Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bedakb

#2351 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Procitao sam na ovom Chronos sljedece:
Primjera radi, fizičko lice koje neko pravno lice angažuje po ugovoru o djelu ima pravo na 20% priznatih rashoda, dok za ugovore o autorskom djelu fizičko lice ima pravo na 30% priznatih rashoda.
Ja sam imao "Freelance service agreement" sa firmom iz Svicarske koji je bio na snazi od Aprila 2016 do 31 Decembra 2016 i tu sam najvecu lovu ikada uzeo.Imam li ja pravo na ovih 20% ili 30% rashoda ?

U ugovoru je navedeno: vrsta posla koju obavljam,trajanje, radno vrijeme, satnica, nacin pracenja vremena, nacin placanja, NDA i slicno.

Ugovor je validan i potpisan od strane firme, kao i od strane mene.Naravno pisan je na engleskom jeziku.
Last edited by bedakb on 29/07/2018 14:07, edited 1 time in total.
DexterTZ

#2352 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

kica wrote:
victom wrote:kaže čiko u videu: doodak
Za one koji "furaju" vjere, ocigledno je da ce ovo pogoditi 95% "bosnjake"

p.s. nikada nisam glasao na izborima, tek cu sad prvi put, ali ocigledna je namjera HDZ-a da nas unisti, sve radi toga sto stite svoje interese radi 200 miliona KM godisnje od poreza na kladionicu, koje novce upumpavaju u svoje djepove i djepove 5 porodica.

Ima da ispastaju svi narodi, radi licnih interesa 10 porodica.

Zato nam je: Jelka Milićević donijela pravilnik (Aprila 2018. godine), te iskljucila pravo na licni odbitak, i onda hoce unazad 4 godine da nas poderu.

http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html

"bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak."
Ne spuštaj temu na taj nivo. Ovo je djelo SDA-HDZ.. HDZ je donio izmjene zakona al SDA Šerif Isović provodi represiju nad građanima.. Oni to rade orkestrirano u cilju pljačkanja građana a ovamo će ti biti priča kako je za to kriv HDZ kako niko nista ne zna.. Svi oni sve znaju i bitniji su jedni drugima nego njihov vlastiti narod.
Indigont

#2353 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Jel postoji neka cifra do koje se oporezuju pokloni ili se oporezuju baš svi? Ako oni imaju samo uvid u to da ste sa Paypala dobili neku lovu možete tvrditi da je ta lova poklon. I ako je npr. limit za oporezivanje iznad 2000KM po poklonu, a vi primali pojedinačno niže od toga svaki put, plaćate 0 poreza.
she+

#2354 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

hekaton wrote:jel neko vec postavljao ovaj blog post na temu Poreske mukre freelancera by Sanela Agačević
http://chronos.ba/poreske-muke-freelancera/
nisam je upratila, hvala :thumbup:

mada ne kontam bas ovo poredjenje sa "dizanjem na bruto".. mislim, zar onda vrijednost ugovora o djelu / autorskog ugovora ne glasi na 1.122,08 / 1.105,22 a ljudi dobiju 1000 na ruke, pa je onda usporedba trebala ici freelancer 864 dohodak, bruto 1000.. il da njima na 1000 bruto ide 891 / 904 neto

..il sam se nesto prekontala :D
she+

#2355 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

kica wrote:Da bilo je, a evo kako lagano racunaju 14% poreza na BRUTO ZARADU u inostranstvu. bez prava na odbitke.
znaci ako je pravilnikom tek sad definisano da se nema prava na odbitak
smatrate da bi vam trebalo odbiti bar ovih 3600 (300x12), + ko sta vec ima na poreznoj kartici?
clan 58.

sad bas skrolam po ovom zakonu, nisam znala i da se na zdravstvene usluge moze uvecati porezni odbitak.. cak i stomatoloske usluge.. gdje rece Haris da mu onaj penzionisani stomatolog sto se odrekao penzije daje fiskalni.. jao cirkusa
she+

