Gdje su romska groblja?
-
amir79
#1 Gdje su romska groblja?
Znam da je glupo al neko mi rece da je primjeto da ne postoje romska groblja. Da li neko zna nesto vise o njihovim obicajima, kako se sahranjuju, obrdima... Znam da roma ima roma muslimana, pravoslavaca, ovih, onih al opet nekako mi je sve to cudno.
Eto, ako neko nesto zna nek podjeli....
- astrid
#2 Re: Gdje su romska groblja?
Slična tema ima na forumu stara 4 godine ali odgovora nema
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=23722
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=23722
- Dioda
#3 Re: Gdje su romska groblja?
Koliko ja znam, ukopavaju se na gradskim grobljima kao i svi ostali
Skoro je komsinici bila dzenaza - kao i svaka druga. I sahrana bi valjda bila kao i svaka druga.
Skoro je komsinici bila dzenaza - kao i svaka druga. I sahrana bi valjda bila kao i svaka druga.
- The Nightwatchman
#4 Re: Gdje su romska groblja?
Dioda wrote:Koliko ja znam, ukopavaju se na gradskim grobljima kao i svi ostali![]()
mozda u bosni.
ali misterija je cijela sa njihovim grobljima. uzmi jedan pariz gdje roma ima vise nego bosanaca u bosni
ili u rumuniju, gdje im je najvece sjediste na svijetu (privremeno, naravno)
bilo bi dobro poslati pitanje na yahoo answers
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Gdje su romska groblja?
Serbezovski govori na ukopu/dženazi Sulejmana Ramadanovskog - Ramčeta:
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#6 Re: Gdje su romska groblja?
nije to nikakva misterija. sahranjuju se kao i svi ostali. ciganski kralj se uvijek bira u bosanskoj dubici (sjede u krug i ko uhvati jabuku objesenu na kanap sa zubima taj je kralj). jedne godine sam bio prisutan u prijedoru (prije nekih 25 godina na sahrani ciganskog kralja koji je prije isteka mandata umro. ja to opisati nemogu. jebo love parade u berlinu sta je ovo bilo!!
meni je veca misterija kinezi. gdje se oni sahranjuju? mislim na ove ovdje u evropi. npr. u bosni ih ima dosta a ni jednog groba.
meni je veca misterija kinezi. gdje se oni sahranjuju? mislim na ove ovdje u evropi. npr. u bosni ih ima dosta a ni jednog groba.
- The Nightwatchman
#7 Re: Gdje su romska groblja?
nije jos prva generacija kineza dosla na naplatu kod onoga gorePriorat wrote:nije to nikakva misterija. sahranjuju se kao i svi ostali. ciganski kralj se uvijek bira u bosanskoj dubici (sjede u krug i ko uhvati jabuku objesenu na kanap sa zubima taj je kralj). jedne godine sam bio prisutan u prijedoru (prije nekih 25 godina na sahrani ciganskog kralja koji je prije isteka mandata umro. ja to opisati nemogu. jebo love parade u berlinu sta je ovo bilo!!![]()
btw, sad mi na um pade, kako ljudi krivo interpretiraju ovdje kod nas i sve njih zovu kinezima, a kineza zapravo najmanje (ako ikako) ima.... to su tajland, vijetnam, indonezija itd.....
jel neko u sarajevu ikad sreo ovako starijeg kineza:

nije vala niko... ma oni ne umiru uopste imam osjecaj.
- Toruk Makto
- Priorat
#9 Re: Gdje su romska groblja?
ja mislim da oni na jednu boravisnu dozvolu dovedu po 10 clanova familije. svi isti. al fakat gdje ih sahrane meni je misterija.
-
PalaSa Marsa
#10 Re: Gdje su romska groblja?
Mislim da se oni, mada ne svi spaljuju, nesto k'o kremiranje.
S' tim da sam isto tako cula da Romi koji pripadaju odredjenoj grupi naroda se sahranjuju, obavljaju Dzenaze, kopaju i sl., zavisno od toga kojoj "grupi" su pripadali ili pripadaju.
S' tim da sam isto tako cula da Romi koji pripadaju odredjenoj grupi naroda se sahranjuju, obavljaju Dzenaze, kopaju i sl., zavisno od toga kojoj "grupi" su pripadali ili pripadaju.
-
aldin vuk
#11 Re: Gdje su romska groblja?
