Vertigo wrote:
ja71 wrote:
Surround je manje osjetljiv po pitanju velicine prostorije od sterea.
Jedino ne bi Surround back zvucnici trebali biti preblizu
vjerovatno, ali mi govorimo o stanu, a ne o namjenskim prostorijama.
I stan je namjenska prostorija
Vertigo wrote:
kakvo je tvoje misljenje o 6,7,8 (zasto ne i 10-20) zvucnika u npr. dnevnom boravku, ne zaboravimo i kablove

,a gdje se cesto ne zna ni ko gdje sjedi....
mislim ono...
a posto je ovo audiofilska tema
srecom pa nisam audiofil, mene samo interesuje dobar zvuk
Vertigo wrote:
( sifra SAM

), svako zna svoje

...
sta znaci (sifra SAM) ?
Salu na stranu, da pojasnim par stvari.
Ja sam takodje bio presao sa sterea na surround, ono prije nekieh 10-tak godina kad je surround tek izasao.
Kasnije sam se ponovo vratio na stereo posto mi sistem 90% sluzi sa muziku. Uostalom i sa TV-a signal dolazi u stereu (da je bar dobar)
Potpuno razumijem da neko ima surround sistem, ko npr. vecinom gleda filmove u svom "namjenskom prostoru"
Najbolje je slusati onako kako je snimljeno, znaci ako je snimal 5.1 slusaj ga u 5.1.
Napumpavanje sterea u 5.1 zvuci upravo tako: napumpano i neprirodno. Osim toga AV-Receiveri ne zvuce u stereu dobro kao "jednostavna" stereo pojacala.
Obratno ide lakse.
Surround ili stereo nema puno veze sa velicinom prostorije. Sto se tice kablova, ljudi ih provuku ispod tepiha, laminata, lajsni za laminate itd.
Da se to srediti. Meni licno je bitniji bolji kvalitet kad slusam muziku. Mada moram priznati da mi svaki put kad gledam neki film na DVD-u nedostaje 5.1.
Ali nemam volje drzati 2 pojacala i jos 3 zvucnika vise, izgledalo mi je to i onda predominantno.
6, 7 ili vise zvucnika u normalnoj "namjenskoj prostoriji" je previse. To bi znacilo da surround back zvucnici moraju biti blizu uha. Mada to jos nisam probao ne vjerujem da bi to zvucalo dobro, posto se kosi sa izvormom zamisli surround back zvucnika.
ALi dobro si rekao: svako zna svoje