Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
seln wrote:Upravo procitao intervju....tip je bolestan, ali malo jace. Garant vidi i dzibrila koji mu govori sta da radi.
@sekretar, niko ovdje ne poziva na linc, ali niko i ne zeli neprilike zbog budale. ne treba ga ubiti, spaliti, razapeti...neko fino malo na drzavni kvartir, pa kad mu ga jaran u celiji pristavi, neka se onda bratimi sa njim.
I ja upravo pričitao njegov "intervju" i ne vidim uopšte po čemu je to bolestan.
Čovjek je u pravu, a naročito kada govori o onim idiotima u SIPA-i, kao i o idiotizmu novinara.
U samoj prijetnji je rekao da se ne radi ni o kakvoj fizčkoj prijetnji, već o prijetnji kompromitujućim snimkama.
Jasno je meni zbog čega je SA X podiglo tu vijest na veći nivo nego zaslužuje (svojevrsna promocija sajta), ali oni idioti na ostalim medijima su stvarno idioti.
saxu fakat ne treba promocija na taj nacin...
i ako pregledas malo, vise je tekstova objavljeno o jelicu i smrti nego o hattabu...
FORUMASHI su ti koji mu daju paznju...
a sto se novinara tice, asicare je sada ono
NIJE SE DESILO AKO NA NEKOM FORUMU NIJE OBJAVLJENO...
sekretar wrote:Tempora ...
I obrazovan čovjek može imati zvrčku u glavi.
Zar treba boljih primjera od psihijatra karadžića i dr. šešelja?
A zvrcku odredjuje ko? Dnevna politika? Psihijatar? Okolina? Ako cemo ovom problemu pristupati samo kroz religijsku prizmu uz otrcane fraze o fanatizmu onda smo odavno nagrabusili?
Previse je ozbiljnosti bilo u Hatabovoj namjeri da bih sad povjerovao kako je
to sve bio njegov blef.
Mislim da nije ocekivao ovakvu (r)eakciju... identifikaciju u rekordnom roku.
A tek kontakt sa, najvjerovatnije, FBI...
U svakom slucaju "zabavno" bi bilo pogledati... te filmove.
ma smijesno , cak sto vise zalosno ... kakva sloboda govora i bakraci ovo je pravi primjer vehabije koji, kao sto je neko napisao, koji pametuje dijeci u parku, na klupi...
i jos jedna poruka hatabu ako cita,a cita ... Ujedi me za govno !
luciferino wrote:Neko izgleda pogre¹no shvata ideju slobode govora.
ee pazi... jasno je da prijetnje nisu OK (ali je upitno sta je prijetnja), ali ako on ima materijal koji ce kompromitovati bilo koga... on ima pravo da ga objavi...
seln wrote:Upravo procitao intervju....tip je bolestan, ali malo jace. Garant vidi i dzibrila koji mu govori sta da radi.
@sekretar, niko ovdje ne poziva na linc, ali niko i ne zeli neprilike zbog budale. ne treba ga ubiti, spaliti, razapeti...neko fino malo na drzavni kvartir, pa kad mu ga jaran u celiji pristavi, neka se onda bratimi sa njim.
I ja upravo pričitao njegov "intervju" i ne vidim uopšte po čemu je to bolestan.
Čovjek je u pravu, a naročito kada govori o onim idiotima u SIPA-i, kao i o idiotizmu novinara.
U samoj prijetnji je rekao da se ne radi ni o kakvoj fizčkoj prijetnji, već o prijetnji kompromitujućim snimkama.
Jasno je meni zbog čega je SA X podiglo tu vijest na veći nivo nego zaslužuje (svojevrsna promocija sajta), ali oni idioti na ostalim medijima su stvarno idioti.
Koliko je u pravu, o tome raspravljajte kad on izaDZe iz zatvora....na zapadu, naravno.
diler666 wrote:ma smijesno , cak sto vise zalosno ... kakva sloboda govora i bakraci ovo je pravi primjer vehabije koji, kao sto je neko napisao, koji pametuje dijeci u parku, na klupi... !
luciferino wrote:Neko izgleda pogrešno shvata ideju slobode govora.
ee pazi... jasno je da prijetnje nisu OK (ali je upitno sta je prijetnja), ali ako on ima materijal koji ce kompromitovati bilo koga... on ima pravo da ga objavi...
