Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sinuhe

#376 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by sinuhe »

Boomeri su najgori i vlasnici su Bosne i Hercegovine.
Laplace

#377 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 29/12/2024 20:29 Kad sam pocinjao raditi u jednoj firmi punoj inzinjera, a ja sa svojom strukom tu dodjem ko lijevo smetalo, jedno od prvih pitanja koje su mi postavili je bilo sta je vaznije: teorija ili prakticna primjena.

Ova vasa prica me podsjeca na to.
Praksa bez teorije je kao brod bez kormilara a teorija bez prakse kao kormilar bez broda. Radi jedino ako su oba aaspekta prisutna.
kuli1961

#378 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by kuli1961 »

Apropos "teorije" da su starije generacije informatički nepismene, dovoljno je pronaci YT/TT klip u kome otac pokazuje sinovima tinejdžerima klasični telefon sa brojčanikom i kaže im- nazovite me...sinovi gledaju i pipkaju aparat kao majmuni u ZOO vrtu...
Iako moje zanimanje nije tehničke prirode, imao sam PC jos 1990 te- IBM (ako se iko od danasnjih "stručnjaka" uopšte sjeca te kompanije) OS je bio DOS..., tek kasnije dolazi Win 3.11, pa 95, 98, Millenium itd
Rodjen sam 1961 i koristeći upute iz časopisa "Svet kompjutera", sastavio sam si PC- "Galaksija", to je bilo u doba srednje škole. Današnji tinejdžeri ne znaju ni šta je odvijač, kliješta, vijak...a kamoli da to znaju upotrijebiti.
Preko Omladinske zadruge radio neke poslove, zaradio neke parice i kupio Commodore 64, monitor mi je bio mali prenosni kmaperski TV, slika, naravno C/B (B/W), a igrice su se učitavale preko kasetofona...
I onda se neko nadje da tvrdi da je npr, moja generacija nepismena?
Ljudi moje generacije, u okruženju u kome se krećem, NIJE informatički nepismeno.
Naše/moje godine imaju vrijednost utoliko da cijenimo sta nam treba, sta nam koristi, sta nam je zabava. Dakle, ne srljamo, već selektivno koristimo tehnologiju u skladu sa potrebama, zahtjevima.
Haris.ba

#379 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

kuli1961 wrote: 30/12/2024 21:56 Preko Omladinske zadruge radio neke poslove, zaradio neke parice i kupio Commodore 64
10 print "zdravo"
20 go to 10
Run :mrgreen:
kuli1961

#380 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by kuli1961 »

Haris.ba wrote: 30/12/2024 22:05
kuli1961 wrote: 30/12/2024 21:56 Preko Omladinske zadruge radio neke poslove, zaradio neke parice i kupio Commodore 64
10 print "zdravo"
20 go to 10
Run :mrgreen:
i jos dodaš IF THEN petlju... :-D
Hendrix

#381 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hendrix »

Nije problem sto je informaticki nepismena generacija koja odlazi nego ova koja dolazi. ChatGPT je osnova edukacije danas. Aplikacije koje ti daju 15min sazetak svake knjige, AI laziranje...itd. Nije baratanje mobitelom informaticka pismenost.

Ja imam par mladih inzinjera u firmi koji tako povrsno barataju informatikom da je to strasno. Softver nauce ono pomalo, jednostavno zalibo ih. Neko ce to rijesiti za njih, ima AI, ima YouTube.

