JThomas wrote:sve te vaše švedske pasuse, jaranice, rodice, tetične...ću ja sad sažeti u jednu rečenicu:
bošnjak je u kurcu jer ne poštuje dovoljno vjeru i tradiciju i jer ne mrzi dovoljno srbina.
a da ste ovdje, k'o što niste, znali bi da to nije ni u top 100 razloga što je bošnjak u kurcu...
Glupost naivnog bosanca
-
Bodkin
#126 Re: Glupost naivnog bosanca
- damskot
#127 Re: Glupost naivnog bosanca
Ras Al Ghul wrote:Beograd ne zna šta je rat, Sarajevo nije krenulo u Beograd sa tenkovima i ubijalo djecu, silovali žene, ubijali golobrade mladiće!Beograd je krenuo u Sarajevo sa tenkovima, i šarao ekavicu po Bosni gdje su nevine klali,silovali, pa i na Grbavici su tu ekavicu šarali, nemoj izjednačavti kontekst ijekavice u Beogradu, i ekavice u Sarajevu, to su dva svijeta različita!Daleko od toga da se slažem sa stavovima Fatmira!Martinez_ wrote:Fatmira malo pere paranoja a i jedini vid patriotizma koji poznaje je valjda otklon od komšije. U Srbiji Edin Avdić prenosi košarkaške derbije Zvezde i Partizana a toliko javnih ličnosti koristi ijekavicu
- basicm
#128 Re: Glupost naivnog bosanca
Hvala pokretacu teme sto ju je otvorio. Potpuno se slazem.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Basvod
#129 Re: Glupost naivnog bosanca
A nedavno isti rece da se ginulo zbog agresije.weredsf wrote:Srbi kao sveta bića bošnjačke malograđanske mitologije – definicija je koja objašnjava potrebu Bošnjaka da za svoju reprezentaciju navijaju na ekavskom, ili, potrebu jednog Muharema, jedne Hazeme i jednog Ibre da u „Čitanku“ iz koje uče bošnjačka djeca uvrste pjesmu “Moja baka“.
Piše: Fatmir Alispahić
Kad bi me neko doveo pred vješala, ja se ne bih odrekao ni slova u svome tekstu „Jahanje bosanskog uha". To što je naspram mene stojala neobrazovana i iskompleksirana rulja, koja mi je psovala sve i svašta, za mene ne znači ništa. Takva ista rulja stojala je naspram mene kada sam u decembru 1992. – prvi i zadugo jedini – ustao da branim lojalne srpske komšije od bošnjačkih revanšista. Za njih sam bio „četnik", dok su oni stojali iza rečenice da „svaki Musliman mora imati Srbina kojeg će ubiti". Svakoj rulji uvijek kasno dođe iz stražnjice u glavu. Za tu istu rulju danas sam „fašista", dok misle da je beogradski spiker Marjan Mijajlović važniji od bosanskog jezika. A za mene je bosanski jezik važniji i od Alije Izetbegovića i od Safeta Sušića, zapravo, od svakog pojedinačno. Ne može se voljeti išta u Bosni, a da se ne voli bosanski jezik! Nema Bosne na ekavskom! Baš zato mi je čudno kako se tolika ljubav Marjana Mijajlovića prema domovini nije realizirala kroz bosanski jezik. Pa lakše je njemu jednom „lepo" zamijeniti „lijepim", nego svima nama slušati njegov ekavski izgovor! Napose, to je stvar poštovanja prema tv auditorijumu koji živi u Bosni, i ne govori ekavski. Baš mi je čudno, velim, zašto se Marjan nije potrudio da progovori jezik svoje domovine. Eno, i srbijanski kralj, šta li je?,onaj Karađorđević iz Londona, po stare dane uči i natuca ekavski, kako bi svjedočio ljubav prema Srbiji. Možda Marjan zna nešto što mi ne znamo – da Bošnjaci vole kad im se govori na ekavskom, jer je tako „kulturnije". Ali, to nisu Bošnjaci, to su papci.
