Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

array

#1 Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanju?

Post by array »

Gledam jutros CNN i kad tamo intervju sa Flemming Rose, urednikom Danskih novina koje su prve objavile čuvenu Muhamedovu karikaturu.

Jedno od pitanja je bilo zašto je baš sad u vrijeme vjerskih tenzija u Danskoj (jeste, bilo ih je i prije karikature) on odlučio da objavi Muhamedovu karikaturu i nije li to neka vrsta provokacije Danskih muslimana.

Rose kaže kako je sve to samo demokratija i svako ima pravo na mišljenje bla bla bla... i da oni tamo imaju slobodu štampe bla bla bla...

Vidi sad drugog pitanja CNN'ove novinarke:

Da li je istina da ste vi, prema pisanju Guardiana, prije tri godine odbili štampati sličnu karikaturu koja je podsmjehljivo prikazivala Isusa Hrista zbog toga što bi mogla uvrijediti čitaoce?

Rose se odmah poče izvlačiti i kaže da on u to vrijeme nije bio šef i bla bla bla, ali na instistiranje CNN novinarke potvrdio je da ta karikatura nije išla u štampanje jer bi mogla uvrijediti čitaoce.

Eto ti sad jebene demokratije duplih standarda! Zajebaji se na račun drugih ali nemoj na račun svojih!

Evo transcripta cijelog razgovora:
http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/ ... tm.01.html

FUJ!
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Znači A :D :D kakva je onda uređivačka politika tog glasila ? :D :D
edu

Post by edu »

jednih i jadnih!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sreca samo pa se nije niko sjetio nakon Dogme snimiti kakvu parodiju na Islam, gdje ce Muhamed mozda biti Kinez, alkos, a Dzibril kakav crnac, i jos u svemu tome Bog Mariah Carey... To bi vjerovatno rezultiralo trecim svjetskim ratom...
FFK as Lucy01

#5 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by FFK as Lucy01 »

A wrote:
array wrote:Rose se odmah poče izvlačiti i kaže da on u to vrijeme nije bio šef i bla bla bla, ali na instistiranje CNN novinarke potvrdio je da ta karikatura nije išla u štampanje jer bi mogla uvrijediti čitaoce.
To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina.
Ja, al' de ti to onima bez mozga objasni.
array

#6 Re: Gdje nesta sloboda štampe u Danskoj kad je Isus u pitanj

Post by array »

A wrote:
array wrote:Rose se odmah poče izvlačiti i kaže da on u to vrijeme nije bio šef i bla bla bla, ali na instistiranje CNN novinarke potvrdio je da ta karikatura nije išla u štampanje jer bi mogla uvrijediti čitaoce.
To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina.
Ma pusti ti sad to. Intervju je bio i o vjerskim problemima izmedju muslimana i krscana u Danskoj pa prema tome i o "doljevanju ulja na vatru" svemu tome.
Do sada sam branio te Danske novine ali sada kada je ocigledno da su to uradili sa jasnim ciljem provociranja muslimana nije mi ih vise zao.
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

pricaju o nekoj slobodi i da smijes reci sta hoces, "ali dokle njih ne vrijedzas"

valjda znate sta su uradili onom hodzi u nizozemskoj kad je reko o pederima da je to bolest i da se prosiruje.

Roger Garaudy sto je napiso knjigu o halokaustu, i dokazao kako je to izmisljeno, njega su strpali u zatvor.
pitam se kakva je to sloboda?

http://memritv.org
pogledajte reakcije iz muslimanskih zemalja. kad usporedim nase i njihove reakcije onda stvarno vidim kakve smo mi kukavice, svi nesta glumimo muslimane a niko ne smije da poduzme inicijativu.
mostarac

Post by mostarac »

Patriotska_Liga_BiH wrote:pricaju o nekoj slobodi i da smijes reci sta hoces, "ali dokle njih ne vrijedzas"

valjda znate sta su uradili onom hodzi u nizozemskoj kad je reko o pederima da je to bolest i da se prosiruje.

Roger Garaudy sto je napiso knjigu o halokaustu, i dokazao kako je to izmisljeno, njega su strpali u zatvor.

pogledajte reakcije iz muslimanskih zemalja. kad usporedim nase i njihove reakcije onda stvarno vidim kakve smo mi kukavice, svi nesta glumimo muslimane a niko ne smije da poduzme inicijativu.
velika sloboda. ja bi ga naprimjer za to strijeljao
Voz

Post by Voz »

Znas sta je cudno, kako se niko od vas ne plasi jedne organizacije koja slobodno djeluje na prostoru BiH, a to je cetnicki ravnogorski savez. Ma jok vama smeta islam. Sto li Boze :roll:
Prenj

Post by Prenj »

