Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Ci-Nick

#1901 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

King Theoden wrote: 12/04/2020 13:40
Ci-Nick wrote: 12/04/2020 13:28
madner wrote: 12/04/2020 11:26 Ove magove koji ovako razgovaraju u zaduzenju treba odstraniti sa teme. Veze nemate.
Da,.. oni o zavrtanju kreditne pipe i smanjenju potrošnje, a svi bi nešto da im država da. Kao da je moguće doći do zraka zatvarajući usta.
Rješenje je iskoristiti svaku priliku za zaduživanje i zadrzati sve planirane investicije i potrošnju, i opet nećemo uletiti u zonu visokozaduženih zemalja.
Blago nama s vama :)
Onaj ko ne razumije da je bolje živjeti dobro i biti zadužen nego biti gladan i bez duga taj ne razumije ekonomiju.
Ljudi koji kopaju po kontejnerima nemaju ni duga ni imovine, ni likvidnosti ni potencijala, ni budućnosti.
Danac najzaduženiji i zaboli ga ćuna, po svim istraživanjima najsretniji ljudi.
Da li bi bilo teško odgovoriti na pitanje koji kontinent ima najmanju zaduženost po glavi stanovnika... Naravno da ne bi,..
King Theoden

#1902 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Samo što dobar život i zaduženost ne mogu u jednu rečenicu.
Ps.
Kukala nam nana ako su nam glupavi danci uzor u bilo čemu.
Pogledati nove zakone usvojene u danskoj i sve će nam se samo kazati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1904 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

svi u napad wrote: 12/04/2020 10:46
Dakle u SA se sada kunu u populistu Kiflu covjeka sa kupljenom diplomom Difa koji otkriva sada prljavstine iz svoje bivse stranke i Bosnjo samo aplaudira na to. Niko ga ne pita sta bi vi zi NiP-a sada uradili i koje to mjere predlazete. Uzeo sam njega samo za primjer a tako mozete uzeti bilo koju stranku u drzavi. Svima je samo cilj uzeti vlast podjeliti fotelje svojim jaranima a onda stati u red kod MMF-a i moliti za jos kredita.
Ja bih se osvrnuo na ovo sa hajmo reći jednom dopunom.
Recimo da si na dobrom tragu, ali...Kifli se prije svega aplaudira zato što ga se gleda kao trojanskog konja koji bi mogao ukopati SDA.
Da li se Kifla promijenio kao čovjek i kao političar, to će vrijeme pokazati odnosno ako dobije priliku da uradi nešto konkretno.

Apsolutno si u pravu za kraj ovog citata koji sam isjekao, dosad je takva praksa bila.
Onaj ko dođe sa politikom da to mijenja, taj je debelo najebo i biće mu vrlo teško bez saveznika da izgura tu stvar.
Ci-Nick

#1905 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

Zaduživanje pod povoljnim uslovima a sad su kamate jako niske,.. ubrzava razvoj i rast,. uzmi dvije firme koje posluju na istim tržištu i pod istim uslovima i ako jedna raste iz vlastite dobiti a druga iz dobiti i kredita, koja će za 10 godina biti veća i jača.
Kamata se vrlo lako servisira iz većeg prometa i bržeg rasta.
Tako da bi u ovom trenutku bilo jako glupo smanjivati potrošnju i investicije, posebno ove na cestama i autoputevima gdje domaća radna snaga, domaći cement, domaći čelik, domaći kamen i asfalt,..
madner

#1906 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

King Theoden wrote: 12/04/2020 11:36
madner wrote: 12/04/2020 11:26 razgovaraju u zaduzenju
Pojasni.
Zaduzenje i deficitni budzet su razlog zasto su recesije krace od faza rasta. Svaki model koji nema zaduzenja nuzno nas vodi nazad u ta vremena.

