Halifat/kalifat da ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
matematicar_teski

#1 Halifat/kalifat da ili ne?

Post by matematicar_teski »

Otvaram temu gore spomenutu u naslovu, Interesuje da li je moguce da se uspostavi islamski halifat opet,ko bi trebao biti halifa po vama iz kojeg naroda,kako uspsotaviti?.

Zamolio bih samo ozbiljnu diskusiju,bez provokacija ili takvog sta.
Molim cijenjene moderatore,da ako postoji slicna tema da je spoje samo s istom,jer je nisam mogao naci.
Hvala
Halcyon

#2 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Halcyon »

Trenutno to, mislim, nije moguće. Prvenstveno zbog samih muslimana (čini mi se da bi dobar dio bio protiv), a onda i zbog cjelokupne svjetske politike.
Chisum

#3 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

Ja sam za samo ako ce Ceric Koke biti kalifa. Inace, ne dolazi u obzir.
Diwan

#4 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Diwan »

pitanje je tko bi ti to dozvolio u ovome trenutku a i bilo kojem drugom
mirage77

#5 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

Ma nista nije nemoguce. Ali je sada malo vjerovatno. Sta bi bilo moguce? Bilo bi moguce stvaranje nekih regionalnih blokova muslimanskih zemalja zasnovanih na zajednickim interesima. Koji su to interesi? Ekonomija, mozda zajednicka moneta, odbrana, spoljna politika (mozda jedno mjesto u Vijecu Sigurnosti UN za jednu od muslimanskih zemalja).... Neke slicne saveze vec imamo kao npr. GCC (Saudijska Arabija, UAE, Kuvajt, Qatar, Bahrein, Oman). Slicni savezi su moguci npr. u Magrebu ili kompletnoj sjevernoj Africi, zapadnoj Africi, centralnoj Aziji, jugoistocnoj i juznoj Aziji itd. Znaci nesto od ovoga ce biti realizirano iz cistog interesa. E sada je pitanje da li to moze voditi prema Hilafetu i kakvom Hilafetu. Sta bi bio Hilafet u punoj formi? Znaci jedna moze se kazati i unitarna drzava od Senegala do Indonezije i od Mozambika do Kazahstana. Na celu Halifa kao: 1.vrhovni suveren drzave, 2. vrhovni vjerski lider, 3. vrhovni kadija i 4. vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga. U povijesti Islama ovo i nismo imali tako cesto i tako dugo. To je bilo za vrijeme Poslanika s.a.v.s., prve cetvorice halifa, za vrijeme umevijskog halifata, manjim dijelom tokom abasijskog halifata i tokom osmanlijskog halifata. U dugom periodu abasijskog halifata Halifa je vise bio ceremonijalni i vjerski lider, a stvarnu moc imali su emiri pojedinih muslimanski drzava i drzavica. Tada su ustvari i pocele podjele na vise drzava. E sta bi sada bilo moguce i prakticno sa 1.5 milijardom ili vise ljudu? Tesko bi to bilo imati u unitarnoj drzavi. Mogle bi se stvoriti prakticne regionalne drzave kao npr: emirat jugoistocna Azija (Indonezija, Malezija, Bruneji), emirat Magreb (Maroko, Alzir, Tunis, Mauritanija i mozda Libija) itd. Jer trebamo vidjeti koje imamo razlike unutar muslimanskog svijeta po pitanju jezika npr. Muslimanski narodi govore 4 grupe jezika. Naravno mozda je najveci problem kako ujediniti Arape. Da li ujediniti kompetno u jedan ili vise nekih emirata? A onda bi se sve to moglo ujediniti pod kapom Hilafeta. I naravno dosta toga bi bilo na zajednickim interesima: 1. npr. jedna moneta ( ta drzava bi mogla imati valutu koja bi se ravnopravno nosila sa dolarom ili eurom),2. odbrana (sta bi znacile jedinstvene Oruzane snage ili neka forma muslimanskog NATO-a? Pitanje Izraela, Kasmira, Kavkaza, Balkana bi bilo rijeseno) 3.npr. fudbalska reprezentacija (derala bi sve redom) :D itd.U svakom slucaju postavljanje Halife kao minimalno vjerskog lidera muslimana ce doci na red prije ili kasnije. E sada za ove ostale funkcije bila bi stvar unutrasnjeg uredjenja. Ali bi opet trebao biti minimalno makar simbolicni lider kao recimo engleska kraljica. O ovim pitanjima se razmislja u muslimanskom svijetu iako mozda na prvi pogled to tako neizgleda. Naravno da ce se spolja na ovo neprijateljski gledati. To nije u interesu ni Zapada, ni Kine ni Indije ni Rusije itd. Ali o tome ce se ipak odlucivati unutar muslimanskog svijeta. Drago mi je da je neko otvorio ovu temu. Moglo bi se dosta reci o ovome.
Colonel

