Fimoza/sunecenje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mamica papucarka

#1 Fimoza/sunecenje

Post by mamica papucarka »

ja sam mislila da kod fimoze i sunecenja se otprilike jednako kozice skine, ali nije... :roll:
Sin ima 1. aprila zakazanu operaciju pod narkozom i ja najradije ne bih. Ali, on svakako ima uroloskih problema pa mora. Onda cemo ga i osunetit (ustvari, necemo mi nego hirurg ;-) )
Ima li ko iskustva??? Jel necije dijete proslo takvo sto???
Zna li iko koliko operacija trajeß?? rekli su mi da ce isti dan kuci, samo da ce ga poslije operacije zadrzat par sati na promatranju. Kako se to poslije odrzava??? Kazu da ce ga boljet :(
zena21

#2 Re: Fimoza/sunecenje

Post by zena21 »

koliko mu je godina? ja sam cula da je to bolje uraditi kad je dijete skroz malo...
Pasiflora

#3 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Pasiflora »

Da boljet ce ga i to jaaaaako. Moji su vristali kada je anestezija popustila. A glupost da je "bezbolnije" kada je djete malo odnosi se iskljucivo na to da djete nezna reci da ga boli i sto ga boli, pa je valjda roditeljima lakse.
Zahvat traje 10 - 15 min i zaista izgleda bezbolno sve dok anestezija traje. Ukupno oko 3 dana su moji bili u fazi oporavljanja. Radilo se o fimozi, kod jednoga za operaciju, a kod drugoga u pocetnoj fazi. Imali su tada 8 godina.
Neznam sto bih ti rekla, ali da sam znala koliko ce ih (doduse samo jedan dan) boliti....
trinaesti

#4 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

ma hajde ba. prezivjet ce. gledaj na to kao na jedan dan boli naspram dana, sedmica, mjeseci ili godina uroloskih problema.
mamica papucarka

#5 Re: Fimoza/sunecenje

malac ima 2 godine i osam mjeseci
zena21

#6 Re: Fimoza/sunecenje

Post by zena21 »

moj brat je osunetio sina kad je malom bilo 6 mjeseci... sve bilo gotovo za pola sata, cak i manje.. donijeli ga kuci isti dan.. taj dan je plakao cijeli dan... nakon toga jos para dana je bio kenjkav i gotovo...
nemoj se brinuti... sve ce biti dobro

sretno :kiss:
mamica papucarka

#7 Re: Fimoza/sunecenje

ja se sjecam kad su brata i rodjaka sunetili da je bilo dreke da bog sacuva. A i krvi... :( jos se u ono vrijeme radilo bez anestezije :D
trinaesti

#8 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

pravite dramu od onoga sto je u americi default vec godinama.

p.s. sjetih se Malika iz "oca..."
mamica papucarka

#9 Re: Fimoza/sunecenje

ma ova moja jedna mi je pricala da su njenog sina u Americi capnuli odmah cim se rodio. Jos dok je bio u bolnici.

Trinaesti, ne pravim dramu nego se informisem i pitam za iskustva. Nista vise. A da mi je zao, jest! Ebi ga, dijete mi je ;-)
mamica papucarka

#10 Re: Fimoza/sunecenje

trinaesti wrote:pravite dramu od onoga sto je u americi default vec godinama.

p.s. sjetih se Malika iz "oca..."

moja Muslimovicko, kada sam se ja sunetio, bilo je kozice da se mogao kaput sasit :lol:
Vozdra raja :-)

#11 Re: Fimoza/sunecenje

Post by Vozdra raja :-) »

@Mamice

To sto se sada desava tvom sinu je najbolji dokaz zasto je najbolje djecake sunetiti preventivno kad im je samo nekoliko mjeseci. Kad se dijete osuneti dok je jos beba, lakse je i za bebu i za roditelje, otklanja se veliki broj vrlo mogucih infekcija, otklanja se mogucnost stvaranja fimoze i parafimoze, mogucnost zaraze HIV-om je drasticno manja, higijenu je daleko lakse odrzavati, i daleko je lakse za dijete i kasnije kada odraste...

Zato mi zaista nije jasno Mamice i Sitno zasto se uopste mislite da li treba sunetiti dijete...? :?: :-?

