Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#1 Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Post by Bea_Trix »

:D opletite :D

tema je spin off teme "Bila je muka citati ih", pa da vam ostavim prostora za raspravu koja vas ocito zanima :)

ozbiljno, sta smatrate elitizmom, sta snobizmom i kako razlikovati ljude koji cijene dobru umjetnost od onih koji je prate "po preporuci", da li ih kriviti sto nemaju vlastiti stav, ili samo zahvaljivati sto se nisu okrenuli kichu?

uostalom, sta je za vas elitna umjetnost? postoje i postmoderne elite, ma koliko mi sutjeli o tome.

koliko je pojam elitizma i "visokog" i "niskog" povezan sa kvalitetom, osim sto pridjevi visoki i niski samo po sebi sadrze neku vrstu suda o vrijednosti?

ko su nedodirnjivi bardovi strane i domace knjizevnosti i zasto? da li su sva djela podjednako zasluzila da budu dio akademskog kanona, lektire, da budu apsolutni imperativ za poznavanje, bilo kojem obrazovanom covjeku ili jednostavno, covjeku koji cita (homo readingus, moja omiljena vrsta :D)?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

hm, da :D samo je chat zanimljiv :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

citanje nije zdravo za oci
Faust

#4 Re: Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Post by Faust »

dawn_upon_dawn wrote::D opletite
ko su nedodirnjivi bardovi strane i domace knjizevnosti i zasto? da li su sva djela podjednako zasluzila da budu dio akademskog kanona, lektire, da budu apsolutni imperativ za poznavanje, bilo kojem obrazovanom covjeku ili jednostavno, covjeku koji cita (homo readingus, moja omiljena vrsta :D)?
Književni kanon stvara ideologija i on se, u skladu s ideologijom mijenja ili se mijenjaju tumačenja književnog djela. Naravno da lektiru treba prečistiti i objasniti zašto svaka od knjiga treba biti pročitana. U lektiri ne trebaju dominirati samo domaći pisci nego i strani (i prevodilačka djelatnost itekako može poboljšati jezičke vrednote učenika). I jasno da lektira kanona nije sama po sebi elitistička, ali može biti upotrijebljena (i često jeste) kao reprezentativno djelo elitizma. Od postrukturalizma nijedno djelo nema "zabetonirano" mjesto u zapadnim književnim kanonima. I, na kraju, čitalački užitak nikad nije jednak elitističkim kanonskim propisima, ali se podudara.
:D :D :D
talijan

#5 Re: Elitizam u knjizevnosti i drugim umjetnostima

Post by talijan »

dawn_upon_dawn wrote::D opletite :D

ozbiljno, sta smatrate elitizmom, sta snobizmom i kako razlikovati ljude koji cijene dobru umjetnost od onih koji je prate "po preporuci", da li ih kriviti sto nemaju vlastiti stav, ili samo zahvaljivati sto se nisu okrenuli kichu?

:D)?
zavisi puno od toga koliko si sam sposoban ocjeniti umjetnost,tj. koliko si kompetentan. Sluzbeno kompetentni su raznorazni tipovi, kriticari, zgubidani ma svasta koji pokusavaju modulirati tvoj ukus, pokusavajuci ti prodati kic kao umjetnicko djelo...iz mnogo jednostavnih zemaljskih razloga (citaj para, uspjeh)
S druge strane stojis ti i pokusavas, zavisno od svoga nivoa kulture i naobrazenosti, prokuziti sta tu u stvari vrijedi a sta ne.
Ja licno se uvijek i samo uzdam u svoj ukus, a elitisti i snobovi ,ako postoje, apsolutno me ne zanimaju
eto
irfan2

Post by irfan2 »

nije zabavno vako :D ..zabavnijje je bilo na onoj temi ici off topic :D:D ..
elitizam me iritira utoliko ako neko ko je, jel takav, osporava moj izbor i smatra me manje vrijednim ... ne ako dijeli tj kanonizira, vec ako i kanonizira i ovo sto je van kanona proglasi bezvrijednim .. znam da sam zapetljo al ebga :-)

jedom mi se desila situacija da se jedna nafurana studentica knjizevnosti prezrivo nasmijala kad je cula da citam ladlama, u smislu kako je to nepotrebna i jeftina knjizevnost, ekvivalent azrinoj i glorijinoj literaturi za domacice, samo za muske ...
i ja sam se isto tako nasmijo i vidio kolko je sati :D
danas

