3. Pojacanje zvuka
Puno se eksperimentisalo sa razlicitim konceptima pojacala, uglavnom sa tzv. digitalnim pojacalima (Class-D).
Medjutim ostalo se manje vise na klasicnom A/B rezimu rada pojacala koji se radi jos od 60-tih.

4. reprodukcija zvuka (zvucnik)
Ovjde je bilo pomaka zahvaljujuci tehnologiji (bolja ljepila, bolji materijali). Ovdje ocekujem i u buducnosti pomake s obzirom da aktivni monitori imaju pricipijelne prednosti u odnosu na pasivne zvucnike. (Vec se sada prica o tome da nece biti kablova nego ce aktivni monitori i pretpojacala imati WLAN. Monitori naravno se morati imati i D/A konvertor, sto vec sada neki imaju. Mada to vise nije prica o reprodukciji zvuka)

Zakljucno , samo kod zvucnika se moze u buducnosti ocekivati napredak

bas me interesuje kakvu ti HI-FI opremu imas, pa si dosao do ovakvih nebuloza...da te bog sacuva,sta si ti sve ovde nabacao!?!?
MA DAJ...

#652 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

nexo wrote:
lab3352 wrote:Ovdje cu da podvucem crtu i stavim TAČKU na temu studio/home hi fi ... Cijela priča ce otici polako u neku stranu u koju ne želim da ide ovaj topic.

Diskusija jeste OK, ali ovo ce prerasti u nesto sto nezelim. Mislim da ima poseban topic koji se bavi studijskom opremom i to je to. Sljedeci ko postavi post, neka napise koje je vino pio dok je slusao muziku. Ja sada hladim Radovanovića Chardonnay koju cu da pijem uz zvuke s Return To Forever (2CD) koji ce da dolazi s Onkyo R1 CD-a ... O tome zelim da pricamo ...

Lab3352
Ja sam imao utisak da si malo pristojniji covjek :o Cemu ovo vristanje i despotsko ponasanje? :shock: Ti si samo pokretac teme, nisi napravio svoj portal i forum, niti vidim da ti je administracija dodjelila pravo da moderiras ovu temu. 99% postova koje si postavio na ovoj "tvojoj licnoj temi" su copy-paste clanaka iz HiFi magazina, cije autore, siguran sam nikada nisi kontaktirao radi dozvole za postavljanje istih na forum.
Sasvim je jasno da diskusija mora nekada skrenuti u ProAudio pravcu, jer je sve jako blisko, a ti ako ne razumijes o cemu se prica, mozes samo profitirati jer nesto mozes i nauciti kao sto mi naucimo od tebe.
Konacno, neki od nas preferiraju pivo!

Pozdrav i opusti se, molim te 8-)

@NEXO...sta smo ono rekli,nemjesaj studijsku opremu sa HI-FI...neko je upitao sta znaci HI-FI,

HI-FI znaci kao VISOKA VRIJEDNOST i znacenje se odnosise na kucni stereo,A NE NA STUDISKU OPREMU

tako da ne trebate vise brkat te pojmove....

neko je pitao,da li CD pripada HI-FI opremi...bogami,ono sto imam i sto sam slusao na demostracijama HI-FI opreme i te kako pripada toj skupini,

a vi koji sumnjate u ovo,izgleda da vam manjka necega...a sta,to vi sami procijenite

PS.da sad ne ulazimo u problematiku vaznosti kablova u stereu sistemu

PSS.samo da naglasim,citam i pratim neke vazne casopise u vezi sterea,a pored toga imam tesku opremu i tako da znam o cemu pisem...
azdralovic

#653 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by azdralovic »

ovih dvadesetak strana sam preletio onako na brzinu, nemam bas vremena za citanje... primjetio sam da se bang & olufsen nije nesto posebno spominjao... vecina kaze da je u pitanju puno para za sminku i to ... jeli neko imao iskustva ili dolazio u susret sa nekim beolab sistemima i slicno... jer stranci ih hvale na sva usta,navodno i becka filharmonija posjeduje b&o ozvucenje u vidu nekoliko beolab 5 uredjaja...

