Drvene kuće/vikendice

Post Reply
moimoi

#1126 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Slatki su.. bez daljnjeg :) Sve dok ne pocnu u 4ujutro horgati.. a onda dobijes potrbu da ih spalis plamenobacacem zajedno sa kucom.
Hakiz

#1127 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 01/03/2026 09:54 Hvala… ali nema sanse da iko pristane da to radi. Uslikala sam mali dio… citava kuca je u pitanju.
Treba mi nesto savitljivo sto ce lako postavljati.. a opet dovoljno izdrzljivo.
Ovim šablonom ili šestarom se kopira oblik balvana itd, ploča lima ili drveta se izreže po tom obliku na jednoj ivici, druga ostane ravna. Ta ploča lima ili drveta stranom ravne ivice da prelazi preko postojećeg lima nekoliko centimrntara. Onda se u slučaju lima nitnama, u slučaju drveta šarafima pričvrsti na postojeći lim. Ako malo prostora bude nezatvpreno, to će biti nekoliko milimetara, dihtuje se nekom masom.

Mora biti neki majstor koji bi to uradio, to je standardna procedura. A možeš i sama. Alat nije skup, materijal svakako plaćaš, bilo majstoru, bilo da sama kupuješ.
moimoi

#1128 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 01/03/2026 12:46
moimoi wrote: 01/03/2026 09:54 Hvala… ali nema sanse da iko pristane da to radi. Uslikala sam mali dio… citava kuca je u pitanju.
Ovim šablonom ili šestarom se kopira oblik balvana itd, ploča lima ili drveta se izreže po tom obliku na jednoj ivici, druga ostane ravna. Ta ploča lima ili drveta stranom ravne ivice da prelazi preko postojećeg lima nekoliko centimrntara. Onda se u slučaju lima nitnama, u slučaju drveta šarafima pričvrsti na postojeći lim. Ako malo prostora bude nezatvpreno, to će biti nekoliko milimetara, dihtuje se nekom masom.

Mora biti neki majstor koji bi to uradio, to je standardna procedura. A možeš i sama. Alat nije skup, materijal svakako plaćaš, bilo majstoru, bilo da sama kupuješ.
Hakize, jasno je meni o cemu ti privas. U teoriji je sve to jednostavno… pogotovo kada imas fabricku krivinu pa uzmes jedan sablon i samo stancas. U ovom slucaju to nije moguce.. a radi se na visini od 4+metra.
Mozda bi neko i pristao na tako sta.. samo bi to platila ko citav krov.
Mora postojati jednostavniji nacin. Ovaj majstor, sto je ovo odradio, nije se ni ponudio.
Ne bih ni ja realno.
Hakiz

#1129 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 01/03/2026 13:02

Hakize, jasno je meni o cemu ti privas. U teoriji je sve to jednostavno… pogotovo kada imas fabricku krivinu pa uzmes jedan sablon i samo stancas. U ovom slucaju to nije moguce.. a radi se na visini od 4+metra.
Mora postojati jednostavniji nacin. Ovaj majstor, sto je ovo odradio, nije se ni ponudio.
Ne bih ni ja realno.
Onaj šablon pravi kopiju svake individualne krivine. Zato i jeste takav, da se prave kopije nestandardnih, čudnih, "nefabričkih" oblika.

Ali, nema veze, uglavnom:

Rješenja postoje i takva su kakva su.

Sretno ti u svakom slučaju.
moimoi

#1130 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 01/03/2026 13:08
moimoi wrote: 01/03/2026 13:02

Ne bih ni ja realno.
Onaj šablon pravi kopiju svake individualne krivine. Zato i jeste takav, da se prave kopije nestandardnih, čudnih, "nefabričkih" oblika.

Ali, nema veze, uglavnom:

Rješenja postoje i takva su kakva su.