U „Jahanju bosanskog uha" ja se uopće nisam bavio Marjanom, izuzev konstatacije, koja je stvar ukusa, da je on katastrofalan vašerski spiker. Meni njegovo komentarisanje smeta, a mnogima, vidim, godi. O Marjanovim ljudskim i patriotskim kvalitetima uopće nisam govorio. Vjerovatno je on dobar čovjek i dobar Bosanac. Vjerujem i da je Jovan Divjak dobar čovjek i patriota, ali, on na svome ekavskom ne prenosi državne utakmice. Njegov ekavski je njegova privatna stvar, a Marjanov ekavski je javna stvar. Kada sam napisao tekst „Điha, điha, SaraJOVO" („Saff", br. 289, 18. III 2011.), to se nije ticalo finog Jovana, već iskompleksiranih Bošnjaka, koji su u dane kad su bile godišnjice smrti generala Talijana i generala Alagića pravili demonstracije za „čika Jovu"; a niko se nije sjetio ovih bosanskih heroja, makar Fatihom. Štos je voljeti „čika Jovu", jer sa „čika Jovom" smo napredni, a sa Mustafom i Mehmedom smo nazadni. Pisao sam o tom bošnjačkom ugursuzluku. Tako i „Jahanje bosanskog uha" nema nikakve veze sa Marjanom, već s nama, Bošnjacima, koji ne razumijemo važnost čuvanja bosanskog jezika. Ovu temu odmah su razumjeli velikosrpski portali koji su zajmili braniti Marjanovu ekavicu po Bosni i progoniti „Fatmira fašistu". Bilo bi dobro ako bi ekavski Bošnjaci razumjeli da su osvanuli na istoj strani sa srpskim nacionalistima. Možda je Marjan stvarno u pravu!
Nanu pokrstio u baku
U Srba, Hrvata, Albanaca, Crnogoraca, nema ovakvih bolesti kao u Bošnjaka. Valjda ti kompleksi, koji su decenijama forsirani, zatrpaju mogućnost zdravog rasuđivanja, pa umjesto da Bošnjak razumije kako je bosanski jezik iznad svega, a njemu Marjan dođe važniji od bosanskog jezika. Najmanje je bitno što se na mene sručila ta gomila bošnjačkog mentalnog i patriotskog smeća, te nepameti, tog seljakluka koji bi da gazeći svoje postane nešto njihovo, a ne može postati išta više do li otirač za srpske cipele. Kao i mnogi moji prijatelji koji su iz ovog slučaja povukli rezignaciju - zbog nas takvih nikakvih – tako sam i ja zastao, u nevjerici da smo baš dotle zglajzali da ne razumijemo od čega se sastojimo: od zemlje, od jezika, od vjere.
I baš usred takve atmosfere, zatraži moj sin da ga preslušam jednu pjesmicu iz „Čitanke" za četvrti razred. Dijete naučilo napamet. „Moja baka" – reče on. „Kakva baka?" – upitah ja. „Pa tako se pjesmica zove" – reče. Uzmem u nevjerici onu „Čitanku" i vidim, stvarno, pjesmicu „Moja baka", koju namapet uče djeca u gradu u kome je bezmalo 90 odsto stanovništva bošnjačkog, i u razredu u kome od 30-tak djece možda jedno ili dvoje djece majku svojih roditelja zove bakom. Onih 27 ili 28 djevojčica i dječaka primorani su da svoju majku, nanu ili nenu, kroz ovu pjesmicu, zovu bakom. Sjećam se koliko mi je nezgodno bilo, u mome djetinjstvu, kada me učiteljica upita da govorim o svojoj baki, a ja nisam imao baku, već sam imao nene. Ali, to je bila komunistička Jugoslavija, kojom su harali velikosrpski nastavni programi i srbijanski učitelji u bošnjačkim sredinama. U mojoj su školi svi učitelji bili Srbi. Desetine hiljada Bošnjaka dali su živote da nam se nene više ne bi zvale bakama, da nam se bosanski jezik više ne bi zatrpavao ekavicom, da bismo bili slobodni u izražavanju i čuvanju svoga identiteta, jer je to ideal slobode u ime koje je Republika Bosna i Hercegovina dobila suverenitet. Ako te slobode nema, onda su obesmišljene žrtve, onda je besmisleno sve.
Prisjetih se da sam u svojoj knjizi „Ljetopis 2005", u kojoj sam kalendarski bilježio najvažnije događaje te 2005. godine, imao jedan zapis na ovu temu. Evo ga...
