EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post Reply
Novak20

#252 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Novak20 »

reis1 wrote:
bogumila wrote:drzave postoje da bi "zelile dobro" sebi a ne drugim drzavama. tako i eu. sve dok nas zovu, znaci trebamo im. to sto palamude da ne treba eu nas nego mi njih, to je bullsh*t. ni turska nam ne pomaze sto zeli dobro nama nego sebi siri uticaj. rusija srbima isto. mi ko drzava trebamo sjest i uporedit ciji veliki interesi su najslicniji nasem malom interesu. za mene to nije evropska unija. nikad.

Hjoooo brate...

Ako iko EU ne treba, znaci ono bas bas bas, ali bas, nista od tog nemaju, to je BiH. Nismo im potrebni ni geografski, ni financijski, ni prometno, ni resursno, ni tehnoloski, ni demografski, ni... ama bas nema nista zbog radi cega bi mi EU trebali.

To je isto ko kad bi rekao slonu treba mrav, da bi se potakmicio sa drugim slonom.
Najbolje bi nam bilo kao turskom slijepom crijevu ili da se proglasimo kalifatom pa da se ko ljudi proširimo do Beča i Rima. :D
reis1

#253 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

Novak20 wrote:
reis1 wrote:
bogumila wrote:drzave postoje da bi "zelile dobro" sebi a ne drugim drzavama. tako i eu. sve dok nas zovu, znaci trebamo im. to sto palamude da ne treba eu nas nego mi njih, to je bullsh*t. ni turska nam ne pomaze sto zeli dobro nama nego sebi siri uticaj. rusija srbima isto. mi ko drzava trebamo sjest i uporedit ciji veliki interesi su najslicniji nasem malom interesu. za mene to nije evropska unija. nikad.

Hjoooo brate...

Ako iko EU ne treba, znaci ono bas bas bas, ali bas, nista od tog nemaju, to je BiH. Nismo im potrebni ni geografski, ni financijski, ni prometno, ni resursno, ni tehnoloski, ni demografski, ni... ama bas nema nista zbog radi cega bi mi EU trebali.

To je isto ko kad bi rekao slonu treba mrav, da bi se potakmicio sa drugim slonom.
Najbolje bi nam bilo kao turskom slijepom crijevu ili da se proglasimo kalifatom pa da se ko ljudi proširimo do Beča i Rima. :D
Ovo "turskom slijepom crijevu" je naravno stremljenje ka bit nekom kmet, i ne razlikuje se puno od ruskog ili europskog slijepog crvijeva, mada je kmet EU najbolja od tih opcija.

Pak, proglasit se kalifatom, e to je vec nesto. Tad si ti glavni. Naravno, pitanje dal bi te neko prihvatio kao kalifu... :oops: Zato ja cijenim Medjugorce, novi Vatikan, Gospa leti, i tako. Znaju oni baa kud treba gonit. :run:
Tvrtko II Kotromanić

#254 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Umalo popisivac wrote:Vi ne jedite cokolade, Nutelle, kupujte gorivo samo parnim danima :D , urusavajte zli kapitalizam. :D
nemoj tako, prije si mogao u parku spavat! :oops:
Stoner

#255 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Stoner »

Ali Kemal wrote:Sustinski i najveci neprijatelj Bosne i Hercegovine nije EU, nego je religija. Religija je uzrok svih sukoba u Bosni, a i sire.
Sve zaracene strane su bile razlicitih religijskih skupina, a jos uvijek religija igra ogromnu ulogu u politickom zivotu.
Bez drzavnog distanciranja od klera nema sanse da se bilo sta sustinski promijeni.
EU je jedini spas za gradjane ili raspad.
Ne bih se slozio sa ovim iako sam ateista. Religija ne koci ekonomski i tehnoloaki napredak. Koci ih ljevica a cesto uz ateizam ide i progresivisticka religija. E tu je kvaka, vjernici su sekularniji od ateista. Ako me razumete.
stakasa

#256 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

Stoner wrote:
Ali Kemal wrote:Sustinski i najveci neprijatelj Bosne i Hercegovine nije EU, nego je religija. Religija je uzrok svih sukoba u Bosni, a i sire.
Sve zaracene strane su bile razlicitih religijskih skupina, a jos uvijek religija igra ogromnu ulogu u politickom zivotu.
Bez drzavnog distanciranja od klera nema sanse da se bilo sta sustinski promijeni.
Ne bih se slozio sa ovim iako sam ateista. Religija ne koci ekonomski i tehnoloaki napredak. Koci ih ljevica a cesto uz ateizam ide i progresivisticka religija. E tu je kvaka, vjernici su sekularniji od ateista. Ako me razumete.
Ljevicari po definiciji ne mogu biti iskljucivi. Radi se o iskonskom dobru kojeg nikad nije dosta.
Ali Kemal

