Dodik: RS - Minimum federalna jedinica?!

Post Reply
twat

Post by twat »

Oficir s puzom wrote:
twat wrote:
artzy wrote:Ja sam uvijek bio zato da se Srbija prizna unutar njenih granica kada je zadnji put bila priznata drzava. :D

A, ja sam za to da se Srbija rasformira kao drzava, da se teritorije dodijele susjedima, a narod, k'o narod, prilagodice se. Vojvodina Madjarima, Sandzak Bosni, nesto Bugarima i Rumunima, Makedoncima, Albancima... Niko ne bi pravio neke zesce pizdarije.

Poslije toga Balkan bi odahn'o i bilo bi nekog prosperiteta ovdje. Bili bi Raj na Zemlji. Srbi su k'o rak. Valja operisat ili kemoterapija.
I ti izgleda ne jebes nista jarane... :-) :-) :-)

Mozda bi se trebo malo raspitat po familiji prije donosenja nesuvislih zakljucaka :D
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:
[b

Code: Select all

]Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno...[/b]
Ovo je vrh cinizma...
ti znaci smatras da BIH srbi trebaju da cuvaju i zalazu se za nesto sto je stvoreno na zlocinu i genocidu
...tebi je znaci standard i nesto dobro za srpski narod ono sto je neko potpisao u Dejtonu :-) ..

procitaj svoj post jos jednom ili dvaput pa vidi koje kontradiktornosti si iznio....
Ovo boldirano nisam rekao Zavrzlama. Rekao sam da IMAJU pravo traziti da se postuje dogovoreno. Koliko god naivno zvucalo tako ti ga dodje, ne sto ja ili ti to zelimo vec sto je tako, .ebi ga.

Jesam li pogrijesio????? Odgovori mi !

Ili, zasto po tebi sluze sporazumi Zavrzlama. Zasto ljudi stavljaju potpis...pa valjda da se drze onog sto stoji na papiru majka mu stara.

Imas li ti pravo traziti da se postuje sporazum??? Imas!!!
Imaju li Srbi to pravo??? Jok oni nemaju, jer oni su losi momci, sa njima kada se potpisuje sporazum treba jedno govoriti, drugo misliti, trece raditi... je l' to hoces da kazes.

Simptomaticno je koliko vidis kontradiktornosti u mojim postovima.Ovo je vec neki treci, cetvrti put kako se osvrces na njih.

Kada smo kod "standarda" ti si rekao "sve sto rusi BIH i priznaje rezultate rata je standard i ako neko dirne u to .odmah je ugrozio nacionalni interes nekog od naroda"

priznavanje RS i legitimtet koji je dobila potpisivanjem dej..sporazuma po tebi nije priznavanje rezultata rata

ostavljanje policije RS-a u jednom od najvecih stratista od drugog svjetskog rata po tebi nije priznavanje rezultata rata...

Na ovo dvoje je potpis stavio rahmetli Alija, dakle i te kako se moze kazati da je prvi uveo taj standard o kojem govoris.

Ne mozes potpisati nesto a onda poslije kazati to je potpisano samo da bi se... neznam, rat zaustavio ili sta vec....
zavrzlama

Post by zavrzlama »

sarajevoxxxx wrote:
zavrzlama wrote:
[b

Code: Select all

]Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno...[/b]
Ovo je vrh cinizma...
ti znaci smatras da BIH srbi trebaju da cuvaju i zalazu se za nesto sto je stvoreno na zlocinu i genocidu
...tebi je znaci standard i nesto dobro za srpski narod ono sto je neko potpisao u Dejtonu :-) ..

procitaj svoj post jos jednom ili dvaput pa vidi koje kontradiktornosti si iznio....
Ovo boldirano nisam rekao Zavrzlama. Rekao sam da IMAJU pravo traziti da se postuje dogovoreno. Koliko god naivno zvucalo tako ti ga dodje, ne sto ja ili ti to zelimo vec sto je tako, .ebi ga.

Jesam li pogrijesio????? Odgovori mi !

Ili, zasto po tebi sluze sporazumi Zavrzlama. Zasto ljudi stavljaju potpis...pa valjda da se drze onog sto stoji na papiru majka mu stara.

Imas li ti pravo traziti da se postuje sporazum??? Imas!!!
Imaju li Srbi to pravo??? Jok oni nemaju, jer oni su losi momci, sa njima kada se potpisuje sporazum treba jedno govoriti, drugo misliti, trece raditi... je l' to hoces da kazes.

Simptomaticno je koliko vidis kontradiktornosti u mojim postovima.Ovo je vec neki treci, cetvrti put kako se osvrces na njih.

Kada smo kod "standarda" ti si rekao "sve sto rusi BIH i priznaje rezultate rata je standard i ako neko dirne u to .odmah je ugrozio nacionalni interes nekog od naroda"

priznavanje RS i legitimtet koji je dobila potpisivanjem dej..sporazuma po tebi nije priznavanje rezultata rata

ostavljanje policije RS-a u jednom od najvecih stratista od drugog svjetskog rata po tebi nije priznavanje rezultata rata...

Na ovo dvoje je potpis stavio rahmetli Alija, dakle i te kako se moze kazati da je prvi uveo taj standard o kojem govoris.

Ne mozes potpisati nesto a onda poslije kazati to je potpisano samo da bi se... neznam, rat zaustavio ili sta vec....
red je da ti odgovorim...

Dejton je potpisan pod pritiskom da se zaustavi rat i da se u miru i bez rata i ginjenja uredi BIH onakva kakva i treba da bude..Zato danas i imamoi ove sve moguce reforme..a znamo ko ih odbija..

Sad kljucni zakljucak:

Ako je BIH strana u Dejtonu pod pritiskom MZ i situacije na terenu 70% BIH pod okupacijom..gdje cjelovitost i medjunarodno priznanje BIH visi o koncu.....potpisala Dejtonski sporazum ovakav kakav je (a nakarada i aparthejd od sporazuma)

Danas kad rusilacke snage nisu ono sto su bile 90-tih..isto se moze pod pritiskom natjerati da poniste to sto je u Dejtonu potpisano....To se upravo radi kroz Brisel i EU koja uvjete za pridruzivanje BIH u EU zahtijeva ponistenje Dejtonske nakarade....zato velikosrbi i pjene i odbijaju sve reforme..jer ne prepoznaju cinjenicu da im svijet zeli dobro i da na miru se odradi ono sto se mora kad tad odraditi da nebi MZ zajedno sa probosanskim snagama u BIH uzela Hrvatski recept sredjivanja drzave..

pozdrav..
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

Dejton je potpisan pod pritiskom da se zaustavi rat i da se u miru i bez rata i ginjenja uredi BIH onakva kakva i treba da bude..Zato danas i imamoi ove sve moguce reforme..a znamo ko ih odbija..

