EKONOMSKA KRIZA-IZGOVOR ZA NERAD I LOPOVLUKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

uvjek dobar gost

#26 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by uvjek dobar gost »

nezavisni wrote:Strpite se ba, nekako do oktobra, a onda ce nas Fahro sve izvuci iz krize. :D

btw. nije nama bas toliko tesko. Sjetite se samo gdje ste bili za prosli 1. maj, dok je citava Evropa protestovala... i usput razmislite gdje cete biti za ovaj 1. maj.
:thumbup:
zonbirile

#27 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

uvjek dobar gost wrote:
zonbirile wrote:ne bih da se ponavljam,ali nigje i nikad se to nije desilo.Čak i kada izgleda kao najčišća spontana reakcija na nepravdu,na ovo ,ono,uspostavi se da je orkestrirano sa nekim ciljom od nekog.Niti imamo cilja,niti tog Nekog,a on je obično daleko,daleko...
Da jer mi nemamo jakog sindikata krovnog niti granskog nit neovisnog.... nemamo svarnu opoziciju... nemamo čak ni neke intelektualce koji su jaki i sa integritetom.... da sve to nemamo, ali šta onda da radimo, da ja pozovem ljude u generalni štrajk.... ili ti ? Zar fakat čekamo dno bez ikakvog plana B bez artikulisanog sava i poruke...?

Mislim sve znam samo se retorički pitam !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taj Neko je bio ovde,ali ne iskoristimo šansu zarad gluposti pojedinaca i proseravanja .Neki drugi klinci skontali fol,dobiše isto sa mnooogo manje žrtava,malo kiča tipa spomenik,počasni građanin,good buy ,dođite opet ,pozdravite gospoju,sada je i ona fora,neka dođe i mala,svi ste nam u srcu,bla,bla,levati pukoše autoput im sa prestonicom matice im za par godina.Jebi ga mi svoji na svom,na svojoj 25% zemlje u svojoj vjeri,sa 20 km autoputa,koji će se raspasti dok se napravi drugi 25km u nizu.
uvjek dobar gost

#28 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by uvjek dobar gost »

zonbirile wrote:
uvjek dobar gost wrote:
zonbirile wrote:ne bih da se ponavljam,ali nigje i nikad se to nije desilo.Čak i kada izgleda kao najčišća spontana reakcija na nepravdu,na ovo ,ono,uspostavi se da je orkestrirano sa nekim ciljom od nekog.Niti imamo cilja,niti tog Nekog,a on je obično daleko,daleko...
Da jer mi nemamo jakog sindikata krovnog niti granskog nit neovisnog.... nemamo svarnu opoziciju... nemamo čak ni neke intelektualce koji su jaki i sa integritetom.... da sve to nemamo, ali šta onda da radimo, da ja pozovem ljude u generalni štrajk.... ili ti ? Zar fakat čekamo dno bez ikakvog plana B bez artikulisanog sava i poruke...?

Mislim sve znam samo se retorički pitam !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taj Neko je bio ovde,ali ne iskoristimo šansu zarad gluposti pojedinaca i proseravanja .Neki drugi klinci skontali fol,dobiše isto sa mnooogo manje žrtava,malo kiča tipa spomenik,počasni građanin,good buy ,dođite opet ,pozdravite gospoju,sada je i ona fora,neka dođe i mala,svi ste nam u srcu,bla,bla,levati pukoše autoput im sa prestonicom matice im za par godina.Jebi ga mi svoji na svom,na svojoj 25% zemlje u svojoj vjeri,sa 20 km autoputa,koji će se raspasti dok se napravi drugi 25km u nizu.

Bravo za poređenje !
Mi uvijek znamo najbolje i uvijek smo spremni ni za šta platiti najvišu cijenu !
Nisu se fakat izgleda džaba pričali vicevi uvijek o nama !
dinaraaa

#29 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by dinaraaa »

Ma sa nacionalistima ili bez njih mi u BiH smo na*ebali tako i tako. Čak i za vrijeme Jugoslavije najviše od svih su bosanci odlazili na rad van BiH ..oni bliže Srbiji u Srbiju oni bliže Hrvatskoj u Hrvatsku. Zatim Slovenija , Austrija , Njemačka, nikad nije bilo udobno u BiH. Danas doduše i ono malo što je bilo kapaciteta (koji nisu svakako bili dovoljni za sve bosance) su uništeni, što fizički-ratom što poslije rata lopovski.
Budućnosti ekonomske nema bez izvoza, ali izvoza proizvoda ne ono što danas pokriva uvoz ( drvo, kamen,ugalj voda,struja) znači izvoz onog što smo proizveli ne što smo naslijedili i što će i nama nekad nedostajati :-?

