Mogu unučad ako se računa.Seawolf wrote:Pretpostavljam da nam možeš nabrojati neke od tih istočnohercegovaca, koji su nosioci ordena Narodnog heroja, a do 1944-e su bili u četnicima.Krokodajl wrote:Ruku na srce, ako su "vostočni" Hercegovci mogli 44-e okrenut šubaru i postat narodni heroji, vlast je u najmanju ruku zapadnim morala halaliti.insomnia78 wrote:Kako su ovi u Hercegovini “odigrali” WWII cudo je da su im i magarci ostali
Feedback
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Krokodajl
#1501 Re: Zasto je skoro svo more jos u bivsoj Yugi dato Hrvatskoj?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- geralt
#1504 Re: Zasto je skoro svo more jos u bivsoj Yugi dato Hrvatskoj?
Malo edukacije: https://sh.wikipedia.org/wiki/10._herce ... na_brigadaKrokodajl wrote:Mogu unučad ako se računa.Seawolf wrote:Pretpostavljam da nam možeš nabrojati neke od tih istočnohercegovaca, koji su nosioci ordena Narodnog heroja, a do 1944-e su bili u četnicima.Krokodajl wrote:
Ruku na srce, ako su "vostočni" Hercegovci mogli 44-e okrenut šubaru i postat narodni heroji, vlast je u najmanju ruku zapadnim morala halaliti.
U Istocnoj Hercegovini je u proljece 1942. bilo skoro 10 000 partizana, velikom vecinom Srba. Tacno je da ih je dosta bilo prisilno mobilisanih i da se nisu pokazali u Trecoj ofanzivi, ali ih se opet nekoliko stotina povuklo s Titom. Radilo bi se o hiljadama da nije bilo pogresne odluke rukovodstva da se svi koji mogu vrate kucama, gdje su ih mnoge cetnici pobili ili pozatvarali. Onda je komandu preuzeo Vlado Segrt, inace jedan od takticki najboljih partizanskih komandanata. Sastav brigade je bio oko 2/3 Srbi, 1/3 mostarski Bosnjaci, i pokoji Hrvat i Jevrej.
Inace, od hercegovackih Srba je bilo oko 10% partizana, 10% cetnika i 80% koji su se priklanjali jacem kako je vjetar puhao. Popovo Polje, okolica Trebinja i odredjena sela oko Stoca, Gacka i Nevesinja su se smatrali partizanskim krajevima. Tu su bili neki od najzescih sukoba izmedju Srba cetnika i Srba partizana kao i zlocina.
S druge strane, u zapadnoj Hercegovini je bilo samo jedno selo koje se moze nazvati partizanskim (Bijaca) i gradu Mostaru je bilo ponesto Hrvata-komunista.
- karanana
#1505 Re: Feedback
da, zapadna hercegovina je moze se reci homogena politicki sto se 2. svj. rata tice.
ali eto interesantno je da je ta dalmacija o kojoj ovdje pricamo bila dominantno partizanska.
ali eto interesantno je da je ta dalmacija o kojoj ovdje pricamo bila dominantno partizanska.
-
Mocni Vladar
#1506 KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Pise na netu da njegovi nacionalisticki dnevnici u kojima je ismijavo druge narode,ipak nije mogao biti razlog da neko iz Federacije naruci njegovo ubistvo,nadjen je svezan u jezeru,prilikom koncerta Cece R.,a sumnja se da ga je Arkan smakeo,prica se takodje da je razlog ,tadasnji sukob vlasti RS i tadasnje SR JUG koji nis bili dobri,a da je on davo podrsku RS-u,ali postoji jos jedna prica iz tog vremena kad nije bilo interneta
da se ljepuskasti Djogo moto oko Cece ili da je bio njen ljubavnik,da bi to mogao biti pravi razlog??Inace zvanicno nije Nikad rijesen ovaj slucaj mada i nije neka steta sto se tice ovog novinara za BiH.
- cyprus
#1507 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Horde Alijinih fanatika 
- insomnia78
#1508 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
E cuj neko iz federacije 
- HAVANA
#1509 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Nisam ja majke mi.
- HAVANA
#1510 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Mada bi volio da sam ga pridavio.Jebo babu svoju.
- muha_sa
- nivla
#1512 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
zavrsio kao i mnogi cije je teske sudbine ismijavao, najvjerovatnije od strane onih od kojih se nije nadao, malo je reci zasluzeno
- HAVANA
#1513 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Jesi ti?muha_sa wrote:pratim
- muha_sa
#1514 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
nisam Tite mi rahmetliHAVANA wrote:Jesi ti?muha_sa wrote:pratim
- karanana
#1515 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
jel ovo pravilno ovako kako naslov pise?
"ko je imao imati pravi razlog da ubije ristu djogu?"
"ko je imao imati pravi razlog da ubije ristu djogu?"
-
akaunt
#1516 Re: KO JE IMAO IMATI PRAVI RAZLOG DA UBIJE RISTU DJOGU?
Čuj ko je imo razlog! Ko nije?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
Stari_demagog
#1518 Re: Osmanlije su ............
Sam si priznao da ti je otac bio direktor firme i samim tim si naveo i razlog zasto najvecim dijelom podrzavas komunizam. Ne mozes reci da nije iz interesa bez da ulazim u to da ti otac nije bio sposoban covjek da bi obnasao funkciju koju je obnasao.
I ta predstava koju vi imate o islamu, da je islam samo od Bajrama do Bajrama je stvorena od strane komunista jer su njima samo takvi muslimani i odgovarali. Danas cesto kod nasih ljudi cujes mi smo tako oduvijek sto je najveca moguca laz jer ih vecina vrijeme broji od dolaska komunista, a ne prema Gregorijanskom ili Hidzretskom kalendaru. Bosnjaci su se u komunizmu fakticki asimilirali jer komunisticki je bilo zvati se Milos, a ne Muhamed, komunisticki je bilo da kao ateista odes na komsijinu proslavu Bozica, a ne Bajrama. To mi nikad nije bilo jasno.
Opet ti ponavljam za UDBU da je UDBA znala sve i da Dobrica memorandum nije sigurno poceo planirati i pisati nakon Titove smrti nego mnogo prije. Srbi su i u Titovom vaktu cinili 70% oficira, funkcionera, vojnika i ti podaci su ti dostupni na internetu. Jugoslavija je i u Titovo vrijeme de facto bila Velika Srbija.
