Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Larci

Post by Larci »

a jeli "SLOBODA LAGANJA" u ovakvim situacijama dopustena???

Najnovija vijest je da su pojedinci nosili lazne slike u islamske zemlje da bi sa tim sto vishe vatru podpalili! Radi se o slikama koje danske novine uospte nisu obajvile... a za koje su ti "pojedinci" govorili da su najgore.. (pogledaj BBC)

Image

a orginal potice sa neke party u Francuskoj i nema nikakve veze sa ovim karikaturama...

[img]http://img.ekstrabladet.dk/images/06/02 ... AAC68A1684

kakva je ovdje sloboda???!
Last edited by Larci on 08/02/2006 20:00, edited 1 time in total.
zlata

#27 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by zlata »

A wrote:
array wrote:Rose se odmah poče izvlačiti i kaže da on u to vrijeme nije bio šef i bla bla bla, ali na instistiranje CNN novinarke potvrdio je da ta karikatura nije išla u štampanje jer bi mogla uvrijediti čitaoce.
To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina.
To samo potvrdjuje da JESTE drustveno prihvatljivo sprdaciti se s'Muhamedom..."u ime demokracije"...docim NIJE isto prihvatljivo...rugati se "danskom" Isusu.

Pa urednicka politika jednog lista...direktno utice na demokraciju i drustvo (zacrtavajuci drustvene paradigme...tj. sta moze-sta ne moze)...i to drustvo (uz medije i drzavnu politiku) oblikuje svoju demokraciju. Zelim reci...ima svakakvih demokracija. U staroj Atinskoj bilo je prihvatljivo drzat' robove. Demokracija nije sinonim pravde. Danska moze biti i NEPRAVEDNA demokracija...k'o sto je nekad bila Atina.

Samim tim da vazi jedin princip za Isusa....a drugi za Muhameda...SVE mi je JASNO! Danska jeste demokracija...za kriscane.
Goran_35

#28 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by Goran_35 »

A wrote:
array wrote:Rose se odmah poče izvlačiti i kaže da on u to vrijeme nije bio šef i bla bla bla, ali na instistiranje CNN novinarke potvrdio je da ta karikatura nije išla u štampanje jer bi mogla uvrijediti čitaoce.
To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina.
Da,ali kada vlada iste drzave podrzi takvu urednicku politiku?Govorili ti sta to o demokratiji?

A da ponovim, :oops: ,demokratija nije samo sloboda,jer bi onda bila anarhija,vec i obaveza zastite prava manjina i njihovih vjerskih ubjedjenja...

Ucimo se djeco ucimo :oops:

Drugo,mislim da je vrijeme za dialog.i Koliko god lose bilo ovo sto se desilo,toliko je i dobro jer neki politicari u svjetu konacno shvataju da je vrijeme za dijalog izmedju islamskog svijeta i zapada.U protivnom odosmo svi u helatj...
U tom kontekstu,mislim da bi Bosnjaci muslimani trebali da se ukljuce aktivno u dialog,i pokazu pravo lice Islama,kao religije ljubavi i tolerancije. :oops:

Takve ideje je svojevremeno imala pokojna gospodja Ana Lindh prije atentata,a bilo je rijeci o takozvanom "europskom Islamu".

Ovo je svakako historijski momenat,za Bosnjake muslimane i treba ga znati iskoristiti ;)
BuFu

#29 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by BuFu »

A wrote:
To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina .
Nemoj biti naivna
taxi_driver

Post by taxi_driver »

array wrote:Na zapadu postoji stvarna demokratija samo za krscane. Da nije tako, do sada bi bio bar jedan nekrscanin predsjednik vlade bilo koje zapadne drzave. Boze sacuvaj! Nikad crnac ni musliman nece biti predsjednik u Americi niti u bilo kojoj drugoj Zapadnoevropskoj drzavi. U Americi nikada nijedan musliman, budist ili hinduist nije izabran u kongres dok su zidovi prisutni u daleko vecem procentu nego sto ih stvarno ima.

Fakat je da muslimani koji zive na zapadu zive bolje nego u zemljama iz kojih su dosli jer je situacija u tim zemljama drasticno gora.
Isto je tako fakat je i da je musliman koji zivi na zapadu dobar musliman samo ako ne praktikuje ozbiljno svoju religiju.
pa sto su onda na zapadu kad im je tako lose?sto se ne vrate odakle su dosli?to je isto kao ona zena na demonstracijama u sarajevu sto je rekla zivim u neprijateljskoj i fasistickoj francuskoj ,a ne rece eto ja cu se vratiti u bosnu jer vise tamo necu da zivim.nego lijepo je tamo pare uzimati i u miru ziviti a dodci u bosnu i palamuditi.tako je i sa muslimanima u evropi.vecina protiv zapada ali ja ne vidim da se ijedan vratio odakle je dosao,nego sve ih vise i dolazi.
gavrilo

#31 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by gavrilo »

zlata wrote:docim NIJE isto prihvatljivo...rugati se "danskom" Isusu.