Cim to ne znate veze nemate i treba vas skloniti sa teme, trosite samo vrijeme ljudima koji moraju procitati vase gluposti.
zippoo87

#1907 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

Ci-Nick wrote: 12/04/2020 14:00
Ci-Nick wrote: 12/04/2020 13:28

Da,.. oni o zavrtanju kreditne pipe i smanjenju potrošnje, a svi bi nešto da im država da. Kao da je moguće doći do zraka zatvarajući usta.
Rješenje je iskoristiti svaku priliku za zaduživanje i zadrzati sve planirane investicije i potrošnju, i opet nećemo uletiti u zonu visokozaduženih zemalja.
Onaj ko ne razumije da je bolje živjeti dobro i biti zadužen nego biti gladan i bez duga taj ne razumije ekonomiju.
Ljudi koji kopaju po kontejnerima nemaju ni duga ni imovine, ni likvidnosti ni potencijala, ni budućnosti.
Da li bi bilo teško odgovoriti na pitanje koji kontinent ima najmanju zaduženost po glavi stanovnika... Naravno da ne bi,..
Ovako razmislja neko ko nikada nije proizveo 1 KM i stavio na kamaru...ovako razmislja onaj ko je naucio samo uzimati sa kamate a njega ne zanima odakle novac na kamari

Jacati se moze samo ako imas vlastite resurse i novac...na ovaj tudji imas kamatu a kamata na velike iznose znaci puno para koje dajes nekom drugom
I najbezveznija recenica koju neko moze napisati je da mi nismo prezaduzena drzava...pa mi sa ovom nazovi ekonomijom i privredom,sada da uvedemo moratorij na nova zaduzivanja,kredite ne mozemo vratiti ni za 50 godina i ti nam pricas o tome jesmo li prezaduzeni...druze mi smo nesolventni...to ti je kao da beskucniku das kredita 3000 KM,nije velik iznos ali ga on nikada nece vratiti,jer nema od cega
E tako je i sa nama...zaduzujemo se a nemmao od cega pare vratiti,jer ne proizvodimo haman pa nista...lohn poslovi i dijelovi neki za neke masine,sve niskoakumulativno...nigdje finalnog proizvoda na kojem je najveca zarada
aldinjo

#1908 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Janjicar wrote: 11/04/2020 23:29
aldinjo wrote: 11/04/2020 23:14
Janjicar wrote: 11/04/2020 21:25 Riđe govno
Skoro svaki dan na ovom forumu se potvrdi koliko umno poremećenih ljudi ima u ovoj državi.

To ti glas razuma ?
Bitno je da nisam maloumnik! Država za čovjeka!
madner

#1909 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.

Gledajte sta zapadne drzave rade za sebe i to je najbolji recept, kao sto vole mercedes vole i zaduzenje u recesiji jer znaju da je to dobar recept.
kakotakonikako

#1910 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kakotakonikako »

madner wrote: 12/04/2020 14:35 Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.

Gledajte sta zapadne drzave rade za sebe i to je najbolji recept, kao sto vole mercedes vole i zaduzenje u recesiji jer znaju da je to dobar recept.
Samo veoma, veoma je bitno kako se i na sta trose te pare koje se zaduzuju. To je poenta. I velika, velika je razlika tih zadnih drzava i nase.

Valjda shvatas u cemu je kvaka. :bih:
Ci-Nick

#1911 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

zippoo87 wrote: 12/04/2020 14:27
Ovako razmislja neko ko nikada nije proizveo 1 KM i stavio na kamaru...ovako razmislja onaj ko je naucio samo uzimati sa kamate a njega ne zanima odakle novac na kamari

Jacati se moze samo ako imas vlastite resurse i novac...na ovaj tudji imas kamatu a kamata na velike iznose znaci puno para koje dajes nekom drugom
I najbezveznija recenica koju neko moze napisati je da mi nismo prezaduzena drzava...pa mi sa ovom nazovi ekonomijom i privredom,sada da uvedemo moratorij na nova zaduzivanja,kredite ne mozemo vratiti ni za 50 godina i ti nam pricas o tome jesmo li prezaduzeni...druze mi smo nesolventni...to ti je kao da beskucniku das kredita 3000 KM,nije velik iznos ali ga on nikada nece vratiti,jer nema od cega
E tako je i sa nama...zaduzujemo se a nemmao od cega pare vratiti,jer ne proizvodimo haman pa nista...lohn poslovi i dijelovi neki za neke masine,sve niskoakumulativno...nigdje finalnog proizvoda na kojem je najveca zarada
"Ovako razmislja neko ko nikada nije proizveo 1 KM i stavio na kamaru...ovako razmislja onaj ko je naucio samo uzimati sa kamate a njega ne zanima odakle novac na kamari"

Da,.. imam sve što mi treba i niko mi nije dao ni marke i nikad državnu marku nisam potrošio. I ko hrani moju djecu,.. država ?