Ne postoje nikakvi tragovi o sirenju srpstva od strane pravoslavne crkve u BiH do pred kraj osmanske vladavine. Svoj puni zamah sirenje ove ideje je dozivjelo pod kurcoboljom Austrougara. Sam si rekao da pravoslavaca u BiH izuzev dijelova Istocne Bosne i Istocne Hercegovine nije nije bilo sto je historijski dokazana cinjenica kao i ona da su Srbi posrbljeni Vlasi. Samim tim ne mogu se pomiriti ni sa cinjenicom da su Osmanlije toliko otimale kad je vecina stanovnistva presla na islam i zadrzala posjede.
I posljednja stvar da kad uporedis osmansku i evropsku toleranciju dodjes do zakljucka da su pod mrskim Osmanlijama bez problema opstajale druge religije dok je pod mirotvornim Evropljanima svaka druga nestajala, vidi pod Spanija. I eto nek bude da su svi isti, ali zasto se onda konstantno kude Osmanlije, a hvale Austrougari koji su iz Bosne iznijeli stotine Millionen danasnjih maraka u vidu sume i rude, pobili nekoliko hiljada Bosnjaka koji su im pruzili otpor? Da je Bosnjacima bilo lose u OC ne bi ih nekoliko stotina hiljada emigriralo nakon dolaska AU. Uzmi i cinjenicu da je npr. katolicko stanovnistvo podrzavalo konstantne upade Ugara u Bosnu, kao onaj Eugena Savojskog, a da Osmanlije nikad nakon neuspjeha tih upada iz odmazde nije pocinilo zlocin nad katolicima. I Osmanlije nisu ni priblizno zla napravile kao Evropa, nemoj fakat ici do te mjere, nemoguce uporediti.
I ta predstava koju vi imate o islamu, da je islam samo od Bajrama do Bajrama je stvorena od strane komunista jer su njima samo takvi muslimani i odgovarali. Danas cesto kod nasih ljudi cujes mi smo tako oduvijek sto je najveca moguca laz jer ih vecina vrijeme broji od dolaska komunista, a ne prema Gregorijanskom ili Hidzretskom kalendaru. Bosnjaci su se u komunizmu fakticki asimilirali jer komunisticki je bilo zvati se Milos, a ne Muhamed, komunisticki je bilo da kao ateista odes na komsijinu proslavu Bozica, a ne Bajrama. To mi nikad nije bilo jasno.
Opet ti ponavljam za UDBU da je UDBA znala sve i da Dobrica memorandum nije sigurno poceo planirati i pisati nakon Titove smrti nego mnogo prije. Srbi su i u Titovom vaktu cinili 70% oficira, funkcionera, vojnika i ti podaci su ti dostupni na internetu. Jugoslavija je i u Titovo vrijeme de facto bila Velika Srbija.
Ne postoje nikakvi tragovi o sirenju srpstva od strane pravoslavne crkve u BiH do pred kraj osmanske vladavine. Svoj puni zamah sirenje ove ideje je dozivjelo pod kurcoboljom Austrougara. Sam si rekao da pravoslavaca u BiH izuzev dijelova Istocne Bosne i Istocne Hercegovine nije nije bilo sto je historijski dokazana cinjenica kao i ona da su Srbi posrbljeni Vlasi. Samim tim ne mogu se pomiriti ni sa cinjenicom da su Osmanlije toliko otimale kad je vecina stanovnistva presla na islam i zadrzala posjede.
I posljednja stvar da kad uporedis osmansku i evropsku toleranciju dodjes do zakljucka da su pod mrskim Osmanlijama bez problema opstajale druge religije dok je pod mirotvornim Evropljanima svaka druga nestajala, vidi pod Spanija. I eto nek bude da su svi isti, ali zasto se onda konstantno kude Osmanlije, a hvale Austrougari koji su iz Bosne iznijeli stotine Millionen danasnjih maraka u vidu sume i rude, pobili nekoliko hiljada Bosnjaka koji su im pruzili otpor? Da je Bosnjacima bilo lose u OC ne bi ih nekoliko stotina hiljada emigriralo nakon dolaska AU. Uzmi i cinjenicu da je npr. katolicko stanovnistvo podrzavalo konstantne upade Ugara u Bosnu, kao onaj Eugena Savojskog, a da Osmanlije nikad nakon neuspjeha tih upada iz odmazde nije pocinilo zlocin nad katolicima. I Osmanlije nisu ni priblizno zla napravile kao Evropa, nemoj fakat ici do te mjere, nemoguce uporediti.
-
Stari_demagog
#1519 Re: Osmanlije su ............
I sto se tice clana moje porodice i pripadnika KPJ. Partizan je postao zato sto je bio antifasista, a ne komunista. Poslij rata je shvatio da se nekome hebe sto je antifasita ako nije komunista pa da bi sebi osigurao bolji zivot odlucio je postati sto nije. Jeste iz interesa, ali u tome se najbolje ogleda slicnost izmedju SDA i KPJ, ako nisi od nas nema te nigdje. A sto kazes za svog oca nije bio clan KPJ pa i danas imas neclanova SDA koji obnasaju funkcije direktora u drzavnim firmama i niko ih ne dira, normalna stvar.
- Dozer
#1520 Re: Osmanlije su ............
Ali nije bio clan KPJ, pobogu... Zasto bih ja podrzavao onda komunizam?Stari_demagog wrote:Sam si priznao da ti je otac bio direktor firme i samim tim si naveo i razlog zasto najvecim dijelom podrzavas komunizam. Ne mozes reci da nije iz interesa bez da ulazim u to da ti otac nije bio sposoban covjek da bi obnasao funkciju koju je obnasao.
I ovdje je opet totalna fula. Netacno ba.I ta predstava koju vi imate o islamu, da je islam samo od Bajrama do Bajrama je stvorena od strane komunista jer su njima samo takvi muslimani i odgovarali. Danas cesto kod nasih ljudi cujes mi smo tako oduvijek sto je najveca moguca laz jer ih vecina vrijeme broji od dolaska komunista, a ne prema Gregorijanskom ili Hidzretskom kalendaru. Bosnjaci su se u komunizmu fakticki asimilirali jer komunisticki je bilo zvati se Milos, a ne Muhamed, komunisticki je bilo da kao ateista odes na komsijinu proslavu Bozica, a ne Bajrama. To mi nikad nije bilo jasno.
