@dame:
ne znam tacno kakva je situacija na univerzitetu koji pominjes, ali evo par uopstenih informacija:
-sve sto ti treba vezano za upis naci ces na web stranici univerziteta, obavezno sve pregledaj. jer imaju takvu organizaciju, da sve zavrsavas preko stranice, jedino sto dokumentaciju pred upis dostavljas postom ili licno.
-sto se tice poznavanja njemackog jezika, moras imati diplomu, bez obzira da li si zavrsio srednju skolu u njemackom govornom podrucju. za upis je dovoljno da polozis DAF test. ja sam polagala C2, tj. Zentral Oberstufenprüfung jer je to najvisi stepen i jer sam zeljela imati dobru kvalifikaciju za jezik. dakle, na tebi je izbor.
-prije dolaska u DE raspitaj se za stipendiju. Pogledaj kod DAAD, zatim Bafög, itd. Obavezno se raspitaj, jer moguce je da nesto i uspijes.
-U zadnje vrijeme za strance uvode prijemni ispit. Ne znam kako je na tvom fakultetu. U zavisnosti od istog moguce je da moras polagati prijemni ispit koji polazu svi, recimo za VWL je tako, a onda jos dodatno kao stranac polazes takodje prijemni, ali mislim da je u duhu testa inteligencije. Ja recimo nisam morala polagati nijedan, ali da jesam, sve bi se odgodilo za godinu dana jer su rokovi toliko prije upisa. recimo taj test za strance se moze polagati samo dva puta godisnje, za to ima tacan rok, i puno je ranije (nekada u rano proljece) nego sam upis.
-puno toga je razlicito od pokrajine do pokrajine. recimo u frankfurtu se vise ne placa "studiengebühr". skolarina iznosi trenutno ca. 600eur po semestru. i nije lose kada je covjek ne mora platiti, dakle opet se ponavljam sve zavisi od univerziteta na koji ides. takodje, u zavisnosti od istog, neki su laksi a neki tezi. u njemackoj je trenutno popularan ranking univerziteta. sto je isti na boljem mjestu na ljestvici u to postaje tezi. a da li ce ti na kraju nesto doprinijeti to sto zavrsavas na puno tezi nacin u odnosu na onog koji fax zavrsava bez puno muke, subjektivno je. mozes potraziti ovdje na sa-x kako se hvale da im je u de superlako bilo studirati, jer je tako laaagano. da je tako lagano u cijeloj DE, vjerovatno bi onda mi kao drzava bili puno napredniji od nijemaca zato sto smo taaako inteligentni
-bolonja se ne primjenjuje kao kod nas. nema parcijalnih ispita. postoji jedan ispit koji mozes samo dva puta polagati. ako ga ne polozis vise nigdje u de nemas pravo studirati taj fah.
-morat ces ovjeriti svu dokumentaciju kod nas (sto je posebna prica

). ja sam isla kod notara, i sve ovjere su mi bile priznate.
eto ja se raspisah
ukratko, ima puno pozitivnih stvari kada se sve to okonca i nadje na fakultetu ovdje. zelim ti puno uspjeha