Ako ima...Ali on fino kaže da nema.
Da ga onda još neće tužiti za klevetu?
I nemoj misliti da je sve SAMO zbog ovog videa. Momak je skrenuo pažnju na sebe (Delić), retorika mu je katastrofalna i neka mu je mila majka na pomoći. Da je glup, ma nevjerovatno je glup i ufuran do bola.
diler666 wrote:ma smijesno , cak sto vise zalosno ... kakva sloboda govora i bakraci ovo je pravi primjer vehabije koji, kao sto je neko napisao, koji pametuje dijeci u parku, na klupi... !
e i ti si mi The Primjer
Idi "dileru" upali malo GTA.
sekretare .... DILER nije covjek koji dila samo drogu ... ako ce mo tako ja znam sekretara lopova i gamadi vecih od bilo koje dilera "sekretare"
Fair Life wrote:Previse je ozbiljnosti bilo u Hatabovoj namjeri da bih sad povjerovao kako je
to sve bio njegov blef.
kakve bolan ozbiljnosti... hajmo rezonski... kako je hattab trebo kontati (bez obzira ima ili nema neke snimke)
Hatab ima opcije:
1. Da javno posalje prijetnju
2. da posalje tajno
HSM trojac na njegov potez moze da uradi:
a. ignorisu ga
b. posalju mu miliciju za vrat
c. pristanu na zahtjev
oni bi, racionalno sagledavajuci, morali da razmisle da li snimci postoje i da li ih on ima. Helem... da ja sada ne razvlacim post do iftara... oni bi morali skontati da je njegov jedini racionalan potez da bi mogao postici cilj, da prijetnju uputi tajno. Jer, ukoliko je posalje javno... cilj ne moze biti ispunjen (samo ispunjavanje zahtjeva je priznanje). A ako jos u obzir uzme i da SIPA mora zaraditi platu (a i bilo bi fino znati ko je taj koji potencijalno moze drzati Harisa u sahu)... onda on nije imo sta drug ni ocekivati.
Fair Life wrote:Previse je ozbiljnosti bilo u Hatabovoj namjeri da bih sad povjerovao kako je
to sve bio njegov blef.
kakve bolan ozbiljnosti... hajmo rezonski... kako je hattab trebo kontati (bez obzira ima ili nema neke snimke)
Hatab ima opcije:
2. da posalje tajno
a. ignorisu ga
c. pristanu na zahtjev
oni bi, racionalno sagledavajuci, morali da razmisle da li snimci postoje i da li ih on ima. Helem... da ja sada ne razvlacim post do iftara... oni bi morali skontati da je njegov jedini racionalan potez da bi mogao postici cilj, da prijetnju uputi tajno. Jer, ukoliko je posalje javno... cilj ne moze biti ispunjen (samo ispunjavanje zahtjeva je priznanje). A ako jos u obzir uzme i da SIPA mora zaraditi platu (a i bilo bi fino znati ko je taj koji potencijalno moze drzati Harisa u sahu)... onda on nije imo sta drug ni ocekivati.
a da je veliki patriota i veliki zastitnik brace, objavio bi snimke i napisao HSM SRAM I STID DA VAS BUDE a ne bi to radio na ovaj nacin...
Ja ne želim da braća u Bosni imaju problem oko ovoga, ako za ovo možemo reći da je problem.
-hoce reci, mundzosi ne bi imali problema da nije postavio video. Mislim da je motivacija ipak vise licna, a ne zbog brace.
Šta zahtijevate od reisa Cerića, Tihića i Silajdžića?
Ništa... Neka im je Bajram mubarek.
-kaze covjek koji im je prijetio "crnim Bajramom"
Odrastite već jednom
-kaze deriste cije je qrcenje donijelo ovoliko nevolja.
Shvatam da se ovim ne može ništa uraditi, čak ljudima za koje se istinski zalažem, činim štetu na ovaj način pa i ovim putem tražim halal od njih.
-malo si se kasno sjetio.
Nikakve. Jednostavno, ovo je jedna obična smijurija. Rekoh da makar nemaju dobar san ovih nekoliko dana Jer da nemaju aferima iz prošlosti, imaju, međutim nemam ništa što bi ih kompromitovalo, a da imam, ne bih pisao niti prijetio snimcima, već bi to bilo objavljeno.
