financiranje vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
DaysleepeR

#51 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

musa_2004 wrote:
DaysleepeR wrote:e ovo je tema samo za klanje

realno oko ovoga niko od ljudi uključenih u diskusiju ništa ne može promijeniti samo se bezveze ljudi svađaju

polako bolan.
zasto za klanje? sta se nesmije o necemu popricati i staviti u pitanje?

pogotovo sa pogledom kako je to u "urednijim" drzavama sredjeno pa bi se moglo nesto i preuzeti i nauciti.
naravno da od nas na forumu nemoze niko direktno nista promjeniti, ali nije razlog da se ne postavi to u pitanje.. i mozda jednog dana jedan politicar bude imao muda da to uzme kao temu za razmatranje :mrgreen:
ma može se pričati civilizirano. ali pošto kod nas kakvi smo strasti ključaju vrlo brzo, odmah se pretvori u katastrofu.

juče je izašla hutba reisa za zekat u kojoj on kaže da se neće primit zekat ako se ne uplati u IZ. a s druge strane nema šanse da se prati gdje bi te pare otišle. i koliko sam vidio na facebooku po statusima raja koja su vjernici su pravo ljuti zbog ovog.

kad bi vjernici finansirali svoje vjerske zajednice, vjeruj mi da bi ovi dobro pazili gdje će te pare otići. a i vjernici bi tražili da vide gdje su pare.

to je jedan funkcionalan način.

drugo je što kod nas strasti kako već rekoh ključaju pa ću ja dobit odgovor tipa "ma ja odmah vi o ukidanju vjere, ukinimo sve" itd. itd. :D

zato kažem tema osjetljiva, ne može se ništa promijeniti, samo se ljudi kolju međusobno
musa_2004

#52 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

iceman2010 wrote:
To, to. U potpunosti se slazem. Samo kao u uredjenim drzavama. Kao recimo u Francuskoj. Da Hodze i svestenike prikacimo na budjet. Plata kao i ucitelju :D

pogresna informacija.
Njemacki linkovi:

http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchenste ... te_Staaten

http://www.kath.de/quodlibe/kircsteu.htm

Za francusku kaze:
75% der kirchlichen Einnahmen kommen aus Sammlungen und Spenden; das letzte Viertel stammt aus einem freiwilligen Beitrag für den Unterhalt des Klerus; er wird mit ein Prozent des Einkommens empfohlen, aber nur von 45% der zur Zahlung gemahnten Katholiken entrichtet. Eine der Folgen: Die Pfarrer verdienen oft weniger, als den staatlich garantierten Mindestlohn für Arbeitnehmer.
--------------------------------------------

Odvojena je crkva od drzave sto se tice financiranja, od katholika se trazi da se plati 1% poreza za njih, sto samo 45% njih placa pa sa tim se u vecini slucajeva desava da je plata popa ISPOD propisanog francuskog minimuma.

nice try :dance:
tumb

#53 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

vaučer wrote:
MUNAFIK wrote: Vjerske zajednice su jako vazne drustvene institucije, i podrska u radu tim institucijama je bitna za svako drustvo, i to nema nikakve veze sa bolnicama, industrijom, ekonomijom, poljoprivredom i svem ostaklom sto je izuzetno vazno i bitno za jedno drstvo i drzavu, a sto kod nas ne funkcionise kako treba...
Ne, nisu.
Vjerske zajednice nisu javne institucije i to itakako ima veze sa školama i bolnicama jer je zbog ovih miliona u mafijaškim džepovima klera manje novca za škole i bolnice. Ja ne želim da se mojim porezom financiraju privatne zabave a vjerske ustanove to jesu. Ili sam se probudio u vjerskoj državi a da nisam ni svjestan? Nitko vam ne brani da vjerujete u šta god hoćete ali bome vas ja neću plaćati.
vjerske institucije nisu javne institucije???? Probudi se
tumb

#54 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

Zna li neko kako je u Danskoj po pitanju ovoga?
tumb

#55 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

DaysleepeR wrote:
musa_2004 wrote:
DaysleepeR wrote:e ovo je tema samo za klanje

realno oko ovoga niko od ljudi uključenih u diskusiju ništa ne može promijeniti samo se bezveze ljudi svađaju

polako bolan.
zasto za klanje? sta se nesmije o necemu popricati i staviti u pitanje?

pogotovo sa pogledom kako je to u "urednijim" drzavama sredjeno pa bi se moglo nesto i preuzeti i nauciti.
naravno da od nas na forumu nemoze niko direktno nista promjeniti, ali nije razlog da se ne postavi to u pitanje.. i mozda jednog dana jedan politicar bude imao muda da to uzme kao temu za razmatranje :mrgreen:
ma može se pričati civilizirano. ali pošto kod nas kakvi smo strasti ključaju vrlo brzo, odmah se pretvori u katastrofu.

