Goethe-Institut Sarajevo
-
Deutsch_Student
#51 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Eh ovako da vas pitam vas iskusnije, trenutno sam na nivou njemačkog A2, kada se testiram na B1 negdje oko 50% budem, sada me zanima vaše mišljenje, idem godinu dana u njemačku rad sa nijemcima, dali vi mislite da li ću poslije toga moći položiti b1, mislim dali se za godinu može naučiti b1, nisam glup ovo što znam učim kod kuće 3-4 mjeseca. HVALA
-
vjeverica.nada
#52 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Za godinu dana stalne izlozenosti tako nama bliskom govornom podrucju, prosjecna mlada osoba uz trud moze doci i do C1. B1 je prilicno jednostavan nivo.
-
JamesD
#53 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Cura koja je med sestra planira zapuati u Njemačku. POtrebni su joj A1,A2,B1,B2 cert, i to samo Geteovi.
Koja je cijena tih ispita i da li se može polagati samo test bez slušanja predavanja.
Koje materijale da tražim na internetu za učenje ?
Thx
Koja je cijena tih ispita i da li se može polagati samo test bez slušanja predavanja.
Thx
- Šveđanin
#54 Re: Odg: Goethe-Institut Sarajevo
Zamolila me jedna osoba da vas pitam, kaze zeza je registracija. 
Trenutno ima A1 polozen, ako bi otisla u Bec, bila tamo medju Austrijancima, bez dnevnih obaveza sem ucenja jezika, koliko bi joj trebalo da dodje do B2? Kaze prosjek sposobnosti ucenja, ali voli jezike..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Trenutno ima A1 polozen, ako bi otisla u Bec, bila tamo medju Austrijancima, bez dnevnih obaveza sem ucenja jezika, koliko bi joj trebalo da dodje do B2? Kaze prosjek sposobnosti ucenja, ali voli jezike..
-
casanova123
#55 Re: Goethe-Institut Sarajevo
godina dana otprilike i to da redovno uci a ne da uci mjesec dana i da se ostavi toga..
- Šveđanin
#56 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Zar toliko? Mislio sam manje. Bar po prici ljudi koji su imali iskustva. Ok , hvala ti!
-
mefistofilis
#57 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Daj covjece kakva godina,pa nije bukva...to sto ce zivjeti tamo takoder uveliko ubrzava taj proces
-
reuf i minka
#58 Re: Odg: Goethe-Institut Sarajevo
Kad sam ja za godinu dana neredovnog učenja u Bosni uspio položiti na Goethe Institutu B2, ona onda može za 3 do 6 mjeseci bez problema biti spremna za B2.Šveđanin wrote:Zamolila me jedna osoba da vas pitam, kaze zeza je registracija.
-
reuf i minka
#59 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Ne mora polagati sve te testove (A1, A2, B1, B2) - dovoljan joj je samo B2, a neki kažu da može i B1.JamesD wrote:Cura koja je med sestra planira zapuati u Njemačku. POtrebni su joj A1,A2,B1,B2 cert, i to samo Geteovi.
Thx
B2 ispit košta 200 KM, a i ostali su tu negdje sa cijenom (možda 10-20 KM jeftiniji). Na stranici Goethe Instituta možeš naći informacije o terminima testiranja i primjere testova. Test možeš polagati bez slušanja predavanja.
-
casanova123
#60 Re: Odg: Goethe-Institut Sarajevo
Msilio sam ja vise na C1 jer u sustini treba C1 njemacki sada za vecinu unija u Austriji.. A B2 nije daleko od tih godinu dana..reuf i minka wrote:Kad sam ja za godinu dana neredovnog učenja u Bosni uspio položiti na Goethe Institutu B2, ona onda može za 3 do 6 mjeseci bez problema biti spremna za B2.Šveđanin wrote:Zamolila me jedna osoba da vas pitam, kaze zeza je registracija.
Za 6 mjeseci je jako tesko doci do B2 osim ako nisi bas talenat za jezike.. A ljudi zaboravljaju izgleda da kada se dodje u Austriju kao buduci student prvi put, prvo upoznas nasu raju(ove tzv. Ex-Yu) pa onda austrijance.. Malo se ko odvoji od nasih skroz pa eto kao nauci pravo dobro njemacki.. Pogotovo ne u pocetku i to tih prvih godinu dana dok se ide na kurs, derneci itd.. Na kursu gore bude sigurno svaki put nekih 80% nasih u grupi..
-
sweet_sin
#61 Re: Goethe-Institut Sarajevo
interesantna tema
- Tic-tac
#62 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Hi
Procitala sam da od 1-5 sept. na Goethe institutu radi test pomocu kojeg se odredjuje stepen kursa. Pa da li neko zna nesto vise o tome? Ako nije vec neko radio od proslih godina pa da nam malo opise kako je to sve bilo.