''BAKA MUNIRA I NENA MARIJA Nedavno je u Dnevniku Federalne tv emitiran prilog o nasilju u porodici. Kako primjer je uzet slučaj u kome otac alkoholičar maltretira malodobnog sina, iako je najbolji učenik u školi. Dječak nema majke, a čuva ga nena, koja u kameru govori o stravičnim oblicima maltretiranja svog unuka od strane svoga sina. Takvih je tuga po Bosni bilo i biće. Međutim, u Bosni niti je bilo, niti će biti, da se muslimanske nene ili nane zovu bakama. Doduše, jesu u komunističkom vaktu naša djeca tjerana da u školama daidže i amidže zovu ujkama i strikama, a nene bakama, jer se smatralo da je tako savremenije, modernije, da nije seljačko i nazadno, a time i da nije antikomunističko. No, nikada nijedno dijete, poslije škole, nije svoju nenu oslovilo sa – bako. Čini se da je među bošnjačkom djecom, decenijama, vladao prešutni konsenzus kako je to bakanje nana, strikovanje amidža i ujkovanje daidža zapravo prisila sistema koji nije uvažavao i koji je omalovažavao bošnjački i muslimanski identitet. Dječije duše su pred ovim diktatom režima bile izložene torturi stida, jer je njihovo jezičko biće u zvaničnoj komunikaciji dobijalo dimenziju – ilegalnog i sramnog. A kada se takva pojava prikaže na državnoj tv, bezmalo 15 godina nakon sloma komunizma, onda imamo osjećaj da nas progoni noćna mora u režiji srbijanskih učitelja i bošnjačkih komunista. Naime, u tom Dnevniku na FTV je i u najavi, a i u samom prilogu, u više navrata ova bošnjačka nena Munira nazvana – bakom Munirom. Znaju urednici sa FTV da u Bošnjaka nema baka! Zašto nam to čine? Ili, zapitajmo se kakva bi se gužva digla da je neki bošnjački urednik sa FTV u Dnevniku prozvao nenu Mariju ili nanu Olgicu? Digli bi se i kardinal i patrijarh!''
Za ovih bezmalo deset godina promijenilo se štošta, jer „baka" u bošnjačkoj kući više nije uređivački incident, već sistem, koji funkcionira višestruko: kao proračunata namjera bošnjačkog pjesnika da napiše pjesmu koja može proći sa naslovom „Moja baka", a ne može sa naslovom" Moja nena" ili „Moja nana": potom, kao proračunata namjera autora i priređivača ove „Čitanke" da se uvrštavanjem ove apartheidske pjesmice dodvore političkim centrima moći, za koje u startu znaju kako će podržati to nasilje nad bošnjačkog djecom, to tjeranje bošnjačkih mališana da svoju nanu/nenu/majku zovu bakom; na kraju, kao višeslojni sistem šutnje i odobravanja ovog nasilja, od strane nadležnih institucija, recimo, ministarstva koje je moglo skrenuti pažnju na takvu neprimjerenost, te samih roditelja koji danas, kao i nekada, nemaju reflekse da upitaju zašto im djeca uče sadržaje koji su u osnovi diskriminatorski. Vraga bi to promaklo srpskim roditeljima! Zato kažemo da je poturanje bake namjesto nane složen sistem, koji je objedinjen ambijentom totalitarizma i autocenzure, po kojoj se zna šta to godi političkim mentorima u kulturi i obrazovanju. ...Godi im diskriminacija Bošnjaka. Ko hoće da napreduje, mora pokazati spremnost da bošnjački identitet gazi i izloži gaženju.
Volio bih čuti objašnjenje od autora pjesme „Moja baka". On se zove Muharem Omerović, čuo sam da živi u Zenici, i baš me zanima da li je on majku svojih roditelja zvao bakom. I da li je čuo da bošnjačka djeca, u bošnjačkoj sredini, u kojoj je on odrastao, i u kojoj živi, majke svojih roditelja zovu bakom? Bezbeli da ne zovu. Odakle onda izvire ta njegova potreba da bošnjačku nanu/nenu/majku prekrsti i pokrsti u baku?! Za mene postoji samo jedno objašnjenje... Muharem se stidi našeg porijekla, jezika, tradicije, pa smatra kako je „baka" kulturniji i napredniji izraz, jer ako bošnjačka djeca počnu nane zvati bakama, daleko će dogurati, kao što je i Muharem dogurao, da bude korišten kao alat za diskriminaciju Bošnjaka. Odricanje od svoga, kako bi se ugodilo tuđem, najgore je samoponiženje, jer onaj drugi, za čiju naklonost se to radi, na to će gledati sa podsmijehom i gađenjem. Misli li Muharem kako će njegova pjesma o (bošnjačkoj) baki ući u srpske i hrvatske čitanke? Taman posla! Ta pjesma može biti samo predmet šprdnje kod Srba i Hrvata, koji će sa uživanjem gledati kako jedan Bošnjak ponižava i sebe i bošnjačku djecu. Ali, priča ne bi bila kompletno užasavajuća da nije autora ove „Čitanke" koji su također Bošnjaci. Baš ovu pjesmu o bošnjačkoj baki, a ne neku drugu o nani/neni/majki, u „Čitanku" su uvrstili osobe koje se zovu Hazema Omerović i Ibro Ništević. Za njih važi ono isto što i za Muharema. I Muharem, i Hazema, i Ibro jako dobro znaju da nema bake kod Bošnjaka, da njihovu „Čitanku" neće uzeti ni u većinskim srpskim, ni u većinskim hrvatskim krajevima, da je taj udžbenik namijenjen bošnjačkoj djeci, tako da uvrštavanje ove pjesme ima apsolutni diskriminirajući karakter, s ciljem da povrijedi bošnjački identitet. To znači da su autori ovog bezobrazluka svjesno i proračunato željeli da zadovolje političke snage apartheida nad Bošnjacima, tako što će većinskoj bošnjačkoj djeci uskratiti pravo da majku svojih roditelja u lektiri imenuju onako kako to čine u životu.
