financiranje vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
musa_2004

#1 financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

Pozdrav

naleti na ovaj dokument: http://www.cpi.ba/images/stories/CPI/rekap_vz.pdf

Radi se o izvjestaju (koliko su brojevi dostupni, mada jedan povelik dio fali (znaci brojevi su jos veci) financiranja vjerskih zajednica:

(Zadnji brojevi zaokruzeni)

2010:

BRCKO: 550 000 + 850 000 = 1 400 000 = 1.4 Mil

RS: 1 740 066 + 764 000 + 1 196 039 = 3 700 105 = 3.7MIL

FBIH: 2 794 829 + 1 686 458 + 14 575 158 = 19 056 445 = 19MIL

TOTALNO 2010: 1.4 + 3.7+ 19 = 24.1Mil

2011:

BRCKO: 200 000 + 1 228 000 = 1 428 000 = 1.4Mil

RS: 1 930 390 + 630 000 + 644 500 + 50 000 = 3 204 940 = 3.2 Mil

FBIH: 2 587 697 + 5 645 000 + 12 676 567 = 20 909 264 = 21Mil.

TOTALNO 2011: 1.4 + 3.2 + 21 = 25.6 Mil

Znaci za 2010 godinu dalo se preko 24 Miliona, za 2011 preko 25 Miliona maraka za vjerske zajednice iz "normalnog" budzeta.

Normalni budzet govorim zato jer se financira iz drugih prihoda (poreza) i neubraja se hodzarina ili sta se direktno placa.
Isto tako ovi porezni trosioci terete sve ljude/firme koji rade i dorpinosu punjenu budzeta.

U sredjenim drzavama (Njemacka, Svicarska, Austria koje sam provjerio na internetu) vjernici (pri prijavljivanju boravista u opstini) govore dali su vjernici, ako da, kojoj crkvi/grupaciji pripadaju onda im se na porez stavlja definisan broj % kao porez koji finansira njihovu vjersku zajednicu.

Sta mislite o tome? dali bi i u BiH trebali preci na taj model? Sta nebi bilo vise fer?

Isto tako pitam se dali je BiH u toj poziciji da iz svog "redovnog" budzeta financira vjerske zajednice
kad bi se toliko moglo u potrebnu infrastrukturu (struja, voda itd.), skole.. ili socialni/medicinski program investirati.

kad gledam da ljudi skupljaju pare da bukvalno ne umru i mogu sebi platiti operaciju.. jer im drzava nije u stanju to garantirati/omoguciti.. a vamo se milioni daju?

sta kazu vjernici na to? nevjerujem da imaju sta protiv, imali bi i vise nego slobodu i dalje placati porez za svoju vjersku zajednicu i tako je podrzavati bez da prisiljavaju druge da financiraju njihova uvjerenja?

zanima me isto tako zna li neko kako je bilo "prije"? mislim za vrjeme bivse drzave, kako je tada bilo uredjeno financiranje vjerskih zajednica?

PS: ili sam ja nesto skroz pogresno razumio i ovo ne ide iz redovnog budzeta?
tf2_spy

#2 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tf2_spy »

normalno da vjerskim institucijama ne treba davat pare iz budžeta. ako vjernici žele, neka sami plaćaju svoje duhovne pastire.
nemoguce vruce

#3 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nemoguce vruce »

tf2_spy wrote:normalno da vjerskim institucijama ne treba davat pare iz budžeta. ako vjernici žele, neka sami plaćaju svoje duhovne pastire.
Procitaj ustav BiH pa onda dalje mastaj :dance:
tf2_spy

#4 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tf2_spy »

nemoguce vruce wrote:
tf2_spy wrote:normalno da vjerskim institucijama ne treba davat pare iz budžeta. ako vjernici žele, neka sami plaćaju svoje duhovne pastire.
Procitaj ustav BiH pa onda dalje mastaj :dance:
jaoo, najjači su mi ovi koji hoće da ispadnu pametni, pa počnu pričat gluposti...
evo ti ustav bih, pa ti nađi kojim članom ustava je garantovano finansiranje vjerskih institucija iz budžeta..
http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BO ... NE_bos.pdf
Last edited by tf2_spy on 02/08/2012 13:57, edited 1 time in total.
vaučer

#5 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

Sramota ih nije.
MUNAFIK

#6 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by MUNAFIK »

Opet oni koji nisu vjernici bi vjernicima da odredjuju kako vjernici treba da zive i sta da rade...