Sretno ti u svakom slučaju.
Nije to problem. Problem je sto niko na takav posao nece pristati.. jer je zahtjevan. Uzimanje kroja 100 puta.. rezanje.. pa namjestanje.. ukratko jbavanje koje realno ne mozes naplatiti. Jedino da sam sebi radis.. a to je mission impossible u ovom slucaju.
Haris.ba

#1131 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Haris.ba »

Usijeci u ove balvane liniju debljine kako ti odgovara (2,5cm) i ubaci dasku vodoravno (sirine nekih 10-15 ili vise cm da ti pokrije prelaz) citavom duzine i rijesen problem.
Danguba

#1132 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Danguba »

moimoi wrote: 01/03/2026 11:18 Treba njaki materijal ala guma, silikon… sto je u traci.. sto ce se fino “priljubiti” uz balvane i lim.
Nesto kao katran.. a da nije katran.. ne znam ni ja??
Mora postojati tako nesto
Sve sto treba je da neko ima strpljenja da to uradi.
Ima nacina samo treba naci nekoga da to uradi.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1133 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Bobi »

Ima posla ko hoce da radi :D. Vidim ja imate ideja, ja bih to sve pur pjenom popunio,kad se osuši poravnao isjekao visak sa tim limom, nakon toha bitumenski premaz i nakont toga tecčna guma, to je malo skuplje kino :D, e sad estetski kako bi ispalo ne znam, ja cu sebi tako spojeve na krovu morat malo reparirat,nije bas trajno ali sve drugo je skuplje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1134 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by _BataZiv_0809 »

Ja vako nesto kontam

Image

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1135 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Bobi »

Samo kontaj :D.
moimoi

#1136 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

I tata bi sine :D

Samo ovakav stakleni zid je odokativno 60k.. da je naravno kvalitetna stolarija.
sinuhe

#1137 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sinuhe »

Nije to ni vikendica ni drvena kuća.
Danguba

#1138 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Danguba »

Kako znas da nije vikend kuca?
kuli1961

#1139 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

@moimoi

Izvini na kasnom javljanju-bio je vikend, pa mi je bila šteta ne provesti ga u brvnari i usput preštijati baštu, napraviti još jednu alatku...
Što se tiče rješavanja tvog problema, zaista nema drugog iole efikasnog i trajnog ili trajnijeg načina nego napraviti šablon i po njemu izrezati dasku.
Vidi se da su poluoblice ručno tesane, nejednake, zato nema univerzalnog rješenja. Očigledno je riješ o konstrukcijskoj greški-taj lim igra ulogu podašiva, koji je postavljen nakon krovnog pokrivača, a trebalo je da se postavi prije pokrivača.
Prikazani šabloni jesu OK, ali su za tvoje potrebe prekratki- 20-30 cm max. Kod tebe se radi o velikoj dužini, pa se posao može ubrzati tako što će se uzeti komad kartona od kakve kartonske kutije (presjek kartona mora biti saćast, što gušće to bolje) i u svako saće provući štapić za šiš. Tako se može napraviti šablon od barem 1 m.
Dobijeni šablon neće biti baš 100 % precizan, ali i to je dovoljno. Dakle, ocrta se forma/krivulja dužine 1 m, prenese na dasku i tako redom. Mislim da bi daska dužine 2-3 m max, debljine 2 cm a širine 25 cm bila savim ok. Prethodno bih sve šupljine ispunio pur pjenom koja se neće vidjeti kada se postavi tako "fazonirana" daska. Ne znam šta je ispod lima, ima li kakve čvrste osnove- letva ili rog ili slično, pa ako ima potrebe, s jedne strane se pribije na lim vijkom a drugi kraj daske -"fazonirani"- bih takodje dugačkim vijkom ukoso učvrstio za poluoblicu. Ne bih koristio eksere, vremenom se izvuku, oslabi spoj. Nakon postavljanja daske, spoj daske (fazonirani kraj) i polublice svakako fugovati bilo kakvim silikonom.
Ovo jeste zahtjevan i vrlo pipav posao, i "sam svoj majstor" jeste optimalno rješenje. No, kako to je to kod tebe isključeno, nema druge nego tražiti nekoga ko je spreman to uraditi. A ko bi to bio- nemam pojma. Možda da potražiš nekoga u "lokalu", tj u blizini vikendice, u selu? Ne mora biti neki znalac tesarstva. Najbitnije je da ima strpljenja.
E sad, pošto se radi o visini i radu "iznad sebe", na kosini, može biti nezgodno, pa i opasno. U tom slučaju bih razmislio o iznajmljivanju molersko-fasaderske skele, da se makar prva 2m odozgo riješe, tj postave daske. Ostalo bi se vjerovatno moglo i sa merdevina.
Nisam ti baš pomogao, znam, ali i zadatak je vrlo specifičan, pa nema univerzalnog rješenja.
Nisam baš siguran da predloženo- pur pjena+sirova/"tečna" guma predstavljaju iole trajnije rješenje. Odstojanja izmedju lima i zida od poluoblica su prevelika, sumnjam da bi držalo.
Hakiz

