Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
tandmand

#1626 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

seoBIH wrote: 06/04/2020 23:09 Da li je glupo pitanje koje meni ne izlazi iz glave. Kako država može tražiti bilo kakve namete od firme koja ne radi, jer joj je država zabranila. Od taksi, dobiti, doprinosa, komunalija, ili bilo čega drugog sto je obaveza?

Kako zakonski može biti to normalno i moguće?
Ne znam da li vama, ali meni sve ovo vraća neke filmove iz ¨91, kada je bivša država živjela po inerciji, kada smo svi znali da će sve propasti ali se do zadnjeg trena to poricalo. Što upotrebom zastava, što retorikom o zajedništvu, što upotrebom jugoslovenskog dinara, koncertima za mir ...

Ovo sada što se dešava najmanje poriču vlasnici malih biznisa i njihovi radnici. Njih je odmah osvijestilo, nema iluzija, stoje pred zidom. Ali oni koji žive na budžetskoj sisi, za njih je ovo strašan šok koji ih vodi u poricanje stvarnosti, kojim žele da održe privid da je sve kako treba. Daj još jedan krug uplate doprinosa, komunalija, smetljarine ... klika se štampanje računa, zar može biti drugačije? Nosi budžetsku zastavu ko nekad juogoslovensku, dok još formalno postoji budzet.

Došla mi dva računa (kuća+posao) za komunalne usluge, koja obično platim zajedno. No sada sam otišao i platio samo za kuću. Pogled osobe koja to naplaćuje mi je sve rekao ... (neš ga jebat).
Bojim se da je ovo "pokupi od naivnih bosanaca što možeš pokupiti" a kasnije nema ni naknada ni biroa ni Fadila ...
emigrazione

#1627 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Osim sto budzetsku sisu ima ko da brani :D
Sta ti je, vazda se moze neka kreda zavrsiti ne mora to ni biti MMF, rezat ce se tamo gdje je njima nebitno, plate i brojno stanje su armirani i zaljeveni betonom...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1628 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

emigrazione wrote: 07/04/2020 05:54 Osim sto budzetsku sisu ima ko da brani :D
Sta ti je, vazda se moze neka kreda zavrsiti ne mora to ni biti MMF, rezat ce se tamo gdje je njima nebitno, plate i brojno stanje su armirani i zaljeveni betonom...
Pa nismo još došli u Federaciji do faze komercijalne banke :thumbup:
bunk

#1629 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Kao kad od vampira ocekijes da pomogne djevojci koja minut prije zalaska sunca pala i slomila obje noge i ruke ispred njegove jazbine.....otprilike..
tandmand

#1630 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

SDA:
3. Pozdravljamo usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje Parlamentu FBiH. Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti sa provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH.
high_volume

#1631 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

tandmand wrote: 07/04/2020 10:11 SDA:
3. Pozdravljamo usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje Parlamentu FBiH. Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti sa provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH.
Neka grupa na Facebook. Ima smisla što piše

https://www.klix.ba/biznis/privreda/mal ... /200407008
Haris.ba

#1632 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote: 07/04/2020 00:52
Haris.ba wrote: 07/04/2020 00:00
Kod nas jedino logično bi bilo da taj posao preuzme penzioni fond. Jer bi se izbjeglo formiranje nove institucije.
Nameću se ogromna pitanja sada... Ko bi bio direktor tog fonda, a ko zamjenik? Ko bi bio ostatak Uprave, a ko nadzorni odbor? he he welcome to bih.
Vec postoji penzioni fond.
Bullet Tooth Tony

#1633 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Bullet Tooth Tony »

Dobar video i dobri slajdovi

studiorum_tuzlaensis

#1634 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

'Zaboravite zivot prije corone'

Prijavljena nezaposlenost u americi od 60tih do danas. U protekloj sedmici 6 miliona Amerikanaca je prijavljeno na biro.

Image

Početak kraja svijeta kakvog smo znali, ide nešto novo...
zippoo87

#1635 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2020 00:22 'Zaboravite zivot prije corone'

Prijavljena nezaposlenost u americi od 60tih do danas. U protekloj sedmici 6 miliona Amerikanaca je prijavljeno na biro.

Image

nesto ovdje ne stima...nema sanse da nikada do sada nije bilo vise od milion nezaposlenih
ako sam dobro razumio grafikon
bunk

#1636 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

U jednoj sedmici prijava na biro valjda..
A inace ovi nasi razvlace ko teraviju.
Javljaju se ptavni ekspert sa zackoljicama..
A privreda otprilike osudjena ns propast.
jahh

#1637 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jahh »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2020 00:22 'Zaboravite zivot prije corone'

Image

Nije adjusted za populaciju. Svakako da bi bilo slicno, ali bar 40% manje. 1960ih nije bila ista populacija u Americi kao 2020.
Ci-Nick