"Jacati se moze samo ako imas vlastite resurse i novac.."

Koji vlastiti novac ?
Pa onih 12 milijardi štednje građana koje se vrte u kreditima koje su banke dale privredi su domaći novac.

"na ovaj tudji imas kamatu a kamata na velike iznose znaci puno para koje dajes nekom drugom"

Kolika je kamata, jesi li pratio koliku kamatu plaća FBiH na zaduženja na Sarajevskoj berzi ?

https://faktor.ba/vijest/federacija-bih ... raka/61353

"Federacija Bosne i Hercegovine danas se zadužila za 40 miliona KM po niskoj kamatnoj stopi. Federacija je, naime, prodala obveznice u toj vrijednosti putem Sarajevske berze.

Zanimljivo je da su pristigle ponude u visini od čak 90 miliona KM što govori o velikom interesu investitora, uprskoj tome što će njihova zarada biti minimalna.

Obveznice su prodate po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,05 posto, što znači da je prikupljeno tačno 39.988.752 KM."

Strašna kamata,.. 0,05%

"I najbezveznija recenica koju neko moze napisati je da mi nismo prezaduzena drzava...pa mi sa ovom nazovi ekonomijom i privredom,sada da uvedemo moratorij na nova zaduzivanja,kredite ne mozemo vratiti ni za 50 godina i ti nam pricas o tome jesmo li prezaduzeni...druze mi smo nesolventni."

Kolika je naša zaduženost, da li je rasla posljednjih godina ili smo nešto i razdužili ?

Ne znaš,..

Nema razvoja bez duga,.. to ne zaboravite,..
Koja se to zemlja razvila bez kredita..
Evo mapa pa izvolite,..

Image
zippoo87

#1912 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

madner wrote: 12/04/2020 14:35 Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.

Pisem sa mobitela pa gledam da je sto kraci tekst
Gdje su nam plate 1500 KM...u privredi?
Kojoj ?

Uglavnom od kojih para cemo mi vracati kredite,objasni ti?

Drzave koje hoce da profitiraju od kredita su one drzave koje pare ulazu u novu vrijednost a ne u budzet...jer znaju da samo proizvodnja i visak necega moze otplatiti dignuti kredit.
Krediti drzave nisu ni po cemu drugqciji od kredita u domacinstvu...lose upravljanje novcem dovodi do novih zaduzenja i ropstva i bankrota
Mi smo sa ovom i ovakvom privredom itekako prezaduzeni i tonemo samo jos dublje...jer te kredite koje uzmemo,potrosimo odmah a o otplati niko ne razmislja

A najgore od svega je sto nasa vlast nema kredibilitet,jer sve pare trose samo na sebe i svoje a privredu koja treba da hrani i njih i otplacuje kredite unistavaju.
Gdje su pare od donacija,od putarina,od akciza ,od registracije vozila,od civilne zastite...milijarde su nestale i ttebamo mi sada uzimati nove milijarde,da i one nestanu a sve pod izgovorom da su male kamate.

I sta mislis sto se ne povlace pare iz EU za projekte i tamo gdje je sve transparentno,sto to niko nece od politicara?
Zato sto idu pare u razvoj i zato sto se svaka marka mora opravdati.
I ti mi pricas da jos trebaju da nas zaduzuju i kradu u ovim zamucenim vodama sada.
high_volume

#1913 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

@Mag, kad si ti sa istorijskih nauka stekao obrazovanje iz ekonomije :? Neka večernja škola, ili internet :D
zippoo87

#1914 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

high_volume wrote: 12/04/2020 15:33 @Mag, kad si ti sa istorijskih nauka stekao obrazovanje iz ekonomije :? Neka večernja škola, ili internet :D
Gledao Pervanovu vecernju skolu na tvu u izolaciji :D
King Theoden

#1915 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

madner wrote: 12/04/2020 14:25
King Theoden wrote: 12/04/2020 11:36
madner wrote: 12/04/2020 11:26 razgovaraju u zaduzenju
Pojasni.
Zaduzenje i deficitni budzet su razlog zasto su recesije krace od faza rasta. Svaki model koji nema zaduzenja nuzno nas vodi nazad u ta vremena.

