Ruzan i porazavajuci... nadam se da ga nekada ne osjetis.SkyLimit wrote:Kakav je osjećaj hodati gradom znajući da si izbjeglica?
Feedback
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- MyTao
#1001 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
- apsidejzi
#1002 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Meni se svidja ideja Rusije kao kontratega Americkoj i zapadnoj politici na globalnom nivou. Licno mi je drago da postoji neko ko ce im balansirat da ne mogu raditi bas sve sto zele. S druge strane, na malima se koplja lome dok oni balansiraju. Trenutno je to Sirija i Ukrajina a nekada je bila Jugoslavija i jos uvijek postoji mogucnost za BiH mada rusi polako gube kontrolu na balkanu. S trece strane, ne svidja mi se ideja o dozivotnim i bezgresnim predsjednicima poput Tita, Putina, Erdogana. Pogledaj SAD kako su smjenili Obamu koji je imao dobar imidz i doveli haman pa nacistu na celo. Koliko god Obama bio dobar, razguli. Iz tog razloga ne volim ruski ili turski politicki sistem danas. Nece ljudi da shvate da i poslije njih ima neko ko zna voditi drzavu.Indigont wrote:Jedna još čudnija stvar je rusofilija među Bošnjacima. Yep, i to postoji. I to značajan broj Bošnjaka kojima je Putin cool lik. Iako su Rusi podržali neustavni referendum u RS oko praznika koji diskriminira druga dva naroda, iako nam u ratu nisu bili prijatelji nego navijali ko uvijek za Srbe, iako je ruski ambasador dao veto na rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici jer mu se ne sviđa ta karakterizacija
https://www.klix.ba/clanak/170227042 Uvreda za žrtve: Pokrenuta inicijativa da se Vitaliju Čurkinu podigne spomenik u Srebrenici
Mislim, ništa protiv Rusa ko naroda, ali ruska država nikad nije propustila šansu da nas naguzi.
Dakle, iz moje perspektive: Rusija na globalnom planu kao kontrateg zapadu, DA. Ruski politicki sistem i mentalitet: NE. Rusija na Balkanu: Definitivno NE!!! Svjestan sam da je tesko balansirati ove da i ne...
-
prog321
#1003 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
SkyLimit wrote:Sad ću vam ja reći koje su zablude:
- Mit o 5. Korpusu
Ne umanjujući njegov značaj ali ogroman broj njihovih podviga uopće nisu potvrđeni("ranili Mladića")
Evo vam istine o 5. Korpusu:
- Najveći dio rata su proveli tako što su se podjelii na dva dijela i ratovali međusobno. Nemoguće je 5. Korpus i Narodnu odbranu posmatrati odvojeno jer je NO iznikla iz Korpusa, većina njenih pripadnika je prethodno bila u Korpusu, pa čak i na komandnim dužnostima i kao istaknuti pripadnici.
- U rijetkim trenucima predaha u međubošnjačkom sukobu, 5. Korpus bi povremeno ratovao i protiv velikosrba. Ali da li su to bile najače velikosrpske snage. Pa da vidimo:
Od strane VRS prema 5. Korpusu je bio okrenut 2. Krajiški korpus, po svojoj obučenosti, starosnoj strukturi, opremljenosti itd. najgori i najslabiji korpus VRS.
Snagama iz obližnjeg Prijedora, Banja Luke, Sanskog Mosta, Dubice...odnosno brigadama iz sastava 1. Krajiškog korpusa VRS, po svemu najjačeg korpusa taj 5. Korpus nije bio interesantan, barem u tolikoj mjeri da glavninu svojih snaga upere prema njemu.
Te snage su se stacionirale oko Brčkog, Gradačca i Doboja nasuprot 2. Korpusa Armije RBiH na "posavskom" ili "koridorskom" ratištu. Istina, dijelovi
tih brigada, kao i dijelovi elitnih jedinica nekih drugih korpusa VRS su u povremenim velikim operacijama korištene protiv 5. Korpusa, ali da je glavnina snaga zastalno bila stacionirana prema njemu - nije.
