Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
tempuser

#4176 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Emiremir33 wrote: 02/04/2021 12:06 Možeš i kontra pitanje koji je od bivših Sarajlija postigao nešto u Beogradu ili Zagrebu?Bez ovih koji su imena izgradili u Jugoslaviji
Poenta je da je u Sarajevu u zadnjih 25 godina nemoguće ništa napraviti taman da si začet u zgradi SDK kod vječne vatre, a ova zapeo da se to odnosi samo na ove što su se 92. spustili u grad! Eto mu Jale brata, mega zvjezda sa sarajevskim pedigreom! :lol: :lol: :lol:
Kad raskopaš, iza svega onoga što je prividno postignuto u Sarajevu zadnjih 25 godina. stoji inostranstvo, bilo da su pare, škola, pamet...
Emiremir33

#4177 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

tempuser wrote: 02/04/2021 12:12
Emiremir33 wrote: 02/04/2021 12:06 Možeš i kontra pitanje koji je od bivših Sarajlija postigao nešto u Beogradu ili Zagrebu?Bez ovih koji su imena izgradili u Jugoslaviji
Poenta je da je u Sarajevu u zadnjih 25 godina nemoguće ništa napraviti taman da si začet u zgradi SDK kod vječne vatre, a ova zapeo da se to odnosi samo na ove što su se 92. spustili u grad! Eto mu Jale brata, mega zvjezda sa sarajevskim pedigreom! :lol: :lol: :lol:
Kad raskopaš, iza svega onoga što je prividno postignuto u Sarajevu zadnjih 25 godina. stoji inostranstvo, bilo da su pare, škola, pamet...
Nije to onaj sistem iz bivše Juge .A većina ovog naroda koji se spustio u grad 1992 godine,su sad u Kanadi,Australiji i Americi,tako da se nisu puno zadržali u gradu.Ima ih po rubnim opštinama Kantona (Vogošća,Ilijaš )
Emiremir33

#4178 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Da se razumijemo s tim se ljudima nismo puno ni susretali,imao svoju prijeratnu raju koja je ostala u gradu u ratu i poslije rata
trocadero

#4179 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

Sarajmen wrote: 02/04/2021 10:54 Većina izvora sarajevske raje uključene u sarajevsko ratište se slaže, da su branioci otadzbine sa područja opšt. Sokolac ostavili traga na području koje tema pokriva. I u smislu prolivene krvi stanovništva Sarajeva pod opsadom i u smislu pljačke imovine dijela grada pod okupacijom.
''Jebo mater
jebo oca,
ko je doš'o sa Soko'ca''
tako nekako im se pjevalo prije rata.
To ona "navijačka"? :D
"Kol'ko li si puta pjevao onu:
Jebo mater po sred pic...
ko je doš'o s Grbavice"
hillbill

#4180 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hillbill »

MehmedPasaMoric wrote: 02/04/2021 11:12
tempuser wrote: 02/04/2021 10:34
MehmedPasaMoric wrote: 02/04/2021 10:22

Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni prepreka
Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!
Na pitanje sam ti odgovorio već dva puta. Države i ambijenti koje porediš su neuporedivi, između dva rata Sarajevo je bio kulturološki, društveni i industrijski centar u ekspanziji gdje su se pare ulagale u ljude, danas je siromašna poluselendra u stagnaciji. To što ti odbacuješ apsolutno validan argument dodaj na taj papir, a uzimati Romana Abramovića za paralelu je samo još jedan dokaz da si izgubljen k'o burek u svemiru. Takvih koji su se iz opanaka obogatili u tranziciji kod nas imaš koliko hoćeš, za početak Fahro Radončić... Ako već porediš, onda one uspješne između dva rata pored s tim šta su izbjeglice iz Bosne napravile po svijetu.
Abramovic nije bio konobar Breznjevu i Andropovu kao Radoncic Aliji niti je Sovjetski savez ikad bio u nekoj znacajnoj tranziciji ni prije ni poslije raspada, niti je on bio izbjeglica u stranoj zemlji jer je Litvanija bila dio Sovjetskog saveza, vidi se ko je izgubljen.