Pitanje je šta možemo proizvoditi a da bude dovoljno prihvatljivo i održivo na svjetskom tržištu ...sudeći prema cijeni rada i radnika i poreza nemamo skoro ništa adekvatno da ponudimo.

Primjera radi Njemačka koja je svjetski nr. 1 u izvozu robe nema više textilnu ind. industriju obuće, televizora, računara, elektrike i eletronike, namještaja, hemijskih proizvoda široke potrošnje ....na sve navedno mislim na masovnu proizvodnju.Jedino izvoze visoku tehnologiju: mašine , motorna vozila kamione autobuse itd.. specijalnu elektroniku , specijalne hemijske koncentrate, specijalne softvere, ideje, projekte itd...itd...(najbolji je primjer Porsche i VW..Porsche je prije krize prodavao bar 50 puta manje vozila od VW a više zarađivao od njega)
Izvoze sve ono što je jako skupo, svima potrebno a slabo ko može to napraviti ili kopirati u traženom kvalitetu.
A odustali su od izvoza i proizvodnje jeftinih stvari za masovnu upotrebu jer ne mogu konkurirati cijenom rada u odnosu na istočnu Europu a pogotovo Kinu. Kada se pobune radnicu i Slovačkoj jer cijena života ide brže od plaća koje dobiju ...Nijemci jednostavno presele u Rumunjsku... a po potrebi direktno u Kinu.

Mi smo i pored ne plaćanja doprinosa ( ima masa Italijanskih manufakturica u BiH textil + obuća) skupi znači skupo im plaćati radnike 500,-KM bez osiguranja...a šta je 500,-KM za naš standard -NIŠTA a kamo li da daju još doprinose 350,-KM :-) i pravi porez koji su dužni platiti. To bi se dalo urediti da se država prilagodi...ali bilo kako bilo država hoće svoje i minimum..a njima skupo i tih osnovnih 500,-KM koji su mizerija.

Eh sad postoji i jedan članak ( njemačka analiza) u novinama koji sam davno čitao o razvoju TAS-a ( od 1983-1992 ) tj VW grupacije, kaže se da nije nigdje zabilježeno toliko povećanje kapaciteta i proizvodnje i da je TAS imao ogroman potencijal da nije bilo rata Češka Škoda bi danas bila smiješna u poređenju sa TAS-om. :-? :-? :-?

:bih:

A šta ko radi zbog krize ...pa radimo nije da ne radimo...pripremamo se...stežemo remen. :sad:
zonbirile

#30 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

šansa ponuđena kao i na pojedinačnom planu propušta se samo jednom u životu.Ovo par miliona jada,na dobrom mjestu u Evropi uz radikalni rez i par milijardi mogli su fino kohabiotirati sa policajcem u regionu.Još nije izabran,mislim da će biti Hrvatska.Uz nešto i našeg rada,nebi nam kraja bilo.E jebi ga kažu uvijek je bilo sentimenta za Palestinski položaj Bošnjaka u Bosni,iaoko su svi pametni gurali ideju da se prede "na jevrejsku"stranu.Ne treba direktni prevod nadam se.
Arc_Angel

#31 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

dinaraaa wrote:Ma sa nacionalistima ili bez njih mi u BiH smo na*ebali tako i tako. Čak i za vrijeme Jugoslavije najviše od svih su bosanci odlazili na rad van BiH ..oni bliže Srbiji u Srbiju oni bliže Hrvatskoj u Hrvatsku. Zatim Slovenija , Austrija , Njemačka, nikad nije bilo udobno u BiH. Danas doduše i ono malo što je bilo kapaciteta (koji nisu svakako bili dovoljni za sve bosance) su uništeni, što fizički-ratom što poslije rata lopovski.
Budućnosti ekonomske nema bez izvoza, ali izvoza proizvoda ne ono što danas pokriva uvoz ( drvo, kamen,ugalj voda,struja) znači izvoz onog što smo proizveli ne što smo naslijedili i što će i nama nekad nedostajati :-?

Pitanje je šta možemo proizvoditi a da bude dovoljno prihvatljivo i održivo na svjetskom tržištu ...sudeći prema cijeni rada i radnika i poreza nemamo skoro ništa adekvatno da ponudimo.

