Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
izvor

#51 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

Gaia wrote:ako ti se ne svidja ono sto pisem i govorim onda jednostavno preskoci moje postove. no, nisi kompetentan da sudis o mom poznavanju islama, niti mi mozes zabraniti da iznosim svoje misljenje, sve dok je isto tebi dozvoljeno. sto se mene tice ti imas problem koji bih ja definisala religioznim sljepilom.
Ma pisi ti sta hoces. Ja i ne zelim da ti zabranim, samo sam te zamolio. :)
O tvom poznavanju Islama govore tvoji postovi.
Samo ne mogu da prihvatim neistine koje iznosis, nista vise.
Gaia wrote:muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture;
Kako je diskriminirana? Pitaj neku muslimanku, da li je diskriminirana u svojoj familiji. Moja supruga se ne osjeca diskriminiranom, niti mnoge zene koje su ovdje na forumu. Niti ih Islam diskriminira. Samo stvari postavlja na svoje mjesto.
Shoshana

#52 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Shoshana »

Gaia wrote:
Shoshana wrote:Nista ja ne dodajem, nego ti pojasnjavam da je policija pozvana zato sto je narusavan javni red i mir. To sto tebi vise odgovara misliti da sirota engleska policija maltretira sirotu englesku omladinu jer bezobrazni muslimani slave ramazan - to je tvoj problem, ne moj
problem nije moj ili tvoj vec problematicno cinjenicno stanje unutar sekularnog i multikulturalnog drustva u kojem su sloboda,tolerancija, postivanje i ravnopravni musko zenski odnosi osnovne vrijednosti na kojima je drustvo utemeljeno. ja mislim da postivanje necije vjere i kulkture zavrsava tamo gdje zapocinju ljudska prava drugog. veseliti se sa drustvom, u kasno popodne, u svojoj basti nije narusavanje javnog reda i mira.

Engleska policija je, ocito smatrala da jeste.
Shoshana wrote:Veoma ozbiljno. I, vjeruj mi, nemas razloga za smijanje. No, ja se necu stidjeti zato sto ti ne znas[/color]
a ko ti rece da se stidis za mene? stidi se za sebe, imas vise razloga, koliko sam do sada uocila; :-D ne radi se o tome da jedni budu iznad drugih vec o stupnju predanosti stvaranja pravednijeg i ravnopravnijeg svijeta. ili mislis da je danasnja nacionalisticka kultura zemlje u kojoj si rodjena, npr., na istom stupnju razvoja kao i kultura u kojoj sada zivis?

Krajnje je vrijeme da se pocnes precizno izrazavati. Kada kazes da je neko na nizem stupnju razvoja, sasvim je logicno da je neko drugi na nekom visem. Ako treba crtati da se pojasni paralela izmedju 'visi stupanj razvoja' i 'biti iznad drugih' - javi se. Stvaranje ravnopravnijeg i pravednijeg svijeta su vrijednosti iz tvoje kulture, te je sasvim logicno da ti se cini da te ostale kulture bas i ne slijede. Ako je za utjehu - i oni, vjerovatno, isto tako smatraju da je tvoja kultura na nizem stupnju razvoja, jer nimalo ne stremi ka islamskim vrijednostima. Ti i dalje smatras da je tvoje jedino ispravno.
Shoshana wrote:Na kraju, kad UK ukine samostane i manastire i zabrani ropske odnose pod kojima zive casne sestre kojima su uskracena neka osnovna ljudska prava - moze onda mirne duse da zabrani i zenama muslimankama da se pokrivaju.

