Gras all about
- man_464
#951 Re: Gras all about
Tramvaj je još u željezničnoj stanici Alipašin most natovaren na vagon. Ne očekujem ga prije završetka školske godine, da bi se iole sačuvao od besprizorne derladi koja bi ga unišila za 5 dana.
Tehnološko čudo ili ne, bolje nismo zaslužili što vidimo po niskopodnim tramvajima SATRA 3 koji su izrezani, ispisani, počupani, izrazbijani od strane "uglednih" građana grada Sarajeva.
Tehnološko čudo ili ne, bolje nismo zaslužili što vidimo po niskopodnim tramvajima SATRA 3 koji su izrezani, ispisani, počupani, izrazbijani od strane "uglednih" građana grada Sarajeva.
- trambusek88
#952 Re: Gras all about
Svakako prije toga treba da prođe testiranja...
Ja očekujem da će sredinom mjeseca izaći na testiranja...
Ja očekujem da će sredinom mjeseca izaći na testiranja...
-
StupskaBitanga
#953 Re: Gras all about
za to postoji video nadzor i kontrola jer svugdje huligana postoji i svugdje se oni sankcionišu debelim kaznama pa im više neće pasti na pametman_464 wrote:Tramvaj je još u željezničnoj stanici Alipašin most natovaren na vagon. Ne očekujem ga prije završetka školske godine, da bi se iole sačuvao od besprizorne derladi koja bi ga unišila za 5 dana.
-
karirana kosulja
#954 Re: Gras all about
@ man_464
@ tranbusek
Pozdrav vama i jedno pitanje stručno pošto vidim da sve zivo znate o GRAS-u :
Koliko košta GRAS 1 prosječni njihov radnik ukupno?
Znači neto-bruto plata, doprinosi,topli,dodaci,prekovremeni,minuli itd.
Ovo pitam jer na drugoj temi nemamo te informacije "Kosi lift Ciglane"
HVAALAA

@ tranbusek
HVAALAA
-
stafi
#955 Re: Gras all about
sve će ti reći, al visinu plate nikad. Ili ako je kažu, to će biti neki minimalac, bez toplog obroka i raznih dodataka. Prosto da se čovjek sažali.
-
bumerangss
#956 Re: Gras all about
GRAS-ova cistacica koja ima samo osnovnu skolu i "radi" u kancelariji od 12 do 19:30 s pola sata pauze ima neto platu 800KM isto koliko ima medicinska sestra u KCUS-u sa cetverogodisnjom srednjom skolom i vrlo tezim i opasnijim i odgovornijim poslom sa radnim vremenom od 07 do 19 sati, a GRAS-ova radnica u trafici ima oko 1000KM, vozac tramvaja oko 1200 a vozac minibusa i busa oko 1350KM ovisno o broju prodanih karata, minulim stazom... Naravno tu je i topli obrok, naknada za prevoz iako svi imaju godisnje karte, regres... i dosta dosta dana godisnjeg odmora ovisno o duzini staza i naravno slobodne subote i nedelje! Jos malo pa ce biti bolje raditi u GRAS-u nego u BHTelekomu
Jos samo da napomenem da je plata doktora medicine, ljekara opste prakse 1200KM a skolovao se punih 18 godina!
Jos samo da napomenem da je plata doktora medicine, ljekara opste prakse 1200KM a skolovao se punih 18 godina!
- man_464
#957 Re: Gras all about
Hahahahahah. Ja da znam kolika je plata... Kako cu znat. Znam koliko i ti.... Jer naravno niti radim tamo, nit mi ko od rodbine radi.stafi wrote:sve će ti reći, al visinu plate nikad. Ili ako je kažu, to će biti neki minimalac, bez toplog obroka i raznih dodataka. Prosto da se čovjek sažali.
Da se dalje ne bih pravdao bujrum citati moje postove u temi farmacija (pdf nauka i edukacija)...