-recenica kontradiktorna sama po sebi. Hocu da im se najebem matere, ali eto necu.
Ako im treba jedan za ubuduće, evo nudim se uz dobru platu, iako nisam profesionalni psiholog, mogu im biti od koristi
-sta je ovo, nudi usluge din-dusmanima, "iako nije profesionalni psiholog".
postoje li i "amaterski"?
Hmmm, nešto kontam, mislim da imam u arhivi nešto vezano za Zlaju . Šala mala... . Ako mi ne skinete ban sa foruma, objavit ću zastrašujuće snimke nekih forumaša . Pa vi sad bujrum . Imate rok do 27. noći ramazana... .
luciferino wrote:Neko izgleda pogre¹no shvata ideju slobode govora.
Ako ima...Ali on fino ka¾e da nema.
Da ga onda jo¹ neæe tu¾iti za klevetu?
I nemoj misliti da je sve SAMO zbog ovog videa. Momak je skrenuo pa¾nju na sebe (Deliæ), retorika mu je katastrofalna i neka mu je mila majka na pomoæi. Da je glup, ma nevjerovatno je glup i ufuran do bola.
pa i dalje... sta je problem.. nije on reko da su Haris i ekipa ubili nekoga... nego je reko da ima kompromitujuce snimke... a u njegovoj glavi.. kompromitujuci snimak moze biti i to da se Haris oblaci na siranu ... i pri tome jos cjenka...
i onda skonta... da to ipak nije haris na snimku...
Sarafcina wrote:
I nemoj misliti da je sve SAMO zbog ovog videa. Momak je skrenuo pažnju na sebe (Delić), retorika mu je katastrofalna i neka mu je mila majka na pomoći. Da je glup, ma nevjerovatno je glup i ufuran do bola.
pa i dalje... sta je problem.. nije on reko da su Haris i ekipa ubili nekoga... nego je reko da ima kompromitujuce snimke... a u njegovoj glavi.. kompromitujuci snimak moze biti i to da se Haris oblaci na siranu ... i pri tome jos cjenka...
Nakon objavljivanja prijetećih snimaka na internetskom portalu YouTube, MUP FBiH, SIPA i OSA pokrenuli su opsežnu istragu u cilju pronalaženja autora "posljednjeg upozorenja". Istraživanje Dana stavlja tačku u lovu na misterioznog Hattaba
Novinar Dana je uspio kontaktirati misterioznog Hattaba72, ponudivši mu intervju i - dobio odgovor
- Ovakvim glupostima može se jedino Rusmin-Hattab-Bedr baviti (puk'o čovjek totalno). Umjesto da se pozabavi sobom i da riješi osnovne stvari. Ima ona narodna u Bošnjaka: Zemlju zdere a na noge ne mere.
(Komentar jednog posjetitelja portala islambosna.ba)
Iz Službe za odnose s javnošću je Danima potvrđeno da Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) vodi istragu protiv osobe koja je 30. septembra na internetski portal YouTube postavila "posljednje upozorenje" Harisu Silajdžiću, Sulejmanu Tihiću i Mustafi Ceriću. Spomenuti su u upozorenju označeni kao izdajnici Bošnjaka i muslimana te im je zaprijećeno da će im "osvanuti crni Bajram" ukoliko se u što kraćem roku ne pobrinu "za sudbinu braće koja se tjeraju bez ikakvog razloga". Snimak je na YouTube ostavila osoba pod pseudonimom Hattab72, ista ona koja je 9. septembra na istom portalu objavila snimak govora Rasima Delića na oproštaju s mudžahedinima. Hattabovo "upozorenje" nije sadržavalo fizičke prijetnje, ali jest prijetnje o objavljivanju "kompromitirajućeg materijala".
