Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Moderator: anex
-
motorola01
#26 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Pa javili im ovi iz servisa da je radnja bez fiskalnog uredaja i dosla drzava da prvo naplati kaznu, pa onda ide na ruku serviserima (firmi koja propada) gdje nalaže vlasniku radnje da kupi novi uradjaj
. Uf kako bi fasovali degenjek...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#27 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Razmotrite FP555 , printer baziran na Seiko tehnologiji i koji servisere i dilere kosta 499 KM. Kim Tec ga nema ali ga ima CT Computers.
- O'zone
- Globalni moderator
#28 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
A evo i fine ponudeee! 
-
UnscarD
-
mahalas505
#30 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Dobro ti je covjek odgovorio, zar si nesto drugo ocekivao, naravno da ce opet krajniji korisnik uredaja platiti ceh. Ovakva drzava i odgovornost ne idu zajedno u istoj recenici. Pa sto mislis da se registrovalo 190 stranaka za izbore, pa nemas nikakve odgovornosti kad dodjes na vlast, plus mentalitet naroda da zaboravlja prijasnje kradje od politicara.malenii wrote:Pazi govorim o nacinu na koji DRZAVA prilazi rjesavanju problema za koji je po meni itekako odgovorna.O'zone wrote:A to se očekivalo nešto drugačije??malenii wrote:Evo jutros je do mene dosla nevjerovatna informacija. Naime, jednom malom trgovcu iz mog grada otkazao je uredjaj kupljen od NSC. Serviseri su ga preuzeli prije skro 20 dana. U petak mu bila inspekcija, kako su ga zatekli bez fiskalnog uredjaja, bazirali su se samo na to. Kad im je sve ispricao i pokazao dokumente o predaji uredjaja na servis, inspektor mu je hladno rekao da mora, a kasnije izgleda i nalozio kroz zapisnik KUPOVINU NOVOG UREDJAJA. Jer obveznik je DUZAN obezbjediti normalne uslove rada u svojoj firmi bez obzira na tehnicke razloge zbog koji kasa ne radi?!?!?!?!?!?!?!
Izgleda da je ovo nacin na koje ce se vrsiti RJESAVANJE PROBLEMA sa NSC fiskalnim uredjajima.
- O'zone
- Globalni moderator
#31 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Hvala što odvoji vrijeme da mu pojasniš ja juče nemadoh snage.mahalas505 wrote:Dobro ti je covjek odgovorio, zar si nesto drugo ocekivao, naravno da ce opet krajniji korisnik uredaja platiti ceh. Ovakva drzava i odgovornost ne idu zajedno u istoj recenici. Pa sto mislis da se registrovalo 190 stranaka za izbore, pa nemas nikakve odgovornosti kad dodjes na vlast, plus mentalitet naroda da zaboravlja prijasnje kradje od politicara.malenii wrote:Pazi govorim o nacinu na koji DRZAVA prilazi rjesavanju problema za koji je po meni itekako odgovorna.O'zone wrote:
A to se očekivalo nešto drugačije??
Koga zaboli fotelja što će tamo neki NN u svojoj piljari morati da iskešira evo nekih 500-1000 KM za novi fizikalni uređaj?
Kome imaš da se žališ? Koliko misliš da će trajati proces žalbe? Koliko ćeš kazni da platiš zato što nemaš fiskalni uređaj dok žalba traje? I na kraju misliš da će ti žalba da bude uvažena?
Kad odgovoriš na sva ova pitanja skontaš da ti jednostavnije ili zatvoriti firmu ili uzeti novu fiskalnu kasu pa dok i toj novoj distributer ne razguli.
-
UnscarD
#32 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
1400 KM za printer nije realno ... to je mozda bilo u pocetku ... sada je distributerima ostalo na lagerima robe pa su i cijene spustene ... pisao sam gore da imate FP555 po 499 KM (distributerska cijena) + marza distributera neka je 20% + 17% PDV = 700 KM ... to je upola manje nego sto je bilo.cetmi wrote:Fiskalne kase su pravljene da traju par godina, pa kako se kome posreći.