Srbi kao sveta bića
Ako sve ovo nije bitno, neka neki srbijanski pjesnik napiše pjesmu „Moja nana", neka tu pjesmu o srpskoj nani srpski autori uvrste u srpsku „Čitanku" za četvrti razred, neka srpska a i hrvatska djeca uče tu pjesmu o nani i neni, a i neka utakmice reprezentacije Srbije prenosi Sabahudin Topalbećirević... Srbi ne daju bošnjačkoj djeci ni nacionalnu grupu predmeta, ne daju ni bošnjačke učitelje, jer hoće sve posrbiti i usrbiti, a kako bi tek pustili da im išta bošnjačko uđe u njihovo srpsko uho, i u njihovu srpsku glavu. Oni znaju šta je njihovo, a neće da znaju šta je naše. A mi haman ne znamo ni šta je naše, jer hoćemo da naše bude njihovo, tako što će naša nena postati njihova baka, ili što će naši fudbaleri igrati na ekavskom, bre.
Nema u ovoj priči ništa protiv Srba. Izuzev ako se „fašizmom" ne smatra kad želiš da tvoj narod ima što imaju i drugi narodi, i da sebe poštuje košto sebe i drugi poštuju. Kada sam prije nekoliko godina javno upitao zašto tuzlanski Srbi nikada ne reaguju kada Dodik i ostali četnici tvrde da je zločin na Kapiji podmetnut, napala me u velikosrpskim „e-novinama" jedna žena koja nosi muslimansko ime i srpsko opredjeljenje. Pitala se – otkud meni pravo da pitam Srbe i za šta. Nedavno je ova žena imenovana za direktoricu jednog od muzeja u Sarajevu, što je urnek kadrovske politike u dejtonskoj državi. Meni to nikako nije bilo jasno zašto ne smijem Srbe pitati nešto što bi ih želio pitati, i zašto se mnogi Bošnjaci straše tog mog osjećaja ravnopravnosti u odnosu na Srbe. Jedan me prijatelj podsjeti na mržnju koju je prema akademiku Muhamedu Filipoviću kroz jednu knjigu i kamaru tekstova izražavao Marko Vešović, samo zbog toga, veli, što Marko nije mogao otrpjeti da se Muhamed osjeća slobodnim i ravnopravnim. A kamo li begom, a kamo li nadmenim. U srpskoj šovinističkoj projekciji Bošnjaci mogu biti samo likovi iz viceva, ili oni koji se dive svemu srpskom, pa sve svoje proglašavaju manje vrijednim. Kao što navijači reprezentacije više vole Marjana, nego bosanski jezik, i kao što pjesnik Muharem više voli svoju nepostojeću baku, nego svoju postojeću nenu. Kad se tu pojavi neko ko uopće nije fasciniran Srbima, već ih u najmanju ruku smatra ljudima košto su i drugi ljudi, namah nastaje konflikt, a taj neko postaje „fašista", kao što sam ja imao čast da postanem. Zašto?
Zato Fatmire što nisi uvidio da su Srbi sveta bića bošnjačke malograđanske mitologije – reče mi ovaj jaran. Srbi žele da su sveta bića Bošnjacima, i bošnjački malograđani, ti kompleksaši, oni sami žele da im Srbi budu sveta bića, predmet uzora i obožavanja. Tek tako moguće je razumjeti ove, i mnoge druge, požare autodestrukcije u Bošnjaka.
Kad ono zbog bake pardon nane.
Mirno spavaj nano sve je zakljucano i jedan je Baka.
