Dimije su se u Sarajevu a i BIH nosile stotinama godina kako u Bošnjačkima tako i u Pravoslavnim i Katoličkim porodicamaLBVIEW wrote: ↑01/04/2021 08:51E vidis, neki smatraju kako im je trebalo vratiti stanove, te im nije pravo sto su oni u "dimijama" uselili u iste.iceman ze wrote: ↑31/03/2021 22:17 Ko je njima zapao u ruke, oziljak nosi citav zivot. Sjecam se i ja osnovne skole i mz na Vracama, 05.04, prodjem sada skoro svake sedmice, i kada sam te noci uspio pobjeci do tranzita, al sustigose s nekim bijelim jugom45 i vratise nas nazad, prvo do mz pa u osnovnu skolu![]()
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
Emiremir33
#4151 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- LBVIEW
#4152 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Naravno, samo su za pojedine "gradjane" iste simbol zaostalosti, prati diskusiju.Emiremir33 wrote: ↑01/04/2021 12:19Dimije su se u Sarajevu a i BIH nosile stotinama godina kako u Bošnjačkima tako i u Pravoslavnim i Katoličkim porodicamaLBVIEW wrote: ↑01/04/2021 08:51E vidis, neki smatraju kako im je trebalo vratiti stanove, te im nije pravo sto su oni u "dimijama" uselili u iste.iceman ze wrote: ↑31/03/2021 22:17 Ko je njima zapao u ruke, oziljak nosi citav zivot. Sjecam se i ja osnovne skole i mz na Vracama, 05.04, prodjem sada skoro svake sedmice, i kada sam te noci uspio pobjeci do tranzita, al sustigose s nekim bijelim jugom45 i vratise nas nazad, prvo do mz pa u osnovnu skolu![]()
- LBVIEW
#4153 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U Hrvatskoj su dobili "od sake do lakta", sve po zaslugama.iceman ze wrote: ↑24/03/2021 13:11 Dosta oficira zivjelo na grbavici1, pocinili i zlocine, neki osudjeni i pred mksj, ali njihove familije se raspitivale oko povrata imovine, sto bi rekli rz su jedno, a imovinska prava i aneks dejtona svi na svoje su drugo. Mislim da su u HR drugacije rjesavali stanove vojno-stambenog fonda.
Zao mi je direktora Balica, nadam da ce mladje generacije pamtiti taj dio historije
-
PM72
#4154 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jeste ali su to mogli uraditi jer su pobjedili u ratu.Oni su svoje smeće prebacili komšijama preko ograde. 
- JoeyTribbiani
#4155 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
hatemondays wrote: ↑01/04/2021 07:02Samo oni koji su prosli znaju to. Jos jednu kratku pricu da ispricam, zivot je cudo, tamo negdje '89 sestra mi se pozali da joj nakav lokalni dripac uzima lovu na skolskom odmoru u OS " Bane Surbat", kazem ja njoj ja cu doci na veliki odmor a ti mi samo glavom pokazi o kome se radi. I tako ja na odmor sestra ko dijete 11 godina stidljivo pokaze na mangupsona koji je zavrsio srednju skolu i dolazi u skoli da uzima lovu maloj raji. Pridjem ja njemu sa djale i zagrlim ga onako i opalim oko dje si bolan nisam te dugo vidio, ne zna me levat ni ja njega, te ce on meni o vozdra sta ima. Ja njemu picko sto mi uzimas familji lovu ovdje, ono nisam ja stosom na pod i onda lagano gazanje nogama. To frka direktor istrco sta je vama jeste li normalni , bla bla ja njemu jebem te usta uzimaju ti lovu djeci ovakvi i ti sad nesto superman.iceman ze wrote: ↑31/03/2021 22:17 Ko je njima zapao u ruke, oziljak nosi citav zivot. Sjecam se i ja osnovne skole i mz na Vracama, 05.04, prodjem sada skoro svake sedmice, i kada sam te noci uspio pobjeci do tranzita, al sustigose s nekim bijelim jugom45 i vratise nas nazad, prvo do mz pa u osnovnu skolu
Do samog rata vidjao sam hairliju uredno me pozdravljao svaki put kad me vidio i GLE CUDA sto je zivot; 21/10/92 razmjena teglim staru. sestru, tetkinu kcerku i sebe uz ulicu prema Vracama ceka nas bus na vrhu da nas razmjene nea PTT Inzinjeringu. Ja spao na 50 kila kost i koza i onda dok tako idemo iz ulice sa desne strane izadjose dvojica mladjahnih ceta i pocese provocirati i ja prepoznam ovog hairliju kojem sam popravljao bubrege prije par godina ispred skole, kontam moj hatemondays sad si ga podudlo konacno. Medjutim levat nije me prepoznao jebajiga falilo me pola a sestru nije mogao prepoznati jer ona nije spomenuta (samo sam rekao familija) tokom marisane. Otjerao ih ovaj ceto sto nas je vodio prema busu i eto spasi guzove nekako.