Da, slazem se sa gornjim citatom... shvatam motive rahmetli Alije, ali mislim da je stavljanjem potpisa na taj famozni sporaz... toliko duboko zaoro u cjelovitost BiH da mislim ako sve saberemo i oduzmemo te skontamo u kakvom okruzenju zivimo koliko nas (Bosnjake) voli/mrzi MZ jako, jako je tesko se sloziti sa tim da ce se BiH urediti i postati normalna drzava.
Sad kljucni zakljucak:

Ako je BIH strana u Dejtonu pod pritiskom MZ i situacije na terenu 70% BIH pod okupacijom..gdje cjelovitost i medjunarodno priznanje BIH visi o koncu.....potpisala Dejtonski sporazum ovakav kakav je (a nakarada i aparthejd od sporazuma)
Dejton nije bio prvi sporazum koji se nudio politicarima. Ponavljam, sve su to pretpostavke, BiH ili Bosnjaci su bili u daleko opasnijoj situaciji recimo '92, '93, kada je stvarno prijetio nestanak jednog naroda. Sjetimo se prije potpisivanja Dejtona vojska RS-a je bila obezglavljena, desila se Srebrenica na ocigled cijelog svijeta (ako smo ikad zasluzili podrsku od MZ bilo je tada, ili ako je nismoi t6ada dobili necemo je nikad) Armija BiH iako je bila umorna (vojska RS-a je bila daleko vise umornija) je bila ili imala daleko vise ustrojenu vojsku od one koja je bila formirana '92, dakle za razliku od momaka u patikama sa naivnim osmijehom na licu i papovkama, bili su vojnici u uniformi sa pristojnim naoruzanjem. Desile su se ogromna pomjeranja vojnih linija u korist Armije BiH (krajina, srednja Bosna, Ozren, Doboj)....dakle, tada se borilo i postigli smo ono sto se postiglo.

Ehh sada pazi ovo! I u svoj toj situaciji, Bosnjaci potpisuju sporazum...u kojem CAK ne uspijevaju da recimo u jednoj Srebrenci gdje je poklano 8000 dusa da recimo uvedu jednu stavku da ako vec ne moze tu da bude policija drzave BiH da bude pod nekim medjunarodnim patronatom, nego se pristaje na to da i tu ostane i da taj dio podrucje kontrolira policija RS-a.???

Imal gdje ikonica koja pokaziva plakanje....

Kako je trebala izgledati povoljna situacija na terenu pa da se ne potpise Dejton???

Da mozda Armija BiH svakog zivog cetnika strpa u vrecu i pokaze rahmetli Aliji...???
Ili da se Aliji dodje sa papirom na kojem pise da je sav srpski narod u RS-u prihvatio bezuslovno Armiju BiH kao jedinu priznatu vojsku???

Eto reci mi ti sta je to Armija BiH trebala uraditi pa da nasi politicari budu u boljoj pooziciji...tj da izvucemo sto vise u pregovorima u Dejtonu, (makar ono kod Mrkonjica da ostanemo spojeni sa Krajinom)

Sva ova prica oko ustavnih promjena, reforme policije RS, je mala maca sta Bosnjaci mogu progutati "da se dan ranije vrate iz rova" i to Dodik zna i zato nece nikad nista potpisati, kad bi mu se sto ambasadora natovarilo na ledja.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik zna i zato nece nikad nista potpisati, kad bi mu se sto ambasadora natovarilo na ledja.
hoce potpisat ce on sve..ako mu daju sansu da potpise...

Imala je BIH vecih neprijatelja i budala od Dodika..Dodo samo trenutno popravlja poziciju Srbije u vezi Kosova..kasnije se zna sta ga slijedi..
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

zavrzlama wrote:
Dodik zna i zato nece nikad nista potpisati, kad bi mu se sto ambasadora natovarilo na ledja.
hoce potpisat ce on sve..ako mu daju sansu da potpise...

Imala je BIH vecih neprijatelja i budala od Dodika..Dodo samo trenutno popravlja poziciju Srbije u vezi Kosova..kasnije se zna sta ga slijedi..
To ona nicija do zore nije "gorila"
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

bosmen wrote:
Tariq_rambo wrote:
zavrzlama wrote: hoce potpisat ce on sve..ako mu daju sansu da potpise...

To ona nicija do zore nije "gorila"
Vidis kako i ti znas napisat nesto kako treba
A moram i ja popustit :lol: :lol:
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

bosmen wrote:
Tariq_rambo wrote:
bosmen wrote: Vidis kako i ti znas napisat nesto kako treba
Nista se ovdje ne mora
Ti si samo svjestan toga
Pa ne meres protic sebe :D
Ne znam samo sta sam napiso kako ne treba.
:lol: :lol: :lol:
Bumerang

Post by Bumerang »

Izvor: http://www.moja-mahala.com/vijesti/72

Milorad Dodik: - Oružane snage u BiH su vojska NATO-a

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Oružane snage BiH danas nisu vojska BiH, nego NATO-a. Ja sam za to da se ukine vojska u BiH i da BiH bude demilitarizovana zemlja i to je vjerovatno budućnost. Međutim, danas to nije vojska BiH, nego NATO-a, rekao je Dodik novinarima u Beogradu. On je naveo da Oružanim snagama BiH više upravljaju ljudi iz NATO-a, nego domaće strukture i da generali ne mogu da budu postavljeni, dok ne dobiju odobrenje Alijanse.

Govoreći o predstojećim razgovorima o reformi policije i Ustava, Dodik je rekao da visoki predstavnik Miroslav Lajčak ima ambiciju da ubrza te procese, ali da je "jasno da je to nemoguće na štetu interesa RS". "U ovom trenutku odnosi sa Lajčakom su kurtoazno dobri, a kako će se odvijati dalja saradnja, vidjećemo. On djeluje veoma uljudno i ohrabrujuća je njegova izjava da cilj reformi nije ukidanje RS", rekao je Dodik. On je naveo da je rukovodstvo RS poslalo jasnu poruku da, ukoliko bude tjerano da bira između evropskih integracija i gubitka policije, izabrati ostanak policije RS. "To će morati da shvate, bez obzira na velike političke pritiske u BiH. Policija RS će ostati", rekao je Dodik.