- damskot
#130 Re: Glupost naivnog bosanca
Budzet i Guzovaca ... Jedini problem kad nestane guzovace doce sve na svoje .JThomas wrote:sve te vaše švedske pasuse, jaranice, rodice, tetične...ću ja sad sažeti u jednu rečenicu:
bošnjak je u kurcu jer ne poštuje dovoljno vjeru i tradiciju i jer ne mrzi dovoljno srbina.
a da ste ovdje, k'o što niste, znali bi da to nije ni u top 100 razloga što je bošnjak u kurcu...
- Havatar
#131 Re: Glupost naivnog bosanca
Ne znaci posto to nije turska rijec i i znacenje rijeci Bosnjak je autohtoni stanovnik Bosne. Naravno vidim da ovo nikom ne smeta dok za neke druge stvari se cude i prozivaju ljude da mrze SrbeTomos wrote:Da li je istina da riječ bošnjak na Turskom znači niko i ništa ??
- JThomas
#132 Re: Glupost naivnog bosanca
e to je jedan (samo jedan u dugom nizu) pravih državotvornih problema. to je razlog što smo razjebali i ovo malo proizvodnje pa danas nemamo svoj dinar k'o država, već ovisimo o kreditima.damskot wrote:Budzet i Guzovaca ... Jedini problem kad nestane guzovace doce sve na svoje .JThomas wrote:sve te vaše švedske pasuse, jaranice, rodice, tetične...ću ja sad sažeti u jednu rečenicu:
al' ne, to nije problem, problem je što se ne klanja i što se u vatri na ferhadiji može regularno spomenuti herceg-bosna...
-
StuttgartMania
#133 Re: Glupost naivnog bosanca
Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
Sarajlijica, ne samo sto se gnusa religije, on zeli da i drugima nametne svoje stavove. To je za njega primitivno. Sarajlijica obicno zivi u stanu koji je tito dao njegovoj porodici. Starog druga voli jednako ko oca, ako ne i vise. Sarajlijica svojoj djeci daje inostrana imena, jer se sarajlijica osjeca inferiornim, pa bi zelio bar da se na neki nacin priblizi zapadu.
Sarajlijica i dalje fura onu ko nas bre zavadi.. sarajlijica bi rusio dzamije, sarajlijici je zivot od carsije do marin dvora. Za Sarajlijicu je sve osim tog dijela drzave primitivno. Sarajlijice mrze nasu dijasporu.
Ovo je stari sindrom, koji se na svoje nacine javlja i u drugim gradovima. Od ex yu gradova, najvise ovakvih naravno ima u Beogradu, jer je tu najvise komunista i njihove dijece bilo smjesteno.
Sto se tice Bosne, najvise ovakvih naravno ima u Sarajevu, jer je tu najvise i bilo smjesteno komunistickog olosa.
Znate vi za njih.. to vam je ona komunisticka omladina.. haustor omladina sa betona..tvrdoglavo, bezobrazno, osiono..
Sarajlijica, ne samo sto se gnusa religije, on zeli da i drugima nametne svoje stavove. To je za njega primitivno. Sarajlijica obicno zivi u stanu koji je tito dao njegovoj porodici. Starog druga voli jednako ko oca, ako ne i vise. Sarajlijica svojoj djeci daje inostrana imena, jer se sarajlijica osjeca inferiornim, pa bi zelio bar da se na neki nacin priblizi zapadu.
Sarajlijica i dalje fura onu ko nas bre zavadi.. sarajlijica bi rusio dzamije, sarajlijici je zivot od carsije do marin dvora. Za Sarajlijicu je sve osim tog dijela drzave primitivno. Sarajlijice mrze nasu dijasporu.
Ovo je stari sindrom, koji se na svoje nacine javlja i u drugim gradovima. Od ex yu gradova, najvise ovakvih naravno ima u Beogradu, jer je tu najvise komunista i njihove dijece bilo smjesteno.
Sto se tice Bosne, najvise ovakvih naravno ima u Sarajevu, jer je tu najvise i bilo smjesteno komunistickog olosa.
Znate vi za njih.. to vam je ona komunisticka omladina.. haustor omladina sa betona..tvrdoglavo, bezobrazno, osiono..
