Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cnermina

#1 Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by cnermina »

Radim esej za postdipl. na temu : Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi.

tek pocinjem, ali neka okvirna poglavlja su: Muslimani u Evropskoj uniji: diskriminacija i islamofobija , Javno mnijenje: negativna percepcija islama i muslimana, Predrasude, Hidžab, Islamofobični incidenti, Sudski slučajevi, Psihološki aspekt diskriminacije žene muslimanke, Diskriminacija na djelu: zaposlenje, obrazovanje i stambeni smještaj, Uspješne muslimanke u Evropi...

Svaki prijedlog bilo kakve literature vezane za gore spomenute teme je vise nego dobrodosao :)

unaprijed hvala :)
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Bosanac sa dna kace »

mmmmmmmm obrati se na islambosnu, trazi tekstove sa dzemat.org imali su vise nego odlicne tekstove.
:)
i do kad je seminarski?
medda

#3 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by medda »

Interesantna i siroka tema.
Veoma siroka kako si sad poglavlja napisala.
Kao prvo sta ti je teza i sta bi htjela dokazati?
Da li je tvoj cilj da prikazes ulogu zene muslimanke u drustvu? Drustvo opet mozes izkategorisati na socijalno/ekonomsko/politicko itd...
Ili da ulogu zene muslimanke prikazes pod svjetlom globalne zenske uloge u drustvu...
Onda opet, zene muslimanke mozes podijeliti po razlicitim kategorijama
regija odakle dolaze
mjesto rodjenja (rodjena u EU ili van)
itd

Takodje je po mom misljenju (nisam bas upoznata materijom) tesko definisati "islamofobicne incidente"
Eto nadam se da ti pomazem, jer znam da i meni dosta znaci ako mi drugi ljudi postavljaju pitanja pa onda ponovo kristalisem definicije/pitanja/poglavlja itd...

Evo nekoliko knjiga na tu temu koje mozes naci na amazon i cesto pogledati "table of content" ili "abstract"

Women in Islam: the western experience
Anne Sofie Roald

Becoming Muslim: Western Women's Conversions to Islam
Anna Mansson McGinty

Europe and Islam (Making of Europe)
Franco Cardini

Islam, Europe's Second Religion: The New Social, Cultural, and Political Landscape
Shireen T. Hunter

Evropske statistike:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal ... ema=PORTAL
cnermina

#4 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by cnermina »

suuuuper:)

hvala puno. ovo je jako korisno.

Upravu si, tema jeste presiroka. gledacu da je suzim (jer ovo je jos uvijek radna verzija naslova).
Ahmmed

#5 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Ahmmed »

cnermina, najprije čestitke za sjajan izbor teme.

Preporučujem ti toplo nekoliko knjiga, sve ih možeš naći u Sarajevu, a najprije pogledaj u knjižari Begove džamije.

Murad Hofman: Islam kao alternativa.
Riječ je o lijepo strukturiranom djelu, njemačkog konvertita,koji ima i kršćansko a sada i islamsko iskustvo, te u toj knjizi između ostalog,tretira muslimansko žensko pitanje , kako u muslimanskom svijetu, tako i u zapadnoj Evropi. Vrlo objektivan pristup, uz dosta korištenih izvora, te citata drugih autora.

Tarik Ramadan: Biti musliman na evropski način

U ovoj knjizi, Ramadan, također, na nekoliko mjesta govori o muslimankama u zap. Evropi, te iz doktrinarnog ugla, daje dobre , zanimljive komentare kao i lične preporuke.

Jusuf Kardawi: Razumijevanje prioriteta

Nešto "tvrđi" stavovi, u odnosu na prethodne autore, ali vrlo korisna knjiga, u kojoj , siguran sam, možeš naći dosta materijala za širi kontekst stanja muslimana i muslimanki u svijetu danas.

Iako su sve tri knjige od muslimanskih autora, te nisu u cjelini posvećene samo ženskom pitanju, mogu biti korisne za ono što radiš.

Ako još nešto treba, tu smo ;-)

grudva, ne bih da treniram živce administracije, ali posjeti temu "s one strane nišana", pa pročitaj odgovor osobi sa nickom "Smartex". I samo zamisli, da umjesto smartex, piše grudva :D
cnermina

#6 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by cnermina »

Ahmmed wrote:cnermina, najprije čestitke za sjajan izbor teme.

Preporučujem ti toplo nekoliko knjiga, sve ih možeš naći u Sarajevu, a najprije pogledaj u knjižari Begove džamije.

Murad Hofman: Islam kao alternativa.
Riječ je o lijepo strukturiranom djelu, njemačkog konvertita,koji ima i kršćansko a sada i islamsko iskustvo, te u toj knjizi između ostalog,tretira muslimansko žensko pitanje , kako u muslimanskom svijetu, tako i u zapadnoj Evropi. Vrlo objektivan pristup, uz dosta korištenih izvora, te citata drugih autora.