Sve je lakse i jednostavnije sto povlaci za sobom nezainteresovanost ljudi kako to fercera. Sto bi se iko peglo sa instalacijom windowsa koje smo mi radili satima birvaktile. Danas par klikova.
Hakiz

#382 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 30/12/2024 21:56 Apropos "teorije" da su starije generacije informatički nepismene, dovoljno je pronaci YT/TT klip u kome otac pokazuje sinovima tinejdžerima klasični telefon sa brojčanikom i kaže im- nazovite me...sinovi gledaju i pipkaju aparat kao majmuni u ZOO vrtu...
Iako moje zanimanje nije tehničke prirode, imao sam PC jos 1990 te- IBM (ako se iko od danasnjih "stručnjaka" uopšte sjeca te kompanije) OS je bio DOS..., tek kasnije dolazi Win 3.11, pa 95, 98, Millenium itd
Rodjen sam 1961 i koristeći upute iz časopisa "Svet kompjutera", sastavio sam si PC- "Galaksija", to je bilo u doba srednje škole. Današnji tinejdžeri ne znaju ni šta je odvijač, kliješta, vijak...a kamoli da to znaju upotrijebiti.
Preko Omladinske zadruge radio neke poslove, zaradio neke parice i kupio Commodore 64, monitor mi je bio mali prenosni kmaperski TV, slika, naravno C/B (B/W), a igrice su se učitavale preko kasetofona...
I onda se neko nadje da tvrdi da je npr, moja generacija nepismena?
Ljudi moje generacije, u okruženju u kome se krećem, NIJE informatički nepismeno.
Naše/moje godine imaju vrijednost utoliko da cijenimo sta nam treba, sta nam koristi, sta nam je zabava. Dakle, ne srljamo, već selektivno koristimo tehnologiju u skladu sa potrebama, zahtjevima.
To što si ti takav, ili to što ja, koji sam programirao u assembleru računar da pokreće uređaje u tinejdžerskim godinama, odbijam da se predam furci i imam račune na fejsbuku, instagramu, tviteru, što svoje podatke više volim kod sebe nego u oblacima itd, neko nazove informatičkom nepismenosti, to je njegov problem. Ne treba se obazirati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#383 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

Ljudi ne znaju izvagat banane u bingu
Jutros gledo
Ne znaju naci krastavce u tegli uz uputstva
Lijeni vole da neko za njih sve odradi
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#384 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 31/12/2024 13:42 Ljudi ne znaju izvagat banane u bingu
Jutros gledo
:lol:
zippoo87

#385 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by zippoo87 »

Jutros gledo
Nazalost,veliki broj ljudi ne zna koristiti vage u trznim centrima...
Veliki broj ljudi ne zna podici novac sa kartice na bankomatu,nego ide na salter...
Veliki broj ljudi ne zna osnovne funkcije pametnog telefona,koje ima u dzepu sigurno 5-10 godina...
Veliki broj ljudi nikada nije sjeo za racunar i pitao cemu to sluzi,iako mu djeca to koriste decenijama...
Veliki broj ljudi nema osnovno znanje da razumije osnovne pojmove,da razumije dnevnik,da razumije neku emisiju...Sto bi se reklo,bleje kao tele u sarena vrata...cuju ali ne razumiju.
Evo banalni primjeri sa olxa ili FBa...prodaje lik "nesto" ,neko donio neku robu sa kamare otpada iz DE i ovaj odmah poletio da to proda na olxu/FB ali nema pojma cemu to sluzi ,ni sta je,ni koja je cijena ni da li uopste moze da se proda u BiH...ali "bajo" bez ikakvih problema pukne cijenu 200-300 KM,iako nema pojma ni sta je ni cemu sluzi :D
I onda pita "cemu ovo sluzi" ? :D
Nepismeni pajseri nisu gadljivi na novac :D
Nove generacije djece...oni uopste kuci nemaju racunare,nego samo koriste telefone i to je to i to pretezno drustvene mreze...ne znaju podesiti osnove na telefonu a ima ih jos uvijek i dobar broj,koji ne znaju napraviti sebi gmail...ma koliko ovo zvucalo nevjerovatno.

