Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Floyd_666

#2051 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

neon-x wrote:Zakon se primjenjuje od 2009. nad vecinom obveznika u FBiH i nad svim onim freelancerima koji su citali zakon i placali porez podnoseci godisnju prijavu.

PU iz tehnickih ili drugih razloga na a srecu freelancera nije do sada vrsila kontrolu nad njima i po prvi put je to sada u mogucnosti i cini. Poklone uredjuju kantonalni zakoni i nemaju veze sa Zakonom o dohotku iz 2009. i to nece niko na kraju ni oporezovati.

Slazem se ja da ima milion zamjerki na sve ovo ali treba pokusati biti objektivan i iskren prije svega prema sebi pa onda prema svima ostalima. Ako se nastavi ovako kukati napamet garantujem da ce freelanceri na kraju izgubiti podrsku svih ostalih a to im nikako nije u interesu. Realno, 14% je porezna oaza, bez obzira na sve moguce primjedbe i zamjerke ovoj drzavi. Za sve prije 2015. su amnestirani radi porezne zastare a dohodovale su se stotine miliona, to garantiram.

Hajmo se malo uozbiljiti.
Kako da se uozbilijmo kad ti selektivno potenciras clanove i stavove zakona na koji se PUF poziva? Trebam li ja ignosirati svoje zakonsko pravo na poslovni rashod i licni odbitak? Trebam li ignorisati nejasnoce koje se ticu zdravstvenog osiguranje koje niti zelim niti mi je potrebno? Trebam li platiti sve namete koje mi natovare na ledja samo da bih se solidarisao sa vama koji primate prosjecnu platu?

I ti i ovaj ExNihilo trabunjate o nekoj ozbilji i prosjecnoj plati i tome kako je 1000 KM ipak iznad prosjeka. Trebam li ja sad sebi izmisliti neke namete samo da bih na kraju mjeseca dobio prosjecnu platu i time imao pravo na diskusija sa vama? Ja svojim danonocnim radom mogu zaraditi 5 prosjecnih plata u toku jednog mjeseca i spreman sam platiti porez koji me zakonski sljeduje tek nakon sto mi se priznaju svi rashodi koji me takodjer zakonski sljeduju.
Floyd_666

#2052 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

.
Last edited by Floyd_666 on 25/07/2018 16:17, edited 1 time in total.
Floyd_666

#2053 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

.
Last edited by Floyd_666 on 25/07/2018 16:17, edited 1 time in total.
Rimes87

#2054 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

neon-x wrote:Poklone uredjuju kantonalni zakoni i nemaju veze sa Zakonom o dohotku iz 2009. i to nece niko na kraju ni oporezovati.
Izvini što te citiram, nije pitanje direktno tebi upućeno, ali zar nije neko rekao ovdje da je dobio poziv neko (iz Srebrenika, meni se čini) ko je primao poklone i da mora platiti? Ili sam ja to pogrešno skužio. Nemam vremena listati nazad pa zato pitam.

A, to što ti kažeš si u potpunosti u pravu. Ne treba kmečati na svaku, već na bitne stvari, tipa ovih 4% na zdravstveno i nepriznavanje 20% rashoda (odjednom). Isto tako, treba i neke ljude razumjeti - oni zarađuju novac preko neta, nisu plaćali porez (iznenadili bi se koliko ljudi nije imalo pojma o tome da se treba plaćati) i sada se od njih nešto potražuje retroaktivno, ne mogu oni izmisliti taj novac. Nije svako bio u mogućnosti štekati - život je život hebga, a sigurno da niti jedan freelancer (osim onih koji imaju i stalno zaposlenje) ne može dići kredit da otplati to. Samo bi mu se razvalili smijati u banci. I u tome leži srž problema - kako da ti ljudi dođu do novca koji se potražuje od njih? Jedini način je da PU im izađe u susret i dopusti plaćanje na rate. Ako mogu sportski kolektivi koji su dužni i bogu i narodu, mogu i obična fizička lica.
PeroVelikiZdero

#2055 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

neon-x wrote:Zakon se primjenjuje od 2009. nad vecinom obveznika u FBiH i nad svim onim freelancerima koji su citali zakon i placali porez podnoseci godisnju prijavu.

