Halifat/kalifat da ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#126 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by fatamorgana »

Teea wrote:
ramo_sa wrote:gdje je administrator da reaguje kada se muslimani nazivaju pogrdnim imenima - "vehabije" i sl? A usput, nek mi objasne ovi kreteni šta znači vehabija, taj izraz kojim vole nazivati muslimane koji su na sunnetu 100% ?
ne reaguju jer bolje poznaju islam od tebe .el wehhab je jedno od bozijih imena kod muslana i znaci onaj koji puno daruje.Wehhab pridjev koji bas ima fin prevod.da si 100% ispravan znas a osnovne stvari ne znas.Nego interesantno da ti vehab smeta a vruc ti ne smeta
Some like it hot ....
ramo_sa

#127 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by ramo_sa »

tea...ne izvaljuj....bolje poznaju Islam od mene? Pa i skroman sam poznavalac, tek toliko da znam da se ne igram sa nekim od ljepih Allahovih dž.š. imena a pogotovo da muslimanima na silu dam ime koje oni ne prihvataju. Ako mrzite Islam zaobiđite ovakvu temu bolje vam je vi :evil: A i znajte ovo: Jedno su ovi bosanci dok loču i pjevaju, al drugo su kad odjednom nestane alkohola i pribora za brijanje + malo zapuca = čuda se dešavaju . 8-)
harač

#128 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by harač »

ramo_sa wrote:tea...ne izvaljuj....bolje poznaju Islam od mene? Pa i skroman sam poznavalac, tek toliko da znam da se ne igram sa nekim od ljepih Allahovih dž.š. imena a pogotovo da muslimanima na silu dam ime koje oni ne prihvataju. Ako mrzite Islam zaobiđite ovakvu temu bolje vam je vi :evil: A i znajte ovo: Jedno su ovi bosanci dok loču i pjevaju, al drugo su kad odjednom nestane alkohola i pribora za brijanje + malo zapuca = čuda se dešavaju . 8-)
poslat će nama allah još jedan genocid da se opametimo

[ovo je homage "prigodnim" komentarima sa jučerašnjeg članaka o žrtvama iz višegrada]
seldzuk

#129 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by seldzuk »

Opetja033 wrote:
mirage77 wrote:U redu i ja mislim da je realnija opcija neka muslimanska UNIJA nego HILAFET u svom punom kapacitetu. Ali inegristicki procesi pogotovo unutar arapskog a i sire muslimaskog svijeta su realnost.
To u redu, mada smatram da ni to nece ici glatko i brzo - sam proces stvaranja EU je trajao 50-tak godina. Govoreci iz ugla Bosne i Bosnjaka smatram da nikada niko nema pravo prebaciti potpuni suverenitet van Sarajeva radilo se to o Briselu ili Istanbulu. Treba sutra da opet dodje neki debil koji ce Mali Zvornik, Uzice, Loznicu, Klek davati katilima k'o da je njegova babovina pa da je hiljadu puta halifa i vodja svih vjernika. Zato sam izricito protiv hilafeta.
Ovo naravno govorim cisto hipoteticki jer zbog odnosa unutar same BiH nasa zemlja ne moze biti ni punopravna clanica eventualne islamske unije a kamoli hilafeta.
BiH nije članica OIC-a, a kamoli nečeg drugog. Status u OIC-u nam je jednak statusu Rusije, Tajlanda i Centralnoafričke republike. Negdje sam pročitao da bi i SAD uskoro mogao imati takav status u OIC-u. POSMATRAČKI.
Meni ova tema spada u domenu political fiction. Ako neko hoće nešto konstruktivno na ovu temu, bolje bi bilo da otvori na ekonomiji temu o mogućnostima islamskog tržišta i našim perspektivama na tom tržištu.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:OIC_map.png
mapa članica
zelena - članovi
crvena - posmatrači
plava - blokirani
Hadzi Lojo

#130 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Hadzi Lojo »