#2356 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

Indigont wrote:Jel postoji neka cifra do koje se oporezuju pokloni ili se oporezuju baš svi? Ako oni imaju samo uvid u to da ste sa Paypala dobili neku lovu možete tvrditi da je ta lova poklon. I ako je npr. limit za oporezivanje iznad 2000KM po poklonu, a vi primali pojedinačno niže od toga svaki put, plaćate 0 poreza.
neko je vec napisao da se ne oporezuje do 2000 od jednog lica u toku jedne godine, ne znam koji zakon i to, mozda je i dezinformacija :D
Indigont

#2357 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

she+ wrote:
Indigont wrote:Jel postoji neka cifra do koje se oporezuju pokloni ili se oporezuju baš svi? Ako oni imaju samo uvid u to da ste sa Paypala dobili neku lovu možete tvrditi da je ta lova poklon. I ako je npr. limit za oporezivanje iznad 2000KM po poklonu, a vi primali pojedinačno niže od toga svaki put, plaćate 0 poreza.
neko je vec napisao da se ne oporezuje do 2000 od jednog lica u toku jedne godine, ne znam koji zakon i to, mozda je i dezinformacija :D
ako nije jednokratno nego u toku jedne godine onda je bezvrijedno

uzmi da nekom salju rodjaci 300KM mjesecno, to je vec 3600KM godišnje
kica

#2358 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

OTKRIVAMO Porezna uprava krši Zakon o dohotku FBiH
Vlast želi oporezivati i prodaju ličnih stvari na internetu

Tvrdnja Porezne uprave (PU) FBiH da su svi građani koji primaju novac iz inozemstva putem svojih PayPal računa dužni državi platiti deset posto poreza, protuzakonita je barem u jednom svom dijelu.

Zarađuju za život

Javnim pozivom PUFBiH obuhvaćene su i osobe koje prodaju svoje lične stvari putem međunarodnih trgovačkih platformi poput eBaya. No, Zakon o dohotku FBiH članom 5. definira prihode koji se ne mogu smatrati dohotkom i kao takvi ne mogu biti oporezovani.

Tačka sedam ovog člana glasi da se dohotkom ne smatraju “prihodi od prodaje imovine koja je korištena u lične svrhe“.

S druge strane, veliki broj građana BiH za život zarađuje upravo prodajom svoje lične imovine na internetu. Radi se o velikom broju raznih kolekcionara koji prodaju dijelove svoje kolekcije.

Među njima je i kolekcionar iz Sarajeva Dinhat Fijuljanin, koji za „Avaz“ kaže da za život zarađuje prodajom dijelova svoje kolekcije na međunarodnoj trgovačkoj platformi eBay.

- Bio sam u Poreznoj upravi i kazali su mi da im je moje podatke dostavila banka. Kazali su mi da mi ne bismo trebali plaćati porez, ali da su trenutno svi stavljeni u isti koš i da se poziv odnosi na sve kategorije. U isti koš strpali su i ljude koji rade putem interneta, novac iz dijaspore i nas koji preživljavamo prodajom ličnih stvari na internetu – pojasnio je Fijuljanin.

Takva naredba

Dodao je da će zbog takvih odredbi ispaštati nedužni ljudi, ali i da su u Poreznoj upravi kazali da je takva bila naredba.

- Banka je bez mog znanja dostavila moje lične podatke, a sve zbog toga što ja prodajem filateliju i numizmatiku na internetu. Savjetovao sam se sa svojim advokatom, koji mi je kazao da se na te stvari ne treba plaćati porez, jer se radi o ličnim stvarima na koje je već jednom plaćen porez – istakao je Fijuljanin.

Prema njegovim riječima, mnogo je slučajeva kao što je njegov.

- Mnogo je nezaposlenih ljudi, kao što sam ja, koji za život zarađuju upravo na ovaj način. Na birou sam već oko 23 godine – istakao je Fijuljanin.

Duspara: Nebulozna odluka PUFBiH

Među nepravedno pogođenim odlukom Porezne uprave FBiH je i nezaposleni magistar kriminalistike iz Sarajeva Alen Duspara.

- Bavim se prodajom ličnih stvari na eBayu, to su većinom značke, gramofonske ploče, knjige i stvari vezane uz Olimpijadu u Sarajevu. Bio sam u Poreznoj upravi i pokušavao sam to njima objasniti, ali su mi samo rekli da će tamo nekome prenijeti i da su dobili moje podatke od banke – pojasnio je Duspara

Dodao je da je ovakva odluka PUFBiH nebulozna, jer žele oporezivati sve novčane transakcije putem PayPala.