#257 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Ali Kemal »

Stoner wrote:
Daleko od toga da je zagovaram zabranu religije i proglasavanje ateizma kao zvanicne religije, nego samo uklanjanje religije iz vlasti. Potpuno odvajanje religije od drzave, tj pravu sekularnost.
Religija mora da bude privatna stvar covjeka i nista vise od toga.
Kod nas je turbo-religija, kler cak organizuje teroristicke skupine, sire netoleranciju prema drugim religijama, leglo su najgoreg nacionalizma, kler govori vjernicima za koga da glasaju, nesmetano uzimaju najskuplje gradsko zemljiste, prakticno oni vladaju.
Duboko sam ubjedjen da dok je god takvo stanje nema napretka, 100%.
agnostic_front

#258 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by agnostic_front »

Ponovo nas kmeri ubjeđuju da je komunizam zapravo odlična stvar. Pa ja imam samo jedno pitanje, zašto su dizali onaj zid u Berlinu?
Gojeni H

#259 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Stoner wrote:
Ljevicari po definiciji ne mogu biti iskljucivi. Radi se o iskonskom dobru kojeg nikad nije dosta.
Jesi li ti ucio u skoli sta o boljsevicima, menjsevicima ... kako su boljsevici osvojili vlast u sovjetu, kako su socijal-demokrate porokali...?
Iskonsko dobro ?!? :-)
Umalo popisivac

#260 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Umalo popisivac »

agnostic_front wrote:Ponovo nas kmeri ubjeđuju da je komunizam zapravo odlična stvar. Pa ja imam samo jedno pitanje, zašto su dizali onaj zid u Berlinu?
Da ih kapitalisticki prebjezi sa zapada ne bi preplavili. :mrgreen:
stakasa

#261 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

Gojeni, bio sam ironican
agnostic_front

#262 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by agnostic_front »

Umalo popisivac wrote:
agnostic_front wrote:Ponovo nas kmeri ubjeđuju da je komunizam zapravo odlična stvar. Pa ja imam samo jedno pitanje, zašto su dizali onaj zid u Berlinu?
Da ih kapitalisticki prebjezi sa zapada ne bi preplavili. :mrgreen:
Haman.
Priča mi jedan lik neki dan kako su za vrijeme SFRJ, Austrijanci dolazili kod nas kao jeftina radna snaga, mrtav ozbiljan.
Paranoid

#263 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Paranoid »

jesu... u FAP u Priboju (Sandzak)...radili su za 4000 DM.
breuer

#264 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by breuer »

ma ja, Energoinvest, Hidrogradnju, Šipad, ŽGP, Vranicu, TAS, Aluminij, Orao...stvoriše sve sami kapitalisti i poštivaoci slobodnog tržišta :-)

još je ovo redukovan spisak u potpunosti!
razonoda

#265 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Ali Kemal wrote:
Stoner wrote:
Daleko od toga da je zagovaram zabranu religije i proglasavanje ateizma kao zvanicne religije, nego samo uklanjanje religije iz vlasti. Potpuno odvajanje religije od drzave, tj pravu sekularnost.
Religija mora da bude privatna stvar covjeka i nista vise od toga.
Kod nas je turbo-religija, kler cak organizuje teroristicke skupine, sire netoleranciju prema drugim religijama, leglo su najgoreg nacionalizma, kler govori vjernicima za koga da glasaju, nesmetano uzimaju najskuplje gradsko zemljiste, prakticno oni vladaju.
Duboko sam ubjedjen da dok je god takvo stanje nema napretka, 100%.
:thumbup:
I mentalitet naroda.
Gojeni H

#266 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:Gojeni, bio sam ironican
Do mene ... sporo citam. :D
nikad_vise

#267 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by nikad_vise »

Pokrase nas ovi stranci,sve sto dobijemo donacija oni odnesu iz zemlje :evil:
Mislim da bi trebali ozbiljno razmisliti o ideji da se prikljucimo EuroAzijskoj uniji.Kazu da se tamo dobije i pare i jare :thumbup:
prog321