Primjera radi Njemačka koja je svjetski nr. 1 u izvozu robe nema više textilnu ind. industriju obuće, televizora, računara, elektrike i eletronike, namještaja, hemijskih proizvoda široke potrošnje ....na sve navedno mislim na masovnu proizvodnju.Jedino izvoze visoku tehnologiju: mašine , motorna vozila kamione autobuse itd.. specijalnu elektroniku , specijalne hemijske koncentrate, specijalne softvere, ideje, projekte itd...itd...(najbolji je primjer Porsche i VW..Porsche je prije krize prodavao bar 50 puta manje vozila od VW a više zarađivao od njega)
Izvoze sve ono što je jako skupo, svima potrebno a slabo ko može to napraviti ili kopirati u traženom kvalitetu.
A odustali su od izvoza i proizvodnje jeftinih stvari za masovnu upotrebu jer ne mogu konkurirati cijenom rada u odnosu na istočnu Europu a pogotovo Kinu. Kada se pobune radnicu i Slovačkoj jer cijena života ide brže od plaća koje dobiju ...Nijemci jednostavno presele u Rumunjsku... a po potrebi direktno u Kinu.

Mi smo i pored ne plaćanja doprinosa ( ima masa Italijanskih manufakturica u BiH textil + obuća) skupi znači skupo im plaćati radnike 500,-KM bez osiguranja...a šta je 500,-KM za naš standard -NIŠTA a kamo li da daju još doprinose 350,-KM :-) i pravi porez koji su dužni platiti. To bi se dalo urediti da se država prilagodi...ali bilo kako bilo država hoće svoje i minimum..a njima skupo i tih osnovnih 500,-KM koji su mizerija.

Eh sad postoji i jedan članak ( njemačka analiza) u novinama koji sam davno čitao o razvoju TAS-a ( od 1983-1992 ) tj VW grupacije, kaže se da nije nigdje zabilježeno toliko povećanje kapaciteta i proizvodnje i da je TAS imao ogroman potencijal da nije bilo rata Češka Škoda bi danas bila smiješna u poređenju sa TAS-om. :-? :-? :-?

:bih:

A šta ko radi zbog krize ...pa radimo nije da ne radimo...pripremamo se...stežemo remen. :sad:

Bravo

I ja sam oduvjek bio pristalica ove solucije na nas problem posla, zaposljavanja i ekonomije.

sto ti kazes njemacka izvozi samo visoku tehnologiju, kina se ubi proizvodnjom robe siroke potrosnje, njmacka napravi jednu, ali pazi samo jednu gasnu turbinu za proizvodnju struje i proda je azerbejdzanu za 3 milijarede eura :-) :-) :-) :-) :-) a kinez dok navrti proizvoda u vrijenosti 3 milijarde eura muda mu se otegnu.

tacno sto kaze i kolega ispod, postojao je plan da se u bih nakon rata skoncentrise dio automobilske industrije, pa kad su nasi ( mislim na nasu dragu vlast u koju smo svi zaljubljeni) to usrali, a česi pametno odradili, onda je bilo da se pravi namjestaj, pa su nasi i to usrali a slovaci pametno odigrali dupli pas i mi ostdosmo truba :-) :-) :-) :-) :-) :-)

i onda dodje supak iz indije, i kupi celicanu, i da nasim radnicima platu ko sto bi dao svom indijcu kuci :-) :-) :-) :-) pa bog te vidio kinezima se digo standard u proizvodnji, ima vec godinu i po dana kako je kineska vlada zakonski digla minimalac na 300$, fabrike ne mogu da nadju radnika koliko im treba pa placaju minimalno 350$-400$ .
Arc_Angel

#32 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

al ima jedan mali skroz mali problem :-) :-) :-) :-) :-) da bi mi mogli da budemo izvozno orijentisana ekonomija fali nam znanja, fakulteti i visoko obrazovanje su nam smece, i kad se je moglo nesto odmah iz rata sa kadrom koji je se razbjezao po cijelom svijetu opet nasa vlast usrala debelo ljudi se nikad i ne vratise, pa ja se sjecam 2000 radio kod njemaca u bazi u rajlovcu kad su isli u travnik gdje su se one haubice proizvodile, ko bila pocela ponovo proizvodnja, proizvelo se sad cu slagati 25 ili 27 novih haubica, i odma se svabe pokupise i odose u travnik i meni se cini bilo nekih 20 inzinjera masinstva koji su radili na tom projektu, njemci se sjebali kako su ljudi napravili dobru leguru za topovske cijevi :-) :-) :-) :-) i pokupise i i hajmo zajedno u njemacku evo vam sve samo nam dajte recept za leguru koju ste koristili, poslije toga se odma prekinula proizvodnja.