...

Samim tim da vazi jedin princip za Isusa....a drugi za Muhameda...SVE mi je JASNO! Danska jeste demokracija...za kriscane.

samo da dodam ... :D

danskom PLAVOM Isusuu

za PLAVE hriscane

:D
Murisno1

Post by Murisno1 »

neki dan slučajno ču kako neka hrvatska novinarka iznese par nekih konstatacija koje eto meni imaju smisla ... elem reče kako se otprilike danas u europi dešava Muslimanima isto što pred II sv. rat Jevrejima ... razna provociranja i ispitivanja jačine njihovog otpora ili tako nešto...
samo što ona veli kao muslimani pokazuju dovoljno jak otpor da bi se to njima teško dogodilo...

hajd nema veze...
na centralnom slušam efendiju Mukija :-D i čovjek reče ovo je bila provokacija i mi upravo radimo ono što su oni i htjeli... mi smo nasjeli!

Pozdrav!
RPM

Post by RPM »

A wrote: Ne odobravam ih, ne svidjaju mi se. Ali svako ima pravo da ih objavi.
slazem se ali i da snosi posljedice objavjlivanja istih ... :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

array wrote:Na zapadu postoji stvarna demokratija samo za krscane.
Ovo je potpuno tacno. Ja sam cak cuo da svaki musliman oko noznog zgloba ima zakacenu kuglu od tri i po kile. I jos po jednog policajca u pratnji, gdje god ide. Za svaki slucaj. Samo se o ovom jos ne prica toliko, pa nije poznato siroj javnosti...
array wrote:Da nije tako, do sada bi bio bar jedan nekrscanin predsjednik vlade bilo koje zapadne drzave. Boze sacuvaj! Nikad crnac ni musliman nece biti predsjednik u Americi niti u bilo kojoj drugoj Zapadnoevropskoj drzavi.
Za razliku, recimo, od nas. U nas je pitanje dana kad ce crnac osvanuti u Predsjednistvu. Na svakim izborima kod nas neko od crnaca sa liste udje u najuzi izbor...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Harrys wrote:
Patriotska_Liga_BiH wrote: Roger Garaudy sto je napiso knjigu o halokaustu, i dokazao kako je to izmisljeno, njega su strpali u zatvor.
pitam se kakva je to sloboda?
Kome dokazao,samom sebi?
Budalama je lako dokazati da je crno bijelo a bijelo crno.
Harise, zar se ne kosi sa slobodom govora, ako on misli tako i to kaže a oni ga zatvore :?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

seljak_cojek wrote: Harise, zar se ne kosi sa slobodom govora, ako on misli tako i to kaže a oni ga zatvore :?
Sloboda govora i pisanja nije da lupeta ko sta hoce i jos pise knjige o tome. Njegovi dokazi su ocito bili tanki, dok je zatvoren....
Takodje, sloboda govora povlaci za sobom i odgovornost za izgovorenu i pisanu rijec....nece te niko zatvoriti ako ti u privatnosti svoje kuce ili medju svojim istomisljenicima pricas da je mlijeko crno....ali ako to objavis u novinama ili napises knjigu o tome, bolje ti je pripremi neoborive dokaze...jer u protivnom, cak i u razvijenim demokratijama ces ili platiti kaznu ili ici u zatvor.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Lucy01 wrote:
seljak_cojek wrote: Harise, zar se ne kosi sa slobodom govora, ako on misli tako i to kaže a oni ga zatvore :?
Sloboda govora i pisanja nije da lupeta ko sta hoce i jos pise knjige o tome. Njegovi dokazi su ocito bili tanki, dok je zatvoren....
Takodje, sloboda govora povlaci za sobom i odgovornost za izgovorenu i pisanu rijec....nece te niko zatvoriti ako ti u privatnosti svoje kuce ili medju svojim istomisljenicima pricas da je mlijeko crno....ali ako to objavis u novinama ili napises knjigu o tome, bolje ti je pripremi neoborive dokaze...jer u protivnom, cak i u razvijenim demokratijama ces ili platiti kaznu ili ici u zatvor.
A za karikature nećeš?
Gdje je tu odgovornost za izrečene, napisane nacrtane stavove. :?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

seljak_cojek wrote: A za karikature nećeš?
Povrijediti necije osjecaje KARIKATUROM i izvrtati ISTORIJSKE CINJENICE su dvije razlicite stvari. Ni jedna ni druga nisu u redu, samo sto za prvu uglavnom dobijes kritike, nezadovoljsto i demonstracije onih kojima su osjecanja povrijedjena (i karikaturista ne mora nista da dokazuje, jer muslimani znaju ko je Muhamed, u pitanju je cisti nedostatak ukusa i osjecaja), a za drugu ides na sud da dokazes svoje tvrdnje, jer ima onih koji su logore prezivjeli da dokazu suprotno....
U prvom slucaju nije bilo ljudskih zrtava, pa mi je pomalo bljutavo i neukusno porediti Ausvic i karikaturu...