A sto se tice same procedure; Traje oko 10-15 minuta, radi se pod lokalnom ili opstom anestezijom, zamladjivanje traje oko 5 dana, i nakon toga sve normalno -kao tek rodjeno!
Medjutim, postoji nekoliko nacina sunecenja; Obicno, lasersko, i djelimicno. Obicno sunecenje je kada doktor odsijece cijelu kozicu i zasije. Lasersko sunecenje je kada doktor odsijece cijelu kozicu ali ne upotrebljava koncic vec laser za spajanje ranice, neki kazu da je ovo bolje jer ne ostaje oziljak. Djelimicno sunecenje je kada se ne odsijece cijela kozica, vec samo vrsak(pipak). Ova metoda je vrlo popularna u Americi a polako pocinje i kod nas. U ovom slucaju dijete je osuneceno, ali ipak ima dovoljno kozice da prekriva cijelu glavicu, ali nedovoljno da stvara zatvor na vrhu. *Ova metoda je koristena kod sina moje sestre. Pa ako imas pitanja u vezi toga, slobodno pitaj na pp.

U Americi, gdje zivi vecina krscana, velika vecina djece se suneti odmah nakon rodjenja. Kod njih se to radi iz kulturoloskih, medicinskih, i prakticnih razloga.

Zato smatram da nemas nikakvog razloga da se brines. Kad mogu svi drugi djecaci da se sunete zasto ne bi mogao i tvoj.
Pa da bude pravi momcina! :-D
callmethebreeeze

#12 Re: Fimoza/sunecenje

Post by callmethebreeeze »

mamica papucarka wrote:ja sam mislila da kod fimoze i sunecenja se otprilike jednako kozice skine, ali nije... :roll:
Sin ima 1. aprila zakazanu operaciju pod narkozom i ja najradije ne bih. Ali, on svakako ima uroloskih problema pa mora. Onda cemo ga i osunetit (ustvari, necemo mi nego hirurg ;-) )
Zna li iko koliko operacija trajeß?? rekli su mi da ce isti dan kuci, samo da ce ga poslije operacije zadrzat par sati na promatranju. Kako se to poslije odrzava??? Kazu da ce ga boljet :(
ja sam se osunetio na kosevu kad sam imao osam ili devet godina. znam da su me morali vezati za krevetac jer sam, opijen anestezijom, psovao i derao se. bio sam "natecen" ( da ne idem u detalje, ali skontaces valjda :D ) jedno par dana, i osamucen. ali sam prezivio.
:D
mamica papucarka

#13 Re: Fimoza/sunecenje

Vozdra raja wrote:@Mamice

To sto se sada desava tvom sinu je najbolji dokaz zasto je najbolje djecake sunetiti preventivno kad im je samo nekoliko mjeseci. Kad se dijete osuneti dok je jos beba, lakse je i za bebu i za roditelje, otklanja se veliki broj vrlo mogucih infekcija, otklanja se mogucnost stvaranja fimoze i parafimoze, mogucnost zaraze HIV-om je drasticno manja, higijenu je daleko lakse odrzavati, i daleko je lakse za dijete i kasnije kada odraste...

Zato mi zaista nije jasno Mamice i Sitno zasto se uopste mislite da li treba sunetiti dijete...? :?: :-?

A sto se tice same procedure; Traje oko 10-15 minuta, radi se pod lokalnom ili opstom anestezijom, zamladjivanje traje oko 5 dana, i nakon toga sve normalno -kao tek rodjeno!
Medjutim, postoji nekoliko nacina sunecenja; Obicno, lasersko, i djelimicno. Obicno sunecenje je kada doktor odsijece cijelu kozicu i zasije. Lasersko sunecenje je kada doktor odsijece cijelu kozicu ali ne upotrebljava koncic vec laser za spajanje ranice, neki kazu da je ovo bolje jer ne ostaje oziljak. [b]Djelimicno sunecenje[/b] je kada se ne odsijece cijela kozica, vec samo vrsak(pipak). Ova metoda je vrlo popularna u Americi a polako pocinje i kod nas. U ovom slucaju dijete je osuneceno, ali ipak ima dovoljno kozice da prekriva cijelu glavicu, ali nedovoljno da stvara zatvor na vrhu. *Ova metoda je koristena kod sina moje sestre. Pa ako imas pitanja u vezi toga, slobodno pitaj na pp.

U Americi, gdje zivi vecina krscana, velika vecina djece se suneti odmah nakon rodjenja. Kod njih se to radi iz kulturoloskih, medicinskih, i prakticnih razloga.