5. Korpus je najveći dio rata proveo ratujući protiv trećerazrednih neprijateljskih snaga. Osim ako Narodna Odbana Zapadne Bosne, 2. Krajiški korpus VRS i Srpsku vojsku Krajine ne posmatramo kao nekakvu elitu.
Čim se zbog "Oluje" glavnina 1. Krajiškog korpusa VRS počela vraćati u Krajinu 5. Korpus je brzinom svjetlosti gubio prethodno oslobođeno i da ne bi pojačanja u vidu hiljada i hiljada pripadnika ostalih korpusa Armije RBiH sve bi popadalo.
Gomila gluposti i nabuloza.
Dodvoravas se Sarajlijama koji su otvoreno izbjegavali da izvrse naredbe nadredjenih a blatis Peti korpus koji je bio daleko najdicpliniraniji i organizovaniji korpus u Armiji.
Kad bi se dogodilo u petom da jedan vojnik ne izvrsi zadatak od nadredjenog znas li sta bi se dogodilo sa njim ?
-
PM72
#1004 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Volim pročitati svačija mišljenja i komentare ali kad o ratu pričaju pobjegulje i sinovi dezertera-dobijem osip.Da je ovo država kako treba bili bi zavučeni u mišije rupe a njihovi dezerteri postreljani kao šugava paščad.
-
PM72
#1005 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
log78 wrote:Dio je bio iz Srbije, i uglavnom se radilo o ljudima koji su rodjeni u BiH, Cuo sam sa ruske dobrovoljce i i dobrovoljce iz Grcke sad licno ja nisam upoznao ni jednog, oni su uglavnom bili na istoku. Za Arkanovu SDG znam da je u septembru bila oko Kljuca i Sane. Sto se tice 1. KK nisi imao posebno organizovane dobrovoljacke jedinice,Iskreno nismo primjecivali neki uticaj dobrovoljaca, bar ne ja, veci znacaj su narocito u 1992 imale jedinice iz Kninske Krajine ali oni su dolazili organizovano i i najvise su bili angazovani u probijanju koridora.. Negdje posle NATO bombardovanja imali smo i dva tri Bjelrusa u okolini Brckog koji su dosli da se bore za nasu stvar., bar su tako govorili.ljevoruki wrote:Mozes li, molim te, malo pojasniti o kakvim se dobrovoljcima radi i odakle su dolazili?log78 wrote: Što se tiče brojnog stanja VRS ono je u maksimumu bilo negdje oko 100 000. Odbijete od toga neborbeno osoblje, bilo je i nešto dobrovoljaca , snaga MUP-a , ponekad su se borile i jedinice iz SVK.
Sto se tice 1.KK mi smo se oslanjali prvenstveno na ljudstvosa nase teritorije, i velika vecina oficira je bila onih koji su i rodjeni na podrucju Bos. Krajine. Mozes na internetu naci podatke o vecini njih. Velika vecina je rodom iz potkozarja
Da te dopunim pošto imaš amneziju.
Arkanova stoka bila je 1992 u Bjeljini,Zvorniku,Srebrenici i na Ilidži.Šešeljevci bili na Jevrejskom groblju,Ilidži,Golom brdu,Igmanu,Vracama,Trgu Pere Kosorića (pa dobili po guzici).pripadnici 72 specijalne brigade iz pančeva bili u Vogošći i napali medicinski centar 1994 i imali velike gubitke,7 poginulih među kojima i kapetan VJ Stojković Dragan.Ruski dobrovoljci bili su u Višegradu i SRK u jedinci Beli Vukovi.15 njihovih grobova je u Miljevićima.
A SVAKI oficir VRS bio je na platnom spisku VJ u 30-tom kadrovskom centru VJ.Plate,penzije,naredbe,promaknuća...
-
KENJAC
#1006 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Ja temu shvatio kao zablude o ratu u BiH a ona se pretvorila o zablude o novom. Sjetskom poretku. Ostanimo u AVNOJ-evskim granicama.