hocu da kazem da nam fali inzinjera, ako mislimo da proizvodimo skupe stvari, tipa tih njemackih gasnih turbina, vozove, lokomotive, da razvijamo namjensku industriju, specijaliziranu gradjevinski industriju fali nam inzinjera.

pa bog te vidio oni nisu bili u stanu da 15 godina iza rata naprave sistem brzih cesta, auto puteva i zeljeznica, transport je kljuc svega, mora postojati dobra infrastruktura za transport roba i usluga bez toga nema razvoj,evo uzmi ameriku za primjer svaki put kad su u zadnjih 200 godina dozivljavli ekonomski procvat transport je bio kljuc svega.

prvo zeljeznica koja je povezala istocnu i zapadnu obalu, pa onda rijecni kanali i rijeci transport, pa mreza autoputeva i na kraju aviotransport. pogledajte periode kad je sta gradjeno i ekonomski rast.
i sad grade onaj super autoput koji ce povezivati Meksiko, SAD i kanadu, i taj dio autoputa koji ide korz SAD ide tacno preko sredine znaci gdje su ima najslabije razvijene drzave, i kad ga zavrse opet ce dozivit ekonomski procvat.

a mi za 15 godina nismo mogli pisljivi autoput od 300 km da napravimo :-) :-) :-) :-) i kaze hocemo da se razvijamo, :-) :-) :-) hocemo da nekazem sta
Murat Sabanovic

#33 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Murat Sabanovic »

Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?
ko ce brinuti,kad je cilj stvoriti ekonmsku krizu,pa da se opet krene nanovo...isto tako,drzave svjesno ulaze u dug,jer znaju da ce se nesta gadno desiti,sto bi moglo izbrisati dug.
zonbirile

#34 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

@murat šabanović
dug ostaje ,ali se drugčije kvita,a da te pitam za datum neću,odmah ulete sa Majama.
dinaraaa

#35 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by dinaraaa »

[hocu da kazem da nam fali inzinjera, ako mislimo da proizvodimo skupe stvari, tipa tih njemackih gasnih turbina, vozove, lokomotive, da razvijamo namjensku industriju, specijaliziranu gradjevinski industriju fali nam inzinjera.]

U pravu si ti Arc angel
Bez Ing. i bez transportne mreže nema zdrave države.

To i jeste naš problem, da imamo masu visokoobrazovanih filozofa raznih profila ali su svi filozofi , hajde što mi imamo ogroman i neodrživ sistem vlasti i podvlasti, već imamo nenormalno puno medija što pisanih što elektronskih , advokata, pravnika , pripravnika , ekonomista, analitičara,... poneko se odluči pa ode u medicinu, imamo i glumaca i pjevača kojekavih umjetnika....sve je to lijepo imati, ali su to stvari koje državi baš ništa ne donose Nije lako završiti El. fax ili mašinstvo ...ili nedaj bože kombinovano mehatroniku da usavrši ( ma nema baš ni agronoma kako treba) ...jok lakše napisati u novinama kritički osvrt o modnim trendovima tajkunskih sinova.

Eh, doduše čini se ne profitabilnim na prvi pogled studirati nešto što bi dovelo do ideja za proizvodnju visoke tehnike u ovoj državi koja stvarno ne mari ni zašta. Ali to nikad nije uzaludno kad tad će se ukazati potreba za ing. mašinstva bilo gdje ako ne ovdje ..pa stranci će prepoznati kvalitet. ;-)

I opet da se vratim na Njemačku velesilu u HiTech .....iako su prvi već prave uzbunu za budućnost jer im nedostaje ing. za naredne projekte pa su radi da uvezu i indijce ako treba samo da se osiguraju.
Murat Sabanovic

#36 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Murat Sabanovic »

slazem se ,najlakse brisanje duga je rat !!! ili kvitanje,kako ga ti nazivas. postoji jedna jos drugcija varijana,vec upotrijebljenja od strande rosvelta. zaplijeniti zlato ,srebro od gradjana pa ga onda pustiti da skoci na berzi.zamisli uncu(31,10gr) zlata 10000-15000 dolara, a trenutno se krece oko 1100dolara sto je vec puno.
no,bilo kakvo bilo ,bicemo u skorije vrijeme svjedoci nemira...
Arc_Angel

#37 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

dinaraaa wrote:[hocu da kazem da nam fali inzinjera, ako mislimo da proizvodimo skupe stvari, tipa tih njemackih gasnih turbina, vozove, lokomotive, da razvijamo namjensku industriju, specijaliziranu gradjevinski industriju fali nam inzinjera.]