U kojem crtanom filmu zivis?
Ja ovako uvijek odgovorim pametnjakovicima koji su svoje shvatanje Islama izgradili na osnovu crtanih romana o Iznogudu i onom Rasidu al Prasidu kako se vec zvao.
Pa pogledajte sta se desava u Siriji, braca sije i suniti se kolju gore nego pravoslavci i katolici. U bogatim arapskim zemljama pored svog bogatsva ima sirotinje.
Upitajmo se samo gdje mi stojimo u vjeri, koliko provodimo vremena sa djecom kako bi im prenijeli spoznaju o Stvoritelju i naucili ih moralnim vrijednostima!?
miskin

#131 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

ah reko da vidim o cem se ovdje pise kad ono rasprava u 16. da ja kazem svoj stav i da brisem ovda mirisem banove :mrgreen:

Pa kakav nas halifat kad ondje gdje mozemo da sprovodimo islam u nasim kucama tu smo zakazali, a imamo obraza izaci na one vladare pa da od njih trazima da sude po Allahovom zakonu, trebamo prvo pomesti prvo svoju avliju. A halifat naravno pa da se i mi muslimani za nesto pitamo, a ne ovako gazi nas ko stigne vidi rusije i ovih ostali zemalja i kad slabo stoje ekonomski,vojno, privredno,... opet se ne moze niko usudit da ih samo tako ostavi po strani.

A evo sta kaze Poslanik a.s. ''Raznorazni narodi će se okupljati oko vas isto kao što se gladni ljudi okupljaju oko sofre!'' Neko upita: ''Je li zbog toga što će nas biti malo, o Allahov Poslaniče?'', a Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Ne, naprotiv, bit će vas mnogo, ali ćete biti poput riječnog mulja i pjene. Allah će iz srca vaših neprijatelja ukloniti strah od vas, a u vaša srca će ubaciti vehn.'' Neko upita: ''Allahov Poslaniče, šta je to vehn?'', a Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Vehn je ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!“ (Sunen Ebu Davud,Albani,br.4297)

A vala danas nas ima milijarda i 600 miliona al nas niko ni za sta ne pita nasa krv je najjeftinija, skuplja je krv nekih zivotinja neki muslimana danas.

Toliko od mene, mahanje, ako bude potrebe ukljucim se opet I'll Be Watching You :run:
Smail Aga

#132 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Smail Aga »

matematicar_teski wrote:Sa muslimasnkom stabilnom(pravednom) unijom bili bi glavna sila uz usa,kinu,rusiju, sto danas nije nijedna muslimanska drzava.
Ogromna nafta polja,ljudstvo,fanatizam. Po mom licnom misljenju ovakava unija nije moguca nazalost
:D :D :D Pa sve se bojim da vam vrijeme istice :D :D Znas ta naftna polja se ne siju i ne nicu svake godine. Po svim procjenama nafte ce biti jos nekih 70-80 godina maximalno a puno prije toga ce nestati bas u arapsko-muslimanskim zemljama ,jer je oni krce nemilice za bezvrijedne papirice ,zvane dolari. Dok Rusija/US i ostali stekaju naftu. Ljudstvo je nekvalitetno ,nizak nivo obrazovanja,posebno zena osim toga muslimani ne uzgajaju kult tijela ,zato su fizicki nespremni , a opet posebno zene. A fanatizam,ne znam zasto je fanatizam dobar ??
:D :D :D
miskin

#133 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

ako bude tako dat ce ALlah nafake u necemu drugom pa cete opet da budete ljubomorni :lol: :lol:
Smail Aga

#134 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Smail Aga »

miskin wrote:ako bude tako dat ce ALlah nafake u necemu drugom pa cete opet da budete ljubomorni :lol: :lol:
Ako budes cekao da ti allah da nafake,neces ti daleko doci a ni tvoja 'braca' . Ja imam dvije ruke i vise mi nikakva nafaka ne treba ni od koga. Samo da napomenem : Dvije vrijedne ruke !!
miskin

