Dodik: Za srpsku stranu je prihvatljivo postojanje BiH kao federalne države
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da je za srpsku stranu prihvatljivo postojanje Bosne i Hercegovine kao federalne države u kojoj će RS biti jedna od federalnih jedinica.
Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da buduće ustavno uređenje BiH treba biti rezultat razgovora domaćih političkih faktora te istaknuo da je postojanje RS-a kao federalne jedinice minimum koji će srpska strana zastupati u tim razgovorima.
''Ukoliko toga nema, onda ćemo razmisliti o drugim alternativama'', kazao je.
Mediji su u četvrtak objavili izjavu američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja iz Mostara prema kojem je početna tačka u razgovorima o budućem uređenju postojanje BiH kao unitarne države.
''Čuo sam u medijima tu izjavu da razgovori počinju sa činjenicom da je BiH unitarna zemlja. Mislim da tu razgovori prestaju'', kazao je Dodik, dodajući da nejasnoće u prijevodu mogu da objasne situaciju.
Ambasador McElhaney u petak je u Trebinju pojasnio da je mislio na postojanje jedinstvene države BiH, ne ulazeći u strukturu srednjega i lokalnog nivoa vlasti.
(FENA)
Dejtonski sporazum niko od BH strane nije trebao prihvatiti i potpisati jer se na taj nacin prihvatila unutrasnja teritorijalna podjela drzave BiH. Rezultat tog prihvatanja i potpisivanja sada vidimo direktno u praksi i na terenu te kako Dodik & CO sada traze federalne jedinice.
Medjutim kada je vec prihvacen i potpisan taj dejtonski sporazum Cilj istog koliko ja znam je bio da se entiteti RS i F BiH kao dvije komponente uklope i integriraju u drzavu BiH. Znaci da se to dva lokalna entiteta na unutrasnjem planu a da su u isto vrijeme integrisani u drzavu BiH i na lokalnom i na vanjskom planu te da na vanjskom planu rade zajednicki u korist drzave BiH.
Sta smo dobili od Daytonskog sporazuma i gdje greska?
U toku rata tzv RS njena vlada, vojska i policija su bile paradrzavne i nisu bile priznate od svijeta nego vlada BiH koju su sacinjavali Bosanci, Bosnjaci, jedan dio Hrvata i jedan dio Srba.
Potpisima u Dejtonu je legalizovana RS, njena paravlada, njena paravojska, njena parapolicija. RS i njeni predstavnici umjesto kada su dobili taj legalitet u zajednickim institucijama drzave BiH s ciljem da se integriraju u drzavni sustav drzave BiH. RS je taj njen legalitet odmah iskoristila za njihove ciljeve da zacementira RS pa cak i da bude kapa F BiH kao i drzavi BiH koja je opet kapa lokalnim entitetima. Sada idu pokusaji RS za totalnu dezintegraciju drzave BiH preko zahtjeva o federalizaciji drzave.
Ko je za to najvise Kriv po mom misljenju?
Za moj pojam najvise su krivi politicki i vjerski predstavnici Bosnjaka, Hrvata i MZ zato sto nisu odmah reagovali protiv RS kada su vidjeli da oni koji trebaju da se integriraju u zajednicki sistem drzave BiH su krenuli u totalnu podjelu drzave sto je opet totalni prekrsaj dejtonskog sporazuma. I dok oni spavaju, cuvaju fotelje i ganjaju njihove licne profite ciljevi srpskih karavana i vozova prolaze te se polako ali sigurno ostvaruje cilj RS i nihovih mentora Srbije.
Kakvo je sada rjesenje i sta da se radi?
Politicki i vjerski predstavnici Bosanaca, Bosnjaka i Hrvata moraju ODMAH zahtjevati od medjunarodne zajednice da izvrsi pritisak na RS i njene predstavnike da ispostuju dejtonski sporazum i kao entitet da se integrisu u sistem drzave BiH a ne da prave drzavu u drzavi preko zajednickih institucija drzave BiH. Ako MZ ne natjera odmah RS da ispostuje sve obaveze i stavke iz dejtonskog sporazuma BH strana sastavljena od Bosanaca, Bosnjaka, Hrvata i onog djela Srba koji su za integrisanu i jedinstvenu BiH zahtjevace direktni raskid dejtonskog sporazuma i vracanje na snagu Ustava R BiH iz 92 koji je za sada suspendovan.
Pa hajde da vidimo i prodiskutujemo poteze RS i njenih politickih i vjerskih predstavnika jer na njihove igre bez granica se konacno negdje mora staviti tacka!