Gluten-free recepti
Moderator: anex
-
BJB
#1 Gluten-free recepti
- mayab
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3 Re: Gluten-free recepti
pura s vlasickim sirom
- eluna
#4 Re: Gluten-free recepti
eh da se upišem ...za mene važna tema

- eluna
#5 Re: Gluten-free recepti
link ne radi
- eluna
#6 Re: Gluten-free recepti
vrlo bitno za znati, BEZ GLUTENA SU:
- KAFA - samo i samo i isključivo SAMO espresso i to dobar i Nescaffe CLASIK
Probala sam Lavazu i nemam probleme, a Ness - klasik redovno pijem ....znači ni slučajno oni 3u1 i slično, samo Klasic
- ALKOHOL - Rum, Votka, destilirane rakije, Viski, ali ne svaki (Chivas
)
- PIVO, samo ako je deklarisno bez glutena
- ŠMINKA - trenutno istražujem i saznala sam da je Labello klasik bez glutena, ostala nisu ....
SLATKO: BAUNTY čokoladice, NUTELA
NAPOMENA: ako je nešto deklarisano kao "bio" (prirodno) i "vegan" ne mora da znači da je bez glutena. Artikli bez glutena imaju svoju oznaku

Last edited by eluna on 05/12/2024 06:01, edited 1 time in total.
- eluna
#7 Re: Gluten-free recepti
evo teta @Chloe da te upišem ....kad nađeš tako štagod fino, pa tutni der recepat
https://web.coolinarika.com/recept/ludo ... 42ac12003c
https://web.coolinarika.com/recept/ludo ... 42ac12003c
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- eluna
#9 Re: Gluten-free recepti
intolerancija .......tek treba da ustanovljavam, ali čim pojedem bilo šta što ima gluten, imam probleme ....i za 5 min se napušem, kao da 20 kg dobijem odjednom
- konektovan
#10 Re: Gluten-free recepti
Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.eluna wrote: ↑04/12/2024 10:46intolerancija .......tek treba da ustanovljavam, ali čim pojedem bilo šta što ima gluten, imam probleme ....i za 5 min se napušem, kao da 20 kg dobijem odjednom
- eluna
#11 Re: Gluten-free recepti
eto, napisah ti gore sta smiješ .....dok ne naučiš šta i kako - kuhaj lešo meso i jedi sa salatama ....burek, sirnicu ZABORAVI ....ribe iz konzervi ZABORAVI ...celijaklija je gadna - u tvom slučaju gluten može pod određenim uslovima biti smrtonosan!konektovan wrote: ↑04/12/2024 12:13Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.
mljevenu papriku IZBACI IZ SVGA ....obavezno ....zato ne kuham grah .....
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#12 Re: Gluten-free recepti
Pratim, zbog bliske osobe.
- Chloe
- Photo mod
#13 Re: Gluten-free recepti
Jesi li probala praviti grah bez zaprške?eluna wrote: ↑04/12/2024 12:16eto, napisah ti gore sta smiješ .....dok ne naučiš šta i kako - kuhaj lešo meso i jedi sa salatama ....burek, sirnicu ZABORAVI ....ribe iz konzervi ZABORAVI ...celijaklija je gadna - u tvom slučaju gluten može pod određenim uslovima biti smrtonosan!konektovan wrote: ↑04/12/2024 12:13Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.
- konektovan
#14 Re: Gluten-free recepti
Meni grah glavna hrana,eluna wrote: ↑04/12/2024 12:16eto, napisah ti gore sta smiješ .....dok ne naučiš šta i kako - kuhaj lešo meso i jedi sa salatama ....burek, sirnicu ZABORAVI ....ribe iz konzervi ZABORAVI ...celijaklija je gadna - u tvom slučaju gluten može pod određenim uslovima biti smrtonosan!konektovan wrote: ↑04/12/2024 12:13Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.
- eluna
#15 Re: Gluten-free recepti
uvijek ga pravim bez zaprške, ali mljevena aleva paprika, osim ako sama ne osušim i sameljem, sadrži brašna u tragovima, i onda napravi problemChloe wrote: ↑04/12/2024 12:25Jesi li probala praviti grah bez zaprške?eluna wrote: ↑04/12/2024 12:16eto, napisah ti gore sta smiješ .....dok ne naučiš šta i kako - kuhaj lešo meso i jedi sa salatama ....burek, sirnicu ZABORAVI ....ribe iz konzervi ZABORAVI ...celijaklija je gadna - u tvom slučaju gluten može pod određenim uslovima biti smrtonosan!konektovan wrote: ↑04/12/2024 12:13
Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.
- eluna
#16 Re: Gluten-free recepti
sama paprika nema, ali u mljevenu papriku vjerovatno dodaju brašno u tragovima ....osušila sam sebi 2 3 paprike i samljela - ako nema nešto "praškasto" u njoj zgrudva se ...zato kupovna mljevena paprika smetakonektovan wrote: ↑04/12/2024 12:28Meni grah glavna hrana,eluna wrote: ↑04/12/2024 12:16eto, napisah ti gore sta smiješ .....dok ne naučiš šta i kako - kuhaj lešo meso i jedi sa salatama ....burek, sirnicu ZABORAVI ....ribe iz konzervi ZABORAVI ...celijaklija je gadna - u tvom slučaju gluten može pod određenim uslovima biti smrtonosan!konektovan wrote: ↑04/12/2024 12:13
Sretno, bas je zahebano nositi se s tim. Ja sam vec mjesec dana na bezglutenskoj ishrani, sumnja se na celijakiju, s tim da sam ja zbog neceg drugog zavrsio kod gastroenterologa i na kraju se ispostavi da bi gluten mogao biti problem. Uradio nalaze,...po preporuci, d vitamin - nizak, folati - niski, B12 uredan, na donjoj granici..zeljezo na donjoj granici, zatim 3 seroloska testa na celijakiju, svi pozitivni, ali ne sa nekim previsokim vrijednostima i sad u iscekivanju biopsije tankog crijeva koja ce potvrditi sigurno da li imam ili nemam celijakiju.
mljevenu papriku IZBACI IZ SVGA ....obavezno ....zato ne kuham grah .....ali ne koristim mljevenu papriku iz razloga sto nisam ljubitelj, ne zato sto mi smeta. U stvari nisam ni siguran da ona ima gluten, i da moze imati posljedice onaj ko to koristi.
- eluna
#17 Re: Gluten-free recepti
doradila sam listu gore, pa pogledajte
dobro vam jutro

