zar je moguce da nikom ono ne smeta--vozac ko da je na vašaru pa odvrno i cincili mincili
Gras all about
- muha_sa
#376 Re: Gras all about
snijeg me natjera da se i ja provozam trolejbusom
ne znam da li svaki vozac ima onaj kasetofon-šta li je
al jedno znam
naslušah se "južnog vjetra" i njihovih hitova
zar je moguce da nikom ono ne smeta--vozac ko da je na vašaru pa odvrno i cincili mincili
-
r_faruk
#377 Re: Gras all about
a kad jos zapali cigaru,muha_sa wrote:snijeg me natjera da se i ja provozam trolejbusomne znam da li svaki vozac ima onaj kasetofon-šta li je
al jedno znam
![]()
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#378 Re: Gras all about
Zna li neko rade li tramvaji??? Hitno mi je 
- ultima_palabra
#379 Re: Gras all about
Rade... zasadrashtiman wrote:Zna li neko rade li tramvaji??? Hitno mi je
- dusa_raskopuša
#380 Re: Gras all about
rashtiman wrote:Zna li neko rade li tramvaji??? Hitno mi je
a sto ne bi radili?
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#381 Re: Gras all about
Pojma nemam rece mi sestra da nisu radili nesto pa reko da provjerim 
-
mahalas505
#382 Re: Gras all about
Jah sto ovom @muha_sa svasta smeta, pa ima covjek pravo da bude dj u vozilu koje vozimuha_sa wrote:snijeg me natjera da se i ja provozam trolejbusomne znam da li svaki vozac ima onaj kasetofon-šta li je
al jedno znam
![]()
- zahvalan
#383 Re: Gras all about
Zanima me dal iko zna dal Gras Posluje u Plusu(Sada) ili mu se Mjesecno prebacuje Novac iz Budzeta KS
pozdrav
pozdrav
- ultima_palabra
#384 Re: Gras all about
Jel se zezaš?zahvalan wrote:Zanima me dal iko zna dal Gras Posluje u Plusu(Sada) ili mu se Mjesecno prebacuje Novac iz Budzeta KS
pozdrav
- BHF_Manijak
#385 Re: Gras all about
Moj brate moj, umalo mare ne dobih kad sam to prokomentariso! Nasli se djikani uvrijedjeni kad rekoh jednom od revizora koji je usao "ja da kartu placam, a ovaj mi ovdje odvrce seljacku muziku na sav glas, ovo nije privatna prcija vec javno prevozno sredstvo", kad samo cujes iz pozadine "kome to smetO(prirodno je A na kraju, ali, znate vec...muha_sa wrote:snijeg me natjera da se i ja provozam trolejbusomne znam da li svaki vozac ima onaj kasetofon-šta li je
al jedno znam
![]()
- Reglan
#386 Re: Gras all about
Mene jednom pogodila pjesma tako da sam pravac iz busa u birtiju zalomio.
- poznanik
#387 Re: Gras all about
GRAS-ov kombi, na stanici u dnu K. Tomislava

- zahvalan
#388 Re: Gras all about
ultima_palabra wrote:Jel se zezaš?zahvalan wrote:Zanima me dal iko zna dal Gras Posluje u Plusu(Sada) ili mu se Mjesecno prebacuje Novac iz Budzeta KS
pozdravKakav crni plus... Vlada im prebaci svake godine desetak miliona 'nako, pa onda po par miliona za subvencije studentskih i penzionerskih karata, pa onda opet upumpaju par stotina hiljada za regrese kad ovi zaprijete štrajkom itd...
Ne zezam se ozbiljan sam,mislio sam da su makar poceli poslovati u plus (makar marku da budu u Plusu)
Ja sam negdje procitao da ima oko 1700 zaposlenih pa me zanima dal im vlada mora svaki mjesec prebacivati za plate ...