Koji argumenat hoces? Zapadnom svijetu pokrivene muslimanke smetaju zato sto su prisutne. Zato sto ih vidjaju na univerzitetima, u prodavnicama, na salterima, na ulici, u parku sa djecom... Casne sestre im ne smetaju - jer se bas i ne vide u drustvu. Ne idu na univerzitete, za svoj rad ne primaju platu, te ih ne mozes vidjeti u prodavnicama, nisu slobodne ici kad hoce i gdje hoce, cak su im i kontakti sa porodicom regulisani. Sve i jedno osnovno ljudsko pravo prekrseno.... Molim te, dodji mi objasni kako su one to dobrovoljno izabrale, dok su, eto muslimanke koje idu na univerzitete, rade kada hoce i gdje hoce (ukoliko nisu diskriminisane), primaju platu za svoj rad i tu platu trose kako hoce, izlaze i zabavljaju se, zasnivaju porodicu i imaju djecu - jadne i maltretirane.... Ma treba imati obraza pa reci da se treba ocistiti ispred svojih vrata prvo.
ne sporim da je Zapad stoljecima tlacio zenu u ime krscanstva, sve do unazad nekoliko decenija. u tadasnjoj Europi patrijarhalna struktura drustva je bila prirodna. na danasnjem Zapadu crkva je izgubila moc u korist sekularizma. i mada sekularizam dozvoljava religioznu slobodu, ista ima tendenciju narusavanja drugih prava koja su nam dodijeljena unutar sekularnog drustva, kao, npr., rodna ravnopravnost. pokrivanje je simbol rodne diskriminacije "par excellence". Islam je takodjer utemeljen na patrijarhalnoj strukturi. muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture; jedne vjencavaju protiv svoje zelje, drugima muzevi ne dozvoljavaju raditi, ne smiju se udavati za pripadnike druge vijere, dok je to muskarcima dozvoljeno, forsirane su odrzavati nevinost do braka... zenu se u islamu od rodjenja diskriminira, dok casna sestra u sekularnom drustvu to postane samo onda kada to sama, kao odrasla formirana osoba, svojevoljno odluci. ako radi kao prosvijetni radnik u drzavnim institucijama mora biti obucena u civilnu odjecu... ako odluci napustiti crkvu, niko je za to nece osudjivati niti ubiti, kao sto nalaze Islam - procitaj temu o tome na ovom podforumu. no ti o tome, ocito, nisi dovoljno upucena. i ako to nisi u stanju sagledati, nemamo vise o cemu pricati.

Pricamo o diskriminaciji zena u Evropi. Gdje su zakoni bazirani na vrijednostima koje promovisu ravnopravnost (mada, cak i u zapadnim drustvima ravnopravnost nije isto sto i jednakost!). Prica se o ciscenju ispred svojih vrata. U UK, zena muslimanka sama izabere da se pokrije, i sama izabere da se uda nevina, isto kao sto jedna casna sama izabere da se pokrije i da umre nevina. Ukoliko je jednoj muslimanki 'izapran mozak' pa se ona odluci na takvu zrtvu, sta li je tek izaprano casnoj sestri?

Sto se tice maltretiranja zena, prvo, nasla si jednu ili dvije islamske zemlje u kojima ne vlada cak ni serijat, nego plemenska prava pod plastom serijata. I to uzimas kao mjerilo islama. Otprilike kao kad bih sada ja uzela sekularnu Bosnu kao mjerilo sekularnosti :lol: Drugo, istupanje iz islama je najveci zlocin koji se u tim drzavama, po tim pravosudjima moze pociniti. Trebam li ti reci da ni sekularne drzave nemaju nikakvih problema osuditi i/ili ubiti osobu koja pocini najveci moguci zlocin? U cemu je razlika? Ti smatras da je tvoje ispravno. Well, surprise, i oni smatraju da je njihovo ispravno.
[/quote]
arzuhal

#53 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

Gaia wrote: sto se mene tice ti imas problem koji bih ja definisala religioznim sljepilom.
dozvoli da zapjevam:
Meeeeniii je lijeeeeeeeeeepoooooooooooooooooo
ja volim slijeeeeeeeeeepooooooooooooo :lol: :lol: :lol:
Gaia