PU iz tehnickih ili drugih razloga na a srecu freelancera nije do sada vrsila kontrolu nad njima i po prvi put je to sada u mogucnosti i cini. Poklone uredjuju kantonalni zakoni i nemaju veze sa Zakonom o dohotku iz 2009. i to nece niko na kraju ni oporezovati.

Slazem se ja da ima milion zamjerki na sve ovo ali treba pokusati biti objektivan i iskren prije svega prema sebi pa onda prema svima ostalima. Ako se nastavi ovako kukati napamet garantujem da ce freelanceri na kraju izgubiti podrsku svih ostalih a to im nikako nije u interesu. Realno, 14% je porezna oaza, bez obzira na sve moguce primjedbe i zamjerke ovoj drzavi. Za sve prije 2015. su amnestirani radi porezne zastare a dohodovale su se stotine miliona, to garantiram.

Hajmo se malo uozbiljiti.
Evo ja sam prije 2 godine pokusao registrirsti dodatnu djelatnkzt sa mogucnoscu izvoza, rekli su mi da ne mogu.
Nedaju mi da legalno radim, sta sada?
Indigont

#2056 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

gaius wrote:20% rashoda je priznato zakonom neovisno od toga je li prihod iz bih ili iz inostranstva.
Mogu oni pisati u pravilniku šta god hoće ali sve moje prijave, kao i do sada, će ići:

Dohodak = prihod - 20%
Zdravstveno = Dohodak x 4%
Osnovica za porez = Dohodak - Zdravstveno
Porez = Osnovica za porez x 10%

Baš kao što stoji u AUG-1031..

Plaćao do sada tako i nisu imali primjedbi. Plaćaću i od sad pa bujrum neka krenu na mene.

A ovo retroaktivno, folovi golovi, to je bio oporezovan prihod i ranije, a sva ova frka je obično neznanje ili predizborno preseravanje ravno onom šminkanju trotoara.
Ali ovaj tvoj obrazac izgleda vrijedi samo za ugovor o djelu

Obrazac AUG-1031
Akontacija poreza po odbitku za
povremene samostalne djelatnosti

Od
1) Vrsta prijave (označiti odgovarajuće polje)
a) Povremene samostalne djelatnosti - ugovor o djelu
b) Autorski honorari

Da li taj ugovor o djelu moraš priložiti ko neki dokaz? Može li on biti i iz inostranstva?

Mislim taj obrazac http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_int2.pdf je super za freelancere jer u njemu ima i kolona za rashode koji su po zakonu priznati (iako u kasnije nastalom pravilniku nisu nit ima kolona za rashode u akontaciji za dohodak iz inostranstva AMS - 1035). Zakon i pravilnik ne smiju biti u kontradikciji.

hmmm, a ovaj tvoj AUG-1032 ima i kolonu 15) Penzijsko i invalidsko osiguranje na teret isplatioca (Krajnja suma kolona 11 x 0,06), kako si to riješio? Jel tvoj isplatilac u BIH i jel on to platio? Naš isplatilac to ne može uplatiti jer je iz inostranstva.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2057 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

PeroVelikiZdero wrote: Evo ja sam prije 2 godine pokusao registrirsti dodatnu djelatnkzt sa mogucnoscu izvoza, rekli su mi da ne mogu.
Imas li pisanu potvrdu da su ti naveli da ne trebas placati porez?
512MB

#2058 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

reufjaha wrote:Ako je ovo protivno pravilima , nema veze blokirajte me al sam sretan da ce bar par ljudi vidjet ovo i pridruzit nam se

https://www.facebook.com/groups/204180190242836/

Vidimo se ;)
Super, taman da vas porezna ima svijuH na okupu :lol:
gaius

#2059 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gaius »

Indigont wrote:
gaius wrote:20% rashoda je priznato zakonom neovisno od toga je li prihod iz bih ili iz inostranstva.
Mogu oni pisati u pravilniku šta god hoće ali sve moje prijave, kao i do sada, će ići:

Dohodak = prihod - 20%
Zdravstveno = Dohodak x 4%
Osnovica za porez = Dohodak - Zdravstveno
Porez = Osnovica za porez x 10%

Baš kao što stoji u AUG-1031..

Plaćao do sada tako i nisu imali primjedbi. Plaćaću i od sad pa bujrum neka krenu na mene.

