Glupost naivnog bosanca
-
zakonpera
#1 Glupost naivnog bosanca
Mnogi tih Bosnjaka u Bosni nema svog ponosa. Pogotovo u Sarajevu. Hoce da budu valjda cool evropljani? Recimo jednom prilikom sam pitao svoju rodicu zasto cita odredjenu "antimuslimansku knjigu" ona pocela o Cericu i Islamistima i o tome kako joj nece Ceric objasnjavati kako da zivi blablabla. Meni nista nije bilo jasno.
Odem kod svoje tetke, ona mi pocne pricato o periodu kada su bili u logoru. Znaci njezina mama. Pitan se, kada je njezina mama sve to prezivijela, kako joj vec kcerka, koja je odrasla u sarajevu moze razmisljati taki?
Kaze mi par dana ta ista rodica:Na sve ove dzamije trebamo petokrake nakaciti.
Meni to sve skupa kao nekom iz dijaspore nije bilo jasno. Rekoh u cemu je stvar?
Gledamo mi tako film, ulazi jedan Hrvat ciji je otac u predsjednistvu u stranci HDZ, pocne nesto da kroz salu spominje herceg bosnu, moje rodice samo sute.
Valjda je to cool u Sarajevu.
Dodjem ovdje na zapad. Izadjem sa obrazovanim jevrejom, zna mi objasniti svaki detalj jevrejske odbrambene industrije. Izadjem sa Turcinom, isto tako , da se primjetiti da ima, pored svakodnevnih ciljeva isto veci plan u kojem on sebi vidi u kontextu Turske nacije. Ne da je nacionalist ali je svjestan sebe.Svjestan je da bez Turske i organizovane Turske nacije njegova djeca nece moci odrasti u Turskoj kulturi vec ce biti asimilirani.
Ti mladi ljudi u sarajevu, obrazovaniji, su cesto u tom komunistickom fazinu. Mnogi nemaju ni vjeru ni naciju. Tako da od njih netreba neko cudo ocekicati. Bar je to mij dojam. Zive za te izlaske, za odlazak na more, nemaju disciplinu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj text sam prebacio sa druge teme od doticnog forumasa.
Samo bi doda ovaj naslov i rekao da si upravu covjece, pogodio si u sridu. Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
Odem kod svoje tetke, ona mi pocne pricato o periodu kada su bili u logoru. Znaci njezina mama. Pitan se, kada je njezina mama sve to prezivijela, kako joj vec kcerka, koja je odrasla u sarajevu moze razmisljati taki?
Meni to sve skupa kao nekom iz dijaspore nije bilo jasno. Rekoh u cemu je stvar?
Gledamo mi tako film, ulazi jedan Hrvat ciji je otac u predsjednistvu u stranci HDZ, pocne nesto da kroz salu spominje herceg bosnu, moje rodice samo sute.
Dodjem ovdje na zapad. Izadjem sa obrazovanim jevrejom, zna mi objasniti svaki detalj jevrejske odbrambene industrije. Izadjem sa Turcinom, isto tako , da se primjetiti da ima, pored svakodnevnih ciljeva isto veci plan u kojem on sebi vidi u kontextu Turske nacije. Ne da je nacionalist ali je svjestan sebe.Svjestan je da bez Turske i organizovane Turske nacije njegova djeca nece moci odrasti u Turskoj kulturi vec ce biti asimilirani.
Ti mladi ljudi u sarajevu, obrazovaniji, su cesto u tom komunistickom fazinu. Mnogi nemaju ni vjeru ni naciju. Tako da od njih netreba neko cudo ocekicati. Bar je to mij dojam. Zive za te izlaske, za odlazak na more, nemaju disciplinu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samo bi doda ovaj naslov i rekao da si upravu covjece, pogodio si u sridu. Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
Last edited by zakonpera on 25/01/2014 12:09, edited 1 time in total.
- dustaban
#2 Re: Glupoca naivnog bosanca
hajde sad otvori temu o pameti mudrog bosanca
- escobar__
#3 Re: Glupoca naivnog bosanca
Uvijek kažem da je najbolji pokazatelj kako smo pametan i domoljuban narod to što je Bosne nekad bilo u Užicu, Šapcu i Novom Pazaru, a danas je ima tek u trokutu Zenica-Sarajevo-Tuzla.