juče je izašla hutba reisa za zekat u kojoj on kaže da se neće primit zekat ako se ne uplati u IZ. a s druge strane nema šanse da se prati gdje bi te pare otišle. i koliko sam vidio na facebooku po statusima raja koja su vjernici su pravo ljuti zbog ovog.

kad bi vjernici finansirali svoje vjerske zajednice, vjeruj mi da bi ovi dobro pazili gdje će te pare otići. a i vjernici bi tražili da vide gdje su pare.

to je jedan funkcionalan način.

drugo je što kod nas strasti kako već rekoh ključaju pa ću ja dobit odgovor tipa "ma ja odmah vi o ukidanju vjere, ukinimo sve" itd. itd. :D

zato kažem tema osjetljiva, ne može se ništa promijeniti, samo se ljudi kolju međusobno
Da znas propise o zekatu znao bi da je reis upravu. Sto se tice toga gdje novac ide,to treba i mora da se zna.
vaučer

#56 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

tumb wrote:
vaučer wrote: vjerske institucije nisu javne institucije???? Probudi se
Budan sam.

Vjera je privatna stvar, klub istomišljenika kojem se pristupa neobavezno.
Koliko znam u BIH ne postoji državna vjera, kad bude postojala nek je država i plaća.
U međuvremenu im nije dosta licemjerja i zla koje su kao medijatori nemira na ovim prostorima napravili nego bi još i vampirski cuclali novac od države.
DaysleepeR

#57 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

tumb wrote: Da znas propise o zekatu znao bi da je reis upravu. Sto se tice toga gdje novac ide,to treba i mora da se zna.

a eto za neke vjernike nije.

trebali bi se vi prvo između sebe dogovorit šta je prihvatljivo a šta ne. isto kao što se svaki proizvod razdradi do kraja prije nego počne marketinška kampanja.
Last edited by DaysleepeR on 02/08/2012 17:17, edited 1 time in total.
tumb

#58 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

vaučer wrote:
tumb wrote:
vaučer wrote: vjerske institucije nisu javne institucije???? Probudi se
Budan sam.

Vjera je privatna stvar, klub istomišljenika kojem se pristupa neobavezno.
Koliko znam u BIH ne postoji državna vjera, kad bude postojala nek je država i plaća.
U međuvremenu im nije dosta licemjerja i zla koje su kao medijatori nemira na ovim prostorima napravili nego bi još i vampirski cuclali novac od države.
Ti si u dubokom snu.
U BiH imas drzavne religijske zajednice,vec sam napisao na nekoj temi,bez obzira koliko se neki bunili,uvijek u svijetu ce se postovati prava vjerskih zajednica,uzimat ce se u obzir njihove potrebe,njihovi interesi,pomagat ce se vjerske zajednice,tako da no sikiriki.
O kakvom zlu pricas?
DaysleepeR

#59 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

tumb wrote: Ti si u dubokom snu.
U BiH imas drzavne religijske zajednice,vec sam napisao na nekoj temi,bez obzira koliko se neki bunili,uvijek u svijetu ce se postovati prava vjerskih zajednica,uzimat ce se u obzir njihove potrebe,njihovi interesi,pomagat ce se vjerske zajednice,tako da no sikiriki.
O kakvom zlu pricas?
blagosiljanje topova, tenkova i Škorpiona u ratu je zlo. opet je ta vjerska zajednica na budžetu koji ti plaćaš. ;)

nisi razmislio.
musa_2004

#60 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

tumb wrote:Zna li neko kako je u Danskoj po pitanju ovoga?
po ovoj stranici
http://www.sonderborgkommune.dk/germanS ... sc_lang=de

kaze:
"sowie Kirchensteuer an die dänische Volkskirche. Sie haben die Möglichkeit, sich durch Austritt aus der Volkskirche von der Kirchensteuer zu befreien."

sto bi znacilo da je kao i u njemackoj/austriji/svicarskoj i drugim zemljama.
ako se prijavis (ili ne ispises, kao vjernik te i te religije placas porez za crkvu sa ostalim porezom).

favorizirana solucija..
DaysleepeR

#61 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

odlična solucija, tu bi se recimo vidjelo koliko ima pravih vjernika.

međutim to ne odgovara vjerskim zajednicama koje se vole bacat ciframa koje ne odgovaraju stvarnom stanju, a ovako ne bi mogle.

inače

Norveška ukinula službenu državnu religiju
Norveška je iznenadila mnoge kada je njen parlament doneo novi ustavni amandman kojim će odvojiti crkvu od države.
Ova država je rešila da umanji značaj crkve u javnom životu kao i postojanje službene religije.
Norveška postaje sekularna i država više neće biti odgovorna za imenovanje biskupa i crkvenih starešina, preneo je 24sata.hr.
- Ova odluka je istorijska i za crkvu i za norveške političare - izjavio je Svein Harberg, portparol Odbora za crkvu, obrazovanje i istraživanje.
Odluku su jednoglasno podržali i članovi Hrišćansko demokratske stranke i Konzervativne stranke.
Last edited by DaysleepeR on 02/08/2012 17:25, edited 1 time in total.
musa_2004