inace porucio sam kod audi zastupnika, dolazi mi b&o kit za audi a4(glup bio pa nismo uzeli kad je narucivan auto), cijena nekih 1700km kao nadogradnja na postojeci sistem u autu... e sada kako opravdati njegovu cijenu u automobilima (npr. za audi kao dodatna oprema kosta priblizno 10 000 na osnovni radio) jer dizajn ne igra nikakvu ulogu posto se sistem skoro i ne vidi... pozdrav
ja71

#654 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

MA DAJ... wrote:
ja71 wrote:
cherrimoya wrote:... nije mnogo napredovala od osamdesenih godina prošlog veka :( ...
Izgleda da i ne treba vise nista.

1. Pohrana i reprodukcija zvuka
Prakticno ne treba nista bolje od CD-a kao nosaca zvuka.
Dugotrajan, da se identicno iskopirati (sto smeta industriji), pokrio je kompletnu slusnu oblast (20Hz-20KHz), Kritike na dinamiku od 16-Bita su neosnovane jer svi moderni snimci su komprimirani pa takp da ni tih 16-Bita nije iskoristeno.
SACD je kao nasljednik CD-a prakticno propao zato jer
- u 2-kanalnom sistemu nije cula razliku, bar za vecinu u odnosu na CD, uprkos prosirenom frekventnom podrucju i vecoj dinamici
- SACD je nemoguce kopirati

2. Multikanalnost (SACD, DVD-a) je izisikivala puno vece finansije, sto u Pojacala (AV-Receivere) sto u dodatne zvucnike. Osim toga multikanalnost nije bas naisla na simpatije zagrizenih HiFi-ista. Ostala je domen video-svijeta

3. Pojacanje zvuka
Puno se eksperimentisalo sa razlicitim konceptima pojacala, uglavnom sa tzv. digitalnim pojacalima (Class-D).
Medjutim ostalo se manje vise na klasicnom A/B rezimu rada pojacala koji se radi jos od 60-tih.

4. reprodukcija zvuka (zvucnik)
Ovjde je bilo pomaka zahvaljujuci tehnologiji (bolja ljepila, bolji materijali). Ovdje ocekujem i u buducnosti pomake s obzirom da aktivni monitori imaju pricipijelne prednosti u odnosu na pasivne zvucnike. (Vec se sada prica o tome da nece biti kablova nego ce aktivni monitori i pretpojacala imati WLAN. Monitori naravno se morati imati i D/A konvertor, sto vec sada neki imaju. Mada to vise nije prica o reprodukciji zvuka)

Zakljucno , samo kod zvucnika se moze u buducnosti ocekivati napredak
bas me interesuje kakvu ti HI-FI opremu imas, pa si dosao do ovakvih nebuloza...da te bog sacuva,sta si ti sve ovde nabacao!?!?
je li mozes da konkretizujes sta je nebuloza i zasto ?
ja71

#655 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

MA DAJ... wrote: PSS.samo da naglasim,citam i pratim neke vazne casopise u vezi sterea,a pored toga imam tesku opremu i tako da znam o cemu pisem...
:lol: ako ti se "znanje" zasniva na HiFi-casopisima, jasno je zasto pises ono sto pises

a posebno treba naglasiti sto te tvoja teska oprema automatski kvalifikuje kao vrsnog HiFi znalca
:lol: upisacu se od smijeha
Last edited by ja71 on 28/06/2010 22:50, edited 2 times in total.
ja71

#656 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

MA DAJ... wrote: @NEXO...sta smo ono rekli,nemjesaj studijsku opremu sa HI-FI...neko je upitao sta znaci HI-FI,

HI-FI znaci kao VISOKA VRIJEDNOST i znacenje se odnosise na kucni stereo,A NE NA STUDISKU OPREMU

tako da ne trebate vise brkat te pojmove....
zasto mislis da studijska oprema ne pruza VISOKU VRIJEDNOST ?
ja71

#657 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

MA DAJ... wrote: neko je pitao,da li CD pripada HI-FI opremi...bogami,ono sto imam i sto sam slusao na demostracijama HI-FI opreme i te kako pripada toj skupini,
da se vratimo na pocetno pitanje: da li kompjuter (sta god se pod tim podrazumijevalo) spada u HiFi ?
alenuprekršaju