Cim to ne znate veze nemate i treba vas skloniti sa teme, trosite samo vrijeme ljudima koji moraju procitati vase gluposti.
Barataš polovičnim informacijama i samim tim pišeš bezvezarije.
Tema je bosna, a poznat je razlog zaduživanja naših političara.
King Theoden

#1916 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Jednostavno, ne možeš da vjeruješ šta čitaš :shock:
Ovaj madner ili onaj ci-nick ili su potpuno odvojeni od stvarnosti, ili su stranački botovi koji ciljano šire stranačku propagandu.
mirsek

#1917 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

Uvazeni Isak Adižes bi ti rekao da lupas kao Tramp sa kriznim ekonomskim mjerama.
Ipak Adižesu vise vjerujem nego tebi. :D
Mada je i bez toga dovoljna samo elementarna logika i shvatanje u kakvom okruzenju zivis.
Last edited by mirsek on 12/04/2020 18:16, edited 1 time in total.
Janjicar

#1918 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Janjicar »

aldinjo wrote: 12/04/2020 14:35
Bitno je da nisam maloumnik! Država za čovjeka!
Zašto ti nisi a drugi jesu ?

Mama ti rekla da nisi ?
svi u napad

#1919 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Dragi Tomo uzeo sam Kiflu samo kao primjer i to kao covjeka koji ce jako dobro proci u SA na izborima. Nemam ja nista protiv njega i ne znam jel se promjenio ili nije al znam kao covjek iskustva da je to populizam i da nece nista bitno promjeniti. Nas naord voli galamu i veliku pricu a Kifla i Mektic su zakon za to. Da je Mektic rekao da je Bosnjak raja bi ga izabrala za clana Predsjednistva. Jel sta uradio za mandata osim lijepe price za nas Bosnjake. Tuga je velika jer nase stranke ne zele imati strcnjake iz raznih oblasti pa kad dodju na vlast imas onda sposobne ljude na pravim mjestima. Kod nas sve se vrti oko lidera koji ima jos 3-4 poltrona oko sebe i udri. Niko, zapamti niko nije dosao sa nekim prijedlogom mjera u ovoj krizi. Sve su to dragi moj Tomo prodavaci magle. Pa vrijednije je 3-4 komentara Maksa na ovom forumu nego sve sto je neko od njih uradio poslije rata. Maks ni ti je uzeo kintu iz budzeta niti je trazi vec pokusava nesto objasniti/predloziti (jel dobro il nije bujrum sa kontra argumentima pa da vidimo sta je bolje). Evo da uzmem Trenirku partija nekad najbogatija mu otisla u minus al on i njegov buraz i jaran ne odose u minus ni u ova vremena. Covjek vodja druge po jacini partije u zemlji bio gost kod Senada i prica da treba zaustaviti odlazak mladih vani ali ne kaze kako vec ga lisac Seno navuce da prizna kako su mu kcer i zet otisli u Njemacku. E tad se ljigo dosjeti kako bi se izvukao iz govana kako dvoje mldih ljekara moralo napustiti bolnicu zbog Seke. E sad ti vidi morala vodje. Trebam li dalje nabrajati moj Tomo.
E sad nesto da kazem strucnjacima o zaduzivanju. Jel vi nas zajebavate strucnjaci. Naravno da se treba zaduziti ali zaduziti se za ulaganje u privredu tj. investicije kao sto Zipoo napisa a ne zaduzivati se za plate uhljeba. Ako se zaduzujemo za plate onda treba lupiti sakom od sto i reci dusmanima dobit ce te lovu ali pod tim i tim uslovima. Vjerovali ili ne dragi moji strucnjaci da bi dusmani ove drzave iz ruke jeli nama koji volimo ovu zemlju. Al stas kad je onaj treci il ucjenjen il je jos veci dusman zbog neznanja od one dvojice. Ljudi vi se ovdje zajebavate i uopste ne gledate sta je Bosna i kako funkcionise. Na papiru imas institucije i organe drzave koji bi trebali donositi odluke o zaduzivanju al kod nas tri kriminalca koji po svojim trenutnim funkcijama nemaju nikakve nadleznosti se sastanu i to uz ambasadore i donesu odluku. Kao sto neko rece sastale tri mafijaske familije da utvrde novu podjelu teritorije i love koju ce oni podijeliti sebi bliskim rodjacima i jaranima i vi to podrzavate. Mogu donekle razumjeti da ste zajebanti ali da ste toliki zajebanti to je bas previse.
Hajd dosta od mene. Previse je muke ovih dana tako da ja ne trebam jos vise pisati o muci. Zivjeli.
mirsek

