Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:
danas wrote:piano teacher? :-)
yes. stid me priznati da sam se nekada ozbiljno pitao kako je guziti jelinek :D mislim, ne izgleda nimalo privlacna, ali mozda se pretvori u tigricu u krevetu :D
i sta skonta na kraju, kako je :D :lol:
nit' je podforum, nit' je tema za takva pitanja :D

p.s siri hustvedt je spisateljica koju bih preporucio ovim koje vole pacenicku literaturu. ja sam citao what i loved i odusevljen sam :D
lady midnight

Post by lady midnight »

callmethebreeeze wrote:
danas wrote:
callmethebreeeze wrote: yes. stid me priznati da sam se nekada ozbiljno pitao kako je guziti jelinek :D mislim, ne izgleda nimalo privlacna, ali mozda se pretvori u tigricu u krevetu :D
i sta skonta na kraju, kako je :D :lol:
nit' je podforum, nit' je tema za takva pitanja :D

p.s siri hustvedt je spisateljica koju bih preporucio ovim koje vole pacenicku literaturu. ja sam citao what i loved i odusevljen sam :D
a zashto se ti odushevljavash pacenichkom literaturom :? :D:D da nije mozhda zbog onih muka isusovih :D:D

(btw: meni je knjiga bila super)

al kad smo vec kod nje, meni se chini da je ona zhivotna saputnica paula austera (neka me ispravi neko ako grijeshim). e, njega je stvarno bilo muka chitati, ustvari njegov "city of glass"...brrr...uzhas :(

zato mogu samo preporuchiti chistu suprotnost, chovjeka koji pishe zanimljivo, dobro, duboko (jao shto volim vishestruku semantiku ove rijechi :D:D): philipp roth, jedan od mojih miljenika :D:D
callmethebreeeze

jeste. ona je zajedno s pol osterom koliko ja znam. ja sam citao vise njegovih knjiga i jako mi se dopadaju. (prvi dio NY-trilogije sam citao u kadi, voda se ohladila, ja se sav smezur'o, muka ziva, tako mi dobra knjiga bila. (ne pitaj me sto nisam izasao ili otvorio toplu vodu ili sto koristim zagradu u zagradi) a roth-a nisam nikada do kraja procitao i ako sam posudjivao vise njegovih knjiga. onu conspiracy cu da procitam ili ima da me nema :D )
a pacenicku literaturu volem jer sam nepopravljivi romantik
:D
danas

Post by danas »

i ja volEm roth-a, a sad cu ga omrznut jer ga svi volite :oops: :D moram bit elita :lol:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

jako dobra, NY trilogija, mada mi ostale nisu nesto :D problem zasicenja :D

roth... no... no :D
Last edited by Bea_Trix on 29/10/2007 00:22, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

sta no no :? :? :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:sta no no :? :? :D
pa nesto da ga pamtim sa uzitkom... ne bas... mozda pogresno zivotno razdoblje tad kad sam ga citala :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

kupio sam NY trilogiju prije par godina, izazvan kratkim hvalospjevima na koricama od kriticara iz americke stampe i...nije me posebno dojmio - zanimljiva detektivska prica ispricana na neubicajen nacin i to je sve...ali, dam Austeru jos jednu sansu :D opet cu uzet, da vidim jel mi sta promaklo...
callmethebreeeze

rikardoreis wrote:kupio sam NY trilogiju prije par godina, izazvan kratkim hvalospjevima na koricama od kriticara iz americke stampe i...nije me posebno dojmio - zanimljiva detektivska prica ispricana na neubicajen nacin i to je sve...ali, dam Austeru jos jednu sansu :D opet cu uzet, da vidim jel mi sta promaklo...
joj, ja sam procitao dosta njegovih knjiga, a da me ubijes ne mogu se sjetiti koja mi se svidjela, samo znam da da ima par da su mi se bas svidjele :D
Kraljica od Sabe

#60 Re: Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Post by Kraljica od Sabe »

Moze li knjizevnost biti elitna?
Pomalo stidljivo ali polemika ide u smjeru elitni pisac-elitni citaoci znak jednakosti elitni proizvod... Sta je odrednica prefiksa? Cijena? Koja? Cija? Pisceva? Citaoceva? Ili pojedinih pisaca i pojedinih citaoca? Onda vec imamo problem i hajd'mo to definisati kako treba pa cemo imati i polemiku kakvu on zasluzuje.
Umjetnost (knjizevnost, film,...) moze biti dobra ili losa, osrednja ne postoji. To vec nije umjetnost.

Pokojni Rajko Djurica (Kad su mrtvi jeli kisu, Pas-jereci sin) po navedenim propozicijama nije «elitni» pjesnik, ali je iza sebe ostavio 2 «galakticke» zbirke pjesama koje povremeno volim citati. Ne treba me niko nagovarati...:) i niko mi ne treba govoriti kako je co'ek genijalac, kako mu se knjige prodaju ko halva hi-hi..

Dajte ljudi saberite se...
Kraljica od Sabe

#61 Re: Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Post by Kraljica od Sabe »

Sabahajrola Đulka, hajd na kafu.. Al ako duhanis, hajdmo onda negdje vana.. meni danas koji dan ka' sto sam bacila.. pih pih :D kako sam samo mogla
Post Reply