Uz brdo sam ucio sve zive bismile koje su mi pale napamet, kontam ovo me Bog kaznjava sto sam ga izdegenecio.Dobro sam jos normalan...
Dobro si prosao sa tim "junakom". Nek' si ga nagazio, zasluzio je to vjerovatno i kasnije. Sta li je bilo sa njim, znas li?
-
tempuser
#4156 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A šta ćemo sa reciprocitetom? Mi njima da ne vratimo ništa, a da mi uredno vratimo svoju imovinu po RS-u?LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 08:51E vidis, neki smatraju kako im je trebalo vratiti stanove, te im nije pravo sto su oni u "dimijama" uselili u iste.iceman ze wrote: ↑31/03/2021 22:17 Ko je njima zapao u ruke, oziljak nosi citav zivot. Sjecam se i ja osnovne skole i mz na Vracama, 05.04, prodjem sada skoro svake sedmice, i kada sam te noci uspio pobjeci do tranzita, al sustigose s nekim bijelim jugom45 i vratise nas nazad, prvo do mz pa u osnovnu skolu![]()
-
tempuser
#4157 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Bitna razlika između rata u Hrvatskoj i rata u BiH, a što mnogi ignorišu ili ne razumiju pa upoređuju neck to neck, je da je rat u Hrvatskoj rat sa pobjednikom, pa je tako poraženi, kao i u svakom drugom ratu sa pobjednikom, dobio od šake do lakta. U našem, ratu nije nije bilo ni pobjednika ni poraženih tako da je svako takvo poređenje besmisleno.LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 13:21U Hrvatskoj su dobili "od sake do lakta", sve po zaslugama.iceman ze wrote: ↑24/03/2021 13:11 Dosta oficira zivjelo na grbavici1, pocinili i zlocine, neki osudjeni i pred mksj, ali njihove familije se raspitivale oko povrata imovine, sto bi rekli rz su jedno, a imovinska prava i aneks dejtona svi na svoje su drugo. Mislim da su u HR drugacije rjesavali stanove vojno-stambenog fonda.
Zao mi je direktora Balica, nadam da ce mladje generacije pamtiti taj dio historije![]()
- LBVIEW
#4158 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To niko ni ne spori, samo sit sam propitivanja "ko su ti sto su se uselili u stanove u Grbavici u dimijama", kontas?tempuser wrote: ↑01/04/2021 16:00A šta ćemo sa reciprocitetom? Mi njima da ne vratimo ništa, a da mi uredno vratimo svoju imovinu po RS-u?LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 08:51E vidis, neki smatraju kako im je trebalo vratiti stanove, te im nije pravo sto su oni u "dimijama" uselili u iste.iceman ze wrote: ↑31/03/2021 22:17 Ko je njima zapao u ruke, oziljak nosi citav zivot. Sjecam se i ja osnovne skole i mz na Vracama, 05.04, prodjem sada skoro svake sedmice, i kada sam te noci uspio pobjeci do tranzita, al sustigose s nekim bijelim jugom45 i vratise nas nazad, prvo do mz pa u osnovnu skolu![]()
Sumnjaci na Grbavici, kako su radili, super su prosli.
-
tempuser
#4159 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To je malo kompleksnije pitanje koje uključuje odnos prema zakonu, poštovanje nekih normi ponašanja, ali generalno problem ljudi sa sela, kako se to kod nas pejorativno kaže "u dimijama", a meni su karakterističnije kaloše i podvrnute cipele ispred ulaznih vrata, je prisutan na sve tri strane.