Voz wrote:Znas sta je cudno, kako se niko od vas ne plasi jedne organizacije koja slobodno djeluje na prostoru BiH, a to je cetnicki ravnogorski savez. Ma jok vama smeta islam. Sto li Boze :roll:
Odakle tebi pravo da poistovjetis sebe i svoje shvatanje svijeta sa islamom?
Reis rece juce da ne treba ici na demonstracije. Nije valjda da je i on protiv islama?
danas

Post by danas »

Voz wrote:Znas sta je cudno, kako se niko od vas ne plasi jedne organizacije koja slobodno djeluje na prostoru BiH, a to je cetnicki ravnogorski savez. Ma jok vama smeta islam. Sto li Boze :roll:
pa vidim, ni ti je se ne plasis, niti ti oni smetaju. jer ne demonstriras da se oni ukinu. nego ti se predsjednik lize sa cetnicima. i to ti je vise nego OK. to ti ne smeta. a smeta ti sta se radi u danskoj, koju ocima nisi vidio.
Liska

Post by Liska »

A gdje su muslimani Danske? Zasto ne protestiraju ako ih vrijedja karikatura? Boje se ili sto? Zasto se cekalo od septembra za reakciju? Je li istina da je danski imam izmedju ostalog poslao i karikature Muhameda u obliku svinje koje je nasao na internetu? Dakle te karikature nisu objavljene u novinama.
U zadnjih 20- tak godina nagledao sam se stotina karikatura po francuskim, britanskim, njemackim i inim novinama o Isusu, Mariji, Mariji Magdaleni i drugim likovima iz Novog zavjeta. Nikada nijedne novine nisu bile zabranjene a pogotovo nitko nije prijetio skidanjem glava. Na kraju krajeva, Dave Allen i Pajtonovci su izgradili karijeru na ismijavanju Svete Stolice i institucije Pape. Pa sto, u demokraciji se i radi o tome da nema svete krave i da nitko nije nedodirljiv. Ili da se vratimo u srednji vijek, lomace i slicnom?! Danas ova karikatura, sutra neces smjeti nista reci protiv politicara itd.
mostarac

Post by mostarac »

izvini ali ja izmedju onih danas i ranogoraca ne primjecujem neku sustinsku razliku
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Voz wrote:
danas wrote:
pa vidim, ni ti je se ne plasis, niti ti oni smetaju. jer ne demonstriras da se oni ukinu. nego ti se predsjednik lize sa cetnicima. i to ti je vise nego OK. to ti ne smeta. a smeta ti sta se radi u danskoj, koju ocima nisi vidio.
Pa ja sam se borio protiv takvih 92-5 za razliku od tebe, moj predjsednik se ne lize, nego je rahmetli, a u Dansku nema potrebe da idem iz ovako lijepe Bosne.
prijatelju dragi...oni koji su se borili cute o tome...a oni koji su sjedili u podrumima kao pacovi pricaju da su se borili...Spusti se malo,previse si otisao u oblake...valjda Allah dz.s. zna najbolje,pa sto si uporan toliko u tome JA SAM SE BORIO,JA SAM SE BORIO,JA SAM SE BORIO,JA SAM SE BORIO......Ok...jasno mi je da nisi...
CiCiban

Post by CiCiban »

A wrote: To ne govori bas nista o demokraciji u Danskoj, niti o stanju slobode izrazavanja, nego iskljucivo o urednickoj politici tih, jednih novina.
A wrote:
manijak1 wrote::oops: Znači A :D :D kakva je onda uređivačka politika tog glasila ? :D :D
Glasilo zastupa konzervativnu struju, samim tim ne bi spadalo u moj izbor stiva. Drugo, uglavnom ne volim karikaturu, jer i kad je zelja poslati normalnu poruku - normalni ljudi uvijek dobiju neke velike noseve, ogromne zube, budu poruznjeni i za moj pojam - to je uvijek uvrijedljivo.
Trece, karikature o kojim se prica su uglavnom - bezvezne i sumnjivog kvaliteta poruke koju salju. Ne odobravam ih, ne svidjaju mi se. Ali svako ima pravo da ih objavi.
array wrote: Gledam jutros CNN i kad tamo intervju sa Flemming Rose, urednikom Danskih novina koje su prve objavile čuvenu Muhamedovu karikaturu.
[/quote]

meni vise lici na... piskicu kakicu politiku
Last edited by CiCiban on 08/02/2006 17:19, edited 2 times in total.
car-x

Post by car-x »

ode vam diskusija daleko od teme.. :D
nej se..

meni licno je drago vidjeti u novinama poneku dobru karikaturu.. ima tu uspjesnih, a ima i onih koje su za milju promasile cilj i poruku. slicna je ova sa muhamedom a.s...

