Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mentalist

#251 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by mentalist »

cyprus wrote:
mentalist wrote:gradjanski i vjerski rat!?
Vjerski rat nije...
Moguće, i u Siriji je gradjanski rat
muha_sa

#252 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by muha_sa »

cyprus wrote:
muha_sa wrote:u pocetku su bili teroristicke, paravojne SDS formacije. to im ime i naziv (teroristi i paravojska) nisam ja dao vec cjelokupna medjunarodna zajednica.
osim toga--naravno da nisu oni mogli bit agresori u svojoj državi i agresori na svoju državu vec su gori od agresora--petokolonaši--izdajnici svog komšiluka i ljudi koji su digli ruku na svoju vlastitu državu i svoje dojucerašnje komšije, jarane i ahbabe----a priznat ceš--to je mnogo gore i teže od agresije.
-nadati se da ce im nekad doc iz guzice u glavu pa e skontat šta su napravili a ciljeve otvarili nisu--sjecaš se cilja--Karlovac, Karlobag, Virovitica i svi Srbi u jednoj državi :?
-šta bi od toga :? neki ciko na granici izmedju BiH i Srbije stoji i gleda pasoše...........................da ne nabrajam više.
To što sam ja povećao je jedino o čemu ja govorim... Sve ostalo je neka druga tema...
lako je s ove vremenske distance i ove perspektive šupljirat :-)
-obicno se o posljedicama prica jal piše :-)
-uzrok je bitan. a uzrok je direktna agresija komšija Srbije i C.Gore.

-ovo što si ti uveco rekoh--nisu agresori vec pomagaci agresora--iliti njihove sluge.
-kontaš li sad :?
El_comadante

#253 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by El_comadante »

naravno da trebaju ovakve teme jer ovi srbi i hrvati non stop negiraju mnoge stvari pogotvo srbi. npr genocid agresiaj itd. samo da bi sebe oprali i ogradili
CaneBos

#254 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by CaneBos »

AkHolic wrote:
CaneBos wrote:[quote="AkHolic]Agresija ili građanski rat,koga briga za to.U demokraciji nema obvezujućih zvaničnih stajališta o historijskim događajima ,nema zvanične historije.Bio je oružani sukob u kome je mnogo ljudskih jedinki izgubilo živote a o materijalnoj i nematerijalnoj šteti, traumama ...
Većina građana BiH je željela da BiH postane samostalna država.Da li je to bilo u skladu sa propisima koji su važili u raspadjućoj ili raspadnutoj SFRJ nije mnogo bitno.Onima koji su vidjeli dalje od nosa,bilo je i u to vrijeme jasno da je za taj cilj kako je i sugerirano iz tadašnjih međunarodnih krugova,nužno dati stanovite ustupke onima koji se toj samostalnosti protive.Umjesto kompromisa,neko je htio i međunarodno priznanje i zadržavanje uređenja naslijeđenog iz vremena jednopartijske diktature.
Onima koji su goloruki izasli na ulice i brda da sebe i svoje porodice i domove odbrane od koljaca i siledzija!!!
Tebi ocito nije!
Drugo, zelen si, bez znanja o onome sto se desavalo i prije nego sto si ti rodjen bio..ta velikosrpska ideologija se krojila jos za vrijeme te jednopartijske diktature i krojila se van granica ove zemlje sa aminovanjem zapadnih sila i to pominjanje bilo kakvog kompromisa i propisa je presmijesno, a sto su tebi genocid, agresija i kukavicko ratovanje "ustupci" dozvoljeni drugoj strani, govori o tvom mentalnom sklopu i opredjeljenju vise nego ista drugo.

aj u pm i ko pokrece ovakve teme samo da sebi pritisak dizem! :cry:
Jel ti vjeruješ da se agresija nije mogla izbjeći i da je Alija Izetbegović bio manje kockarski i inadžijski raspoložen ?[/quote][/quote][/quote]