#6 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Colonel »

mirage77 :thumbup:
Al ja opet mislim da je to nemoguce
Chisum

#7 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

mirage77 wrote:Ma nista nije nemoguce. Ali je sada malo vjerovatno. Sta bi bilo moguce? Bilo bi moguce stvaranje nekih regionalnih blokova muslimanskih zemalja zasnovanih na zajednickim interesima. Koji su to interesi? Ekonomija, mozda zajednicka moneta, odbrana, spoljna politika (mozda jedno mjesto u Vijecu Sigurnosti UN za jednu od muslimanskih zemalja).... Neke slicne saveze vec imamo kao npr. GCC (Saudijska Arabija, UAE, Kuvajt, Qatar, Bahrein, Oman). Slicni savezi su moguci npr. u Magrebu ili kompletnoj sjevernoj Africi, zapadnoj Africi, centralnoj Aziji, jugoistocnoj i juznoj Aziji itd. Znaci nesto od ovoga ce biti realizirano iz cistog interesa. E sada je pitanje da li to moze voditi prema Hilafetu i kakvom Hilafetu. Sta bi bio Hilafet u punoj formi? Znaci jedna moze se kazati i unitarna drzava od Senegala do Indonezije i od Mozambika do Kazahstana. Na celu Halifa kao: 1.vrhovni suveren drzave, 2. vrhovni vjerski lider, 3. vrhovni kadija i 4. vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga. U povijesti Islama ovo i nismo imali tako cesto i tako dugo. To je bilo za vrijeme Poslanika s.a.v.s., prve cetvorice halifa, za vrijeme umevijskog halifata, manjim dijelom tokom abasijskog halifata i tokom osmanlijskog halifata. U dugom periodu abasijskog halifata Halifa je vise bio ceremonijalni i vjerski lider, a stvarnu moc imali su emiri pojedinih muslimanski drzava i drzavica. Tada su ustvari i pocele podjele na vise drzava. E sta bi sada bilo moguce i prakticno sa 1.5 milijardom ili vise ljudu? Tesko bi to bilo imati u unitarnoj drzavi. Mogle bi se stvoriti prakticne regionalne drzave kao npr: emirat jugoistocna Azija (Indonezija, Malezija, Bruneji), emirat Magreb (Maroko, Alzir, Tunis, Mauritanija i mozda Libija) itd. Jer trebamo vidjeti koje imamo razlike unutar muslimanskog svijeta po pitanju jezika npr. Muslimanski narodi govore 4 grupe jezika. Naravno mozda je najveci problem kako ujediniti Arape. Da li ujediniti kompetno u jedan ili vise nekih emirata? A onda bi se sve to moglo ujediniti pod kapom Hilafeta. I naravno dosta toga bi bilo na zajednickim interesima: 1. npr. jedna moneta ( ta drzava bi mogla imati valutu koja bi se ravnopravno nosila sa dolarom ili eurom),2. odbrana (sta bi znacile jedinstvene Oruzane snage ili neka forma muslimanskog NATO-a? Pitanje Izraela, Kasmira, Kavkaza, Balkana bi bilo rijeseno) 3.npr. fudbalska reprezentacija (derala bi sve redom) :D itd.U svakom slucaju postavljanje Halife kao minimalno vjerskog lidera muslimana ce doci na red prije ili kasnije. E sada za ove ostale funkcije bila bi stvar unutrasnjeg uredjenja. Ali bi opet trebao biti minimalno makar simbolicni lider kao recimo engleska kraljica. O ovim pitanjima se razmislja u muslimanskom svijetu iako mozda na prvi pogled to tako neizgleda. Naravno da ce se spolja na ovo neprijateljski gledati. To nije u interesu ni Zapada, ni Kine ni Indije ni Rusije itd. Ali o tome ce se ipak odlucivati unutar muslimanskog svijeta. Drago mi je da je neko otvorio ovu temu. Moglo bi se dosta reci o ovome.
Ja nemam pravo nikome braniti da masta, da sanja... ali moram reci - ako zelite da vam tema ostane iole ozbiljna - ovo sto si ti napisao ima veze sa stvarnim svijetom i realnom podlogom, bilo istorijskom, bilo ekonomskom, politickom, ovakvom ili onakvom, kao ja i ti sa japanskom carskom porodicom.
BHF_Manijak