Postoji cijela jedna disciplina - sociologija naselja, koja je naučno dokazala da se ljudi iz ruralnih sredina ne asimiliraju u gradski način života, nego prenose svoj način života sa sela u grad i agresivno ga nameću, a to uključuje zaobilaženje ili negiranje zakona, propisa i normi ponašanja.
Imao sam priliku vidjeti reakciju Mostaraca na došljake iz sela oko Konjica, starosjedioce Banjaluke na došljake iz sela iz komplet Krajine, i sve zajedno ih iritira ponašanje ruralaca u gradu.
- LBVIEW
#4160 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Super elaborat koji upravo potvrdjuje ono sto smo i naslucivali, a to je da se geacka populacija sljegla u vojne/milicijske stanove nije mogla emancipirati u jednoj generaciji do te mjere, da ne sruse grad u koji ih je prihvatio, te ne pokusaju istrijebiti dominicilno stanovnistvo istog.tempuser wrote: ↑01/04/2021 22:31To je malo kompleksnije pitanje koje uključuje odnos prema zakonu, poštovanje nekih normi ponašanja, ali generalno problem ljudi sa sela, kako se to kod nas pejorativno kaže "u dimijama", a meni su karakterističnije kaloše i podvrnute cipele ispred ulaznih vrata, je prisutan na sve tri strane.
Postoji cijela jedna disciplina - sociologija naselja, koja je naučno dokazala da se ljudi iz ruralnih sredina ne asimiliraju u gradski način života, nego prenose svoj način života sa sela u grad i agresivno ga nameću, a to uključuje zaobilaženje ili negiranje zakona, propisa i normi ponašanja.
Imao sam priliku vidjeti reakciju Mostaraca na došljake iz sela oko Konjica, starosjedioce Banjaluke na došljake iz sela iz komplet Krajine, i sve zajedno ih iritira ponašanje ruralaca u gradu.
Dakle, skrivene subare su uzrok, a dimije samo posljedica.
-
tempuser
#4161 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Izvukao si samo dio koji ti odgovara... "Elaborat" je apsolutno primjenjiv na sve tri strane, bilo je milicionara, vojnih lica i sličnih sve tri vjere, a seljak (po karakteru) je poguban i destruktivan za grad ma koje vjere bio...!LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 22:44Super elaborat koji upravo potvrdjuje ono sto smo i naslucivali, a to je da se geacka populacija sljegla u vojne/milicijske stanove nije mogla emancipirati u jednoj generaciji do te mjere, da ne sruse grad u koji ih je prihvatio, te ne pokusaju istrijebiti dominicilno stanovnistvo istog.tempuser wrote: ↑01/04/2021 22:31 To je malo kompleksnije pitanje koje uključuje odnos prema zakonu, poštovanje nekih normi ponašanja, ali generalno problem ljudi sa sela, kako se to kod nas pejorativno kaže "u dimijama", a meni su karakterističnije kaloše i podvrnute cipele ispred ulaznih vrata, je prisutan na sve tri strane.
Dakle, skrivene subare su uzrok, a dimije samo posljedica.![]()
Konkretno za Sarajevo, naseljavanje gradske zone je završeno manje-više 20-ak godina prije rata, Dobrinja je praktično naseljena 2. generacijom u Sarajevu, s tim da si imao copy - paste sela po Buća i Boljakovom Potok, Hrasnom Brdu, čukama po S. Gradu, Trebeviću, Hotonju itd itd, tako da je generalno Sarajevu trebalo 50 godina da dođe na zelenu granu u smislu emancipacije poslije ratnih migracija kad ga je strefio novi rat.