Ali isto tako,ima i jako pametne djece ali se mora raditi sa njima konstantno i ako dijete ima roditelje ili nekog u porodici sa kim moze raditi i razvijati se,postati ce jako pametno i nece mu biti mrsko nista,jer kroz igru i zabavu se moze dijete nauciti i matematici i informatici i programiranju...samo treba konstantno raditi sa njima,jer cim prekines,ono ce poceti nesto drugo da radi a to nesto drugo je pretezno igranje igrica ili gledanje YTa na mobitelu/tabletu.

Ja svog bratica vec godinama ucim raznim stvarima i to pretezno u praksi,pokazem mu sve i objasnim zasto je to tako. Pokazem prakrican primjer necega.Djeca to zapamte i upiju samo tako. Naucio sam da ga voli matematiku i najbolji je u razredu iz matematike...iako je tek treci razred,vec zna i pola tablice mnozenja a drugu polovicu je rekao nauciti preko raspusta,jer "nije uciteljica rekla" :D
Bukvalno slusa sta uciteljica kaze,kao sveto pismo da je :D
Hakiz

#386 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

Jutros gledo
Vage j samoposlugama ne važu težinu manju od 40 g. Ali, ima metod kojim se to omogući. Znaš li ga? Ako ne znaš, ne prigovaraj drugima :wink:
sikstinajn

#387 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by sikstinajn »

ka'e:
''mi imamo sve!''

onda ga pitam-''šta imamo?'' (znam šta će reć')
vodu

Po relevantim tabelama, BiH je, po bogatstvu voda, na stotinu i nekom mjestu, među 200 -stotinjak država koliko ih ima na planeti.

onda ga pitaš:

''šta još imamo?''

to je već komplikovanije pitanje jerbo je voda glavni adut....pa se dosjeti

ka'e

''imamo šumu''

u stvari.....imamo sreće

sreća i tupani idu skupa.

:D
sinuhe

#388 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by sinuhe »

Najgore je što to i strancima govore.
Šume i voda vrijede ali nisu bogatstvo. To je ona romantična slika BiH koju su stvorili kuferaši iz Austrije, Slovenije, Hrvatske a domaće stanovništvo pogrešno protumačilo.
problemnatravunu

#389 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by problemnatravunu »

_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2024 18:54
Jutros gledo
Zato u EU , konkretno u Hr , konkretno u Lidlovima ,
više ne trebaš/ne možeš sam vagati voće i povrće ,
samo natrpaš u kesu (koju će ti od danas naplatiti 1eurocent, kažu),
imaš kontrolnu vagu da izvažeš i vidiš koliko si natrpao,
a sve ostalo radi kasirka/kasirer...
Jbga , nisu samo Bosanci (pri)glupi :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#390 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

Da i to sam tio reci
Al zaboravio

Mozda i zbog prevara
zippoo87

#391 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by zippoo87 »

problemnatravunu wrote: 01/01/2025 08:27
Jutros gledo
Za Lidl ne znam ali u drugim marketima uredno sebi izvagas. Ali kod njih imaju na kasama i vage i onda kasirka sve odradi,jer nema potrebe da duplo vagas.
billy organ

#392 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by billy organ »

kuli1961 wrote: 30/12/2024 21:56 Apropos "teorije" da su starije generacije informatički nepismene, dovoljno je pronaci YT/TT klip u kome otac pokazuje sinovima tinejdžerima klasični telefon sa brojčanikom i kaže im- nazovite me...sinovi gledaju i pipkaju aparat kao majmuni u ZOO vrtu...