Apsolutno DA! S onim sto ja znam, nista i niko sa bosnjacke strane nije moglo, niti je bilo relevantno da sprijeci davnu i detaljno planiranu agresiju na BiH, ciji idejni projektanti nisu cak ni dosli odavde. Zelis dokaze i da budes ubijedjen u to..onda pronadji ljude koji o tome znaju daleko vise od mene i od tebe.
cyprus

#255 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by cyprus »

muha_sa wrote:lako je s ove vremenske distance i ove perspektive šupljirat :-)

-ovo što si ti uveco rekoh--nisu agresori vec pomagaci agresora--iliti njihove sluge.
S tobom se ne slažem u tome da je VRS bila pomagač agresorima... Ja smatram da su agresori bili pomagač VRS-u i meni to djeluje prilično jasno, ali pretpostavljam da tebi ne... A sad koliko smisla ima da se ubjeđujemo ovdje - ne znam...

Ja sam inicijalno samo htio ukazati da moderni ratovi obično imaju elemente i agresije (međunarodnog sukoba) i građanskog rata (unutrašnjeg sukoba)... Rat u Bosni i Hercegovini nije izuzetak, nego tipični primjer kako vojni sukob istovremeno može imati i unutrašnji i međunarodni karakter...
SkyLimit

#256 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by SkyLimit »

Interesantno da na ovoj stranici i ne kriju učešće 4.oklopne brigade JNA u ratu u BiH
http://www.oklop.net23.net/4okbr/4.okbr.htm

Prvi okb. 28.02 1992. god poseda mostove i hidrocentralu na Drini kod Zvornika. Ucestvuje u borbama na prostoru izmedju Crnog Vrha i Kalesije i od Kamenice do Lipnja i Kule Grada.
muha_sa

#257 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by muha_sa »

strndzov

#258 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by strndzov »

zasto bi krili
SkyLimit

#259 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by SkyLimit »

strndzov wrote:zasto bi krili
Srbiji nije u interesu da se zna da je JNA,koju ne mogu proglasiti paravojnom formacijom kao što su Arkanovce i slične(iako su i oni bili pod pokroviteljstvom Srbije),"posedala" mostove i hidrocentrale i ratovala po BiH.
U interesu joj je da tvrdi da su svi poginuli vojnici JNA u BiH "deca" koja su se našla u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu,koju su zli ustaško-mudžehedinski fanatici napadali i ubijali dok su se oni samo povlačili prema Srbiji.
rajv0sa

#260 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by rajv0sa »

Da li je ikakva jedinica pod obiljezjima HV-a ratovala protiv ARBIH ?,znam za one price o oblacenju uniformi HVO-a ,ali po tome su Grčka, Rumunija i Rusija agresor na BiH jer su pojedinci iz tih država bili pripadnici VRS.
El_comadante

#261 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
muha_sa wrote:lako je s ove vremenske distance i ove perspektive šupljirat :-)

S tobom se ne slažem u tome da je VRS bila pomagač agresorima... Ja smatram da su agresori bili pomagač VRS-u i meni to djeluje prilično jasno, ali pretpostavljam da tebi ne... A sad koliko smisla ima da se ubjeđujemo ovdje - ne znam...

Ja sam inicijalno samo htio ukazati da moderni ratovi obično imaju elemente i agresije (međunarodnog sukoba) i građanskog rata (unutrašnjeg sukoba)... Rat u Bosni i Hercegovini nije izuzetak, nego tipični primjer kako vojni sukob istovremeno može imati i unutrašnji i međunarodni karakter...
evo jos jedan dokaza sto je bila agresija
gradjanski rat po definiciji se vodi u jednoj drzavi sa ciljem da se srusi vlast i uspostavi neka durga vlast. kao sto neko rece vojska jedne stanke ili partije protiv vosjke druge partije ili stranke.
sta je bilo kod nas
rat nije bio da se obori vlast i uspostavi druga na teritoriji BiH nego da BiH prestane postojati a veci dio da pripadne Srbiji ili tada krnjoj jugoslaviji a ti onda jeste agrasija
Eöl Mornedhel