- Alfons Kauders
#134 Re: Glupost naivnog bosanca
ahazakonpera wrote:
Prvo sto zivim u Sarajevu i nisam u stokolmu ni minhenu vec sam citirao objavu jednog zemljaka sa druge teme pa dao svoj komenatr, druga stvar da nemas pravo podcjenjivati ljude koji su pobjegli od noza u bijeli svijet jer im je na njihovoj imovini sve poubijano, unisteno, zapaljeno. CVecina Bosnjaka nisu svojom voljom u dijaspori vec su pobjegli od noza i to nemas pravo. Mnogi na ovaj i onaj nacin pomazu svoje familije ovdje, u istocnoj bosni sam svjedok kada prolazim da su ti ljudi vrijedno obnavili svoja imanja i dolaze kada god imaju priliku tamo, nikome ne prodaju svoje babovine i to su pravi Bosnjaci iako ih je sila natjerala da odu trbuhom za hljebom.
dakle da je i mene muka natjerala, onda bi bio dobar
al posto sam ostao (mada sam mogao isfurati prije, za vrijeme, i poslije rata), onda sam izdajnik i komunjara?
zanimljiva neka definicija patriotizma
-
empirers
#135 Re: Glupost naivnog bosanca
StuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
A opet SDA ima Sarajevo
- Alfons Kauders
#136 Re: Glupost naivnog bosanca
ja sam tuzlak... nit sam komunjara... nit nesto volim sarajlijice, a o beogradjanima da i ne pricamStuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
pa opet ne valjam jer nisam vjernik, jel tako
- damskot
#137 Re: Glupost naivnog bosanca
Necu ba da se bunim , sta me boli klinac za Mostarom Banjalukom i njenim zrtvama i stanovnicima . U mene Stari Stara Dajdze Amidze svima redovna plata zivimo ko lordovi a nista neradimo i sad ja da se bunim . Zivio Dodik, Covic nacionalizam i sve sto ce meni i mojima obezbjediti guzovacu . Nek se dijasporci oko suplje bave ja odo po platu ...JThomas wrote:e to je jedan (samo jedan u dugom nizu) pravih državotvornih problema. to je razlog što smo razjebali i ovo malo proizvodnje pa danas nemamo svoj dinar k'o država, već ovisimo o kreditima.damskot wrote:Budzet i Guzovaca ... Jedini problem kad nestane guzovace doce sve na svoje .JThomas wrote:sve te vaše švedske pasuse, jaranice, rodice, tetične...ću ja sad sažeti u jednu rečenicu:
al' ne, to nije problem, problem je što se ne klanja i što se u vatri na ferhadiji može regularno spomenuti herceg-bosna...
Jebo zemlju dje komsije mogu uci u telefonsku mrezu kad im cejf .
-
Martinez_
#138 Re: Glupost naivnog bosanca
Ras Al Ghul wrote:Beograd ne zna šta je rat, Sarajevo nije krenulo u Beograd sa tenkovima i ubijalo djecu, silovali žene, ubijali golobrade mladiće!Beograd je krenuo u Sarajevo sa tenkovima, i šarao ekavicu po Bosni gdje su nevine klali,silovali, pa i na Grbavici su tu ekavicu šarali, nemoj izjednačavti kontekst ijekavice u Beogradu, i ekavice u Sarajevu, to su dva svijeta različita!Daleko od toga da se slažem sa stavovima Fatmira!Martinez_ wrote:Fatmira malo pere paranoja a i jedini vid patriotizma koji poznaje je valjda otklon od komšije. U Srbiji Edin Avdić prenosi košarkaške derbije Zvezde i Partizana a toliko javnih ličnosti koristi ijekavicu
Reci to Fatmiru on kaže da sve što je nezamislivo u Srbiji zamislivo je u Sarajevu. Dakle preporuči mu da sledeći tekst napiše otprilike ovako: ''istina je da se u Beogradu priča i ijekavica, istina je da se u Beogradu sluša i bosanska kako narodna tako i moderna muzika, ali znate, nije to isto, mi ne smemo slušati njihovo jer su nas ubijali a oni naše mogu''
- Michio Kaku
#139 Re: Glupost naivnog bosanca
Fatmir nije lud, nego glup ali je zanimljiva iz njegovog razmisljanja jedna stvar.
Kaze ginulo se za bosanski jezik pa ako neko na TV prenosi utakmicu na ekavici onda su zrvte uzaludne. Nije li ovo, koliko god idiotski zvucalo, osnovna struktura svih nasih iluzija danas?
Naime, kada je padao socijalizam i kada su nastupali prvi izbori ljudi su znali sta nece. nece jednopartjsku vlast, nce drzavn socijalizam, nee da partisjki korumpirani funkcioneri negiraju kulturoloske itentitete, i sl. a htjeli su viespartijski sistem jer su tako zamisljali slobodu, htjeli su slobodno trziste jer su kapitalizam zamisljali kao neku vrstu utrke vrijednih pa samo treba za sebe raditi i hopala slobodan si covjek.