- akcid
#4 Re: Glupoca naivnog bosanca
Idi liječi se tamo u inostranstvu, bolestan si čovječe, zadojen mržnjomzakonpera wrote:.... Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
Nisu svi Srbi odgovorni za genocid i rat, odakle ti pravo na generalizaciju
-
zakonpera
#5 Re: Glupoca naivnog bosanca
Kada ce ti Srbi jednom stati protiv svog četništva koji ih vodi, kada će planove svog četništva o mržnji, istrebljenju, genociduu nad drugim narodom zamijeniti životom. Nikad !akcid wrote:Idi liječi se tamo u inostranstvu, bolestan si čovječe, zadojen mržnjomzakonpera wrote:.... Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
Da, nisu svi Srbi, to se slažem ali četništvo koje je matica srbskog naroda nikada neće biti iskorjenjeno. Samo glup čovjek može misliti drugačije. Nas nisu ubijali zato što smo bili za suživot, za Jugoslaviju, nisu te pitali jesil za to. Pitali su te da li imaš muslimansko ime prije klanja.
- pike
#6 Re: Glupoca naivnog bosanca
Zatupljen jer ne dijeli ista misljenja, poglede na zivot, i nema iste prijoritete kao ti? Dozvoli da ima ljudi sa drugacijim idealima i nacinom zivota nego ljudi iz tvog kraja. Ljudi iz vecih sredina su drugaciji od ljudi iz manjih sredina, to je tako svugdje u svijetu, ne samo u Bosni. Ali se samo u Bosni prisiva prica da se Sarajlije prave evropejci da ugode tamo nekom "drugom".
Ovo isto ko kad oni hillbilly iz neke americke vukojebine pocnu pljuvat po njujorcanima kao liberalni, mrze ameriku i naravno vjeru i onda izglasaju zakon protiv serijata u svojoj vukojebini (u kojoj svakako nema niti jednog muslimana) ko biva da pokazu kako su oni patriote.
Ovo isto ko kad oni hillbilly iz neke americke vukojebine pocnu pljuvat po njujorcanima kao liberalni, mrze ameriku i naravno vjeru i onda izglasaju zakon protiv serijata u svojoj vukojebini (u kojoj svakako nema niti jednog muslimana) ko biva da pokazu kako su oni patriote.
-
Basvod
#7 Re: Glupoca naivnog bosanca
A da li Srbi prisiljavaju Bosnjake na suzivot ili je situacija obrnuta?zakonpera wrote:Kada ce ti Srbi jednom stati protiv svog četništva koji ih vodi, kada će planove svog četništva o mržnji, istrebljenju, genociduu nad drugim narodom zamijeniti životom. Nikad !akcid wrote:Idi liječi se tamo u inostranstvu, bolestan si čovječe, zadojen mržnjomzakonpera wrote:.... Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
Da, nisu svi Srbi, to se slažem ali četništvo koje je matica srbskog naroda nikada neće biti iskorjenjeno. Samo glup čovjek može misliti drugačije. Nas nisu ubijali zato što smo bili za suživot, za Jugoslaviju, nisu te pitali jesil za to. Pitali su te da li imaš muslimansko ime prije klanja.
Da se pitaju Srbi i Hrvati ne bi bilo ni dana suzivota vec bi bilo razdruzenje.
-
zakonpera
#8 Re: Glupoca naivnog bosanca
Gdje si ti bio od 92-95 ???pike wrote:Zatupljen jer ne dijeli ista misljenja, poglede na zivot, i nema iste prijoritete kao ti? Dozvoli da ima ljudi sa drugacijim idealima i nacinom zivota nego ljudi iz tvog kraja. Ljudi iz vecih sredina su drugaciji od ljudi iz manjih sredina, to je tako svugdje u svijetu, ne samo u Bosni. Ali se samo u Bosni prisiva prica da se Sarajlije prave evropejci da ugode tamo nekom "drugom".
Da pogađam.. negdje u europskoj prestolnici gdje si ucio tu romanticnu suplju o zivotu bez vjere i nacije ili u nekim od sarajevskih podruma pa si rat i stradanje gledo kao repsrizu na tv-u ???