U pravu si ti Arc angel
Bez Ing. i bez transportne mreže nema zdrave države.

To i jeste naš problem, da imamo masu visokoobrazovanih filozofa raznih profila ali su svi filozofi , hajde što mi imamo ogroman i neodrživ sistem vlasti i podvlasti, već imamo nenormalno puno medija što pisanih što elektronskih , advokata, pravnika , pripravnika , ekonomista, analitičara,... poneko se odluči pa ode u medicinu, imamo i glumaca i pjevača kojekavih umjetnika....sve je to lijepo imati, ali su to stvari koje državi baš ništa ne donose Nije lako završiti El. fax ili mašinstvo ...ili nedaj bože kombinovano mehatroniku da usavrši ( ma nema baš ni agronoma kako treba) ...jok lakše napisati u novinama kritički osvrt o modnim trendovima tajkunskih sinova.

Eh, doduše čini se ne profitabilnim na prvi pogled studirati nešto što bi dovelo do ideja za proizvodnju visoke tehnike u ovoj državi koja stvarno ne mari ni zašta. Ali to nikad nije uzaludno kad tad će se ukazati potreba za ing. mašinstva bilo gdje ako ne ovdje ..pa stranci će prepoznati kvalitet. ;-)

I opet da se vratim na Njemačku velesilu u HiTech .....iako su prvi već prave uzbunu za budućnost jer im nedostaje ing. za naredne projekte pa su radi da uvezu i indijce ako treba samo da se osiguraju.

bravo.
imamo svega previse cega nam netreba. treba nam inzinjera a njih nema jer nema posla za njih. a zasto nema posla, pa nema zato sto su se nasi ljudi odmah iza rata nafurli da budu potrosacka ekonomija sa minimalcem od 380 km :-) :-) :-) :-) :-) , i pazi sad skoro 70% naseg BDP-a cini sektor usluga, ili kako ja volim reci presipanje iz supljeg u prazno. kod nas se doslovno preko noci desilo presutrojavnje ekonomije, prije rata otprilike po 30 BDP-a je otpadalo na primarni(poljoprivreda) sekundarni(industrija) i tercijalni(usluge) sada je to mnogo drugacije.

pa postoji prirodan tok i ravoj ekonomije u jednoj zemlji, postoji pet stupnjeva po kojima se zemlje klasificiraju na osnovu procentualnog omjera u sektorima u okviru BDP.a neke zemlje. i sad pazi ovo, mi smo preko noci skocili sa zemlje 2 stepena razvijenosti na zemlju 5 stepena razvijenosti :-) :-) :-) :-) :-) :-) i nafurali se da smo zapad :-) :-) :-) , sektor usluga kod zapadnih zemalja je preko 70% od ukupnog BDP-a, ali to su na prvom mjestu potrosacke eknomije, pa zatim taj sektor je apsorbovao visak radnih mjesta iz prva dva kako se islo naprijed sa novim tehnoloskim otkricima koja su omogucila povecanje proizvodnje sa manjim brojem radnika, ali im se industriska proizvodnja u isto vrijeme visetruko povecavala, i pazi najbitnije je da taj proces traje od pocetka industriske revolucije pa do danas.

jok, pametni bosanci ce to sve da urade u par dana nakon sto se rat zavrsio, :-) :-) :-) :-) :-) nece vise niko da sije i obradjuje zemlju, a kamoli da razmislja o obnovi, modernizaciji i prosirenju postroenja za industrisku poizvodnju. mi cemo svi fino da se bavimo uslugama :-) :-) :-) :-) :-) :-) , e sad obzirom da je ovakva ekonomija u nasoj zemlji stvorena vjestacki, tako ce i da pukne, ovo su joj zadnji dani, i sto nas je do sada dijaspora vadila vise nema burazere, nema tih para koje su potrebne da bi se zacepile sve rupe.

mi kao pametni bosanci smo sabili stoljeca ekonomske teorije, industriske revolucije i potrosackog kapitlizma, zacinjene slobodnom trgovinom i globalizacijom U samo par dana nkon rata, kada je odluceno kako ce se ova zemlja razvijati u buducnosti :-) :-) :-) :-) :-) :-)

jednom rijecju igrali smo na blef i popusili foru
Arc_Angel

#38 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

vidi ovaj primjer iz oblasti poljoprivrede, od ukupne teritorije nase zemlje 17,8% predstavlja obradivo zemljiste, od te ukupne povrsine obradivog zemljist manje od 2% se nalzi pod stalnim usjevima, odnosno obradjuje :-) :-) :-) :-)
pa mene bi bilo sramota da kazem da sam ministar poljoprivrede BiH taman da mi je plata milion maraka
zonbirile