#8 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by BHF_Manijak »

Chisum wrote: Ja nemam pravo nikome braniti da masta, da sanja... ali moram reci - ako zelite da vam tema ostane iole ozbiljna .
Kako ce iole ostati ozbiljna kad je drugi komentar iste ovaj:
Chisum wrote:Ja sam za samo ako ce Ceric Koke biti kalifa. Inace, ne dolazi u obzir.

:wink: :oops:
mirage77

#9 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

Ja nemam pravo da ti branim da mastas, da sanjas... ali moram reci - ovo sto si ti napisao ima veze sa stvarnim svijetom i realnom podlogom, bilo istorijskom, bilo ekonomskom, politickom, ovakvom ili onakvom, kao ja i ti sa japanskom carskom porodicom.[/quote]

Vec sam rekao na pocetku. Nije nemoguce, ali je malo vjerovatno. Rijec nemoguce treba opreznije koristiti. Za kakve se stvari govorilo da su nemoguce pa su se desile. Npr.:
1. da Aleksandar Makedonski dodje do Indije i osvoji cijeli poznati svijet.
2. da recimo jedni Arapi u prva dva stoljeca Islama dodju dokle su dosli. Do pred Pariz.
3. da sultan Mehmed El Fatih osvoji Carigrad
4. Jevreji su se nekoliko hiljada godina pozdravljali sa: Dogodine u Jerusalemu. I to ispade moguce.

Mozes naci ovih primjera koliko hoces. Je li ujedinjena Evropa kao danas sto je izgledala nemoguce prije 100 godina? Je li ovako jaka drzava kao sto su SAD izgledale nemoguca prije 200 godina? Je li ovako jaka Kina izledala nemoguce prije 50 godina? A takve stvari o kojima mi pricamo su procesi gdje je ljudski vijek malo vremena. Ko je mislio prije 2 godine da je moguce oboriti: Mubaraka, Gadafija, Saleha, Ben Alija... Ili ko je mislio da Hezbolah moze razvaliti izraelsku vojsku u juznom Libanu prije nekoliko godina. Unistili su im preko 50 tenkova. A sta je Hezbolah? Paravojska.
Chisum

#10 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

BHF_Manijak wrote:
Chisum wrote: Ja nemam pravo nikome braniti da masta, da sanja... ali moram reci - ako zelite da vam tema ostane iole ozbiljna .
Kako ce iole ostati ozbiljna kad je drugi komentar iste ovaj:
Chisum wrote:Ja sam za samo ako ce Ceric Koke biti kalifa. Inace, ne dolazi u obzir.

:wink: :oops:

Znas mene....

Medjutim, ocekivao sam barem malo ozbiljnosti od strane onih koji bi ovakvu utopiju pokusali braniti i podrzati... Kad ono - potpuno suprotno...
fatamorgana

#11 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by fatamorgana »

Ne, :bih:
BHF_Manijak

#12 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by BHF_Manijak »

Cekaj bolan dok se tema razmase! :skoljka:

PS Ali ti ne garantujem da se nece zavrsiti na onoj antologijskoj "Nema-Ima Boga" raspravi! :lol: :mrgreen:
matematicar_teski

#13 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by matematicar_teski »

Sa muslimasnkom stabilnom(pravednom) unijom bili bi glavna sila uz usa,kinu,rusiju, sto danas nije nijedna muslimanska drzava.
Ogromna nafta polja,ljudstvo,fanatizam. Po mom licnom misljenju ovakava unija nije moguca nazalost
drTooth

#14 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by drTooth »

da muslimani hoće učiti, k'o što neće... sve bi bilo moguće !
Halcyon

#15 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Halcyon »

drTooth wrote:da muslimani hoće učiti, k'o što neće... sve bi bilo moguće !
:thumbup:
Koksildo

#16 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Koksildo »