On je ponovio da RS ustavnim promjenama želi jasan status, a to je najmanje federalna jedinica u okviru BiH. "Ako to ne bude, onda ćemo mi svoje zahtjeve pojačavati. Ne mislimo da idemo ka unitarnoj zemlji ni po koju cijenu, ni na ukidanje RS. Vidjećemo da li će BiH naći unutrašnji kapacitet da funkcioniše. Uvjeren sam da je taj kapacitet veoma mali i neznatan", rekao je Dodik.

On je ponovio da je neprimjerna izjava njemačkog ambasadora u BiH Michaela Schmunka o stvaranju jedne bosanske nacije, dodajući da je Schmunk ovim ohrabrio bošnjačke koncepcije centralizacije. Dodik je istakao da ambasador Schmunk "već duže vrijeme pokazuje tendenciju nepoznavanja BiH i glumi profesora koji bi da drži lekcije, a da se pri tome nije upoznao sa elementarnim činjenicama da u BiH ne može da se stvori jedna nacija".
"BiH će i dalje biti jako podijeljeno društvo, sukobljeno po raznim političkim pitanjima, po nacionalnoj osnovi i to se mora prihvatiti kao realnost. Svaka imaginacija i idealizam, koji prosipaju pojedini ambasadori ne pomaže, nego samo dodatno usložnjava situaciju", rekao je Dodik. Premijer RS je ocijenio da Schmunk treba da se bavi zastupanjem interesa Njemačke u BiH. "Sada govore o novcu koji je uložen u BiH, ali u RS je to veoma malo i mi nemamo nikave obaveze po tom osnovu. Veoma smo jasno rekli Šmunku da se bavi svojim poslovima, a nas da ostavi na miru", rekao je Dodik.

On je istakao da je RS trajna kategorija, dok je "BiH interes i trajaće dok postoji interes, prije svega međunarodne zajednice".
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

Razbijanje razbijene drržave

Promjene Ustava BiH već godinu dana Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koristi kao monetu za političko potkusurivanje u razgovorima o reformama koje treba provesti na državnom nivou. To se potvrdilo početkom avgusta 2006. godine, u jeku predizborne kampanje za opšte izbore u BiH. Dodik je tada prvi put u javnost izašao sa idejom o uređenju BiH kao federalne države s pravom federalnih jedinica na samoopredjeljenje do otcjepljenja.

Ovu tezu u SNSD-u dodatno su razvijali i razvlačili posebno tokom razgovora o reformi policije, tvrdeći da bi ukidanje policije RS značio uvod u ukidanje RS. Tako je ideja o federalizaciji BiH, kao načinu očuvanja RS, po mišljenju SNSD-a, samo dodatno potvrđivana. Naruku Dodiku, išao je i bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling. Dok je sjedeći u svom uredu čekao da bh. političari sudbinu zemlje uzmu u vlastite ruke, politička kriza u BiH svakim danom bila je sve dublja.

Očekivanja da će dolazak Miroslava Lajčaka na čelo OHR-a i odluka Dodika da svoje mjesto u razgovorima o izmjeni Ustava BiH prepusti predsjedniku RS Milanu Jeliću barem djelimično relaksirati političku klimu u državi pokazala su se neosnovanim. Umjesto toga, novi podstrek u zastupanju teze o federalizaciji BiH, Dodik je dobio nakon što su stranke s hrvatskim predznakom postigle dogovor o zajedničkom istupu u pregovorima o ustavnim promjenama zalažući se takođe za federalno uređenje države.

Ta ko je početkom avgusta SNSD ponovo iznio svoje stavove o budućem uređenju BiH, pa je ideji o federalizaciji države dodat i prijedlog o pravu federalnih jedinica na referendum za otcjepljenju. Iako dobro zamaskirana u potrebu za očuvanjem RS, priča o Federalizaciji BiH, koju lansira Dodik i njegovi partijski drugovi, daleko je manje motivirana strahom od minorizacije srpskog naroda u BiH i centralizacije i unitarizacije države. Njen konačni cilj, prije je pokušaj ka otvaranju prostora za institut referenduma koji bi vodio izdvajanju RS iz BiH. Taj za ključak se logično nameće imaju li se u vidu istupi Dodika u kojima je javno priznavao da je „BiH za nje ga tek nužno zlo, a ne država koju doživljava kao svoju“, a zašto i da nas ima podršku velikog dijela srpskog stanovništva u ovom entitetu.Odgovor šta misli o federalizaciji BiH, čiji je krajnji cilj mogućnost disolucije same države dao je predsjedavajući predsjedništva BiH Zeljko Komšić: „Uvjeren sam da stranke iz Federacije BiH nikada neće na to pristati“, izjavio je Ko mšić, ističući da Republika Srpska nije federalna jedinica, niti je vlasništvo jednog naroda i jedne partije“.

Podršku za daljom decentralizacijom države Dodik neće dobiti ni od SAD-a. Ambasador SAD u BiH Daglas Meklhejni u posljednjih desetak dana je u dva navrata, prvo u Banjoj Luci, a zatim u Mostaru, govoreći o ustavnim promjenama u BiH, kazao da je istima neophodno obezbijediti da BiH funkcionira kao koherentna država.

Otuda je kao odgovor na izjavu ambasadora SAD Dodik uzvratio da BiH u budućnosti eventualno vidi kao federalnu zajednicu u kojoj će RS biti federalna jedinica, što predstavlja minimum koji se može prihvatiti. “Ako to ne bude prihvatljivo, imamo i drugu ponudu konfederalna BiH”, istakao je Dodik.

Cijenu neodrživosti ustavnog ustrojstva i nemogućnosti da se ono promijeni plaćaju svi — bez obzira kojem entitetu ili etnosu pripadaju.

G. Katana
Oslobodjenje – Pogledi August 18, 2007
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 270&meni=2

Milorad Dodik: RS je trajna, a BiH interesna zajednica
[/color][/size]

V. Duka 19.08.2007 21:45
TREBINJE - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče u Trebinju da je Republika Srpska, za njega, trajna, a Bosna i Hercegovina "interesna kategorija koja će trajati sve dok za to postoji interes međunarodne zajednice".