- LBVIEW
#4162 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Naravno da sam izvukao, zna se ko je to dominirao u Titinoj JNA i miliciji i ko se onako fino "zahvalio" na gostoprimstvu ruseci gradtempuser wrote: ↑01/04/2021 23:35Izvukao si samo dio koji ti odgovara... "Elaborat" je apsolutno primjenjiv na sve tri strane, bilo je milicionara, vojnih lica i sličnih sve tri vjere, a seljak (po karakteru) je poguban i destruktivan za grad ma koje vjere bio...!LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 22:44Super elaborat koji upravo potvrdjuje ono sto smo i naslucivali, a to je da se geacka populacija sljegla u vojne/milicijske stanove nije mogla emancipirati u jednoj generaciji do te mjere, da ne sruse grad u koji ih je prihvatio, te ne pokusaju istrijebiti dominicilno stanovnistvo istog.tempuser wrote: ↑01/04/2021 22:31 To je malo kompleksnije pitanje koje uključuje odnos prema zakonu, poštovanje nekih normi ponašanja, ali generalno problem ljudi sa sela, kako se to kod nas pejorativno kaže "u dimijama", a meni su karakterističnije kaloše i podvrnute cipele ispred ulaznih vrata, je prisutan na sve tri strane.
Dakle, skrivene subare su uzrok, a dimije samo posljedica.![]()
Konkretno za Sarajevo, naseljavanje gradske zone je završeno manje-više 20-ak godina prije rata, Dobrinja je praktično naseljena 2. generacijom u Sarajevu, s tim da si imao copy - paste sela po Buća i Boljakovom Potok, Hrasnom Brdu, čukama po S. Gradu, Trebeviću, Hotonju itd itd, tako da je generalno Sarajevu trebalo 50 godina da dođe na zelenu granu u smislu emancipacije poslije ratnih migracija kad ga je strefio novi rat.
I samo da budem jasan - zaboli me nakon svega sto su subarasi napravili, od Grbavice do Foce i Prijedora, za politicku korektnost.
-
tempuser
#4163 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Moj "educated guess" je da su najveći zulum nad gradom činili iz osvete oni kojima je Sarajevo bilo nedostižno ili su imali kompleks od njega, kromanjonci sa Trebevićkih Sela, Pale, Rogatica, Biosko, Sokolac i ostale pripizdine ili došljaci tipa Aleksić, Batko...LBVIEW wrote: ↑01/04/2021 23:45Naravno da sam izvukao, zna se ko je to dominirao u Titinoj JNA i miliciji i ko se onako fino "zahvalio" na gostoprimstvu ruseci gradtempuser wrote: ↑01/04/2021 23:35 Izvukao si samo dio koji ti odgovara... "Elaborat" je apsolutno primjenjiv na sve tri strane, bilo je milicionara, vojnih lica i sličnih sve tri vjere, a seljak (po karakteru) je poguban i destruktivan za grad ma koje vjere bio...!
Konkretno za Sarajevo, naseljavanje gradske zone je završeno manje-više 20-ak godina prije rata, Dobrinja je praktično naseljena 2. generacijom u Sarajevu, s tim da si imao copy - paste sela po Buća i Boljakovom Potok, Hrasnom Brdu, čukama po S. Gradu, Trebeviću, Hotonju itd itd, tako da je generalno Sarajevu trebalo 50 godina da dođe na zelenu granu u smislu emancipacije poslije ratnih migracija kad ga je strefio novi rat.Al' hajmo mi(ne ti, da se razumijemo, vec ona subara)o nanama u dimijama sto su iz istocne Bosne pobjegle od cetnickog noza.
![]()
I samo da budem jasan - zaboli me nakon svega sto su subarasi napravili, od Grbavice do Foce i Prijedora, za politicku korektnost.
Ne znam odakle se javljaš, ali očigledno nisi u BiH, jer apolutno zanemarijueš ili ne razumiješ pitanje reciprociteta, ali svaki put kad bi te ovdje zabolilo za političku korektnost, kao što se lako qurčit po forumima, to bi neko od povratnika na drugoj strani debelo iskihao... Ako si u BiH znao bi da je održati balans najveća mudrost.
- MehmedPasaMoric
#4164 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
-
tempuser
#4165 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 02:12 30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
Vidim da si pažljivo probrao po sarajlijama, ali recimo Otac Zdravka Čolića je bio milicionar koji je naseljen i stambeno zbrinut na Grbavici, otac Gorana Bregovića je bio Zagorac oficira JNA sa službom u Sarajevu, otac Zlatka Topčića, Zaim Topčić je iz Glamoča, a u Sarajevo je došao kao patizan i oslobodilac po službi 1945. godine, što znači da su oni prva generacija od roditelja naseljenika i došljaka u Sarajevo poslije 2 sv. rata...