A ovo retroaktivno, folovi golovi, to je bio oporezovan prihod i ranije, a sva ova frka je obično neznanje ili predizborno preseravanje ravno onom šminkanju trotoara.
Ali ovaj tvoj obrazac izgleda vrijedi samo za ugovor o djelu

Obrazac AUG-1031
Akontacija poreza po odbitku za
povremene samostalne djelatnosti

Od
1) Vrsta prijave (označiti odgovarajuće polje)
a) Povremene samostalne djelatnosti - ugovor o djelu
b) Autorski honorari

Da li taj ugovor o djelu moraš priložiti ko neki dokaz? Može li on biti i iz inostranstva?

Mislim taj obrazac http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_int2.pdf je super za freelancere jer u njemu ima i kolona za rashode koji su po zakonu priznati (iako u kasnije nastalom pravilniku nisu nit ima kolona za rashode u akontaciji za dohodak iz inostranstva AMS - 1035). Zakon i pravilnik ne smiju biti u kontradikciji.

hmmm, a ovaj tvoj AUG-1032 ima i kolonu 15) Penzijsko i invalidsko osiguranje na teret isplatioca (Krajnja suma kolona 11 x 0,06), kako si to riješio? Jel tvoj isplatilac u BIH i jel on to platio? Naš isplatilac to ne može uplatiti jer je iz inostranstva.
Pio prijavio 0 jer je to obaveza isplatioca koji nije iz bih pa za njega n3 vrijedi nas propis.
Zdravstveno je obaveza primaoca dohodka ionako samo kod domaćeg angažmana to u tvoje ime obustavlja i plaća isplatilac.

Nikakav ugovor nisu tražili ali su dobili pojasnjenje angažmana. I ovo što freelanceri rade je ugovor o djelu po zoo. Da nisu htjeli primiti dobili bi prijavu poštom i uplatu pa neka vide šta će s njom.

AMS obrazac je protivan zakonu. Ali obaveza postoji to je vrlo jasno i to od 2009.
PeroVelikiZdero

#2060 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Nema brige ljudi, nasi novci idu na nove zaposlene u poreznoj upravi.
Upravo u vecernjem gledam natjecaj za rad u poreznoj upravi.
haha, nevjerojatno

evo link na sliku

https://ibb.co/mP0TzT
Last edited by PeroVelikiZdero on 25/07/2018 21:08, edited 1 time in total.
PeroVelikiZdero

#2061 Re: Porez na dohodak na freelancing?

un1ted wrote:
PeroVelikiZdero wrote: Evo ja sam prije 2 godine pokusao registrirsti dodatnu djelatnkzt sa mogucnoscu izvoza, rekli su mi da ne mogu.
Nisu mi naveli da ne moram placati porez nego su mi rekli da ne mogu otvoriti obrt za izvoz.
Znaci teoretski ja ne mogu uopce nista u inizemstvo prodavat jer nema u nas takvog obrta.
Jedina mogucnost je otvaranje firme, ali to ze mene neodrzivo a i za vecinu malih preproavaca.

Mi smo jos u 15 stoljecu.
Indigont

#2062 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

gaius wrote:
Pio prijavio 0 jer je to obaveza isplatioca koji nije iz bih pa za njega n3 vrijedi nas propis.
Zdravstveno je obaveza primaoca dohodka ionako samo kod domaćeg angažmana to u tvoje ime obustavlja i plaća isplatilac.

Nikakav ugovor nisu tražili ali su dobili pojasnjenje angažmana. I ovo što freelanceri rade je ugovor o djelu po zoo. Da nisu htjeli primiti dobili bi prijavu poštom i uplatu pa neka vide šta će s njom.

AMS obrazac je protivan zakonu. Ali obaveza postoji to je vrlo jasno i to od 2009.
Izgleda da je najpametnije fakat ovako kako ti uplacujes. Samo mi nije jasno kako si izbjegao i uplatu za zdravstveno. Kolona u AUG-1031 kaze Zdravstveno osiguranje na teret osiguranika (kolona 11 x 0,04)

Znaci ti samo uplatis 10% na "prihod minus rashod", zanemariš kolonu za zdravstveno i penziono i to je to?
freelancerusk

#2063 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

PeroVelikiZdero wrote:
un1ted wrote:
Nisu mi naveli da ne moram placati porez nego su mi rekli da ne mogu otvoriti obrt za izvoz.
Znaci teoretski ja ne mogu uopce nista u inizemstvo prodavat jer nema u nas takvog obrta.
Jedina mogucnost je otvaranje firme, ali to ze mene neodrzivo a i za vecinu malih preproavaca.