Sto se tice plata u drugim sektorima. Plata redovnog profesora (doktor nauka) na UNSA je 1800 maraka sa svim dodacima... A znamo koliko je to vise skole od srednje...
- Hemera
#958 Re: Gras all about
Kakve veze imaju plate doktora sa nekim u Grasu?bumerangss wrote:GRAS-ova cistacica koja ima samo osnovnu skolu i "radi" u kancelariji od 12 do 19:30 s pola sata pauze ima neto platu 800KM isto koliko ima medicinska sestra u KCUS-u sa cetverogodisnjom srednjom skolom i vrlo tezim i opasnijim i odgovornijim poslom sa radnim vremenom od 07 do 19 sati, a GRAS-ova radnica u trafici ima oko 1000KM, vozac tramvaja oko 1200 a vozac minibusa i busa oko 1350KM ovisno o broju prodanih karata, minulim stazom... Naravno tu je i topli obrok, naknada za prevoz iako svi imaju godisnje karte, regres... i dosta dosta dana godisnjeg odmora ovisno o duzini staza i naravno slobodne subote i nedelje! Jos malo pa ce biti bolje raditi u GRAS-u nego u BHTelekomu![]()
Jel se ta sestra legalno zaposlila u KCUSu?Koliko sestra uzme sa strane?Ko sestru počasti?Ko vozača u Grasu počasti? Ko čistačicu počasti tamo?
Koliko KCUS ima nemedicinskih radnika koji su višak i opterećenje za ustavnovu?
Da ne pričamo o kvaliteti usluge gore,ne do Bog nikome i nikada...
Doktora medicine? Pa ti imaju najbolje plate,ovdje se stalno priča o nekakvim svemirskim platama u Grasu,koje nisu primili 5 mjeseci ili4,priča se o nekakvim nakanadama za prevoz,a ovdje se stavljale platne liste iz kojih nigdje nije vidljivo da se isplaćuju,a regrese kao i svaka gubitaška firma ne isplaćuju godinama jer je to tako određeno zakonom,a ima i javno objavljeno gradacija plata u skladu sa mjestima i SS
Godiđnji odmor i obračun zna se kako se radi prema zakonu i tvom statusu,a tamo ništa nije posebniji zakon i njegova primjena u odnosu na druge firme.
I da još dodam masne plate šefića klinika i slične stvari,naravno političke plate,i gomila nestručnosti.
Samo nek se ima o čemu pričati.
Bošnjački mentalitet je ako neko ima marku više od mene,sigurno je lopov ili radi u Grasu.
I ko bi normalan iole ko išta zna poredio jedan Telekom BH i jedan Gras.
Ko jedan histeričar kad je pisao po temi da Gras ima promet veći od BHTelekoma godišnje.
-
stafi
#959 Re: Gras all about
haj mlada ne trkeljaj nego konkretno napiši cifre.
- Hemera
#960 Re: Gras all about
karirana kosulja wrote:@ man_464
@ tranbusek
HVAALAA
karirana kosulja wrote:Vrlo interesantan podatak :
Na poslovima "vozača lifta" (jedne kabine) su zaposlena 4 vozača GRAS-a sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
Pored ta 4 , tu su još 2 "mehaničara" sa punim ugovorom i radnim vremenom i bez drugih radnih dužnosti.
To je 6 radnika direktno i vjerovatno još nekoliko indirektno povezanih radnih mijesta.
6 radnika x plata,doprinosi,topli obrok,karta,dodatci cca 1800KM x 12 mjeseci x 20 godina
= 2, 592 000 KM
- Hemera
#961 Re: Gras all about
stafi wrote:haj mlada ne trkeljaj nego konkretno napiši cifre.
evo napisao forumaš iznad,a imaš temu ranije prelistaj pa možda i nađeš šta za sebestafi wrote:haj mlada ne trkeljaj nego konkretno napiši cifre.
ps
'mlada' ostavi za svoje ukućanke ili koga već imaš
-
stafi
#962 Re: Gras all about
šefice, ovaj gore je od oka napisao platu, a nas interesuje od platne liste. Zašto da špekulišemo kad nam vi možete tačno reći.