#54 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

arzuhal wrote:
Gaia wrote: sto se mene tice ti imas problem koji bih ja definisala religioznim sljepilom.
dozvoli da zapjevam:
Meeeeniii je lijeeeeeeeeeepoooooooooooooooooo
ja volim slijeeeeeeeeeepooooooooooooo :lol: :lol: :lol:
:-D :dance: :wink:
Gaia

#55 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

izvor wrote:
Gaia wrote:ako ti se ne svidja ono sto pisem i govorim onda jednostavno preskoci moje postove. no, nisi kompetentan da sudis o mom poznavanju islama, niti mi mozes zabraniti da iznosim svoje misljenje, sve dok je isto tebi dozvoljeno. sto se mene tice ti imas problem koji bih ja definisala religioznim sljepilom.
Ma pisi ti sta hoces. Ja i ne zelim da ti zabranim, samo sam te zamolio. :)
O tvom poznavanju Islama govore tvoji postovi.
Samo ne mogu da prihvatim neistine koje iznosis, nista vise.
Gaia wrote:muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture;
Kako je diskriminirana? Pitaj neku muslimanku, da li je diskriminirana u svojoj familiji. Moja supruga se ne osjeca diskriminiranom, niti mnoge zene koje su ovdje na forumu. Niti ih Islam diskriminira. Samo stvari postavlja na svoje mjesto.
necu da ponavljam. rekla sam u vise navrata kako je diskriminirana. argumentirala surama. pokazi ti nama argumentima kako nije diskriminirana. hvala. sve i da je tacno da se tvoja zena ne osjeca diskriminiranom, to je nesto sto nam samo ona moze potvrditi i obrazloziti. ili uvijek govoris i u njeno ime? :-D
noRasizm

#56 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by noRasizm »

@cnermina, mislim da bi za rad na temu diskriminacije mogla da posluži i knjiga:
Image

Knjiga ima i na bosanskom jeziku. Ako ne nađeš javi pa ti posaljem link.

@Gaia, ne stoji ti teorija. Ako pretpostavimo da je tačno to što pričaš, postavlja se pitanje zašto sve veći broj britanki prelazi iz "slobode" demokratije u "diskriminaciju" Islama?
:bih:
Gaia

#57 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

[quote="noRasizm]@Gaia, ne stoji ti teorija. Ako pretpostavimo da je tačno to što pričaš, postavlja se pitanje zašto sve veći broj britanki prelazi iz "slobode" demokratije u "diskriminaciju" Islama? :bih:[/quote]

sve da teorija i ne stoji, stoji praksa!
pitanje koje si mi postavio nalazim besmislenim tako da ti na njega ne mogu odgovoriti.
mozes li ti meni odgovoriti zasto u BiH postoji zakon koji kaze da bosanka koju muz fizicki i psihicki maltretira ako izbjegne u jedan od centara koji stiti takve zene i njihovu djecu od nasilja, mogu biti prihvacene u istim samo pod uslovom da muz koji ih zlostavlja to potpise? inace ih ne mogu zakonski prihvatiti.da li je to vid diskriminacije?
izvor

#58 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

Gaia wrote:necu da ponavljam. rekla sam u vise navrata kako je diskriminirana. argumentirala surama. pokazi ti nama argumentima kako nije diskriminirana. hvala. sve i da je tacno da se tvoja zena ne osjeca diskriminiranom, to je nesto sto nam samo ona moze potvrditi i obrazloziti. ili uvijek govoris i u njeno ime? :-D
Gdje su ti sure? Kur'an samo postavlja stvari na svoja mjesta.Za svku suru postoji objasnjenje. Tefsir. Ima preveden od Ibn Kesira.
Argument su sve djevojke/zene koje se javljaju i ovdje na forumu i sve one zene i djevojke koje su slobodno stavile hidzab, koje redovno vidis ispred neke od dzamija.I moja zena je primjer nediskriminirane zene muslimanke. Imala je problema kao i mnoge druge zbog obavljanja namaza, ili zbog hidzaba. Cak i u svojoj porodici.
p.s. stvar je jednostavna,svaka diskriminacija potjece od nepoznavanja stvari. Ljudi su neprijatelji onoga sto neznaju. I ne razumiju.
Sto se mene tice, na ovoj temi dosta.
Halali cnermina :)
cnermina