Ovih 25 godina od Dejtona ne računam! Kako ćeš računati na emancipaciju prve generacije sarajlija ako predsjednica države, koja je također selo-veselo, parkira svoj crni Mercedes na trotoar po sred Titove?!?!? Doduše za "predsjednicu" bivše države bi očistili komplet ulicu za crni Mercedes, milicija ispendrekala i zatvorila sve nepodobno, ali je ta država gradila bolnice i vakcinisala 24 miliona ljudi u mjesec dana, a ova ne može da okreči ono sto im je prošla ostavila!
-
Comanche
#4166 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nek si mu ti to vala malo bolje objasnio. Ja sam ga mislio uporediti sa Hitlerovim sljedebenicima i Über-mensch logici.tempuser wrote: ↑02/04/2021 03:42Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 02:12 30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
Vidim da si pažljivo probrao po sarajlijama, ali recimo Otac Zdravka Čolića je bio milicionar koji je naseljen i stambeno zbrinut na Grbavici, otac Gorana Bregovića je bio Zagorac oficira JNA sa službom u Sarajevu, otac Zlatka Topčića, Zaim Topčić je iz Glamoča, a u Sarajevo je došao kao patizan i oslobodilac po službi 1945. godine, što znači da su oni prva generacija od roditelja naseljenika i došljaka u Sarajevo poslije 2 sv. rata...
Ovih 25 godina od Dejtona ne računam! Kako ćeš računati na emancipaciju prve generacije sarajlija ako predsjednica države, koja je također selo-veselo, parkira svoj crni Mercedes na trotoar po sred Titove?!?!? Doduše za "predsjednicu" bivše države bi očistili komplet ulicu za crni Mercedes, milicija ispendrekala i zatvorila sve nepodobno, ali je ta država gradila bolnice i vakcinisala 24 miliona ljudi u mjesec dana, a ova ne može da okreči ono sto im je prošla ostavila!
-
Emiremir33
#4167 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Momo Kapor roditelji porijeklom iz Bileće doselili poslije Prvog Svjetskog rata u Sarajevu,a i sam se vrlo malo zadržao u Sarajevu,većinu svojih radova stvarao je u Beogradu.Bio je član senata R.S. itd..tempuser wrote: ↑02/04/2021 03:42Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 02:12 30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
- MehmedPasaMoric
#4168 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja sam jasno pitao za ljude koji su dosli od 91 pa na ovamo a ti spominjes Maka Dizdara koji je umro 70tihtempuser wrote: ↑02/04/2021 03:42Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 02:12 30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
-
tempuser
#4169 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Uz disclaimer da se opšti društveni, kulturni i politički embijent prošle i ove države ne mogu porediti, šta misliš da je čoban i seljačić koji je '45. šljegao s partizanima u Sarajevo bio sofisticiraniji od ovoga što je došao '92., da je Sarajevo 60-ih bilo isto što i krajem '80-ih?????MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 09:45Ja sam jasno pitao za ljude koji su dosli od 91 pa na ovamo a ti spominjes Maka Dizdara koji je umro 70tihtempuser wrote: ↑02/04/2021 03:42Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 02:12 30 godina otkako su dosli ti u dimijama i opancima, ja jos ne cuh ni za jednog od njih da je postigao nesto zapazeno a kamoli nesto u rangu jednog Gorana Bregovica, Zdravka Colica, Mome Kapora, Predraga Fincija, Miljenka Jergovica, Zlatka Topcica, Brace Dimitrijevica itd... Jedini zapazen doprinos kulturi i umjetnosti tih u opancima i dimijama za 30 godina je djelo I ja sam iz Srebrenice, a o nedjelima bi se dalo pisati dok ne dostignem limit slova za jedan komentar. Toliko o asimilaciji i intelektualnoj inferiornosti
