Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

malenii

#1 Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Kako mjenjam svog sefa koji je na godinjem, i kako nam je sinoc stao fiskalni uredjaj, pozvao sam lokalnog servisera da isti sredi. Isti su se jutros pojavili malo pregledali i rekli mi da ce iduce sedmice doci po uredjaj AKO NADJU DJELOVE ?!?!?!?!. Kako nisam shavtio o cemu ljudi pricaju, te kako znam za famozna 48 sata, inzistirao sam da uredjaj uzmu i daju mi nekakav dokument ili isti poprave odmah ali su oni to odbili. Medjutim mladji serviser mi je onako sa sastrane dosapnuo da je njihov dobavljac fiskalnih uredjaja preko kojih samo i mi kupili uredjaj, NSC iz Mostra prestao sa radom te da oni kao serviseri imaju velike probleme za rezervne djelove i odrzavanje. Prica mi je pomalo nestvarna, pa sad kontam mozda me levate ili je zbilja taj NSC u problemima. Ima li ko kakav info i dokad cu morat piskarat ove pisane racune. Sva sreca neradimo vikend
nino29

#2 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by nino29 »

imam ja. drugi put uzmi kimtecovu...
malenii

#3 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Kako mi niko na forumu nije dao nikakav konkretan odgovor, malo sam preko vikenda istrazivao o ovome problemu sa NSC. Moram prvo napomenuti da su serviseri jutros npokon izuzeli uredjaj, ali da su me na moje pitanje kad ce biti opravljen samo blijedo gledali i slijegali ramenim i diplomatski odgovarali "cim prije". Ja sam jucer, iako je bla nedjelja, preko supruginog rodjaka iz drugog kantona, kontaktirao jednog ozbiljnog servisera onako u povjerenju i obajenio mu o cemu se radi. Covjek mi je tad potvrdio sve ono za NSC iz posta sa pocetka teme. Kad sam ga pitao zasto se o tome sad vise ne govori rekao mi je da svi koji su prodali i servisiraju kupcima te uredjaje ne zele sebi stvarati probleme sa korisnicima i praviti veliku paniku. Jos mi je rekao da ono sto on zna da je ta firma vec blokirana a da su ljudi koji su radili na tom projektu napustali BiH. Ja jednostavno ne razumijem zbog cega drzava i njeni inspekcijski organi ovdje sute. Zasto niko sad ne stiti sve firme koje su kupili ove uredjaje, a koji su bili prilicno skupi. Fiskalizacija je bila ozbiljan prijekat, ali ispade sad za branje para. Jer kako mi rece ovaj serviser ako stvari se pocnu odvijati po slijedecem scenariu svi koji su kupili uredjaje NSC morat ce uzimati nove naime:
1. Svi serviseri da bi dobili licenu za rad sa nekim od fiskalnih uredjaja licenciraju se preko generalnog distributeri za FBiH
2 Ako generalni distibuter ne radi, odnosno ne obezbjedjuje potrebne rezervne djelove i podrsku, serviseri gube licencu,
3. Kako svaki fiskalni uredjaj mora imati svog servisera sa licencom ispade da svi ostaju bez licenciranih servisera i automatski ulaze u prekrsaj za kojim realni nisu krivi, ali zakonski jesu.

E ko ce ovdje sad biti pametan, pitanje je.

Ali napominjem i dalje me cudi da nema komentara.

Pozdrav forumu
pocetnik033

#4 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by pocetnik033 »

malenii wrote:Kako mjenjam svog sefa koji je na godinjem, i kako nam je sinoc stao fiskalni uredjaj, pozvao sam lokalnog servisera da isti sredi. Isti su se jutros pojavili malo pregledali i rekli mi da ce iduce sedmice doci po uredjaj AKO NADJU DJELOVE ?!?!?!?!. Kako nisam shavtio o cemu ljudi pricaju, te kako znam za famozna 48 sata, inzistirao sam da uredjaj uzmu i daju mi nekakav dokument ili isti poprave odmah ali su oni to odbili. Medjutim mladji serviser mi je onako sa sastrane dosapnuo da je njihov dobavljac fiskalnih uredjaja preko kojih samo i mi kupili uredjaj, NSC iz Mostra prestao sa radom te da oni kao serviseri imaju velike probleme za rezervne djelove i odrzavanje. Prica mi je pomalo nestvarna, pa sad kontam mozda me levate ili je zbilja taj NSC u problemima. Ima li ko kakav info i dokad cu morat piskarat ove pisane racune. Sva sreca neradimo vikend
Pa NSC i još neki i jesu otvoreni samo za pobrati pare i onda kud koji mili moji.

