Epiduralna anestezija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

miu miu

#26 Re: Epiduralna anestezija

Post by miu miu »

Sheikha wrote:@miu miu kako mislis promasio? :? kakve si posljedice imala? koliko je oporavak trajao?.
Na svu srecu nema nikakvih posljedica (jos uvijek), a proslo je 6 mjeseci od tada... Jednostavno je promasio i ja sam osjetila jak bol u lijevj ruci i nozi, kao kad ti otrni noga pa onaj bol poslije ali mnogo mnogo jaci. Bog sami zna sta mi se moglo desiti....Zato se potpises na nekoliko papira da si svjestan i da su te obavijestili da to moze da se desi. Ova bolnica u kojoj sam se poradjala je medju najboljima u Americi. Rizik postoji uvijek, ja ne bih preporucila nikome, ako bas ne mora.........
Sheikha

#27 Re: Epiduralna anestezija

Post by Sheikha »

miu miu wrote:
Sheikha wrote:@miu miu kako mislis promasio? :? kakve si posljedice imala? koliko je oporavak trajao?.
Na svu srecu nema nikakvih posljedica (jos uvijek), a proslo je 6 mjeseci od tada... Jednostavno je promasio i ja sam osjetila jak bol u lijevj ruci i nozi, kao kad ti otrni noga pa onaj bol poslije ali mnogo mnogo jaci. Bog sami zna sta mi se moglo desiti....Zato se potpises na nekoliko papira da si svjestan i da su te obavijestili da to moze da se desi. Ova bolnica u kojoj sam se poradjala je medju najboljima u Americi. Rizik postoji uvijek, ja ne bih preporucila nikome, ako bas ne mora.........
Hvala na odgovoru :) :thumbup:
Shoshana

#28 Re: Epiduralna anestezija

Post by Shoshana »

wewa wrote:malo o epiziotomiji:

Perineum ili međica je tkivo između rektuma (čmara) i rodnice, a epiziotomija je kirurški zahvat kojim se proreže medica. Najčešće se spominju dvije vrste epiziotomije:

- medijalna (središnja) epiziotomija - rez se radi po sredini međice, ravno dolje prema rektumu;
- mediolateralna (postranična) epiziotomija - rez je usmjeren malo ukoso u odnosu na rektum, na lijevu ili desnu stranu.

Postoji još i tzv. Hockey-Stick epiziotomija i vrlo je slična mediolateralnoj, ali ona se rijetko navodi kao zasebna. Sam rez se izvodi posebnim škarama.

Liječnici u Europi preferiraju i zato češće izvode mediolateralnu epiziotomiju, dok se u SAD-u i Kanadi preferira medijalna. Razlika je u tome što je medijalna manje bolna, rana brže zarašćuje, uzrokuje manje krvarenje, manja je vjerojatnost da će prouzrokovati dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), ali je vjerojatnije da će se rez proširiti u rektum. Kod mediolateralne epiziotomije je obrnuto. (Cunningam, MacDonald, Gant 1989)

U Hrvatskoj se, kao i u većem dijelu Europe, gotovo uvijek izvodi mediolateralna epiziotomija, te su iz tog razloga sva istraživanja navedena u daljnjem tekstu utemeljena na toj vrsti epiziotomije.

Zašto se izvodi?

Koliko puta ste imale priliku čuti od liječnika i/ili babica kako tješe rodilju: “Ma nije vam to ništa strašno, samo jedan mali rez, da beba lakše prođe. Nećete ni osjetiti!”, ili “Ne želite valjda popucati na sve strane, pa tko će vas onda moći zašiti?”

Slične i još mnogo grublje riječi navode rodilje da se na kraju slože, misleći zaista kako je to najbolje za njih i za njihovu bebu. Uostalom, valjda nam ne bi predlagali nešto što nije za dobrobit majke i djeteta, pa to im je posao. Moram ovdje naglasiti kako većina njih nije niti imala sreću razmisliti o mogućnosti izbora, jer se u hrvatskim rodilištima prvorotkama epiziotomija još uvijek izvodi rutinski.

Navest ću nekoliko razloga koji bi navodno trebali opravdati rutinsku epiziotomiju:
- prevencija tj. manja učestalost spontanog pucanja međice i rodnice, koje opet za posljedicu može imati poremećaj mokrenja i defekacije
- štiti od opuštanja mišića koji grade dno zdjelice, prevencija od prolapsa uterusa, mokraćnog mjehura i debelog crijeva te pojavljivanja hemoroida
- prevencija stres inkontinencije
- zarasta brže i lakše od rane koja nastaje spontanim pucanjem međice (rasjekotine 1. 2. i 3. stupnja)
- smanjena mogućnost ozljede mozga (periventrikularne hemoragije) kod nedonoščadi i novorođenčadi sa malom porođajnom težinom (manje od 2500g)
- skraćenje drugog porođajnog doba i time smanjena mogućnost “patnje novorođenčeta” zbog nedostatka kisika
Sve se to čine sasvim dobri razlozi, zar ne? Ipak, nova medicinska istraživanja nisu dokazala niti jednu od ovih prednosti. Zapravo, u mnogim slučajevima pokazalo se upravo suprotno. Epiziotomija uistinu može štetiti.