#268 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ulazak u EU ne donosi ekonomski prosperitet.
Zemlje se moraju prije ulaska pripremiti.
parangal_

#269 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Indigont wrote:
parangal_ wrote:prva je poenta da cijeli svijet ekonomski propada jer je kapitalizam kao sistem u krizi. vjerovanje da je to najbolji sistem je jednako velika utopija kao recimo necije uvjerenje da drzava moze da upravlja ekonomijom ili radnici putem samoupravnog socijalizma.
sta propada? o cemu ti to?

ljudi u kapitalistickim zemljama zive bolje nego ikada. Jedine koje se pate su one koje nece da se prepuste pravom kapitalizmu i slobodnom trzistu... zemlje koje imaju ogroman drzavni aparat i koje profitiraju samo od svoje geografske pozicije: Grcka, Spanija, Italija

mi imamo kapitalizam samo u smislu da mozes osnovati privatnu firmu ali uvjeti za poduzetnistvo kod nas su jedni od najgorih na svijetu po svim statistikama, od spore i neefikasne birokracije, do visokih poreza i doprinosa, sporog sudstva, ogromne korupcije i ostalih zapreka za normalan biznis

govoriti da je Bosni EU neprijatelj je suludo. Ako bi iko profitirao od ulaska u nju to smo mi, jer smo totalno nestabilna zemlja u kojoj polovina hoce da se odcijepi
kako si glup. ljudi zive relativno sve bolje i bolje otkad su izmislili tocak i naucili palit vatru, kakve to veze ima? najveci pomak i rusija i jugoslavija napravile su u najcrnjem komunizmu izmedju 1945 i 1965. kapitalizam je u krizi jer jaz između 1% bogatih i milijardi jadnika na svijetu koji niti nemaju sansu da se zaposle nikad nije bio veci. to je strukturni problem koji je nerjesiv u kapitalzmu kakvog znamo i sve je gore i gore.

i ne, nije istina da je veca drzava u korelaciji sa manjim ekonomskim rastom. najvise rastu kina, singapur, katar, koreja i slicne zemlje gdje postoji drzavni aparat koji je u simbiozi sa korporacijama. znas li ti za koliko je povecana potrosnja drzave kao udio bdp-a u americi u zadnjih 20 godina, od sloma komunizma? blage veze nemas jelde.

i da, kod nas je kapitalizam par ekselans, cist da cistiji biti ne moze. slusam morone na tv i u novinama koji otprilike kazu " mi propadamo jer nismo uveli pravi kapitalizam i dalje vlada komunisticki mentalitet". hahaha, kakve budale. pa ne moze svuda biti luksemburg. realnost kapitalizma je da neko mora biti luksembur, neko bosna a neko kongo. i sve te zemlje su perfektni kapitalizam, bas kao sto sve ne mogu biti direktori. neko mora biti cistacica.

tako su i komunisti govorili, kad je verzija komunizama iz 20 vijeka propadala. govorili su, "nikad nismo uveli pravi komunizam" sad likovi koji nisu svjesni da je neoliberalni kapitalizam jednako velika utopija kao taj komunizam govore "pa mi nismo ni uveli pravi kapitalizam". uveli smo ga, samo sto neoliberalna ideologija nikad nece javno priznati da je utopisticka, da ni u americi nema 100% slobodnog trzista i da su korupcija i sl. integrativni dio autenticnog kapitalizma.
agnostic_front

#270 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by agnostic_front »

parangal_ wrote:
Indigont wrote:
parangal_ wrote:prva je poenta da cijeli svijet ekonomski propada jer je kapitalizam kao sistem u krizi. vjerovanje da je to najbolji sistem je jednako velika utopija kao recimo necije uvjerenje da drzava moze da upravlja ekonomijom ili radnici putem samoupravnog socijalizma.

ljudi u kapitalistickim zemljama zive bolje nego ikada. Jedine koje se pate su one koje nece da se prepuste pravom kapitalizmu i slobodnom trzistu... zemlje koje imaju ogroman drzavni aparat i koje profitiraju samo od svoje geografske pozicije: Grcka, Spanija, Italija

mi imamo kapitalizam samo u smislu da mozes osnovati privatnu firmu ali uvjeti za poduzetnistvo kod nas su jedni od najgorih na svijetu po svim statistikama, od spore i neefikasne birokracije, do visokih poreza i doprinosa, sporog sudstva, ogromne korupcije i ostalih zapreka za normalan biznis