Mi smo jos u 15 stoljecu.
Meni su jednom rekli da nelegalno poslujem, kako da onda plaćam porez, da se moram hitno registrovati kao DOO

:lol: :lol: :lol:
neon-x

#2064 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Floyd_666
Zamijenio si me sa nekim ili nisi citao ovo sto pisem. Ovo se i mene direktno tice kao i sve ostale. Svi na prvom mjestu se brinemo o svojoj guzici i zato i jesam aktivan na ovoj temi. Dakle, slazem se s tobom, legitimni zahtjevi poput nejasnoca oko rashoda, licnog odbitka, zdravstva da, a zahtjevi prema PU da se u sustini ne postuje zakon nikako ne.

Rimes87
Ne poznajem stvarno kantonalne zakone ali neko je objasnio negdje vec da se ovi porezi na poklone odnose na klix vece iznose. Dakle vec dvije manje uplate po zakonu se ne oporezuju. Tu ima i raznih stvari jos od stepena srodstva onih koji daju poklone itd.. Cisto sumnjam da ce neko ovo stvarno revnosno oporezivati.

Potpuno se slazem s tobom za sve ove stvari koje si nabrojao i to su neke stavke s kojima se treba ici u zahtjevima prema vlastima. Pogotovo za ljude koji su zaradili neke manje iznose da se vidi da im se izvadi porezna kartica i prizna licni odbitak. Medjutim vidjeli smo u obavijesti PU da idu sa kontrolama dohodaka iznad 10000 i to samo PayPal-a sad za sad sto je opet neka cifra iz koje se ima sta oporezovati uz omogucivanje isplate na rate.

PeroVelikiZdero
Prijatelju s tobom iskreno suosjecam, pogotovo jer sam i sam u slicnoj situaciji gdje sam imao ozbiljnijih rahoda i do 40% jer sam se bavio pored freelancingom i biznisom koji zahtjeva i ulaganje. Kao i ti sam htio otvoriti obrt ali me vec knjigovodja odbio od te ideje jer obrti ne mogu izvoziti dok se doo cinio preskupim i preglomaznim za ovakvu djelatnost pogotovo u to vrijeme.

Medjutim i tada kao i sada sam bio svjestan aktuelnih zakona i obaveze placanja poreza i da ce jednog dana se to sigurno morati platiti. Realno opet ovih 14% poreza na ukupne prihode su manji od svih troskova koje bih imao sa doo a mozda i sa obrtom.

Pokusavam samo biti objektivan koliko je to moguce i mislim da samo realnim zahtjevima mozemo urediti ovo kako treba za ubuduce.
krajisnik_bih

#2065 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by krajisnik_bih »

neon-x wrote: Medjutim i tada kao i sada sam bio svjestan aktuelnih zakona i obaveze placanja poreza i da ce jednog dana se to sigurno morati platiti. Realno opet ovih 14% poreza na ukupne prihode su manji od svih troskova koje bih imao sa doo a mozda i sa obrtom.

Pokusavam samo biti objektivan koliko je to moguce i mislim da samo realnim zahtjevima mozemo urediti ovo kako treba za ubuduce.
Slazem se sa tobom ovo oko zdravstva ( retroaktivno naplacivati koliko je zakonito ) te nepriznavanja 20% rashoda je definitivno smjer po kojem se mora ici jer su legitimni.
PeroVelikiZdero

#2066 Re: Porez na dohodak na freelancing?

neon-x wrote: Prijatelju s tobom iskreno suosjecam, pogotovo jer sam i sam u slicnoj situaciji gdje sam imao ozbiljnijih rahoda i do 40% jer sam se bavio pored freelancingom i biznisom koji zahtjeva i ulaganje. Kao i ti sam htio otvoriti obrt ali me vec knjigovodja odbio od te ideje jer obrti ne mogu izvoziti dok se doo cinio preskupim i preglomaznim za ovakvu djelatnost pogotovo u to vrijeme.