"Ja tipujem na budućnost Republike Srpske koja je za mene trajna kategorija. Moramo da je napravimo još snažnijom, boljom i neupitnom za bilo koga", rekao je Dodik na proslavi Preobraženja, krsne slave opštine Trebinje. On je ocijenio da Trebinje "može i treba, a po svim predviđanjima i biće "jedan od najrazvijenijih gradova u RS, uzdajući se, najprije, u energetiku, te projekte iz 50 miliona maraka "teškog" fonda za opštine istočne Hercegovine. On je, između ostalog, potvrdio da radi i na izvedbenom projektu izgradnje aerodroma na Zupcima pored Trebinja, ali da je za to potrebno godinu dana rada kako bi projekat bio realan i održiv.
Govoreći o energetskim potencijalima Hercegovine, Dodik je rekao da je Vlada odbila ponudu da se proda "Elektroprivreda RS", dok su priče o tome da je udruživanje sa "Češkom elektroprivredom" jedan vid privatizacije, kako je rekao, "primjer čiste spekulacije." Prema njegovim riječima, na kraju posla sa ČEZ-om, vezanog za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, ukupna vrijednost domaćeg kapitala će, umjesto sadašnjih 205, iznositi preko milijardu evra.

U okviru posjete Trebinju, Dodik je juče uručio i ključeve za 60 stanara stambene zgrade u trebinjskom naselju Bregovi, zvane "Mandićka", koju je investirala firma "ManCo", vlasnika kontroverznog biznismena Momčila Mandića. Na zgradi su radovi obustavljeni još 2003. godine, iako su stanovi unaprijed plaćeni. Prema Dodikovim riječima, zajedničkim djelovanjem Vlade, opštine i Eparhije zahumsko-hercegovačke, u dovršetak radova uloženo je oko 800.000 KM.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vec sutra sljeduje reakcija Silajdzica o tome kako RS samo sto se nije sama ukinula... A onda ce Ljubic reci koju pametnu o minimalnom interesu Hrvata u BiH... Sve u svemu - baci stoci prasinu u oci, nek' ne vidi poskupljenje hljeba, struje, vode, telefona, i svega sto uz ovo dolazi.
artzy

Post by artzy »

Otuda je kao odgovor na izjavu ambasadora SAD Dodik uzvratio da BiH u budućnosti eventualno vidi kao federalnu zajednicu u kojoj će RS biti federalna jedinica, što predstavlja minimum koji se može prihvatiti. “Ako to ne bude prihvatljivo, imamo i drugu ponudu konfederalna BiH”, istakao je Dodik
:lol: :lol: :lol:
Kod nas su raja na ovakvo nesto obicno odgovarali sa: "Napusis mi se qrca i najedes mi se govvana."
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik je bacio rukavicu u lice medjunarodnoj zajednici.....

Nema nazad on srlja u novi sukob......sve su vise ucestala cetnicka orgijanja i pozivi na klanja,ubijanja i fasisticke najcrnje parole...mislim da Dodik je stjeran u cosak u vezi reformi i mora da kaze da ili ne...a ne je u prevodu desavanje naroda..

Nisu slucajno izvedene vojne vjezbe oko Banja Luke....nesto se debelo sprema..politicari u federaciji ne daju previse komentara..sve lici da se ceka da neko napravi pogresan korak i da se izvrsi potpuni protektorat nad BIH a da se oni koji zele destabilizaciju i secesiju konacno sklone sa politicke pozornice....MZ je tek sad shvatila koju su gresku napravili dajuci velikosrbima drzavu u drzavi....i sto su krenuli u nezavisnost Kosova prije nego li su postavili BIH na sigurne noge....

sta slijedi:

Dodik i ostali mu poslusnici ce pojacati politicka prepucavanja..pocet ce montirani i inscenirani slucajevi ugrozenosti srpskog naroda..povlacenje srpskih predstavnika iz BIH insatitucija..napadi na povratnike u manjem entitetu...sve u cilju zaboravljanja reformi i stvaranja stanja "sto gore-to bolje"

Dodik je objavio rat BIH....sto ce rezultirati ili podjelom BIH ili slomom i ponistenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i uspostavi BIH onakve kakva i treba da bude.....jedna stvar koja ohrabruje je istup Mire Lazovica..

Mislim da je krajnje vrijeme da BIH srbi kazu to istorijsko "NE" velikosrpskoj i cetnickoj ideologiji dok nije kasno.....valjda su sta naucili zadnjih 17 godina.. :sad:
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:Dodik je bacio rukavicu u lice medjunarodnoj zajednici.....

Nema nazad on srlja u novi sukob......sve su vise ucestala cetnicka orgijanja i pozivi na klanja,ubijanja i fasisticke najcrnje parole...mislim da Dodik je stjeran u cosak u vezi reformi i mora da kaze da ili ne...a ne je u prevodu desavanje naroda..

Nisu slucajno izvedene vojne vjezbe oko Banja Luke....nesto se debelo sprema..politicari u federaciji ne daju previse komentara..sve lici da se ceka da neko napravi pogresan korak i da se izvrsi potpuni protektorat nad BIH a da se oni koji zele destabilizaciju i secesiju konacno sklone sa politicke pozornice....MZ je tek sad shvatila koju su gresku napravili dajuci velikosrbima drzavu u drzavi....i sto su krenuli u nezavisnost Kosova prije nego li su postavili BIH na sigurne noge....

sta slijedi:

Dodik i ostali mu poslusnici ce pojacati politicka prepucavanja..pocet ce montirani i inscenirani slucajevi ugrozenosti srpskog naroda..povlacenje srpskih predstavnika iz BIH insatitucija..napadi na povratnike u manjem entitetu...sve u cilju zaboravljanja reformi i stvaranja stanja "sto gore-to bolje"

Dodik je objavio rat BIH....sto ce rezultirati ili podjelom BIH ili slomom i ponistenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i uspostavi BIH onakve kakva i treba da bude.....jedna stvar koja ohrabruje je istup Mire Lazovica..

Mislim da je krajnje vrijeme da BIH srbi kazu to istorijsko "NE" velikosrpskoj i cetnickoj ideologiji dok nije kasno.....valjda su sta naucili zadnjih 17 godina.. :sad:
Nista se od pomenutog nece desiti, naprotiv , izjava Gregorijana kako u BiH ima jataka Al Kaide govori u prilog tome da RS zajedno sa Dodikom i te kako ima podrsku u svojim za Bosnjake smjesnim idejama.

Vjerujem da si citao (zavrzlama) jucerasnji avazov intervju sa Vladom Izinovicem evo jednog citata: Priča o BiH i El-Kaidi je dobrano prežvakana i ne bi me čudilo da njeno reaktiviranje ima veze s reformom policije. Nastoji se prikazati da je policija RS jedini preostali istinski i pouzdani saveznik Zapada u borbi protiv "islamskog radikalizma".

Medjunarodna zajednica nikad nije bila iskrena prema BiH, ja njene greske u BiH gledam da su bile vise od toga da se radilo o pogresnim procjenama, najbolji primjer za to je Srebrenica, koja se medjunarodnoj zajednici dogodila ispred nosa, i nakon nekoliko godina ratovanja gdje su ako su imalo htjeli mogli predvidjeti i sprijeciti katastrofu, medjutim to se nije desilo.