Država je to propisala kao obavezu i samo su kod uvođenja imali nekih obzira prema obaveznicima. Sad ih to ne zanima. Za njih je Zakon davno stupio na snagu, obaveze i procedure su jasne, tako da ih zabolje imaš li ili nemaš da kupiš drugu. Oni nisu od ljudi koji se obaziru na činjenicu da ti nemaš 600 marki za kasu ili 1400 za printer. Pa njihova mjesečna plata je vjerovatno duplo veća od iznosa printera, a mjesečno u džep stave sa strane još bar 2,3 takva printera, tako da im sa svojim "nemam" samo padaš u očima i najradije bi te zatvorili.
Prebacivanjem problema na distributera će te takođe lagano skinuti i reći što si baš njih izabro.
Ono sto je drzava barem trebala da uradi jest da oslobodi PDV-a ovu robu i barem malo olaksa privrednicima uvodjenje ...
-
dragan.s
#33 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
A od kada je CT Computers ovlašteni proizvođač?UnscarD wrote:Razmotrite FP555 , printer baziran na Seiko tehnologiji i koji servisere i dilere kosta 499 KM. Kim Tec ga nema ali ga ima CT Computers.
-
dragan.s
#34 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Pa ne bih baš rekao da su pravljene za par godina rada. Ja evo na mojima ovih dana radim 4-ti tehnički pregled. A nema baš mnogo kvarova. Krajem iduće godine će početi i prve zamjene fiskalnog modula zbog popunjavanja istog.cetmi wrote:Fiskalne kase su pravljene da traju par godina, pa kako se kome posreći.
Država je to propisala kao obavezu i samo su kod uvođenja imali nekih obzira prema obaveznicima. Sad ih to ne zanima. Za njih je Zakon davno stupio na snagu, obaveze i procedure su jasne, tako da ih zabolje imaš li ili nemaš da kupiš drugu. Oni nisu od ljudi koji se obaziru na činjenicu da ti nemaš 600 marki za kasu ili 1400 za printer. Pa njihova mjesečna plata je vjerovatno duplo veća od iznosa printera, a mjesečno u džep stave sa strane još bar 2,3 takva printera, tako da im sa svojim "nemam" samo padaš u očima i najradije bi te zatvorili.
Prebacivanjem problema na distributera će te takođe lagano skinuti i reći što si baš njih izabro.
A oko ove situacije država ima poluge da je razriješi. Potrebno je prvo ustanoviti da ovlašteni proizvođač ne ispunjava svoje obaveze. Nakon toga se aktivira bankarska garancija iz koje se onda namiruju poreski obveznici koji moraju mijenati fiskalni uređaj. Sve po zakonu. Ali...pitanje je da li mi imamo državu koja je za to sposobna. Koliko čujem NSC ima i neke političke veze će se sve prije svesti na to "Sam pao, sam se ubio". Oni kojima se kasa pokvari ako ne žele probleme morat će kupiti drugu.
-
maximus68
#35 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Dragane,
država će tu bankarsku garanciju, ukoliko je potegne, uzeti prvo sebi da izmiri dugove za porez, je NSC-u su od januara blokirani računi i ne plaćaju ni poreze ni PIO, ništa. Samo zahvaljujući dobrim odnosima sa Bevandom ih do sada nisu pohapsili.
NSC je prodao oko 13 hiljada uređaja i to je lijepa količina za neki dalji rad i život od servisa.
Neki veći servisi već dugo uzimaju potrebne dijelove direktno od DATECS-a iz Bugarske i tako se snalaze.
Čak i uređaje nove kupuju tamo, od NSC-a dobiju samo broj koji će staviti.
država će tu bankarsku garanciju, ukoliko je potegne, uzeti prvo sebi da izmiri dugove za porez, je NSC-u su od januara blokirani računi i ne plaćaju ni poreze ni PIO, ništa. Samo zahvaljujući dobrim odnosima sa Bevandom ih do sada nisu pohapsili.
NSC je prodao oko 13 hiljada uređaja i to je lijepa količina za neki dalji rad i život od servisa.