Doći će halifa, samo što nije došao. El-Mehdi!
mirage77

#17 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

drTooth wrote:da muslimani hoće učiti, k'o što neće... sve bi bilo moguće !
Pa i to se mijenja naravno.Sta si imao prije recimo 50 godina? Bog zna koliko je bilo nepismenih. Danas imas jednu drzavu sa nuklearnim oruzjem -Pakistan i barem jos jednu blizu toga cilja :D . U nekim muslimanskim zemljama pravi se od tenka do borbenog aviona i satelita. Sa domacom pameti. Evo ja sam u tom bogatom arapskom svijetu i zanimljive su recimo knjizare. Imas knjizare u kojima mozes naci knjige o svemu i svacemu. Od historije i pitanja Hilafeta do nuklearne i kvantne fizike. Znaci cita se. Jer oni su trgovci i nebi drzali to da se neprodaje. Ali ovo je zanimljivo u tim knjizarama. Imas drustvenu igru (strategija) i na njenoj podlozi je karta svijeta gdje su ucrtane granice tog imaginarnog Hilafeta (tu su i Bosna i Albanija i Indonezija itd). Sve pocinje od ideje. Sve vise ljudi ima tu ideju. Pa se to cak daje i djeci da se i ona uce na to. Zato kazem da se misli o tome iako mozda na prvi pogled je nemoguce i daleko.
fatamorgana

#18 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by fatamorgana »

Momci ovo pao Zdogovor, šta li, :D
Ja_Ja

#19 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Ja_Ja »

Vjerski hilafet je moguc, ali malo vjerovatan. Ostalo je bezeze.
Chisum

#20 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

mirage77 wrote:
Chisum wrote:Ja nemam pravo da ti branim da mastas, da sanjas... ali moram reci - ovo sto si ti napisao ima veze sa stvarnim svijetom i realnom podlogom, bilo istorijskom, bilo ekonomskom, politickom, ovakvom ili onakvom, kao ja i ti sa japanskom carskom porodicom.
Vec sam rekao na pocetku. Nije nemoguce, ali je malo vjerovatno. Rijec nemoguce treba opreznije koristiti. Za kakve se stvari govorilo da su nemoguce pa su se desile. Npr.:
1. da Aleksandar Makedonski dodje do Indije i osvoji cijeli poznati svijet.
2. da recimo jedni Arapi u prva dva stoljeca Islama dodju dokle su dosli. Do pred Pariz.
3. da sultan Mehmed El Fatih osvoji Carigrad
4. Jevreji su se nekoliko hiljada godina pozdravljali sa: Dogodine u Jerusalemu. I to ispade moguce.

Mozes naci ovih primjera koliko hoces. Je li ujedinjena Evropa kao danas sto je izgledala nemoguce prije 100 godina? Je li ovako jaka drzava kao sto su SAD izgledale nemoguca prije 200 godina? Je li ovako jaka Kina izledala nemoguce prije 50 godina? A takve stvari o kojima mi pricamo su procesi gdje je ljudski vijek malo vremena. Ko je mislio prije 2 godine da je moguce oboriti: Mubaraka, Gadafija, Saleha, Ben Alija... Ili ko je mislio da Hezbolah moze razvaliti izraelsku vojsku u juznom Libanu prije nekoliko godina. Unistili su im preko 50 tenkova. A sta je Hezbolah? Paravojska.
Prije svega, ne znam zasto povlacis ovakve paralele.

Za sve tacke koje si naveo, ako poznajes istoriju, upravo ces ustvrditi suprotno. Ni u kom slucaju se za ovakve procese, ovakve tokove covjekove istorije, moze reci da su nemoguci... Akteri i ishodi bi, gledajuci siri kontekst mogli varirati, ali podloga, PODLOGA, dakle, ono na sta sam se osvrnuo u svom postu, politicka, ekonomska, kulturna - je tu.

- Ukoliko znas u kakvom je zamahu bio Aleksandar Veliki, a koliko su mu u korist isle krize i tiranija u podrucjima koja je gazio, onda horizonti kojih je dobacio ne trabaju da cude.

- Ukoliko si upoznat sa onih burnih 300 godina vizigotske vlasti na podrucju Spanije, te su ti poznati svi prevrati, usponi i padovi, ukoliko zaista shvatas sta je znacio onaj Fredegarov morbus gothorum, onda nije cudno sto se prije ili kasnije neko ocesao o pirinejsko poluostrvo... u ovom slucaju neko u, OPET, punom zamahu....