Zablude mogu biti svakakve. Globalne i lokalne. Nije problem kad ja imam zabludu. Ko sam ja, i koga ce neka moja zabluda kostati ? Problem je kad je zabluda globalna. E ta kosta ljudskih zrtava. Al od pocetka, najvece globalne zablude su:
Svi smo mislili da je ono Istorija je uciteljica zivota , suplja prica!
Sta je to novo sto nam je donio ovaj rat ? Nista. Sve vec vidjeno !
Da Bosnjaci nasjednu na Hrvatsku pricu " zajedno smo skupa" ... Pa pobogu od kad je Hrvata i Muslimana ( Bosnjaka) prica je vazda ista. Dok nam valjate , valjate ....
Da Srbi tradicionalno sva pitanja hoce vojno da rijese, sa jos tradicionalnim neuspjesima....( i opet ce ako bude srece
)
Da Hrvati imaju snage da van svojih granica mogu napravit drzavu
! U svakom ratu , vise je Hrvata stradalo van Hrvatskih granica , al jok... Oni ce probat ponovo.
Da je moguce da manjina opstane gdje su drugi vecina ...
Pa nema puta u Bosni kraj kog ne stoji ( sad vec poruseno) obiljezje gdje je demokratska vecina , jame punila teroristickom manjinom !
...i da poslje rata opet moras zivjet i radit sa onim drugima...
Al, jok ! Mi smo pametniji od starih Rimljana i njihog Historia est magistra vita !
Zablude mogu biti svakakve. Globalne i lokalne. Nije problem kad ja imam zabludu. Ko sam ja, i koga ce neka moja zabluda kostati ? Problem je kad je zabluda globalna. E ta kosta ljudskih zrtava. Al od pocetka, najvece globalne zablude su:
Svi smo mislili da je ono Istorija je uciteljica zivota , suplja prica!
Sta je to novo sto nam je donio ovaj rat ? Nista. Sve vec vidjeno !
Da Bosnjaci nasjednu na Hrvatsku pricu " zajedno smo skupa" ... Pa pobogu od kad je Hrvata i Muslimana ( Bosnjaka) prica je vazda ista. Dok nam valjate , valjate ....
Da Srbi tradicionalno sva pitanja hoce vojno da rijese, sa jos tradicionalnim neuspjesima....( i opet ce ako bude srece
Da Hrvati imaju snage da van svojih granica mogu napravit drzavu
Da je moguce da manjina opstane gdje su drugi vecina ...
...i da poslje rata opet moras zivjet i radit sa onim drugima...
Al, jok ! Mi smo pametniji od starih Rimljana i njihog Historia est magistra vita !
-
KENJAC
#1007 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
...eh da , umalo da zaboravim.
A koja je to zabluda zajednicka za sve narode u BiH ?
Pa ta , da su na kraju rata svi pobjednici !
P.S. I oni stvarno vjeruju u to !
A koja je to zabluda zajednicka za sve narode u BiH ?
Pa ta , da su na kraju rata svi pobjednici !
P.S. I oni stvarno vjeruju u to !
-
PM72
#1008 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Kad skontaš,strana koja je imala recimo 400 tenkova i borila se za Veliku Srbiju a oni sa druge strane niti jednog a borili se za Bosnu i Hercegovinu...ko je tu "pobjednik"?
-
KENJAC
#1009 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Jel mene pitas ?PM72 wrote:Kad skontaš,strana koja je imala recimo 400 tenkova i borila se za Veliku Srbiju a oni sa druge strane niti jednog a borili se za Bosnu i Hercegovinu...ko je tu "pobjednik"?
-
PM72
#1010 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Između ostalog...
-
KENJAC
#1011 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Nit ima Velike Srbije nit ima nezavisne Bosne i Hercegovine ! A ako je po tebi ovo sto je izniklo nezavisna drzava...
Vec sam rekao , svi pobjednici !
I svi stvarno vjeruju da su pobjednici !