#62 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

O kakvom zlu pricas?

samo nagadjam.. ali mozda misli da smo se u proslom ratu upravo podjelili po tim vjerskim objektima (to jest definisali protivnika i protivnik nas)...
nisam cuo da je bilo.. oni sa parnim kucnim brojevima, protiv onih sa neparnim il tako nesto.
ali mozda uopste nije ni to mislio.

ovdje se neradi o postivanju i ne postivanju nicega, nego iskljucivo o financiranju vjerskih zajednica.
sa pogledom na brojeve u bih, i poredjenjem sa ... recimo razvijenim zemljama.
vaučer

#63 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

O kakvom zlu pricas?
Aha, baš sam u snu.
Prije u nekoj noćnoj mori.

Ako mislite prodavati maglu i dogmu i od tog zarađivati samo naprijed, nitko vam ne brani nikakva prava, prakticirajte kakve god vjere hoćete, koliko god nazadne i licemjerne bile. Prava nikome nisu uskraćena i poštuju se ali nećete bome NA BUDŽETSKOM NOVCU. Crkva nek se slobodno prijavi na natječaje za koje treba opravdati uložena sredstva i nek uzme taj novac transparentno, ali o tom se ovdje ne radi, već o upumpavanju nekontroliranog novca u crkve sa svih strana troglavog nacionalističkog čudovišta koje kasnije pred izbore huška i podgrijava.

O kakvom zlu?
Smješno.
tumb

#64 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

vaučer wrote:
O kakvom zlu pricas?
Aha, baš sam u snu.

Ako mislite prodavati maglu i dogmu i od tog zarađivati samo naprijed, nitko vam ne brani nikakva prava, prakticirajte kakve god vjere hoćete, koliko god nazadne i licemjerne bile. Prava nikome nisu uskraćena i poštuju se ali nećete bome NA BUDŽETSKOM NOVCU. Crkva nek se slobodno prijavi na natječaje za koje treba opravdati uložena sredstva i nek uzme taj novac transparentno, ali o tom se ovdje ne radi, već o upumpavanju nekontroliranog novca u crkve sa svih strana troglavog nacionalističkog čudovišta koje kasnije pred izbore huška i podgrijava.

O kakvom zlu?
Smješno.
Da vidim sto necemo!
A sto se tice 'upumpavanja' novca,bolje ti je da se brines za nelegalne stvari,korupciju,kriminal,pronevjera i sl,nego da se brines za legalne stvari
nosara

#65 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

tumb wrote:
vaučer wrote:
O kakvom zlu pricas?
Aha, baš sam u snu.

O kakvom zlu?
Smješno.
Da vidim sto necemo!
A sto se tice 'upumpavanja' novca,bolje ti je da se brines za nelegalne stvari,korupciju,kriminal,pronevjera i sl,nego da se brines za legalne stvari
blagosiljanje topova, tenkova i Škorpiona u ratu je zlo. opet je ta vjerska zajednica na budžetu koji ti plaćaš. ;)
tumb

#66 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

musa_2004 wrote:
O kakvom zlu pricas?

samo nagadjam.. ali mozda misli da smo se u proslom ratu upravo podjelili po tim vjerskim objektima (to jest definisali protivnika i protivnik nas)...
nisam cuo da je bilo.. oni sa parnim kucnim brojevima, protiv onih sa neparnim il tako nesto.
ali mozda uopste nije ni to mislio.

ovdje se neradi o postivanju i ne postivanju nicega, nego iskljucivo o financiranju vjerskih zajednica.
sa pogledom na brojeve u bih, i poredjenjem sa ... recimo razvijenim zemljama.
Glupo je tako razmisljati,to sto neko pripada nekoj religijskoj skupini i radi nesto ne znaci da je problem u religiji,ni jedna religija svijeta (koliko ja znam) se ne zasniva na nekom zlu ili bilo cemu losem,svaka se bori za mir,suzivot i toleranciju. Hoces reci da ateisti nisu branili svoj dom? Mislis da je amerika na bliskom istoku zbog vjere? Glupo je generalizovati i traziti krivca tamo gdje ga nema.
Jay Gatsby

#67 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Jay Gatsby »

Ako se iz budžeta finansiraju npr. političke stranke (čitaj, raznorazni lezihljebovići i ublehaši), sportski klubovi i ko sve ne, neka daju šta i vjerskim zajednicima. Nisu ni gori ni bolji od mase drugih što su na kazanu.
tumb

#68 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

tumb wrote:
vaučer wrote: Aha, baš sam u snu.