Medjunarodna zajednica je kurva koja se ......sa onim kojoj vise plati.
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

Specijalna jedinica MUP-a RS nijemo je posmatrala vrijeđanja (Foto: A. Bajrić Blicko)
Nakon nedjeljnih provokacija u Vlasenici i Srebrenici

Pozivanje na klanje "balija" u prisustvu specijalaca MUP-a

Četnička ikonografija na srebreničkom vašaru

Ni tradicionalni ovogodišnji vašar ispred crkve u Srebrenici pod nazivom "Preobraženje" nije mogao proći bez četničke ikonografije. "Siđi Rašo sa planine", "Turkinja se pred džamijom klela da je Srbina najviše voljela", samo su neke od pjesama koje su u nedjelju odjekivale Srebrenicom.
Uobičajno, policija ni ovog puta ništa nije poduzela. Nedavno je srebrenički paroh na pitanje sugrađana Bošnjaka zašto se ispred crkve dozvoljavaju ovakvi skupovi na kojima se veličaju najtraženiji ratni zločini, odgovorio da je nepostojanje zakona o nacionalističkim pjesmama osnovni problem.

Izvor: jucerasnji avaz
A zasto bi poduzela? Od kada to vuk cuva ovce? Samo naivan covjek moze ocekivati suprotno? Ovo, mislim, sta ja znam, nesto poput....

"Miodrag kod Banjaluke u decembru se kupao u Vrbasu, voda je bila hladna"???
"I drugi prolaznici koji su se zadesili tu ....slozili su se da je voda ipak hladna"???

U slucaju da nekad procitamo slican citat u Avazu vjerovatno cemo pomisliti kako se radi o ludzaku ili nekom kome je dojadio ovaj zivot, i da su citati smjesteni u rubriku... neznam nesto poput "cuda bosne srebrene". Iako izmedju ovog kupaca i povratnika u RS gotovo da nema razlike, u medijima i u nasim glavama ona mora biti???

Nekad pomislim kako nekom vudu ili reiki energijom Bosnjaci pokusavaju prvo sebe a zatim sve ostale uvjeriti kako nesto ipak ima, ili ako nema mora ga biti ... i da nemoguce uvijek moze postati moguce....mislim na RS
artzy

Post by artzy »

Tariq_rambo wrote:
bosmen wrote:
Tariq_rambo wrote: To ona nicija do zore nije "gorila"
Vidis kako i ti znas napisat nesto kako treba
Gorila! :lol: :lol: :lol:
osa

Post by osa »

opće je poznato iz bliže povijesti da srbi često traže maksimum a dobiju minimum, sjetimo se samo projekta Virovitica-karlovac-karlobag koji je isto tako bio minimum ispod kojeg se ne ide, a kad ono beogradski pašaluk i vojvodina, bojim se da dodik malo galami zbog svoje pozicije kod svog naroda ali ako dođe do stani-pani ništa osim te galame neće biti.
zzzzz

Post by zzzzz »

test01 wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Ma lako je biti general poslije bitke, Da nije bilo Alije bio bi neki drugi Alija i to je plafon ove price. A sto se tice Daytona pa on je perfektan samo sto nije proveden. Da se je proveo Aneks VII tog sporazuma niko danas ne bi kuko na RS i obrnuto. jer bi BiH bila kao iz popisa iz 1990. Svima bi bilo dobro nit bi kome smetala ni RS nit FBiH. MOgao bi se samo nadogradjivat aneks IV ustavnim amandmanima
U tome i jeste fazon, sto se potpisao sporazum koji apsolutno, apsolutno, nije imao nikakvih izgleda da se sprovede, mislim...koliko je zasita trebalo imati naivnosti pa ocekivati da ce se aneks 7 sprovesti...pa covjece ni danas nakon 12 god poslije rata povratak u RS je jedna od zescih avantura... (svaki povratnik za mene je jedan veliki heroj, i vjerujem da ima jako jako veliki razlog) a kamoli u to vrijeme kada se nije ni osusila zemlja sa masovnih grobnica u Srebrenici....u toj i takvoj atmosferi se potpisuje sporazum gdje se ocekuje od dakle pazi ovo... Bosnja koji su pobjegli pred nozem...jedva glavu zivu izvukli da se dakle vrate sa svojom porodicom na svoja ognjista i oovo drugo dakle da ce Srbi u Republici gdje je njihova policija, gdje je njihovo sve (osim eto sto nemaju svoju fudbalsku reprezentaciju) to mirno gledati...mislim koje stvarno na to racunao i koje ocekivao da ce se to desiti...ne znam nemam rijeci
Sad ce opravdavanja tipa...MZ je dala garancije....koja MZ..ako se ona nije upoznala nakon desavanja u Srebrenici ja ne znam sta treba da se desi pa da se shvatri priroda MZ...kod koje vrijedi i postuje se samo jedan zakon a to je zakon dzungle, pravo jaceg (vidi pod presuda BiH protiv Srbije u Hagu)
ko u svijetu sta zna o povratku,osim nas? niko nista. cilj je bio zaustavit rat,hrvatsku prisilit na federaciju bih,a zauzvrat joj omoguciti oslobadjanje krajine.rs ,kao i deyton je proizvod dogovora amera i saveznika i rusije,kao sto ce biti i buduca bih.mi smo pikzibneri.
Dobri i konstruktivni komentari od @sarajevoxxx(nisam prije primjetio ovaj nick) ali jos bolji odgovor koji je dao @test01.

Mnogi koji danas komentarisu potpisivanje Dejtona, zanemaruju tadasnje stanje na terenu i gledaju na stvari iz danasnje perspektive sto daje nerealnu sliku. Sta je tada bio najveci problem, stav medjunarodne zajednice, prijetnje Milosevica da ce se ukljuciti u rat ili svijest da je zvanicni Zagreb potpisao Vasingtonski sporazum preko neke stvari???

Moje misljenje je da je sve pomalo pridonijelo odluci bh predstavnika da potpisu Dejton ali da je ovo zadnje ponajvise zabrinjavalo Izedbegovica jer je, za razliku od vremena kad je potpisan Vasington, Hrvatska u Dejtonu bila slobodna drzava (izuzev Istocne Slavonije, Slobinog zaloga koji ce se kasnije "mirno reintegrisati" u hrvatsku drzavu) pa vise nije imala toliku potrebu da se slihta medjunarodnoj zajednici. Moje misljenje je da su oni jedva cekali da Dejtonski sporazum propadne krivicom bh strane kako bi imali opravdanje da sruse i Vasingtonski sporazum.

