Feminizam - kako ga doživljavate
-
idic
#1 Feminizam - kako ga doživljavate
U razgovoru sa većim brojem muškaraca stekla sam utisak da feminizam doživljavaju kao vrlo negativno mišljenje.
Neko uopšteno tumačenje feministkinja je da su to, citiram "isfrustrirane lezbejke, koje niko u životu nije pošteno kresno".
"Kad bi naišle na pravog muškarca onda bi zauvjek promijenile svoje nakaradno mišljenje".
Da li zaista svi doživljavate feminizam tako negativno ?
Da pojasnim, ja se lično ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam emancipovana žena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.
Neko uopšteno tumačenje feministkinja je da su to, citiram "isfrustrirane lezbejke, koje niko u životu nije pošteno kresno".
"Kad bi naišle na pravog muškarca onda bi zauvjek promijenile svoje nakaradno mišljenje".
Da li zaista svi doživljavate feminizam tako negativno ?
Da pojasnim, ja se lično ne smatram feministkinjom, ali mislim da sam emancipovana žena i mnogi njihovi stavovi su mi jako bliski i ispravni.
- manijak1
Tako nešto ne postoji u mojoj okolini 
-
alek
#4 Re: Feminizam - kako ga doživljavate
ovakve su izjave valjda rezultat straha od nepoznatog.idic wrote:
- manijak1
Da se pokušam uokviriti u ram temeisfrustrirane lezbejke, koje niko u životu nije pošteno kresno".
To se kaže za žene koje jedno kažu a drugo rade
-
BigusDickus
"Ne valja ni preambiciozno žensko, nije to ta japija"
(citat iz "Kod amidže Idriza")
Duboka izjava, ali u osnovi istinita. Muškarci i žene nikada nisu bili, niti će ikada biti jednaki u svemu i biti tretirani na isti način. To je jednostavno priroda.
Daleko od toga da mislim da su žene manje vrijedne od muškaraca. Jednostavno su drugačije i ja nikada neću na isti način tretirati žene i muškarce, šta god ko mislio o tome.
Duboka izjava, ali u osnovi istinita. Muškarci i žene nikada nisu bili, niti će ikada biti jednaki u svemu i biti tretirani na isti način. To je jednostavno priroda.
Daleko od toga da mislim da su žene manje vrijedne od muškaraca. Jednostavno su drugačije i ja nikada neću na isti način tretirati žene i muškarce, šta god ko mislio o tome.
-
idic
Slažem se i ne tretiram ih ni ja isto, mentalni sklop muškaraca je sasvim drugačiji od ženskog. Razmišljamo i rezonujema na sasvim različite načine. Ja se lično nikada nebih odlučila da budem profesionalni vojnik ili neko drugo slično zanimanje jer se ne pronalazim u tome.BigusDickus wrote:"Ne valja ni preambiciozno žensko, nije to ta japija"![]()
- Soul_Sista
"Da li zaista svi doživljavate feminizam tako negativno ?"
Radikalni feminizam tipa ako moj muz/momak svaki dan ne kuha rucak ja se necu udati
nikad! To mi je jako negativno i bezveze...ili npr. kao na jednoj diskusiji neki dan, jedna rece nesto u smislu da je drustvo u ne balansu jer mnoge zene rade u vrticima... 
Mislim ima vaznijih stvari u ovom svijetu sto se tice toleranicije medzu polovima u drustvu, jedna takva stvar bi bila npr. da imaju istu platu ako imaju istu diplomu, nesto sto u mnogim slucajevima nije,,,jer muskarac ima vecu! To je nesto protiv cega se treba boriti....moje misljenje!
Radikalni feminizam tipa ako moj muz/momak svaki dan ne kuha rucak ja se necu udati
Mislim ima vaznijih stvari u ovom svijetu sto se tice toleranicije medzu polovima u drustvu, jedna takva stvar bi bila npr. da imaju istu platu ako imaju istu diplomu, nesto sto u mnogim slucajevima nije,,,jer muskarac ima vecu! To je nesto protiv cega se treba boriti....moje misljenje!
-
BigusDickus
O tome i govorim, a feministkinje se uvrijede ako primijete da ih se tretira kao ženu. Prave probleme oko sitnica, kao npr. kad im muškarac iz čiste uljudnosti pridrži vrata...