Post by danas »

irfan2 wrote:nije zabavno vako :D ..zabavnijje je bilo na onoj temi ici off topic :D:D ..
elitizam me iritira utoliko ako neko ko je, jel takav, osporava moj izbor i smatra me manje vrijednim ... ne ako dijeli tj kanonizira, vec ako i kanonizira i ovo sto je van kanona proglasi bezvrijednim .. znam da sam zapetljo al ebga :-)

jedom mi se desila situacija da se jedna nafurana studentica knjizevnosti prezrivo nasmijala kad je cula da citam ladlama, u smislu kako je to nepotrebna i jeftina knjizevnost, ekvivalent azrinoj i glorijinoj literaturi za domacice, samo za muske ...
10 do 11? :? :?
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
irfan2 wrote:nije zabavno vako :D ..zabavnijje je bilo na onoj temi ici off topic :D:D ..

10 do 11? :? :?
a onda je dosla druga studentica knjizevnosti koja je odusevljeno rekla da voli mentalne igre iako je maltretirana kanonom :D:D:D
pitt

Post by pitt »

mene nervira kad slupina (obicno manja) sebe samoproglasi za neke experte i pocnu postavljati svoje neke standarde sta je dobro a sta lose (in or out) i omalozavati sve koje vole nesto drugo. :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:mene nervira kad slupina (obicno manja) sebe samoproglasi za neke experte i pocnu postavljati svoje neke standarde sta je dobro a sta lose (in or out) i omalozavati sve koje vole nesto drugo. :D
pa dobro, nemo' dajnicu vazda da prozivas :D :D :lol:
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:mene nervira kad slupina (obicno manja) sebe samoproglasi za neke experte i pocnu postavljati svoje neke standarde sta je dobro a sta lose (in or out) i omalozavati sve koje vole nesto drugo. :D
pa dobro, nemo' dajnicu vazda da prozivas :D :D :lol:
neka nek se zna kakva si :D:D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

elem, ideoloski obrazovan knjizevni kanon nudi materijal reprezentativnih djela elitizma? biti elitni pisac znaci biti kvalitetan i vrijedan, a ako se mijenja ideologija, pa s njom i kanoni, mijenja li se vrijednost i hoce li se ikada promijeniti toliko da zavlada anarhija, slicna ovoj koja vlada u nasoj knjizevnosti?

koje je to djelo klasik bh moderne? hocemo ga ikada imati? jesmo li imali modernu, a ako nismo, jesmo li je morali imati da se ukljucimo u zapadne knjizevne tokove, odnosno u povijest zapadne knjizevnosti, ili smo mogli, lijepo kako nam savjetuju neki pametni ljudi post- teorija, imati svoju vlastitu knjizevnopovijesnu liniju, a ne truditi se uklopiti u zapadnu?
rikardoreis

Post by rikardoreis »

pih :D jos jedna tema gdje sam inventar :D

samo nastavite, fino vas je citati :)
danas

Post by danas »

a prestaje li elitni pisac biti elitni ako postane popularan... :oops:

ovo je ko ono -- kako alternativni bend moze svirati na MTV-u :D :D :-)
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

OT: Ladlam je odličan ... šta god nafurana studentica književnosti mislila ... preporučio bih Matareški krug :thumbup:
black

Post by black »

