Problem ukopa i groblja općenito je da zemlja mora biti u nečijem vlasništvu. Muslimanska groblja su vlasništvo džemata ili recimo vakufa. Katolička i pravoslavna groblja su vlasništvo župe ili parohije. Ne možeš samo odrediti da ćeš nekog ukopati negdje ako ti osobno ili tvoja zajednica nisu vlasnici te zemlje. Bogatiji muslimani, ali i neki katolici i pravoslavci su se ponekad kopali na svojoj zemlji. U svakom slučaju, to kod Roma ima dvostruku ulogu. Prvo, otkud Romima zemlja? Nit je bilo Roma slobodnih zemljoradnika nit je bilo čivčija. Onda postoji mogućnost kupovine zemlje isključivo za groblje, ali tko će ti je prodati. Kršćani nemaju zemlje za prodaju, a oni koji su imali je ne bi olako prodali. Muslimani imaju zemlje, ali ideja prodaje zemlje Romima za groblje je ravna ideji da ideš na hodočašće Papi u Rim.ljubav_aha wrote:znaci zabrana je bila od strane stanovnistva,IZ ,ili oboje![]()
![]()
zasto su tajno obavljali sahranekako se moze postici bijes od strane stanovnistva koje vlro dobro zna da se negdje moraju zakopati
![]()
Treba imati na umu kolike su predrasude bile prema Romima. I.F. Jukić u svojim putopisima(a to je polovinom XIX. stoljeća) navodi kako je jednom išao iz Banje Luke pješice na Kozaru i kako je u jednom trenutku prošao pored neke "bule." U isto vrijeme je i Rom s kolima u suprotnom pravcu. Žena je nosila feredžu, ali kad je vidjela Roma, poviknula je Jukiću(koji je naravno u fratarskoj haljini) da stane ispred nje i zakloni je "da je Cigan ne vidi." E sad zamisli koliko je toj muslimanki bilo stalo da je Rom koji je bar teoretski musliman, ne vidi, pa makar i pod feredžom kad moli ne samo kaurina nego fratra da je zakloni. Ima jedna priča iz tog vremena kod Frana Mažuranića(ja mislim) gdje on negdje u Krajini ide u pratnji muslimanskih tjelohranitelja i u jednom trenutku ga neki Romi nekako uvrijede. Jedan od "kavaza" grabi pušku da ih ubije, ali ga drugi spriječava, ali ih onda on sam bičem mlati.
Dodajmo još da su stanovnici Bosne bez obzira na religiju vjerovali da su Romi na neki način u dodiru sa zlim(nadnaravnim) silama, i možeš shvatiti zašto ne bi željeli romska groblja kraj svojih naselja. Treba razumjeti da su Romi bili jedva tolerirani od ostatka stanovništva i da su jedino opstali zato što su u takvom ekonomskom sistemu imali vrlo specifičnu ulogu i bavili se poslovima koje drugi nisu radili.