Dakle za 30 godina u Sarajevu niko od njih nije postigao nista po cemu se moze zakljuciti da su intelektualno inferiorni. Hvala, ne bih dalje offtopicio
U odnosu na koga su intelektualno inferiorni...
tempuser

#4181 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

hillbill wrote: 02/04/2021 13:25

Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!
Na pitanje sam ti odgovorio već dva puta. Države i ambijenti koje porediš su neuporedivi, između dva rata Sarajevo je bio kulturološki, društveni i industrijski centar u ekspanziji gdje su se pare ulagale u ljude, danas je siromašna poluselendra u stagnaciji. To što ti odbacuješ apsolutno validan argument dodaj na taj papir, a uzimati Romana Abramovića za paralelu je samo još jedan dokaz da si izgubljen k'o burek u svemiru. Takvih koji su se iz opanaka obogatili u tranziciji kod nas imaš koliko hoćeš, za početak Fahro Radončić... Ako već porediš, onda one uspješne između dva rata pored s tim šta su izbjeglice iz Bosne napravile po svijetu.
Abramovic nije bio konobar Breznjevu i Andropovu kao Radoncic Aliji niti je Sovjetski savez ikad bio u nekoj znacajnoj tranziciji ni prije ni poslije raspada, niti je on bio izbjeglica u stranoj zemlji jer je Litvanija bila dio Sovjetskog saveza, vidi se ko je izgubljen.

Dakle za 30 godina u Sarajevu niko od njih nije postigao nista po cemu se moze zakljuciti da su intelektualno inferiorni. Hvala, ne bih dalje offtopicio
Očigledno u odnosu na partizane koji su se skotrljali u grad četerespete pošto se uspješnih ljudu između dva rata, a da su druga generacija sarajlija, tipa Brace Dimitrijevića, može na prste nabrojati!
Emiremir33

#4182 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

tempuser wrote: 02/04/2021 13:33
hillbill wrote: 02/04/2021 13:25

[/quote7]

Očigledno u odnosu na partizane koji su se skotrljali u grad četerespete pošto se uspješnih ljudu između dva rata, a da su druga generacija sarajlija, tipa Brace Dimitrijevića, može na prste nabrojati!
Sarajmen ga je provalio ...
hillbill

#4183 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hillbill »

MehmedPasaMoric wrote: 02/04/2021 10:22

Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni prepreka

Ti bas imas mentalitet pitara ,onoga sto ne mozze dobaciti dalje od vjecne vatre. Mislis da je intelektualna nadmoc to sto si isprdnut u Sarajevu.Za tvoju informaciju danas Bosanci rade u Boingu,Mikrosftu ,Nasi,predaju na Columbiji,Springfildu ,Washingtonu i td...........nisam bas primijetio da Sarajlije dominiraju na tim pozicijama,ali to je predaleko i previsoko za tebe.Sama cinjenica da tako razmisljs svrstava te u kategoriju....deset u pola.
tempuser

#4184 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

hillbill wrote: 02/04/2021 13:53 Ti bas imas mentalitet pitara ,onoga sto ne mozze dobaciti dalje od vjecne vatre. Mislis da je intelektualna nadmoc to sto si isprdnut u Sarajevu.Za tvoju informaciju danas Bosanci rade u Boingu,Mikrosftu ,Nasi,predaju na Columbiji,Springfildu ,Washingtonu i td...........nisam bas primijetio da Sarajlije dominiraju na tim pozicijama,ali to je predaleko i previsoko za tebe.Sama cinjenica da tako razmisljs svrstava te u kategoriju....deset u pola.
Ja cijeli život imam takve nekakve pored sebe, ono 4. generacija rođenih Sarajlija, ruševinci iz neke ćerpićare na Vratniku, ali u tih 4. generacije evolucija 0 bodova! Nikakve škole, posao ako ga neko ima je neki prizemni, tumaraju u trenerkama i Univerzal adidaskama isto zombiji, cigara za cigarom, ispijeni, deficit zuba, pive ispred granapa, marišu se međusobno, ali plava krv, rođene Sarajlije - ne možeš im na lopati prinijeti što kažu stari, a to da ih je neko rodio u Sarajevu im je otprilike sav životni uspjeh. I oni su mi kao genetski predodređeni za prosperitet, a svaki dođoš ih u startu pepiša!
hillbill