#135 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

e moj aga samo da znas i ja imam 2 ruke sad neznam jesul toliko vrijedne ka u tebe al eto bore se nekako
DaysleepeR

#136 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

ja se nešto ne sjećam moguće je da ima ali sumnjam

volio bih da mi neko od vjernika citira halifat kao uređenje iz Kur'ana.

meni ta ideja zvuči kao teška masonerija

jeste li sigurno da to nije vremenom nakon poslanika podvaljeno muslimanima?
mirage77

#137 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

DaysleepeR wrote:ja se nešto ne sjećam moguće je da ima ali sumnjam

Halifat postoji od vremena Poslanika s.a.v.s. Onda je nastavljen preko cetvorice halifa: Ebu Bekra, Omera, Osmana i Alija r.a. Za njih se kaze da su cetverica pravovjernih. Izabrani izmedju drugova Poslanika s.a.v.s. Znaci to je praksa Poslanika. To je nacin vodjenja zajednice vjernika na ovom svijetu. Kasnije je Hilafet bio dinasticki. Odnosno vladale su dinastije Emevija pa Abasija i na kraju Osmanlija. Halife su se birale i postajale kao i kraljevi po Evropi ili na drugim mjestima. Znaci sin naslijedi oca itd. Musliman treba da slijedi put Poslanika s.a.v.s. To ti je dovoljno. A vidjecu da ti to potkrijepim i iz Kur ana. Nemogu napamet govoriti. Masonerija je nepoznata za muslimane i Islam. Bila je sa druge strane u vidu reda Templara u Palestini, za vrijeme Krizarskih ratova. A kako su prosli Templari i Krizari u Palestini valjda netrebamo pricati.
mihlebulesed

#138 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mihlebulesed »

Smail Aga wrote:
miskin wrote:ako bude tako dat ce ALlah nafake u necemu drugom pa cete opet da budete ljubomorni :lol: :lol:
Ako budes cekao da ti allah da nafake,neces ti daleko doci a ni tvoja 'braca' . Ja imam dvije ruke i vise mi nikakva nafaka ne treba ni od koga. Samo da napomenem : Dvije vrijedne ruke !!
ko ti ih je dao?ili si ih mozda od nekoga digao na kredit ? :-)
DaysleepeR

#139 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

mirage77 wrote:

Halifat postoji od vremena Poslanika s.a.v.s. Onda je nastavljen preko cetvorice halifa: Ebu Bekra, Omera, Osmana i Alija r.a. Za njih se kaze da su cetverica pravovjernih. Izabrani izmedju drugova Poslanika s.a.v.s. Znaci to je praksa Poslanika. To je nacin vodjenja zajednice vjernika na ovom svijetu. Kasnije je Hilafet bio dinasticki. Odnosno vladale su dinastije Emevija pa Abasija i na kraju Osmanlija. Halife su se birale i postajale kao i kraljevi po Evropi ili na drugim mjestima. Znaci sin naslijedi oca itd. Musliman treba da slijedi put Poslanika s.a.v.s. To ti je dovoljno. A vidjecu da ti to potkrijepim i iz Kur ana. Nemogu napamet govoriti. Masonerija je nepoznata za muslimane i Islam. Bila je sa druge strane u vidu reda Templara u Palestini, za vrijeme Krizarskih ratova. A kako su prosli Templari i Krizari u Palestini valjda netrebamo pricati.
1. nemoj biti siguran da je nepoznata
2. čim je ljudski faktor ne priznajem
3. nađi u Kur'anu
4. sramotno je i treba da te bude stid da si za nešto a ne poznaješ vlastitu vjeru i ne znaš da li se to nalazi u tvojoj knjizi.
5. nauči svoju knjigu, ima nas nevjernika koji je znamo jako dobro
6. ne drži mi lekcije, sve ja to znam, pitao sam te konkretno pitanje
7. ugodan dan i budi mi dobro ;)
shecher