Znam, znam... Vjera je privatna stvar, previse je dzamija, ne treba ni 1 KM da se daje vjerskim zajednicama, vjeri je mjesto medju 4 zida itd.. :zzzz:
bambina78

#7 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by bambina78 »

Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.
musa_2004

#8 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

MUNAFIK wrote:Opet oni koji nisu vjernici bi vjernicima da odredjuju kako vjernici treba da zive i sta da rade...

Znam, znam... Vjera je privatna stvar, previse je dzamija, ne treba ni 1 KM da se daje vjerskim zajednicama, vjeri je mjesto medju 4 zida itd.. :zzzz:
zamolio bih te za ozbiljnu diskusiju bez trolanja.
gdje vidis to?
zar nije bas sada obrnuta situacija da se svima na teret stavljaju vjerske zajednice ko zeli i ne zeli?

po tebi znaci nebi bilo fer da placa onaj koji zele, to koriste i to hoce da podrzavaju?
Comrad

#9 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Comrad »

Kod nas su vjerske zajednice toliko jake, da dosta ljudi i ne shvata koliko. Jednostavno kod nas ne postoji dovoljno jaka stranka, licnost koja bi uopste smjela predloziti ovakvo nesto. Jer bi automatski potpisala sebi poraz. Zato od ovoga nema nista.

To samo govori koliko smo netolerantni i koliko smo zaostali.

Niko ne zeli nikome da odredjuje kako da zivi, ali moramo jednom sa finansiranjem svega i svacega. Ili barem to staviti pod neku kontrolu. Jer ej gdje ces se ti uplitati u vjerske stvari, gdje se trosi novac i sl. Pa je li normalno da hodze imaju po 3 ili 4 hiljade platu. Halo bolan, kakav hodza, kakvi bakraci...

I evo sad otidjite u dzamiju, pitajte hodzu da vam da Kur'an. Samo nemojte zaboraviti ponijeti novcanik, jer ga necete dobiti besplatno...pa gdje onda idu ovi milioni, ako obicni smrtnik ne moze besplatno dobiti Kur'an, da ne govorim o necemu drugom (dzenaze itd. to se sve dodatno placa)
kojeime

#10 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by kojeime »

Ili probaj vjerskim zajednicama poceti uzimati porez. Ne mora sve, recimo oporezovati im "samo" novac koji zarade na sahranama i dzenazama...
MUNAFIK

#11 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by MUNAFIK »

bambina78 wrote:Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.
pa eto oni koje vjera ne zanima neka zamisle da njohov novac koji daju ide u neke druge svrhe, a ne za podrsku vjerskih zajednica, ako ce im biti lakse...

Niko nikoga ne tjera da daje novac za vjerske zajednice, kao sto niko nikoga ne tjera da daje novac na NVO sektor, pa opet se i jednima i drugima novac daje iz budzeta...

Ako cemo praviti neku podjelu, onda hajde da pravimo podjelu u svemu... Ja ne zelim da se mojim novcem, kroz budzet podrzava proizvodnja alkohola i da se finansiraju odredjene organizacije koje su potpuno suprotne mojim uvjerenjima, ne zelim da se tim novcem kupuju skupa vozila za predstavnike vlasti i da se placaju necija putovanja, nitizelim da se njim finansiraju nekakve svecanosti i proslave i slicne stvari itd... I kako cemo to sada raditi, da svako daje novac za sta zeli jel?

Vjerske zajednice su jako vazne drustvene institucije, i podrska u radu tim institucijama je bitna za svako drustvo, i to nema nikakve veze sa bolnicama, industrijom, ekonomijom, poljoprivredom i svem ostaklom sto je izuzetno vazno i bitno za jedno drstvo i drzavu, a sto kod nas ne funkcionise kako treba...
Last edited by MUNAFIK on 02/08/2012 14:15, edited 1 time in total.
iceman2010

#12 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

Ja predlazem da se napravi anketa kod sljedeceg popisa stanovnista ko ide u kino, ko u pozoriste, ko navija za koji sportski klub i sl. ida se na osnovu toga odrede porezi za te osobe :-) A vjernici inace, ne placaju poreze?
iceman2010

#13 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

bambina78 wrote:Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.
Ili da oni koje sport ne zanima ne finansiraju isti?
Heller

#14 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Heller »

Paraziti eto šta su treba ih oporezovat i ne davat im pare nikako, ako neki pojedinac smatra da im treba davat pare bujrum nek izvadi 50 KM iz svog džepa i nek im da. Te vjerske zajednice meni najvise lice na akonom zasticenu mafiju, interesuje me ako ja otvorim udruzenje Ateista hocemo li i mi morati porez plaćati. I jos me interesuje gdje te pare dalje ide u kad ih drzava da, na kakve Ray-Banke, BMW-e itd...
bambina78

#15 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by bambina78 »

iceman2010 wrote:
Naravno. Vrhunski sportisti se svakako sami finansiraju, a amaterske svako sebe neka finansira, kao uostalom i svaki hobi :thumbup:
musa_2004

#16 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

MUNAFIK wrote:
pa eto oni koje vjera ne zanima neka zamisle da njohov novac koji daju ide u neke druge svrhe, a ne za podrsku vjerskih zajednica, ako ce im biti lakse...