I sta sad sto ne znaju? Glupi su jelde zato sto ne znaju da okrenu telefon? Glupost koja je stvar proslosti i pripada muzeju, ali eto vazno je suknuti ga mladjima kako oni ne znaju da koriste kolutas telefon ili da premotaju vhs kasetu. Zato ta djeca znaju sa 5 godina vise nego i ja ti kad smo bili te startosti. Sta smo mi radili sa 5 godina, cuclali palac i jeli kinderladu.
Hakiz

#393 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

problemnatravunu wrote: 01/01/2025 08:27
Jutros gledo
Mogu li ljudi nositi svoje kese?
zippoo87

#394 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by zippoo87 »

Ja uvijek nosim svoje kese sada u market...imam 1-2 u torbici,po jednu u jaknama 🤣
Hakiz

#395 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 01/01/2025 14:46 Ja uvijek nosim svoje kese sada u market...imam 1-2 u torbici,po jednu u jaknama 🤣
Nosim i ja cekere za iznošenje kupljenog iz prodavnice. Mislio sam na kese u koje staviš neku voćku da je izvažeš. Malo je nezgodno kilogram mandarina, oraha i sličnog bez kese staviti na vagu, izvagati, pa tek onda staviti u kesu. A ceker može dodati 10-15 g.

Ponesem svoju najlon-kesu, stavim orahe u nju, izvažem, donesem kući, prebacim orahe negdje i istu kesu ponovo upotrijebim za istu ili sličnu namjenu. Da ne kupujem stalno najlon kese za vaganje. Nije samo zbog onog centa po kesi. Nego, kada i dam taj cent, to je opet jednokratna upotreba kese. Ako bih nosio svoje kese i koristio ih više puta, ne samo da ne bih platio cent, nego ne bih doprinosio zagađenju plastikom jednokratnom upotrebom kese. Puno nas tako i eto efekta za zaštitu okoline. Samo je manje para onima koji uzmu onaj cent :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#396 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

Ja te Hakize zamisljam sa pletenom korpom
Hakiz

#397 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 01/01/2025 16:01 Ja te Hakize zamisljam sa pletenom korpom
To ako promijenim spol. Onda i šeširić, marama, suknja i tako...

Sad, bez zezanja, korpa ima jednu prednost: Zbog toga što ceker nema ravno dno, šav kojim se spajaju stranice cekera je na sredini pa je dno "špicasto", kada u njega staviš pakovanje nečega šta se može proliti ili prosuti, recimo ona hrana iz CJ u njenim kutijama, ili nešta šta se može unutar pakovanja "pokvariti", recimo kolač koji se "razvali" u svojoj kutiji, sve to će skoro sigurno u cekeru se prevrnuti i proliti, razvaliti itd. Zbog nekompatibilnosti oblika dna cekera i pakovanja u kojem je hrana.

Korpa ima ravno dno, pa će kutija u kojoj je hrana u korpi ostati uspravna, neće se prevrnuti i prosuti. Slično i papirne kese koje imaju ravno dno.
DebelinJoe

#398 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Kad boomers koristi nove tehnologije

Hendrix

#399 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hendrix »

billy organ wrote: 01/01/2025 13:25

I sta sad sto ne znaju? Glupi su jelde zato sto ne znaju da okrenu telefon? Glupost koja je stvar proslosti i pripada muzeju, ali eto vazno je suknuti ga mladjima kako oni ne znaju da koriste kolutas telefon ili da premotaju vhs kasetu. Zato ta djeca znaju sa 5 godina vise nego i ja ti kad smo bili te startosti. Sta smo mi radili sa 5 godina, cuclali palac i jeli kinderladu.
Fol je sto ne znaju nista vise nego mi. Da, razumiju se u upravljanje touch screen tabletima i saranje kroz menije, skrolanje TikToka ali to sve moze i majmun nauciti bez problema. Kad vidim ponosne roditelje kako se hvale kako dijete zna naci video na YT. Jao jebote, nevjerovatan poduhvat. Skrolanje kroz menije.

Svaki problem i svaki zadatak se da pronaci na google u 5 sekundi. Mozak se vise ne koristi ima ChatGPT. Djeca su zatrpana idiotskim influencerskim sranjima koja samo zaglupljuju.

Ironija je da nikad vise znanja nije bilo dostupno a da se manje koristi.
belfy

#400 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by belfy »

billy organ wrote: 01/01/2025 13:25

imas li ti dijete?
Post Reply