#39 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

@arc-angel
drug moj nismo mi blefirali,oni nas izblefiraše.Kako se i moglo završiti ovo političko bezčašće nego glađu i patnjom naroda.Ne može se sa sjetom vaziti o "palestinskom" položaju Bošnjaka unutar BiH i na tome graditi svu politiku,iako su pametniji i hrabriji savjetovali da se pređe "na jevrejski" kocept.Očito pobijediše minderaši,fundamentalnih vjerskih opredeljenja,feudalnog ustrojstva zemlje,sa 10-tak porodica na vlasti.
iz dna duše

#40 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by iz dna duše »

iz dna duše wrote:Kriza u zemlji ne samo da ne jenjava, ona kao da se tek zahuktava...
Hiljade ljudi ostaju i dalje bez posla, loše odrađene privatizacije nam sada ispostavljaju račun...
A ja još ne pročitah u novinama ili pogledah u nekoj TV emisiji, da se neko time bavi, da to nekoga brine.
Imam osjećaj da su se uzde otele, onima koji bi trebalo da vode ovu državu, pod uslovom da su ih ikada i imali u rukama.

Mi građani smo se također nekako predali, niti se nešto bunimo, niti šta poduzimamo...
Sem toga, ja ne vidim da na vlast može doći neko ko bi ovu državu poveo iz krize. Jer, pogledajte samo teme kojima se oni bave, sve drugo samo ne ono od čega se živi.
Šta mislite, brine li se iko o tome da se učini nešto, kako bi se stanje promijenilo?
Ja nemam taj utisak, mislim da sve više tonemo, a da u vlasti trenutno nemamo nikoga ko bi bio sposoban da bilo šta promijeni.

Tema je posvećena svim onima koji su ostali bez posla, a moraju se hraniti, moraju se grijati na ovim minus temeperaturama, a nemaju ogreva, koji moraju djecu slati u školu, moraju platiti režije, onima koji nisu godinama bili kod ljekara jer im knjižica nije ovjerena i koji se nakon otkaza ne mogu prijaviti ni na biro rada, jer doprinosi nisu plaćeni (dioprinos za slučaj nezaposlenosti)
U iole normalnoj državi, država bi preuzela plaćanje njegovih troškova režije, dala mu da ima za hranu i odjeću, platila mjesečne karte da djeca mogu ići u školu...

Naša država ima samo za sebe i svoj aparat.
Inspektore i policajce je pretvorila u komercijaliste koje pošalje na teren da izdaju što više prekršajnih naloga i tako začepe rupe u budžetu, koje ostanu zbog firmi koje su propale i na čije poreze i doprinose više ne mogu računati. Jer, njihove plate i troškovi moraju biti na vrijeme, a običnom puku kako bude.
A mi ćemo se danas okomiti na studente koji bi se usudili da protestiraju, sutra na penzionere, nezaposlene...
Studente smo proglasili lezihljebovićima, nezaposlene ćemo proglasiti neradnicima...
Nemoj samo da ko digne glas, ili podrži takve, jer, uvijek može biti gore :x, postaje naša deviza!

Prije tačno 2 mjeseca, obuzelo me je slično osjećanje, kao večeras...
Smrta Adisa Junuzovića me veoma ganula, a znam da još puno naše djece boluje, a da pri tome nema adekvatnog liječenja ili čak nikakvog...
A mi ćutimo, birat ćemo ponovo iste, u to sam ubijeđena, a ubijeđena sam i u to da taman sada i opoziciju dovedemo na vlast, ne bi se puno promijenilo...Gadi mi se politika i naši političari...Sve "teški vijernici" a duše nemaju...Pogodi li njih vijest o bolesnim, gladnim, napuštenim, zapuštenim u našoj zemlji...Bože, šta mi čekamo, samo se neće ništa promijeniti...Osjećam se tako nemoćnom.
I sam naslov teme sam pogrešno postavila, jer...ne dešava se ovo nama jer je ekonomska kriza, ona je samo izgovor lopovima i nesposobnjakovićima da pravdaju ovo stanje u džavi...a naša djeca i dalje umiru i nikoga nije briga za to!
Post Reply