#59 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by cnermina »

noRasizm wrote:@cnermina, mislim da bi za rad na temu diskriminacije mogla da posluži i knjiga:
Image

Knjiga ima i na bosanskom jeziku. Ako ne nađeš javi pa ti posaljem link.

@Gaia, ne stoji ti teorija. Ako pretpostavimo da je tačno to što pričaš, postavlja se pitanje zašto sve veći broj britanki prelazi iz "slobode" demokratije u "diskriminaciju" Islama?

:thumbup:

moze link pls? unaprijed hvala :-D
noRasizm

#60 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by noRasizm »

Gaia wrote:sve da teorija i ne stoji, stoji praksa!
pitanje koje si mi postavio nalazim besmislenim tako da ti na njega ne mogu odgovoriti.
mozes li ti meni odgovoriti zasto u BiH postoji zakon koji kaze da bosanka koju muz fizicki i psihicki maltretira ako izbjegne u jedan od centara koji stiti takve zene i njihovu djecu od nasilja, mogu biti prihvacene u istim samo pod uslovom da muz koji ih zlostavlja to potpise? inace ih ne mogu zakonski prihvatiti.da li je to vid diskriminacije?
Sama si započela ovakvu priču oko diskriminacije, na osnovu toga sam pretpostavio da poznaješ materiju o kojoj pričaš. Nažalost prevario sam se, kao i x puta do sada kada je ovakva tema u pitanju. Kakve veze sada ima taj zakon u bih o kojem pričaš sa Islamom i položajem žene u Islamu? Nije to tema o kojoj je ovdje riječ. Na pitanje nije teško odgovoriti samo je potrebno da se malo "problem" pogleda iz drugog ugla ;-)

@cnermina evo ti link za knjigu.
Gaia

#61 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

noRasizm wrote:1 - Sama si započela ovakvu priču oko diskriminacije, 2 - na osnovu toga sam pretpostavio da poznaješ materiju o kojoj pričaš. Nažalost prevario sam se, kao i x puta do sada kada je ovakva tema u pitanju. 3 - Kakve veze sada ima taj zakon u bih o kojem pričaš sa Islamom i položajem žene u Islamu? Nije to tema o kojoj je ovdje riječ. 4 - Na pitanje nije teško odgovoriti samo je potrebno da se malo "problem" pogleda iz drugog ugla ;-)
1 - pricu je zapocela osoba koja je i postavila temu.
2 - ma ja, ti si strucnjak.
3 - ima veze jer diskriminira zenu, ukljucujuci i muslimanku, u nasem drustvu. zato i velim; pocistiti ispred svog praga pa onda "soliti pamet" drugima. :wink:
4 - dabome da nije, no ni to nisi smogao bas zato sto si ogranicen pogledom iz samo jednog ugla. :wink:
noRasizm

#62 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by noRasizm »

Gaia wrote: 1 - pricu je zapocela osoba koja je i postavila temu.
2 - ma ja, ti si strucnjak.
3 - ima veze jer diskriminira zenu, ukljucujuci i muslimanku, u nasem drustvu. zato i velim; pocistiti ispred svog praga pa onda "soliti pamet" drugima. :wink:
4 - dabome da nije, no ni to nisi smogao bas zato sto si ogranicen pogledom iz samo jednog ugla. :wink:
1. nisam mislio na temu već na ovo:
Gaia wrote:muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere i kulture vec i unutar svoje familijarne strukture; jedne vjencavaju protiv svoje zelje, drugima muzevi ne dozvoljavaju raditi, ne smiju se udavati za pripadnike druge vijere...
2. hvala na komplimentu :-)
3. nema veze, taj zakon nema veze sa Islamom, jer kao sto su već mnogi prethodnici rekli, Islam ne diskriminira ženu, (a ako mislis drugačije bujrum otvori temu pa nas poduči)
4. Eh pa zato ćemo uzeti da nam iz svog ugla odgovore oni o kojima i pričamo ;) recimo Tanja