Ako cemo racunati Njihove plate neka prosjek bude 800 KM a imaju vise siguran sam
Dakle : 1700 * 800 KM = 1360000 KM Plus nek za doprinose ide pola od ove sume 680000 ispade da oni moraju zaraditi
2040000 KM Mjesecno
- Visoki napon
#389 Re: Gras all about
Odbit ce nama ostalim od plate i namiriti njima a tako ce i drzavnici usput sebi malo da cvaknuzahvalan wrote:ultima_palabra wrote:Jel se zezaš?zahvalan wrote:Zanima me dal iko zna dal Gras Posluje u Plusu(Sada) ili mu se Mjesecno prebacuje Novac iz Budzeta KS
pozdravKakav crni plus... Vlada im prebaci svake godine desetak miliona 'nako, pa onda po par miliona za subvencije studentskih i penzionerskih karata, pa onda opet upumpaju par stotina hiljada za regrese kad ovi zaprijete štrajkom itd...
Ne zezam se ozbiljan sam,mislio sam da su makar poceli poslovati u plus (makar marku da budu u Plusu)
Ja sam negdje procitao da ima oko 1700 zaposlenih pa me zanima dal im vlada mora svaki mjesec prebacivati za plate ...
Ako cemo racunati Njihove plate neka prosjek bude 800 KM a imaju vise siguran sam
Dakle : 1700 * 800 KM = 1360000 KM Plus nek za doprinose ide pola od ove sume 680000 ispade da oni moraju zaraditi
2040000 KM Mjesecno
![]()
![]()
![]()
Kada se na ovo doda Troskovi Goriva rezervnih dijelova struje itd itd sumnjam da oni mogu dostici ovakve cifre....
- ultima_palabra
#390 Re: Gras all about
Stariji članak, ali jedino ovdje je neko bacio na papir neke brojke u vezi GRAS-a.
http://www.info-market.ba/bs/bosna-i-he ... ijei-steaj
http://www.info-market.ba/bs/bosna-i-he ... ijei-steaj
-
neki
#391 Re: Gras all about
Racunaj da revizor ima 1200 platu..eto..zahvalan wrote:ultima_palabra wrote:Jel se zezaš?zahvalan wrote:Zanima me dal iko zna dal Gras Posluje u Plusu(Sada) ili mu se Mjesecno prebacuje Novac iz Budzeta KS
2040000 KM Mjesecno
![]()
![]()
![]()
Kada se na ovo doda Troskovi Goriva rezervnih dijelova struje itd itd sumnjam da oni mogu dostici ovakve cifre....
- Comrad
#392 Re: Gras all about
GRAS se mora zatvoriti, rulju rastjerati i onda sve iz pocetka. Sta ce tom preduzecu 2000 ljudi? Ja smijem zivot dat da tamo jedno 500-600 ljudi sigurno zijeva po cijeli dan. Napravit neku inspekciju, komisiju i nek ode tamo na jedno mjesec i neka prati ko sta radi, nemas sta radit, dovidjenja. Sta njima treba, trebaju im vozaci, automehanicari i malo administarcije. Pa nisu NASA jbt.
Paraziti.
Paraziti.
- NEOPLAN
#393 Re: Gras all about
85 gradskih autobusa x 3 smjene = 255 vozaca
40 tramvaja x 3 smjene = 120 vozaca
40 trolejbusa x 3 smjene = 120 vozaca
30 minibusa x 3 smjene = 90 vozaca
10 turistickih autobusa x 4 vozaca (2 posade) = 40 vozaca
Svega = 685 vozaca
Ostali radnici:
Revizori
Serviseri
Tehnicki pregled
Odrzavanje pruge
Odrzavanje kontaktne mreze
Fabrika tramvaja
Stamparija
Auto skola
Obezbjedjenje
Kosi lift
Knjigovodstvo
Rukovodno osoblje po sektorima
Marketing
Odrzavanje kruga preduzeca
Kuhinja
Ambulanta
Dispeceri...
Itd
Malo logiku upalite kad kazete da Gras ima viska ljudi... Grasu fali ljudi, i ovo sto ih ima nisu dobro rasporedjeni, npr viska je menadzera a vozaca fali ko suhog zlata...
Uglavnom price o visku od 500-1000 ljudi su glupost. Grasu fali samo jedan covjek, a to je direktor s ogromnim mudima da napravi reorganizaciju ljudstva i sistematizaciju radnih mjesta tako da su sva mjesta pokrivena odgovarajucim brojem VRIJEDNIH ljudi i da to sve koordinira na pravi nacin i da vidite kako bi Gras funkcionisao.