Neke firme rade godinama i dobro su otegli j... da odrade fiskalizaciju, a neki su otvoreni preko noći i odjedanput imaju pola milijona maraka koje je trebalo položiti kao garanciju da će se moći raditi fiskalizacija. Mnogi su išli su logikom, pozajmit ćemo pola milijona, ali kad prodamo 3, ko j.... korisnike

hajmo redom:
1. Neosoft computers Mostar - politički osnovana firma u kojoj je prste imao Vjeko Bevanda
2. Tring Gračanica- rade od 2002, ali su se prvenstveno bavili softwareom i onda odjedanput prelaze i na hardware (kase)
3. Simco-zastupnici Siemensa i odjedanput ulaze u poslovanje sa krajnjim korisnikom
4. Mikroelektronika - ljudima skidam kapu i oni su uz Kim Tec i Digit po meni najozbiljniji od svih ovih igrača na tržištu
5. Interlinea- odnekle izronili
6. Digit - uz Mikroelektroniku i Kim Tec najjači igrači na tržištu
7. ERP Consulting - osnovani 2006 i prvenstveno se bavili softwareom i onda nanjušili pare u fiskalizaciji. Prodaju Epson i Star kojem su samo ispred dodali ERP da ispadne da su to novi printeri. Tako je mogao svako prodavati
8.Kim Tec - vjerojatno najjači igraču u BiH koji sigurno može najduže opstati od svih ovih (zbog jake poleđine)
maximus68

#5 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by maximus68 »

NSC je blokiran još od januara ove godine.
Problem je što ne plaćaju Bugarima (DATECS) i ovi im ne daju dijelove.
Sve što i od tada možete uraditi u NSC, je isključivo za gotovinu, znači nema uplate virmanima jer je račun blokiran.
Čudno je da to evo traje više od pola godine a da Poreska nije reagovala i poduzela nešto
malenii

#6 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Evo jutros zovemo i nista od kase do daljenjeg :( .

Medjutim kao i vama i meni je cudno da poreska ne reaguje po tom pitanju, jer zaista mislim da bi drzava morala da zastiti nas kupce jer sve ovo je i radjeno zbog te iste drzave, po njenim pravilima i samo sa onima kojima je ona dozvolila. Ali sigurno stoji da je to manje-vise sve politicki biznis.

Meni vrag bas nema mira pa ovako zivkam ljude ovih dana pokusavajuci doci do sto vise informacija, jer mi je ova situacija krajnje zacudjujuca, ponajvise jer licno znam 3 slucaja drasticnih kazni za neke ljude koji su pogrijesili u odredjenim segmentima fiskalizacije i gdje je inspekcija bila nemilosrdna (kazne od 2500,00 KM)

Meni sad nije cilj da nekog reklamiram ali ono sto sam saznao da su Kim Tec, Tring i NSC pokupili skoro 90% svog trzista fiskalnih kasa, i da su imali extra zarade, ali nevjerovatno je ovo kad cujes nisu placali Bugarima, jer svi su kase placali avansno. Znaci cisto pranje para.

Nakon svega mislim da bar mi korisnici treba da o tome pocnemo javno govoriti i da nekako skrenemo paznju na zaista veliki problem, i bar nekako zastitimo neke nove zrtve ove prevare.
dragan.s

#7 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

Čisto sumnjam da je NSC kompletno odustao od fiskalnih uređaja. Država bi tada aktivirala bankarsku garanciju što bi ih prilično koštalo. Prije će biti da je to neki trenutni problem sa Bugarima koji nikome ne ide u korist.
To da nisu plaćali Bugarima je pomalo smiješno. Bugari ništa ne isporučuju bez avansa tako da nikad nisu na gubitku.
Moj proizvođač iz RS-a radi sa Datecs-om i bude perioda kada nema nekih dijelova, ali većinom ima svega. Neki dijelovi se i ne kupuju od Datecs-a jer su na slobodnom tržištu jeftiniji.

