Fimoza/sunecenje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

trinaesti

#26 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

a svedske novine se citaju. imal kakvih slika?
callmethebreeeze

#27 Re: Fimoza/sunecenje

Post by callmethebreeeze »

trinaesti wrote:a svedske novine se citaju. imal kakvih slika?
vazda u zivotu.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=478790

Manlig omskärelse minskar risken för män att smittas av hiv med 60 procent. När förhuden tas bort får viruset svårare att ta sig in i kroppen.

Rizik zarae hivom kod osunecenih muskaraca se smanjuje za 60 odsto. Kada se kozica skine virusu bude teze da udje u tijelo.
callmethebreeeze

#28 Re: Fimoza/sunecenje

Post by callmethebreeeze »

http://www.nytimes.com/2006/12/14/health/14hiv.html

evo i na engleskom, mislim da je isto istrazivanje.
trinaesti

#29 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

tak!
shuriken

#30 Re: Fimoza/sunecenje

Post by shuriken »

zbog fimoze se dijete (ili odrasli) obrezuje tj vrsi se crikumcizija i propisano je medicinskim indikacijama

sunecenje je vjerski obred i propisan je vjerom i obicajima

obrezivanje se ne placa, prizna socijalno
suncenje se placa

ima dosta slicnosti, ali nikako nije isto, nisu sinonimi
HiBreeD

#31 Re: Fimoza/sunecenje

Post by HiBreeD »

Sto se tice sunecenja ono bi trebalo da se obavlja u najranijoj dobi djeteta, znaci onda kada dijete nista ne pamti, kako ne bi imalo posljedice po psihu djeteta...

O prednostima koje se ocituju nakon odstranjivanja prepucija (kozice)nema potrebe govoriti, na prvom redu su higijena i zdravlje, a poslije toga dolazi estetika :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#32 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Bosanac sa dna kace »

ja kolko sam skonto kroz price mojih kolega Turaka sa faksa, najbolje je dijete capnut dok je malo, kad se nista ne sjeca.
kod Turaka je obicaj da ih oporezuju izmedju nekih 8-12 godina, men se cini svaki je imo traume....
nas su oporezali dok smo bili mali, a i moji burazeri su dali da im se djeca odma oporezu u prvom mjesecu i nije bilo nikakvih problema...

a to kolko ce se osjec kozice, vala ja kolko znam sa vjerskog stanovista bitno je ocaparit onolko kolko nece kasnije smetat tj. da se ne mora ponavljat opet isti postupak, mada bi volio da nam sad neko to malo s medecinske strane rastabiri. :)
HiBreeD

#33 Re: Fimoza/sunecenje

Post by HiBreeD »

mojgrad wrote:
Vozdra raja wrote:@Mamice

To sto se sada desava tvom sinu je najbolji dokaz zasto je najbolje djecake sunetiti preventivno kad im je samo nekoliko mjeseci. Kad se dijete osuneti dok je jos beba, lakse je i za bebu i za roditelje, otklanja se veliki broj vrlo mogucih infekcija, otklanja se mogucnost stvaranja fimoze i parafimoze, mogucnost zaraze HIV-om je drasticno manja, higijenu je daleko lakse odrzavati, i daleko je lakse za dijete i kasnije kada odraste...

Ovo prvi put cujem da se otklanja mogucnost zaraze HIV-om putem sunecenja hahahahahahahahaha

Procjenjuje se da se svake godine HIV-om zarazi 5 milijuna ljudi (u Africi), a naucnici vjeruju da bi se jednostavnom i jeftinom medicinskom intervencijom kojom se odstranjuje prepucij, bogat bijelim krvnim zrncima, glavnom metom HIV-a, taj broj mogao znatno smanjiti.