Ovih 25 godina od Dejtona ne računam! Kako ćeš računati na emancipaciju prve generacije sarajlija ako predsjednica države, koja je također selo-veselo, parkira svoj crni Mercedes na trotoar po sred Titove?!?!? Doduše za "predsjednicu" bivše države bi očistili komplet ulicu za crni Mercedes, milicija ispendrekala i zatvorila sve nepodobno, ali je ta država gradila bolnice i vakcinisala 24 miliona ljudi u mjesec dana, a ova ne može da okreči ono sto im je prošla ostavila!demagogija u pokusaju
- MehmedPasaMoric
#4170 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni preprekatempuser wrote: ↑02/04/2021 09:53Uz disclaimer da se opšti društveni, kulturni i politički embijent prošle i ove države ne mogu porediti, šta misliš da je čoban i seljačić koji je '45. šljegao s partizanima u Sarajevo bio sofisticiraniji od ovoga što je došao '92., da je Sarajevo 60-ih bilo isto što i krajem '80-ih?????MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 09:45Ja sam jasno pitao za ljude koji su dosli od 91 pa na ovamo a ti spominjes Maka Dizdara koji je umro 70tihtempuser wrote: ↑02/04/2021 03:42
Iznenadio bi se koliko ljudi koji su postigli nešto u ovom gradu, da važe za sarajlije u pravom smislu te riječi, a nemaju pedigre gradskog djeteta ili nsu sarajlije. Jedan od najzaslužnijih ljudi za prosperitet grada i ZOI 84 je bio Anto Sučić koji je iz Olova, a tu su Branko Mikulić je iz G. Vakufa i Uglješa Uzelac koji je krajišnik. Ako izuzmeš Bracu Dimitrijevića, manje-više svi su "viđeniji" slikari sa strane, Mersad Berber je također krajišnik, Ismar Mujezinović tuzlak, Afan Ramić posavac, Safet Zec iz Rogatice, Seid Hasanefindić Brčak. Onda Alija Isaković i Mak Dizdar su iz Stoca, Marko Vešović iz CG, uz to mu je otac strijeljan kao četnik. Hamza Bakšić Ljubinje, Gojko Berić negdje kod Šipova, Mirko Šagolj Konjic, Budo Vukobrat posavac, Senad Hadžifejzović sandžo, Jadranka Stojaković je iz Banja Luke, Neda Ukraden negdje Drniš-Imotski, Hanka Paldum IB, Beba Selimović iz Trebinja, Sajo Isović iz Bileće, Sinan Alimanović Srbija. Miki Trifunov Vojvodina, Zoran Bečić Srbija, Dragan Jovičić Rogatica, Izudin Bajrović sandžo, Senad Bašić trebinjac, Josip Pejaković Travnik, Jasna Beri Zenica, Nada Đurevska makedonka, Grdana Boban Livno, Moamer Kasumović saraJlija od 96 itd itd itd... Svi nabrojani su ime stekli u Sarajevu i kao sarajlije. Sarajevo je bio 1945. mali gradić sa 100-njak hiljada ljudi, a do cofre od 430 hiljada koje iz 1991. se nije mogla dostići natalitetom. Praktično, poslije 2, sv rata su gradom vladali oslobodici i zaslužni građani sa strane. Većina gradonačelnika koji su za života postali zaslužni, a djeca dobila pedgre, je bila iz provincije. Npr. Salko Lagumdžija, otac uberturbo emancipovanog Zlatka je iz Vasenice.