Ali ovo je Bosna, a kod nas su takve stvari ublehe. Nazalost.
Svega = 685 vozaca
Ostali radnici:
Revizori
Serviseri
Tehnicki pregled
Odrzavanje pruge
Odrzavanje kontaktne mreze
Fabrika tramvaja
Stamparija
Auto skola
Obezbjedjenje
Kosi lift
Knjigovodstvo
Rukovodno osoblje po sektorima
Marketing
Kuhinja
Ambulanta
Dispeceri...
Itd
Malo logiku upalite kad kazete da Gras ima viska ljudi... Grasu fali ljudi, i ovo sto ih ima nisu dobro rasporedjeni, npr viska je menadzera a vozaca fali ko suhog zlata...
Uglavnom price o visku od 500-1000 ljudi su glupost. Grasu fali samo jedan covjek, a to je direktor s ogromnim mudima da napravi reorganizaciju ljudstva i sistematizaciju radnih mjesta tako da su sva mjesta pokrivena odgovarajucim brojem VRIJEDNIH ljudi i da to sve koordinira na pravi nacin i da vidite kako bi Gras funkcionisao.
Ali ovo je Bosna, a kod nas su takve stvari ublehe. Nazalost.
- kokuz_sa
#394 Re: Gras all about
najveca ubleha ti je ovo
Svega = 685 vozaca
od ovog svega tacno je samo da ima ovoliko vozaca..a ovoliko vozila zadnji put u voznom stanju je bilo za olimpijadu..
sad ako ima vise od 20 tramvaja i 15 trola odjednom na cesti to je za Sarajevo uspijeh tavno hodanju po mjesecu
znaci vozaca ima i viska koji sjede kuci ili rade 1 u par dana neku malu smjenicu..jer nemaju sta da voze..
stede se vozila,il su pokvarena ili sta vec..pa po 40min cekas trolu da dodje..a kad dodje isto da sardine prevozi a ne ljude koliko ih je u jednoj troli..
pa onda vozac "grmi" jer "stoka" kako vozac kaze nece da se pomjeri s vrata da ih moze zatvoriti..
i jos kad je ljetna sezona kad dodju turisti kad svi negdje hodaju, dodje dijaspora..gras smanji vozila..kao ne radi skola pa nije potrebno da ima 5 tramvaja vise u prometu
Svega = 685 vozaca
od ovog svega tacno je samo da ima ovoliko vozaca..a ovoliko vozila zadnji put u voznom stanju je bilo za olimpijadu..
sad ako ima vise od 20 tramvaja i 15 trola odjednom na cesti to je za Sarajevo uspijeh tavno hodanju po mjesecu
znaci vozaca ima i viska koji sjede kuci ili rade 1 u par dana neku malu smjenicu..jer nemaju sta da voze..
stede se vozila,il su pokvarena ili sta vec..pa po 40min cekas trolu da dodje..a kad dodje isto da sardine prevozi a ne ljude koliko ih je u jednoj troli..
pa onda vozac "grmi" jer "stoka" kako vozac kaze nece da se pomjeri s vrata da ih moze zatvoriti..
i jos kad je ljetna sezona kad dodju turisti kad svi negdje hodaju, dodje dijaspora..gras smanji vozila..kao ne radi skola pa nije potrebno da ima 5 tramvaja vise u prometu
- ultima_palabra
#395 Re: Gras all about
Jesu li u Grasu čuli za outsourcing? Pa nije više socijalizam da sve moraš imati u krugu preduzeća... koncentriši se na core business, ovo ostalo sve mogu raditi vanjske firme i to puno jeftinije nego da imaš stalno zaposlene na tim poslovima.
Svi navedeni sektori su nepotrebni:
Svi navedeni sektori su nepotrebni:
Stamparija
Auto skola
Obezbjedjenje
Marketing
Kuhinja
Ambulanta
- sinuhe
#396 Re: Gras all about
Jesu li u Grasu čuli za outsourcing?
- ultima_palabra
#397 Re: Gras all about
To je retoričko pitanjesinuhe wrote:Jesu li u Grasu čuli za outsourcing?Bas sam isto htio napisati.