#658 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

azdralovic wrote:ovih dvadesetak strana sam preletio onako na brzinu, nemam bas vremena za citanje... primjetio sam da se bang & olufsen nije nesto posebno spominjao... vecina kaze da je u pitanju puno para za sminku i to ... jeli neko imao iskustva ili dolazio u susret sa nekim beolab sistemima i slicno... jer stranci ih hvale na sva usta,navodno i becka filharmonija posjeduje b&o ozvucenje u vidu nekoliko beolab 5 uredjaja...

inace porucio sam kod audi zastupnika, dolazi mi b&o kit za audi a4(glup bio pa nismo uzeli kad je narucivan auto), cijena nekih 1700km kao nadogradnja na postojeci sistem u autu... e sada kako opravdati njegovu cijenu u automobilima (npr. za audi kao dodatna oprema kosta priblizno 10 000 na osnovni radio) jer dizajn ne igra nikakvu ulogu posto se sistem skoro i ne vidi... pozdrav
@Azdralovic, pozdrav iz Ljubljane.
Kao što mi avatar i potpis govore, veliki sam ljubitelj Danskog B&O-a.
Kako se ovde biju bitke oko Hi-Fi "čistokrvnosti" moram za početak da se ogradim sa sljedečom rečenicom: "B&O nije Hi-Fi i nije High End". B&O je bolji! U Strueru več više od 85g. slijede svoj put i filozofiju. Nekada manje, nekada više. Uspona i padova je bilo bezbroj. Ostali i obstali su kao jedna od najstarijih firmi sa neprocjenljivim iskustvom i znanjem. Istraživanje i razvoj je njihova filozofija, kao što vrijedi za Danska preduzeča i društvo opčenito.
Iskustva imam sa večim dijelom njihove opreme. Večinu i posjedujem. Ako mogu, sa kakvim odgovorom da ti pomognem, ti samo izvoli, pitaj. Žao mi je da u BiH nemate zastupnika. Najbliži vam je Zagreb.

Sa izborom B&O auto ozvučenja nikako ne možeš pogriješiti. Čuo sam večinu tih sistema i zavidim ti na izboru. Užitak ti je zagarantovan!

I danas se za B&O govori: "Philips unutra, 2000€ izvana". Naravno, svakako, ali to govore samo oni što su "ostali" u osamdesetim godinama prošlog stolječa i oni koji to nisu čuli. ICEPower i mnoštvo drugih riješenja govore drugačije. O pomno izabranom i do u zadnji detalj dotjeranom dizajnu nije potrebno govoriti. Tu je još dječije jednostavna uporaba i bezbroj mogučnosti povezivanja i komunikacije između opreme.

Toliko za sada. Pisao sam o tome i na tebi susjednim forumima. Tamo se i vidi veči dio moje opreme. Postoji i međunarodni forum BeoWorld.

Lijepi pozdrav.
A.
cherrimoya

#659 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

cule64 wrote:Pozdrav BH audiofilima!

Molim za savjet. Imam mnogo muzike u lossless formatima (.ape, .flac), ca. 1.500 albuma. Sve to imam narezano i na cd-ove. Imam dva Fujitsu Siemens laptopa (Amilo i Esprimo), planiram da jedan od njih iskoristim kao transport. Muziku skladištim na eksterni HDD 1 TB, ima vlastito napajanje. Znači muzika bi trebalo da se učitava sa eksternog HDD ili direktno sa HDD iz laptopa, preko usb kabla signal bi išao u eksterni DAC, iz DAC-a u Graham Slee Solo sa eksternim napajanjem (PSU1) i dalje u Sennheiser HD650. Interkonekt je Cusat 50. Koji usb DAC mi preporučujete? I uopšte, kakva su vaša iskustva sa laptopom kao transportom, ima li ova moja ideja uopšte smisla? Trenutno koristim Marantz Cd-67se kao player. :?
Laptop kao transport - što da ne, to je ipak samo transport i to dosta kvalitetan. Mada sam ja nekako uvek za desktop, kad je računar u pitanju. DAC - naravno da nema potrebe forsirati ništa skupo (200 evra plafon) i imaćeš odličan rezultat.
cherrimoya