Ne znam gdje si ti rodjen, ali ovdje u Sarajevu to nikada nije bilo ovako kako ti govoris. Svako isao kod svakoga, svako se druzio sa svakim, i ja nikada, ali nikada do 1990. i pojave SDA, HDZ i SDS nisam cuo nikoga u raji da je spomenuo muslimane, Srbe, Hrvate ili potezao bilo kakvu pricu u tom konktesku. Ni starce nikad to nisam cuo. I onda - pojavise se "cistokrvni pravovjerni".... I poce ludilo...
To sta je Dobrica kontao i planirao ne znamo ni ti ni ja. Jedina cinjenica je da o tome, cak iako jeste planirao nesto, nije smio zucnuti dok je Tile bio ziv.Opet ti ponavljam za UDBU da je UDBA znala sve i da Dobrica memorandum nije sigurno poceo planirati i pisati nakon Titove smrti nego mnogo prije. Srbi su i u Titovom vaktu cinili 70% oficira, funkcionera, vojnika i ti podaci su ti dostupni na internetu. Jugoslavija je i u Titovo vrijeme de facto bila Velika Srbija.
Ovdje i te kako grijesis. Postoje mnogi dokumenti i izvjestaji srpskih emisara jos iz 16. i 17. vijeka. Neke mozes naci i na netu, a mnogi leze upravo u SANU, kao i u arhivu u Budimpesti. Te u Pesti sam licno gledao, originale.Ne postoje nikakvi tragovi o sirenju srpstva od strane pravoslavne crkve u BiH do pred kraj osmanske vladavine. Svoj puni zamah sirenje ove ideje je dozivjelo pod kurcoboljom Austrougara. Sam si rekao da pravoslavaca u BiH izuzev dijelova Istocne Bosne i Istocne Hercegovine nije nije bilo sto je historijski dokazana cinjenica kao i ona da su Srbi posrbljeni Vlasi. Samim tim ne mogu se pomiriti ni sa cinjenicom da su Osmanlije toliko otimale kad je vecina stanovnistva presla na islam i zadrzala posjede.
A vecina stanovnistva (iako to bas i nije bila vecina) presla je na islam UPRAVO da bi zadrzali posjede
Ja nikoga niti kudim, niti hvalim.I posljednja stvar da kad uporedis osmansku i evropsku toleranciju dodjes do zakljucka da su pod mrskim Osmanlijama bez problema opstajale druge religije dok je pod mirotvornim Evropljanima svaka druga nestajala, vidi pod Spanija. I eto nek bude da su svi isti, ali zasto se onda konstantno kude Osmanlije, a hvale Austrougari koji su iz Bosne iznijeli stotine Millionen danasnjih maraka u vidu sume i rude, pobili nekoliko hiljada Bosnjaka koji su im pruzili otpor? Da je Bosnjacima bilo lose u OC ne bi ih nekoliko stotina hiljada emigriralo nakon dolaska AU. Uzmi i cinjenicu da je npr. katolicko stanovnistvo podrzavalo konstantne upade Ugara u Bosnu, kao onaj Eugena Savojskog, a da Osmanlije nikad nakon neuspjeha tih upada iz odmazde nije pocinilo zlocin nad katolicima. I Osmanlije nisu ni priblizno zla napravile kao Evropa, nemoj fakat ici do te mjere, nemoguce uporediti.
I jedni i drugi su ovdje bili OKUPATORI, i za mene su kao takvi, iako nisam bio ziv u to doba, neprihvatljivi.
Pravo pitanje je - zasto ti ne kudis Osmanlije, a kudis Austrougare? U tome je sva poenta.
Ne kudis ih jer s njima dijelis religiju, i to onu koju su ti oni ovdje donijeli i nametnuli. Mozes ti pricati da nema tjeranja u islam, ali ako vidis da tvoj komsija musliman zivi bolje od tebe koji nisi musliman, jer placa manje poreza i ima vise zemlje, a tebi se naplacuje vise poreza i oduzeo ti se komad zemlje za potrebe "drzave", a ovamo ti se istovremeno nudi da predjes u islam "doborovoljno" - ti ne bi presao da svojoj djeci obezbijedis malo vise?
Kako da ne bi. E, to bas i nije dobrovoljni prelazak, nego prelazak pod indirektnom prisilom. Perfidno, zar ne? Ali, ljudi su oduvijek dobri manipualtori, iako onda u ta doba vjerovatno nisu ni znali za pojam "psihologija".
Dodatno, i sasvim logicno pitanje je - ako si ti porijeklom iz agovske porodice, sta su ti preci bili prije dolaska Osmanlija i konvertovanja na islam?
E, to je ono sto danasnji Bosnjaci zaobilaze k'o macka vrucu kasu.
Ja cu ti reci samo jedno - nisu bili ni Srbi ni Hrvati. Ali ni Bosnjaci, a ni muslimani. Bili su Bosnjani, ili ti, u skladu s evolucijom jezika - Bosanci.
Kako ti vec rekoh par puat - istorija ove zemlje i njenih ljudi ne pocinje 1463.
Last edited by Dozer on 12/02/2018 16:59, edited 1 time in total.
- Dozer
#1521 Re: Osmanlije su ............
Ali su cllanovi neke druge koalicione stranke, etnicke logicnoStari_demagog wrote:I sto se tice clana moje porodice i pripadnika KPJ. Partizan je postao zato sto je bio antifasista, a ne komunista. Poslij rata je shvatio da se nekome hebe sto je antifasita ako nije komunista pa da bi sebi osigurao bolji zivot odlucio je postati sto nije. Jeste iz interesa, ali u tome se najbolje ogleda slicnost izmedju SDA i KPJ, ako nisi od nas nema te nigdje. A sto kazes za svog oca nije bio clan KPJ pa i danas imas neclanova SDA koji obnasaju funkcije direktora u drzavnim firmama i niko ih ne dira, normalna stvar.
A za tvog clana porodice - to je upravo identicno ovome sto ti napisah gore vezano za prelazak na islam. Bukvalno identicna stvar - radi licnog interesa.
-
Stari_demagog
#1522 Re: Osmanlije su ............