-
PM72
#1012 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
ma pusti šuplju.Velike Srbije sasvim sigurno nema a ni one skraćene a ko bi to pomislio prije 25 godina?Bosna i Hercegovina jeste nezavisna i međunarodno priznata a to što joj fali hiljadu klinaca da bi bila "normalna" država drugi je par opanaka.KENJAC wrote:Nit ima Velike Srbije nit ima nezavisne Bosne i Hercegovine ! A ako je po tebi ovo sto je izniklo nezavisna drzava...
Prije 25 godina na trećini teritorije BiH nisi smio organizovati referendum o nezavisnosti BiH.Sad na svakoj od tih opština stoji tabla Bosna i Hercegovina.Ko je tu donji?
- SkyLimit
#1013 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Bošnjaci su se prije svega borili i za sami biološki opstanak koji je itekako bio upitan. Uostalom, u mnogim krajevima skoro i da jesu istrijebljeni.KENJAC wrote:Nit ima Velike Srbije nit ima nezavisne Bosne i Hercegovine ! A ako je po tebi ovo sto je izniklo nezavisna drzava...
Nije nikakva mitomanija da je po svoj vojnoj teoriji Armija RBiH trebala biti totalno poražena čak i kad je bila napadnuta "samo" od velikosrpskih snaga, no i kad su se uključile i velikohrvatske snage i Babini ni to nije bilo dovoljno.
Situacija nije nimalo bezazlena, još od Banjalučkog boja Bošnjaci vode bitke u kojima poraz ne znači tek gubitak neke teritorije već potpuni nestanak kao naroda i to svakako poziva na oprez, no sad za sad se držimo, još uvijek smo tu.
Sretan vam dan nezavisnosti BiH. Ja se vremena referenduma o nezavisnosti i ne sjećam, no roditelji kažu da je to bilo vrijeme rodoljublja kakvog danas nema, i nepismene nene i dede su jarko željeli da glasaju, pa i sa štakama nije bilo mrsko otići. Fali nam danas tog elana.
-
log78
#1014 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Za Pm 72
Po mojim postovima si mogao skontali da sam bio u 1.KK gde Srbijanaca gotovo nije ni bilo. A napomenuo sam u svom postu da su dobrovoljci uglavnom bili na Istoku.
Vezano za grobove ruskih dobrovoljaca,pošto znaš gde se nalaze i koliko ih je,onda možeš li reci gde se nalaze grobovi ovih iz El-Mudzahid odreda,na spomeniku u Zavidovićima imaju i njihova imena
Po mojim postovima si mogao skontali da sam bio u 1.KK gde Srbijanaca gotovo nije ni bilo. A napomenuo sam u svom postu da su dobrovoljci uglavnom bili na Istoku.
Vezano za grobove ruskih dobrovoljaca,pošto znaš gde se nalaze i koliko ih je,onda možeš li reci gde se nalaze grobovi ovih iz El-Mudzahid odreda,na spomeniku u Zavidovićima imaju i njihova imena
-
PM72
#1015 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Srbijanaca u 1 KK nije bilo? Može biti ali su redovno izvođene borbene aktivnosti u sadejstvu sa njima.Uostalom,svi oficiri u 1 KK promovisani su u Beogradu a otamo su im isplaćivane plate,uplaćivan staž,penzije...Hoćeš reći da ovo nije tačno?log78 wrote:Za Pm 72
Što se tiče stranih dobrovoljaca,mudžahedina recimo nije bilo u aprilu,maju,junu..1992.Nije nijedan bio u Armiji BiH.A rat u BiH počeo je upadom srbijanskih dobrovoljaca i pokoljem u Bjeljini.
-
junior3
#1016 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Eno "braće" pod navodnicima na Vozući na Klupama preciznije, veći broj.log78 wrote:Za Pm 72
Bili su barem gore, ako ih ko nije premjestio.