Ali ipak ne govorite, pomislit ćemo da nešto krijete?
Ali ipak ne govorite, pomislit ćemo da nešto krijete?
-
bumerangss
#963 Re: Gras all about
da smo drzava kako treba, trebalo bi biti veze izmedju GRAS-a i KCUS-a jer da je pravde i prava nikako ne bi smjela biti ista plata cistacice u GRAS-u sa osnovnom skolom koja za 7 sati radnog vremena obrise patos i prasinu po kancelariji, zalije cvijece i par puta istrese pepeljaru i smece... i plata med.sestre sa cetverogodisnjom SSS koja za 12 sati radnog vremena mjenja prljavu posteljinu, brise usrane guzice, mijenja pelene, hrani tj pita pacijente, izlaze se riziku zaraze jer vadi zarazenu krv, zraci se rentgenom, CT-om.... To ima samo u BiH 
-
stafi
#964 Re: Gras all about
uzgred, sestre na koševu, kao i ostali, rade 7 sati dnevno, možda čak i 6.
- NEOPLAN
#965 Re: Gras all about
Moja majka radi u racunovodstvu, ima skoro 30 godina staza u GRAS-u. Plata joj je oko 1100 KM sa minulim radom. Topli obrok oko 240 KM. Naknadu za prijevoz ne dobija, ali joj sluzbena iskaznica vazi za prijevoz u svim vozilima GRAS-a. Regres nisu dobili od 2008. godine. Radno vrijeme joj je od 7.00 do 15.00 sati, a po potrebi i duze.
-
stafi
#966 Re: Gras all about
sss ili vssNEOPLAN wrote:Moja majka radi u racunovodstvu, ima skoro 30 godina staza u GRAS-u. Plata joj je oko 1100 KM sa minulim radom. Topli obrok oko 240 KM. Naknadu za prijevoz ne dobija, ali joj sluzbena iskaznica vazi za prijevoz u svim vozilima GRAS-a. Regres nisu dobili od 2008. godine. Radno vrijeme joj je od 7.00 do 15.00 sati, a po potrebi i duze.
-
bumerangss
#967 Re: Gras all about
Da na DIP-u rade 7 sati a na svim drugim klinikama ili makar na vecini klinika rade u turnusima tj po 12 sati od 07 do 19 sati i nocne od 19 do 07
-
stafi
#968 Re: Gras all about
i kad se sve sabere i podijeli ne vjerujem da izađu više od 7 sati dnevno, 5 dana sedmici.bumerangss wrote:Da na DIP-u rade 7 sati a na svim drugim klinikama ili makar na vecini klinika rade u turnusima tj po 12 sati od 07 do 19 sati i nocne od 19 do 07
- NEOPLAN
#969 Re: Gras all about
VSSstafi wrote:sss ili vssNEOPLAN wrote:Moja majka radi u racunovodstvu, ima skoro 30 godina staza u GRAS-u. Plata joj je oko 1100 KM sa minulim radom. Topli obrok oko 240 KM. Naknadu za prijevoz ne dobija, ali joj sluzbena iskaznica vazi za prijevoz u svim vozilima GRAS-a. Regres nisu dobili od 2008. godine. Radno vrijeme joj je od 7.00 do 15.00 sati, a po potrebi i duze.
-
stafi
#970 Re: Gras all about
to neka normala plata za vss. Ali ipak možda malo prevelika obzirom na stanje u grasu.NEOPLAN wrote:VSSstafi wrote:sss ili vssNEOPLAN wrote:Moja majka radi u racunovodstvu, ima skoro 30 godina staza u GRAS-u. Plata joj je oko 1100 KM sa minulim radom. Topli obrok oko 240 KM. Naknadu za prijevoz ne dobija, ali joj sluzbena iskaznica vazi za prijevoz u svim vozilima GRAS-a. Regres nisu dobili od 2008. godine. Radno vrijeme joj je od 7.00 do 15.00 sati, a po potrebi i duze.