Nisu znali da sa tim kapitalizmom i sa tim slobodnim izborima dolazi nesgurnost, sovnizam, nasilje, propast socijalne drzave, krminal i konzumerizam koji je i izmislio te kulturoloske identitete koji su toboze organski i tradicionalni. Drugim rijecima, Fatmir nije mogao da zamisli da taj kapitalizam ne znaci samo smjena nekog direktora i ucitelja Srbina koji su tu bili toboze zbog jugoslovenskog komunizma vec da znaci i privatni mediji i biznis u kome ako se ekavica prodaje, onda ce se to i emitirati.
Kapitalisticki paket nije Svedski stol kako ga je zamisljao Fatmir i kako ga zamislja vecina ljudi danas. Sve ovo sto imamo je dio ugovora. To je to. To je ta sloboda koju ste htjeli. I zato za neuspjeli zamisljeni kapitalizam (a u stvari jedini kakav moze da bude), plitki umovi vole i dalje da krive "komunjare" koji su samo promjenili partijsku knjizicu jer u sustini ne shvataju sta je to kapitalizam i kako funkcionise.
Kaze ginulo se za bosanski jezik pa ako neko na TV prenosi utakmicu na ekavici onda su zrvte uzaludne. Nije li ovo, koliko god idiotski zvucalo, osnovna struktura svih nasih iluzija danas?
Naime, kada je padao socijalizam i kada su nastupali prvi izbori ljudi su znali sta nece. nece jednopartjsku vlast, nce drzavn socijalizam, nee da partisjki korumpirani funkcioneri negiraju kulturoloske itentitete, i sl. a htjeli su viespartijski sistem jer su tako zamisljali slobodu, htjeli su slobodno trziste jer su kapitalizam zamisljali kao neku vrstu utrke vrijednih pa samo treba za sebe raditi i hopala slobodan si covjek.
Nisu znali da sa tim kapitalizmom i sa tim slobodnim izborima dolazi nesgurnost, sovnizam, nasilje, propast socijalne drzave, krminal i konzumerizam koji je i izmislio te kulturoloske identitete koji su toboze organski i tradicionalni. Drugim rijecima, Fatmir nije mogao da zamisli da taj kapitalizam ne znaci samo smjena nekog direktora i ucitelja Srbina koji su tu bili toboze zbog jugoslovenskog komunizma vec da znaci i privatni mediji i biznis u kome ako se ekavica prodaje, onda ce se to i emitirati.
Kapitalisticki paket nije Svedski stol kako ga je zamisljao Fatmir i kako ga zamislja vecina ljudi danas. Sve ovo sto imamo je dio ugovora. To je to. To je ta sloboda koju ste htjeli. I zato za neuspjeli zamisljeni kapitalizam (a u stvari jedini kakav moze da bude), plitki umovi vole i dalje da krive "komunjare" koji su samo promjenili partijsku knjizicu jer u sustini ne shvataju sta je to kapitalizam i kako funkcionise.
Last edited by Michio Kaku on 25/01/2014 18:38, edited 1 time in total.
- Cherry-Cherry
#140 Re: Glupost naivnog bosanca
Koji kompleksi, koja debilnost, koji jad...StuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
-
cindrlimindrli
#141 Re: Glupost naivnog bosanca
A ti si nastanjen u Bosni?Bodkin wrote:JThomas wrote:sve te vaše švedske pasuse, jaranice, rodice, tetične...ću ja sad sažeti u jednu rečenicu:
a da ste ovdje, k'o što niste, znali bi da to nije ni u top 100 razloga što je bošnjak u kurcu...sta zna svecka sta je problem. dodira sa bh drustvom ima samo na forumu i komentarima na netu. gledaj ti sta on citira, onog majmuna latica i recenicu "mi bosnjaci nikako da se okajmacimo"
![]()
![]()
"Rodice" o kojima ovaj pise stvarno nemam, ne poznajem ni raju u Bosni koja se fura na partizanske filmove ili koja
zali sto u neposrednom komsiliku nema vise od dva Srbina. Uglavnom ih kao i mene boli qrac i za Srbima, i za Hrvatima,
a pogotovo za tradicijom NOB. Da se ovo pogresno ne shvati, pobrojano ne mrzim, cista ravnodusnost i pomalo prezira.
- rajvoSa0
#142 Re: Glupost naivnog bosanca
StuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
Pozdravljaju te Sarajlijice, koji su bili i ostali gromade i heroji kad je bilo najteze.
Ajde ti sad nazad na posao, cekaju te kolege Turci, Kurdi i Arapi, to su jelde tvoja braca, pa mozete zajedno na arbajt.