igrati se bilo cijim svecima i pegamberima je malo neukusno. posebno ako to za cilj ima provokaciju i ako je odraz nekakve trenutne situacije (koliko se sjecam u danskoj je bilo neke frke s muslimanima ovog ljeta ili jeseni, bas u vrijeme kad je karikatura stampana)..

elem, i ako je uvrijedila nekog, onda je taj neko zakasnio debela 4 mjeseca da protestvuje..

debilno je da se sad na "drugoj strani", dakle u iranu, takmice, ko ce napraviti "smjesniju" karikaturu na racun holokausta.. da ne citam u novinama o tome svaki dan, mislio bi da se neko pravo lose zajebava.. al haman eto da je istina..

elem, danska kao drzava, osim sto su te novine stampane u danskoj, nema bas puno upliva u uredjivacku politiku istih, tako i sa sadrzajem.. spaljivati danske ambasade i zastave je cisti idiotluk.. ali eto, mora i to neko..

mirne demonstracije bi mozda i podrzao, jer ipak vrijedjaju se neka vjerska osjecanja (znam da je po islamu haram crtati bozije poslanike - sjetite se pod zastavom muhameda, kad on cijelo vrijeme jase na devi, ali mu se nikad lik ne vidi), ali sad da zbog te karikature treba trubiti u napad.. hm.. tu se puno njih treba kucnuti u celo..
vesela

Post by vesela »

UH:::HVALA TI BOZE KAD ODOH ODOZDO

dosli papci i umotane hanume U SARAJEVO da pokazu podrsku braci arapima :x

mogli ste protestovati u svojim zabitima, ane da ja razmisljam smije li mi mati izaci na ulicu...opet...ovaj put zbog budala kao VOZ :x
car-x

Post by car-x »

vesela wrote:UH:::HVALA TI BOZE KAD ODOH ODOZDO

mogli ste protestovati u svojim zabitima, ane da ja razmisljam smije li mi mati izaci na ulicu...opet...ovaj put zbog budala kao VOZ :x
otici ce opet prica u drugom pravcu, ali ne mislis li ti, vesela, da nisi nista bolja od tih kojima se obracas sa "mogli ste protestovati u svojim zabitima" i "dosli papci i umotane hanume u sarajevo.."??

rasizam i ksenofobija i jedno i drugo..
array

Post by array »

Na zapadu postoji stvarna demokratija samo za krscane. Da nije tako, do sada bi bio bar jedan nekrscanin predsjednik vlade bilo koje zapadne drzave. Boze sacuvaj! Nikad crnac ni musliman nece biti predsjednik u Americi niti u bilo kojoj drugoj Zapadnoevropskoj drzavi. U Americi nikada nijedan musliman, budist ili hinduist nije izabran u kongres dok su zidovi prisutni u daleko vecem procentu nego sto ih stvarno ima.

Fakat je da muslimani koji zive na zapadu zive bolje nego u zemljama iz kojih su dosli jer je situacija u tim zemljama drasticno gora.
Isto je tako fakat je i da je musliman koji zivi na zapadu dobar musliman samo ako ne praktikuje ozbiljno svoju religiju.
vesela

Post by vesela »

ne moze, care vise podnijeti ni dusa ni mozak...sutim i ibratim se...a ono sve gore :x
Harrys

Post by Harrys »

Patriotska_Liga_BiH wrote: Roger Garaudy sto je napiso knjigu o halokaustu, i dokazao kako je to izmisljeno, njega su strpali u zatvor.
Kome dokazao,samom sebi?
Budalama je lako dokazati da je crno bijelo a bijelo crno.
sojka

Post by sojka »

Iz mojih izvora znanja karikatura je sasvim slucajno nastala. Trazili su predhodno nekog da im nacrta nesto sasvim drugo i novinare. Nakon sto je jilandski list cekao kao prvo dugo, kao drugo nije mogao nikog da nadje iz straha, zbog ubistva van Gogha, nasli su karikaturistu i to je zapravo bio protest.
I opet ce jos pasti mrtva glava. :(
Annela

Post by Annela »

U nedelju iste danske novine ce objaviti karikature Isusa i opet istih onih 12 karikatura...
Licno mislim da ce to jos samo gore biti.
Annela

Post by Annela »

vesela wrote:UH:::HVALA TI BOZE KAD ODOH ODOZDO

Vesela nisam ni ja za te demostracije ali pretjerala si.
Papci i umotane hanume ne trebaju da stoje u recenici jedno pored drugog.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mostarac wrote:
Patriotska_Liga_BiH wrote:pricaju o nekoj slobodi i da smijes reci sta hoces, "ali dokle njih ne vrijedzas"

velika sloboda. ja bi ga naprimjer za to strijeljao
a što bi ga strijeljao? zar to što je on napisao nije sloboda štampe?! :shock: :?
Post Reply