Da ne bi od ovoga napravili kilometarsku, beskorisnu raspravu volio bih da nam se javi neka muslimanka (koja se pridržava Islamskih propisa) i da nam da svoje viđenje da li je "muslimanka je diskriminirana ne samo unutar svoje vijere". Toliko.
Gaia

#63 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

eh pa evo ti iz ugla Islamom diskriminirane muslimanke:

http://es.youtube.com/watch?v=MXaEB9CLVfU

http://es.youtube.com/watch?v=mm6uH1IIRLs&NR=1

http://es.youtube.com/watch?v=r6Maj-q0Yfw

samo par primjera a ima ih u neogranicenom broju.
travar

#64 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by travar »

Nekad se pitam, koliko duboko osoba može pasti, onda dokaz izleti u vidu gornjeg posta! :-?
Gaia

#65 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

travar wrote:Nekad se pitam, koliko duboko osoba može pasti, onda dokaz izleti u vidu gornjeg posta! :-?
sve dok se pitas i ne uzimas stvari zdravo za gotovo, na dobrom si putu. :dance:
tanana

#66 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by tanana »

Gaia wrote:
travar wrote:Nekad se pitam, koliko duboko osoba može pasti, onda dokaz izleti u vidu gornjeg posta! :-?
sve dok se pitas i ne uzimas stvari zdravo za gotovo, na dobrom si putu. :dance:
I to kaze osoba koja uzima pozamasnog ucesca u temama o vjeri, kako bi nam dokazala da smo mi muslimanke nazadne,zivimo u srednjem vijeku,neobrazovane smo i imamo ekskluzivno pravo da nas ostatak "pravednog svijeta" smatra prijetnjom po njihovo demokratsko poimanje drustva,njihovu Bogom danu kulturu(u koju se ne uklapamo jer imamo to neko pokrivalo na glavi),njihovu slobodu izrazavanja(muslimanke kao nemaju pravo ni da govore) i sl.
Pa ja se pitam da li ti uopste imas ijedno pozitivno misljenje o islamu i muslimanima?Da li uopste ima ista pozitivno u tvom zivotu?
Ubijedjujes mene,muslimanku, da sAm diskriminirana u svojoj vjeri i u svojoj porodici jer eto ti si pogledala nekoliko videa na youtube pa ti se sve samo kazalo. :roll:
p.s mene bi bilo stid dovoditi incest,seksualno nasilje i li bilo koje drugo nasilje,u vezu sa katolicanstvom,islamom ili bilo kojom drugom religijom.
tanana

#67 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by tanana »

[quote="noRasizm"]@cnermina, mislim da bi za rad na temu diskriminacije mogla da posluži i knjiga:
Image