- A dešava se situacija da ste vi nešto kupili, nije vam se svidjelo i proizvod ste vratili, a trgovac vam uplatio vaš novac na PayPal. Prema logici Porezne uprave FBiH, i to treba oporezovati kao dohodak iz inozemstva – kazao je Duspara.

https://avaz.ba/vijesti/bih/401025/vlas ... -internetu
crnoja

#2359 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by crnoja »

kica wrote:OTKRIVAMO Porezna uprava krši Zakon o dohotku FBiH

Tvrdnja Porezne uprave (PU) FBiH da su svi građani koji primaju novac iz inozemstva putem svojih PayPal računa dužni državi platiti deset posto poreza, protuzakonita je barem u jednom svom dijelu.

Zarađuju za život

Javnim pozivom PUFBiH obuhvaćene su i osobe koje prodaju svoje lične stvari putem međunarodnih trgovačkih platformi poput eBaya. No, Zakon o dohotku FBiH članom 5. definira prihode koji se ne mogu smatrati dohotkom i kao takvi ne mogu biti oporezovani.

Tačka sedam ovog člana glasi da se dohotkom ne smatraju “prihodi od prodaje imovine koja je korištena u lične svrhe“.

S druge strane, veliki broj građana BiH za život zarađuje upravo prodajom svoje lične imovine na internetu. Radi se o velikom broju raznih kolekcionara koji prodaju dijelove svoje kolekcije.

Među njima je i kolekcionar iz Sarajeva Dinhat Fijuljanin, koji za „Avaz“ kaže da za život zarađuje prodajom dijelova svoje kolekcije na međunarodnoj trgovačkoj platformi eBay.

- Bio sam u Poreznoj upravi i kazali su mi da im je moje podatke dostavila banka. Kazali su mi da mi ne bismo trebali plaćati porez, ali da su trenutno svi stavljeni u isti koš i da se poziv odnosi na sve kategorije. U isti koš strpali su i ljude koji rade putem interneta, novac iz dijaspore i nas koji preživljavamo prodajom ličnih stvari na internetu – pojasnio je Fijuljanin.

Takva naredba

Dodao je da će zbog takvih odredbi ispaštati nedužni ljudi, ali i da su u Poreznoj upravi kazali da je takva bila naredba.

- Banka je bez mog znanja dostavila moje lične podatke, a sve zbog toga što ja prodajem filateliju i numizmatiku na internetu. Savjetovao sam se sa svojim advokatom, koji mi je kazao da se na te stvari ne treba plaćati porez, jer se radi o ličnim stvarima na koje je već jednom plaćen porez – istakao je Fijuljanin.

- Mnogo je nezaposlenih ljudi, kao što sam ja, koji za život zarađuju upravo na ovaj način. Na birou sam već oko 23 godine – istakao je Fijuljanin.

Među nepravedno pogođenim odlukom Porezne uprave FBiH je i nezaposleni magistar kriminalistike iz Sarajeva Alen Duspara.

- Bavim se prodajom ličnih stvari na eBayu, to su većinom značke, gramofonske ploče, knjige i stvari vezane uz Olimpijadu u Sarajevu. Bio sam u Poreznoj upravi i pokušavao sam to njima objasniti, ali su mi samo rekli da će tamo nekome prenijeti i da su dobili moje podatke od banke – pojasnio je Duspara

Dodao je da je ovakva odluka PUFBiH nebulozna, jer žele oporezivati sve novčane transakcije putem PayPala.

- A dešava se situacija da ste vi nešto kupili, nije vam se svidjelo i proizvod ste vratili, a trgovac vam uplatio vaš novac na PayPal. Prema logici Porezne uprave FBiH, i to treba oporezovati kao dohodak iz inozemstva – kazao je Duspara.

Samo nam je jos ovo trebalo.
DexterTZ

#2360 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

crnoja wrote:
kica wrote:OTKRIVAMO Porezna uprava krši Zakon o dohotku FBiH

Zarađuju za život

Takva naredba

Samo nam je jos ovo trebalo.
Kaže takva je naredba.Naredila je porezna iz Sarajeva i SDA kadar.Znači da oni rade udruženo a sad se prave mutavi.
freeelancer

#2361 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Pozdrav,

napokon sam dobio odobrenje da mogu koristiti Klix forum tako da se i ja uključujem u diskusiju.