Ovih 25 godina od Dejtona ne računam! Kako ćeš računati na emancipaciju prve generacije sarajlija ako predsjednica države, koja je također selo-veselo, parkira svoj crni Mercedes na trotoar po sred Titove?!?!? Doduše za "predsjednicu" bivše države bi očistili komplet ulicu za crni Mercedes, milicija ispendrekala i zatvorila sve nepodobno, ali je ta država gradila bolnice i vakcinisala 24 miliona ljudi u mjesec dana, a ova ne može da okreči ono sto im je prošla ostavila!demagogija u pokusaju
![]()
-
tempuser
#4171 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 10:22Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni preprekatempuser wrote: ↑02/04/2021 09:53Uz disclaimer da se opšti društveni, kulturni i politički embijent prošle i ove države ne mogu porediti, šta misliš da je čoban i seljačić koji je '45. šljegao s partizanima u Sarajevo bio sofisticiraniji od ovoga što je došao '92., da je Sarajevo 60-ih bilo isto što i krajem '80-ih?????MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 09:45
Ja sam jasno pitao za ljude koji su dosli od 91 pa na ovamo a ti spominjes Maka Dizdara koji je umro 70tihdemagogija u pokusaju
![]()
Na pitanje sam ti odgovorio već dva puta. Države i ambijenti koje porediš su neuporedivi, između dva rata Sarajevo je bio kulturološki, društveni i industrijski centar u ekspanziji gdje su se pare ulagale u ljude, danas je siromašna poluselendra u stagnaciji. To što ti odbacuješ apsolutno validan argument dodaj na taj papir, a uzimati Romana Abramovića za paralelu je samo još jedan dokaz da si izgubljen k'o burek u svemiru. Takvih koji su se iz opanaka obogatili u tranziciji kod nas imaš koliko hoćeš, za početak Fahro Radončić... Ako već porediš, onda one uspješne između dva rata pored s tim šta su izbjeglice iz Bosne napravile po svijetu.
-
Emiremir33
#4172 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da da pjevalo im se na tekmama ,obično su sa Sokoca dolazili i navijali za Zvezdu ili Partizan,a nekad im se i pjevalo na košarkaškim tekmama kad su gostovali u SkenderijiSarajmen wrote: ↑02/04/2021 10:54 Većina izvora sarajevske raje uključene u sarajevsko ratište se slaže, da su branioci otadzbine sa područja opšt. Sokolac ostavili traga na području koje tema pokriva. I u smislu prolivene krvi stanovništva Sarajeva pod opsadom i u smislu pljačke imovine dijela grada pod okupacijom.
''Jebo mater
jebo oca,
ko je doš'o sa Soko'ca''
tako nekako im se pjevalo prije rata.
- MehmedPasaMoric
#4173 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Abramovic nije bio konobar Breznjevu i Andropovu kao Radoncic Aliji niti je Sovjetski savez ikad bio u nekoj znacajnoj tranziciji ni prije ni poslije raspada, niti je on bio izbjeglica u stranoj zemlji jer je Litvanija bila dio Sovjetskog saveza, vidi se ko je izgubljen.tempuser wrote: ↑02/04/2021 10:34Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 10:22Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni preprekatempuser wrote: ↑02/04/2021 09:53
Uz disclaimer da se opšti društveni, kulturni i politički embijent prošle i ove države ne mogu porediti, šta misliš da je čoban i seljačić koji je '45. šljegao s partizanima u Sarajevo bio sofisticiraniji od ovoga što je došao '92., da je Sarajevo 60-ih bilo isto što i krajem '80-ih?????![]()
Na pitanje sam ti odgovorio već dva puta. Države i ambijenti koje porediš su neuporedivi, između dva rata Sarajevo je bio kulturološki, društveni i industrijski centar u ekspanziji gdje su se pare ulagale u ljude, danas je siromašna poluselendra u stagnaciji. To što ti odbacuješ apsolutno validan argument dodaj na taj papir, a uzimati Romana Abramovića za paralelu je samo još jedan dokaz da si izgubljen k'o burek u svemiru. Takvih koji su se iz opanaka obogatili u tranziciji kod nas imaš koliko hoćeš, za početak Fahro Radončić... Ako već porediš, onda one uspješne između dva rata pored s tim šta su izbjeglice iz Bosne napravile po svijetu.