#660 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

alenuprekršaju wrote:
azdralovic wrote:ovih dvadesetak strana sam preletio onako na brzinu, nemam bas vremena za citanje... primjetio sam da se bang & olufsen nije nesto posebno spominjao... vecina kaze da je u pitanju puno para za sminku i to ... jeli neko imao iskustva ili dolazio u susret sa nekim beolab sistemima i slicno... jer stranci ih hvale na sva usta,navodno i becka filharmonija posjeduje b&o ozvucenje u vidu nekoliko beolab 5 uredjaja...

Kako se ovde biju bitke oko Hi-Fi "čistokrvnosti" moram za početak da se ogradim sa sljedečom rečenicom: "B&O nije Hi-Fi i nije High End". B&O je bolji! U Strueru več više od 85g. slijede svoj put i filozofiju. Nekada manje, nekada više. Uspona i padova je bilo bezbroj. Ostali i obstali su kao jedna od najstarijih firmi sa neprocjenljivim iskustvom i znanjem. Istraživanje i razvoj je njihova filozofija, kao što vrijedi za Danska preduzeča i društvo opčenito.
Iskustva imam sa večim dijelom njihove opreme. Večinu i posjedujem. Ako mogu, sa kakvim odgovorom da ti pomognem, ti samo izvoli, pitaj. Žao mi je da u BiH nemate zastupnika. Najbliži vam je Zagreb.

Sa izborom B&O auto ozvučenja nikako ne možeš pogriješiti. Čuo sam večinu tih sistema i zavidim ti na izboru. Užitak ti je zagarantovan!

I danas se za B&O govori: "Philips unutra, 2000€ izvana". Naravno, svakako, ali to govore samo oni što su "ostali" u osamdesetim godinama prošlog stolječa i oni koji to nisu čuli. ICEPower i mnoštvo drugih riješenja govore drugačije. O pomno izabranom i do u zadnji detalj dotjeranom dizajnu nije potrebno govoriti. Tu je još dječije jednostavna uporaba i bezbroj mogučnosti povezivanja i komunikacije između opreme.

Toliko za sada. Pisao sam o tome i na tebi susjednim forumima. Tamo se i vidi veči dio moje opreme. Postoji i međunarodni forum BeoWorld.

Lijepi pozdrav.
A.
Istina - B&O je veliki brend i uspešna firma. I samo to. Na žalost. Najsposobnije kadrove imaju u dizajnu i marketingu :lol: . Na njih se troši i najviše para, a istraživanje i znanje - to je u drugom planu. Tako da, kad se sve sabere i oduzme - u pitanju je samo preskupa, sjajno upakovana, fetiš bombona, gorkog ukusa :( .
alenuprekršaju

#661 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

cherrimoya wrote:Istina - B&O je veliki brend i uspešna firma. I samo to. Na žalost. Najsposobnije kadrove imaju u dizajnu i marketingu :lol: . Na njih se troši i najviše para, a istraživanje i znanje - to je u drugom planu. Tako da, kad se sve sabere i oduzme - u pitanju je samo preskupa, sjajno upakovana, fetiš bombona, gorkog ukusa :( .
A ja cijelo vrijeme mislio da mi je gorak ukus u ustima od kave bez šečera. Dobro da sam pročitao tvoj post. Sada znam zbog čega je. Bravo!

Hvala ti lijepa što si mi otvorio oči. :thumbup:

Puno sreče i zdravlja ti želim.

Lijepi pozdrav.
A.
cherrimoya

#662 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

alenuprekršaju wrote:
cherrimoya wrote:Istina - B&O je veliki brend i uspešna firma. I samo to. Na žalost. Najsposobnije kadrove imaju u dizajnu i marketingu :lol: . Na njih se troši i najviše para, a istraživanje i znanje - to je u drugom planu. Tako da, kad se sve sabere i oduzme - u pitanju je samo preskupa, sjajno upakovana, fetiš bombona, gorkog ukusa :( .
A ja cijelo vrijeme mislio da mi je gorak ukus u ustima od kave bez šečera. Dobro da sam pročitao tvoj post. Sada znam zbog čega je. Bravo!