-
StupskaBitanga
#398 Re: Gras all about
Ma ja samo su Grasovci u pravu a mi svi u krivu
- Comrad
#399 Re: Gras all about
Vozace necu dirati, njih je znaci 685, sto ostaje ima jos cca 1.300 radnika. Ove cifre sam lupio:
Cinjenica je da u GRAS-u postoji stotine parazita i to je ocigledno, te nema potrebe da se to pobija. Dodjem do dispecera njih cetvero sjedi i razglabaju suplju. Ma bolan postavi jednu onu plazmu, stavi onaj 0800 besplatan telefon i dovidjenja. Kakvi dispeceri, kakvi bakraci, a jos blage veze nemaju, ko telad blenu kad ih pitas nesto. One tete sto prodaju karte, po 4-5 ih u onim kancelarijama, kome, cemu? Napravi zahtjev za mjesecnu preko interneta, salji ih postom. Opet ce te jeftinije izaci nego da imas sigurno 20-ak ljudi koji ti samo sjede tu i prezivaju, obicni paraziti. Al jok, oni svake godine mijenjaju mjesecne, svaki mjesec moras kupovati kupon
samo da bi ti paraziti mogli tu sjediti i da bi se moglo reci, pa trebaju nam. Ovo samo navodim kao primjere, a sigurno postoji jos stotine takvih nepotrebnih radnika u GRAS-u.
I ovo preduzece ce se urusiti, samo je pitanje vremena i volje kantona da ih dalje izdrzava. Naravno, mi smo se ovdje usmerili na GRAS, ali pod GRAS-om ja podrazumijevam i njegovog vlasnika Kanton koji je ovo sve dozvolio.
Ja sam dakle lupao brojeve, samo da sebi stvorim sliku gdje su ti silni radnici. Bas bih volio dobiti tacnu strukturu da vidim gdje i kako je podijeljena ta radna snaga. Dakle, pola od ovih nabrojanih kategorija se moze ukinuti, jer da su u GRAS-u culi za outsourcing znali bi da bi da bi mogli troduplo ustediti na nekim stvarima (al gdje ce familija radit onda). Druga polovina se moze skresati sigurno jedno 60%, ako ne i vise.NEOPLAN wrote: Ostali radnici:
Revizori - 150
Serviseri - 100
Tehnicki pregled - 100
Odrzavanje pruge - 100
Odrzavanje kontaktne mreze - 100
Fabrika tramvaja - 100
Stamparija - 100
Auto skola - 100
Obezbjedjenje - 50
Kosi lift - 50
Knjigovodstvo - 50
Rukovodno osoblje po sektorima - 50
Marketing - 50
Odrzavanje kruga preduzeca - 50
Kuhinja - 50
Ambulanta - (wtf)
Dispeceri - 50
Cinjenica je da u GRAS-u postoji stotine parazita i to je ocigledno, te nema potrebe da se to pobija. Dodjem do dispecera njih cetvero sjedi i razglabaju suplju. Ma bolan postavi jednu onu plazmu, stavi onaj 0800 besplatan telefon i dovidjenja. Kakvi dispeceri, kakvi bakraci, a jos blage veze nemaju, ko telad blenu kad ih pitas nesto. One tete sto prodaju karte, po 4-5 ih u onim kancelarijama, kome, cemu? Napravi zahtjev za mjesecnu preko interneta, salji ih postom. Opet ce te jeftinije izaci nego da imas sigurno 20-ak ljudi koji ti samo sjede tu i prezivaju, obicni paraziti. Al jok, oni svake godine mijenjaju mjesecne, svaki mjesec moras kupovati kupon
I ovo preduzece ce se urusiti, samo je pitanje vremena i volje kantona da ih dalje izdrzava. Naravno, mi smo se ovdje usmerili na GRAS, ali pod GRAS-om ja podrazumijevam i njegovog vlasnika Kanton koji je ovo sve dozvolio.
-
r_faruk
#400 Re: Gras all about
pitanje je koliko ce ljudi biti izbodeno i koliko ce minibusa zavrsiti u dnevnom boravku dok se ovo preduzece urusi...............