Kako da se uozbilijmo kad ti selektivno potenciras clanove i stavove zakona na koji se PUF poziva? Trebam li ja ignosirati svoje zakonsko pravo na poslovni rashod i licni odbitak? Trebam li ignorisati nejasnoce koje se ticu zdravstvenog osiguranje koje niti zelim niti mi je potrebno? Trebam li platiti sve namete koje mi natovare na ledja samo da bih se solidarisao sa vama koji primate prosjecnu platu?neon-x wrote:Zakon se primjenjuje od 2009. nad vecinom obveznika u FBiH i nad svim onim freelancerima koji su citali zakon i placali porez podnoseci godisnju prijavu.
PU iz tehnickih ili drugih razloga na a srecu freelancera nije do sada vrsila kontrolu nad njima i po prvi put je to sada u mogucnosti i cini. Poklone uredjuju kantonalni zakoni i nemaju veze sa Zakonom o dohotku iz 2009. i to nece niko na kraju ni oporezovati.
Slazem se ja da ima milion zamjerki na sve ovo ali treba pokusati biti objektivan i iskren prije svega prema sebi pa onda prema svima ostalima. Ako se nastavi ovako kukati napamet garantujem da ce freelanceri na kraju izgubiti podrsku svih ostalih a to im nikako nije u interesu. Realno, 14% je porezna oaza, bez obzira na sve moguce primjedbe i zamjerke ovoj drzavi. Za sve prije 2015. su amnestirani radi porezne zastare a dohodovale su se stotine miliona, to garantiram.
Hajmo se malo uozbiljiti.
I ti i ovaj ExNihilo trabunjate o nekoj ozbilji i prosjecnoj plati i tome kako je 1000 KM ipak iznad prosjeka. Trebam li ja sad sebi izmisliti neke namete samo da bih na kraju mjeseca dobio prosjecnu platu i time imao pravo na diskusija sa vama? Ja svojim danonocnim radom mogu zaraditi 5 prosjecnih plata u toku jednog mjeseca i spreman sam platiti porez koji me zakonski sljeduje tek nakon sto mi se priznaju svi rashodi koji me takodjer zakonski sljeduju.