Pa podrzavas komunizam zato sto si bio privilegovan. Koliko god ti pokusavao takvo nesto negirati ti i ja nismo bili na istom ekonomskom i socijalnom stepenu. Imao si puno vise od mene, a koliko znam to nije bit marksizma kojim se komunizam vodio. Ja danas zivim bolje deset puta pa kad takvo nesto kazem ljudi me pogledaju kao da sam nekog ubio. Rekoh socijalna i zdravstvena zastita nisu na pribliznom nivou kao u komunizmu, ali ekonomski se bolje zivi pa htio to neko prihvatiti ili ne.Dozer wrote:Ali nije bio clan KPJ, pobogu... Zasto bih ja podrzavao onda komunizam?Stari_demagog wrote:Sam si priznao da ti je otac bio direktor firme i samim tim si naveo i razlog zasto najvecim dijelom podrzavas komunizam. Ne mozes reci da nije iz interesa bez da ulazim u to da ti otac nije bio sposoban covjek da bi obnasao funkciju koju je obnasao.
I ovdje je opet totalna fula. Netacno ba.I ta predstava koju vi imate o islamu, da je islam samo od Bajrama do Bajrama je stvorena od strane komunista jer su njima samo takvi muslimani i odgovarali. Danas cesto kod nasih ljudi cujes mi smo tako oduvijek sto je najveca moguca laz jer ih vecina vrijeme broji od dolaska komunista, a ne prema Gregorijanskom ili Hidzretskom kalendaru. Bosnjaci su se u komunizmu fakticki asimilirali jer komunisticki je bilo zvati se Milos, a ne Muhamed, komunisticki je bilo da kao ateista odes na komsijinu proslavu Bozica, a ne Bajrama. To mi nikad nije bilo jasno.
Ne znam gdje si ti rodjen, ali ovdje u Sarajevu to nikada nije bilo ovako kako ti govoris. Svako isao kod svakoga, svako se druzio sa svakim, i ja nikada, ali nikada do 1990. i pojave SDA, HDZ i SDS nisam cuo nikoga u raji da je spomenuo muslimane, Srbe, Hrvate ili potezao bilo kakvu pricu u tom konktesku. Ni starce nikad to nisam cuo. I onda - pojavise se "cistokrvni pravovjerni".... I poce ludilo...
To sta je Dobrica kontao i planirao ne znamo ni ti ni ja. Jedina cinjenica je da o tome, cak iako jeste planirao nesto, nije smio zucnuti dok je Tile bio ziv.Opet ti ponavljam za UDBU da je UDBA znala sve i da Dobrica memorandum nije sigurno poceo planirati i pisati nakon Titove smrti nego mnogo prije. Srbi su i u Titovom vaktu cinili 70% oficira, funkcionera, vojnika i ti podaci su ti dostupni na internetu. Jugoslavija je i u Titovo vrijeme de facto bila Velika Srbija.
Ovdje i te kako grijesis. Postoje mnogi dokumenti i izvjestaji srpskih emisara jos iz 16. i 17. vijeka. Neke mozes naci i na netu, a mnogi leze upravo u SANU, kao i u arhivu u Budimpesti. Te u Pesti sam licno gledao, originale.Ne postoje nikakvi tragovi o sirenju srpstva od strane pravoslavne crkve u BiH do pred kraj osmanske vladavine. Svoj puni zamah sirenje ove ideje je dozivjelo pod kurcoboljom Austrougara. Sam si rekao da pravoslavaca u BiH izuzev dijelova Istocne Bosne i Istocne Hercegovine nije nije bilo sto je historijski dokazana cinjenica kao i ona da su Srbi posrbljeni Vlasi. Samim tim ne mogu se pomiriti ni sa cinjenicom da su Osmanlije toliko otimale kad je vecina stanovnistva presla na islam i zadrzala posjede.
A vecina stanovnistva (iako to bas i nije bila vecina) presla je na islam UPRAVO da bi zadrzali posjede
Ja nikoga niti kudim, niti hvalim.I posljednja stvar da kad uporedis osmansku i evropsku toleranciju dodjes do zakljucka da su pod mrskim Osmanlijama bez problema opstajale druge religije dok je pod mirotvornim Evropljanima svaka druga nestajala, vidi pod Spanija. I eto nek bude da su svi isti, ali zasto se onda konstantno kude Osmanlije, a hvale Austrougari koji su iz Bosne iznijeli stotine Millionen danasnjih maraka u vidu sume i rude, pobili nekoliko hiljada Bosnjaka koji su im pruzili otpor? Da je Bosnjacima bilo lose u OC ne bi ih nekoliko stotina hiljada emigriralo nakon dolaska AU. Uzmi i cinjenicu da je npr. katolicko stanovnistvo podrzavalo konstantne upade Ugara u Bosnu, kao onaj Eugena Savojskog, a da Osmanlije nikad nakon neuspjeha tih upada iz odmazde nije pocinilo zlocin nad katolicima. I Osmanlije nisu ni priblizno zla napravile kao Evropa, nemoj fakat ici do te mjere, nemoguce uporediti.
I jedni i drugi su ovdje bili OKUPATORI, i za mene su kao takvi, iako nisam bio ziv u to doba, neprihvatljivi.
Pravo pitanje je - zasto ti ne kudis Osmanlije, a kudis Austrougare? U tome je sva poenta.
Ne kudis ih jer s njima dijelis religiju, i to onu koju su ti oni ovdje donijeli i nametnuli. Mozes ti pricati da nema tjeranja u islam, ali ako vidis da tvoj komsija musliman zivi bolje od tebe koji nisi musliman, jer placa manje poreza i ima vise zemlje, a tebi se naplacuje vise poreza i oduzeo ti se komad zemlje za potrebe "drzave", a ovamo ti se istovremeno nudi da predjes u islam "doborovoljno" - ti ne bi presao da svojoj djeci obezbijedis malo vise?
Kako da ne bi. E, to bas i nije dobrovoljni prelazak, nego prelazak pod indirektnom prisilom. Perfidno, zar ne? Ali, ljudi su oduvijek dobri manipualtori, iako onda u ta doba vjerovatno nisu ni znali za pojam "psihologija".
Dodatno, i sasvim logicno pitanje je - ako si ti porijeklom iz agovske porodice, sta su ti preci bili prije dolaska Osmanlija i konvertovanja na islam?
E, to je ono sto danasnji Bosnjaci zaobilaze k'o macka vrucu kasu.