#1638 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

Najveća nezaposlenost u USA je bila 2010. godine i iznosila je 9, 61% oko 15 miliona nezaposlenih.
U Americi se ljudi zapošljavaju prema potrebi i vraćaju na državnu sisu kad više ne trebaju.
Nisu ovi otpušteni experti za nešto, niti radnici koji u nekoj firmi rade 20 godina.
To je jeftina nekvalifikovana i polukvalifikovana radna snaga.
Za mjesec,..dva,.. ili tri.. oni će raditi negdje drugo.
studiorum_tuzlaensis

#1639 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

Vi ne kontate očigledno. Ovdje nisu u pitanju samo radna mjesta (iako su ona najvažnija) već potrošačke navike stanovništva. Svaki milion koji izgubi posao, narednih godina čeka ovo:

Ko je htio kupiti auto ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio kupiti stan ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio renovirati kuću ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio kupiti veš mašinu, neće to uraditi.
Ko je htio putovati u Indiju, neće to uraditi.
Ko je htio pokrenuti biznis, neće to uraditi.

Sistem se ruši kao kula od karata, jedine koje rade su grane privrede usko vezane za ishranu, transport, komunikacije kao i državni aparat. Ide DEPRESIJA, a ne recesija.

Ljudi po favelama će prvenstveno od gladi umirati.
Ci-Nick

#1640 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

Svako ima pravo da iznese svoje stavove a vrijeme će pokazati ko je bio u pravu.
Moje mišljenje je da smo prešli u neku vrstu privremene hibernacije.
Plaćamo režije i kupujemo hranu. Naravno i otplaćujemo kredite ko ih ima.
Ako je došlo do pada privrednih aktivnosti,.. globalno gledano za 30% onda je to pad od 2, 5% mjesečno.
Dakle ako ovo potraje 8 nedelja onda je to (privremena) šteta od 5% gledano na godišnjem nivou.
Ako nisam kupio auto u martu mozda ga kupim u junu ili julu. Ako nisam kupio cipele u martu, kupit ću ih u maju.
Ako neću putovati u maju, putovati ću u (julu),.. nadam se.
Ne treba zaboraviti ni sredstva koja će države staviti u opticaj kroz , pomoć privredi i stanovništvu
Ako se svijet vrati u normalu do 01.06. onda će šteta biti podnošljiva. Ako odemo u jesen ovako usporeni onda je to već katastrofa.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1641 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konektovan »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2020 09:54 Vi ne kontate očigledno. Ovdje nisu u pitanju samo radna mjesta (iako su ona najvažnija) već potrošačke navike stanovništva. Svaki milion koji izgubi posao, narednih godina čeka ovo:

Ko je htio kupiti auto ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio kupiti stan ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio renovirati kuću ove godine, neće to uraditi.
Ko je htio kupiti veš mašinu, neće to uraditi.
Ko je htio putovati u Indiju, neće to uraditi.
Ko je htio pokrenuti biznis, neće to uraditi.

Sistem se ruši kao kula od karata, jedine koje rade su grane privrede usko vezane za ishranu, transport, komunikacije kao i državni aparat. Ide DEPRESIJA, a ne recesija.

Ljudi po favelama će prvenstveno od gladi umirati.
Svi koji imaju para, kupiće i auto,i stan, i veš mašinu, i renovirati kuću, bice problem putovati, ne zbog novca, vec zbog mjera zabrane putovanja ali i to ce nekad doci na svoje....
Znaci, nista se nece promiheniti, oni koji su imali pare i dalje ce imati, kokuzi i prije ovoga nisu dobro stajali, ne znam sta se kod njih vise moze promijeniti?!
Evo, u jednoj lokalnoj prodavnici boja, lakova, i drugih potrpština, covjek pravi dnevno izmedju 16-20 000 pazara zadnjih mjesec dana......
Kramar proda svaki dan desetak auta sam, za vrijeme ove krize.....ma bice to dobro ABD.... :mrgreen:
kakabanja213

#1642 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kakabanja213 »

Molim Vas, jedan poznanil je dobio otkaz i papire za prijavu na biro. Naravno biro ne radi i treba sad mailom da se prijavi. On niti ima mail niti ima pojma sta treba. Da li neko zna u principu sta treba da posalje, kada, gdje, da bih mu pomogao.
Hvala.
Ci-Nick

#1643 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

konektovan wrote: 08/04/2020 10:25

Svi koji imaju para, kupiće i auto,i stan, i veš mašinu, i renovirati kuću, bice problem putovati, ne zbog novca, vec zbog mjera zabrane putovanja ali i to ce nekad doci na svoje....
Znaci, nista se nece promiheniti, oni koji su imali pare i dalje ce imati, kokuzi i prije ovoga nisu dobro stajali, ne znam sta se kod njih vise moze promijeniti?!
Evo, u jednoj lokalnoj prodavnici boja, lakova, i drugih potrpština, covjek pravi dnevno izmedju 16-20 000 pazara zadnjih mjesec dana......
Kramar proda svaki dan desetak auta sam, za vrijeme ove krize.....ma bice to dobro ABD.... :mrgreen:
To je to, treba stvari gledati na godišnjem nivou.
Ako turizam podbaci u martu, aprilu, maju ne znači da to neće nadoknaditi u septembru i oktobru.
Prvi ja ću ove godine kad se ovo završi potrošiti duplo više na putovanja nego što sam planirao.
Hoću da uživam u slobodi.
Last edited by Ci-Nick on 08/04/2020 10:43, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#1644 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

kakabanja213 wrote: 08/04/2020 10:35 Molim Vas, jedan poznanil je dobio otkaz i papire za prijavu na biro. Naravno biro ne radi i treba sad mailom da se prijavi. On niti ima mail niti ima pojma sta treba. Da li neko zna u principu sta treba da posalje, kada, gdje, da bih mu pomogao.
Hvala.
Ima mislim objašnjeno na web stranicama
Kantonalnih službi za zapošljavanje sa obrascima.
kakabanja213