Prvenstveno čitajući komentare ovdje se može vidjeti veliki broj "uhljeba" iz političkih stranki, koji su izgleda jedva dočekali da se udari po nama freelancerima koji od ove države nismo uzeli ništa i sve što imamo smo stvorili svojim trudom i radom.
Svi vi što ste jedva dočekali da se "udari" po freelancerima ste izuzetno plitke pameti što i dokazujete u mnogim svojim komentarima.

Niko "freelancera" ne pita kakve on rashode ima u jednom mjesecu, šta potroši da bi proizveo i izvezo svoj rad u inostranstvo, uostalom jedan freelancer koji uveze novac u BIH taj isti novac oporezuje svojom potrošnjom unoseći u državu mnogo više nego ovih propisanih 10-14%.
Problem je što se freelancer kao individua stavlja u isti koš sa radnicima u Bosni i Hercegovini koji su hajmo reći zaštićeni jer firma u kojoj rade je dužna osigurati ih i izvršiti sve obaveze prema državi.

Razumijem da država takva kakva je želi i od ovog sektora uzeti sebi jedan dio kako bi nahranila ovu mašineriju političkih parazita, i to što su oni počeli sprovoditi zakon gdje prihod iz inostranstva mora biti oporezovan sa 10% (ili je 14%) nije nikakav problem ali po mom mišljenju ovaj zakon treba urediti mnogo bolje i poštovati tog istog freelancera, jer na kraju krajeva mi svojim radom uvozimo novac u BIH.

Meni je došao poziv iz porezne uprave tačnije iz lokalne uprave u mom mjestu čemu sam se odma javio, dobio sam obrazac koji moram popuniti i uplatiti porez na dohodak iz inostranstva.
To znači da naredni mjesec kada novac sa mog paypal-a bude prenešen na karticu ja sam dužan otići i platiti porez na taj prihod.

Takođe službenik u poreznoj upravi mi je otvoreno rekao da će doći i poziv potraživanja neplaćenog poreza od 2015 do kraja 2017 godine, i da to mogu sigurno očekivati.
Imaju sve podatke to sam se i lično uvjerio, banke su im dostavile što se kaže od A do Ž.

Ja što ću uraditi je biće poštovanje ovog poreza na dohodak od prve naredne uplate koja dođe na moj račun.
Što se tiče ovog potraživanja poreza na prihode od 2015 do 2017 godine savjetujem sve svoje "kolege" da obezbijede advokata i čekaju taj poziv za plaćanje tog poreza.
Ja im sigurno neću to platiti jer nije bilo moguće plaćanje istog, porezni službenik u mojoj opštini mi je to jasno i rekao tako da nemojte ispasti budale.

Dalje, ova država očigledno odavno ne brine o svojim građanima i želi naplatiti harač na sve, dok u isto vrijeme ne daje apsolutno ništa, stoga savjetujem sve svoje kolege da je bolje da planirate budućnost u inozemstvu nego ovdje.

Ja sam nakon ovoga jasno odlučio da idem iz ove države.

Nikakav problem neće biti plaćat ću ja ovaj porez i ako bude trebalo platit ću i taj retroaktivni porez ali je sigurno da ću nakon što ispoštujem sve što tražite i otići odavde.

Vi politički uhljebi poštedite me molim vas vašeg mišljena na ovo što sam ja napisao, ne možete ni jednom razumnom čovjeku objasniti zašto bi on trebao retroaktivno platiti taj porez jer kada je on to htio to nije bilo moguće što i sama porezna uprava priznaje.

Ako misliš da nije značajno što će neki od nas otići vjeruj mi da ćeš efekat toga vidjeti nakon nekoliko godina.

Nedajte se kolege freelanceri i tražite budućnost negdje gdje će to plaćanje poreza nešto značiti.
Ja sigurno hoću.