Lijepi pozdrav.
A.
Hvala, hvala za lepe želje :) ! Može ta bombona da bude i sladunjava, kako kome :lol: ... Što se tiče "otvaranja očiju", to je jako težak proces uvek bio, a može i da boli nekad, od "shvatanja zablude" ;-) . I "otvaranje očiju" uopšte nije moj cilj. Kao i svi ostali, ja samo iznosim svoje mišljenje. A onaj, ko ima glavu na ramenima i može sam da zaključuje (a ne da jede ono što mu serviraju marketolozi i dizajneri) o nekim stvarima, taj će sam "otvoriti oči".

Pozdrav i u zdravlje!
alenuprekršaju

#663 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

cherrimoya wrote:
alenuprekršaju wrote:

Lijepi pozdrav.
A.
Hvala, hvala za lepe želje :) ! Može ta bombona da bude i sladunjava, kako kome :lol: ... Što se tiče "otvaranja očiju", to je jako težak proces uvek bio, a može i da boli nekad, od "shvatanja zablude" ;-) . I "otvaranje očiju" uopšte nije moj cilj. Kao i svi ostali, ja samo iznosim svoje mišljenje. A onaj, ko ima glavu na ramenima i može sam da zaključuje (a ne da jede ono što mu serviraju marketolozi i dizajneri) o nekim stvarima, taj će sam "otvoriti oči".

Pozdrav i u zdravlje!
Baš mi je drago da nastavljamo u umirenom tonu. Osobno imam najbolje odnose sa ljudima sa čijim se stavovima nisam slagao ili ne slažem. Tvoje mišljenje cijenim i poštujem. Vidjeti je, a i pročitati, da je iza tebe puno audio "kilometrine".
Kao što sam napisao, B&O nije Hi-Fi i nije High-End. Šta su te dvije stvari još nisam saznao. Ne u stručnim revijama, ne na forumima, ne na sajmovima i ne u osobnim kontaktima. Svi skupa tražimo taj sveti gral. Huh!
U svim ovim godinama naslušao sam se opreme kod ljudi dobre volje, što su bili blagovolili otvoriti svoja vrata, tu su još prezentacije, sajmovi i saloni. Mnogo toga je prošlo i kroz moju slušaonu. Svih cijenovnih razreda.
Na tvoje mišljenje o B&O sam več naviknuo. Slušao sam i čitao puno takvih. Neka sreče svima u traganju. Ja sam svoj sveti gral našao. Nisam samo zadovoljan. Prosto oduševljen sam. Sva čarolija počinje več od ulaznih vrata a završava sa gašenjem svjetla. Za gledanje filmova ili spavanje, svejedno.

P.S. Jesi li slušao BeoLab5 i jesi li ti ono, o njihovom istraživanju i razvoju, ozbiljno mislio?

A.
cherrimoya

#664 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

Baš mi je drago da nastavljamo u umirenom tonu. Osobno imam najbolje odnose sa ljudima sa čijim se stavovima nisam slagao ili ne slažem. Tvoje mišljenje cijenim i poštujem. Vidjeti je, a i pročitati, da je iza tebe puno audio "kilometrine".
Kao što sam napisao, B&O nije Hi-Fi i nije High-End. Šta su te dvije stvari još nisam saznao. Ne u stručnim revijama, ne na forumima, ne na sajmovima i ne u osobnim kontaktima. Svi skupa tražimo taj sveti gral. Huh!
U svim ovim godinama naslušao sam se opreme kod ljudi dobre volje, što su bili blagovolili otvoriti svoja vrata, tu su još prezentacije, sajmovi i saloni. Mnogo toga je prošlo i kroz moju slušaonu. Svih cijenovnih razreda.
Na tvoje mišljenje o B&O sam več naviknuo. Slušao sam i čitao puno takvih. Neka sreče svima u traganju. Ja sam svoj sveti gral našao. Nisam samo zadovoljan. Prosto oduševljen sam. Sva čarolija počinje več od ulaznih vrata a završava sa gašenjem svjetla. Za gledanje filmova ili spavanje, svejedno.