Od kojih dijelova se sastoji test? Znam da ima pismeni i usmeni (jer to pise na stranici). Zanima me sta bude na pismenom dijelu.
Malo me strah jer bi trebala da uradim test za c2 stepen
Bilo kakvi savjeti su dobro dosli.
Procitala sam da od 1-5 sept. na Goethe institutu radi test pomocu kojeg se odredjuje stepen kursa. Pa da li neko zna nesto vise o tome? Ako nije vec neko radio od proslih godina pa da nam malo opise kako je to sve bilo.
Od kojih dijelova se sastoji test? Znam da ima pismeni i usmeni (jer to pise na stranici). Zanima me sta bude na pismenom dijelu.
Malo me strah jer bi trebala da uradim test za c2 stepen
-
Elokventni
#63 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Gdje se nalaze predavaone u/oko BBI-a?
-
malena1244
#64 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Elokventni wrote:Gdje se nalaze predavaone u/oko BBI-a?
Preko puta BBI...U Trampinoj ulici..kod bivse Parkuse (kafic) i Raiffeisen bake ima jedna uska ulicica...i samo pravo i desno. i opet pravo..vidjet ces ulaz...prvi sprat...hehe nemas gdje zalutati... Ma ja bi i nacrtala da moze...hahah ..al ne znam fino objasnjavati...
-
Klitemnestraaa
#65 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Zdravo, moze li mi neko reci polozila sam onDaF A2 prije sedmicu, eh sad sam mislila od januara krenuti na Goethe na kurs pa me zanima moram li raditi ulazni test ili ce mi priznati ovaj?
Takodjer, zna li iko ikakve opcije za ucenje njemackog preko ljeta? Pise na Goetheu da imaju, ali ne mogu nigdje konkretno naci.
Hvala, pozz.
Takodjer, zna li iko ikakve opcije za ucenje njemackog preko ljeta? Pise na Goetheu da imaju, ali ne mogu nigdje konkretno naci.
Hvala, pozz.
- dobar osjecaj
#66 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Princip rada GI nije vezan ni za kakve certifikate kao dokaz ili uslov poznavanja jezika.Klitemnestraaa wrote:Zdravo, moze li mi neko reci polozila sam onDaF A2 prije sedmicu, eh sad sam mislila od januara krenuti na Goethe na kurs pa me zanima moram li raditi ulazni test ili ce mi priznati ovaj?
Hvala, pozz.
Naime, tokom pracenja nastave jezika, od kandidata se ne ocekuje i ne trazi da polazu ijedan od odslusanih kurseva kao uslov za nastavak pracenja nastave. Konkurs za naredni upisni rok za redovne kurseve ce biti u prvoj sedmici januara za kurs koji pocinje u drugoj sedmici januara, za sljedeci u prvoj sedmici aprila za pocetak u drugoj sedmici aprila, pa naredni u prvoj sedmici septembra...niko te nece uslovljavati da se upisujes ni na koji nivo, a ulaznim testom ce ti preporuciti na koji nivo treba da se upises. Iz mog iskustva, uvijek su preporucivali nizi nivo od onog na kojem sam ja bila, sto ne znam kako bih tumacila, a ti najbolje odluci sama za sebe. Opcije za ljetne kurseve postavljaju pred sezonu ljetnih kurseva, mada je najbolje pitati licno kad odes da uradis probni test. Ljetnih kurseva njemackog ima svuda, ako imas novac na raspolaganju, najbolje ih je platiti tamo gdje se njemacki zivi u svakom segmentu, dakle, u nekoj Svicarskoj, Austriji ili Njemackoj. Najpovoljnije opcije su fakulteti koji nude kombinovanu edukativno-turisticko-zabavnu verziju ljetnih kurseva. Vrijede svakog eura.
-
Klitemnestraaa
#67 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Hvala. Ma problem je sto nemam bas vremena da idem od A2, radije bih B1 na svoju odgovornost. A i znam onako poprilicno govoriti, gramatika slabije, ali govor nije lose, pa sam se bojala da me nece opet staviti na A2 zbog gramatike. Znam padeze, ali kada ima neodredjeni clan i pridjev nekad se zbunim pa fulim pa sam mislila zbog toga da me ne vrate.dobar osjecaj wrote:Princip rada GI nije vezan ni za kakve certifikate kao dokaz ili uslov poznavanja jezika.Klitemnestraaa wrote:Zdravo, moze li mi neko reci polozila sam onDaF A2 prije sedmicu, eh sad sam mislila od januara krenuti na Goethe na kurs pa me zanima moram li raditi ulazni test ili ce mi priznati ovaj?
Hvala, pozz.