No, koliko ja znam vozaži sa sss deru i više od ovoga?
- Hemera
#971 Re: Gras all about
a kolika je plat ačistačice u kliničkom centru?bumerangss wrote:da smo drzava kako treba, trebalo bi biti veze izmedju GRAS-a i KCUS-a jer da je pravde i prava nikako ne bi smjela biti ista plata cistacice u GRAS-u sa osnovnom skolom koja za 7 sati radnog vremena obrise patos i prasinu po kancelariji, zalije cvijece i par puta istrese pepeljaru i smece... i plata med.sestre sa cetverogodisnjom SSS koja za 12 sati radnog vremena mjenja prljavu posteljinu, brise usrane guzice, mijenja pelene, hrani tj pita pacijente, izlaze se riziku zaraze jer vadi zarazenu krv, zraci se rentgenom, CT-om.... To ima samo u BiH
100KM???
- NEOPLAN
#972 Re: Gras all about
Vozaci sa toplim izlaze oko 900 maraka. Ono preko sto dobiju su dodaci... na uslove rada (beneicirani r. staz), dodatak za trecu smjenu, prekovremeni sati itd. Sa dodacima izadju na 1200-1300 maraka.stafi wrote: to neka normala plata za vss. Ali ipak možda malo prevelika obzirom na stanje u grasu.
No, koliko ja znam vozaži sa sss deru i više od ovoga?
- man_464
#973 Re: Gras all about
Ovo mi je potvrdilo "XY" ljudi. Plata jednog vozača se kreće između 1000 i 1300 maraka u ovisnoti od ranije navedenih stavki. Koliko te državnih praznika kači, koliko nedjelja....
- buba80
#974 Re: Gras all about
Jeste vise dosadni s tom pricom o platama, kao da su je vozaci i cistacice sami sebi odredjivali. Visinu plate i uslove kako za gras, tako i za kcus, i skole i fakultete i sve ostale, vise i ptice znaju da je odredjivao kanton, pa svu 'nepravdu' koju spominjete vezanu za ovo pitanje - kao i za sva druga pitanja i nelogicnosti u svim sektorima za koje je odgovoran kanton moramo se nauciti da adresiramo direktno njima. Sto ih vise javnost bude pritiskala, postavljala pitanja, trazila ispunjenje obaveza, a novinari istrazivali i objavljivali sve sto nam je vazno za trosenje/ulaganje nasih para i potencijalni pomak i napredak to ce transparentnost dobiti sve vise na vaznosti, a nadajmo se, evo vezano za ovu temu, unaprijediti vise gradski prevoz, a i prosiriti pokrivenost el.vozilima da se vise ne gusimo u smogu s prvim minusom...
-
artime
#975 Re: Gras all about
Bravo buba, kada shvatimo da nas kanton koci u svakom pogledu..samo malo istrazite politicke strukture onda pravac kanton mevlid style.. da su ih uposlenici sami sebi namjestali ne bi ovaj Himzanija ili kako vec krao na drugim poljima preko sindikata.
Samo su i ove cifre elhamdulilah za neke ljude u ovom vremenu, tako da raja suti.
Meni su recimo svi prosvjetni radnici cudni, jer ih u zdrav mozak od rata j.... i niko nista, bude ono strajkuju jedan cas i to je to.. djeca se usute, ili ide preko sindikata, u medijima nesto malo i to je to... Ali to je vec druga tema.
Samo su i ove cifre elhamdulilah za neke ljude u ovom vremenu, tako da raja suti.
Meni su recimo svi prosvjetni radnici cudni, jer ih u zdrav mozak od rata j.... i niko nista, bude ono strajkuju jedan cas i to je to.. djeca se usute, ili ide preko sindikata, u medijima nesto malo i to je to... Ali to je vec druga tema.