#140 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

sad sam tek nadrlj'o zbog ovog linka :D

O govorniku: http://en.wikipedia.org/wiki/Tareq_Al-Suwaidan
DaysleepeR

#141 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

shecher wrote:

1.koje efendija resurse bolje od tebe ima kako bi "vidio" neke stvari koje ti ne možeš da vidiš
2. zar nije islam vjera jednakih?
3. kako možeš vjerovat tamo nekom kog ni ne poznaješ a ne vlastitom razumu
4. knjige se fataj a ne bradonja sa youtube u njima je mudrost svijeta, oči će ti se otvorit
5. video nisam pogledao, nisam budala
shecher

#142 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

DaysleepeR wrote:
shecher wrote:

1.koje efendija resurse bolje od tebe ima kako bi "vidio" neke stvari koje ti ne možeš da vidiš
2. zar nije islam vjera jednakih?
3. kako možeš vjerovat tamo nekom kog ni ne poznaješ a ne vlastitom razumu
4. knjige se fataj a ne bradonja sa youtube u njima je mudrost svijeta, oči će ti se otvorit
5. video nisam pogledao, nisam budala
prva tri pitanja ne razumijem
4. ja namjerno postavih link da se zna ko je govornik
5. kako onda komentarišeš nešto što nisi vidio :lol:

dakle, link sam postavio sam o da vidite tu neku perspektivu, kako možda muslimani gledaju na pitanje hilafeta.
Hilafet je samo naziv na oblik vladavine, sistem... ništa više. to što je arapska riječ pa svi pjene od nje i bježe ko đavo od krsta, to je druga priča. ne smeta nam arapska nafta u autima :mrgreen:
tema je, ponavljam, sasvim nepotrebna i neprimjerena za sa-x forum, jer se može samo steći pogrešan dojam o svemu... ponavljam i to da ne vjerujem da je pokretač teme imao namjeru izazvati neke tektonske pokrete u poretku svijeta :)
DaysleepeR

#143 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

nije tačno, problem je vlast u rukama jednog čovjeka, doživotno. svi resursi u rukama njega i njegov familije. sve pare u njegovim rukama. malobrojna elita i mnogobrojna sirotinja koja pati sa zadovoljstvom jer je to od allaha iskušenje

nije bez razloga to propalo jednom

to je ba odron a ne selamet

moderno društvo je preraslo taj primitivizam čovječe božji, prvi ti bi bio donji

ja sve pokušavam kao kroz šalu da pričam, sit sam bolan vjernika u ovoj zemlji koji se ponašaju kao da su glavni

niste glavni, nemate ni pamet, ni znanje ni sposobnost a ni poštenje da išta konstruktivno uradite ljudi dragi, vidite u kakvom smeću živimo, onakvi komunisti pa su imali reda nekakvog ovo sad ko turkmekistan, smeće, sirotinja i javašluk

dedera se ohavijesti
asurbanipal

#144 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

DaysleepeR wrote: 5. nauči svoju knjigu, ima nas nevjernika koji je znamo jako dobro
Ako misliš na sebe - ne laži. Već sam te jednom provalio...Nemoj lagati raju na forumu, ako već lažeš samog sebe...Nije to fino ni kulturno... :D
DaysleepeR

#145 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

asurbanipal wrote:
DaysleepeR wrote: 5. nauči svoju knjigu, ima nas nevjernika koji je znamo jako dobro
Ako misliš na sebe - ne laži. Već sam te jednom provalio...Nemoj lagati raju na forumu, ako već lažeš samog sebe...Nije to fino ni kulturno... :D
kad si me ba ti provalio?

haj me opet provali, daj mi nađi halifat u Kur'anu

provali me, provali me, provali me

šuplju među braću pa prosipaj
mirage77

#146 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

DaysleepeR wrote:
mirage77 wrote:

1. nemoj biti siguran da je nepoznata
2. čim je ljudski faktor ne priznajem
3. nađi u Kur'anu
4. sramotno je i treba da te bude stid da si za nešto a ne poznaješ vlastitu vjeru i ne znaš da li se to nalazi u tvojoj knjizi.
5. nauči svoju knjigu, ima nas nevjernika koji je znamo jako dobro
7. ugodan dan i budi mi dobro ;)

Evo prvo sto sam ti ostao duzan:

On cini da jedni druge na Zemlji smjenjujete i On vas po polozaju jedne iznad drugih izdize da bi vas iskusao u onome sto vam daje. Gospodar tvoj, zaista brzo kaznjava, ali On, doista, prasta i samilostan je. 6:165

Allah obecava da ce one medju vama koji budu vjerovali i dobra dijela cinili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao sto je postavio namjesnicima one prije njih, i da ce im zacijelo vjeru njihovu ucvrstiti, onu koju im On zeli, i da ce im sigurno strah bezbjednoscu zamijeniti; oni ce se samo meni klanjati, i nece druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni-oni su pravi grijesnici. 24:55

Reci: O Allahu, koji svu vlast imas, Ti vlast onome kome hoces dajes, a oduzimas je od onoga od koga hoces; Ti onoga koga hoces uzvisujes, a onoga koga hoces unizujes; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti , uistinu, sve mozes. 3:26

Evo to su neki od ajeta. Sto se tice masonerije i tajnih drustava. Toga je bilo i u okrilju otpadnickih grupa unutar Islama. Ali nije dio sunitskog mainstrema Islama koji je branio i uspostavljao Hilafet. Imaju npr. Hasasini ili na zapadu prevedini Asasini iz Alamuta kao vrlo opasna tajna organizacija koji su pobili mnogo sultana, vezira, kadija...sirom svijeta Islama, ali to je bila otpadnicka siitska grupa Ismailija. Njih cak i glavnina siita smatra otpadnicima. Eto ti ako imas neke druge grupe koje smatras masonskim kazi koje su pa cemo pricati. HILAFET je postojao do 1923. Znaci ukinut je prije 90 godina. Znaci muslimani nemaju Hilafet 90 godina. A imali su ga prije toga 1300. godina. To je postojalo i u Bosni i Hercegovini. Mi smo bili dio toga.
DaysleepeR

#147 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

hvala ti na poštenom odgovoru.

ali malo mi je to sve maglovito za uzvišenog

ja bih kao opravdanost hilafeta očekivao nešto u stilu o vjernici, halifu da izaberete pošteno i da ga prihvatite kao vladara svoga na zemlji jer on je onaj koji je pravovjeran i pošten, itd. itd. itd.

toga nema nažalost, tako da je sama vjerska ispravnost i opravdanost hilafeta upitna

pored toga, apsolutno je nemoguća

uskoro će u sarajevu premijera filma o sulejmanu sultanu veličanstvenom, preporučam da se pogleda i da se vidi šta je hilafet u praksi, slabo tu vjere ima moj prijatelju
miskin

#148 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

"vjerska ispravnost i opravdanost hilafeta upitna"

Dragi Allahu pa kako da to bude upitno ljudi moji pa cital iko ista o onome sto ga zanima ili svi lupaju onako sta im dođe
DaysleepeR

#149 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

miskin wrote:"vjerska ispravnost i opravdanost hilafeta upitna"

Dragi Allahu pa kako da to bude upitno ljudi moji pa cital iko ista o onome sto ga zanima ili svi lupaju onako sta im dođe
haj ti nauči tumačiti pročitano bez da ti se crta

vjerska ispravnost = niđe ga u Kur'anu koji je jedini od allaha jel tako

opravdanost = gledaj iznad

ovi ajeti koje je momak stavio su previše generalni i mogu se primijeniti na bezbroj različitih tema, nažalost takva vam knjiga šta ću vam ja
miskin

#150 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

uredu je sve super doviđenja, prijatno
Post Reply