#1920 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

zippoo87 wrote: 12/04/2020 14:27

Samo da se pogleda struktura budzeta i koliko ide od tog budzeta na vracanje kredita dovoljno je da se covjek zapita.
Škobo Habu

#1921 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Kakvo površno ekonomsko filozofiranje.

Jedna Danska ima bicikala, koliko mi službenih automobila po glavi stanovnika. Premijer im dolazi na posao biciklom, i ti nam držiš predavanja o ekonomiji. Znaš li koliki je porez na auto u Danskoj, recimo?

Ako si već toliko pametan, zašto ne predložiš isti takav porez za sve one kojima plata prelazi dvije hiljade maraka kod nas?

Ne znam uopšte odakle ti ideja da su Danci najzaduženija nacija, jer mi je poznato da su to Ameri i Japanci, no američka ekonomija je nešto drugo - to je biciklo koje ne smije stati, jer kod Amera sve može stati osim ekonomije, i oni će se brzo oporaviti, Japanci su po glavi stanovnika najzaduženiji, ali oni imaju ekonomiju koja im pruža osjećaj sigurnosti, a mentalitet im takav da bi u našim okolnostima svi kolektivno počinili sepuku.
mirsek

#1922 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

Ci-Nick wrote: 12/04/2020 14:19 Zaduživanje pod povoljnim uslovima a sad su kamate jako niske,.. ubrzava razvoj i rast,. uzmi dvije firme koje posluju na istim tržištu i pod istim uslovima i ako jedna raste iz vlastite dobiti a druga iz dobiti i kredita, koja će za 10 godina biti veća i jača.
Kamata se vrlo lako servisira iz većeg prometa i bržeg rasta.
Tako da bi u ovom trenutku bilo jako glupo smanjivati potrošnju i investicije, posebno ove na cestama i autoputevima gdje domaća radna snaga, domaći cement, domaći čelik, domaći kamen i asfalt,..
Ovdje se ne govori o zaduzivanju radi investiranja nego radi pokrivanja tekuce potrosnje tj. digni 3-6 milijardi kredita i svima podijeli po 1000-2000 KM.
I to sve u slabasnoj ekonomiji kakva je bosanska. Pa cak i na zapadu su slicne mjere izlozene kritici kod dosta strucnjaka.
Škobo Habu

#1923 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Madneru, fino ti pišeš, imaš stila. Nema šta.

No, jasno je nama da i ti nekad posumnjaš u lucidnost vlastitih stavova.
Last edited by Škobo Habu on 12/04/2020 19:07, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1924 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Škobo Habu wrote: 12/04/2020 17:13 Ne znam uopšte odakle ti ideja da su Danci najzaduženija nacija, jer mi je poznato da su to Ameri i Japanci, no američka ekonomija je nešto drugo - to je biciklo koje ne smije stati, jer kod Amera sve može stati osim ekonomije, i oni će se brzo oporaviti, Japanci su po glavi stanovnika najzaduženiji, ali oni imaju ekonomiju koja im pruža osjećaj sigurnosti, a mentalitet im takav da bi u našim okolnostima svi kolektivno počinili sepuku.
Japan je baš za poređenje :lol: prije nekoliko dana u Tokijskom metrou je omaškom voz krenuo 20 sekundi ranije, otpravnik se preko razglasa sat vremena izvinjavao putnicima zbog tog "propusta" :mrgreen:
Haris.ba

#1925 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Japan - drzavni trezor jeste zaduzen, ali duguje fakticki "sam sebi". :mrgreen:

Amerika ima petrodolar, ogromnu zilavu ekonomiju, resurse, vojsku, dolar kao rezervnu i svjetsku transakcionu valutu, i onda pricati o njihovom zaduzenju u nekom kontekstu prema nama....
Last edited by Haris.ba on 12/04/2020 17:30, edited 2 times in total.
Locked