Zašto se većina poslodavaca teže odlučuje na radna mjesta od velikog značaja za poslovanje zaposliti ženu? Zato što će žena prije ili kasnije, vođena prirodnim tokom stvari, zatrudniti i roditi dijete. Kad se to dogodi, sve drugo postaje za nju sekundarno, uključujući i posao koji obavlja. Ne kažem da će postati neodgovorna, ali se jednostavno više neće toliko zalagati kao ranije, što može biti štetno po poslodavca.
Ima još bezbroj primjera, isto tako i stvari u kojima su žene definitivno bolje od muškaraca, tako da mislim da su neki od stavova feministkinja stvarno plodovi frustracije i nedostatka... khm... khm...
Zašto se većina poslodavaca teže odlučuje na radna mjesta od velikog značaja za poslovanje zaposliti ženu? Zato što će žena prije ili kasnije, vođena prirodnim tokom stvari, zatrudniti i roditi dijete. Kad se to dogodi, sve drugo postaje za nju sekundarno, uključujući i posao koji obavlja. Ne kažem da će postati neodgovorna, ali se jednostavno više neće toliko zalagati kao ranije, što može biti štetno po poslodavca.
Ima još bezbroj primjera, isto tako i stvari u kojima su žene definitivno bolje od muškaraca, tako da mislim da su neki od stavova feministkinja stvarno plodovi frustracije i nedostatka... khm... khm...
-
zili
komi wrote:samo nekoliko riječi....
rudnik, vojna obveza 1992.,...politika![]()
nešto ne kontam....svugdje trebamo biti ravnopravni
samo nekoliko (strašnih) riječi...
menstruacija od 11 pa nadalje (krvi do koljena)...., prva dva mjeseca trudnoće - povraćanje, zadnja dva - hemoroidi, (o porodu da ne govorim)...., emancipacija = pos'o, kuća, birtija ni pod razno...
ho'š se mijenjat?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
uvijek sam govori da ako bog postoji nije pravedan...zili wrote:komi wrote:samo nekoliko riječi....
rudnik, vojna obveza 1992.,...politika![]()
nešto ne kontam....svugdje trebamo biti ravnopravni
samo nekoliko (strašnih) riječi...
menstruacija od 11 pa nadalje (krvi do koljena)...., prva dva mjeseca trudnoće - povraćanje, zadnja dva - hemoroidi, (o porodu da ne govorim)...., emancipacija = pos'o, kuća, birtija ni pod razno...
ho'š se mijenjat?
daklem ne ulazim u biologiju
ajde izdržite još malo
(jesam vas utješio a? )
- Ergot
Znas ono kad anarhisti pocnu objasnjavati kako ce se u anarhistickoj utopiji dostavljati posta, kako ce se odrzavati red, kako ce se odvoziti smece itd.? To su nevidjene komedije, kojima mogu parirati samo neka od uobicajenih 'feministickih' presipanja iz supljeg u prazno. Vrlo malo 'feministkinja' ima pojma o cemu zapravo govori. Kad zene u nekim razvijenim demokracijama primaju manju placu od muskaraca za isti posao, ili kad Lamija Tanovic ne dobije rektorsku poziciju zbog onog mulca to je zivi k***c i uvijek cu se buniti protiv takvih stvari. Medjutim, 'feministkinje' se vise sekiraju oko nekakvih trivijalnosti, i rijetko se potrude da nadju argumente za svoja naklapanja. 'Is it becuz I is black?' i tacka. Diskriminacija. Teror. Tlacenje. E vala nece mi zensko paliti vatru i ceprkati oko rostilja dok god ja imam brkove, i amin! 
-
zili
A šta ako ona ima brkove?Ergot wrote:Znas ono kad anarhisti pocnu objasnjavati kako ce se u anarhistickoj utopiji dostavljati posta, kako ce se odrzavati red, kako ce se odvoziti smece itd.? To su nevidjene komedije, kojima mogu parirati samo neka od uobicajenih 'feministickih' presipanja iz supljeg u prazno. Vrlo malo 'feministkinja' ima pojma o cemu zapravo govori. Kad zene u nekim razvijenim demokracijama primaju manju placu od muskaraca za isti posao, ili kad Lamija Tanovic ne dobije rektorsku poziciju zbog onog mulca to je zivi k***c i uvijek cu se buniti protiv takvih stvari. Medjutim, 'feministkinje' se vise sekiraju oko nekakvih trivijalnosti, i rijetko se potrude da nadju argumente za svoja naklapanja. 'Is it becuz I is black?' i tacka. Diskriminacija. Teror. Tlacenje. E vala nece mi zensko paliti vatru i ceprkati oko rostilja dok god ja imam brkove, i amin!
Šalim se, super post, slažem se u potpunosti