Ja cu ti reci samo jedno - nisu bili ni Srbi ni Hrvati. Ali ni Bosnjaci, a ni muslimani. Bili su Bosnjani, ili ti, u skladu s evolucijom jezika - Bosanci.
Kako ti vec rekoh par puat - istorija ove zemlje i njenih ljudi ne pocinje 1463.
Ovo za islam sto sam napisao je 100 % tacno. Sreca pa dolazim iz porodice koja nikad nikome nije odlazila na proslavu praznika. Ljudski je cestitati, ali na njegovom prazniku nemas sta traziti. Uvijek sam sa razocarenjem gledao balije koje su odlazile ne zato sto su bili iskreni nego sto su bili zadnje ljudske gnjide koje su gledale kako usicariti malo rakije i kolaca, ciganska posla. A poslije ih ti sa kojima su svedusno proslavljali stavljali cijevi na celo i slali u logore, lazna patetika.
Pa branim Osmanlije zato sto gledam ko ih kudi. Bez obzira na sve ja sam musliman i ne zelim to mijenjati, religija mi igra bitnu ulogu u zivotu i osjecam da su napadi na Osmanlije uglavnom usmjereni na donosenje islama pri cemu se nikad u obzir ne uzima cinjenica da bismo danas 100% bili katolici da nismo muslimani jer u bogumilskoj vjeri ne bi opstali. Vatikan bi nas ili istrijebio ili pokrstio tako da Osmanlijama na neki nacin mozemo i zahvaliti zbog opstanka na ovim prostorima. Ljudi su vijekovima odbijali katolicanstvo i pod uslovom istrebljenja sto dovoljno govori o njihovom misljenju o toj religiji.
Sto se tice toga sta su bili prije Osmanlija kako bih to moga znati? Ono sto znam je da porijeklo vodimo iz Hercegovine, ali ne Istocne, a Hercegovina je bila posljednji bastion bogumilstva tako da mogu samo da pretpostavljam.
U mnogim slavenskim jezicima se za stanovnika Bosne kaze Bosnjak poput poljskog, u germanskim jezicima se oduvijek govorilo Bosniak, u albanskom itd. i to nema veze sa turskim kako se nastoji predstaviti. Nastavak ak za stanovnika nekog mjesta se oduvijek koristio u bosanskom jeziku pa odatle i Tuzlak, Zepcak, Glamocak itd. I kad nepismeni ljudi uzmu da tumace porijeklo rijeci Bosnjak i kazu nije drzava Bosnja, nije ni Bosana da bi bilo Bosanac, a nisu nikad culi za jotovanje koje se u slucaju ove rijeci mora desiti zbog lakseg izgovora. Ne govorim ovo za tebe. Bosnjanin je arhaizam i nije ekvivalent Bosancu ni pod razno. Rijec Bosanac prvi put upotrojebljena 1950. od strane komunista.
- Dozer
#1523 Re: Osmanlije su ............
Pogresno ba. Ja uopste ne podrzavam komunizam kao komunizam, nego kazem da je onaj sistem, pa zovi ga kako god hoces, bio daleko funkcionalniji, a vjeruj mi na rijec - i demokratskiji od ovog danas. A ovaj danas se pride naziva demokratskim...Stari_demagog wrote:Pa podrzavas komunizam zato sto si bio privilegovan. Koliko god ti pokusavao takvo nesto negirati ti i ja nismo bili na istom ekonomskom i socijalnom stepenu. Imao si puno vise od mene, a koliko znam to nije bit marksizma kojim se komunizam vodio. Ja danas zivim bolje deset puta pa kad takvo nesto kazem ljudi me pogledaju kao da sam nekog ubio. Rekoh socijalna i zdravstvena zastita nisu na pribliznom nivou kao u komunizmu, ali ekonomski se bolje zivi pa htio to neko prihvatiti ili ne.
Nije stari bio privilegovan, nego se covjek skolovao i snasao. Nije ga partija nigdje postavila, cime pada u vodu ona teza da si u onom sistemu mogao uspjeti samo ako si clan partije. 100% netacno, a moj stari nije jedini takav primjer kojeg poznajem i znam. Medjutim, ako pogledamo situaciju danas, bez ikakvih problema cemo doci upravo na ovo sto ti govoris - ako si u/uz vladajuce, imas sve. Ako nisi, slobodno crkni. To ni priblizno nije bilo tako u onom sistemu, iako to ovi danas pokusavaju predstaviti kao da jeste.
Sto se zivota tice - kontradiktoran si sam sebi. U jednoj recenici kazes da ti danas zivis 10x bolje, ali da te ljudi gledaju kao da si nekoga ubio kada to kazes, sto implicira da svi ti ljudi ne zive ni priblizno bolje ili bar ni blizu kao ti, a onda u sljedecoj kazes da se danas ekonomski bolje zivi. Ne ide jedno s drugim, pogotovo jer si u prvoj recenici rekao istinu - danas 50% ljudi zivi na granici, sto ce reci da prezivljavaju, 20% zive k'o bubrezi u loju, i 30% je ispod granice siromastva. Statistike su neumoljive, a vlastodrsci mogu pricati sta hoce,
E sad, pitanje je - da li si clan neke stranke ili da li imas neke talove s nekim u nekoj stranci. Ako nemas, onda OK, snasao si se sam, isto kao i ja. Ja nisam clan ni jedne stranke, niti imam ikakvih veza u njima, ali vjerovatno spadam u onih prvih 20% . A stari mi nista nije ostavio u naslijedje, cisto da znas. Tako da od tih njegovih "privilegija" na koje aludiras ja nisam imao niti imam ikakve koristi.
Zaista te moram pitati odakle si?Ovo za islam sto sam napisao je 100 % tacno. Sreca pa dolazim iz porodice koja nikad nikome nije odlazila na proslavu praznika. Ljudski je cestitati, ali na njegovom prazniku nemas sta traziti. Uvijek sam sa razocarenjem gledao balije koje su odlazile ne zato sto su bili iskreni nego sto su bili zadnje ljudske gnjide koje su gledale kako usicariti malo rakije i kolaca, ciganska posla. A poslije ih ti sa kojima su svedusno proslavljali stavljali cijevi na celo i slali u logore, lazna patetika.
Ovo sto ti pricas su seoski i malogradjanski kontovi i ponasanja. Vjeruj mi, nikad nikome ni na sta starci, a ni ja danas, nisu otisli da bi nesto usicarili, nego su isli iskreno, nasmijani, s poklonima. Druzili se sa svima jednako, bez obzira kako su se ljudi zvali. Dolazili nam, odlazilo im se.