Već su ranija istraživanja pokazala da je AIDS najprisutniji u dijelovima Afrike u kojima se ne prakticira obrezivanje muškaraca.
mamica papucarka

#34 Re: Fimoza/sunecenje

Post by mamica papucarka »

Bosanac sa dna kace wrote:ja kolko sam skonto kroz price mojih kolega Turaka sa faksa, najbolje je dijete capnut dok je malo, kad se nista ne sjeca.
kod Turaka je obicaj da ih oporezuju izmedju nekih 8-12 godina, men se cini svaki je imo traume....
nas su oporezali dok smo bili mali, a i moji burazeri su dali da im se djeca odma oporezu u prvom mjesecu i nije bilo nikakvih problema...

a to kolko ce se osjec kozice, vala ja kolko znam sa vjerskog stanovista bitno je ocaparit onolko kolko nece kasnije smetat tj. da se ne mora ponavljat opet isti postupak, mada bi volio da nam sad neko to malo s medecinske strane rastabiri. :)
skoro mi pricaju dvije Turkinje da se kod njih djeca sunete od 6-12 godine :shock: To nisam znala
san darius

#35 Re: Fimoza/sunecenje

Post by san darius »

ma sve je to divno i krasno, razumijem i higijenske i religijske (mada mislim da su ovi drugi proizasli iz prvih, prakticnih, razloga) motive muslimana i zidova za rezanje cune, ali meni da netko barka ostrim predmetom oko cune, to mi onako budi poprilicnu jezu. drugim rjecima, bojim se - eto! mada znam, kad sam zivio u tropskim krajevima, dobar broj nemuslimana koji su se isli obrezati zbog higijenskih razloga (infekcije i sl.), a vec su bili odrasli, formirani ljudi. sjecam se da im je to bilo bolno iskustvo, te da su onda, neko vrijeme hodali okolo k'o king kong ili godzila, dok sam ja, zajedno s mojom cunom, skakutao k'o klokan.

meni nikad nije palo na pamet da rezem cunu (zato sto sam se plasio da ce mi je neki africki doktor greskom odrezat ili je mozda skratit za nekih 15 cm, a sta cu onda sa preostalih 16 cm?). ja sam svoju cunu redovito odrzavao, kupao i samponirao, podmazivao, radio generalke, vodio je na vecernje izlete, pazio s kim se druzi, a ponekad bih joj, kad nisam bio siguran u opcu klimu koja je oko nje vladala oblacio i kapuljacicu. cuna mi se lijepo oduzila (u smislu zahvalnosti, ne duzine, tu sam zadovoljan) , nikad nikakav problem nisam imao s njom, radi k'o sat, cim vidi(m) nesto interesantno odmah skoci, nikad nije ponavljala razred, ponekad bi cak dobila i pohvalu za svoje akcije, kad bi se umorila, rekla bi mi: 'stani, dariuse, ima li u tebi zerica duse?', ali nikad nije klonula i sta sad treba da je rezem. i don't think so. jedna je cuna u junaka!

san darius
Bosanac sa dna kace

#36 Re: Fimoza/sunecenje

sta bi sa dinom, kako je proso? :-)
modesti

#37 Re: Fimoza/sunecenje

Post by modesti »

Nisam pročitala sve odgovore, pa ako se šta ponovim, izvinite ;)

Moj je sin imao fimozu (to je upala koja se stvara ispod one kožice koja se skida sunećenjem, tj. cirkumcizijom). Nakon antibiotika, mazanja rivanolom, dakle, nakon što je upala prošla, sina smo i osunetili sa 1,5 godinom. Kod njega je razlog fimoze i sunećenja bio taj što mu se kožica nije mogla lijepo "navući" da operem kako treba. Tako i nastaje fimoza. Mi nismo dali da se suneti pod opštom anestezijom, išao je na lokalnu, radili smo na Klinici i recimo da sam zadovoljna. Najbitnije je, naravno, da je dijete OK. Relativno brzo je zaboravio nemio događaj sunećenja (nakon par mjeseci je potpuno zaboravio), a par sedmica mu nisam smjela ni pogledati ispod stomaka, odmah bi plakao :(

Ja ti želim puno strpljenja i malenom brz oporavak!
vjesticanametli

#38 Re: Fimoza/sunecenje

Post by vjesticanametli »

ja i muzek smo sina odveli na sunecenje kada je imao 4 mjeseca :-) bio jedan dan plakanja :( i "belaja" a popiskio je cijelu kucu :lol:
Šole

#39 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Šole »

Moj sin je bio stariji malo nešto od 1 godine. Sunetili ga u Hitnoj pomoći ujutro, a već je navečer je već skakao po kuči u mojoj potkošulji i zapišao čitav stan. Najbolniji je momenat bio kada je prvi put mokrio. Što kaže berber Skaka, "kad zapiša prvi put gotovo". Tu sam noć bio nočna smjena i kontao da ču to završiti bez da moljakam slobodnu smjenu i sl., međutim kad sam došao u bazu kažu mi idi se presvuci u civilku i idemo u Dizeldorf pa u Prištinu u deportaciju Albanaca. Tražili "policiju iz Sarajeva" i tako sam ja taj dan čitav bježao po Evropi. Žao mi je što taj dan nisam bio sa svojim sinom.
mamica papucarka