-
log78
#1017 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Srbijanaca u 1 KK nije bilo? Može biti ali su redovno izvođene borbene aktivnosti u sadejstvu sa njima.Uostalom,svi oficiri u 1 KK promovisani su u Beogradu a otamo su im isplaćivane platePM72 wrote:log78 wrote:Za Pm 72
Koje borbene aktivnosti u sadejstvu sa njima,ja ih nisam vidjeo pa banjalučkim kasarnama a bilo ih je 7. A neke naredbe i odluke o unapređenja sam vidjeo i njih je donosio glavni štab. Za više oficire možda.
Mada nisam čuo da je i jedan oficir ARBiH rekao Aliji,, Galami na svoju ženu, a ne na mene ako uopšte i smiješ da galamis na nju.
A pre Bijeljine je bio Sijekovac. A i braća Hrvati će se naljutiti ako ne spomenemo Ravno.Inace u BiH je prvi poginuo Vojko Ceh inače Slovenac i pripadnik JNA
- SkyLimit
#1018 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Znači Arkanovci u aprilu 1992. u Bijeljini su ok a Mudžahedini na Vozući u septembru 1995. nisu ok? I to jedni su ubijali civile po ulicama a ovi drugi zarobljene vojnike.
Na hiljade bošnjačkih civila je ubijeno ili zatvoreno u logore prije nego što je i jedan Mudžahedin kročio na tlo BiH, oni su posljedica a ne uzrok srpskog divljanja.
Da se ja pitam, trebalo je uvesti 100 000 Mudžahedina i pustiti ih na Srbe, pokazali su da znaju bolje od nas kako treba sa njima, iako ih nisu ni poznavali a mi živimo stoljećima zajedno sa njima. No dobro, možda bude prilike.
Na hiljade bošnjačkih civila je ubijeno ili zatvoreno u logore prije nego što je i jedan Mudžahedin kročio na tlo BiH, oni su posljedica a ne uzrok srpskog divljanja.
Da se ja pitam, trebalo je uvesti 100 000 Mudžahedina i pustiti ih na Srbe, pokazali su da znaju bolje od nas kako treba sa njima, iako ih nisu ni poznavali a mi živimo stoljećima zajedno sa njima. No dobro, možda bude prilike.
-
UterivacDugoga
#1019 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Ne mogu da vjerujem da neko ovako naslovi temu,a jos gore od svega toga je da se polemise o nekim stvarima a niko nece da pomene neke cinjenice:
-srpski ekstremisti su dobili svu mogucu podrsku od bivse JNA(opremu,oruzje a dijelom i plate)
-srpski ekstremisti su bili potpomognuti itekako ljudstvom iz Srbije
Nasuprot ovih ekstremista nalazile su se grupe i grupice ljudi,branilaca koji nisu bili niti obuceni niti naoruzani.Ono malo oruzja,uglavnom pjesadijskog,bilo je kupljeno kojekakvim kanalima,a ostali dio zarobljen u borbi i otet od srpske vojske i cetnika.
Cijelo vrijeme se provlace neke teze kako je NATO pomogao da Bosna opstane,a niko ne zeli da prica o tome kako je Bosna opstala do NATO intervencija.
Niko ne spominje da je braniocima bio uveden embargo na naoruzanje,dok s druge strane imali smo koljace zedne krvi.
To ispadne kao da uzmete jednog amatera,zavezete mu jednu ruku i pustite ga u ring sa nekim profi K1 borcem.I povrh svega,ovaj sa jednom rukom dobro nalupa ovoga K1.
Te neke price o iranskom,americkom i kojekakvim oruzjem slobodno neka okace macku o rep,jer i to sto je dolazilo ,bilo je na slamku,a i dobro se zna koje godine je tek pocelo pristizati nesto mizerno.
Tako da sve u svemu,Bosnjaci se jesu odbranili i dobro nalupali i ove i one krvozderne. To sto izmedju nas ima izdajnika i sto je minder politika takva kakva je,jbg.
Ali neke cinjenice niko ne moze osporiti.
