Ova tema je jedna od rijetkih gdje nema teških riječi, pa ne vidim potrebu ni za preventivnim djelovanjem. Istina, i ako me pamćenje dobro služi, na ovoj ili bliskoj temi, bio je jedan pokušaj "uznemiravanja", ali smo uspjeli spriječiti ga.
Drvene kuće/vikendice
-
kuli1961
#1151 Re: Drvene kuće/vikendice
- Danguba
-
moimoi
#1153 Re: Drvene kuće/vikendice
Kakve ovo veze ima sa drvenim kucama?Danguba wrote: ↑16/03/2026 01:03
Evo koliko koštaju montažne kuće u BiH i zašto ova godina donosi pravi šok za kupce
![]()
-
kuli1961
#1154 Re: Drvene kuće/vikendice
Skoro nikakvemoimoi wrote: ↑16/03/2026 09:34Kakve ovo veze ima sa drvenim kucama?Danguba wrote: ↑16/03/2026 01:03
Evo koliko koštaju montažne kuće u BiH i zašto ova godina donosi pravi šok za kupce
![]()
- Euphoria
#1155 Re: Drvene kuće/vikendice
Da li je neko u skorije vrijeme kupovao montaznu kucu ili A frame kolibu da podijeli iskustva?
Kako sw krecu cijene, ko su najbolji proizvodjaci?
Kako sw krecu cijene, ko su najbolji proizvodjaci?
-
hiiamjasko
#1156 Re: Drvene kuće/vikendice
Pozdrav ekipa,
u izgradnji vikendice sam dosao do faze ugradnje plafona gdje sam se odlucio za brodski pod.
https://ibb.co/0pN2ghdX -> nadam se da ce link funkcionisati da vidie trenutno stanje
Uglavnom na plafonu su drvene grede izmedju kojih ide izolacija staklenom vunom 15 cm i parna brana pa brodski pod.
Da li neko ima uputstvo ili savjet za obradu brodskog poda, kako da ga zastitim, cime da ga farbam i slicno ? Bojim se nesto pogresno odraditi a htio bih da plafon daje topli ugodjaj vikendice, nisam htio ici na moderni izgled jer mi to nije za vikendice koja je smjestena u prirodi.
Hvala svima !
Lijep pozdrav
u izgradnji vikendice sam dosao do faze ugradnje plafona gdje sam se odlucio za brodski pod.
https://ibb.co/0pN2ghdX -> nadam se da ce link funkcionisati da vidie trenutno stanje
Uglavnom na plafonu su drvene grede izmedju kojih ide izolacija staklenom vunom 15 cm i parna brana pa brodski pod.
Da li neko ima uputstvo ili savjet za obradu brodskog poda, kako da ga zastitim, cime da ga farbam i slicno ? Bojim se nesto pogresno odraditi a htio bih da plafon daje topli ugodjaj vikendice, nisam htio ici na moderni izgled jer mi to nije za vikendice koja je smjestena u prirodi.
Hvala svima !
Lijep pozdrav
-
moimoi
#1157 Re: Drvene kuće/vikendice
Valjda lamperija a ne b pod.
Imas prirodna ulja koja su netoksicna. Grehota je stavljati materijal koji je prirodan da bi ga premazao otrovima. Barem ja ne bi.
Imas prirodna ulja koja su netoksicna. Grehota je stavljati materijal koji je prirodan da bi ga premazao otrovima. Barem ja ne bi.
-
kuli1961
#1158 Re: Drvene kuće/vikendice
Dobro došao!hiiamjasko wrote: ↑18/03/2026 09:10 Pozdrav ekipa,
Hvala svima !
Lijep pozdrav
Imam svojevrsno iskustvo o ovome, pa ću ga rado prenijeti:
Riječ je o brodskom podu, spremnim za ugradnju, pa pretpostavljam da je svaka daska fino ishoblana makar sa vidljive strane.
Nakon što postaviš termoizolaciju (kamena mineralna vuna, cvrsta u formi ploče ili mekana u rolni), nipošto ne propusti da parnu branu dobro zadihtuješ na spojevima kvalitetnom ljepljivom trakom (na KNAUF BiH web stranici imas i video i opis, mislim da se traka zove Solofit 1 ili 2, nisam siguran) a na kraju do greda sa takodje kvalitetnom diht masom- npr. Ceresit FT 101- jeste skup, ali vrijedi svaku paru. Naravno pazi da parnu branu postaviš pravilno- tekst na p.brani treba da je čitljiv (dakle, da ne obrneš smjer, da tekst nije kao u ogledalu).
Pošto daska-brodski pod ide na unutrašnji strop, ne vidim potrebu za impregnacijom. No, ako baš hoćeš i to, imam dobro iskustvo sa proizvodima Komochem Visoko-impregnacije "Komocid" i "Ligno Protect". Dvije su vrste- jedna je "vodenastija" a druga "masnija", jedna je za vidljivi dio gradje, druga za nevidljivi. Detalji o tome- su na linku:
https://www.komochem.ba/proizvodi-za-dr ... regnacija/
Ne znam imaš li namjeru bajcati/tonirati dasku.
Za završni premaz/lakiranje, meni se jako dobro pokazao akrilni lak na bazi vode, italijanskog proizvodjača Sayerlack. Odabrao sam verziju koja daje svega 10% sjaja (ne volim sjaj kao parket lak ili kao lak za čamce, koji i nije za suhe prostore). Tih 10% sjaja se u stvarnosti ovako odražavaju: kada se gleda u zid/strop- izgled je kao da nema nikakvog premaza, a kad se pogleda bočno (niz dasku) pod rukom se osjeti da je lakirano i "sjaj" je onako, lagano satenski.
Struktura tog laka je onako, sirasta, trunčić gušći od jogurta, nije tečan kao klasični lakovi. Ne razredjuje se. Vrlo se lako nanosi četkom ili valjkom (ja sam radio četkom) lako se razmazuje i prilično brzo suši. Poslušao sma savjet jednog iskusnog stolara, pa sam i naličje daske premazao 2 puta. Svrha je da se takvim lakiranjem sprečava pucanje daske, uz pretpostavku da je daska zaista suha.
Ako te zanima, na ovoj temi, počev od stranice 23 pa nadalje, imaš dosta fotografija i konkretnih opisa- šta i kako.
Slikaj i opisuj šta i kako si radio.