Mijesas babe i zabe....
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Lucy01 wrote:
seljak_cojek wrote: A za karikature nećeš?
Povrijediti necije osjecaje KARIKATUROM i izvrtati ISTORIJSKE CINJENICE su dvije razlicite stvari. Ni jedna ni druga nisu u redu, samo sto za prvu uglavnom dobijes kritike, nezadovoljsto i demonstracije onih kojima su osjecanja povrijedjena (i karikaturista ne mora nista da dokazuje, jer muslimani znaju ko je Muhamed, u pitanju je cisti nedostatak ukusa i osjecaja), a za drugu ides na sud da dokazes svoje tvrdnje, jer ima onih koji su logore prezivjeli da dokazu suprotno....
U prvom slucaju nije bilo ljudskih zrtava, pa mi je pomalo bljutavo i neukusno porediti Ausvic i karikaturu...

Mijesas babe i zabe....
A u oba slučaja ljudi su izrekli svoj stav (makar bili i u krivu).

PS. Samo da napomenem da JA ne dovodim u pitanje holokaust i nisam poredio karikature sa Aušvicom, nego sankcije za izrečen stav o jednom i drugom
Vetra

Post by Vetra »

Ovako:

1. NEDOPUSTIVO je izrugivati se s Muhamedom
2. Isto tako je NEDOPOSTIVO izrugivati se sa Isusom
3. Rugati se na račun Holokausta je IMBECILNO i u neku ruku još gore od prethodne dvije tačke jer je to sipanje soli na ranu ljudima koji su pretrpili stravična mučenja i gubitke.

Dakle: sve troje je ČISTI DEBILIZAM!
Eto!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Vetra wrote:Ovako:

1. NEDOPUSTIVO je izrugivati se s Muhamedom
2. Isto tako je NEDOPOSTIVO izrugivati se sa Isusom
3. Rugati se na račun Holokausta je IMBECILNO i u neku ruku još gore od prethodne dvije tačke jer je to sipanje soli na ranu ljudima koji su pretrpili stravična mučenja i gubitke.

Dakle: sve troje je ČISTI DEBILIZAM!
Eto!
Potpuno se slažem.
I još da dodam MOJA SLOBODA PRESTAJE TAMO GDJE POČINJE TVOJA pa makar se radilo i o slobodi govora
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

seljak_cojek wrote: A u oba slučaja ljudi su izrekli svoj stav (makar bili i u krivu).

PS. Samo da napomenem da JA ne dovodim u pitanje holokaust i nisam poredio karikature sa Aušvicom, nego sankcije za izrečen stav o jednom i drugom
With all due respect, mislim da si nasao dvije dijametralno razlicite stvari da poredis, jer bi mozda bolje poredjenje bilo karikatura Muhameda i karikatura, recimo Bude....

Za primjer cu da navedem ovo: Ja mogu izaci napolje sada i nositi znak "Ja ne volim crnce" i to je sloboda govora...ali objaviti knjigu o tome kako crnci nisu bili robovi u US i da je sve to pretjerano i da nisu bili vlasnistvo bijelih ljudi, je misljenje ali i izvrtanje istorijskih cinjenica, jer postoje pisani dokumenti, svjedoci...cak i slike koje pokazuju da crnci jesu bili robovi i da su zivjeli u nehumanim uslovima....

U tome je mislim razlika izmedju slobode govora i vidjenja stvari i onoga sto se stvarno dogodilo....
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Lucy01 wrote:
seljak_cojek wrote: A u oba slučaja ljudi su izrekli svoj stav (makar bili i u krivu).

With all due respect, mislim da si nasao dvije dijametralno razlicite stvari da poredis, jer bi mozda bolje poredjenje bilo karikatura Muhameda i karikatura, recimo Bude....

Za primjer cu da navedem ovo: Ja mogu izaci napolje sada i nositi znak "Ja ne volim crnce" i to je sloboda govora...ali objaviti knjigu o tome kako crnci nisu bili robovi u US i da je sve to pretjerano i da nisu bili vlasnistvo bijelih ljudi, je misljenje ali i izvrtanje istorijskih cinjenica, jer postoje pisani dokumenti, svjedoci...cak i slike koje pokazuju da crnci jesu bili robovi i da su zivjeli u nehumanim uslovima....

U tome je mislim razlika izmedju slobode govora i vidjenja stvari i onoga sto se stvarno dogodilo....
A da li bi šta promjenilo da na znaku piše "sve crnčuge su teroristi" (unaprijed se izvinjavam, ovo je samo primjer, nisam rasista)
Post Reply