Nakon što je Hattab72 objavio prijeteći video, vijesti su bukvalno sustizale jedna drugu: u ponedjeljak, 1. oktobra, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su istragu kako bi utvrdili identitet autora ili pošiljaoca poruke, nakon čega su uputili službeni izvještaj Tužiteljstvu BiH. Vijest o prijetećem videospotu se vrlo brzo proširila i na internetske forume, pa su istražitelji i njih kontaktirali. Jedan od administratora portala Sarajevo-x nam je, insistirajući na anonimnosti, potvrdio da su ga kontaktirali istražitelji, te da im je dao IP adresu Hattaba72, čestog posjetioca Sarajevo-x foruma. Ono što su istražitelji tada mogli doznati, djelimično je demantiralo medijske napise nakon objavljivanja snimka: naime, video nije postavljen iz Zavidovića, kako je pisano, već iz Jacksonvillea, s Floride, saznajemo iz izvora bliskih obavještajnim službama. Ostala je, međutim, nepoznanica - ko je Hattab72.
Novinar Dana je uspio kontaktirati misterioznog Hattaba72, ponudivši mu intervju i - dobio odgovor.
Onaj koji govor drži Mail kojim je Hattab odgovorio na naš upit registriran je na ime Hattab Kadrispahić, no posjetioci foruma portala Islambosna, na kojem je Hattab72 dobro znan, u svojim raspravama prepoznali su osobu koja je na forumu bila poznata i pod pseudonimom Bedr, ali i pod imenom Rusmin. Pretraživanje imena Rusmina Kadrispahića pokazalo je da bi to, uz veliku vjerovatnoću, moglo biti ime Hattaba72! Dodatnu sumnju budi i podatak da je Rusmin Kadrispahić na stranici zavidovici.com ostavio i svoju mail adresu elbedrŽaol.com, kao i mjesto boravka - Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Carolina.
U medijskim špekulacijama o Hattabovom identitetu je, ipak, bilo nešto istine jer je Hattab već više puta u svojim nastupima na forumima rekao da je iz Zavidovića, a prepoznao ga je i jedan zavidovićki "iscjelitelj Kur'anom", s kojim je Hattab često raspravljao i čiju je internetsku stranicu o liječenju Kur'anom više puta reklamirao. Hattab je čak na YouTube postavio i kratki video na kojem se vidi djelovanje spomenutog "iscjelitelja", imenom Enes Beganović. Beganović je Danima potvrdio da je iz razgovora s Hattabom saznao da je iz Zavidovića, da živi u SAD-u, te da postoji mogućnost da ga je "poznavao iz viđenja", ali nam nije mogao potvrditi njegov identitet.
"Ako sam ga ikad i vidio, to je bilo prije najmanje sedam-osam godina jer, koliko znam, odavno ne živi u BiH i odavno nije dolazio. Znam da momak živi na Floridi", ispričao je Beganović za Dane.
Bilo kako bilo, sljedeći korak je na istražiteljima obavještajnih službi. Hattab72 je čak na YouTubeu postavio i svojevrsno izvinjenje za prijetnje koje je uputio, ali ga je brzo uklonio. Nakon što su ga Dani kontaktirali, s YouTubea je uklonio i prijeteću poruku. No, na njegovoj YouTube stranici je moguće pogledati veliki broj militantnih islamističkih videoklipova, mudžahedina u akciji i slično. Jedan video prikazuje i Hassana Hattaba, osnivača militantne Selefijske skupine za propovijed i borbu (Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat - GSPC-a), po kojem je Hattab72 najvjerovatnije odredio sebi internetski nadimak, odnosno nickname. Hattab je arapski termin koji znači onaj koji govor drži, ali je i termin koji označava balvan, drvo na putu.
Hattab72
Ja nemam nikakve snimke
Objavljujemo dio maila kojim je Hattab odgovorio novinaru Dana
Razlog zbog kojeg sam postavio video je jedan i jedini, a to je da pokušam skrenuti pažnju na problem braće, jer se o tome šuti i radi onako kako drugi kažu. Svjestan sam da sam napravio grešku i da najvjerovatnije sve ovo neće pomoći braći i da može stvoriti samo problem, tako da sam skinuo video s YouTubea, a o onim, da kažem, smiješnim prijetnjama ne vrijedi trošiti riječi.
Kao prvo, ne radi se o bilo kakvoj fizičkoj prijetnji. Već o prijetnji objavljivanja nekakvih videosnimaka koji bi kao trebali biti kompromitirajući. E, sad pogledajte jednu stvar. Kad uzmemo u obzir koliko je sve to bezazleno i da zaista nema nikakvih snimaka, čemu onda tolika pompa oko svega, ako su ti ljudi cvjećke i nemaju oraha u džepu. Jer onaj ko ima aferima iz prošlosti, trzat će se na ovakve stvari.
