Da li ste za ili protiv?
Hvala
Moderator: anex
U zadnji tren videh da niste iz Sarajeva, no nije vazno.Sheikha wrote:@miu miu kako mislis promasio?kakve si posljedice imala? koliko je oporavak trajao?
....

Svaki put se rasplacem kad pogledam blog Svjetlanine sestre...Kao sto kaze u jednoj recenici za DOKTORKU SMRT..."Dabogda je razumjela"...nevenkagaragic wrote: Vise na blogu Svjetlanine sestre :
http://gordanasi.blogger.ba/
Shoshana wrote:Ja bih sutra troje djece rodila prije nego sto bih dozvolila da mi neko onu igletinuu kicmu zabode
![]()
Isto je i sa carskim rezom. Rutinska operacija kol'ko god ti hoces, mene - bez neke prijeke potrebe - niko nece nozem rezati
vertigo24 wrote:Svaki put se rasplacem kad pogledam blog Svjetlanine sestre...Kao sto kaze u jednoj recenici za DOKTORKU SMRT..."Dabogda je razumjela"...nevenkagaragic wrote: Vise na blogu Svjetlanine sestre :
A doticna dr koliko znam i sad radi na GAK-u...Dok je jedan mladi zivot...2 metra ispod zemlje...njenom krivicom...pre-zalosno... jedno prekrasno dijete bez majke...i nazalost nije ovo jedini propust nasih dr...ima toga jos sto se zataska...A prava i pravde nidje...ne na ovom svijetu...
Da li je krivica do doktorice ili ne, reći će sud, a ne osobe za kompjuterom koje nisu upućene u slučaj niti imaju medicinsko znanje da mogu reći da li je krivica do ljudskog faktora ili ne. Klasična medijska hajka protiv nekoga je jedna od posljedica ove nazor demokratije, koje ja ne cijenim.vertigo24 wrote:Svaki put se rasplacem kad pogledam blog Svjetlanine sestre...Kao sto kaze u jednoj recenici za DOKTORKU SMRT..."Dabogda je razumjela"...nevenkagaragic wrote: Vise na blogu Svjetlanine sestre :
A doticna dr koliko znam i sad radi na GAK-u...Dok je jedan mladi zivot...2 metra ispod zemlje...njenom krivicom...pre-zalosno... jedno prekrasno dijete bez majke...i nazalost nije ovo jedini propust nasih dr...ima toga jos sto se zataska...A prava i pravde nidje...ne na ovom svijetu...
Jesam.kiki-miki wrote:@sumayya -jesi li se ti porađala možda?
Pih po tvom ispade da su žene i krive zato što zatrudne.
a izvor ove reklame?Sheikha wrote:Da li epidural skraćuje porođajno vreme?
- Prednost epidurala je da pacijentkinja ne oseća bolove, a druga velika prednost jeste što skraćuje vreme trajanja porođaja: ubrzava fazu dilatacije (otvaranja), omogućava trudnicama da se što pre porode. Porođaj od 12, 14 sati u epiduralu ne postoji. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi kroz nekoliko sati.
Može li skraćen porođajni tok na neki način da naškodi mami ili bebi?
- Logika govori da je, ako porođaj kraće traje, trauma bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal manja. Naučni radovi pokazuju, pa čak i pedijatri to kažu - da su deca rođena uz epidural u daleko boljem stanju. Što kraće traje porođaj, dete se manje zadržava u porođajnom kanalu, što znači da će u boljoj opštoj kondiciji izaći na svet.
........
• Danas je uglavnom moguće postići ublažavanje bolova bez obamrlosti i oduzetosti nogu, drugim rečima moguća je tzv."mobilna epiduralna analgezija"
• Epiduralna vas ne izaziva pospanost i ne usporava pražnjenje želuca.
• Ponekad izaziva pad pritiska zbog čega ćete dobijati infuziju.
• Epiduralna analgezija može produžiti drugi stadijum porođaja i smanjiti osećaj napona, ali je još uvek verovatnije da ćete imati normalan porođaj, a ne probleme u porođaju.
• Epiduralna analgezija ublažava stres tokom porođaja, što je dobro za vašu bebu
• Dojenje nije narušeno, često je potpomognuto.
• Šansa da dobijete tešku glavobolju nakon epidurqlne analgezije je manja od 1%, ali taj procenat variria od bolnice do bolnice tako da se možete raspitati o tome. Ako nakon epiduralne nastane glavobolja aon se može lečiti.
• Bol u leđima se često javlja tokom trudnoće i često se nastavlja i nakon porođaja dok držite svoje dete. Sada postoje dobri dokazi da epiduralna analgezija ne izaziva dugotrajan bol u leđima , iako se može dogoditi da osećate napetost mišića dan ili dva nakon nje.
• Otprilike 1 od 2000 majki razvije osećaj bockanja i treperenja duž jedne noge nakon porođaja. Ovakvi problemi su prouzrokovani samim porođajem a ne epiduralom. Drugi ozbiljniji problemi se dešavaju znatno ređe.
Ukucaj prvih par rijeci svakog ovog pasusa i reci ce ti se sam izvor.wewa wrote: a izvor ove reklame?
ublazavanje stresa? kad ugledate iglu kojom se to izvodi?
Ma najbolje pustiti zenu da pri porodu sama pukne dole, pa neka rez ode i do analnog otvora, da prostite, ako treba, hebo epiziotomiju i onoga ko je izmisli. Pusti je neka se pati sto duze, ako treba i 48 sati minimalno, al bez indukcije ili dripa.wewa wrote:Epiduralna analgezija
....
Druge opasne tehnike pokraj ovih već spomenutih a često se koriste tijekom poroda su korištenje lijekova za induciranje ili ubrzavanje trudova, forceps ili vakum ekstrakcija, te rezanje međice (epiziotomija).