@noRasizm,hvala za link :thumbup:
istocnjak

#68 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

Istinska ravnoteža jednog Islamskog života je utvrđena strahom od Allahove dž.š. pravedne kazne za grijehe i zločine, ali i iskrenim ubjeđenjem u Allahovu dž.š. beskrajnu milost, kao i trajni užitak i nagradu za dobra djela i naše iskreno obožavanje samo Njega Uzvišenog. A život bez straha od Allaha dž.š vodi u grijeh i nepokornost, a vjerovanje da smo griješili toliko da Bog neće oprostiti čovjeku samo dovodi u stanje očajanja. U svijetlu ovih činjenica, Islam uči da samo zavedeni (neupućeni) mogu očajavati u nadi za Allahovu milost, i samo su veliki kriminalci (i nevjernici) bez straha od Allaha – Njihovog Stvoritelja i Sudca i Njegove kazne. Kur’an časni također sadrži i objašnjava mnogo o životu nakon Sudnjeg Dana. Muslimani vjeruju da će na kraju svim ljudima biti suđeno od strane Allaha dž.š Uzvišenog, najpravednijeg Sudca, za njihova uvjerenja i djela u svom ovozemaljskom životu. Dovoljno je reći da Islam uči da je život samo test dat od Allaha dž.š. – Stvoritelja Uzvišenog i Mudrog, i da će sva ljudska stvorenja odgovarati pred Allahom dž.š. za ono što su učinili sa svojim životom. A iskrena vjera u život, poslije smrti je ključ za uravnotežen i moralan život. U suprotnom, na život se gleda kao ne kraj postojanja što uzrokuje da ljudi bivaju sve više sebični, nemoralni, materijalisti te slijepi prema svojim (negativnim) postupcima.

Samim činom neslijeđenja upute od Allaha dž.š. za sreču na ovom i onom svijetu to jeste kada žena odbije ovu uputu i ne želi da se pokori istoj i pokrije se u ime Allaha dž.š. takva ženska osoba je sama sebe diskriminirala i ponizila. Primjere raznih poniženja kroz koja danas nepokrivene žene u BiH prolaze možemo vidjeti na svakom koraku a najgore primjere poniženja za današnje žene u BiH mogu se praktično vidjeti na klinikama i ginekologijama - kada iste takve osobe u braku zbog svoga načina života koji su ranije vodile dok su bile neudate i raznih polnih infekcija u upala koje su svojim otkrivanjem u toku svoga neredovnog i nemoralnog načina života zaradile - ne mogu normalno da rode samo jedno djete pa čitave familije budu unesrečene zbog toga i sa njene i sa muževe strane. A naše moralne nane koje su u sebi imale stida radjale su prije po desetero i više djece bez ikakvih problema.

Žena nepokorna Allahu dž.š. je sama sebe diskriminirala.
arzuhal

#69 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

"diskriminacija (lat. discriminare odvajati, praviti razliku, nlat.)
u međunarodnim odnosima: davanje manjih prava pripadnicima jedne države nego što se daju pripadnicima drugah država; rasna diskriminacija socijalnopravni odnos u nekim državama koji pripadnicima drugah rasa (npr. Crncima i Jevrejima) i nacionalnim manjina "
http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&s ... Tra%C5%BEi

Da se ne luta plaho :D
istocnjak

#70 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:"diskriminacija (lat. discriminare odvajati, praviti razliku, nlat.)
u međunarodnim odnosima: davanje manjih prava pripadnicima jedne države nego što se daju pripadnicima drugah država; rasna diskriminacija socijalnopravni odnos u nekim državama koji pripadnicima drugah rasa (npr. Crncima i Jevrejima) i nacionalnim manjina "
http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&s ... Tra%C5%BEi

Da se ne luta plaho :D
Znamo mi to značenje ali ovdje pojedine osobe hoče da lažno prikažu drugima - da ako se je neka ženska osoba pokrila u ime Allaha dž.š. - da je time sebe diskriminirala a to je apsurdna laž jer u stvari je istina sasvim druga - samo neče da budu iskrene da to priznaju jer dobro vide kao zlo - a zlo vide kao dobro.
madner

#71 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Nije to pitanje, samo sto neke osobe pokusavaju branit evropsku "diskriminaciju" Pakistanskom ili Saudijskom.

Mada to nije iskljucivo. Moguce je da evropa diskriminira muslimanke tako sto im onemogucava pravo nosenja odjece po vlastitom izboru dok Saudijci diskriminiraju prisilom da se nosi.