#262 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Eöl Mornedhel »

El_comadante wrote: gradjanski rat po definiciji se vodi u jednoj drzavi sa ciljem da se srusi vlast i uspostavi neka durga vlast.
Osim u slučaju Američkog Građanskog Rata na primer. Koji je otpočeo zato što je 11 južnih država proglasilo secesiju od USA tj Unije i oformilo Konfederaciju.
Opetja033

#263 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Opetja033 »

Lijepo je uci na ovu temu, cisto da se informises o tome ko su salonci a ko neskriveni cetnici.

Nastavite! :thumbup:
fantom slobode

#264 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by fantom slobode »

Opetja033 wrote:Lijepo je uci na ovu temu, cisto da se informises o tome ko su salonci a ko neskriveni cetnici.

Nastavite! :thumbup:
:thumbup: :thumbup:
cyprus

#265 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by cyprus »

El_comadante wrote:evo jos jedan dokaza sto je bila agresija
gradjanski rat po definiciji se vodi u jednoj drzavi sa ciljem da se srusi vlast i uspostavi neka durga vlast. kao sto neko rece vojska jedne stanke ili partije protiv vosjke druge partije ili stranke.
sta je bilo kod nas
rat nije bio da se obori vlast i uspostavi druga na teritoriji BiH nego da BiH prestane postojati a veci dio da pripadne Srbiji ili tada krnjoj jugoslaviji a ti onda jeste agrasija
Kojoj definiciji, gdje se može vidjeti ta definicija? Prema tome što si ti rekao, onda je američka intervencija (ljepši izraz za agresiju) na Afganistan isto bila građanski rat, jer cilj Amerikanaca nije bio uništiti Afganistan, nego uspostaviti drugu vlast...

Kakav je rat na Kosovu bio?
karanana

#266 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by karanana »

ako se 30% gradjana jedne zemlje okrene protiv 70% gradjana, a onda se od ovih 70%, 15% okrene na 50%, i onda se od ovih 50%, 5% okrene na 45%, po meni tu ima elementata gradjanskog rata jer je komsija pucao na komsiju nebitno o tome ko ga je nagovorio i odakle je dosla ideja i nagovor za rat.
olympus76

#267 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by olympus76 »

agresija definitvno

reci da je to bio građanski rat je provokacija
Gladiatus

#268 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Gladiatus »

Recimo da Hrvati odluče da se otcjepe u Hercegovini i naprave svoj dio, izglasaju većinski (uzmimo u obzir da imaju tu mogućnost, iako mislim da nemaju... ali uzmimo), da li bi ARBiH smjela reagovati u Hercegovini i sprečiti separatisanje države?

Dalje, Jugoslavija je BiH proglasila suverenom tek 21.11.1995. , tako da ako je VRS bila paravojska(jer je RS priznata tek 1995., iako se samoproglasila još 09.01.1992. nezavisnom) za ARBiH unutar BiH, onda je ARBiH bila paravojska za JNA unutar Jugoslavije.

Stvari gledati malo šire, nije teško! Ono što su Srbi bili dugo vremena, zadrti u svoje herojstvo to su sad Bošnjaci imam osjećaj..
ioannes

#269 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by ioannes »

meni je interesantnije pitanje,jeli rat u ex Jugoslaviji bio "etnicki konflikt" ?
Opetja033

#270 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Opetja033 »

Gladiatus wrote:Recimo da Hrvati odluče da se otcjepe u Hercegovini i naprave svoj dio, izglasaju većinski (uzmimo u obzir da imaju tu mogućnost, iako mislim da nemaju... ali uzmimo), da li bi ARBiH smjela reagovati u Hercegovini i sprečiti separatisanje države?