Ukoliko NSC bankrotira (ili odustane od fiskalizacije) tada su vlasnici njihovih kasa u velikom problemu. Manje-više svi se glavni dijelovi mogu naći na tržištu (termalni printeri, motori, baterije, ispravljači itd.). Ali neke proizvodi samo Datecs (matične ploče i fiskalni moduli).
Poseban je problem sa fiskalnim modulima koje po zakonu može prodavati (tj. upisivati serijske brojeve-IBFM) samo proizvođač, u ovom slučaju NSC. Ako nema NSC-a onda nema ni zamjena modula po bilo kom osnovu (kvar, promjena vlasnika, ulazak u PDV) i obveznici moraju kupiti drugu kasu od nekog proizvođača koji još postoji. Država ovdje mora reagovati i naći neko riješenje.
malenii

#8 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Evo danas se moj gazda vratio sa godisnjeg i nakon jutarenjeg raporta u stanju u firmi, sa posebnim naglaskom oko problema sa fiskalnom koja jos nije dosla sa servisa, fatio se telefona i zivkao svoje jarane po inspekciji i nase servisere.

Uglavnom kasa ce jos da saceka, a ono sto mi je maloprije ispricao cinimi se jako interesantno. Naime, zvao je nekog svog jarana na visoj poziciji u PU koji mu je rekao ovako:
- zvanicno sa NSC poreska nema nikakavih problema, nezvanicno oni su stali sa radom. Djelova nemaju skoro nikako, a nove kase su prestali prodavati prije nekih 2 mjeseca, ovo sto sad rade za kes prodaju polovne djelove defiskaliziranih kasa
- to sto nema nikakve akcije PU prema NSC najvjerevatnije je rezultat nekog jakog politickog uticaja (spominju Bevandu)
- ljudi koji su radili na projektu fiskalizacije u NSC su digli kofere (citaj lovu) i napustili BiH jer neki od njih nisu cak ni drzavljani BiH, navodno su otisli u Rijeku u HR i jos u maju pokrenuli neku firmu nadajuci se da ce tamo sprovest fiskalizaciju kao i u BiH (ali im se navodno to izjalavilo jer u HR fiskalizacija ce biti totalno drugacija i skoro besplatna, valjda oko 50€ po prodajnom mjestu)

Sve ovo je po meni prosto nevjerovatno. Ako je ovo sve tacno onda je ovo najorganizovaniji kriminal u Bih od rata pa ovamo.
O'zone
Globalni moderator

#9 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by O'zone »

Fiskalizacija je od početka kao što neko iznad reče planirana kao ogormna pljačka privrednih subjekata od koje imaju koristi distributeri Fiskalnih kasa i telecomi a ništa dobor se nije izleglo iz svega toga još uvjek ima bruka radnji i firmi koje i pored kasa ne izdaju račune i nastavljaju da varaju kao i do sada.

Mene više čudi da Vas čudi da se nešto takvo "moglo" dogoditi ovdje! ti su pokupili pare rastalili se sa kolovođom ovdje a sad će opet neko da zaradi jer će te morati kase kupovati ponovo, a najbolja stvr od svega je da se nemate kome žaliti jer kadija te tuži kadija te sudi.
dragan.s

#10 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

Vrlo nezgodno. Ako stvari ostanu takve i NSC ode u stečaj onda će svi njegovi korisnici morati kupiti nove kase. Pa čak i oni kojima su kase sada ispravne.
Teško da će neko drugi sada preuzeti servisiranje Datecs uređaja. Mikroelektronika to radi u RS-u, ali ne mislim da su spremni da preuzmu i kase koje je prodao NSC. i zbog tehničkih razloga (različiti uređaji) i zbog finansijskih (nema mnogo love u servisiranju). A oni svakako imaju svoje uređaje koje moraju servisirati.