Niko nikoga ne tjera da daje novac za vjerske zajednice, kao sto niko nikoga ne tjera da daje novac na NVO sektor, pa opet se i jednima i drugima novac daje iz budzeta...

Ako cemo praviti neku podjelu, onda hajde da pravimo podjelu u svemu... Ja ne zelim da se mojim novcem, kroz budzet podrzava proizvodnja alkohola i da se finansiraju odredjene organizacije koje su potpuno suprotne mojim uvjerenjima, ne zelim da se tim novcem kupuju skupa vozila za predstavnike vlasti i da se placaju necija putovanja, nitizelim da se njim finansiraju nekakve svecanosti i proslave i slicne stvari itd... I kako cemo to sada raditi, da svako daje novac za sta zeli jel?

Vjerske zajednice su jako vazne drustvene institucije, i podrska u ratu tim institucijama je bitna za svako drustvo, i to nema nikakve veze sa bolnicama, industrijom, ekonomijom, poljoprivredom i svem ostaklom sto je izuzetno vazno i bitno za jedno drstvo i drzavu, a sto kod nas ne funkcionise kako treba...

Ti ocigledno nisi razumio da ako se financira iz "normalnog" budzeta da nemozes da ih ne financiras, auotmatski jedan dio tvojih para ide tamo.

Da mozda vidis razliku: financiranja politicara je obavezno za sviju jer bi taj isti politicar bih trebao raditi (i koristiti to auto, koje nebih trebalo biti skupo ali to je druga greska, nemozemo gresku A opravdati greskom B) za dobro nas sviju (sad druga prica sto su papci, ali tu smo sami sebi krivi) sto u vjerskim institucijama nije slucaj jer je u sluzbi eklsuzivno za jednu skupinu ljudi.

Neznam ni za jedan slucaj da se u BiH djeli alkohol Dzabe koji je napravljen u nekoj drzavnoj pivovari?!?!

i opet, ako se na jednom polju pravi greska.. nemoze se korektura napraviti sa istom greskom na drugom polju.. prema tome drzimo se teme.

Da su vjerske zajednice vazne drustvene institucije je upitno i za diskutirati, definitvno vjernicima jeste zato bi se i oni trebali pobrinuti za njihovo financiranje (kao u drugim naprednim zemljama.. za koje je samo za pozeliti da BiH bude i na 50% njihovog razvoja) a ne da se natrpaju svima na grbacu.
iceman2010

#17 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

Comrad wrote:Kod nas su vjerske zajednice toliko jake, da dosta ljudi i ne shvata koliko. Jednostavno kod nas ne postoji dovoljno jaka stranka, licnost koja bi uopste smjela predloziti ovakvo nesto. Jer bi automatski potpisala sebi poraz. Zato od ovoga nema nista.

To samo govori koliko smo netolerantni i koliko smo zaostali.

Niko ne zeli nikome da odredjuje kako da zivi, ali moramo jednom sa finansiranjem svega i svacega. Ili barem to staviti pod neku kontrolu. Jer ej gdje ces se ti uplitati u vjerske stvari, gdje se trosi novac i sl. Pa je li normalno da hodze imaju po 3 ili 4 hiljade platu. Halo bolan, kakav hodza, kakvi bakraci...