Dirty Harry wrote:
OT: Ladlam je odličan ... šta god nafurana studentica književnosti mislila ... preporučio bih Matareški krug :thumbup:
slazem se i ja @prljavi ;)
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

irfo, ne budi taki, dovedi nam studenticu :oops: :oops: :D :D

p.s. ja nisam jer nisam studentica :D uostalom, ludlum je jedini zabavnjak kojeg slusam :D:D:D
Last edited by Bea_Trix on 19/10/2007 20:32, edited 1 time in total.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

danas wrote:a prestaje li elitni pisac biti elitni ako postane popularan... :oops:

ne prestaje biti elitista, samo mu je nestalo love :D :D

kako shvatiti ovdje pojam elitizam? kao nesto pogrdno ili kontra? zavisi li to od pozicije posmatraca?
ja ne bih zamjerio ni toj djevojci sto je pljuvala na Ludluma (nisam ga citao) ili bilo kog drugog, a ni onome ko cita Ludluma...takvi su knjizevni teoreticari, ljudi imaju neke svoje parametre kojim vrednuju djela...druga stvar je sto nama, manje upucenim, djeluju ustogljeni, napuhani, mada i njima prijeti da postanu robovi teorije...naime, sjecam se i @Faustove nedavne recenice gdje je rekao da je on, kao knjizevni teoreticar (u svim tim shemama) izgubio draz citanja, onu draz koju je imao prije...

znaci, ne smetaju mi ni elitisti, ni oni drugi, ma kako se zvali...ev' npr. @dawn je na ovoj temi napisala par zanimljivih recenica o Kafki, koji je meni u dobra doba nerazumljiv...
i ta njena pomoc, njene smjernice pomoci ce mi bar malo ga ga shvatim iduci put kad se latim neke njegove knjige...
zato ja njoj pomognem da se snadje na ulici, ako je nesnalazljiva :D :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

rikardoreis wrote:
danas wrote:a prestaje li elitni pisac biti elitni ako postane popularan... :oops:

ne prestaje biti elitista, samo mu je nestalo love :D :D

kako shvatiti ovdje pojam elitizam? kao nesto pogrdno ili kontra? zavisi li to od pozicije posmatraca?
ja ne bih zamjerio ni toj djevojci sto je pljuvala na Ludluma (nisam ga citao) ili bilo kog drugog, a ni onome ko cita Ludluma...takvi su knjizevni teoreticari, ljudi imaju neke svoje parametre kojim vrednuju djela...druga stvar je sto nama, manje upucenim, djeluju ustogljeni, napuhani, mada i njima prijeti da postanu robovi teorije...naime, sjecam se i @Faustove nedavne recenice gdje je rekao da je on, kao knjizevni teoreticar (u svim tim shemama) izgubio draz citanja, onu draz koju je imao prije...

znaci, ne smetaju mi ni elitisti, ni oni drugi, ma kako se zvali...ev' npr. @dawn je na ovoj temi napisala par zanimljivih recenica o Kafki, koji je meni u dobra doba nerazumljiv...
i ta njena pomoc, njene smjernice pomoci ce mi bar malo ga ga shvatim iduci put kad se latim neke njegove knjige...
zato ja njoj pomognem da se snadje na ulici, ako je nesnalazljiva :D :D
:kiss: riki, ludnica sam na ulici :D :P
Faust

Post by Faust »

Je li ovo tema o elitizmu ili ulici? :D :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Faust wrote:Je li ovo tema o elitizmu ili ulici? :D :D
elitizmu, na ulici :shock: :D :P

eto ti sad sta cemo ako je ludlum elita medju zabavnjacima i ako meni sad ide metak u celo zbog ove etikete :D
danas

Post by danas »

pa riki, ja se drzim osnovnog znacenja, po kojem je elita uvijek mala (i pocesto u odredjenoj sferi dominantna) grupa... prema tome, elita je uvijek u kontrastu sa populizmom... elita je odabrana, specijalna :D :D ma sta god to znacilo :-)

da li selimovic (kojeg recimo na ovom forumu cesto citiraju i izlistavaju kao svoj omiljenog pisca) moze biti istoremeno elitni i tako popularan pisac?
da li je neko elitni umjetnik samim tim sto je popularan -- imam sneaky suspicion da je odgovor ovdje gromosglasno ne :oops: :D
black

Post by black »

ne, vec o ulicnom elitizmu :D
pitt

Post by pitt »

vala ako iko zna nesto o eliti onda si to ti dajdzince :D:D:D
Faust

Post by Faust »

black wrote:
ne, vec o ulicnom elitizmu :D