Medjutim i tada kao i sada sam bio svjestan aktuelnih zakona i obaveze placanja poreza i da ce jednog dana se to sigurno morati platiti. Realno opet ovih 14% poreza na ukupne prihode su manji od svih troskova koje bih imao sa doo a mozda i sa obrtom.

Ma da i zelim DOO otvoriti ne mogu jer sam u radnom odnosu. Ne mogu otvoriti doo na sebe ako sam u radnom odnosu.

Svaka zemlja u okruzenju ima godinama sve ovo rijeseno, zivimo u 21 stoljecu gdje se sve odvija preko interneta.
Velika vecina ljudi bi sigurno otvorila dodatni obrt ili nesto da im se omoguci, placali bi porez, evo i ja zelim placati ali da je sve regulirano.
Ovako oni mene tjeraju da idem u sivu zonu.
Po njima je najbolje da nitko u drzavi nista ne pokusava dodatno zaraditi
victom

#2067 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Siva zona je uvijek loša stvar.Ni vamo ni tamo.
Na crno je zato zakon.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
Haris.ba

#2068 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Doo ne mozes otvoriti ako si drzavni sluzbenik. Ili imas duga za prekrsaje. :mrgreen:
gaius

#2069 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gaius »

Indigont wrote:
gaius wrote:

Izgleda da je najpametnije fakat ovako kako ti uplacujes. Samo mi nije jasno kako si izbjegao i uplatu za zdravstveno. Kolona u AUG-1031 kaze Zdravstveno osiguranje na teret osiguranika (kolona 11 x 0,04)

Znaci ti samo uplatis 10% na "prihod minus rashod", zanemariš kolonu za zdravstveno i penziono i to je to?
pa platio sam zdravstveno. Pio nisam.
Kod mene je poprilično visoka cifra tako da sam provjerio radi sebe. Inače savjetujem druge i uvijek sam sa suprotne strane poreznicima.

Dakle poprilično sam kvalifikovan za ovu priču. Ovo je oporezivo i što bi sad radnik koji ima platu 500 km plaćao jadnik a ostali ne bi. Treba plaćati poreze a glas se diže na izborima i protestima. Nije problem ovih 10 posto nego što alternative nema. Sve od zla oca od gore matere. Nestrucni neobrazovani pokvareni lopovi. Zelenim alternativa neko niksic zvani kako ću voditi državu ako brata n3 mogu zaposliti. Ili konsultant? Ili zeleni.

Ili ova iz hdz dodiku da procente. Stvarno smo žalosno i jadni ko nas vodi. Još me kozaric pozitivno iznenadio. Bosnje beskičmenjaci daj malo pasaluka i to je to.
Indigont

#2070 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Zbunila me ova recenica "Zdravstveno je obaveza primaoca dohodka ionako samo kod domaćeg angažmana to u tvoje ime obustavlja i plaća isplatilac. " a kazes da si platio 4% za zdravstveno.

A ovo 4% za zdravstveno kod povr. samostalnih djelatnosti, dal je postojalo u zakonu prije aprila 2018?
gaius

#2071 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gaius »

Indigont wrote:Zbunila me ova recenica "Zdravstveno je obaveza primaoca dohodka ionako , samo kod domaćeg angažmana to u tvoje ime obustavlja i plaća isplatilac. " a kazes da si platio 4% za zdravstveno.
Fali mi zarez. Eto ga gore u quote tako da je sad jasnije.

Jeste postojalo je samo u zakonu o doprinosima a ne u zakonu o porezu na dohodak.
Last edited by gaius on 25/07/2018 18:35, edited 1 time in total.
Steph

#2072 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

PeroVelikiZdero wrote:Nema brige ljudi, nasi novi idu na nove zaposlene u poreznoj upravi.
Upravo u vecernjem gledam natjecaj za rad u poreznoj upravi.
haha, nevjerojatno

evo link na sliku

https://ibb.co/mP0TzT
:lol: :lol: :lol: :lol:

Evo posla za forumske moraliste
stobasja

#2073 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by stobasja »

bosanka hercegovic wrote:
Znaci tebi su rekli ovih 20% rashoda mi moramo dokazati? Po toj logici isprintas taj clan zakona odneses dole i to je to umanjis si prihod za 20% prema tom zakonu i racunas zdravstvo i porez? Da ga ne racunas nikako je suludo. Sto se ovdje ne pozivaju na zakon ili pravilnik da nemamo pravo na ovo nego samo kazu obrazac nije predvidio?
Meni je naprosto nevjerovatno nešto što ovdje pročitam.....rashod od 20% se ne mora dokazavati, moraš dokazivati rashod samo ako se odlučiš na metod obračunavanja rashoda na osnovu dokumentacije....i ako si se odlučio na rashod u procentualnom iznosu onda 5 godina nemaš pravo preći na ovaj drugi obračun rashoda po dokumentaciji....( mada za ovaj ugovor o djelu imaš samo propisanih 20% rashoda koji ti se priznaju)

zato prije nego krenet u poreznu dobro iscitajate Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima, Zakon o poreznoj upravi, Zakon o upravnom postupu...i podzakonske akte...markirajte čalnove koje se onose na vas slučaj...i uvijek kada vam nešto nalazu...pitajte....moliću lijepo da mi kažete po kojem članu, kojeg zakona sam ja to obavezan učiniti...

PS
Očito su u poreznu upravu nazaposljavali ove sa brzinskim školama...ja neki dan u sudu vadim neku potvrdu i stručna saradnica u sudu hoće da su Zakon o cestama i Zakon o cestovnom prijevozu stvari zapravo jedan te isti zakon, džaba moje pozivanje da su izasli u različitim službenim novinama...ona ne da preda se' ....ona je vlast :-)
Kao što sam već rekla, ja prodajem handmade artikle i imam realne troškove materijala za svaki proizvod + shipping + naknade za web platformu itd. ali nemam većinu računa iz 2015.,2016. pa ni 2017.g. kojima bih dokazala rashode, što sam i navela u upitu koji sam poslala PU. Vjerovatno su zato napisali da moram dokazati da njihovo određivanje porezne obaveze nije ispravno (a to je ukupan prihod s Paypala), i da trebam predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ću dokazivati svoju poreznu obavezu. Za one prihode za koje nemam dokumentaciju uzet će kao osnovu iznos dobiven od banke. 20% rashoda u mojoj verziji uopće ne postoji, koliko rashoda uspijem dokazati toliko će mi priznati ako sam dobro shvatila.
heat3

#2074 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by heat3 »

512MB wrote:
reufjaha wrote:Ako je ovo protivno pravilima , nema veze blokirajte me al sam sretan da ce bar par ljudi vidjet ovo i pridruzit nam se

https://www.facebook.com/groups/204180190242836/

Vidimo se ;)
Super, taman da vas porezna ima svijuH na okupu :lol:
Bas mi je cudno zasto ljudi ovo rade. Vecina se nada da im nece stici koverta i da ce ih zaobici, a onda se pridruze grupi gdje svako moze da vidi njihove podatke...
heat3

#2075 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by heat3 »

Henry Chinaski wrote:Ovo je dobra prilika da se jedan dobar dio populacije koji do sad nije glasao i mislio je da problemi u državi nisu njihovi konačno probudi i izađe na glasanje.
Dok su drkali penzionere i radnike, vi ste smatrali da ste nedodirljive hadžije koje ne interesuje politika. Sad znate da nije pa se uzdam u vašu izlaznost u oktobru.
Ma nista od ovog. Sta su to tacno penzioneri i radnici dobili od glasanja? Kada su bili u problemima, i njima su stranke obecavale rjesenja, a pogledaj ih gdje su sad. Nesto sumnjam da ce SDP, ako dodje na vlast, jednostavno da kaze: "Necemo mi da uzimamo ovih 10% od freelancera, ipak mi njih volimo, pa zasto bismo uzeli milione KM?"

Na kraju krajeva, ne moze od nas niko da garantuje da ovo sve i nije pocela od SDP-a ili neke druge stranke koja zeli da iskoristi nasu muku da bi dobila glasove. Ne znamo mi sta se desava iza zastora, ali znam da od mene glas nece da dobiju. Mozda jesam tvrdoglav, ali koliko se god ja slagao sa Damirom, vjerujem da svi znamo cilj njegovih videa.

Vidjet cemo kako ce se sve ovo zavrsiti, ali sumnjam da ce nama pomoci ikakva stranka.
Post Reply