Neki veći servisi već dugo uzimaju potrebne dijelove direktno od DATECS-a iz Bugarske i tako se snalaze.
Čak i uređaje nove kupuju tamo, od NSC-a dobiju samo broj koji će staviti.
-
zippoo87
#36 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
jedno logicno pitanje za ove ostecene ?
je li iko od vas prijavio ovo policiji,poreznoj upravi ?????
je li iko od vas prijavio ovo policiji,poreznoj upravi ?????
-
juzna_strana
#37 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Sjecam se frke prije 10-ak ili vise godina kada su trgovci u fbih
morali iskesirati po cca 1000 km za kase,i sve nekako 'na foru' u mjesec-dva dana.
Cini mi se da je i danas ista situacija. NSC je uzeo lovu,sad im je svejedno.
morali iskesirati po cca 1000 km za kase,i sve nekako 'na foru' u mjesec-dva dana.
Cini mi se da je i danas ista situacija. NSC je uzeo lovu,sad im je svejedno.
-
UnscarD
#38 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Nije ovlasteni prozivodjac zbog zajednickog nastupa na trizistu sa Kim Tecom ali ima pravo prodaje, doduse samo firmama sa kojima KimTec kao prozivodjac ima ugovor. CT je prodao hiljade kasa i prodaje ih dan danas. Naravno sve je potpuno u skladu sa zakonskim regulativama.dragan.s wrote:A od kada je CT Computers ovlašteni proizvođač?UnscarD wrote:Razmotrite FP555 , printer baziran na Seiko tehnologiji i koji servisere i dilere kosta 499 KM. Kim Tec ga nema ali ga ima CT Computers.
FP555 trenutno samo CT ima.
Last edited by UnscarD on 20/09/2012 14:12, edited 1 time in total.
-
UnscarD
#39 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Sva nakardnost fiskalizacije u Federaciji a mislim da ni u RS-u nije drugacije, svoje korijene ima u tome da iza same ideje uopste nije stajala zelja da se izvuku benefiti fiskalnog sistema za opste dobro drzave nego je jedini cilj bio bogacenje pojedinaca. Ideja je koliko je meni poznato jedin uspjesno implementirana u Srbiji.
Tamnosnje vlasti su pravili nagradne igre pri kojima sa svakog fis. racuna SMS-om saljete broj i mozete dobiti nagradu. Takav sistem je razvijao naviku kod gradjana da traze racun. Sto ga ne bi trazili kada besplatno ucesvuju u nagradnoj igir. Zatim je bila pokrenuta kontraverzna kampanja koju su mnogi osudili pri cemu su se prijavljivali prodavci koji ne daju racun a onaj koji prijavi je imao 500 EUR nagradu. Kaznjene su neke firme i to je medijski propraceno pa je kao posljedicu imalo to da sam licno dozivio da za mnom prodavacica na trafici trci ulicom , uvaljuje mi racun u ruku koji nisam uzeo. Toliko je to imalo efekta. Nista od toga nisam vidio u BiH nakon uvodjenja fiskalizacije.
Jedino sto sam vidio je enormno bogacenje uske grupe ljudi u RS-u usljed monopola koji je prvih mjeseci imala Mikroelektronika. Kada je gro fiskalizacije zavrsen i kada su ostala nedostupna podrucija poput Trebinja i istocne Bosne (razudjena a mali broj kasa) onda su dozvolili i ostalim igracima da se ukljuce. Iz perspektive te grupice, odlicno odradjen posao. Onda su u federaciji politicari shvatili da bi mogli isto da uzmu pare na istu foru. Jedini problem je bio taj sto u RS-u postoji jedna grupa koja je bila dovoljno mocna da pricu izgura do kraja a u Federaciji je bilo nekoliko politickih struja koje su se za ovo borile i kojima se kasnije pridruzilo nekoliko kompanija bez jasne politicke podrske ali sa jakim komercijalnim backgroundom. Ove firme se nisu dale blokirati na nacin kako su blokirane ostale firme u RS-u, vjeorvatno usljed sopstvenih veza i lobiranja. Rezultat je veliki broj sertifikovanih proizvodjaca i uredjaja. To je nekim firmama koje su osnovane samo da odrade fiskalizaciju pomrsilo racune a ciji se rasplet sada desava pa tako NSC se gasi, Mikroelektronika podrsku daje iz Banja Luke sto je nezgodno za operativce itd itd ...ideja je bila da se lako i brzo uzmu pare ali to je u Federaciji za razliku od RS-a uradjeno veoma traljavo.