Apsurd je da je Dejton potpisan kako bi se sacuvao Vasington + bonus poeni u vidu skoro pa kompletnog Sarajeva u Federaciji a danas je postojanje drugog entiteta stvar koja najvise opterecuje odnose unutar Federacije.

Danas bh Hrvati opravdanje za dijeljenje Federacije i stvaranje treceg entiteta traze u postojanje RS-a a politika Zagreba je najzasluznija za entitetsku podijelu BiH....krejnje licemjerno i nekorektno ali kao sto znamo u ratu, ljubavi i politici sve je dozvoljeno
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

zzzzz wrote:
test01 wrote:
sarajevoxxxx wrote: U tome i jeste fazon, sto se potpisao sporazum koji apsolutno, apsolutno, nije imao nikakvih izgleda da se sprovede, mislim...koliko je zasita trebalo imati naivnosti pa ocekivati da ce se aneks 7 sprovesti...pa covjece ni danas nakon 12 god poslije rata povratak u RS je jedna od zescih avantura... (svaki povratnik za mene je jedan veliki heroj, i vjerujem da ima jako jako veliki razlog) a kamoli u to vrijeme kada se nije ni osusila zemlja sa masovnih grobnica u Srebrenici....u toj i takvoj atmosferi se potpisuje sporazum gdje se ocekuje od dakle pazi ovo... Bosnja koji su pobjegli pred nozem...jedva glavu zivu izvukli da se dakle vrate sa svojom porodicom na svoja ognjista i oovo drugo dakle da ce Srbi u Republici gdje je njihova policija, gdje je njihovo sve (osim eto sto nemaju svoju fudbalsku reprezentaciju) to mirno gledati...mislim koje stvarno na to racunao i koje ocekivao da ce se to desiti...ne znam nemam rijeci
Sad ce opravdavanja tipa...MZ je dala garancije....koja MZ..ako se ona nije upoznala nakon desavanja u Srebrenici ja ne znam sta treba da se desi pa da se shvatri priroda MZ...kod koje vrijedi i postuje se samo jedan zakon a to je zakon dzungle, pravo jaceg (vidi pod presuda BiH protiv Srbije u Hagu)
ko u svijetu sta zna o povratku,osim nas? niko nista. cilj je bio zaustavit rat,hrvatsku prisilit na federaciju bih,a zauzvrat joj omoguciti oslobadjanje krajine.rs ,kao i deyton je proizvod dogovora amera i saveznika i rusije,kao sto ce biti i buduca bih.mi smo pikzibneri.
Dobri i konstruktivni komentari od @sarajevoxxx(nisam prije primjetio ovaj nick) ali jos bolji odgovor koji je dao @test01.

Mnogi koji danas komentarisu potpisivanje Dejtona, zanemaruju tadasnje stanje na terenu i gledaju na stvari iz danasnje perspektive sto daje nerealnu sliku. Sta je tada bio najveci problem, stav medjunarodne zajednice, prijetnje Milosevica da ce se ukljuciti u rat ili svijest da je zvanicni Zagreb potpisao Vasingtonski sporazum preko neke stvari???

Moje misljenje je da je sve pomalo pridonijelo odluci bh predstavnika da potpisu Dejton ali da je ovo zadnje ponajvise zabrinjavalo Izedbegovica jer je, za razliku od vremena kad je potpisan Vasington, Hrvatska u Dejtonu bila slobodna drzava (izuzev Istocne Slavonije, Slobinog zaloga koji ce se kasnije "mirno reintegrisati" u hrvatsku drzavu) pa vise nije imala toliku potrebu da se slihta medjunarodnoj zajednici. Moje misljenje je da su oni jedva cekali da Dejtonski sporazum propadne krivicom bh strane kako bi imali opravdanje da sruse i Vasingtonski sporazum.

Apsurd je da je Dejton potpisan kako bi se sacuvao Vasington + bonus poeni u vidu skoro pa kompletnog Sarajeva u Federaciji a danas je postojanje drugog entiteta stvar koja najvise opterecuje odnose unutar Federacije.

Danas bh Hrvati opravdanje za dijeljenje Federacije i stvaranje treceg entiteta traze u postojanje RS-a a politika Zagreba je najzasluznija za entitetsku podijelu BiH....krejnje licemjerno i nekorektno ali kao sto znamo u ratu, ljubavi i politici sve je dozvoljeno
Ok, zzzz shvatam. Onda je Vasington bio prva velika greska naseg rahmetlije, iz koje je napravio onu pravu koja se zove Dejton.

Ali evo, vec sam prije pisao o tome, ako zaista se Bosnjacko kod MZ nista ne pika ili ako je tada u ratu medjunarodna zajednica prijetila i prisiljavala na nesto sto oni ni u snu ne bi uradili...onda sta treba ocekivati danas kada oni poeni u vidu zrtve nisu koristili...i kada islamofobija je u znatno vecoj mjeri izrazena nego sto je to bilo devedesetih....

Dejton je potpisan neto poslije Srebrenice, kada je kristalno jasno bilo ko je zrtva a ko agresor, i nas vrli politicar olicen u imenu A.I. je najvise sto je mogao uraditi tada je potpisati Dejton...
Zemljo otvori se...

Ili evo moze i ovako, ako je toliko bio Alija uvjeren u nesposobnost Armije BiH i snagu Miloseviceve vojske sto je brate usao u rat. Zasto se onda nije na pocetku rata pristalo na sve uslove koje je tada SDS trazio...

Nemoj mi samo odgovoriti kako Bosnjaci nisu imali izbora jer...zasto bi muslimani Bosnjaci u BiH bili napadnuti a recimo ne bi oni na Kosovu ili Sandzaku.

Dakle, uslo je se u rat nije bitno vise milom ili silom, mnogi zivoti izgubljeni, i onda odjednom se sjetimo da smo ostavlejni sami da i da nam prijeti nestanak. Izvini ali ko ovdje koga folira???

Druga stvar, hajde da se i slozim sa tobom u svemu, i da shvatim da je najbolje rijesenje bilo upravo ono koje je Alija izabrao, opet ne mogu shvatiti da se Alija vratio iz Dejtona kao heroj. Po meni ako je imalo imao mislim o mrtvima treba misliti sve najbolje, ali ako u covjeku ima ljudskoti, postenja, nakon potpisivanja Dejtona najmanje sto covjek je mogao uraditi jeste da se nikad vise ne pojavi u javnosti. Drzava podijeljena, Armija BiH obezvrijedjena, ukradena joj pobjeda, borci svedeni na obicne figure...