I tako dalje, i tako dalje.... Uglavnom, podloga o kojoj pricam, uvijek je tu, i, sto je vazno - poklapa se na vise nivoa, dakle i iz perspektive onoga koga neka velika promjena ocekuje, a i iz perpektive onoga ko tu promjenu donosi, i izvana, kao i iznutra, na oba pola covjekove stvarnosti.

U ovome o cemu ti mastas ja ne vidim nikakvu podlogu, tek romantican san, apstrakciju, te bezbroj "znakova kraj puta" koji upucuju na nesto potpuno suprotno.
E sad, kada kazes da je sve moguce, barem ukoliko zanemarimo ovaj nas zivotni vijek, onda se slazem... za jedno 5 hiljada godina, da malo karikiram, mozda nesto i bude od tog tvog kalifata, ali, nazalost, nece biti mog pulena, Cerica Koketa.
Ili mozda hoce... Ne znam koji je put do vjecnosti, ali decko ovdje vec uziva sve blagodeti zivota malog boga. :D
Last edited by Chisum on 13/03/2012 19:57, edited 2 times in total.
Opetja033

#21 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Opetja033 »

Ne smatram to niti pozeljnim niti mogucim u ovom trenutku. Toliko vlasti u rukama jednog covjeka jednostavno nije zdravo. Savez muslimanskih drzava, jaca saradnja zemalja OIC, monetarna i vojna unija - sve OK. Medjutim halifat, onakav kakav je bio - je prevazidjena forma vladavine. Na kraju krajeva, nikada ne bih dozvolio da BiH udje u bilo koju uniju (ne govorim sada samo o nekom unutarmuslimanskom savezu vec i o recimo EU ili NATO paktu) a da ne ostane mogucnost izlaska iz te iste unije putem referenduma. Vecina modernih i umjerenih islamistickih mislilaca takodje smatra halifat zastarjelom i nemogucom misijom.
mirage77

#22 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

Prije svega, ne znam zasto povlacis ovakve paralele.

Za sve tacke koje si naveo, ako poznajes istoriju, upravo ces ustvrditi suprotno. Ni u kom slucaju se za ovakve procese, ovakve tokove covjekove istorije, moze reci da su nemoguci... Akteri i ishodi bi, gledajuci siri kontekst mogli varirati, ali podloga, PODLOGA, dakle, ono na sta sam se osvrnuo u svom postu, politicka, ekonomska, kulturna - je tu.

- Ukoliko znas u kakvom je zamahu bio Aleksandar Veliki, a koliko su mu u korist isle krize i tiranija u podrucjima koja je gazio, onda horizonti kojih je dobacio ne trabaju da cude.

- Ukoliko si upoznat sa onih burnih 300 godina vizigotske vlasti na podrucju Spanije, te su ti poznati svi prevrati, usponi i padovi, ukoliko zaista shvatas sta je znacio onaj Fredegarov morbus gothorum, onda nije cudno sto se prije ili kasnije neko ocesao o pirinejsko poluostrvo... u ovom slucaju neko u, OPET, punom zamahu....

I tako dalje, i tako dalje.... Uglavnom, podloga o kojoj pricam, uvijek je tu, i, sto je vazno - poklapa se na vise nivoa, dakle i iz perspektive onoga koga neka velika promjena ocekuje, a i iz perpektive onoga ko tu promjenu donosi, i izvana, kao i iznutra, na oba pola covjecanstva.

U ovome o cemu ti mastas ja ne vidim nikakvu podlogu, tek romantican san, apstrakciju, te bezbroj "znakova kraj puta" koji upucuju na nesto potpuno suprotno.
E sad, kada kazes da je sve moguce, barem ukoliko zanemarimo ovaj nas zivotni vijek, onda se slazem... za jedno 5 hiljada godina, da malo karikiram, mozda nesto i bude.[/quote