#4185 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hillbill »

tempuser wrote: 02/04/2021 15:02
hillbill wrote: 02/04/2021 13:53 Ti bas imas mentalitet pitara ,onoga sto ne mozze dobaciti dalje od vjecne vatre. Mislis da je intelektualna nadmoc to sto si isprdnut u Sarajevu.Za tvoju informaciju danas Bosanci rade u Boingu,Mikrosftu ,Nasi,predaju na Columbiji,Springfildu ,Washingtonu i td...........nisam bas primijetio da Sarajlije dominiraju na tim pozicijama,ali to je predaleko i previsoko za tebe.Sama cinjenica da tako razmisljs svrstava te u kategoriju....deset u pola.
Ja cijeli život imam takve nekakve pored sebe, ono 4. generacija rođenih Sarajlija, ruševinci iz neke ćerpićare na Vratniku, ali u tih 4. generacije evolucija 0 bodova! Nikakve škole, posao ako ga neko ima je neki prizemni, tumaraju u trenerkama i Univerzal adidaskama isto zombiji, cigara za cigarom, ispijeni, deficit zuba, pive ispred granapa, marišu se međusobno, ali plava krv, rođene Sarajlije - ne možeš im na lopati prinijeti što kažu stari, a to da ih je neko rodio u Sarajevu im je otprilike sav životni uspjeh. I oni su mi kao genetski predodređeni za prosperitet, a svaki dođoš ih u startu pepiša!
dobro.....smeta mi ovaj oblik diskriminacije...ima nas svakakvih kao i u tunguziji...i sam sam sarajlija, ali ne mislim da sam inteligentniji zbog toga.
tempuser

#4186 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

hillbill wrote: 02/04/2021 20:22 dobro.....smeta mi ovaj oblik diskriminacije...ima nas svakakvih kao i u tunguziji...i sam sam sarajlija, ali ne mislim da sam inteligentniji zbog toga.
Upravo tako! :thumbup:
Nauka je dokazala da postoje bitne razlike u mentalitetu i načinu života ljudi u ruralnim krajevima i urbanim sredinama i sve je stvar asimilacije i vremena, međutim ne postoji razlika u sposobnosti, niti su oni koji su se spustili u grad 45. išta sposobniji od onih koji su se spustili u grad 92. Razlika je samo u okolnostima.
Emiremir33

#4187 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

tempuser wrote: 02/04/2021 20:56
hillbill wrote: 02/04/2021 20:22 dobro.....smeta mi ovaj oblik diskriminacije...ima nas svakakvih kao i u tunguziji...i sam sam sarajlija, ali ne mislim da sam inteligentniji zbog toga.
Nauka je dokazala da postoje bitne razlike u mentalitetu i načinu života ljudi u ruralnim krajevima i urbanim sredinama i sve je stvar asimilacije i vremena, međutim ne postoji razlika u sposobnosti, niti su oni koji su se spustili u grad 45. išta sposobniji od onih koji su se spustili u grad 92. Razlika je samo u okolnostima.
Od sinoć mu to prezentuješ i dokazuješ al džaba to nepije vode
LBVIEW