Ja sam upoznao neke Bugare iz Datecs-a tamo negdje 2008-e kad smo počinjali ovamo stvar. Jedan lik mi je posebno ostao u sjećanju, neki Đorđe. Taj bi kako se ono kaže "Eskimima prodao led" :-D . Koje je on nama predavanje o prodaji održao to nema nigdje. Izgleda da su ovi u NSC-u bili dobri učenici, a on je zbrisao za RH da pripremi teren za sljedeću državu.
Tačno je da će u RH fiskalizacija koštati oko 50 EUR, ali samo ako obveznik ima svu potrebnu opremu (kompjuter, POS printer, POS softver, Internet konekcija). A za one koji to nemaju koštaće 50 EUR + sva ta oprema + troškovi Internet-a.
motorola01

#11 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by motorola01 »

dragan.s wrote:Vrlo nezgodno. Ako stvari ostanu takve i NSC ode u stečaj onda će svi njegovi korisnici morati kupiti nove kase. Pa čak i oni kojima su kase sada ispravne.
Teško da će neko drugi sada preuzeti servisiranje Datecs uređaja. Mikroelektronika to radi u RS-u, ali ne mislim da su spremni da preuzmu i kase koje je prodao NSC. i zbog tehničkih razloga (različiti uređaji) i zbog finansijskih (nema mnogo love u servisiranju). A oni svakako imaju svoje uređaje koje moraju servisirati.

Ja sam upoznao neke Bugare iz Datecs-a tamo negdje 2008-e kad smo počinjali ovamo stvar. Jedan lik mi je posebno ostao u sjećanju, neki Đorđe. Taj bi kako se ono kaže "Eskimima prodao led" :-D . Koje je on nama predavanje o prodaji održao to nema nigdje. Izgleda da su ovi u NSC-u bili dobri učenici, a on je zbrisao za RH da pripremi teren za sljedeću državu.
Tačno je da će u RH fiskalizacija koštati oko 50 EUR, ali samo ako obveznik ima svu potrebnu opremu (kompjuter, POS printer, POS softver, Internet konekcija). A za one koji to nemaju koštaće 50 EUR + sva ta oprema + troškovi Internet-a.
Na osnovu cega si ovo zakljucio? Ako su oni propali morace neko drugi preuzeti servisiranje ovih uredjaja(neko od drugih "zasticenih" firmi koje je "odabrala" drzava).. Ispade sad da ce hiljade korisnika biti izlozene novom trosku uvodjenja fiskalizacije :-) .Nema sanse...
O'zone
Globalni moderator

#12 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by O'zone »

motorola01 wrote:
dragan.s wrote:Vrlo nezgodno. Ako stvari ostanu takve i NSC ode u stečaj onda će svi njegovi korisnici morati kupiti nove kase. Pa čak i oni kojima su kase sada ispravne.

Na osnovu cega si ovo zakljucio? Ako su oni propali morace neko drugi preuzeti servisiranje ovih uredjaja(neko od drugih "zasticenih" firmi koje je "odabrala" drzava).. Ispade sad da ce hiljade korisnika biti izlozene novom trosku uvodjenja fiskalizacije :-) .Nema sanse...
U Bosni i Hercegovini nikad ne reci nikad. Ovdje je Marfi doktorirao :mrgreen:
dragan.s

#13 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

motorola01 wrote: Na osnovu cega si ovo zakljucio? Ako su oni propali morace neko drugi preuzeti servisiranje ovih uredjaja(neko od drugih "zasticenih" firmi koje je "odabrala" drzava).. Ispade sad da ce hiljade korisnika biti izlozene novom trosku uvodjenja fiskalizacije :-) .Nema sanse...
Zaključio sam na osnovu toga što ova situacija nije definisana zakonom. Da bi kasa bila "legalna" mora imati servisera i proizvođača. Za servisere je lako, ako jedan zatvori njegovi korisnici pređu kod drugog koji ima licencu za taj fiskalni sistem. A ako nestane proizvođača onda tu mora uskočiti država i reći šta raditi. U ovoj sada situaciji kada proizvođač formalno postoji, ali ne radi za obveznike kojima se pokvari uređaj nema druge opcije nego kupiti drugi.

Zašto bi neko preuzeo servisiranje Datecs uređaja od NSC-a? Koji ima interes? Država ga ne može natjerati. Bugari će mu rado prodati dijelove, ali ih prvo mora avansirati. U ovoj situaciji kada niko nema obrtne love ulijetati u tako nešto je ulazak u čisti gubitak. NSC je uzeo lovu na prodaji kasa. Lova od servisiranja je sitna da bi to nekog privuklo, a troškovi i angažovanje obrtnog kapitala veliko. Hvala lijepo.