O kakvom zlu?
Smješno.
Da vidim sto necemo!
[/quote]
rat je vanredna okolnost,a to blagosivljanje je vise politicko nego religijsko
nosara

#69 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

tumb wrote: rat je vanredna okolnost,a to blagosivljanje je vise politicko nego religijsko
Poenta je da se i te "dobrice" finansiraju iz iste kese kao i ostale vjerske zajednice...

Ja iz principa ne bih uzeo te pare... :)
Jay Gatsby

#70 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Jay Gatsby »

vaučer wrote:
O kakvom zlu pricas?
Aha, baš sam u snu.

O kakvom zlu?
Smješno.
To sve reci politici i političarima. Politika je širom otvorila vrata uticaju religije.
DaysleepeR

#72 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

tumb wrote: rat je vanredna okolnost,a to blagosivljanje je vise politicko nego religijsko
ovo ti je prijatelju jako dobar odgovor.

niko se iz svih vjerskih zajednica od rata pa naovamo nije promijenio, isti su tu ljudi, kao i političke opcije koje su ih tada plaćale da blagosiljaju koljače. i nijedna vjerska zajednica nije imuna na to. makar to bilo par mjeseci, ali je IZ itekako koketirao sa koljačima iz El Mudžahida.

i isti ljudi su i dalje tu. i nemaš nikakvu garanciju da i današnje upute od strane vjerskih zajednica nisu političke, čak štaviše, to ni ne kriju.
tumb

#73 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

DaysleepeR wrote:

niko se iz svih vjerskih zajednica od rata pa naovamo nije promijenio, isti su tu ljudi, kao i političke opcije koje su ih tada plaćale da blagosiljaju koljače. i nijedna vjerska zajednica nije imuna na to. makar to bilo par mjeseci, ali je IZ itekako koketirao sa koljačima iz El Mudžahida.

i isti ljudi su i dalje tu. i nemaš nikakvu garanciju da i današnje upute od strane vjerskih zajednica nisu političke, čak štaviše, to ni ne kriju.
Prijatelju nemoj dzaba pricati da ni jedna vjerska zajednica nije imuna na to,zna se ko je blagosiljao ratne zlocince.
IZ i El Mudzahid pronadji vezu,ja je nikad ni cuo ni vidio. Politika i religija? :-)
Gojeni H

#74 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Gojeni H »

DaysleepeR wrote:

Ko je iz IZ koketirao sa El-Mudzahidom?
Sta je lose s El-Mudzahidom? Jos jedna od niza lazi o mudzahidima i El-Mudzahidu. I kao i prije na ovom forumu, od ljudi koji niti su kad sreli pripadnika El-MUdzahida a kamoli ratovali s njima.
El-Mudzahid je sinonim za jedinicu pri cijem pomenu se ledila krv u zilama cetnika i ustasa.
Izazov. Neka mi bilo ko navede dokaz ili svjedocenje gdje je El-Mudzahid silovao neku zenu, ubio starca ili dijete civile. Bujrum.
Kada budu samozvani multi-kulti spremni onoliko dati za ovu zemlju i ovaj narod koliko je bio El-Mudzahid neka se onda jave. 57 dobitnika zlatnih ljiljana i srebrnog stita s macevima je izbaceno iz ove zemlje samo zato da bi se neki kancelarijski moljac dodvorio nekoj evropskoj ka.ini. Stid nas i sram bilo.
Izvinjavam se administraciji i casnim forumasima na off-topicu.
Gojeni H

#75 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Gojeni H »

Smatram da se vjerske zajednice mogu i trebaju dijelom finansirati iz budzeta.
Naravno iznos treba da bude srazmjeran ekonomskoj snazi zemlje. Takodje, ako drzava da novac ona bi takodje trebala biti u mogucnosti da provjeri gdje se taj novac i trosi.
Iskreno sam iznenadjen iznosom za Federaciju. Cisto sto to sunce nit' je ogrijalo mene niti dzemat ciji sam clan.
Sve smo morali do sada sami, a opstina je moza nekad dala neki iznos koji je bio veoma mali, ali hvala im.

Neko je vec spomenuo da se iznose strasno kategoricne izjave i stavovi. Mislim da se mora pronaci srednji put.
Mene SFF plaho ne interesuje, ali prihvatam da interesuje dobar broj ljudi u zajednici u kojoj zivim tako da mi ne pada tesko sto se to finansira i od mojih para.
Mislim da se isto tako treba prihvatiti da ulaganje u vjerske "stvari" neke clanove nase zajednice interesuje mnogo vise od pozorista, takmicenja u broju poljubaca na korzou u Tuzli itd. Znaci nekakvo zajednicko razumijevanje u razlicitostima.
Post Reply