#4188 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Uzalud je liku crtati, uhvatio se par tipova koji su, btw i sami druga generacija i ne popusta. :-)
A ako cemo se vec igrati generalizacije, koje je dostignuce vecine pripadnika populacije iz koje su Cola, Brega i Nele, mozda masakri stanovnika grada, rusenje istog, paljenje vijecnice....? :oops:
LBVIEW

#4189 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

tempuser wrote: 02/04/2021 20:56
:thumbup:
tempuser

#4190 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Vidim neki su se dupljaci malo vratili starim nickovim... :D
Emiremir33

#4191 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Sarajmen wrote: 03/04/2021 08:48
Emiremir33 wrote: 02/04/2021 11:08
Sarajmen wrote: 02/04/2021 10:54 Većina izvora sarajevske raje uključene u sarajevsko ratište se slaže, da su branioci otadzbine sa područja opšt. Sokolac ostavili traga na području koje tema pokriva. I u smislu prolivene krvi stanovništva Sarajeva pod opsadom i u smislu pljačke imovine dijela grada pod okupacijom.
''Jebo mater
jebo oca,
ko je doš'o sa Soko'ca''
tako nekako im se pjevalo prije rata.
Da da pjevalo im se na tekmama ,obično su sa Sokoca dolazili i navijali za Zvezdu ili Partizan,a nekad im se i pjevalo na košarkaškim tekmama kad su gostovali u Skenderiji
Zapamtili su papci to prozivanje i vrijeđanje, seljački je to karakter, pa su se svetili kada im se ukazala prilika. Grbavica je njima bila mjera a nama uspomena kroz pojam ''Aleja snajperskih žrtava'', žilu kucavicu grada su k'o u birvaktile video igri ''Feniks'' glodali godinama. A predhodno su na romanijskom skupu imenovali nekoliko činova vojvoda, Aleksić i Gavrilović su bili na okupiranom dijelu Grbavice.
Pih.
Da Brne je na početku rata bio na Grbavici pa se prebacio na Ilidžu.A ima snimam iz jednog od Avdini dokumentaraca,baš iz te 1991 sa Romanije kad se promovišu četnički odredi.Ljudi su to pričali mada tad to niko nije uzimao za ozbiljno(da se četnici okupljaju na Romaniji)
Bosanac sa dna kace

#4192 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

Emiremir33 wrote: 03/04/2021 10:01Da Brne je na početku rata bio na Grbavici pa se prebacio na Ilidžu.A ima snimam iz jednog od Avdini dokumentaraca,baš iz te 1991 sa Romanije kad se promovišu četnički odredi.Ljudi su to pričali mada tad to niko nije uzimao za ozbiljno(da se četnici okupljaju na Romaniji)
To onaj skup što je Senad Avdić pis'o o njemu, že je izdominir'o Kačavenda, a u stranu gurnut' dotadašnji mitropolit iz Sarajeva kojeg su kasnije i smijenili...?
Emiremir33

#4193 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Bosanac sa dna kace wrote: 03/04/2021 15:55
Emiremir33 wrote: 03/04/2021 10:01Da Brne je na početku rata bio na Grbavici pa se prebacio na Ilidžu.A ima snimam iz jednog od Avdini dokumentaraca,baš iz te 1991 sa Romanije kad se promovišu četnički odredi.Ljudi su to pričali mada tad to niko nije uzimao za ozbiljno(da se četnici okupljaju na Romaniji)
To onaj skup što je Senad Avdić pis'o o njemu, že je izdominir'o Kačavenda, a u stranu gurnut' dotadašnji mitropolit iz Sarajeva kojeg su kasnije i smijenili...?
Jeste taj skup na Đurđevdan 1991,al se toga nešto nesjećam oko vladike i mitropolita.Tu se i Šešelj pojavio na skupu
PM72