U citavoj prici, ispastaju najvise mali privrednici i indirektno obican puk. Veliki broj firmi (malih) je ugasen kao direktna posljedica fiskalizacije kako u RS-u tako i u Federaciji. Vjerovatno dobar dio njih nije poslovao potpuno legalno ali su nesumnjivo uposljavali dobar broj ljudi koji su od toga zivili. Firme kojima skidam kapu i koje su obiljno pristupile ovome poslu su po meni KimTec (sa CT-om u manjoj mjeri) i Tring kao i SK Trading koji je na kraju "izgurao" svoje tehnicko rjesenje.
Fiskalizacija je samo slika generalnog odnosa politicara u BiH prema bilo cemu. Od necega sto je mogla biti odlicna ideja koja bi osnazila drzavu je napravljena pljacka bez ikakve koristi za drzavu ali sa koriscu za pojedince. Nista novo na zalost.
Tamnosnje vlasti su pravili nagradne igre pri kojima sa svakog fis. racuna SMS-om saljete broj i mozete dobiti nagradu. Takav sistem je razvijao naviku kod gradjana da traze racun. Sto ga ne bi trazili kada besplatno ucesvuju u nagradnoj igir. Zatim je bila pokrenuta kontraverzna kampanja koju su mnogi osudili pri cemu su se prijavljivali prodavci koji ne daju racun a onaj koji prijavi je imao 500 EUR nagradu. Kaznjene su neke firme i to je medijski propraceno pa je kao posljedicu imalo to da sam licno dozivio da za mnom prodavacica na trafici trci ulicom , uvaljuje mi racun u ruku koji nisam uzeo. Toliko je to imalo efekta. Nista od toga nisam vidio u BiH nakon uvodjenja fiskalizacije.
Jedino sto sam vidio je enormno bogacenje uske grupe ljudi u RS-u usljed monopola koji je prvih mjeseci imala Mikroelektronika. Kada je gro fiskalizacije zavrsen i kada su ostala nedostupna podrucija poput Trebinja i istocne Bosne (razudjena a mali broj kasa) onda su dozvolili i ostalim igracima da se ukljuce. Iz perspektive te grupice, odlicno odradjen posao. Onda su u federaciji politicari shvatili da bi mogli isto da uzmu pare na istu foru. Jedini problem je bio taj sto u RS-u postoji jedna grupa koja je bila dovoljno mocna da pricu izgura do kraja a u Federaciji je bilo nekoliko politickih struja koje su se za ovo borile i kojima se kasnije pridruzilo nekoliko kompanija bez jasne politicke podrske ali sa jakim komercijalnim backgroundom. Ove firme se nisu dale blokirati na nacin kako su blokirane ostale firme u RS-u, vjeorvatno usljed sopstvenih veza i lobiranja. Rezultat je veliki broj sertifikovanih proizvodjaca i uredjaja. To je nekim firmama koje su osnovane samo da odrade fiskalizaciju pomrsilo racune a ciji se rasplet sada desava pa tako NSC se gasi, Mikroelektronika podrsku daje iz Banja Luke sto je nezgodno za operativce itd itd ...ideja je bila da se lako i brzo uzmu pare ali to je u Federaciji za razliku od RS-a uradjeno veoma traljavo.
U citavoj prici, ispastaju najvise mali privrednici i indirektno obican puk. Veliki broj firmi (malih) je ugasen kao direktna posljedica fiskalizacije kako u RS-u tako i u Federaciji. Vjerovatno dobar dio njih nije poslovao potpuno legalno ali su nesumnjivo uposljavali dobar broj ljudi koji su od toga zivili. Firme kojima skidam kapu i koje su obiljno pristupile ovome poslu su po meni KimTec (sa CT-om u manjoj mjeri) i Tring kao i SK Trading koji je na kraju "izgurao" svoje tehnicko rjesenje.