Ja nemam nikakve snimke, tako da ih ne mogu ni objaviti.
Ako aludirate na nekakvu vezu s braćom u Bosni, nikakvu vezu s njima nemam, osim islamske veze i bratske ljubavi koju osjećam prema tim ljudima, koji su pokazali svoju ljudskost jer su do kraja ostali dostojanstveni u svojoj borbi za pravdu, tako da ni u kakvom slučaju ne bih želio da ovaj moj nepromišljeni postupak utječe na prirodu njihove borbe za svoja prava.
Dovoljno je da nekoga voliš u ime Allaha s.w.t. i da te boli silna nepravda koju im čine ti ljudi iz vlasti, licemjeri koji im dadoše državljanstva, pustiše ih da osnuju porodice i sad nakon 12 godina treba očeve odvajati od djece i muževe od žena. Svaka normalna država radi na spajanju porodica, naša ih razdvaja i pravi jetime od djece.
Što se tiče toga kako se može okarakterizirati moj postupak, reći ću vam otvoreno - nepromišljena, neosnovana prijetnja, prouzrokovana ljutnjom zbog nepravde nad ljudima koji su to najmanje zaslužili. Smiješno je čuti i jadno da neko ovo može povezati s terorizmom ili je dovoljno gajiti ljubav prema islamu i muslimanima da nosiš etiketu teroriste.
Ja nisam taj i ograđujem se od toga. Ja sam bivši pripadnik Armije BiH i kao državljanin jedne države imam pravo reći šta mislim, pa i da imam snimke koje bi nekog političara kompromitirale, imao bih pravo da objavim, jer ako se oni smatraju nedodirljivim, ja ih ne smatram. Nažalost, nemam ništa od toga što bih ih makar malo diskreditirao, ali inšallah, molim Allaha da im naplati svu bol koju su svojim djelovanjem prouzrokovali ljudima koji to nisu zaslužili.
Ne mislim da sam siguran, ali se na Allaha oslanjam i On je istinski zaštitnik. Mogu oni meni sad mnogo toga da napakuju, ali od toga nema ništa. Ja kao musliman, koji sam po defaultu nešto negativno, teško ću dokazati da sve ovo i nije tako ozbiljno, ali nema veze. Nadam se da prozvana trojka nije imala dobar san bar dva dana, što mi pričinjava izuzetno zadovoljstvo.
Ne znam zašto uvijek kad pitate nekoga ko pripada selefijskom pokretu, uvjetno rečeno, ovo pitanje o finansijama bude neizbježno. Upitajte se zar treba neko da finansira muslimana kojeg srce boli za ljudima kojima se nepravda čini. Zašto vi sve vidite kroz pare i ovaj svijet? Mogu li tu biti čisti i iskreni ideali? Smiješno mi je to oko finansiranja. Ponavljam: niti sam u vezi s braćom iz Bosne, niti s bilo kime ko bi me mogao finansirati. Živim svojim životom, imam svojih obaveza i problema, a evo, izgleda da sam si natovario dodatni, ali elhamdulillah.
Znači, niko me ne finansira i sve ovo što sam uradio, uradio sam na svoju ruku iz čiste namjere da skrenem pažnju na ovaj problem ljudi kojima se nepravda čini. U svemu tome sam možda malo više pretjerao, a od braće tražim da mi halale ako sam ih doveo u bilo kakvu neugodnu situaciju i nadam se da će ovo malo razjasniti stvari, te da će se "cijela država BiH" dati u potragu za ratnim zločincima, a ne tamo nekakvim anonimusom, koji "djeluje na internetu" i šalje neosnovane prijetnje. Smiješno do bola.
Esselamu alejkum...