Tekst napisala: Emy De Bombol

kako izbjeci puknuce tkiva prilikom izgona: http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... 5&Show=390
Samo da dodam, dobra babica ce masirati medjicu i tako smanjiti opasnost od nekontrolisanog pucanja tkiva. Ja sam sa prvim djetetom dosla u bolnicu i porodila se unutar 4 sata. beba izasla zajedno sa vodom. Imala sam slovom i brojem 2 konca. Jedan unutra i jedan vani. Ali je babica sjedila pored mene i kojih 45 minuta masirala medjicu.

Drugo dijete sam isto tako rodila unutar 4 sata, ali je bilo vise 'na brzinu' jer dezurni kreten od doktora nije vjerovao da cu se poroditi te noci. Tako da kad su me konacno dovukli u porodjajnu salu - porod je vec bio poceo. babica nije imala vremena ni rukavice staviti na ruke, nego je zavukla ruke ispod plahte i tako docekala bebu. Popucala sam na sve strane - sivali su me haman sat vremena...

Ne ulazim u komplikovane slucajeve, niti kritikujem zene koje biraju laksi nacin poroda. Sjedila sam uz jednu prijateljicu koja se mucila 16 sati... Vala, 16 sati bolova - ne znam ni sama na sta bih pristala :oops:

Ja znam da ja spadam u one sretne zene koje se zacas porode, i bolovi koji su trajali kojih 40-ak minuta su bili potpuno snosljivi. Malo jaci grcevi u stomaku. Kontolisanje disanja i lokalna anestezija je bilo sasvim dovoljno za mene. Dakle, ne mogu govoriti - osm u vlastito ime, ali ja znam da se sve operacije i svi hirurski zahvati prije ili kasnije osjete u zivotu... Dakle nepotrebno bodenje u kicmenu mozdinu i nepotrebno rezanje stomacnih misica i materice - ni u snu.
encian

#29 Re: Epiduralna anestezija

Post by encian »

ja bas frisko sa sastanka sa babicom. da je citiram "mi smo zahvalni sto epiduralna postoji, ali trazimo od svake porodilje da barem POKUSA bez iste". razlozi su sljedeci:

- moguce komplikacije kod majke: blokiranje bola samo na jednoj strani, smanjenje krvnog pritiska, nemogucnost hodanja, nemogucnost praznjenja mjehura, nemogucnost percepcije disanja, nemogucnost guranja, mehanicka ostecenja

- moguce komplikacije kod bebe: smanjenje otkucaja srca, prolongiranje faze guranja i povecanje broja asistiranih poroda (vakum i forceps) (onda bebu boli, pa joj odmah daju analgetke po rodjenju :( ).

- otezan i odgodjen pocetak dojenja

a skracivanje porodjaja, tacnije prve i druge faze, i nije bas sjajno kad se uzmu u obzir svi PRIRODNI UIGRANI procesi koji se prekidaju i skracuju a pripremaju za trecu fazu i dojenje. s druge strane, postoje ozbiljne sumnje da epiduralna PRODUZAVA porodjaj mada ih dosadasnje studije nisu potvrdile. ove sto navode skracenje porodjaja poticu sa pocetka 90tih.
djana h

#30 Re: Epiduralna anestezija

Post by djana h »

Oba poroda sam obavila prirodnim putem i to bih preporucila svakoj porodilji ,znamo kakvi su bolovi prisutni i nije ih lako izdrzati,ali osjecaj koji vas obuzme kad znate da ste svoje dijete rodili bez vecih medicinskih zahvata je neprocjenjiv.
Porodilje koje ocekuju svoje prvo dijete se boje onoga sto ih ceka,bolova,duzine poroda i sl,ali mislim da bi ih dezurna lijecnica ili babica trebale bar pokusati nagovoriti da se probaju poroditi prirodnim putem,pa ako bas ne mogu izdrzati bol onda razmotriti opciju epiduralne i li nesto slicno.
S prvom bebom sam trpila trudove 24 sata,nisam vise imala snage ni stati na noge,pred pocetak istiskanja bebe bila sam toliko obamrla da me je dezurni doktor morao malo rezati .Nisam vise imala snage za tiskanje.bebica se rodila u redu,mene su zasili sa par konaca.
Tokom drugog poroda sam imala trudove vrlo kratko vrijeme,sve je islo brzinski,i pripreme i sve ostalo.Kad su se bolovi pogorsali sjecam se da sam molila doktoricu da me reze.Ona se ljubazno nasmijala i zamolila me da se strpim malo i da cu roditi svake minute.Tako se i desilo.Izdrzala sam i nikakavih posljedica nije bilo.
Naravno,uvijek ima slucajeva kad je epiduralna stvarno potrebna,ako je zena preosjetljiva na bol,ako postoji opasnost da se onesvijesti ili nesto drugo.
U svakom slucaju najbolje je slijediti upute i savjete ljekara ili babice.
Sheikha