- zambaklija
#9 Re: Glupoca naivnog bosanca
tobe jarabi i estafirulahi a uz to i ono šo se neumijem sjetiti....za to se ja sa našim ne družim sve pusti seljak do seljaka...pričaju jedno,misle drugo a treće rade...ah da i uveli su haman i u svaku riječ ono "h" jer su redovni posjetitelji mjesta za grupno klanjanje a tamo su im rekli da se bošnje moraju i po govoru razlikovati od drugih i sada ti je svugdje h...ah da to je redovno klanjačko okupljanje petkom a subotom obavezno opijanje uz rajovića i tako othe...

-
zakonpera
#10 Re: Glupoca naivnog bosanca
Made in Sokolac, Pale, Rogatica, Vlasenicazambaklija wrote:tobe jarabi i estafirulahi a uz to i ono šo se neumijem sjetiti....za to se ja sa našim ne družim sve pusti seljak do seljaka...pričaju jedno,misle drugo a treće rade...ah da i uveli su haman i u svaku riječ ono "h" jer su redovni posjetitelji mjesta za grupno klanjanje a tamo su im rekli da se bošnje moraju i po govoru razlikovati od drugih i sada ti je svugdje h...ah da to je redovno klanjačko okupljanje petkom a subotom obavezno opijanje uz rajovića i tako othe...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Glupoca naivnog bosanca
odron tema
odron ideja
odron
odron ideja
odron
- Alfons Kauders
#12 Re: Glupoca naivnog bosanca
kako si ti uopste osnovnu zavrsio?zakonpera wrote:Mnogi tih Bosnjaka u Bosni nema svog ponosa. Pogotovo u Sarajevu. Hoce da budu valjda cool evropljani? Recimo jednom prilikom sam pitao svoju rodicu zasto cita odredjenu "antimuslimansku knjigu" ona pocela o Cericu i Islamistima i o tome kako joj nece Ceric objasnjavati kako da zivi blablabla. Meni nista nije bilo jasno.
-
kisha12
#13 Re: Glupoca naivnog bosanca
Ovo je moj text o razgovorima sa mojom rodicom 
Dobro je da si otvorio temu, mada sam ga ja na brzaka sklepao sa mobitela. Vidim pun je gresaka.
Mislim da to nema veze sa vecinom sredine. Recimo ako pogledam sta su od svijeta vidijele te rodice?
Bili par puta u Becu te Londonu i Hrvatskoj na ljetovanje idu par puta godisnje.
Kada njih proedim sa prijateljom jevrejom koji je samo kroz Kanadu i USA putovao 2 mjeseca, Indoneziju obisao, cijelu Yugo, Cesku, Israel, Egipat.... Itd. Covijek je vidio nesto od svijeta.
Nemogu one, hocu reci, biti kosmopoliticne u toj mjeri. Jer ovdje mizes kao student za sedmicu dana zaraditi 800 eura a tamo je tolika plata za dva mjeseca. Njima se zivot svodi na izlaske u Sarajevu.
Hocu reci, nije stvar u papcima i kosmopolitima. Moji prijatelji Jevreji, Turci su mnogo veci gradjani, odrasli u sredinama za koje je Sarajevo obicna mahala. Ali ti ljudi imaju svoje. Vide siri kontext i taj siri kontext je bitan.
Ja nemogu zamisliti da ovaj moj drug Turcin, koji doktorira, znaci buduci PHD, na priznatom faxu, da bi on kad bi mu jedan Kurd u njegovom stanu, ciji je otac u Kurdijskoj Partiji, poceo spominjati Kurdistan... Da bi on to presutio.
Dobro je da si otvorio temu, mada sam ga ja na brzaka sklepao sa mobitela. Vidim pun je gresaka.
Mislim da to nema veze sa vecinom sredine. Recimo ako pogledam sta su od svijeta vidijele te rodice?
Bili par puta u Becu te Londonu i Hrvatskoj na ljetovanje idu par puta godisnje.
Kada njih proedim sa prijateljom jevrejom koji je samo kroz Kanadu i USA putovao 2 mjeseca, Indoneziju obisao, cijelu Yugo, Cesku, Israel, Egipat.... Itd. Covijek je vidio nesto od svijeta.
