Feminizam - kako ga doživljavate

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stavrogin

#26 Re: Feminizam - kako ga do¾ivljavate

Post by stavrogin »

idic wrote:U razgovoru sa veæim brojem mu¹karaca stekla sam utisak da feminizam do¾ivljavaju kao vrlo negativno mi¹ljenje.

Neko uop¹teno tumaèenje feministkinja je da su to, citiram "isfrustrirane lezbejke, koje niko u ¾ivotu nije po¹teno kresno".
"Kad bi nai¹le na pravog mu¹karca onda bi zauvjek promijenile svoje nakaradno mi¹ljenje".

Da li zaista svi do¾ivljavate feminizam tako negativno ?

Da pojasnim, ja se lièno ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam emancipovana ¾ena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.
vecina zena su preglupe i nezainteresovane da ista temeljno skontaju o feminizmu.

ove druge se samo furaju na to dok ih neko dobro ne iskara, onda su samo lude za kurcem.

ili dok se ne dovedu u situaciju da materijalno zavise od muskarca, onda postanu konzervativne.
Glumica

Post by Glumica »

tako mi ....., da znas da si u pravu :oops: :D
stavrogin

#28 Re: Feminizam - kako ga do¾ivljavate

Post by stavrogin »

idic wrote:U razgovoru sa veæim brojem mu¹karaca stekla sam utisak da feminizam do¾ivljavaju kao vrlo negativno mi¹ljenje.

Neko uop¹teno tumaèenje feministkinja je da su to, citiram "isfrustrirane lezbejke, koje niko u ¾ivotu nije po¹teno kresno".
"Kad bi nai¹le na pravog mu¹karca onda bi zauvjek promijenile svoje nakaradno mi¹ljenje".

Da pojasnim, ja se lièno ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam emancipovana ¾ena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.
vecina zena su preglupe i nezainteresovane da ista temeljno skontaju o feminizmu.

ove druge se samo furaju na to dok ih neko dobro ne iskara, onda su samo lude za kurcem.

ili dok se ne dovedu u situaciju da materijalno zavise od muskarca, onda postanu konzervativne.
stavrogin

#29 Re: Feminizam - kako ga do¾ivljavate

Post by stavrogin »

Glumica

Post by Glumica »

izvini stavrogin, de mi jos jednom ponovi kakav je ono tacno onaj drugi tip
:D :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

ako se dobro sjecam, ima jedna prelijepa misao:
zena je napravljena od covjekovog rebra
nije napravljena od kosti noge da se po njoj gazi
niti od kosti glave, da bi bila nadmocna
vec od kosti rebra
koja je ispod ruke, da bi bila zasticena
i koja je blizu srcu, da bi bila voljena

a ima hadis koji kaze:
zena je od krivog rebra stvorena...pa ako ga pokusas ispraviti, ono ce puci, a ako ne pokusas, ostace krivo...

taj hadis pokazuje koliko ste vi zene delikatna i nepredvidiva bica, sa svim pozitivnim i negativnim stranama te delikatnosti
idic

#32 Re: Feminizam - kako ga doživljavate

Post by idic »

stavrogin wrote:
idic wrote:U razgovoru sa većim brojem muškaraca stekla sam utisak da feminizam doživljavaju kao vrlo negativno mišljenje.

Neko uopšteno tumačenje feministkinja je da su to, citiram "isfrustrirane lezbejke, koje niko u životu nije pošteno kresno".
"Kad bi naišle na pravog muškarca onda bi zauvjek promijenile svoje nakaradno mišljenje".

Da li zaista svi doživljavate feminizam tako negativno ?

Da pojasnim, ja se lično ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam emancipovana žena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.[/quote

:lol: :lol: :lol:

Pun pogodak......ko prstom u g....
Ergot

#33 Re: Feminizam - kako ga do¾ivljavate

Post by Ergot »

stavrogin wrote:

Neke stvari su tako duboke da se moraju najmanje tri puta postati da bi ih iko uopce registrirao.
sunchica

Post by sunchica »

Ma sta ste vi, strsni muskarci, bez nas, dragih zena...??!! :lol:
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

>Da pojasnim, ja se lično ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam >emancipovana žena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.

ja pa to je super vi zenske ste nezavisne a to i nama olaksava zivot jer smo i mi slobodniji i sa manje obaveza. :)

uglavnom pravila su da se za svaku dobivenu privilegiju mora nesto dati.

ipak stvar novca je ja kontam najvaznija, i dok feministkinje svojim idejama ne zadiru u novcani sustav sve je cool.

peace to you femme, bez vas se ipak moze
lin

Post by lin »

Eto ja sam relativno nova na forumu pa nemate pojma šta ću ja napisati :) ...