#31 Re: Epiduralna anestezija

Post by Sheikha »

Ja ostadoh uskracena za epiduralnu :lol: :lol:
Bila sam prihvatila sve moguce rizike i odlucila 100% da to zelim, cak i bila dogovorila sa doktorom, al mi je nedadose. Razloga zasto je tako bilo s njihove strane konkretno nema.
Sad, poslije, koliko mi je krivo, toliko mi je u neku ruku i drago.

Bas mi se neda :D
Loulou

#32 Re: Epiduralna anestezija

Post by Loulou »

Znači, sve je dobro prošlo? :)
mericak

#33 Re: Epiduralna anestezija

Post by mericak »

Ja pretpostavljam pri normalnom porodaju da je bolje, ko moze izdrzati, da ne koristi epiduralno. sa mnom je u bolnici bila zena kojoj su je dali pa je izgubila osjecaj zbog prevelike date kolicine i nije mogla tiskati - dijete se zaglavilo i zavrsila na carskom.

Ja licno sam imala carski sa spinalnom anestezijom (kazu ima neka razlika izmedu te dvije, ne znam koja da sad ne lupam), al ja sam prezadovoljna!!! Injekcija sa ogromnom iglom me uopste nije boljela - valjda sam se oduzela od straha i prije anestezije :lol: , nista osjetila nisam a bila svjesna, sjecam se da mi je doktorica rekla da sklonim ruke, da sam nehotice krenula s njima prema stomaku :-) ... Vidjela sam dijete kad su ga izvukli. Razlog sto je preporucujem svim zenama kojima je indiciran carski rez je taj sto nema kasljanja i povracanja kao poslije totalke, sto izaziva strahovit bol - zamislite kasljanje pri prerezanih nekoliko slojeva koze, potkozja, misica, materice itd....Grrrrr....Ne zelim ni da se sjetim!
Sheikha

#34 Re: Epiduralna anestezija

Post by Sheikha »

Loulou wrote:Znači, sve je dobro prošlo? :)
sve proslo kako treba hB :) , a moglo je i bolje da sam dobila epidual, nebi mi radili epi :x
ovako snage ponestalo od bolova, pa su olaksali tako
petunija

#35 Re: Epiduralna anestezija

Post by petunija »

Ne mogu da skontam stav nekih da je porođaj "patnja" :?
Zašto rađati ako je tako?
Rodila sam dvoje, potpuno prirodno i nikad nisam ni pomislila na epiduralnu. Da imam mogućnost, rodila bih bar još dvoje i opet bez epiduralne.
Definitivno sam protiv, ali za sebe. Svojoj ćerki bih takođe savjetovala da to ne koristi.
mericak

#36 Re: Epiduralna anestezija

Post by mericak »

petunija wrote:Ne mogu da skontam stav nekih da je porođaj "patnja" :?
Rodila sam dvoje, potpuno prirodno i nikad nisam ni pomislila na epiduralnu. Da imam mogućnost, rodila bih bar još dvoje i opet bez epiduralne.
Definitivno sam protiv, ali za sebe. Svojoj ćerki bih takođe savjetovala da to ne koristi.
Malo je cudno to pitanje....Ne mozes povezati majcinstvo sa porodajnim bolovima, povuci paralelu i reci da ne radas ako ti je patnja! Po toj logici bi samo par zana bilo majke, one koje uzivaju :?: u porodaju i ne smatraju ga patnjom.
djana h

#37 Re: Epiduralna anestezija

Post by djana h »

Porodjaj jeste patnja i bol ali sa sretnim i lijepim zavrsetkom,kao ono kad se kaze:"poslije kise grane sunce" :)
Kao majka trpis bol da bi donijela svoje dijete na svijet.Valjda je Bogom dato da vecinu bolova tokom poroda zaboravis cim primis u ruke svoju bebicu.
petunija

#38 Re: Epiduralna anestezija

Post by petunija »

mericak wrote:
petunija wrote:Ne mogu da skontam stav nekih da je porođaj "patnja" :?
Malo je cudno to pitanje....Ne mozes povezati majcinstvo sa porodajnim bolovima, povuci paralelu i reci da ne radas ako ti je patnja! Po toj logici bi samo par zana bilo majke, one koje uzivaju :?: u porodaju i ne smatraju ga patnjom.
Ne kažem da je porođaj uživanje, ali nije ni patnja, daleko bilo. :-)
A isto tako smatram, što si lijepo zaključila iz mog posta, da mnoge ne bi trebale biti počašćene mogućnošću da imaju djecu, obzirom šta se sve radi s njima, u toku trudnoće, a i poslije.
Post Reply