#4194 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Skup na Romaniji,tačnije livada zvana Minđurska njiva (iznad sela Careve vode na Palama) bio je 6 maja 1991.
Glavni akteri su bili Radovan i Šešelj a oružanu podršku pružao je Branislav Gavrilović Brne sa desetak naoružanih srba od kojih su nekolicina imali automatske puške.
Bilo je tu i tridesetak srba sa Pala od kojih je jedan i profesor srednje škole.Na tom skupu je Šešelj srao o liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica i prijetio onima koji ne misle kao oni.Radovan je bio mudriji pa nije otvoreno prijetio kao Vojo.Čitav dan su pjevali,pucali,žderali...i pokupili se poslije podne.Selo Careve vode je bilo naseljeno muslimanskim življem i to je bio šok za te ljude...
Tog 6 maja 1991,dok jos nije bio belaj u Sloveniji,zakucan je zadnji ekser u mrtvački sanduk za SFRJ.
I zato,kad vam neko pomene pucanj u Nikolu Gardovića 01.03.1992 kao razlog za rat...samo mu pokažite snimak ovog četničkog teferiča godinu prije...
I nije bio Kacavenda na tom skupu.
PM72

#4195 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

tempuser wrote: 03/04/2021 09:00 Vidim neki su se dupljaci malo vratili starim nickovim... :D
Možda je zaboravio pristupnu šifru za onaj drugi nick...😁
trocadero

#4197 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

PM72 wrote: 03/04/2021 20:23
tempuser wrote: 03/04/2021 09:00 Vidim neki su se dupljaci malo vratili starim nickovim... :D
Možda je zaboravio pristupnu šifru za onaj drugi nick...😁
Ma hajte molim vas! :D
Bosanac sa dna kace

#4198 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

PM72 wrote: 03/04/2021 20:20 Skup na Romaniji,tačnije livada zvana Minđurska njiva (iznad sela Careve vode na Palama) bio je 6 maja 1991.
Glavni akteri su bili Radovan i Šešelj a oružanu podršku pružao je Branislav Gavrilović Brne sa desetak naoružanih srba od kojih su nekolicina imali automatske puške.
Bilo je tu i tridesetak srba sa Pala od kojih je jedan i profesor srednje škole.Na tom skupu je Šešelj srao o liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica i prijetio onima koji ne misle kao oni.Radovan je bio mudriji pa nije otvoreno prijetio kao Vojo.Čitav dan su pjevali,pucali,žderali...i pokupili se poslije podne.Selo Careve vode je bilo naseljeno muslimanskim življem i to je bio šok za te ljude...
Tog 6 maja 1991,dok jos nije bio belaj u Sloveniji,zakucan je zadnji ekser u mrtvački sanduk za SFRJ.
I zato,kad vam neko pomene pucanj u Nikolu Gardovića 01.03.1992 kao razlog za rat...samo mu pokažite snimak ovog četničkog teferiča godinu prije...
I nije bio Kacavenda na tom skupu.
Sve ok, odlicno si to poentir'o.
Ja sam mislio na ovo dole, je'l to jedan te isti skup?
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/17 ... sds_u.html
PM72

#4199 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ja sam pisao o đurđevdanskom uranku 06.05.1991 na livadici okruženoj šumom,podno romanijskih stijena.Bio je taj snimak pa je uklonjen.
Manastir Knežina,o kojem je riječ u Senadovom tekstu je sa druge strane Romanije.U njemu je Šešelj u ratu ”proglasio” 13 novih vojvoda,od Nikolića do Brneta i Aleksića.Da bi neko od Srba ”ušao” u uži krug dodjele tog fašističkog čina,morao je biti ekstrem i šovinista ”par ekselans” u svom okruženju.
A o Kačavendi je sve rečeno,pedofil,fašista i kriminalac u odori.
aldinjo

#4200 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Ako su postojale indicije da bi teroristi SDS-a mogli napasti MUP-ovu školu na Vracama, zašto nisu poslani pripadnici rezervnog sastava MUP-a RBiH na Vraca da brane školu?
Post Reply