Nemogu one, hocu reci, biti kosmopoliticne u toj mjeri. Jer ovdje mizes kao student za sedmicu dana zaraditi 800 eura a tamo je tolika plata za dva mjeseca. Njima se zivot svodi na izlaske u Sarajevu.
Hocu reci, nije stvar u papcima i kosmopolitima. Moji prijatelji Jevreji, Turci su mnogo veci gradjani, odrasli u sredinama za koje je Sarajevo obicna mahala. Ali ti ljudi imaju svoje. Vide siri kontext i taj siri kontext je bitan.
Ja nemogu zamisliti da ovaj moj drug Turcin, koji doktorira, znaci buduci PHD, na priznatom faxu, da bi on kad bi mu jedan Kurd u njegovom stanu, ciji je otac u Kurdijskoj Partiji, poceo spominjati Kurdistan... Da bi on to presutio.
- Paranoid
#14 Re: Glupoca naivnog bosanca
Izadji(te) i bori(te) se..
-
cove41
#15 Re: Glupoca naivnog bosanca
Krivični zakon FBiH, čl.163. st.(1):
Ko javno izaziva ili raspaljuje narodonosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Nažalost nema, ali ja bih uveo kao kvalificiran oblik ovog djela, kad ga čine ove kvazipatriote iz dijaspore, pogađa ih to, teško im jadna im majka, da vam lunch paket pošaljemo, hoće li vam biti lakše ?
@.#$-?/%"!
Ko javno izaziva ili raspaljuje narodonosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Nažalost nema, ali ja bih uveo kao kvalificiran oblik ovog djela, kad ga čine ove kvazipatriote iz dijaspore, pogađa ih to, teško im jadna im majka, da vam lunch paket pošaljemo, hoće li vam biti lakše ?
@.#$-?/%"!
-
neki
#16 Re: Glupoca naivnog bosanca
I ti, takav nepismen, nasao nekome govoriti kako je glup!?kisha12 wrote:Ovo je moj text o razgovorima sa mojom rodicom
Da nisi malo licemjeran?
-
ratamahatta
#17 Re: Glupoca naivnog bosanca
A uludo pricas, ali barem vidimo kako bi trebao izgledati pametan Bosanacakcid wrote:Idi liječi se tamo u inostranstvu, bolestan si čovječe, zadojen mržnjomzakonpera wrote:.... Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
- pike
#18 Re: Glupoca naivnog bosanca
Pa ti uopste ne mozes da shvatis da neko moze da ima drugacije poglede na zivot. Bojim se da je do tebe.zakonpera wrote:Gdje si ti bio od 92-95 ???pike wrote:Zatupljen jer ne dijeli ista misljenja, poglede na zivot, i nema iste prijoritete kao ti? Dozvoli da ima ljudi sa drugacijim idealima i nacinom zivota nego ljudi iz tvog kraja. Ljudi iz vecih sredina su drugaciji od ljudi iz manjih sredina, to je tako svugdje u svijetu, ne samo u Bosni. Ali se samo u Bosni prisiva prica da se Sarajlije prave evropejci da ugode tamo nekom "drugom".
Da pogađam.. negdje u europskoj prestolnici gdje si ucio tu romanticnu suplju o zivotu bez vjere i nacije ili u nekim od sarajevskih podruma pa si rat i stradanje gledo kao repsrizu na tv-u ???
Da, proveo sam rat po sarajevskim podrumima mada se znalo nekad zapucat i dok sam na ulici, pa se pretrcavalo do najblizeg sklonista.
- pirpa
#19 Re: Glupoca naivnog bosanca
Najveci dokaz Bosnjacke intelegencije je trenutno stanje u drzavi, ako se ovo i moze nazvati drzavom.
Sto se mene tice, bolje nista nismo ni zasluzili.
Sto se mene tice, bolje nista nismo ni zasluzili.
-
kisha12
#20 Re: Glupoca naivnog bosanca
neki wrote:kisha12 wrote:Ovo je moj text o razgovorima sa mojom rodicom
I ti, takav nepismen, nasao nekome govoriti kako je glup!?