P.S. Jesi li slušao BeoLab5 i jesi li ti ono, o njihovom istraživanju i razvoju, ozbiljno mislio?

A.
Slažemo se po pitanju termina. Ne znam, niti me zanima, šta je to Hi-Fi, Hi-End, to su smislili oni, koji žele da prodaju robu...

Što se tiče tvoje omiljene firme... Slušao sam BeoLab5. U prodavnici. U okviru petokanalnog bioskopskog sistema zajedno sa nekom velikom plazmom (ne mogu se tačno setiti konkretnog modela tog televizora). Da se razumemo, nisam stekao loš utisak, sve to jako primamljivo izgleda i pristojno zvuči, ali kad sam čuo za cenu... >50 hiljada eura (tačne cene se ne mogu setiti), bio sam prilično šokiran, jer sistem ni blizu nije u stanju da opravda svoju cenu (čak i ako ne uzimamo u obzir skup televizor, za koji mislim da je koštao preko 20 hiljada). To je zaista previše, ako pričamo samo o zvuku ili o slici, koje dobijamo za te pare. Ali, siguran sam da, uspešnost firme to dokazuje, mnogim ljudima veoma odgovara spoj karakteristika, koje dobiju za te pare. Tržište je tržište...

Dakle, daleko od toga da kod B&O ne postoji naučno istraživanje i razvoj, samo je sve to negde daleko u drugom planu (neuporedivo manje novca i energije se ulaže), daleko iza dizajna i plasiranja, jer, na žalost, ove poslednje dve karike mnogo više utiču na uspešnost prodaje proizvoda koje proizvodi B&O.
Last edited by cherrimoya on 30/06/2010 08:54, edited 1 time in total.
alenuprekršaju

#665 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

Moji postovi su vidjeti kao da sam zaposlen u B&O. To mi nije bio cilj. Svakome svoje i na tome neka i ostane.

O njihovom razvojnom centru je moguče nači podatke i članke. Šteta trošiti riječi na ovom mjestu. Pogotovo o tome, koliko ulažu u to. Što se tiče marketinga, mogu reči, da još nisam vidjeo više od tri njihove reklame u zadnjih petnaest godina. U bilo kojem mediju.

Za kraj, ali ne i na kraju, napisat ču riječi kojih se oni drže več nekoliko decenija: "B&O je za one koji postavljaju pitanje o kvaliteti pred pitanjem o cijeni."

Lijepi pozdrav svima. U BiH, a "i šire". :)

A.
azdralovic

#666 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by azdralovic »

cherrimoya wrote:
alenuprekršaju wrote:

Lijepi pozdrav.
A.
Istina - B&O je veliki brend i uspešna firma. I samo to. Na žalost. Najsposobnije kadrove imaju u dizajnu i marketingu :lol: . Na njih se troši i najviše para, a istraživanje i znanje - to je u drugom planu. Tako da, kad se sve sabere i oduzme - u pitanju je samo preskupa, sjajno upakovana, fetiš bombona, gorkog ukusa :( .

ee upravo ovo sam ja pitao... znam da su b&o kucni sistemi dizajnerski sjajni i da kostaju bruku para...
pitam na cemu onda b&o zasniva svoju filozofiju u automobilskom sistemu... jer ocigledno na dizajnu nisu, a i sumnjam da ce mi ovi u Ingolstadtu to nesto specijalno upakovati :D u salonu su mi pokazali kako to zvuci kada se ugradi u jednog audija(a6 koji je cekao isporuku iza salona)a zvuk koji sam cuo bio je blago reci klasu iznad svih ostalih (ukljucujuci harman/kardon u bmw-u)
alenuprekršaju

#667 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

@Azdralovic,
dizajn, marketing, gore ili dole, predlažem svakome da se prvo uvjeri u vlastite uši.
Ponosni su na svoj razvojni i eksperimentalni centar na "farmi" u Strueru (DK). Jedan je od največih na svijetu.
"Gluha komora" ili tzv. "Cube" im je največi na svijetu. Vrhunska im je i divizija medicinske opreme.
Spisak renomiranih A/V brandova, koji koriste njihova riješenja, je impozantan. Gdje su pioniri i gdje oru ledinu, pitajte strica Googla. On sve zna!