Naime, tokom pracenja nastave jezika, od kandidata se ne ocekuje i ne trazi da polazu ijedan od odslusanih kurseva kao uslov za nastavak pracenja nastave. Konkurs za naredni upisni rok za redovne kurseve ce biti u prvoj sedmici januara za kurs koji pocinje u drugoj sedmici januara, za sljedeci u prvoj sedmici aprila za pocetak u drugoj sedmici aprila, pa naredni u prvoj sedmici septembra...niko te nece uslovljavati da se upisujes ni na koji nivo, a ulaznim testom ce ti preporuciti na koji nivo treba da se upises. Iz mog iskustva, uvijek su preporucivali nizi nivo od onog na kojem sam ja bila, sto ne znam kako bih tumacila, a ti najbolje odluci sama za sebe. Opcije za ljetne kurseve postavljaju pred sezonu ljetnih kurseva, mada je najbolje pitati licno kad odes da uradis probni test. Ljetnih kurseva njemackog ima svuda, ako imas novac na raspolaganju, najbolje ih je platiti tamo gdje se njemacki zivi u svakom segmentu, dakle, u nekoj Svicarskoj, Austriji ili Njemackoj. Najpovoljnije opcije su fakulteti koji nude kombinovanu edukativno-turisticko-zabavnu verziju ljetnih kurseva. Vrijede svakog eura.
Nemam novca, pa sam mislila mozda stipendija, ne znam ima li u BiH Bayhost da daje, nisam nigdje nasla, znam u Hr da daju stipendije.
- dobar osjecaj
#68 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Imas potpuno pravo da na svoju odgovornost predjes na nivo na koji zelis ako vjerujes da si spremna raditi vise i pratiti nivo vise. Niko te nece u tome sprijeciti.Klitemnestraaa wrote:Hvala. Ma problem je sto nemam bas vremena da idem od A2, radije bih B1 na svoju odgovornost. A i znam onako poprilicno govoriti, gramatika slabije, ali govor nije lose, pa sam se bojala da me nece opet staviti na A2 zbog gramatike. Znam padeze, ali kada ima neodredjeni clan i pridjev nekad se zbunim pa fulim pa sam mislila zbog toga da me ne vrate.
Nemam novca, pa sam mislila mozda stipendija, ne znam ima li u BiH Bayhost da daje, nisam nigdje nasla, znam u Hr da daju stipendije.
Stipendija ima bezbroj. Vecina fakulteta s kojima sam ja saradjivala nudi stipendije za ljetne skole jezika i dosta ih nudi izricito stipendije za studente iz BiH. Ne sjecam se tacno rokova ali rekla bih da je idealno vrijeme da pocnes kopati po stranicama raznih univerziteta i nadjes nesto za sebe (moj recept koji se dovoljno pokazivao uspjesnim). Ja licno bi samo za sebe i svoje dijete izdvajala sate pretrage, citanja i kontaktiranja univerziteta. U zavisnosti od fakulteta, neki imaju samo jedan termin ljetne skole 3-5 sedmica a neki drugi nude vise termina od jula do septembra u trajanju od 2 do 4-5 sedmica. Meni licno je fascinantan izbor mogucnosti.
-
Klitemnestraaa
#69 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Koliko kosta knjiga za b1.1?
- Xray
#70 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Evo ti link sve knjige za svaku razinu + audio. Torrent je.Klitemnestraaa wrote:Koliko kosta knjiga za b1.1?
http://www.torrenthound.com/hash/41101f ... ernational
https://torrentz.eu/41101fd765865d13107 ... ad314e199a
-
Sociolog
#71 Re: Goethe-Institut Sarajevo
sad, se koriste menschen knjige...ogromne guzve bile na upisu?, Ima li ovdje medicinara, ako se mozemo, preko p.p razmjenjivati misljenja 
-
Klitemnestraaa
#72 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Hvala ti, ali nije to ta, sad je Menschen.Xray wrote:Evo ti link sve knjige za svaku razinu + audio. Torrent je.Klitemnestraaa wrote:Koliko kosta knjiga za b1.1?
http://www.torrenthound.com/hash/41101f ... ernational
https://torrentz.eu/41101fd765865d13107 ... ad314e199a
- i_ja_na_forumu
#73 Re: Goethe-Institut Sarajevo
Zna li neko kada su termini za polaganje ispita.. mislim u koliko sati ?
razmisljam da odem sad u martu da polozim, ali ne znam hocu li moci pobjeci sa posla =)
razmisljam da odem sad u martu da polozim, ali ne znam hocu li moci pobjeci sa posla =)
-
tigar777
#74 Re: Goethe-Institut Sarajevo
da li na netu ima negdje za skinuti osd b2 testove sa odgovorima,ima ta specijalna knjiga sa testovima za vjezbacnje,a na kraju su odgovori.ako neko zna bio bi zahvalan.