#40 Re: Fimoza/sunecenje

Post by mamica papucarka »

)a mi ga taman skinuli sa pelena :roll:

operacija je u utorak. Rekli su nam da ga dovedemo u 7 h, pa eto.... :roll: Trenutno je opsjednut svojom chunom, pa ne znam kako ce reagovat kad mu je capnu. Po cijeli dan skida gace i govori "Vidi, vevka chuna" :D (vidi, velika chuna :D )
vjesticanametli

#41 Re: Fimoza/sunecenje

ma nista ne brini :) jedan dan jeste kriza, jer place ali cim piski bice bolje i ne oblaci mu gacice i ne stavljaj mu pelene. :) i zapiskice ti kucu fino :lol: i etoooooooooooo
luciferino

#42 Re: Fimoza/sunecenje

Post by luciferino »

mamica papucarka wrote:)a mi ga taman skinuli sa pelena :roll:

operacija je u utorak. Rekli su nam da ga dovedemo u 7 h, pa eto.... :roll: Trenutno je opsjednut svojom chunom, pa ne znam kako ce reagovat kad mu je capnu. Po cijeli dan skida gace i govori "Vidi, vevka chuna" :D (vidi, velika chuna :D )
Mislim da ga ta opsjednutost cunom nikada neće proći :-D
Ma bice on ok. Ne brini se. I chuna mu u njega i on.
semmy

#43 Re: Fimoza/sunecenje

Post by semmy »

bit ce to ok..ne brini se..ja sam svog sa 5 mjeseci osunetila...plakala ja vise od njega kad smo ga doveli kuci poslije suneta, a on nista, malo oplako dok nije prvi put piskio ( meni u krilo ) i tad nabacio kez, kao sad mi je lakse briga me za tebe :lol: :lol:
Lesli Eldridž

#44 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Lesli Eldridž »

Kad sam ja sunetio svog "malog" od kožice sam dao da se izradi prostirka ispred kamina :D
luciferino

#45 Re: Fimoza/sunecenje

Post by luciferino »

Lesli Eldridž wrote:Kad sam ja sunetio svog "malog" od kožice sam dao da se izradi prostirka ispred kamina :D
Evo mamice, vidiš kako joj još i tepaju. Prva ljubav zaborava nema.
Ovaj je još i super...onaj drugi je svoju vodio u šetnju i pazio s kim se druži... :run:
Karabaja

#46 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Karabaja »

Sellam Alejkum.

Treba sunetiti. Treba.

Allahimanet.
vjesticanametli

#47 Re: Fimoza/sunecenje

jaoo ugledah zelena slova pa :shock: kontam nurija doso da zbori sta je on s malim radiJo :lol: :lol: :lol: :lol:
modesti

#48 Re: Fimoza/sunecenje

Post by modesti »

Mamice, nema veze što je u pelenama. I moj je bio još uvijek kad smo ga sunetili, samo sam uzela mali paket pelena broj veći da ga ne žulja. Nije uopšte bio go, nije se ni žalio. Taj dan je bio kenjkav ali što kažu ostali, već sutradan je skakao svima po glavi (a mi ga puštali :-D ). Mislim da je meni bilo gore 100 puta nego njemu.
Bosanac sa dna kace

#49 Re: Fimoza/sunecenje

@mamo skroji mu kakve dimijice pa ga u dimijice obuci da ti ne upisa kucu :D men se cini da u Bosni jos uvijek u nekim mjestima obuku dijete u zensku odjecu kad ga osunete, pogotovo u dimijice :D :-)
Vozdra raja :-)

#50 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Vozdra raja :-) »

Pa od utorka vise nece biti vevika :lol: :lol: :D

Fakat ne razumijem roditelja koji odugovlace sa time i one koji se misle da li da to urade. Toliko je dokaza da je to korisno, i toliko je uznapredovala tehnika i sigurnost zahvata, da zaista nema niti jednog razloga za neckanje oko toga.
Najbolje je kako to rade u USA. Par dana nakon rodjenjai odmah sunet.
Post Reply