dobro vam jutro
- konektovan
#18 Re: Gluten-free recepti
Maza namaz 20 %, 30%, caramel i bueno, izuzev 20% crunchy su bez glutena.
Dobar dio madi prpizvoda, virsle, kobasice, parizeri, sunke, sudzuke takodjer bez glutena.
Argeta pasteta, eva sardine, eva tuna..podravka ketchup, podravka dzemovi..itd.
Dobar dio madi prpizvoda, virsle, kobasice, parizeri, sunke, sudzuke takodjer bez glutena.
Argeta pasteta, eva sardine, eva tuna..podravka ketchup, podravka dzemovi..itd.
- eluna
#19 Re: Gluten-free recepti
ako ti ovo ne smeta, onda nemaš problem sa glutenom ......jedino je sudžuk bez glutena, pod uslovom da ne miješaju emulgatore i ostale konzervanse .....sve što ima konzervans nije bez glutena - viršle parizeri itd .....osnovni sastojak tih sredstava za konzerviranje i jeste gluten .....konektovan wrote: ↑05/12/2024 13:45 Maza namaz 20 %, 30%, caramel i bueno, izuzev 20% crunchy su bez glutena.
Argeta pasteta, eva sardine, eva tuna..podravka ketchup, podravka dzemovi..itd.![]()
- konektovan
#20 Re: Gluten-free recepti
Drugarice, ako na proizvodjackoj deklaraciji tj. na samom proizvodu pise da nema glutena, znaci da je siguran za upotrebu, i sta ti ili ja imamo gatati oko toga??eluna wrote: ↑06/12/2024 06:34ako ti ovo ne smeta, onda nemaš problem sa glutenom ......jedino je sudžuk bez glutena, pod uslovom da ne miješaju emulgatore i ostale konzervanse .....sve što ima konzervans nije bez glutena - viršle parizeri itd .....osnovni sastojak tih sredstava za konzerviranje i jeste gluten .....konektovan wrote: ↑05/12/2024 13:45 Maza namaz 20 %, 30%, caramel i bueno, izuzev 20% crunchy su bez glutena.
Argeta pasteta, eva sardine, eva tuna..podravka ketchup, podravka dzemovi..itd.![]()
Misli se da ima <20 mg glutena na kilogram, tj.takvi proizvodi su sigurni i za celijakicare.
- eluna
#21 Re: Gluten-free recepti
Drug moj, ja ti Madijevo ništa nisam vidjela godinu dana jer ne živim u bih ....ako ih oni prave bez glutena, ok ....meni lično smeta sve čim ima makar malo glutenakonektovan wrote: ↑06/12/2024 07:24Drugarice, ako na proizvodjackoj deklaraciji tj. na samom proizvodu pise da nema glutena, znaci da je siguran za upotrebu, i sta ti ili ja imamo gatati oko toga??eluna wrote: ↑06/12/2024 06:34ako ti ovo ne smeta, onda nemaš problem sa glutenom ......jedino je sudžuk bez glutena, pod uslovom da ne miješaju emulgatore i ostale konzervanse .....sve što ima konzervans nije bez glutena - viršle parizeri itd .....osnovni sastojak tih sredstava za konzerviranje i jeste gluten .....konektovan wrote: ↑05/12/2024 13:45 Maza namaz 20 %, 30%, caramel i bueno, izuzev 20% crunchy su bez glutena.
![]()
Misli se da ima <20 mg glutena na kilogram, tj.takvi proizvodi su sigurni i za celijakicare.
-
Dilibus
#22 Re: Gluten-free recepti
[yt]https://www.youtube.com/@ketonac30/shorts[/yt]
Ima dobri recepata, mslm u pitanju je keto dijeta, vecinom nema uopste nikakvih UH, mislim da vecina njegovih recepata odgovara ljudima koji imaju prob sa glutenom
Ima dobri recepata, mslm u pitanju je keto dijeta, vecinom nema uopste nikakvih UH, mislim da vecina njegovih recepata odgovara ljudima koji imaju prob sa glutenom
- eluna
#23 Re: Gluten-free recepti
hvalaDilibus wrote: ↑06/12/2024 07:32 [yt]https://www.youtube.com/@ketonac30/shorts[/yt]