Nemoj se uvrijediti, jer mi to zaista nije namjera, ali ovo sto si sada napisao je toliko besmisleno, toliko da je tesko povjerovati da si ovo uopste mogao srociti.Pa branim Osmanlije zato sto gledam ko ih kudi. Bez obzira na sve ja sam musliman i ne zelim to mijenjati, religija mi igra bitnu ulogu u zivotu i osjecam da su napadi na Osmanlije uglavnom usmjereni na donosenje islama pri cemu se nikad u obzir ne uzima cinjenica da bismo danas 100% bili katolici da nismo muslimani jer u bogumilskoj vjeri ne bi opstali. Vatikan bi nas ili istrijebio ili pokrstio tako da Osmanlijama na neki nacin mozemo i zahvaliti zbog opstanka na ovim prostorima. Ljudi su vijekovima odbijali katolicanstvo i pod uslovom istrebljenja sto dovoljno govori o njihovom misljenju o toj religiji.
Da nisu dosle Osmanlije i donijele islam mi ne bismo mogli ovjde opstati? Ko to "mi"? Bosanci? Zasto ne bismo opstali? Koliko je meni poznato, ljudi sirom planete opstaju bez islama... Cak i bez religije i vjere. Ja sam ti zivi dokaz. Evo me, tu sam, nisam prihvatio ni jednu religiju jer su meni licno to budalastine, bajke za malu djecu i nekadasnja indoktrinacija s ciljem kontrole nepismenih masa koja se odrzala do danas. I evo me, ziv, razmnozio se, postojim, i uz sve to - Bosanac. Ne Bosnjak, ne Hrvat, ne Srbin, nego samo - Bosanac. I, usput, nabijem na qrac sve te okupatore i sve sto su ovdje donijeli. Nista od toga me ne zanima jer vrlo dobro znam ko sam i odakle sam. Nemam nikakvu krizu identiteta i ne povinujem se nicemu i nikome, a pogotovo ne necemu sto su okupatori ovdje donijeli i nametnuli bilo kada.
asto si onda prihvatio bilo ciju stranu vjeru ako znas odakle si i kosu ti bili preci? Zasto si se prodao? Za sta? Bogumili nisu bili ni katolici, ni pravoslavci, ni muslimani. Bili su autohtoni Bosnjani, odnosno Bosanci, koji su imali svoje bogomolje, pa ma kako da su ih nazivali.Sto se tice toga sta su bili prije Osmanlija kako bih to moga znati? Ono sto znam je da porijeklo vodimo iz Hercegovine, ali ne Istocne, a Hercegovina je bila posljednji bastion bogumilstva tako da mogu samo da pretpostavljam.
Uvidjas li ispraznost svega toga i koliko je sve to zapravo nebitno za zivot? Realno...
Grijesis. Bosnjak je arhaizam koji je dosao s Turcima. Prije njih ljudi ovdje su sami sebe nazivali Bosnjanima, ne Bosnjacima. Pusti to kako je ko u stranom jeziku prevodio to Bosnjanin. Cinjenica je da su ljudi ovdje sami sebe nazivali Bosnjani.U mnogim slavenskim jezicima se za stanovnika Bosne kaze Bosnjak poput poljskog, u germanskim jezicima se oduvijek govorilo Bosniak, u albanskom itd. i to nema veze sa turskim kako se nastoji predstaviti. Nastavak ak za stanovnika nekog mjesta se oduvijek koristio u bosanskom jeziku pa odatle i Tuzlak, Zepcak, Glamocak itd. I kad nepismeni ljudi uzmu da tumace porijeklo rijeci Bosnjak i kazu nije drzava Bosnja, nije ni Bosana da bi bilo Bosanac, a nisu nikad culi za jotovanje koje se u slucaju ove rijeci mora desiti zbog lakseg izgovora. Ne govorim ovo za tebe. Bosnjanin je arhaizam i nije ekvivalent Bosancu ni pod razno. Rijec Bosanac prvi put upotrojebljena 1950. od strane komunista.
A sta je bilo to Bosnjani ako ne Bosanci? Samo sto je bilo u skladu s ondasnjim jezikom, a Bosanac je u skladu s nekim malo novijim i evoluiranim jezikom.
Sta mislis, zasto je Tunjo '93 predlozio bas da naziv Bosnjak, koji je jos nazvao istorijskim imenom ovog naroda, zamijeni predratno Musliman, a SDA prihvatila? Zasto nije izabrao da to bude zaista staro istorijsko ime - Bosnjani?
Nazires li?
Pa upravo zato sto medju predosmanskim Bosnjanima nije bilo muslimana, jer nije bilo ni islama u Bosni, i sto se naziv Bosnjak pojavio ovdje par decenija nakon dolaska Osmanlija i islama. Drugim rijecima, vjersku odrednicu koju su nametnuli komunisti kao ime naroda (samo sto su joj dali veliko M), Tunjo i SDA su promijenili u naziv koji su direktno vezali za religiju.
Onda suse pokusali vaditi da je to istorisjko ime i da ga svi u BiH trebaju prihvatiti (i Srbi i Hrvati), ali s obzirom na cinjenice koje ti upravo navedoh o svemu tome, bilo je totalno nerealno i nesuvislo ocekivati da se to i desi. I znali su to oni vrlo dobro.
Ali, to vec danas spada u istorijske greske... To je bila prva ozbiljna greska kojom se narusila BH nacija, a druga, koja je uradjena na popisu 2013. i koja je glasila "Bitno je biti Bosnjak", samo je potvrdila prvu i zakucala sudbinu ove zemlje.
-
Stari_demagog
#1524 Re: Osmanlije su ............
Sad da ja malo o stvarima koje su kod gebe apsurdne ili nisi shvatio.
Kad kazem ljudi me gledaju mislim upravo na one koji dobro zive. Pogledaj i ovaj forum, mislis da ovdj pise sirotinja? Kad citas sve socijalni slucajevi, sve antiSDAovci, a svi k'o bubreg u loju? Kako to?