Fiskalizacija je samo slika generalnog odnosa politicara u BiH prema bilo cemu. Od necega sto je mogla biti odlicna ideja koja bi osnazila drzavu je napravljena pljacka bez ikakve koristi za drzavu ali sa koriscu za pojedince. Nista novo na zalost.
-
UnscarD
#40 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
A evo Vam i jedna prica iz prve ruke. Osoba koja je idejni tvorac i pionir u oblasti fiskalizacije je jedan profesor sa elektrotehnickog fakulteta u Beogradu. On je tehnicki osmislio sistem u Srbiji a kasnije ga nadogradio u RS-u. Istog profesora su angazovale i vlasti u federaciji. Na sastanku koji je odrzan, on im je objasnio da sve sto je znao i sto je uradio je vec implementirao u RS-u i da nema nista novo da uradi za Federaciju i da slobodno mogu da iskopiraju sistem. Receno mu je " Profesore, haj' ti nama to napravi ali tako da se razlikuje od RS-a u bilo cemu". Nakon kraceg ubjedjivanja profesor je sjeo da na silu smisli neke razlike bez realne prakticne potrebe za istim. Posljedica su fisklani uredjaji sa dvije trake.
-
UnscarD
#41 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
A evo i tacan mehanizam po kojem su zaustavljene sve firme osim Mikroeltronike u RS-u :
Prilikom sertifikacije se dostavlja driver i uredjaj. Svaki uredjaj prilikom prve sertifikacije ima nekoliko desetina softwerskih gresaka. To su obicno sitnice tipa - red je pomjeren za polje lijevo, drugi red ne ispisuje taj i taj karakter itd itd. Nadlezno tijelo ima 21 dan zakonski rok da odgovori na rezultat testiranja. U slucaju Mikroeltronike, 10-15 greski koje je software sadrzao su taxativno navedene u roku od nekoliko dana i ispravljene su za svega par dana i uredjaji su sertifikovani za prodaju. Ostale firme su tacno na dvadesetprvi dan dobili izvjestaj ali samo o jednoj gresci. Nakon sto je isprave, opet nakon tacno 21 dan bi dobili izvjestaj o drugoj gresci. I tako nekoliko puta po 21 dan. Za to vrijeme Mikroelektronika uredno prodaje svoje uredjaje. Kada su ispravili sve i jednu gresku (nakon cca 3 mjeseca) rijesenja su im zadrzana na potpisu dodatnih 50 dana jer je " ministar na godisnjem odmoru i nema ko da ih potpise".
Sve je naravno bilo po zakonu
Prilikom sertifikacije se dostavlja driver i uredjaj. Svaki uredjaj prilikom prve sertifikacije ima nekoliko desetina softwerskih gresaka. To su obicno sitnice tipa - red je pomjeren za polje lijevo, drugi red ne ispisuje taj i taj karakter itd itd. Nadlezno tijelo ima 21 dan zakonski rok da odgovori na rezultat testiranja. U slucaju Mikroeltronike, 10-15 greski koje je software sadrzao su taxativno navedene u roku od nekoliko dana i ispravljene su za svega par dana i uredjaji su sertifikovani za prodaju. Ostale firme su tacno na dvadesetprvi dan dobili izvjestaj ali samo o jednoj gresci. Nakon sto je isprave, opet nakon tacno 21 dan bi dobili izvjestaj o drugoj gresci. I tako nekoliko puta po 21 dan. Za to vrijeme Mikroelektronika uredno prodaje svoje uredjaje. Kada su ispravili sve i jednu gresku (nakon cca 3 mjeseca) rijesenja su im zadrzana na potpisu dodatnih 50 dana jer je " ministar na godisnjem odmoru i nema ko da ih potpise".