Hattab
Videozapisi
Nije samo Delić posjećivao mudžahedine
Osoba koja koristi pseudonim Hattab72 je povukla još jedan video s internet servisa YouTube. "Ovim bih htio da zatražim halala od braće jer ideja za onaj 'prijeteći' video je moja i samo moja. Niti sam u kontaktu s njima, niti sam dobio bilo kakvo odobrenje od njih. Ja nemam pravo da govorim u njihovo ime i ovo je samo izljev emocija na nepravdu koju im čine kafiri i munafici među nama. Braćo, halalite ako sam vam prouzrokovao problem", objavio je, između ostalog, Hattab72.
Prethodni video koji je objavio Hattab s "oproštajnog sijela" generala Sakiba Mahmuljina i Rasima Delića i mudžahedina predložen je kao dokaz u sudskom postupku koji se vodi protiv generala Delića u Haškom tribunalu. Delićeva odbrana je dovela u pitanje autentičnost snimka i on je upućen na prethodnu analizu u jedan holandski institut. Tužilac Daryl Mandus je najavio da će ovaj snimak uvesti u dokaze tokom svjedočenja Ebu Ejmena (Aiman Awad), bivšeg pomoćnika komandanta za sigurnost jedinice El Mudžahedin. Bilo je najavljeno da će Ebu Ejmen svjedočiti počevši od ponedjeljka, 1. oktobra, u Haagu, ali njegovo svjedočenje je postalo nesigurno. Nema jasnog odgovora šta se dogodilo. Moguće je da tužilac odgađa njegovo svjedočenje dok se ne potvrdi autentičnost Hattabovog snimka. Moguće je, također, i da Ebu Ejmen ne može da napusti BiH jer mu je u međuvremenu oduzeto državljanstvo BiH i proglašen je prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Ebu Ejmen je navodno zatražio garancije da će mu biti omogućen povratak u BiH.
U slučaju novog Hattabovog videa, SIPA je već podnijela izvještaj nadležnom odjelu Državnog tužilaštva BiH i njeni agenti su dobili nove instrukcije za istragu od strane nadležnog tužioca. U ovom slučaju, osim moguće prijetnje, identificiranje Hattaba72 je važno upravo zbog prikupljanja dokaza. Moguće je da ova osoba ima snimke kao što su, naprimjer, posjete visokih bošnjačkih političkih i vjerskih vođa kampovima El Mudžahida od 1992. do početka 1996. godine. Postojanje takvih snimaka nije tajna. Agenti bivšeg AID-a su bili očajni zbog snimanja prilikom, npr., Izetbegovićevih posjeta El Mudžahidu, ali nisu mogli da spriječe takvo snimanje. Snimci, dakle, postoje. Hattab nije jedina osoba u čijem su posjedu. (Esad Hećimović)
to sve bio njegov blef.
Hatab ima opcije:
2. da posalje tajno
a. ignorisu ga
c. pristanu na zahtjev
a da je veliki patriota i veliki zastitnik brace, objavio bi snimke i napisao HSM SRAM I STID DA VAS BUDE a ne bi to radio na ovaj nacin...
tu opciju nisam razmatrao jer je iracionalna... ispunjavanjem prijetnje ... prijetnja gubi smisao (izbijas sebi kartu)... odnosno.. vise nemas cilja (da je drugacije izveo ono sa Delicem... i onda ovu tajno uputio... a ovi znali da snimka postoji... onda bi to bila kredibilna prijetnja... stvari bi se sasvim drugacije odvijale).
ovako se odvija u pravcu da se salje poruka "zajebajite se sa nama i nacicemo vas i u tri.p.m." ... sa gomilom misheva koji gledaju svoj sicar u svemu.
Sarafcina wrote:
Ovo ti govorim vezano za slobodu govora. Sloboda govora ne znači baš "ja mogu i imam pravo reći ama baš sve, a vi ste gospodo dužni da mi plješćete." Kada nešto kažeš, kada nekoga olajavaš, moraš biti spreman da potkrijepiš ono što kažeš inače te zaista mogu optužiti za klevetu. Ne možeš se zahebavat ko malo dijete pa prijetiti "Crnim Bajramom" (kako je to samo vjernički od njega) i onda reći "joj, ja sam se samo šalio, neću više nikad." Kad pokreneš jednu takvu lavinu, moraš biti spreman na svašta nešto. Hattab je lavinu pokrenuo sa Delićem i da je bio pametan, još tada bi se povukao.
Ima i ona narodna: "Kad si u govnima, ne talasaj."