I evo sad otidjite u dzamiju, pitajte hodzu da vam da Kur'an. Samo nemojte zaboraviti ponijeti novcanik, jer ga necete dobiti besplatno...pa gdje onda idu ovi milioni, ako obicni smrtnik ne moze besplatno dobiti Kur'an, da ne govorim o necemu drugom (dzenaze itd. to se sve dodatno placa)
Hodza ima 3-4 milje platu?????? Izvor? Mogao si lupiti i 10-15 kad vec lupas.
Heller

#18 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Heller »

Prodaja alkohola i proizvodanja pune budžet kojim se finansiraju vjerske zajednice :mrgreen:
musa_2004

#19 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

iceman2010 wrote:
sjeti se onog artikla gdje se onaj mali bosanac morao vratiti sa takmicenja jer nisu imali 100 maraka za prenociti u zagrebu.. mislis na to financiranje?

svi sami sebe financiraju ( u 95% slucajeva) ili imaju sponzore koji su sami sebi nasli.
samoTEgledam

#20 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by samoTEgledam »

Nisam sjeo u bilo koje GRAS-ovo vozilo pa ima 15 godina, a opet moje pare idu GRAS-u. Nisam otišao doktoru ima 10 godina, pa opet moje pare idu zdravstvu. Nisam nikad ušao u Konjuh Živinice, pa opet vlada daje moje pare radnicima, ne znam gdje je Krivaja u Zavidovićima (smao sam čuo da postoji) pa opet moje pare idu Krivaji, ..., itd, itd.
Zato nek moje pare idu i vjerskim zajednicama. Premalo im se izdvaja, koliko su nam potrebne.
iceman2010

#21 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

musa_2004 wrote:
iceman2010 wrote:
sjeti se onog artikla gdje se onaj mali bosanac morao vratiti sa takmicenja jer nisu imali 100 maraka za prenociti u zagrebu.. mislis na to financiranje?

svi sami sebe financiraju ( u 95% slucajeva) ili imaju sponzore koji su sami sebi nasli.
Nemas ti pojma. Finansira drzava neke povlastene itekako.
vaučer

#22 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

MUNAFIK wrote: Vjerske zajednice su jako vazne drustvene institucije, i podrska u radu tim institucijama je bitna za svako drustvo, i to nema nikakve veze sa bolnicama, industrijom, ekonomijom, poljoprivredom i svem ostaklom sto je izuzetno vazno i bitno za jedno drstvo i drzavu, a sto kod nas ne funkcionise kako treba...
Ne, nisu.
Vjerske zajednice nisu javne institucije i to itakako ima veze sa školama i bolnicama jer je zbog ovih miliona u mafijaškim džepovima klera manje novca za škole i bolnice. Ja ne želim da se mojim porezom financiraju privatne zabave a vjerske ustanove to jesu. Ili sam se probudio u vjerskoj državi a da nisam ni svjestan? Nitko vam ne brani da vjerujete u šta god hoćete ali bome vas ja neću plaćati.
tf2_spy

#23 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tf2_spy »

bambina78 wrote:
iceman2010 wrote:
Naravno. Vrhunski sportisti se svakako sami finansiraju, a amaterske svako sebe neka finansira, kao uostalom i svaki hobi :thumbup:
hm, slažem se, uz jedno veliko ali.. naime, postoji zakon o sportu u bih, u okviru kojeg se nalazi član 65, koji kaže;

Član 65.
(Sredstva za finansiranje)
Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se:
a) od članarine,
b) iz budžetskih sredstava institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja,
c) od donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih lica,
d) iz prihoda od kamata i zakupnina,
e) od igara na sreću,
f) iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije,
g) iz drugih prihoda.

nađite mi ovo isto za vjerske institucije.
musa_2004

#24 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

samoTEgledam wrote:Nisam sjeo u bilo koje GRAS-ovo vozilo pa ima 15 godina, a opet moje pare idu GRAS-u. Nisam otišao doktoru ima 10 godina, pa opet moje pare idu zdravstvu. Nisam nikad ušao u Konjuh Živinice, pa opet vlada daje moje pare radnicima, ne znam gdje je Krivaja u Zavidovićima (smao sam čuo da postoji) pa opet moje pare idu Krivaji, ..., itd, itd.
Zato nek moje pare idu i vjerskim zajednicama. Premalo im se izdvaja, koliko su nam potrebne.
ti mora da se dobro zezas ako nevidis razliku izmedju javnog prevoznog sredstva, bolnice i crkve/dzamije
i vrsti njihove usluge i selektivnosti prema kome u istoj.
iceman2010

#25 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

tf2_spy wrote: hm, slažem se, uz jedno veliko ali.. naime, postoji zakon o sportu u bih, u okviru kojeg se nalazi član 65, koji kaže;

Član 65.
(Sredstva za finansiranje)
Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se:
a) od članarine,
b) iz budžetskih sredstava institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja,
c) od donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih lica,
d) iz prihoda od kamata i zakupnina,
e) od igara na sreću,
f) iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije,
g) iz drugih prihoda.

nađite mi ovo isto za vjerske institucije.
postoji zakon o sportu koji je usvojen?
Post Reply