BiH ima 25 % nezaposlenih, odbij barem jos 10 % onih koji ne traze aktivno posao i ne zele da rade i mozda ces dobiti stvarni broj siromasnih. Ovo sto politicki mediji prosipaju pricu o 30-40% je najveca glupost. Rade ljudi jos uvijek za pet stoja, ali vecinom radi dvoje, a to je definitivno srednja klasa, a ne siromastvo.
Pa vama u Sarajevu to oko praznika zvuci primitivno, ali nama u Krajini ne jer vec ti rekoh ti sve posmatras iz drugacijeg ugla, ugla ateiste, a ja iz ugla islama. Sto bis moja nana rekla nikad se prije 2. svjetskog rata nije islo komsiji na Bozic i to nema nikakve veze sa nasom tradicijom, cestitaj mu i zavrsio si s njim. To je komunizam donio, a vec rekoh meni svijet nije postao sa dolaskom komunizma. I ovakvi seljaci su prvi uzeli oruzje i branili drzavu dok su neki jos mahali jugoslovenskim zastavama i nosali Titove slike. Jednostavno da shvatis da mi ne zivimo u svijetu u kojem ti zivis.
Kunem ti se majkom svojom, a svetinja mi je da niti sam ja clan stranke, niti bilo ko od uzih clanova, niti radim u drzavnoj sluzbi, niti sam uhljebljen.
Za nestanak sam ti vec rekao. Istrijebili bi nas Vatikan i inkvizicije kao sto su i na drugim mjestima u Europa istrebljivali heretike, ili bi morali pristati na nasilno pokrstavanje. Ljudi su olako prihvatili islam i iz tog razloga jer im je ocigledno bilo draze biti sa Osmanlijama nego sa papom. Papa ih je vec 250 godina maltretirao.
Pa preci mi prihvatili Islam, i? Ako cemo gledati vjeru predaka onda se moramo vratiti do postanka Slavena i njihove prvobitne religije koja sigurno nije bila bogumilstvo tako da mi ta prica o vracanju vjeri pradjedovskoj uvijek i apsplutno izgleda apsurdno. Da se onda vratimo i u pecinu jer su nam tu preci zivjeli.
Eh ovo za Bosnjak, islam i Tunju ti je najveca greska jer je Tunjo moj zemljak ateista. Bosnjanin je arhaizam, meni ovako baca i na umanjenicu. I Bosnjanin definitivno ima svoju opravdanost, ali eto od naroda je prije 500 i kusur godina odbacena tako da ne vidim razlog da joj se vracamo. Onda bi se i Srbi i Hrvati trebali vratiti izvornim nazivima Serv i Horvat.
Kad kazem ljudi me gledaju mislim upravo na one koji dobro zive. Pogledaj i ovaj forum, mislis da ovdj pise sirotinja? Kad citas sve socijalni slucajevi, sve antiSDAovci, a svi k'o bubreg u loju? Kako to?
BiH ima 25 % nezaposlenih, odbij barem jos 10 % onih koji ne traze aktivno posao i ne zele da rade i mozda ces dobiti stvarni broj siromasnih. Ovo sto politicki mediji prosipaju pricu o 30-40% je najveca glupost. Rade ljudi jos uvijek za pet stoja, ali vecinom radi dvoje, a to je definitivno srednja klasa, a ne siromastvo.
Pa vama u Sarajevu to oko praznika zvuci primitivno, ali nama u Krajini ne jer vec ti rekoh ti sve posmatras iz drugacijeg ugla, ugla ateiste, a ja iz ugla islama. Sto bis moja nana rekla nikad se prije 2. svjetskog rata nije islo komsiji na Bozic i to nema nikakve veze sa nasom tradicijom, cestitaj mu i zavrsio si s njim. To je komunizam donio, a vec rekoh meni svijet nije postao sa dolaskom komunizma. I ovakvi seljaci su prvi uzeli oruzje i branili drzavu dok su neki jos mahali jugoslovenskim zastavama i nosali Titove slike. Jednostavno da shvatis da mi ne zivimo u svijetu u kojem ti zivis.
Kunem ti se majkom svojom, a svetinja mi je da niti sam ja clan stranke, niti bilo ko od uzih clanova, niti radim u drzavnoj sluzbi, niti sam uhljebljen.
Za nestanak sam ti vec rekao. Istrijebili bi nas Vatikan i inkvizicije kao sto su i na drugim mjestima u Europa istrebljivali heretike, ili bi morali pristati na nasilno pokrstavanje. Ljudi su olako prihvatili islam i iz tog razloga jer im je ocigledno bilo draze biti sa Osmanlijama nego sa papom. Papa ih je vec 250 godina maltretirao.
Pa preci mi prihvatili Islam, i? Ako cemo gledati vjeru predaka onda se moramo vratiti do postanka Slavena i njihove prvobitne religije koja sigurno nije bila bogumilstvo tako da mi ta prica o vracanju vjeri pradjedovskoj uvijek i apsplutno izgleda apsurdno. Da se onda vratimo i u pecinu jer su nam tu preci zivjeli.
Eh ovo za Bosnjak, islam i Tunju ti je najveca greska jer je Tunjo moj zemljak ateista. Bosnjanin je arhaizam, meni ovako baca i na umanjenicu. I Bosnjanin definitivno ima svoju opravdanost, ali eto od naroda je prije 500 i kusur godina odbacena tako da ne vidim razlog da joj se vracamo. Onda bi se i Srbi i Hrvati trebali vratiti izvornim nazivima Serv i Horvat.
- Dozer
#1525 Re: Osmanlije su ............
I opet grijesis. 80% raje koja ovdje pisu su daleko od bubrega u loju. Ne znam iz cega si izvukao ovakav zakljucak...Stari_demagog wrote:Sad da ja malo o stvarima koje su kod gebe apsurdne ili nisi shvatio.
Haveru, po tebi ispade da mi uopste nemamo nezaposlenih, nego da je to fingiranoBiH ima 25 % nezaposlenih, odbij barem jos 10 % onih koji ne traze aktivno posao i ne zele da rade i mozda ces dobiti stvarni broj siromasnih. Ovo sto politicki mediji prosipaju pricu o 30-40% je najveca glupost. Rade ljudi jos uvijek za pet stoja, ali vecinom radi dvoje, a to je definitivno srednja klasa, a ne siromastvo.