Sta nas je Dejton naucio?
U slucaju nedaj Boze sljedeceg rata borci ratujte samo da prisilite neprijatelja da potpise mir, pa ako vam je taj isti neprijatelj silovao kcer, majku sestru...nemate dakle pravo da se nadate ili trazite pravdu vase je samo da se borite za MIR a nikako za vasa prava, slobodu, pravdu, nju trazite u Hagu. A poslije rata Generali Armije BiH i svi oni koji su se odvazili da se bore i uzmu pusku ce inshallah u pidjami da budu izvedeni iz kuce i sprovedeni u Hag.

Eto, to je A.I. svojim potpisom na D.S. nam napravio idejne smjernice.

Sta mislis zzzz kako bi reagovao Alagic u ratu da je znao kako ce zavrsiti u miru, ili zasto ne kazati i Rasim delic, ili ovi nesretni mudjahedini...ili borci koji su u ratu dali sebe a sada su najsiromasnija kategorija, i cuvaju auta dijaspori kada dodje, (ako i tog posla ima) ...ha sta mislis... bili tada kazali Milosevic prijeti, Hrvatska prijeti.
Bumerang

Post by Bumerang »

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 455&meni=2

I protesti za Dodika

V. Popović 23.08.2007 22:37
BANJALUKA - Predstavnici nevladinih organizacija iz RS poručili su juče da podržavaju nastojanja Milorada Dodika, premijera RS, da zaštiti interese RS, nakon upozorenja koje mu je izrekao visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.
Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, izjavio je da je ova organizacija spremna stati u zaštitu Milorada Dodika i organizovati proteste ukoliko bi visoki predstavnik preduzeo oštre sankcije prema premijeru RS.
"Spremni smo stati u odbranu premijera RS kroz sve vidove građanske neposlušnosti, od ignorisanja nametnutih odluka do proglašenja nepoželjnim onih koji ugroze njegov položaj na ovim prostorima. Dosta nam je ataka, odstrela i prijetnji prema ljudima iz RS koji časno i pošteno rade svoj posao. Stvaranje atmosfere straha i nepovjerenja ne vodi prosperitetu BiH", rekao je Ćurguz.
"Udruženje penzionera RS izražava podršku Vladi RS i premijeru RS Miloradu Dodiku, koji samo odražava mišljenje naroda koji ga je birao i koji se bori za zaštitu statusa RS", ističe Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS. Dodaje da Dodik ne djeluje antidejtonski i svojim stavovima ne ruši BiH, već se bori za status RS.
"Političari iz Sarajeva se, pak, zalažu za ukidanje RS i kršenje Dejtonskog sporazuma. Nadamo se da Lajčak neće podleći njihovom uticaju i da će uvažiti mišljenje naroda RS", rekao je Rakulj.
Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da Dodikovi stavovi samo odražavaju interese i želje naroda RS i da oni koji rade protiv premijera RS rade protiv interesa srpskog naroda, koji mu je ukazao ogromno povjerenje.
"Dodika kao u komunistička vremena upozoravaju za verbalni delikt s namjerom da se oštrica kritike i njegovi javni stavovi suzbiju jer im ne odgovara u dugoročnom projektu koji imaju za BiH. Prema političarima iz FBiH Harisu Silajdžiću, Sulejmanu Tihiću i Zlatku Lagumdžiji, koji ne samo verbalno, već raznim projektima ruše temelje Dejtonskog sporazuma nema ni blagih kritika, a kamoli prijetnji", kaže Mitrović.

Jelić: RS podržava Dejton
Predsjednik RS Milan Jelić izjavio je juče da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak opomenu koju je uputio predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku trebalo da izrekne mnogo ranije, ali ne premijeru RS nego političarima iz Federacije BiH, koji neprestano urušavaju RS.
"Iznenađen sam i zabrinut što visoki predstavnik reaguje u trenutku kad su na dnevnom redu vitalna pitanja za RS i BiH i tvrdim da u svim dosadašnjim izjavama ne samo premijera Dodika, nego cijelog političkog rukovodstva RS, nije bilo napada na Dejtonski sporazum niti bilo kakvog narušavanja teritorijanog integriteta BiH", rekao je Jelić.
SNSD je juče saopštio da Ustavom BiH nije propisano da bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun "izmišlja reforme u Sarajevu i potom ih diktira EU kao preduslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". Ova stranka podsjeća da su predstavnici EU više puta ponovili da je osnovni način donošenja svih reformi u BiH dogovor političkih struktura.

Anketa
Kako komentarišete upozorenje visokog predstavnika Miroslava Lajčaka premijeru RS Miloradu Dodiku?

Meho Šuman, Sarajevo
Mislim da je više vrijeme da se stane ukraj negiranju Bosne. Dodik je protiv svega. Protiv policije, protiv Bosne, protiv Evrope. Njegova priča da je RS važnija od BiH je njegova ideja od početka, a isto tako je i u Srbiji. Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik kaže to malo oštrije, a nadam se da će uskoro nešto konkretno i poduzeti.

Marko Knežić, Banjaluka
Mislim da se time nastavlja atak na cjelokupni srpski narod, ali pitanje je do kada će to moći tako da se nastavi. Zašto visoki predstavnik ne primjenjuje iste aršine prema Harisu Silajdžiću i drugim bošnjačkim političarima iz FBiH koji pozivaju na kršenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje RS? Moramo biti jedinstveni kao narod i ne smijemo dozvoliti tako nešto.

Ivica Nikolić, Mostar
U svakom slučaju podržavam Milorada Dodika. Mislim kako bi i bosanskohercegovačkim Hrvatima trebao netko poput premijera RS. Hrvatima treba netko tko se ne boji kazati što misli. Lajčak mu može prijetiti, no Dodik je rekao upravo ono zbog čega ga je njegov narod izabrao.

Ljubomir Lepir, Banjaluka
Smatram da su upozorenja visokog predstavnika gospodinu Dodiku neosnovana. Premijer RS ne radi na rušenju BiH nego na njenom jačanju, jer jačanjem RS jača i BiH. Zato smatram da su takva upozorenja i prijetnje smjenom neosnovana i nepotrebna.

Elvira Prnjavorac, Sarajevo
U posljednje vrijeme sve manje obraćam pažnju na politiku, jer me počela nervirati. Međutim, Miloradu Dodiku definitivno treba neko reći gdje su granice. Dokle može ići sa pojedinim zapaljivim izjavama, a gdje bi trebalo da stane. Ako te granice pređe - trebalo bi da postoje i neke sankcije.