Imam osjećaj da ova diskusija ne vodi nikuda zato što nismo u startu jasno definisali šta je to feminizam. Da li govorimo o političkoj borbi za jednakost spolova (tj. u javnom životu: politika, plate, zaposlenje itd.)? Da li govorimo o osobnoj emancipaciji žene (tj. u njenom privatnom životu)? Da li govorimo o radikalnom feminizmu (tipa spalite grudnjake pobijte muškarce) ili o umjerenom frminizm (tipa nismo isti ali smo jednaki)?

PS Što se tiče muškaraca koji misle da su sve feministkinje "seksualno frustrirane": pa zar još uvijek postoje takvi primjeri "jačeg" spola?
stavrogin

Post by stavrogin »

Glumica wrote:izvini stavrogin, de mi jos jednom ponovi kakav je ono tacno onaj drugi tip

odkud tri puta?! :o jebes mi mater ako nisam jednom pritisno...
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

stavrogin wrote:
Glumica wrote:izvini stavrogin, de mi jos jednom ponovi kakav je ono tacno onaj drugi tip

ma mudar si ti, znas kome sta predloziti :D
Glumica

Post by Glumica »

nemoj da tvoju majku mijesamo u ovo :oops: :D
victory

Post by victory »

Image

Feministicki modni detalji Jesen 2004 u New Yorku 8-)
pitt

Post by pitt »

Feminizam - kako ga doživljavate
Kao nuzno zlo- sto rece jedna moja poznanica :?
Naime ona pripada malom krugu zena koje misle da je feminizam opravdan i "castan" pokret ali da u nekim stvarima pretjeruju. Pored toga strah ih je da ce sa "radikalizacijom" feminizma zene izgubiti neke od drazi od biti zena :roll:

[/quote]
victory

Post by victory »

Kao nuzno zlo- sto rece jedna moja poznanica
Upravo tako. Americkim feministkinjama se kao nuzno zlo, u sadasnje vrijeme, namece borba protiv religijskih konzervativaca olicenih u sve glasnijim i agresivnijim Bushovim i Ashcroftovim evangelistickim fanaticima i konzervativcima.
pitt

Post by pitt »

U pravu ste obadvoje.
U americi to jeste dosta izobliceno. Zene koje simpatisu feminizam ne govore o tome javno niti se izjasnjavaju najvise radi toga sto ce tipican americki muskarac reci da su kucke, lezbejke i sl. Ja mislim da je to najveca slabost feminizma, bar u americi. Ako KKK moze imati mitinge u po grada i siriti njihove nebuloze javno bez obzira sto ih svi smatraju grupom retardirane seoske omladine, zato bi uspjesnu i obrazovanu zenu bilo stid javno pricati o necemu sto se tice njenih prava? :-?
pitt

Post by pitt »

Pitt, liberalna pi*ko
(sto bi doktor Jeko rekao
Samo ti slusaj svog hecima i glasaj za W :D:D
manijak1

Post by manijak1 »

Šeha Pitt :D držite se teme :D :D
( zamislite još da sam Brisač :D pa će vam biti lakše )
pitt

Post by pitt »

Ja se drzim:D

Feministkinje su protiv W:

Image

Image
idic

Post by idic »

Victory je sve shvatio. Ljubacpo za to

Nema veze feminizam sa sminkom, napucanim grudnjacima, muskim poslovima i galanterijom. To je folklor.
A feminizam - vec vijekovna borba zena za prava zena. Hvala im na pravu na glasanje, na slobodi kretanja, na pravu na abortus, ali i strucnoj informaciji o kontroli radjanja, kontracepciji.

Kad god u politickim borbama zafali argumenata, poseze se za ismijavanjem. Odakle mit o ruznim lezbejkama i frustriranim frigidnim zenturacama.

Poenta je u ovoj rečenici da većina muškaraca gleda onu "folklornu" stranu feminizma. Ono sa čim suština feminističkog pokreta nema nikakve veze.

Imala sam priliku upoznati žene iz raznih kultura i podnevlja gdje su za nas normalne stvari misaona imanica za ženski rod. Kad to kažem govorim o ženama koje nemaju pravo da se obrazuju, ženama kojima ugovaraju brak sa potpunim strancima, ženama koje obrezuju i polno osakaćuju, koje zbog "zabranjenih ljubavi" ubijaju ili sklanjaju u samostane ili slične ustanove.
Grozno je pomisliti koliko ima takvih žena na svijetu kojima su uskraćena osnovna prava na život. To nije slučaj samo sa zaostalim zemljama Afrike i Azije. Nažalost to se dešava i u zapadnoevropskim i USA, zemljama koje se tako drčno hvale sa svojom demokratijom i ljudskim pravima.
:(
Post Reply