S tim da nije diskriminacija ako se trazi neki nacin oblacenja u bilo kojoj sluzbi. Ne mogu biti policajac i rec da bi se bolje osjecao u Armani odjelu.
terapija

#72 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by terapija »

Uzela si jako tesku temu, tim prije sto si i sama musliman.
Jedan naucni rad je jako osjetljiva stvar, i zavisi sta je svrha istog. Ako je postdipl. upitanju, ne mozes svesti istrazivanje na iskljucivo listanje knjiga i slicno. Ja mislim da prije svega moras postaviti i protutezu, jer ima mnogo primjera gdje muslimanke nisu diskriminirane. Istrazivati samostalno, recimo proci kroz ustave zemalja EU i vidjeti ima li tamo stvari koje ne bi smjele biti itd.

Nema sumnje da posotji mnogo diskriminacije prema muslimankama koje zele da tive u skladu sa islamom, u neislamskim zemljama. ALI moras prije svega pristupiti nepristrasno ovoj temi da bi taj rad bio valjan.
istocnjak

#73 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

madner wrote:Nije to pitanje, samo sto neke osobe pokusavaju branit evropsku "diskriminaciju" Pakistanskom ili Saudijskom.

Mada to nije iskljucivo. Moguce je da evropa diskriminira muslimanke tako sto im onemogucava pravo nosenja odjece po vlastitom izboru dok Saudijci diskriminiraju prisilom da se nosi.

S tim da nije diskriminacija ako se trazi neki nacin oblacenja u bilo kojoj sluzbi. Ne mogu biti policajac i rec da bi se bolje osjecao u Armani odjelu.
Naravno, a tvrde da samo su one koje su pokrivene diskriminirane a ove otkrivene kao nisu one su slobodne. A pogledajte samo koliko ima seksualnog iskorištavanja otkrivenih žena recimo na radnom mjestu od strane poslodavaca u BiH. Zar nije žena koja radi osam sati u firmi a naročito kod privatnika diskriminirana i ponižena jer nakon toga dodje kuči sva umorna i opet mora raditi do kasno u noč. Zar to nije jedan vid modernog robovlasništva pa zato danas imamo ovoliko oboljelih a najviše na psihičkoj osnovi što uzrokuje stalne svadje u kuči i masovnu pojavu razvoda braka u BiH zbog lažne slobode i lažne emancipacije žene dok nevina djeca najviše ispaštaju. Zar danas možemo reči za žene da su slobodne ili žive u modernom obliku ropstva i nesreče? Jesu li uopšte sretne u svom životu? Pitanja ima dosta a problemu se pristupa veoma površno a isti je puno veči, ozbiljniji i kompleksniji nego kako nam izgleda.
madner

#74 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Dobro si postavio pitanje, ono bas otvoreno. Kada cijele drzave prisiljavaju zene sta da rade, to nema veze sa islamom. Ali kad neko negdje nekad pokusa zlostaviti otkrivenu zenu to je znak truhlog sistema, jer niko nigdje nikad nije zlostavljao pokrivenu zenu. :wink:
I naravno zenama treba zabranit da rade, za njihovo dobro i dobro njihove porodice. :D

Ono bas gradski i demokratski.
istocnjak

#75 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by istocnjak »

madner wrote:Dobro si postavio pitanje, ono bas otvoreno. Kada cijele drzave prisiljavaju zene sta da rade, to nema veze sa islamom. Ali kad neko negdje nekad pokusa zlostaviti otkrivenu zenu to je znak truhlog sistema, jer niko nigdje nikad nije zlostavljao pokrivenu zenu. :wink:
I naravno zenama treba zabranit da rade, za njihovo dobro i dobro njihove porodice. :D

Ono bas gradski i demokratski.
Nije problem neka se školuju i rade ali neka ih ne iskorištavaju da rade kao robovi za 300 KM bolje im je kuči sjediti.
Locked