Dakle za 30 godina u Sarajevu niko od njih nije postigao nista po cemu se moze zakljuciti da su intelektualno inferiorni. Hvala, ne bih dalje offtopicio
-
tempuser
#4174 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jok nije, došao uoči rata sa najlon kesom!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 11:12Abramovic nije bio konobar Breznjevu i Andropovu kao Radoncic Aliji niti je Sovjetski savez ikad bio u nekoj znacajnoj tranziciji ni prije ni poslije raspada, niti je on bio izbjeglica u stranoj zemlji jer je Litvanija bila dio Sovjetskog saveza, vidi se ko je izgubljen.tempuser wrote: ↑02/04/2021 10:34Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 10:22
Sta ja mislim to je moja stvar, ja sam lijepo postavio pitanje ko je od tih sto su dosli 91 i poslije postigao nesto znacajno za ovaj grad. Pitanje je vrlo jednostavno slozices se. Argument "ne valja drzava, kako ce iko uspjeti kad je Bakir sve pokrao" se odbacuje kao invalidan jer je Roman Abramovic bio izbjeglica iz Litvanije koja je djetinjstvo provela po sirotistima u Sibiru a karijeru izgradila u Sovjetskom savezu, dakle drzava nije nikakav izgovor ni prepreka
Dakle za 30 godina u Sarajevu niko od njih nije postigao nista po cemu se moze zakljuciti da su intelektualno inferiorni. Hvala, ne bih dalje offtopicio
Da te sad malo naučim...
Ex SSSR je bio u itekakvoj tranziciji za vrijeme Jeljcina jer je gotovo sve što je bilo državno privatizovano, a ako uzmeš u obzir samo prirodne resurse to je bezbroj puta veća tranzicija od ex Jugoslavije. Srazmjer tranzicije je toliko da je u Rusiji nastala nova društvena kategorija ljudi - oligarsi
Fahro je "izbjegao" iz Sandžaka u Sarajevo dok je sve to bila jedna država, dakle nije ni on bi izgleglica. Jedan od politike dobio da bude guverner i da se obogati, a drugi dobio da ima novinu i da se obogati, a kasnije su oba krenuli da ujedaju ruku koja im je sve to dala!
I opet da ti ponovim u Sarajevu je zadnjih 25 godina nemoguće išta postći, jer jednako kao što niko od došljaka ništa nije postgao u zadnjih 30 godina, tako nije postigao niko ni od sarajlija s pedigreom. I taj Oskar što imamo nije prostignuće Sarajeva, nego proizvod strane škole, stranih para i lika koji je rođen u Zenici, čiji je otac iz Gacka, a mati iz Tuzle.
Nema na ćemu, ako te treba malo podučiti samo se javi...
Last edited by tempuser on 02/04/2021 12:08, edited 1 time in total.
-
Emiremir33
#4175 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Možeš i kontra pitanje koji je od bivših Sarajlija postigao nešto u Beogradu ili Zagrebu?Bez ovih koji su imena izgradili u Jugoslavijitempuser wrote: ↑02/04/2021 11:50Jok nije, došao uoči rata sa najlon kesom!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/04/2021 11:12Abramovic nije bio konobar Breznjevu i Andropovu kao Radoncic Aliji niti je Sovjetski savez ikad bio u nekoj znacajnoj tranziciji ni prije ni poslije raspada, niti je on bio izbjeglica u stranoj zemlji jer je Litvanija bila dio Sovjetskog saveza, vidi se ko je izgubljen.tempuser wrote: ↑02/04/2021 10:34
Smisao foruma je razmjena mišljenja. Ako je to što ti misliš tvoja stvar onda piši ono što misliš sebi na papir pa čitaj!
Dakle za 30 godina u Sarajevu niko od njih nije postigao nista po cemu se moze zakljuciti da su intelektualno inferiorni. Hvala, ne bih dalje offtopicio![]()
Da te sad malo naučim...
Ex SSSR je bio u itekakvoj tranziciji jer je gotovo sve što je bilo državno privatizovano, a ako uzmeš u obzir samo prirodne resurse to je bezbroj puta veća tranzicija od ex Jugoslavije.![]()
![]()
![]()
Fahro je "izbjegao" iz Sandžaka u Sarajevo dok je sve to bila jedna država, dakle nije ni on bi izgleglica. Jedan od politike dobio da bude guverner i da se obogati, a drugi dobio da ima novinu!
I opet da ti ponovim u Sarajevu je zadnjih 25 godina nemoguće išta postći, jer jednako kao što niko od došljaka ništa nije postgao u zadnjih 30 godina, tako nije postigao niko ni od sarajlija s pedigreom. I taj Oskar što imamo nije prostignuće Sarajeva, nego proizvod strane škole, stranih para i lika koji je rođen u Zenici, čiji je otac iz Gacka, a mati iz Tuzle
Nema na ćemu, ako te treba malo podučiti samo se javi...