Bang&Olufsen nema niti jednog dizajnera na svojoj platnoj listi. Svi oni su vanjski saradnici i plačani po autorskim ugovorima. Toliko o dizajnu.

Bruku para, košta još i princip vlastitih prodajnih salona, način usluge, osobni kontakt u svako doba, poprodajni servis i mnoštvo toga što uzima dah. Naravno, samo ako to izdrži vaša finansijska konstrukcija.

Malo para, malo muzike. U automobilu ili dnevnoj sobi, svejedno. Na žalost.

Dobiti jednako kvalitetan zvuk, za manje para, je apsolutno moguč. Problem je, da samo uz pomoč brojnih kompromisa.

LP, A.
cherrimoya

#668 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

azdralovic wrote:ee upravo ovo sam ja pitao... znam da su b&o kucni sistemi dizajnerski sjajni i da kostaju bruku para...
pitam na cemu onda b&o zasniva svoju filozofiju u automobilskom sistemu... jer ocigledno na dizajnu nisu, a i sumnjam da ce mi ovi u Ingolstadtu to nesto specijalno upakovati :D u salonu su mi pokazali kako to zvuci kada se ugradi u jednog audija(a6 koji je cekao isporuku iza salona)a zvuk koji sam cuo bio je blago reci klasu iznad svih ostalih (ukljucujuci harman/kardon u bmw-u)
Rekao sam šta mi je lično poznato o kućnim sistemima B&O, o B&O auto-zvuku ne znam ništa. Veoma je moguće da su subjektivno bolji od h/k, što opet ne znači da vrede potrošenih para i da nema bolje i najverovatnije, jeftinije varijante. Činjenica je, da je bilo koji fabrički ugrađen audio-sistem za kola žrtva velikih kompromisa u stremljenju ka minijaturnosti, neprimetnosti. Im tu i velikih problema sa akustičkim uslovima, napajanjem, temperaturnim skokovima. Uzimajući sve ovo u obzir, ubeđen sam da, ako čovek nije prinuđen da štedi na prostoru u kolima, predviđenom za audio-sistem i ako mu nije bitno da to što ugrađuje ima "fabrički izgled" i neprimetnost, onda takav sistem u varijanti DIY može zvučati superiorno u odnosu na bilo koji "fabrički sistem". I sve to za manje para.
cherrimoya

#669 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

alenuprekršaju wrote:@Azdralovic,
dizajn, marketing, gore ili dole, predlažem svakome da se prvo uvjeri u vlastite uši.
Ponosni su na svoj razvojni i eksperimentalni centar na "farmi" u Strueru (DK). Jedan je od največih na svijetu.
"Gluha komora" ili tzv. "Cube" im je največi na svijetu. Vrhunska im je i divizija medicinske opreme.
Spisak renomiranih A/V brandova, koji koriste njihova riješenja, je impozantan. Gdje su pioniri i gdje oru ledinu, pitajte strica Googla. On sve zna!

Bang&Olufsen nema niti jednog dizajnera na svojoj platnoj listi. Svi oni su vanjski saradnici i plačani po autorskim ugovorima. Toliko o dizajnu.
To što su im svi dizajneri vanjski saradnici, ne govori ni o čemu. A ja sam slobodan da pretpostavim, da su to vrhunski dizajneri, koji rade po ugovoru, jer je kompaniji, na primer, tako jeftinije, što opet ne znači da kompanija ne troši ogromne novce na dizajn svojih proizvoda.
alenuprekršaju wrote:Bruku para, košta još i princip vlastitih prodajnih salona, način usluge, osobni kontakt u svako doba, poprodajni servis i mnoštvo toga što uzima dah. Naravno, samo ako to izdrži vaša finansijska konstrukcija.
Pa to je upravo to o čemu ja i pričam, to i jeste sastavni deo marketinga i kupac to debelo plati. To i jeste najskuplji deo B&O proizvoda.
alenuprekršaju wrote:Malo para, malo muzike. U automobilu ili dnevnoj sobi, svejedno. Na žalost.