-
dragan.s
#42 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
OK, sad mi je sve malo jasnije. CT je inače firma iz Srbije odakle je i proizvođač FP555 (HCP Čačak). Tako da su preko njih to sve i išli, a KimTec se brinuo za ovlaštenje i ostalo.UnscarD wrote: Nije ovlasteni prozivodjac zbog zajednickog nastupa na trizistu sa Kim Tecom ali ima pravo prodaje, doduse samo firmama sa kojima KimTec kao prozivodjac ima ugovor. CT je prodao hiljade kasa i prodaje ih dan danas. Naravno sve je potpuno u skladu sa zakonskim regulativama.
FP555 trenutno samo CT ima.
Mislim, ko bi rekao da će te dvije firme tako dobro sarađivati, nisu se mogli k'o pas i mačka. Ali kako kažu "para vrti gdje burgija neće".
-
dragan.s
#43 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Fiskalizacija je u RS počela u oktobru 2008-e, a krajni rok za predaju prijava je bio 15.11.2008-e, a nakon nekoliko odlaganja iz razloga nepostojanja dovoljnog broja certifikovanih uređaja.UnscarD wrote:Jedino sto sam vidio je enormno bogacenje uske grupe ljudi u RS-u usljed monopola koji je prvih mjeseci imala Mikroelektronika. Kada je gro fiskalizacije zavrsen i kada su ostala nedostupna podrucija poput Trebinja i istocne Bosne (razudjena a mali broj kasa) onda su dozvolili i ostalim igracima da se ukljuce.
Mikroelektronika je dobila certifikate u julu 2008-e za kase, a za printer u septembru 2008.-e (zbog problema sa fiskalnim drajverom). Ostali proizvođači su dobili certifikate u oktobru i novembru 2008.-e za većinu svojih uređaja.
Fiskalizacija je potrajala sve do marta 2009.-e (bile su dvije grupe obveznika). A ponovo za veleprodaje od oktobra 2009-te do januara 2010.-te.
Tako da priča kako je ME bila privilegovana ne pije vodu. To je samo spin ostala dva proizvođača (Digit i Galeb) koji se nisu na vrijeme pripremili i odradili posao na terenu. Znači iz ME u moj grad dolazi čitav tim ljudi, drže prezentaciju pred obveznicima, odgovaraju na njihova pitanja itd. Iz ova dva druga proizvođača dolaze neki tipovi koji ne znaju odgovoriti ni ono što ih mi iz servisa pitamo, a kamoli šta više. I onda se dešava da se većina jačih servisa odluči da radi za ME. I to im donosi primat na tržištu.
Prijatelj iz susjednog gradića drži servis računara i nešto se dogovarao sa nama da nam on rasproda kase tamo, a da mu mi prepustimo održavanje. I mi kažemo nema problema, ali on se u međuvremenu odluči da radi samostalno za Galeb. U fazonu što bih se ja odricao marže itd. I tako mi skoro završili fiskalizaciju naših kasa, a on još nije dobio kasu od Galeba ni za sebe, a kamoli za njegove obveznike. Tek negdje u martu 2009.-te se konačno fiskalizovao. Dva puta su njemu pisali kazne, a njegovim obveznicima ko zna koliko puta.
Ne sa dvije trake nego sa elektronskim žurnalom. Koliko znam sve fiskalne kase (i u FBiH i u RS) imaju dvije trake. Elektronski žurnal je prosta stvar. Svaki račun se bilježi na SD kartici i kasnije se može preko softvera izvući, što se kod kasa bez žurnala ne može (samo zbirovi po danima).A evo Vam i jedna prica iz prve ruke. Osoba koja je idejni tvorac i pionir u oblasti fiskalizacije je jedan profesor sa elektrotehnickog fakulteta u Beogradu. On je tehnicki osmislio sistem u Srbiji a kasnije ga nadogradio u RS-u. Istog profesora su angazovale i vlasti u federaciji. Na sastanku koji je odrzan, on im je objasnio da sve sto je znao i sto je uradio je vec implementirao u RS-u i da nema nista novo da uradi za Federaciju i da slobodno mogu da iskopiraju sistem. Receno mu je " Profesore, haj' ti nama to napravi ali tako da se razlikuje od RS-a u bilo cemu". Nakon kraceg ubjedjivanja profesor je sjeo da na silu smisli neke razlike bez realne prakticne potrebe za istim. Posljedica su fisklani uredjaji sa dvije trake.