Sahrani me stojeci
Citav zivot na koljenima klecim
Ciganska poslovica
Citav zivot na koljenima klecim
Ciganska poslovica
- Šizika
#12 Re: Gdje su romska groblja?
baš zanimljiva tema. i mene to interesuje. ja mislim ovi što se na normalnim grobljima sahranjuju kao na videu iznad da su romi koji normalno žive jer imaš normalne rome koji rade, oblače se i imaju kuće/stanove, a imaš one što stari ljudi kažu "ispod čerge". e oni su misterija
- Hemera
#13 Re: Gdje su romska groblja?
Ja sam čula da se sahranjuju stojeći iliti vertikalno...sad koliko je to istina... 
- ratata
#14 Re: Gdje su romska groblja?
pa kad si znao da je glupo sto si postavio pitanje, sahranjuju se ljudi kao i svi ostali, i biraju vjerski obicaj kao i svi ostali, ne moram ici po dženazama i sahranama da to provjerim.amir79 wrote:Znam da je glupo al neko mi rece da je primjeto da ne postoje romska groblja. Da li neko zna nesto vise o njihovim obicajima, kako se sahranjuju, obrdima... Znam da roma ima roma muslimana, pravoslavaca, ovih, onih al opet nekako mi je sve to cudno.
vi kao da mora pisati romsko groblje ili sta li vec? ako je ateista zna se gdje ce, ako je neke vjere opet se zna gdje ce, e sad sto ne pise na kovcegu ni na ploci Rom, to je vec druga stvar koja je u sustini i nebitna i koja te vjerovatno i tjera da ti bude cudno
- Priorat
#15 Re: Gdje su romska groblja?
@ratata
bas si ratata.
bas si ratata.
- Alhemicarkaa
#16 Re: Gdje su romska groblja?
Jesu to Kinezi pronašli neki recept gdje mladi ljudi ne umiru, samo stari?The Nightwatchman wrote:
nije jos prva generacija kineza dosla na naplatu kod onoga gorea ja nisam nikad do sad u bosni vidio starog kineza. ima ih bruka, al su svi do 30 godina. nista preko. ma dosli da pripreme teren, pa ce onda sviju dovest iz kine.
jel neko u sarajevu ikad sreo ovako starijeg kineza:![]()
- chengaba
#17 Re: Gdje su romska groblja?

Romska groblja se kopaju u Visokom ispod piramida...
- alica.k
#18 Re: Gdje su romska groblja?
pogledaj film betonski faraoni il tako nekako se zove. evo, bice na HBO 09.09. u 22:55
-
PalaSa Marsa
#19 Re: Gdje su romska groblja?
Jako duhovito.chengaba wrote:
Romska groblja se kopaju u Visokom ispod piramida...
- Aphex_
#20 Re: Gdje su romska groblja?
Sahranjuju se kao i svi ostali. 
-
julisiz es grant
#21 Re: Gdje su romska groblja?
Ne pitate kako se rađaju...bez ličnih karti, osiguranja, bilo čega...Dođe ciganka u bolnicu (porod se mora primiti, imao osiguranje nemao), svrši posao i sutradan nestane sa djetetom. Niti ko to plati, niti to dijete iko igdje prijavi da se rodilo i da postoji.
Tako da su i mrtvi i živi Cigani velika misterija.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#22 Re: Gdje su romska groblja?
U mom mjestu romi imaju svje groblje, ali su svi muslimanske nacionalnosti. Groblje im je zavuceno u jednoj šumi i za mene je to baš fina lokacija, samo što nema pristup sa autom, vec se nosi oko 500 metara. Dženazu predvodi isti efendija kao i nama ostalim muslimanima.
E sad gdje se čergaši zakopavaju, to ne znam, ali ove moje komšije su regularnih identiteta i starosjedioci su.
E sad gdje se čergaši zakopavaju, to ne znam, ali ove moje komšije su regularnih identiteta i starosjedioci su.
- uvjek dobar gost
#23 Re: Gdje su romska groblja?
Na putu za Čajniče iz Goražda, dole još dok se ne krene penjati uz vrdo ima sa desne strane romsko groblje.
- Banksy
-
Shoshana
#25 Re: Gdje su romska groblja?
Radjaju se k'o i svi ostali - donese ih rodajulisiz es grant wrote:Ne pitate kako se rađaju...bez ličnih karti, osiguranja, bilo čega...Dođe ciganka u bolnicu (porod se mora primiti, imao osiguranje nemao), svrši posao i sutradan nestane sa djetetom. Niti ko to plati, niti to dijete iko igdje prijavi da se rodilo i da postoji.
A za ostalo - hvala bogu pa ih prime u bolnicu. Sta bi trebalo, na ulici da se poradja?
P.S. Toplo preporucujem knjigu od Isabelle Fonseca 'Bury me standing'