Sve najbolje.
vjesticanametli

#2362 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Osjetice gamad itekako....unosili smo ciste pare i krsili u bih....ja vec 3 posla odbila u zadnjih 15 dana ....nek zaraDZuju sami :mrgreen: platit necu ako ista stigne....nemam :mrgreen:
freeelancer

#2363 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Zaboravih reći, nije mi bilo jasno kako nadležni organi po kojem zakonu i pravilniku mogu potraživati lične informacije klijenata u raznim bankama u Bosni i Hercegovini tako da sam kontaktirao matično sjedište svoje Banke Raiffeisen Bank International i pitao ih kako mogu dostavljati detaljne informacije svojih klijenata na što su mi ljudi odgovorili da nemaju uvid u radnje koje vrši Raiffeisen Banka u BIH i tako su moju primjedbu i potražnju za objašnjenjem proslijedili nadležnima u RB BIH.

Eto ako ima neko stručan nek mi objasni kada Banka i po kom osnovu može dostavljati detaljne informacije svojih klijenata, kao što su lični podatci i transakcije.

Gledajući pravilnik RB International nigdje ne piše da će bez znanja klijenta ili obavještavanja svojih klijenata nakon ili posle zahtjeva nadležnog organa dostaviti te podatke onome ko potražuje.

Sve mi miriše i na kršenje osnovih pravila o privatnosti i zaštiti podataka koje korisnik usluga ima kod Banke.
sandra01

#2364 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

freeelancer wrote:Zaboravih reći, nije mi bilo jasno kako nadležni organi po kojem zakonu i pravilniku mogu potraživati lične informacije klijenata u raznim bankama u Bosni i Hercegovini tako da sam kontaktirao matično sjedište svoje Banke Raiffeisen Bank International i pitao ih kako mogu dostavljati detaljne informacije svojih klijenata na što su mi ljudi odgovorili da nemaju uvid u radnje koje vrši Raiffeisen Banka u BIH i tako su moju primjedbu i potražnju za objašnjenjem proslijedili nadležnima u RB BIH.

Eto ako ima neko stručan nek mi objasni kada Banka i po kom osnovu može dostavljati
detaljne informacije svojih klijenata, kao što su lični podatci i transakcije.

Gledajući pravilnik RB International nigdje ne piše da će bez znanja klijenta ili obavještavanja svojih klijenata nakon ili posle zahtjeva nadležnog organa dostaviti te podatke onome ko potražuje.

Sve mi miriše i na kršenje osnovih pravila o privatnosti i zaštiti podataka koje korisnik usluga ima kod Banke.
Radi se na tome....samo malo strpljenja.
Do tada ti mozes zaobici i banku i direktno poslati upit na :
Austrian Financial Market Authority (Finanzmarktaufsicht – FMA) for all banking transactions. Details regarding complaints
are available on the FMA website http://www.fma.gv.at (Consumer -> Complaints and Points of Contact).
freeelancer

#2365 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

@sandra01

Ne trošio ja više svoje vrijeme, to sam uradio kontaktirao ih eto čisto informativno da vidim šta će reći.

Svejedno i da neko utvrdi neko kršenje nešto, ovdje to ne možeš izvesti na pravedan put, treba biti svjestan svoje okoline, države u kojoj živimo.
Junuz_Juka

#2366 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:@sandra01

Ne trošio ja više svoje vrijeme, to sam uradio kontaktirao ih eto čisto informativno da vidim šta će reći.

Svejedno i da neko utvrdi neko kršenje nešto, ovdje to ne možeš izvesti na pravedan put, treba biti svjestan svoje okoline, države u kojoj živimo.
Predat' ćeš se bez borbe :o ? To upravo oni i žele i još samo kada bi platio i razgulio iz BiH ti bi bio najbolji :izet: . Oni i računaju na tvoje pare, idu izbori, valja to sve finansirat'.

Drug moj, daj svoj doprinos, pa koliko možeš. Uskoro ide mail, biće ovdje objavljen, da pošaljemo bankama izvan BiH. Ima nas dosta pogođeno ovim, nisi sam, hajd da se probamo suprostavit' ovoj nepravdi.
Hakiz

#2367 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

freeelancer wrote:Zaboravih reći, nije mi bilo jasno kako nadležni organi po kojem zakonu i pravilniku mogu potraživati lične informacije klijenata u raznim bankama u Bosni i Hercegovini tako da sam kontaktirao matično sjedište svoje Banke Raiffeisen Bank International i pitao ih kako mogu dostavljati detaljne informacije svojih klijenata na što su mi ljudi odgovorili da nemaju uvid u radnje koje vrši Raiffeisen Banka u BIH i tako su moju primjedbu i potražnju za objašnjenjem proslijedili nadležnima u RB BIH.