Nažalost u svemu tome su "najdonji" obveznici koji su ni krivi ni dužni nadrapali. Ne prvi put.
kakaljin

#14 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by kakaljin »

Ali zato je pokrenuta tema da se navede prodavnica koja ne izdaje fiskalni racun a vamo distributeri maznuli lovu i gase firme.

Kakvi smo mi svi ovce da nasjedamo na ovo sve
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#15 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by Entropio »

.
malenii

#16 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Samo da javim da je moj gazda danas porucio dugu kasu od Tringa, od one NSC zasad nema nista i gazda nije htio da riskira sa inspekcijama. Mislim da je sve jasno.

Jos je ova i jeftinija. Sva sreca moja firma dobro radi i to nam nije predstavljalo problem.
dragan.s

#17 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

@cetmi

Niko nije mogao znati na početku fiskalizacije koja će firma opstati, a koja nestati. Priča kako su posao trebale obaviti dvije firme je poprilično šuplja, ali dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje (makar bilo i pogrešno).

NSC je po mom mišljenju na početku napravio grešku. Sa ciljem da bude konkurentan išli su sa jako niskim cijenama za svoje uređaje. Npr. F550 je u Srbiji uvijek koštao oko 900 EUR, u RS 950 i 1100 (VP verzija), kasa MP-55 oko 400 EUR itd. Naravno da su niske cijene imali nauštrb svoje marže. Koliko su u odluci o cijeni odlučivali oni, a koliko bugari je za nas nepoznato. Kako god, fiskalizacija je završila, kase su se prodale, imali su ogromne troškove, a malu zaradu. I počeli su i kvarovi u garantnom roku na kojima imaju samo troškove. A nemaju od čega da ih pokrivaju jer para nema. Na lageru trebaju uvijek imati sve rezervne dijelove što nije problem nabaviti ako se imaju pare. A para nema.
Zarada od servisiranja je dosta mala i firma ne može opstati na toj sići. Bankrot je jedino riješenje, a država treba da se postara da obveznici ne ispaštaju.

Nisam čuo da se Mikroelektronika povukla iz FBiH. Ako ti imaš neku informaciju podijeli je sa nama. Ne može se neko "povući u Banja Luku". Oni su registrovani u BiH i podliježi svim zakonima ove države. U zadnje im vrijeme ne ide baš sjajno, ali pokušavaju se probiti na nova tržišta sa brojilima za električnu energiju što je njima i osnovna djelatnost. Nisu prodali mnogo kasa u FBiH, ali ove koje su prodali uredno servisiraju. Plus su te kase registrovali i u RS pa se i ovamo prodaju. Takve su moje informacije, a ako ti znaš nešto drugo reci ovdje.
dragan.s