Dalje, Jugoslavija je BiH proglasila suverenom tek 21.11.1995. , tako da ako je VRS bila paravojska(jer je RS priznata tek 1995., iako se samoproglasila još 09.01.1992. nezavisnom) za ARBiH unutar BiH, onda je ARBiH bila paravojska za JNA unutar Jugoslavije.

Stvari gledati malo šire, nije teško! Ono što su Srbi bili dugo vremena, zadrti u svoje herojstvo to su sad Bošnjaci imam osjećaj..
Poredis neuporedivo. Nijedan dio unutar BiH nema pravo na samostalnost - po daytonskom ustavu. Ne postoji nijedna administrativna kategorija ni u FBiH ni u RS a ni u BiH kao cjelini koja to ustavom smije uraditi. Dok je Ustav SFRJ iz 1974 omogucavao republikama unutar te drzave samostalnost. Razlika je dakle ogromna. Samim time porediti paravojne formacije poput VRS ili HVO sa vojskom jedne medjunarodno priznate drzave - poput ARBiH i to stavljati u neki buduci kontekst je neozbiljno.
karanana

#271 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by karanana »

Gladiatus wrote:Recimo da Hrvati odluče da se otcjepe u Hercegovini i naprave svoj dio, izglasaju većinski (uzmimo u obzir da imaju tu mogućnost, iako mislim da nemaju... ali uzmimo), da li bi ARBiH smjela reagovati u Hercegovini i sprečiti separatisanje države?

wata fak? fak mi.
bowie

#272 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by bowie »

Citiranje Ustava SFRJ mi je na nivou citiranja Ustava Sjeverne Koreje....
and

#273 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by and »

slabo ti to pokušavaš uporediti.ukratko ko je šta donio u jugoslaviju to je sa sobom i ponio.ko je u bih šta donio iz hrvatske i srbije kad pođe nek ponese :mrgreen:
bih je priznata od un-a i međunarodne zajednice,dakle zvanično,a priznanje jugoslavije,srbije je nebitno i nerelevantno
Gladiatus

#274 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Gladiatus »

Opetja033 wrote:

Poredis neuporedivo. Nijedan dio unutar BiH nema pravo na samostalnost - po daytonskom ustavu. Ne postoji nijedna administrativna kategorija ni u FBiH ni u RS a ni u BiH kao cjelini koja to ustavom smije uraditi. Dok je Ustav SFRJ iz 1974 omogucavao republikama unutar te drzave samostalnost. Razlika je dakle ogromna. Samim time porediti paravojne formacije poput VRS ili HVO sa vojskom jedne medjunarodno priznate drzave - poput ARBiH i to stavljati u neki buduci kontekst je neozbiljno.
Namjerno sam rekao da se uzme u obzir da se to desi, kakva bi bila reakcija ARBiH?
I BiH nije bila priznata od strane Jugoslavije, samim tim Jugoslovenska vojska je imala u svojoj nadležnosti i tu teritoriju. Može se pričati o agresiji da sad Srbija napadne BiH, kad ju je priznala.. ali u to doba i ne baš..

Svako dobro, pozdrav
Ricken

#275 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Ricken »

Prije nekog vremena Milanoviću se desio "lapsus" pa je rat u Hrvatskoj nazvao građanskim. Naravno svi mediji u Hrvatskoj su ga popljuvali te se vadio kako je znao i umio. Vidim ovde ima dosta načitanih likova poput Cyprusa koji imaju samo jednu grešku u svojoj postavci, što veze nemaju šta se događalo u periodu do 95 e!.

Nek Hrvatima u Hrvatskoj probaju objasniti kako je i kod njih bio građanski rat.

Nakon što secirate državljanstva pripadnika "VRS" secirajte i porijeklo tenkova i ostale mehanizacije koja je tukla po BiH.

O majko draga :sad:

Fantom Slobode svaka čast!
Last edited by Ricken on 22/04/2013 00:19, edited 1 time in total.
Post Reply