Da nisi malo licemjeran?
Kome sam rekao da je glup? I sta znaci biti nepismen? Govorim tecno engleskim njemackim i bosanskim jezikom. Mada bosanski nikada nisam ucio u skoli. Moje rodice nisu glupe. Ali imaju neke komplexe. Ti komplexi mi nisu jasnu.
Recimo isto tako mnogih tihcool bosanaca u sarajevu imaju komplex nize vrijednosti prema dijaspori. To se vidi na njihovom govoru tijela. A to prekrivaju na taj nacin sto zele dadaju dojam kako su one cool sarajke a eto mi nismo cool multi culti sarajlije ali smo odrasli u gradovima koji imaju stanovnika kao cijela bosna i imamo kao prijatelje 100 raznih nacija.
Hocu reci, ako si ponosan cool sarajlija, cemu onda nesigurnost i complex prema zapadu?
Neko ko je stvarno samouvjeren, taj nema potrebu da glumi i da igra neku ulogu. Ti ljudi su vecinom jako jednostavni.
U Sarajevu svi glume ali skoro svi imaju komplex inferiornosti prema zapadu na prvom mjestu. Znaci osjecaju se manje vrijednim.
Last edited by kisha12 on 25/01/2014 10:57, edited 1 time in total.
- akcid
#21 Re: Glupoca naivnog bosanca
"Četništvo" koje impliciraš kroz svoj post, i kompletna ideja koju "četnici" zagovaraju, smatra se fašističkom. Tvoje protivljenje ovome treba biti usmjerena ka antifašizmu, uništenju ove zlokobne ideje, koja je odnijela hiljade žrtava i koja i danas nastoji rasturiti društveni i državni sistem naše države. Međutim, "četništvo" nije izolirana fašistička pojava u BiH, fašizmom su zaraženi i mnogi pojedinci iz drugih etničkih grupa - i Bošnjaci i Hrvati.zakonpera wrote:Kada ce ti Srbi jednom stati protiv svog četništva koji ih vodi, kada će planove svog četništva o mržnji, istrebljenju, genociduu nad drugim narodom zamijeniti životom. Nikad !akcid wrote:Idi liječi se tamo u inostranstvu, bolestan si čovječe, zadojen mržnjomzakonpera wrote:.... Nikad mi ne biti jasan taj fenomen gluposti i zatupljenosti nekog urbanog covjeculjka iz Sarajeva grada koji ce zarad nekog suzivota pregaziti ponos i naciju, krv i genocid, vjeru i svaku svetost, i opet ce biti ubijan, protjerivan, silovan. Takvi inace imaju musimanska imena ali su odgajani u jugoslovenskom duhu. Ljudi moji kada ce vama biti jasno da je suzivot sa genocidasima nemoguc, ne zbog nas, niije do nas. Ubijali su nas i moze se sve ponoviti ako lekciju ne zapamtimo a kada cemo pameti doci moj glupavi narode.
- HAVANA
#22 Re: Glupoca naivnog bosanca
Godine kurcu prolaze...a jos iste teme po forumu... 
-
neki
#23 Re: Glupoca naivnog bosanca
boli me k.. koje jezike tecno pricas... sto se tice jezika naroda kojem pokusavas uvaliti svoje teze, totalno si nepismen.kisha12 wrote:neki wrote:kisha12 wrote:Ovo je moj text o razgovorima sa mojom rodicom
I ti, takav nepismen, nasao nekome govoriti kako je glup!?
Da nisi malo licemjeran?
Kome sam rekao da je glup? I sta znaci biti nepismen? Govorim tecno engleskim njemackim i bosanskim jezikom. Mada bosanski nikada nisam ucio u skoli. Moje rodice nisu glupe. Ali imaju neke komplexe. Ti komplexi mi nisu jasnu.
-
Juvelandia
#24 Re: Glupoca naivnog bosanca
Naravno, kad smo dozvolili da nam neokomunisti vaze kako smo svi jednako krivi, umjesto da ko Jevreji pocinioce genocida i ovu "djecu pukovnika" relativizatore strpamo u tvorza.HAVANA wrote:Godine kurcu prolaze...a jos iste teme po forumu...