#18 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

cetmi wrote:Ja sam učestvovao u razgovorima, tako da znam o čemu pričam. NSC je bio prepotentan i nekorektan.
Mikroelektronika je imala velike urede i servis u Barama, pa ih je zatvorila. Kompletan servis se obavlja u Banjaluci, ovdje su zatvorili. Jedan od njihovih najvećih kupaca Interex se sprema da promjeni uređaje, a to im je najveći posao.
Imali su distributivni centar dok je trajala fiskalizacija. Fiskalizacija je završila i centar su zatvorili. Kase primarno održavaju servisi koji su ih i prodali, a samo ako oni ne mogu da riješe kvar, onda se šalje u centralni servis u Banja Luci. S tim da to rade servisi, a ne obveznici. Za Interex ne znam, još jedna rekla-kazala? A sve i da su odustali to nije ME briga, oni su kase prodali, na gubitku mogu biti samo servisi koji su trebali održavati uređaje.
Nemoj molim te govoriti o niskoj cijeni uređaja.
Uzmi primjer fiskalne memorije koja nije ništa drugo nego rasklopljeni stick, a cijenu toga i sam znaš.
Osim toga obadvojica znamo koliko je koštao Epsonov pos printer prije fiskalizacije. Na njega se sad doda GPRS koji svakako platiš odvojeno, a cijenu kao fiskalnog uređaja znaš takođe. Je li driver baš tolika filozofija da mu diže cijenu baš toliko?
Ne bih baš rekao da je fiskalna memorija stick, puno je više od toga. Ali nećemo sada o tehničkim stvarima koje malo ko ovdje razumije. Cijena fiskalne memorije nije velika pa ne znam što si to uzeo kao primjer. Znam dobro koliko je koštao Epsonov POS printer, a da te ja pitam koliko košta CBM-262-II ili neki drugi termalni POS printer sa dvije rolne? Ne znaš ni ti, a ni ja, jer ih zbog visoke cijene niko u BiH nije kupovao. Koliko znam fiskalne drajvere niko nije posebno naplaćivao (a i većina sada nelegalno radi što je posebna priča).
Osim toga na prste jedne ruke se mogu izbrojati firme i u RS-u i u Federaciji koje su korektne po pitanju fiskalizacije prema svojim kupcima. Mi smo preuzeli već stotine kupaca čiji su servisi nestali.
Ništa posebno i ništa novo. Na temi o fiskalizaciji sam davno opisao kako teče proces sa strane servisa (iz mog ugla). I tada sam rekao da će se mnogi servisi ugasiti jer ili nisu znali raditi ili nisu imali dovoljno obveznika ili iz nekog desetog razloga. I u mom servisu smo primili stotinjak obveznika kojima mi nismo prodali kase. Ali smo takođe izgubili njih dvadesetak jer su iz nekog razloga prešli kod drugih. Svakome smo rekli da je slobodan da ide gdje god hoće, a nemamo paušalno plaćanje.
Posao servisiranja je kao i svaki drugi, ako znaš raditi i tržište je povoljno opstati ćeš. U suprotnom ćeš zatvoriti. Ali to za obveznika nije neki problem. Samo će preći u drugi servis i sve OK. Ovo oko proizvođača je već puno teža stvar.
malenii

#19 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Evo mi od jucer imamo novi fiskalni uredjaj od TRING-a. sa novim uredjajem dosli su i novi serviseri iz druge firme. Pricajuci jucer sa njima o slucaju NSC ljudi su mi manje vise potvrdi sve ovo o cemu se na ovoj temi pricalo.

Ono sto je porazavajuce je to sto ce sa popadanjem NSC propasti puno malih servisa a jos vise malih trgovina koji zbilja nece imati novca za nove uredjaje. Pitanje je veliko da li ce ih iko obestetiti.
drndalo

#20 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by drndalo »

malenii wrote:Pitanje je veliko da li ce ih iko obestetiti.
Hoce, hoce, Ministar finansija ce apelovati u medijima da im se pomogne... :cry:
fwh

#21 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by fwh »

Sad će nastupiti problemi sa servisima fiskalnih uređaja.

Lova se uzimala na prodaji uređaja, pojedini uređaji su imali do dvije godine garancije, u većini slučajeva godinu dana. Sada kada su garancije istekle, servisima ponestaje daha, moraju kupiti rezervne dijelove za fiskalne uređaje da bi mogli ispoštovati onaj rok od 48h.

Svaki proizvođač, odnosno glavni i ovlašteni distributer (Kimtec, TRING, ERP Consulting,...) mora imati, da bi bili u utrci, dovoljnu količinu rezervnih dijelova za fiskalne uređaje.

Tako da će ovakvih slučajeva kao što je @malenii opisao biti sve više. Ostaće samo jaki koji mogu opskrbiti servisere rezervnim dijelovima kao i novim uređajima...

K'o da za nekog od njih radim :lol:
dragan.s

#22 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by dragan.s »

fwh wrote:Sad će nastupiti problemi sa servisima fiskalnih uređaja.

Lova se uzimala na prodaji uređaja, pojedini uređaji su imali do dvije godine garancije, u većini slučajeva godinu dana. Sada kada su garancije istekle, servisima ponestaje daha, moraju kupiti rezervne dijelove za fiskalne uređaje da bi mogli ispoštovati onaj rok od 48h.

Svaki proizvođač, odnosno glavni i ovlašteni distributer (Kimtec, TRING, ERP Consulting,...) mora imati, da bi bili u utrci, dovoljnu količinu rezervnih dijelova za fiskalne uređaje.

Tako da će ovakvih slučajeva kao što je @malenii opisao biti sve više. Ostaće samo jaki koji mogu opskrbiti servisere rezervnim dijelovima kao i novim uređajima...