#1645 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kakabanja213 »

Hvala. Nasao sam i evo zovem. Naravno niko se ne javlja. Sa ovim prijavama ceda bude cirkus.
Ovaj momak je mladji pa pojma nema ni sta ni kako. Sad zamisljam starije u ovoj situaciji.
coco1

#1646 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

kakabanja213 wrote: 08/04/2020 10:35 Molim Vas, jedan poznanil je dobio otkaz i papire za prijavu na biro. Naravno biro ne radi i treba sad mailom da se prijavi. On niti ima mail niti ima pojma sta treba. Da li neko zna u principu sta treba da posalje, kada, gdje, da bih mu pomogao.
Hvala.
ima na stranici zzz fbih sve potrebne info za prijavu mailom.

mada, ne znam kako je u drugim opstinama, ali, i jutros sam vidio red pred ispostavom u starom gradu.
King Theoden

#1647 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Ne mislim da je to baš tako crno-bijelo tj jednostavno za pojasniti kako to vide neki forumaši.
Bezbroj je faktora koji utiču na razvoj situacije.
Već sam pisao da neće biti toliko loše ako se do sredine aprila krene sa vraćanjem u normalu.
Mislim, proći ćemo sa dobrom šamarčinom, ali nećemo biti nakautirani. Ali, ako se nastavi sa ovim pretjeranim mjerama pa se iste produže i na maj, pa možda i dio juna, onda samo dragi Bog zna šta će biti s nama.

Jer, ako poljoprivreda već sad stenje jer su zatvoreni restorani koji masovno kupuju njihove produkte, u maju i junu bi masovno bacali produkte i propadali.
Govorim za zapad. Bosna je svakako samo mali papirić kojeg nose talasi tj ovisna je o onome što se dešava u svijetu.
Ovisna u potpunosti.

Poljoprivreda je samo jedna karika u ogromnom lancu.
Ne rade firme koje proizvode dijelove za industriju. Ili rade na minimalcu.
Ne rade frizeri. Evo, frizeri su banalan primjer na kojem je najlakše pojasniti kako i u kojem pravcu bi moglo da krene.
Ljudi se ne šišaju, pogotovo žene koje ne idu frizeru.
Kada se ovo jednog dana otvori tj kad se vratimo u normalu, možete zamisliti kolike će biti liste kod frizera.
Ne bi me čudilo da žene čekaju po mjesec ili dva da dobiju termin.
I sad, ako bude tako, zašto frizeri ne bi podigli cijene?!
I tako u hiljadu i jednoj grani.

Kad prođe kriza, trebaće par mjeseci da se sve vrati u normalu.
Neki su dobro primjetili da mnogi nisu ugroženi tj imaju novac.
Takvi će se nakon krize baciti na ono što im je falilo dok su bili u karantenu.
Njemačke pivare se žale da su pred bankrotom.
I onda, kad raja navali u kafiće i restorane, a pivnice ne mogu napraviti onoliko kolika je momentalna potražnja, logično da će cijene ići gore.
Evropske zemlje ovu krizu dočekuju štampanjrm novca.
Španija će se zadužiti za 200 milijardi, Italija oko 500, a njemačka 1,2 biliona.
Iako smo trenutno u deflaciji tj određene robe i produkti gube na cijeni (one koje nisu potrebne u krizama, jelte) logično je da ćemo, ako budemo slijedili politiku evropskih zemalja, uletjeti u opasnu inflaciju koja će opuhati ušteđevine.
To je ono što nam prijeti.
Ne smijem ni napisati šta sve donosi inflacija.
drndalo

#1648 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

De malo smanji ribu sa Njemackim pivarama pred bankrotom...

A ako je to slucajno istina, onda i nek propadnu ako ne mogu prezivjeti bez istog prometa mjesec za mjesec... A pricamo o multi milijarderskim prometima i stomilionskim godisnjim profitima...

Pa nek se malo i dionicari strpe sa smanjenom dividendom... Ne mora se svake godine BMW inkasirati od dividende pivare, moze ove godine npr. Reno, ili Opel novi...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1649 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Složio bih se, bezveze priča...Njemačka kao primjer uređenog društva koje ne vuče repove i posluje u skladu sa mogućnostima.
Ili je pak sve samo slika za javnost?
Ako je tako, a pokazaće ova kriza potraje li još malo, onda su primjer najvećih licemjera.
Locked