Zato smatram da nemas nikakvog razloga da se brines. Kad mogu svi drugi djecaci da se sunete zasto ne bi mogao i tvoj.
Pa da bude pravi momcina! :-D
pa jel onda po propisima osunecen, ili postoji neko pravilo koliko se mora capnut it religioznih razloga.
Ovdje ljekari pitaju hocemo li po Muhamedovski, ili samo sto se mora :-)
Last edited by mamica papucarka on 19/03/2008 16:02, edited 1 time in total.
zena21

#14 Re: Fimoza/sunecenje

Post by zena21 »

callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote:ja sam mislila da kod fimoze i sunecenja se otprilike jednako kozice skine, ali nije... :roll:
ja sam se osunetio na kosevu kad sam imao osam ili devet godina. znam da su me morali vezati za krevetac jer sam, opijen anestezijom, psovao i derao se. bio sam "natecen" ( da ne idem u detalje, ali skontaces valjda :D ) jedno par dana, i osamucen. ali sam prezivio.

mogo si vala sacekati i na fax da krenes :oops: :D
trinaesti

#15 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

nema nista dok ga hodza ne osuneti :) ili ko onaj iz "Oca..." hehe

ja mislim da je bolje da se skine sve.

a ne da kasnije dovrsavaju posao.

btw nisam hodzu dzaba spomen'o. mene je jedan sunetio, pa me onda dr. kukolj dovrsavo :) hehehe
mamica papucarka

#16 Re: Fimoza/sunecenje

trinaesti wrote:nema nista dok ga hodza ne osuneti :) ili ko onaj iz "Oca..." hehe

ja mislim da je bolje da se skine sve.

a ne da kasnije dovrsavaju posao.

btw nisam hodzu dzaba spomen'o. mene je jedan sunetio, pa me onda dr. kukolj dovrsavo :) hehehe
gluho bilo :lol:
trinaesti

#17 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

gluho doba bilo :)

sta cu. moderan sam covjek. plasticna hirurgija ranih 80 :) zato imam fin profil :)
dacina_curica

#18 Re: Fimoza/sunecenje

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:ma ova moja jedna mi je pricala da su njenog sina u Americi capnuli odmah cim se rodio. Jos dok je bio u bolnici.

Trinaesti, ne pravim dramu nego se informisem i pitam za iskustva. Nista vise. A da mi je zao, jest! Ebi ga, dijete mi je ;-)
mamice, Dado je osunecen dan nakon sto se rodio...osunetio ga moj ginekolog, i procedura je trajala punih 15 minuta :-) ....rana je zarasla u roku od 7 dana i sve je proslo bez ikakvih komplikacija :) .....nemoj se brinuti, to je rutinski poduhvat :) ........ (btw. kupi malcu dobru igracku da mu smaknes bol sa uma.....igracke cuda cine :D )
callmethebreeeze

#19 Re: Fimoza/sunecenje

mamice, sta kazu ljekari? ima li nasih ljekara s kojima bi se mogla konsultovati?
na osnovu vlastitog iskustva ja mislim da je bolje sunetiti dok su mali, ali nemam pojma sta medicina kaze.
tech10

#20 Re: Fimoza/sunecenje

Post by tech10 »

dacina_curica wrote: mamice, Dado je osunecen dan nakon sto se rodio...osunetio ga moj ginekolog, i procedura je trajala punih 15 minuta :-) ....rana je zarasla u roku od 7 dana i sve je proslo bez ikakvih komplikacija :) .....nemoj se brinuti, to je rutinski poduhvat :) ........ (btw. kupi malcu dobru igracku da mu smaknes bol sa uma.....igracke cuda cine :D )
Moze li igrackica retroaktivno za one koji su to ranije obavili. :D
trinaesti

#21 Re: Fimoza/sunecenje

Post by trinaesti »

evo kupi meni teleskopski stativ za fotoaparat, pa onda ako treba idem i treci put. pod noz :)
mojgrad

#22 Re: Fimoza/sunecenje

Post by mojgrad »

Ovo prvi put cujem da se otklanja mogucnost zaraze HIV-om putem sunecenja hahahahahahahahaha
tech10

#23 Re: Fimoza/sunecenje

Post by tech10 »

Za mene iPhone. :D
zena21

#24 Re: Fimoza/sunecenje

Post by zena21 »

tech10 wrote:Za mene iPhone. :D

tebi cemo jednu lutku na napuhivanje :oops: :lol: :lol: :lol:

mamice, sorry na zachatavanju :-D
callmethebreeeze

#25 Re: Fimoza/sunecenje

mojgrad wrote:

Ovo prvi put cujem da se otklanja mogucnost zaraze HIV-om putem sunecenja hahahahahahahahaha
ne otklanja, ali je rizik puno manji da ces se zaraziti. jedno veliko naucno istrazivanje je to pokazalo, ja sam citao o rezultatim a u jednim svedskim novinama.
Post Reply