- fatamorgana
#143 Re: Glupost naivnog bosanca
Tema je bila ljepša dok se zvala "Glupoća naivnog bosanca", poslije autor popravio, 
- JThomas
#144 Re: Glupost naivnog bosanca
pa SDA klanjači iz prvih safova su ti koji su proveli privatizaciju tako kako je provedena i trajno uništili i ono što četničke granate nisu mogle. obogaljili državu, doveli isplatu plata administraciji u zavisnost od stranih kredita.Michio Kaku wrote:Fatmir nije lud, nego glup ali je zanimljiva iz njegovog razmisljanja jedna stvar.
al' ne, to nije državotvorni problem što država živi od kredita, držatvorni problem je što se ne klanja i što se javno ne pokazuje dovoljno otvoreni animozitet prema srbima i mrskim komunjarama
- Banksy
#145 Re: Glupost naivnog bosanca
Ološ i fukara ... I ista, strastvena mržnja kao kod onih koji su pobili 10 000 naših sugrađana.Cherry-Cherry wrote:Koji kompleksi, koja debilnost, koji jad...StuttgartMania wrote:
-
jefferson
#146 Re: Glupost naivnog bosanca
Jesil se odrekao BH drzavljanstva?StuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
Ako nisi, de matere ti to uradi, skupit cemo pare putem neke akcije da platimo sve formulare i takse.
- Alfons Kauders
#147 Re: Glupost naivnog bosanca
evo ja dajem 100 ojrajefferson wrote:Jesil se odrekao BH drzavljanstva?StuttgartMania wrote:Bravo za temu. Ovo se zove sindrom Sarajlijice.
Ako nisi, de matere ti to uradi, skupit cemo pare putem neke akcije da platimo sve formulare i takse.
-
jefferson
#148 Re: Glupost naivnog bosanca
zakonpera wrote:100% je lik u pravu. Komplex srba itekako. Ja mislim da se to bastinilo u jugoslovenskom buretu gdje su srbi bili dosta obrazovaniji i napredniji u svim poljima. Takva je klima stvorena da se zataskavalo bosnjastvo i Islam i stvarao kult zaostalosti. Ustvari zaostalost naseg bosnjackog naroda u titovoj jugoslaviji je izrodilo taj komplex nize vrijednosti. Odjednom su nase mlade bosnjakinje se pocele skolovati 60-tih godina i uvidjele neki kvazi moderniji nacin zivota u srbskim gradskim porodicama jer su te bosnjakinje sa sela isle u gradove gdje su bile podcinjene titoizmu, srbizmu i toj nekoj skojevackoj kulturi. To je tada bilo savremeno a u njihovim glavama su nase dobre majke i nene koje su odgajale djecu na ognjistu odjednom postale simbol zaostalosti i mracnog perioda zivota. Onda su i djecu odgajale da ne bude tako, da je vjera, tradicija zaostalost i onda tup samar. 92-95. godina je rezultat tog komplexaskog bica bosnjaka koji se probudio u istini.Zuti pauk wrote:ali je u pravu da imate kompleks Srba
Nakon rata na ovamo stvara se budjenje identiteta bosnjaka staro hiljadama godina kroz tradiciju i vjeru koja je jedinstvena na svijetu. Radjaju se nove generacije kojima se stvara identitet i bosnjastvo gledaju kao vrijednost a ne zaostalost. To je rezultat hvala Bogu zato sto se sve vise nasih ljudi skoluje i stvara nove vrijednosti a zivi u duhu tradicije i identiteta.
Rezultati popisa ce sve reci drugovi a to je da ste u velikoj manjini.
- Cherry-Cherry
- Michio Kaku
#150 Re: Glupost naivnog bosanca
JThomas wrote:pa SDA klanjači iz prvih safova su ti koji su proveli privatizaciju tako kako je provedena i trajno uništili i ono što četničke granate nisu mogle. obogaljili državu, doveli isplatu plata administraciji u zavisnost od stranih kredita.Michio Kaku wrote:Fatmir nije lud, nego glup ali je zanimljiva iz njegovog razmisljanja jedna stvar.
al' ne, to nije državotvorni problem što država živi od kredita, držatvorni problem je što se ne klanja i što se javno ne pokazuje dovoljno otvoreni animozitet prema srbima i mrskim komunjaramanaslov je ironično i tačan...
ako desavanja analiziras kroz prizmu cistog trzisnog principa, a koji je predominantna ideologija danas, lako ces uviditi da su četnici i sda na istoj strani, odnosno da su njihovi ciljevi uzajamno uslovljeni.
da se to ne bi uvidilo, prica se prebacuje na narode, identitete, nacionalne pokrete, kulturoloske razlike i sl.