#1140 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

...
kuli1961

#1141 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 02/03/2026 10:50 Šestarom ili komadom drveta, letvicom, koja ima rupu za olovku pratiti konture je još jedno rješenje u ovom slučaju.
Koristiti šestar ili letvicu sa olovkom (zašiljena na jednom kraju) ovdje može biti problematično. Da bi se koristila ta tehnika, potrebno je prethodno pričvrstiti dasku po kojoj će se ocrtavati, pa kad se ocrta neka dužina, skinuti je i potom rezati po krivulji. Da bi se dobio željeni oblik krivulje, ta daska bi u datom slučaju morala biti barem 25- 30tak cm široka, jer treba uzeti u obzir uvlačenje nakon isjecanja konture. Na slici se vidi da lim naliježe na brijeg poluoblice na prve 3 grede odozgo, a već četvrta poluoblica je prilično uvučena, a vjerovatno i peta (ne vidi se na slici), itd.

Vrlo je zahtjevan posao, i to ne toliko u fazi ocrtavanja konture i prenosa na dasku, već više u što preciznijem sječenju- Tu će biti neophodno: ručna pila za poprečne rezove, ubodna pila, multifunkcijska mašina, a sve mi se čini i stona vertikalno oscilirajuća brusilica. Ovako nešto mi je popriličan izazov i rado bih se upustio u njega, no to je u konkretnom slučaju neizvodljivo, po svoj prilici.
Hakiz

#1142 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 02/03/2026 12:14
Hakiz wrote: 02/03/2026 10:50 Šestarom ili komadom drveta, letvicom, koja ima rupu za olovku pratiti konture je još jedno rješenje u ovom slučaju.
Koristiti šestar ili letvicu sa olovkom (zašiljena na jednom kraju) ovdje može biti problematično. Da bi se koristila ta tehnika, potrebno je prethodno pričvrstiti dasku po kojoj će se ocrtavati, pa kad se ocrta neka dužina, skinuti je i potom rezati po krivulji. Da bi se dobio željeni oblik krivulje, ta daska bi u datom slučaju morala biti barem 25- 30tak cm široka, jer treba uzeti u obzir uvlačenje nakon isjecanja konture. Na slici se vidi da lim naliježe na brijeg poluoblice na prve 3 grede odozgo, a već četvrta poluoblica je prilično uvučena, a vjerovatno i peta (ne vidi se na slici), itd.

Vrlo je zahtjevan posao, i to ne toliko u fazi ocrtavanja konture i prenosa na dasku, već više u što preciznijem sječenju- Tu će biti neophodno: ručna pila za poprečne rezove, ubodna pila, multifunkcijska mašina, a sve mi se čini i stona vertikalno oscilirajuća brusilica. Ovako nešto mi je popriličan izazov i rado bih se upustio u njega, no to je u konkretnom slučaju neizvodljivo, po svoj prilici.
Pa da, ozbiljan posao je u pitanju.
moimoi

#1143 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

@kuli1961
Hvala na iscrpnom odgovoru i bujrum :D
Hakiz

#1144 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 02/03/2026 12:14

Napomena: Ja bih zalijepio karton na koji bih prenio konture. Zatim bih te konture, naravno, izrezao na kartonu i kopirao na lim, ne na drvenu dasku. Kako mi se čini na slici je "valoviti" (corregated) lim, presovan u reljefni oblik, pa bih kupio lim sa istim reljefom, ako je moguće ista boja, dakle ista vrsta kao postojeći, da pri postavljanju lakše i "nevidljivije" uklopi u postojeći već montirani lim. Izrezao kupljeni lim po konturama sa kartona i onda ga nitnama pričvrstio na postojeći. Sve rupe ispunio silikonom ili parketnom masom ili nekim sličnim sredstvom za popunjavanje rupa (fillerom).