Šuplja priča za fiskalizaciju 2008/2009-te. Ali se slična stvar desila ME ovog proljeća i ljeta. Odlučili su da printer ME P1000 (koji je napravljen za FBiH) certifikuju za RS. I sve su završili i onda su čekali mislim 3-4 mjeseca da se komisija sastane i ministarstvo izda certifikat. Što je nama u servisima napravilo ogroman problem. Ljudi koji su htjeli da kupe novi printer (pošto polovnih skoro da i nema na tržištu) nisu mogli jer je ME prestala da prodaje Datecs uređaje.Kada su ispravili sve i jednu gresku (nakon cca 3 mjeseca) rijesenja su im zadrzana na potpisu dodatnih 50 dana jer je " ministar na godisnjem odmoru i nema ko da ih potpise".
-
malenii
#44 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Evo jutros sam saznao za jos jedan slucaj gdje je inspekcija nalozila nabavku novog uredjaja. Nisu kaznili covjeka zato jer radi duze vrijeme bez fiskalnog uredjaja. Valjda je uredno evidentirao pisane fiskalne racune, ali su mu nalozili nabavku novog uredjaja. Citajuci ovo sto ste pisali u biti nema nikakve veze za obicnog malog korisnika. Ljudi su jednosavno u bezizlaznoj sitaciji, i da ce ili tuzivati dobavljaca (sto cisto sumnjam jer troskovi bi se samo povecali a vjerovatnost naplate nikakva) ili jednostavno kupiti drugi uredjaj i nastaviti tamo gdje su stali, naravno ako za to imaju financiske mogucnosti. Po meni bi ovdje trebla ici neka grupna tuzba jer ima uredjaja koji su u garanciji i formalno-pravno vise je nemaju jer je ovlasteni distributer u stecaju. Mislim da bi mali korisnici trebali sto prije da se organizuju, naprave neko udruzenje i onda udruzenim snaga pokusati natjerati drzavu ( jer smatram da je ona trenutno najodgovornije sto je dopustila da se tako neko neozbiljno ponasa u ovako ozbiljnom poslu) bilo tuzbom ili nekim drugim vidom prisile, da ih obesteti ili da im obezbjedi novog distributera. Jer ovo definitivno nema smisla.
-
motorola01
#45 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi
Ovo je jedino rjesenje za sve. Nista se sam ne moze. Problem je samo kako obavijestiti ljude koji su uzeli uredjaje od tog distributera, odnosno kako znati ko je od koga uzeo?!malenii wrote:Evo jutros sam saznao za jos jedan slucaj gdje je inspekcija nalozila nabavku novog uredjaja. Nisu kaznili covjeka zato jer radi duze vrijeme bez fiskalnog uredjaja. Valjda je uredno evidentirao pisane fiskalne racune, ali su mu nalozili nabavku novog uredjaja. Citajuci ovo sto ste pisali u biti nema nikakve veze za obicnog malog korisnika. Ljudi su jednosavno u bezizlaznoj sitaciji, i da ce ili tuzivati dobavljaca (sto cisto sumnjam jer troskovi bi se samo povecali a vjerovatnost naplate nikakva) ili jednostavno kupiti drugi uredjaj i nastaviti tamo gdje su stali, naravno ako za to imaju financiske mogucnosti. Po meni bi ovdje trebla ici neka grupna tuzba jer ima uredjaja koji su u garanciji i formalno-pravno vise je nemaju jer je ovlasteni distributer u stecaju. Mislim da bi mali korisnici trebali sto prije da se organizuju, naprave neko udruzenje i onda udruzenim snaga pokusati natjerati drzavu ( jer smatram da je ona trenutno najodgovornije sto je dopustila da se tako neko neozbiljno ponasa u ovako ozbiljnom poslu) bilo tuzbom ili nekim drugim vidom prisile, da ih obesteti ili da im obezbjedi novog distributera. Jer ovo definitivno nema smisla.