govoriti da je Bosni EU neprijatelj je suludo. Ako bi iko profitirao od ulaska u nju to smo mi, jer smo totalno nestabilna zemlja u kojoj polovina hoce da se odcijepi
kako si glup. ljudi zive relativno sve bolje i bolje otkad su izmislili tocak i naucili palit vatru, kakve to veze ima? najveci pomak i rusija i jugoslavija napravile su u najcrnjem komunizmu izmedju 1945 i 1965. kapitalizam je u krizi jer jaz između 1% bogatih i milijardi jadnika na svijetu koji niti nemaju sansu da se zaposle nikad nije bio veci. to je strukturni problem koji je nerjesiv u kapitalzmu kakvog znamo i sve je gore i gore.

i ne, nije istina da je veca drzava u korelaciji sa manjim ekonomskim rastom. najvise rastu kina, singapur, katar, koreja i slicne zemlje gdje postoji drzavni aparat koji je u simbiozi sa korporacijama. znas li ti za koliko je povecana potrosnja drzave kao udio bdp-a u americi u zadnjih 20 godina, od sloma komunizma? blage veze nemas jelde.

i da, kod nas je kapitalizam par ekselans, cist da cistiji biti ne moze. slusam morone na tv i u novinama koji otprilike kazu " mi propadamo jer nismo uveli pravi kapitalizam i dalje vlada komunisticki mentalitet". hahaha, kakve budale. pa ne moze svuda biti luksemburg. realnost kapitalizma je da neko mora biti luksembur, neko bosna a neko kongo. i sve te zemlje su perfektni kapitalizam, bas kao sto sve ne mogu biti direktori. neko mora biti cistacica.

tako su i komunisti govorili, kad je verzija komunizama iz 20 vijeka propadala. govorili su, "nikad nismo uveli pravi komunizam" sad likovi koji nisu svjesni da je neoliberalni kapitalizam jednako velika utopija kao taj komunizam govore "pa mi nismo ni uveli pravi kapitalizam". uveli smo ga, samo sto neoliberalna ideologija nikad nece javno priznati da je utopisticka, da ni u americi nema 100% slobodnog trzista i da su korupcija i sl. integrativni dio autenticnog kapitalizma.
:shock: :shock: :shock:
Baboolal

#271 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Baboolal »

Indigont wrote:

Hvala drug! Nasmija me kao sto niko nije odavno.
Zivim u (kako kazu ovdje) najjacoj od svih kapitalistickih zemalja i zivot je gori iz godine u godinu evo vec dvije decenije. Ako je vjerovati ekonomistima, process pogorsanja zivotnih uslova 99 % stanovnika je poceo sa naftnom krizom 70ih. Moja je sreca pa ne pripadam lokalnom trzistu, mada je i moja firma sve manje socijalisticka.
razonoda

#272 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Treba korigovati naslov -SUSTINSKI BIH JE NAJVECI NEPRIJATELJ EU. gdje bosanac dodje trava ne raste. :-D
Umalo popisivac

#273 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Umalo popisivac »

parangal_ wrote:
Indigont wrote:

A koja to Koreja raste? Sjeverna ili Juzna. Komunisticka ili kapitalisticka? Kina odavno nije socijalisticka zemlja, to je cisti kapitalizam u najsurovijem obliku gdje se rade najtezi poslovi za mizerne pare. Jedino sto su oni zadrzali od komunizma je manjak demokracije.

I druga stvar je da i u kapitalizmu postoji drzavna intervencija, u svakoj drzavi. Pa daju se poticaji za poljeprivredu, poticaji za ovo, ono, izvlace se velika poduzeca do odredjene mjere. Ali sve se radi u donekle razumnim granicama. Ako nesto ne ide onda ne ide i to propada.

I svaka kapitalisticka zemlja ima elemente socijalizma, pa cak i SAD gdje se uvodi zdravstveno za sve itd. I taj neki mix. je najbolji put a na tom principu je temeljena EU a osobito nordijske zemlje. Problem je uvijek do mentaliteta jer taj nordijski sistem kod nas ne bi funkcionirao, nasi bi ljudi gledali samo da to nekako iskoriste i naravno sve bi propalo.
SaraFina

#274 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

razonoda wrote:Treba korigovati naslov -SUSTINSKI BIH JE NAJVECI NEPRIJATELJ EU. gdje bosanac dodje trava ne raste. :-D

Ovo nije tačno :D

Bosanci su najbolje integrirani stranci u EU pa mozda i svijetu!
Post Reply