Mislim da bi "zakrpu" od lima bilo jednostavnije napraviti i bolje bi se uklopila nego zakrpa od drveta.

Karton je jednoj osobi lako zalijepiti da prenese konture, za kupljeni lim trebaju samo makaze za lim. Jedino pri postavljanju trebaju dvije ili čak i tri osobe da jedna ili dvije pridržavaju precizno priljubljeno dok treća buši rupe za nitne i postavlja ih.

A to znači da osim materijala i alata treba iznajmiti skelu i platiti barem dva, a možda i tri majstora. Bilo bi skupo. Doduše, pridržavanje može uraditi i moimoi, familija, raja, pa barem taj trošak bi se mogao izbjeći.
kuli1961

#1145 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Kako se to uvijek kaže- ljepota je u oku posmatrača.
Za ovu konturu ne bih koristio lim, jer mi u ovom slučaju "lim" i "daska/greda" ne idu u istu rečenicu. Stoga bih upravo daskom nastojao umanjiti efekat lima.
Nakon što se isječe ocrtana kontura, dasku bih "postarao" što je više moguće. Ako ništa drugo, onom oprobanom tehnikom- tinktura rđe koja se dobija potapanjem i otapanjem fine žice za sudje u sirćetu.
No, ko sam ja da "sudim"? Svako od nas ima neko svoje vidjenje kako nešto treba da izgleda.
P.S.

Daska je uvijek drvena.... :-D
moimoi

#1146 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Slazem se sa kulinsto se estetike tice.
Lim se i teze reze.. krivi..Osim cnc masinom :D

Nego apropo cnc, ima li iko od vas saznanje koliko bi doslo rezanje daske sa cnc-om po semi? :D
Hakiz

#1147 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 03/03/2026 10:21 Kako se to uvijek kaže- ljepota je u oku posmatrača.
Za ovu konturu ne bih koristio lim, jer mi u ovom slučaju "lim" i "daska/greda" ne idu u istu rečenicu. Stoga bih upravo daskom nastojao umanjiti efekat lima.
Nakon što se isječe ocrtana kontura, dasku bih "postarao" što je više moguće. Ako ništa drugo, onom oprobanom tehnikom- tinktura rđe koja se dobija potapanjem i otapanjem fine žice za sudje u sirćetu.
No, ko sam ja da "sudim"? Svako od nas ima neko svoje vidjenje kako nešto treba da izgleda.
P.S.

Daska je uvijek drvena...
. :-D
Napisah odgovor na ovo duhovito i dobronamjerno spuštanje, ali ga izbrisah.

Čemu?
kuli1961

#1148 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 03/03/2026 12:03 Napisah odgovor na ovo duhovito i dobronamjerno spuštanje, ali ga izbrisah.

Čemu?
Ma samo šala, nešto sam raspoložen. Nema zlih misli, ne ljuti se.
kuli1961

#1149 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

moimoi wrote: 03/03/2026 11:21 Slazem se sa kulinsto se estetike tice.
Lim se i teze reze.. krivi..Osim cnc masinom :D

Nego apropo cnc, ima li iko od vas saznanje koliko bi doslo rezanje daske sa cnc-om po semi? :D
Nemam pojma o cijeni, no evo ti reper:
upuštanje CNC-om 7 mm aluminijske ploče u dasku smrče, dužina cca 25 x 18 cm= 30 KM
Platio sam, nije problem, nisam osiromašio, no bilo bi mi veće zadovoljstvo da sam to sam uradio glodalicom. Mogao sam to, nije mi se dalo, a zašto- nemam pojma...
Hakiz

#1150 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 03/03/2026 12:35
Hakiz wrote: 03/03/2026 12:03 Napisah odgovor na ovo duhovito i dobronamjerno spuštanje, ali ga izbrisah.

Čemu?
Ma samo šala, nešto sam raspoložen. Nema zlih misli, ne ljuti se.
Ne mislim da ima zlih misli. Ali jednom je tako počelo na drugoj temi pa se gadno nastavilo.

Bolje spriječiti nego liječiti.
Post Reply