Dalibor Miličević, Mostar
Iza Dodika stoji Ustav BiH, a iza Lajčaka bonske ovlasti. Ne slažem se ni sa Dodikovom, ni s Lajčakovom retorikom. No, Dodik je u pravu, jer je RS trajna ustavna kategorija države BiH. U svakom slučaju, svi političari u BiH bi trebalo da smanje huškačku retoriku koja ne služi ničemu nego njihovoj vlastitoj promociji.
pathfinder

Post by pathfinder »

Meni izmedju Dodika i Siladzica nema razlike, go*no i 1 i drugi! Prebacuju loptu jedan drugome, daju materijala i municije jedan drugome, a sve u cilju nestabilizicaje BiH i produbljivanja mrznje i netrepeljivosti medju narodima, a kad je sve nestabilno nema prosperiteta, nema sloge, nema normalnog disanja i zivota, a dat nam je samo 1 takav zivot da u njemu uzivamo! Govor mrznje je brutalno izrazen i kod jednog i kod drugog, netolerantnost takodje, nespremnost na kompromis isto tako i da ne nabrajam vise osobnih karakteristika ta 2 djubreta, ta 2 vrhunska plivaca u mutnom! Sve dok budemo slijepo birali te nacionaliste i lopove, bolje nam biti nece nikad! Tuga je sto kod nas nema neke liberalne partije i politike, nekog zdravog tolerantnog smjera i pogleda, neke lijekovite licnosti koja ce bar pokusati da nam zacijeli rane, a ne da ih ponovo otvara i so na njih dosipa... :-?
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je BiH "kočnica razvoju RS-a", te ponovio da "nema osjećaj za bosanski patriotizam kao što to netko pokušava nametnuti cijelo vrijeme".

Dodik je ovo izjavio nakon sastanka predsjednika RS-a Milana Jelića i zastupnika RS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na kojem je zaključeno da je neophodno preispitati prenesene nadležnosti s RS-a na razinu BiH.

Dodik je kazao da su "mnogi zakoni" nametnuti od strane visokih predstavnika u BiH morali biti usvojeni u parlamentima bez promjena, te da se "savršeno zna da su političari u posljednjih 10 godina bili pod nesnošljivim pritiskom, prijetnjama sankcijama i udaljavanjem".

Entitetski premijer na pres-konferenciji rekao je da RS želi biti partner u BiH, te da je više nitko neće podcjenjivati.

"Ako nas ne uvažavaju kao partnere zašto bi mi uvažavali njihovu ljubav za BiH", kazao je Dodik i dodao da nije sporna daytonski organizirana BiH u kojoj RS ima svoje mjesto.

Onima kojima se to ne sviđa, Dodik je postavio pitanje zašto su onda potpisivali Daytonski sporazum.

Naglasio je i da mora "prestati presija koja se vrši na parlamentarce RS-a u Sarajevu od strane raznih segmenata, prije svega ureda raznih predstavnika međunarodne zajednice", te dodao da zastupnici parlamenata moraju imaati potreban dignitet kao što je to slučaj svuda u svijetu.

Dodik je najavio i da će svaki put, kada bude trebalo, upotrijebiti pravo na entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, te dodao da će insistirati da to pravo bude i sastavni dio i novog ustava ili "ga neće ni biti".

"Nema te ljubavi prema BiH zbog koje bi pristali da nema entitetskog glasanja. Koje ljubavi za BiH? Nema te ljubavi. Mi gajimo ljubav za RS, a BiH daytonski organizirana nam ne smeta", dodao je Dodik i poručio da onima kojim smeta takva BiH "neka rade što hoće".

On je optužio i medije iz Sarajeva da "pokušavaju nametnuti priču o bosanskom patriotizmu", ali mu je zasmetao i Kulin ban.

"Kakav bosanski patriotizam i Kulin ban. Ovdje postoje realni politički odnosi koji će se poštovati ili ne. Ima i druga istorija, nije samo istorija Kulina bana. Na kraju krajeva, on i nije bio predstavnik naroda koji se sada poziva na njega", kazao je, između ostalog, Dodik.

Ističući da RS hoće biti partner u BiH, on je naveo i da RS "više nikada nitko neće podcijeniti, ni visoki predstavnik, ni međunarodna zajednica, a posebno ne ljudi iz Sarajeva".

Dodik ističe da RS nikoga ne podcjenjuje i da aspiracije RS-a nisu uperene ni protiv koga, te da se u RS-u gaji politika koja treba afirmirati pravo i pripadnika drugih naroda.

Ponovio je i da nema reforme policije, po cijenu europskih integracija, ako ona znači ukidanje policije RS-a.

"Mi tu ne kažemo ne može, već nećemo takvu reformu", izričit je Dodik.

29.8.2007.
Pincom.info / Fena
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

Dodik izgleda da ponekad svrati na ovaj forum. Interesantno je sa koliko lakoce i ubjedjenoscu govori, za razliku od bosnjackih politicara koji ruku na srce ne znaju vise ni sami sta zele. Te Dejton, treba mjenjati, te ga ne treba mjenjati, te ovo te ono...

A zasto je to tako. Pa jednostavno, sto su Srbi u RS-u te njihovi pooliticari i vise nego zadovoljni sa onim sto su dobili u Dejtonu, a bosnjacki politicari nasljednici Alijine politike, kojima je zao sto Dejton dan ranije nije potpisan, i dalje djeluju smuseno, dezorjentisano....kojima je jedina nada jos MZ ali MZ bi radije ganjala jatake Al Kaide u BiH...

Tako je to kad u pregovorima krcmis i dajes dijelove drzave.
osa

Post by osa »

sarajevoxxxx wrote:Dodik izgleda da ponekad svrati na ovaj forum. Interesantno je sa koliko lakoce i ubjedjenoscu govori, za razliku od bosnjackih politicara koji ruku na srce ne znaju vise ni sami sta zele. Te Dejton, treba mjenjati, te ga ne treba mjenjati, te ovo te ono...

A zasto je to tako. Pa jednostavno, sto su Srbi u RS-u te njihovi pooliticari i vise nego zadovoljni sa onim sto su dobili u Dejtonu, a bosnjacki politicari nasljednici Alijine politike, kojima je zao sto Dejton dan ranije nije potpisan, i dalje djeluju smuseno, dezorjentisano....kojima je jedina nada jos MZ ali MZ bi radije ganjala jatake Al Kaide u BiH...

Tako je to kad u pregovorima krcmis i dajes dijelove drzave.
Tko bi to i kako da je bio u poziciji alije izetbegovića u dejtonu nešto drugčije i bolje ispregovarao.
Post Reply