U redu. Slazem se i za Aleksandra i za Spaniju. Ti si me jos nadopunio. Ali zar ti nevidis potencijale muslimanskog svijeta. Ljudske, energetske, ekonomske generalno,vojne....Sta se moze izoditi iz ovih revolucija u arapskom svijetu? Evo otidji na bilo koju web stranicu agencija za ljudske resurse. Koliko ces tamo naci ljudi iz ovoga svijeta koja rade na projektima od Kanade do Australije. U svim djelatnostima. Potencijali ovog svijeta su u porastu. Valjda se slazes sa mnom po ovom pitanju. Potencijali Zapada su u opadanju. Jedna Njemacka uvozi inzenjere i iz ovoga svijeta. Stvar za nepovjerovati. Globalizacija kao novotarija Zapada puha u jedra ideji Hilafeta. Jer je i ideja Hilafeta globalisticka. Da musliman iz Bosne zna za i o muslimnima Maldiva i obratno. Neke stvari u muslimanskom svijetu su postavljene vjestacki i prirodni procesi ce to pobrisati. Npr. granica izmedju Egipta i Libije je nacrtana linijarom. Ko je nacrtao tu granicu? I ko ce je braniti? Sa obje stane granice isti narod. Isti jezik. I zasto ti Libijci, Egipcani, Tunizani....nebi rekli. Hajdemo uvesti jednu valutu,otvoriti granice,uvesti bescarinsku zonu...To je prirodan proces. To su samo i kocili ovi diktatori koji su radili za tudji racun. I imas onda razvoj te ideje dalje. A s obzirom da imamo rezultate izbora u Egiptu ili Tunisu znamo kako razmislja raja. Valjda znas da su ideje Muslimanske Brace integristicke odnosno u perspektivi HILAFET. A Muslimansku Bracu imas u svakoj od ovih zemalja.
Opetja033

#23 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Opetja033 »

mirage77 wrote:Valjda znas da su ideje Muslimanske Brace integristicke odnosno u perspektivi HILAFET. A Muslimansku Bracu imas u svakoj od ovih zemalja.
Hm, ne bih se bas slozio sa tobom da Muslimanska Braca imaju taj stav po pitanju hilafeta. Koliko sam ja upoznat oni, zajedno sa AKP-om iz Turske, zele da rade na stvaranju islamske unije po uzoru na EU i kroz instituciju OIC (prvi korak je upravo izmjena naziva te organizacije sa Organisation of Islamic Conference na danasnje Organisation of Islamic Cooperation). Po ovom pitanju i jedni i drugi smatraju klasicni halifat zastarjelim modelom upravljanja. Jedine dvije, meni poznate grupe, koje se jos uvijek zalazu za hilafet jesu radikalne selefije i Hizb ul Tahrir.
mirage77

#24 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

Opetja033 wrote:
mirage77 wrote:Valjda znas da su ideje Muslimanske Brace integristicke odnosno u perspektivi HILAFET. A Muslimansku Bracu imas u svakoj od ovih zemalja.
Hm, ne bih se bas slozio sa tobom da Muslimanska Braca imaju taj stav po pitanju hilafeta. Koliko sam ja upoznat oni, zajedno sa AKP-om iz Turske, zele da rade na stvaranju islamske unije po uzoru na EU i kroz instituciju OIC (prvi korak je upravo izmjena naziva te organizacije sa Organisation of Islamic Conference na danasnje Organisation of Islamic Cooperation). Po ovom pitanju i jedni i drugi smatraju klasicni halifat zastarjelim modelom upravljanja. Jedine dvije, meni poznate grupe, koje se jos uvijek zalazu za hilafet jesu radikalne selefije i Hizb ul Tahrir.
U redu i ja mislim da je realnija opcija neka muslimanska UNIJA nego HILAFET u svom punom kapacitetu. Ali inegristicki procesi pogotovo unutar arapskog a i sire muslimaskog svijeta su realnost.
Opetja033

#25 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Opetja033 »

mirage77 wrote:U redu i ja mislim da je realnija opcija neka muslimanska UNIJA nego HILAFET u svom punom kapacitetu. Ali inegristicki procesi pogotovo unutar arapskog a i sire muslimaskog svijeta su realnost.
To u redu, mada smatram da ni to nece ici glatko i brzo - sam proces stvaranja EU je trajao 50-tak godina. Govoreci iz ugla Bosne i Bosnjaka smatram da nikada niko nema pravo prebaciti potpuni suverenitet van Sarajeva radilo se to o Briselu ili Istanbulu. Treba sutra da opet dodje neki debil koji ce Mali Zvornik, Uzice, Loznicu, Klek davati katilima k'o da je njegova babovina pa da je hiljadu puta halifa i vodja svih vjernika. Zato sam izricito protiv hilafeta.
Ovo naravno govorim cisto hipoteticki jer zbog odnosa unutar same BiH nasa zemlja ne moze biti ni punopravna clanica eventualne islamske unije a kamoli hilafeta.
Post Reply