Dobiti jednako kvalitetan zvuk, za manje para, je apsolutno moguč. Problem je, da samo uz pomoč brojnih kompromisa.

LP, A.
Kojih kompromisa?
alenuprekršaju

#670 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

@Cherrimoya,

baš si me uhvatio u offside zamku. Bježim iz gužve u kaznenom. Nečemo doči, ni ti a ni ja, do pobjedničkog zgoditka.
Ali nije ni važno, ionako igramo prijateljsku utakmicu. Prijateljski neka se i završi. Ja napuštam teren.
Bio si bolji protivnik i pobijedio si. Čestitam.

Svatko od nas, neka troši svoj novac kako i na šta hoče. Ako je to audio oprema, neka vjeruje samo vlastitim ušima.
Tebi, a još manje meni, treba da vjeruje.

Lažu i kradu svi u audiu. Ja volim kad me lažu i kradu sa stilom. Počevši od izrade nacrta, vuče kablova, konektiranja istih, ugradnje modula, postavljanja i montaže, odnosa do mene kao stranke i povjerenja koje su mi iskazali sa time da su mi svaki put unijeli i različite stvari ostavljali na jednotjednu probu. Ušao sam im u radnju, prvi put, odjeven u radni kombinezon. Stilski vrhunac (B&O marketinga) je bio kada su mi dovezli prvi dio opreme. Prvo što su istovarili iz svojeg kombija, bio je usisivač!

Ja ne volim kompromise, nikakve, zato i za svoj rad garantiram bez kompromisa.

Ovim postom zaključujem daljnu polemiku. Mogu još samo da te pozovem na hladno pivo i da nastavimo uz dobru glazbu, jer ona je najvažnija. Nisam te ni pitao odakle si, pa ako si blizu Ljubljane, zna se, poziv važi.

Lijepi pozdrav svima.
A.
cherrimoya

#671 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cherrimoya »

@alenuprekršaju, svideo mi se dijalog sa tobom :) . Naravno da svi mi treba prvo da slušamo sebe i sopstvene uši. Hvala za poziv na pivo i glazbu, imaću to u vidu, kad budem blizu. Inače sam iz Beograda.

Veliki pozdrav!
igza

#672 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by igza »

Moze li me neko posavjetovati gdje da nadjem toslink kabl u Sa?
cule64

#673 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by cule64 »

igza wrote:Moze li me neko posavjetovati gdje da nadjem toslink kabl u Sa?
Ovdje (Marijin Dvor - tr. stanica)
Image
alenuprekršaju

#674 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alenuprekršaju »

cherrimoya wrote:@alenuprekršaju, svideo mi se dijalog sa tobom :) . Naravno da svi mi treba prvo da slušamo sebe i sopstvene uši. Hvala za poziv na pivo i glazbu, imaću to u vidu, kad budem blizu. Inače sam iz Beograda.

Veliki pozdrav!
@cherrimoya,

hvala jednako. Sve ovo je virtualno druženje. Osobno ističem prvenstveno ovu zadnju riječ, druženje. Ako bude kad prilika da se družimo i u stvarnosti, toliko bolje. @Lab3352 nas pozvao na novo igralište ovdje (novi prvi BiH audiofilski site). Predlažem da naše druženje nastavimo tamo. Poziv važi i za ostale koje audio hobi zanima. Mislim da sam na svim audio siteovima na prostoru bivše nam države. Htjedoh te još pitati, da li sudjeluješ možda na Ljubinom Hi-Fi forumi siteu? Taj je tebi najbliži. Možda se susrečemo i tamo! :-D
Tko zna, možda se stvarno sretnemo i u živo. Meni bi bilo u veliko zadovoljstvo, ako te kada put ponese preko ili u "deželu". Dobrodošao uvijek! Poznanstava, druženja i dodatnih znanja, nikada dosta.

Lijepi pozdrav u Beograd iz zaspane Ljubljane.
Budi dobro.
Alen
igza

#675 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by igza »

cule64 wrote:
igza wrote:Moze li me neko posavjetovati gdje da nadjem toslink kabl u Sa?
Ovdje (Marijin Dvor - tr. stanica)
Hvala!
Post Reply