-srpski ekstremisti su dobili svu mogucu podrsku od bivse JNA(opremu,oruzje a dijelom i plate)
-srpski ekstremisti su bili potpomognuti itekako ljudstvom iz Srbije
Nasuprot ovih ekstremista nalazile su se grupe i grupice ljudi,branilaca koji nisu bili niti obuceni niti naoruzani.Ono malo oruzja,uglavnom pjesadijskog,bilo je kupljeno kojekakvim kanalima,a ostali dio zarobljen u borbi i otet od srpske vojske i cetnika.
Cijelo vrijeme se provlace neke teze kako je NATO pomogao da Bosna opstane,a niko ne zeli da prica o tome kako je Bosna opstala do NATO intervencija.
Niko ne spominje da je braniocima bio uveden embargo na naoruzanje,dok s druge strane imali smo koljace zedne krvi.
To ispadne kao da uzmete jednog amatera,zavezete mu jednu ruku i pustite ga u ring sa nekim profi K1 borcem.I povrh svega,ovaj sa jednom rukom dobro nalupa ovoga K1.
Te neke price o iranskom,americkom i kojekakvim oruzjem slobodno neka okace macku o rep,jer i to sto je dolazilo ,bilo je na slamku,a i dobro se zna koje godine je tek pocelo pristizati nesto mizerno.
Tako da sve u svemu,Bosnjaci se jesu odbranili i dobro nalupali i ove i one krvozderne. To sto izmedju nas ima izdajnika i sto je minder politika takva kakva je,jbg.
Ali neke cinjenice niko ne moze osporiti.
-
UterivacDugoga
#1020 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
100% se slazem sa tobom. To sto srbi itekako znaju koja inekcija ih najvise boli pa kukaju na nju i upiru prstom na sav glas,pa sta,njihov problem.SkyLimit wrote:Znači Arkanovci u aprilu 1992. u Bijeljini su ok a Mudžahedini na Vozući u septembru 1995. nisu ok? I to jedni su ubijali civile po ulicama a ovi drugi zarobljene vojnike.
To sto su neki nasi toliko priglupi da ne znaju da saberu 2+2,opet njihov problem.
-
PM72
#1021 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Wrote Log 78:
Ravno je bilo prva žrtva srpskog divljanja u BiH.Za tog slovenca Vojka nisam čuo pa pojasni šta i kad.
Nisam te baš shvatio ovo oko galame na ženu...Mada nisam čuo da je i jedan oficir ARBiH rekao Aliji,, Galami na svoju ženu, a ne na mene ako uopšte i smiješ da galamis na nju.
A pre Bijeljine je bio Sijekovac. A i braća Hrvati će se naljutiti ako ne spomenemo Ravno.Inace u BiH je prvi poginuo Vojko Ceh inače Slovenac i pripadnik JNA
Ravno je bilo prva žrtva srpskog divljanja u BiH.Za tog slovenca Vojka nisam čuo pa pojasni šta i kad.
- Zokipfc
#1022 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
http://www.vecernji.hr/hrvatska/ciji-je ... ini-536543PM72 wrote:Wrote Log 78:
Nisam te baš shvatio ovo oko galame na ženu...Mada nisam čuo da je i jedan oficir ARBiH rekao Aliji,, Galami na svoju ženu, a ne na mene ako uopšte i smiješ da galamis na nju.
-
PM72
#1023 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
A ubistvo 3. septembra 1991 Dževada Jusića i Nedžada Hodžića u Kravici nadomak Srebrenice od strane pripadnika SDS-a bilo je komšijsko prepucavanje?
-
KENJAC
#1024 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Zna li neko koliko je poginulih u selu Ravno i ko su bili ?
Mozda , da nam objasni i kako se to desilo ?
...kad smo vec kod zabluda ...
Mozda , da nam objasni i kako se to desilo ?
...kad smo vec kod zabluda ...
- Zokipfc
#1025 Re: Zablude Bošnjaka o ratu u BIH
Rujan = avgust..PM72 wrote:A ubistvo 3. septembra 1991 Dževada Jusića i Nedžada Hodžića u Kravici nadomak Srebrenice od strane pripadnika SDS-a bilo je komšijsko prepucavanje?