Eto ako ima neko stručan nek mi objasni kada Banka i po kom osnovu može dostavljati detaljne informacije svojih klijenata, kao što su lični podatci i transakcije.

Pitati i ako treba prijaviti u agenciji za zaštitu ličnih podataka.

http://www.azlp.gov.ba
sandra01

#2368 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Junuz_Juka wrote:

Predat' ćeš se bez borbe :o ? To upravo oni i žele i još samo kada bi platio i razgulio iz BiH ti bi bio najbolji :izet: . Oni i računaju na tvoje pare, idu izbori, valja to sve finansirat'.

Drug moj, daj svoj doprinos, pa koliko možeš. Uskoro ide mail, biće ovdje objavljen, da pošaljemo bankama izvan BiH. Ima nas dosta pogođeno ovim, nisi sam, hajd da se probamo suprostavit' ovoj nepravdi.
:thumbup: E to!!!
freeelancer

#2369 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Junuz_Juka wrote:

Drug, iskreno ne vrijedi se boriti u ovoj državi, ko ti je podrška a da nisi u političkoj stranci?
Ja ću i probati sa advokatom da ne platim tu sumu koja u mom slučaju za period od 2015 do 2017 nije mala ali ako ne urodi plodom pomiriti se sa sudbinom isplatiti harač i spakovati kofere (mada i trenutno pakiram se).

Što se tiče tog maila, ja sam već napisao kao što rekoh pozamašan mail matičnom sjedištu svoje banke gdje su mi rekli ovako:

"Thank you for your email.

We hereby confirm the reception of your complaint.

Kindly be informed that Raiffeisen Bank International is not involved in the daily activities of Raiffeisen Bank in Bosnia and Herzegovina and we regret to inform you that we cannot help you further from a Headquarters’ perspective.

Therefore, we have forwarded your email to our responsible colleagues in Raiffeisen Bank Bosnia, who will have a look into the matter and revert back to you directly.

Thank you for your understanding.

Kind regards
RBI Group Complaints Management"

Ne znam šta da ti kažem više..
freeelancer

#2370 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Da dodam da je moj mail na Engleskom jeziku dostavljen uredu za zaštitu podataka Raiffeisen Banke u glavno sjedište.
joe_black

#2371 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by joe_black »

Nema se ovdje sta puno polemisati, treba traziti alternativne nacine naplate iz inostranstva i druge kanale kako bi se ovoj sugavoj drzavi umjesto poreza dala ..cina, a ne porez pa makar to i kostalo...
Nema veceg sevapa nego .bat ovu drzavu:)
TheHound

#2372 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:46, edited 1 time in total.
Junuz_Juka

#2373 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:Da dodam da je moj mail na Engleskom jeziku dostavljen uredu za zaštitu podataka Raiffeisen Banke u glavno sjedište.
Koji email? Ako nas veći broj pošalje na tu adresu možda obrate pažnju
Junuz_Juka

#2374 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

TheHound wrote:Raspitajte se malo kod svojih kolega freelancera kako su oni uspjeli placati porez u zadnjih par godina, a vi kao niste mogli iako ste htjeli :D
Moglo se, samo je trebalo malo truda zbog nesposobnosti salterusa u PU.
Informiši se drug a nemoj hlupetat'. Nije moglo. Pročitaj moj post:

porez-na-dohodak-na-freelancing-t149424 ... #p14829481
freeelancer

#2375 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

TheHound wrote:Raspitajte se malo kod svojih kolega freelancera kako su oni uspjeli placati porez u zadnjih par godina, a vi kao niste mogli iako ste htjeli :D
Moglo se, samo je trebalo malo truda zbog nesposobnosti salterusa u PU.
Pa druze, šta sam ja trebao uraditi kada sam otišao da kažem evo hoću da platim a oni mi kažu ne možeš ne znamo šta ćemo.

Jesam li možda trebao objaviti oglas "freelancere koji si platio porez javi mi se edukuj mene i ovog poreznog sluzbenika"?
Post Reply