K'o da za nekog od njih radim :lol:
U pravu si, nastupa nezgodno vrijeme za servisere i proizvođače. Lova od prodaje kasa se potrošila, potrebno je imati dijelova, a i stalno zaposelenih servisera da bi posao opstao. Plus još standardne obaveze kao za sve ostale firme.
Tako će manje-više opstati oni koji se pored kasa bave i još nekim drugim poslom (kako proizvođači tako i servisi). Oni koji se bave samo kasama imaju najmanje šanse da opstanu. Jedini siguran prihod servisa je onaj od tehničkog pregleda (jednom godišnje) koji ne rade svi obveznici nego kako ih natjera inspekcija. Od kvarova nema zarade prvo zato što nema puno kvarova, a drugo jer su dijelovi skupi.

A vidim neki su našli način kako da uzmu lovu. Copy/Paste sa cijenovnika jednog servisa:
- Izmjena adrese na fiskalnoj kasi 70,00 KM
- Izmjena adrese na fiskalnom printeru 100,00 KM
- Promjena naziva firme na fiskalnoj kasi 70,00 KM
- Promjena naziva firme na fiskalnom printeru 100,00 KM
etc..
Ove stvari se kod mene rade besplatno ako je obveznik uredan sa tehničkim pregledima. Mislim, to je 2 minuta posla, kao ih nije sramota to staviti u cijenovnik?
malenii

#23 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

Evo jutros je do mene dosla nevjerovatna informacija. Naime, jednom malom trgovcu iz mog grada otkazao je uredjaj kupljen od NSC. Serviseri su ga preuzeli prije skro 20 dana. U petak mu bila inspekcija, kako su ga zatekli bez fiskalnog uredjaja, bazirali su se samo na to. Kad im je sve ispricao i pokazao dokumente o predaji uredjaja na servis, inspektor mu je hladno rekao da mora, a kasnije izgleda i nalozio kroz zapisnik KUPOVINU NOVOG UREDJAJA. Jer obveznik je DUZAN obezbjediti normalne uslove rada u svojoj firmi bez obzira na tehnicke razloge zbog koji kasa ne radi?!?!?!?!?!?!?!

Izgleda da je ovo nacin na koje ce se vrsiti RJESAVANJE PROBLEMA sa NSC fiskalnim uredjajima.
O'zone
Globalni moderator

#24 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by O'zone »

malenii wrote:Evo jutros je do mene dosla nevjerovatna informacija. Naime, jednom malom trgovcu iz mog grada otkazao je uredjaj kupljen od NSC. Serviseri su ga preuzeli prije skro 20 dana. U petak mu bila inspekcija, kako su ga zatekli bez fiskalnog uredjaja, bazirali su se samo na to. Kad im je sve ispricao i pokazao dokumente o predaji uredjaja na servis, inspektor mu je hladno rekao da mora, a kasnije izgleda i nalozio kroz zapisnik KUPOVINU NOVOG UREDJAJA. Jer obveznik je DUZAN obezbjediti normalne uslove rada u svojoj firmi bez obzira na tehnicke razloge zbog koji kasa ne radi?!?!?!?!?!?!?!

Izgleda da je ovo nacin na koje ce se vrsiti RJESAVANJE PROBLEMA sa NSC fiskalnim uredjajima.
A to se očekivalo nešto drugačije??
malenii

#25 Re: Distributer fiskalnih uredjaja NSC ne radi

Post by malenii »

O'zone wrote:
malenii wrote:Evo jutros je do mene dosla nevjerovatna informacija. Naime, jednom malom trgovcu iz mog grada otkazao je uredjaj kupljen od NSC. Serviseri su ga preuzeli prije skro 20 dana. U petak mu bila inspekcija, kako su ga zatekli bez fiskalnog uredjaja, bazirali su se samo na to. Kad im je sve ispricao i pokazao dokumente o predaji uredjaja na servis, inspektor mu je hladno rekao da mora, a kasnije izgleda i nalozio kroz zapisnik KUPOVINU NOVOG UREDJAJA. Jer obveznik je DUZAN obezbjediti normalne uslove rada u svojoj firmi bez obzira na tehnicke razloge zbog koji kasa ne radi?!?!?!?!?!?!?!

A to se očekivalo nešto drugačije??
Pazi govorim o nacinu na koji DRZAVA prilazi rjesavanju problema za koji je po meni itekako odgovorna.
Post Reply