Citas li sta pises, hljeba ti...? Pogledaj malo statistike. S druge strane, ovdje je nezaposlenost vjerovatno i veca nego sto se to javno prikazuje, a veca je jer je vlast s biroa skinula hiljade ljudi pomocu nakaradnog zakona po kojem se s biroa skida svako ko je u toku godine zaradio 300KM. Zamisli sad sebe u toj situaciji - na birou si godinama, i neko ti ponudio neki poslic za 300-400KM, jednokratni, i koji ce trajati krace od mjesec dana, ali ti je dao da potpises ugovor o djelu ili autorskom honoraru i taj ugovor je prijavio. I hop! Ti vise nisi na birou. Ali, zapravo si i dalje nezaposlen, samo sto sad nemas vise nikakva prava po tom osnovu, ni zdravstveno, nista. E, ovako ti je SDA "sredila" problem nezaposlenosti jarane. I sad ce u predizbornoj poceti da tupe kako su smanjili nezaposlenost toliko i toliko, a sto potvrdjuju i statistike. I nece slagati za statistike, ali i te kako hoce za realno stanje, a koje oni i te kako dobro znaju jer su ga sami kreirali.
Ocigledno. I nazalost.Pa vama u Sarajevu to oko praznika zvuci primitivno, ali nama u Krajini ne jer vec ti rekoh ti sve posmatras iz drugacijeg ugla, ugla ateiste, a ja iz ugla islama. Sto bis moja nana rekla nikad se prije 2. svjetskog rata nije islo komsiji na Bozic i to nema nikakve veze sa nasom tradicijom, cestitaj mu i zavrsio si s njim. To je komunizam donio, a vec rekoh meni svijet nije postao sa dolaskom komunizma. I ovakvi seljaci su prvi uzeli oruzje i branili drzavu dok su neki jos mahali jugoslovenskim zastavama i nosali Titove slike. Jednostavno da shvatis da mi ne zivimo u svijetu u kojem ti zivis.
Onda, kako sam vec i rekao - svaka cast. Isti sam takav. A, gle cuda, dobro i tebi i meni. Ti vjernik, ja nisam. I...? Jedina arazlika je u tome sto ja nemam nikakvih zadrski ni animoziteta prema tebi kao takvom, dok ti prema meni ovakvom imas gomilu svega protiv. I nemoj reci da nije tako, jer je to itekako ocito.Kunem ti se majkom svojom, a svetinja mi je da niti sam ja clan stranke, niti bilo ko od uzih clanova, niti radim u drzavnoj sluzbi, niti sam uhljebljen.
Opet pogresno. Zasto bi nas istrijebili ako smo vec bili vecinski prihvatili njihovo? A ovo da su ljudi olako prihvatili islam nikako se necemo sloziti jer niti je vecina ljudi odmah presla na islam cim su Turci dosli, niti je islam ovdje dosao milom. Dosao je indenticno kao i katolicantsvo, i trebalo mu je par vijekova da dostigne krajnji broj onih koji su presli na njega (prije nego su nas prodali k'o volove Austrougarima). Identicno katolicanstvu.Za nestanak sam ti vec rekao. Istrijebili bi nas Vatikan i inkvizicije kao sto su i na drugim mjestima u Europa istrebljivali heretike, ili bi morali pristati na nasilno pokrstavanje. Ljudi su olako prihvatili islam i iz tog razloga jer im je ocigledno bilo draze biti sa Osmanlijama nego sa papom. Papa ih je vec 250 godina maltretirao.
Drugim rijecima, i katolicanstvo i islam su u Bosnu stigli na identican nacin, a to je - silom.
Ne zamjeri, moram se nasmijati na ovoPa preci mi prihvatili Islam, i? Ako cemo gledati vjeru predaka onda se moramo vratiti do postanka Slavena i njihove prvobitne religije koja sigurno nije bila bogumilstvo tako da mi ta prica o vracanju vjeri pradjedovskoj uvijek i apsplutno izgleda apsurdno. Da se onda vratimo i u pecinu jer su nam tu preci zivjeli.
Malo je sega reci "preci mi prihvatili islam", a sto je bilo prije 200, 300 ili 500 godina, nebitno, a onda reci "da ti je prica o vracanju vjeri pradjedovskoj apsurdna"
Naravno da se necemo vratiti u pecine, ali zar "vracanje" na religije pradjedova, a koje je i njima neko nametnuo silom na ovaj ili onaj nacin, nije upravo to, vracanje u "pecine"? Po cemu ti je jedan predak bitniji od onoga prije njega? Kako to odlucujes, na osnovu cega?
Meni su, recimo, svi oni dalji od cukundede zapravo nebitni. A nebitan mi je zapravo i on. Niti sam ih poznavao, niti znam da li su i u sta vjerovali, kao ni da li im je neko nametnuo nesto ili nije. Davno proslo vrijeme, drug moj. Ja zivim danas i ovdje, a sta ce o meni misliti moj cukununuk apsolutno je nebitno. Mozda ce zivjeti na Marsu.
Ocito nisi upucen u sve ovo, pa je besmisleno i pricati o tome...Eh ovo za Bosnjak, islam i Tunju ti je najveca greska jer je Tunjo moj zemljak ateista. Bosnjanin je arhaizam, meni ovako baca i na umanjenicu. I Bosnjanin definitivno ima svoju opravdanost, ali eto od naroda je prije 500 i kusur godina odbacena tako da ne vidim razlog da joj se vracamo. Onda bi se i Srbi i Hrvati trebali vratiti izvornim nazivima Serv i Horvat.
Muhamed Tunjo Filipovic i njegov MBO su bili zacetnici ideje da se "Musliman" zamijeni sa "Bosnjak", sto je i uradjeno na Prvom Bosnjackom saboru, ili kako ga neki jos nazivaju "Svebosnjackom saboru", 1993., u hotelu Holiday Inn. Ovo naprosto ne moze biti "moja greska" jer se radi o istorijskoj cinjenici.
A, ako je "Bosnjanin" arhaizam, daj mi onda i od cega je arhaizam? Sta je prethodilo Bosnjaninu pa da je ovo onda postalo arhaizam? Samo mi nemoj reci da je ovome prethodilo "Bosnjak", jer time ces se automatski do kraja dikreditovati u ovoj diskusiji. I do sada je ocito da ne razumijes sve ovo i da brkas stvari, vremena i pojmove, ali hajde... Zivo me zanima iz cega je nastao "arhaizam" Bosnjani(n).
Last edited by Dozer on 13/02/2018 16:21, edited 1 time in total.