Tarik Ramadan: Biti musliman na evropski način

U ovoj knjizi, Ramadan, također, na nekoliko mjesta govori o muslimankama u zap. Evropi, te iz doktrinarnog ugla, daje dobre , zanimljive komentare kao i lične preporuke.

Jusuf Kardawi: Razumijevanje prioriteta

Nešto "tvrđi" stavovi, u odnosu na prethodne autore, ali vrlo korisna knjiga, u kojoj , siguran sam, možeš naći dosta materijala za širi kontekst stanja muslimana i muslimanki u svijetu danas.

Iako su sve tri knjige od muslimanskih autora, te nisu u cjelini posvećene samo ženskom pitanju, mogu biti korisne za ono što radiš.

Ako još nešto treba, tu smo ;-)

hvala puuuno :) i ovo ce biti od veeelike pomoci. :thumbup:
Gaia

#7 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

totalno apsurdna tema. :-?
travar

#8 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by travar »

Tema uopšte nije apsurdna, djevojka treba materijala, pa je i postavila temu,
iako na ovom podforumu može naći više nego dovoljno istog za taj esej :-?
Gaia

#9 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

treba materijala da bi dokazala da je zena muslimanka na zapadu diskriminirana. :shock: :lol:
medda

#10 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by medda »

Mislim da ovdje nije tema da se razglaba o temi o kojoj djevojka radi naucno istrazivacki rad vec o literaturi, metodologiji itd.
Ona nista nema od naseg misljenja o diskriminaciji zena muslimanki, vec joj trebaju pametniji od nas koji su pisali o tom ili neki forumas koji je upoznat i moze joj predloziti nesto konstruktivno.
Nesto naucno dokazati je nesto drugo nego brati sljive.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by dr.gog »

Gaia wrote:treba materijala da bi dokazala da je zena muslimanka na zapadu diskriminirana. :shock: :lol:
@gaia de prestani molim te.. :)
port4l

#12 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by port4l »

Gaia wrote:treba materijala da bi dokazala da je zena muslimanka na zapadu diskriminirana. :shock: :lol:

za pocetak ti mozes posluziti kao dobar primjer... cega,koga skontaj....
:run:
ljubav_aha

#13 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by ljubav_aha »

cnermina wrote:Radim esej za postdipl. na temu : Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi.

tek pocinjem, ali neka okvirna poglavlja su: Muslimani u Evropskoj uniji: diskriminacija i islamofobija , Javno mnijenje: negativna percepcija islama i muslimana, Predrasude, Hidžab, Islamofobični incidenti, Sudski slučajevi, Psihološki aspekt diskriminacije žene muslimanke, Diskriminacija na djelu: zaposlenje, obrazovanje i stambeni smještaj, Uspješne muslimanke u Evropi...

Svaki prijedlog bilo kakve literature vezane za gore spomenute teme je vise nego dobrodosao :)

gdje zavravas studij :?:
cnermina

#14 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by cnermina »

ljubav_aha wrote:
cnermina wrote:Radim esej za postdipl. na temu : Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi.

gdje zavravas studij :?:

Sarajevo: Evropske studije- CIPS
Gaia

#15 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

tema je apsurdna jer zenu, bilo koju, ukljucujuci muslimanku, u Europi stite zakoni. ne treba joj nikakva vijerska zastita da bi bila ravnopravan clan drustva. sto nije slucaj u Bosni, npr., ili bilo kojoj islamskoj zemlji. zastitite zenu u Bosni od univerzitetskih profesora, sudija i ostalih "primjernih i uglednih" clanova drustva koji ih siluju i rabe kako im volja. da ne nabrajam pojedinacne slucajeve kojima nasi mediji krece.

zena koja istinski osjeca potrebu da pomogne diskriminiranim zenama treba se centrirati na one zemlje, vecinom muslimanske, gdje muslimanke jesu diskriminirane. moj ti je savjet da radis esej o diskriminaciji muslimanke u Afganistanu, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, npr. tamo se zbilja moze uciniti nesto pozitivno po tom pitanju. samo jedan primjer: sinoc gledam na vijestima kako je grupa muskaraca u Afganistanu unakazila lica, nekom kiselinom, nekolicine djevojaka ciji izgled i ponasanje im se nije dopalo. kasnije su intervjuisali jednu od djevojaka cije lice je unakazeno. ona je izjavila da bez obzira sto su joj unakazili lice i dalje ima namjeru da se nastavi skolovati i odbija se pokriti burkom. to su zene koje trebaju istinsku zastitu. pokazite se tu na djelu!
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

...i Grcka je Evropa zar ne ???
Tamo muslimanke, samo zato sto su muslimanke nisu mogle do skora da se skoluju, i dan danas su diskriminirane......
Evropa, Evropai Evropa.... :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Gaia

#17 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

pusti se Grcke. pricaj mi o polozaju zene u Bosni. muslimanka ili ne, svejedno mi je. to ti je puno blize. da te cujem, 'burazere'! :-D
Bosanac sa dna kace

#18 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Gaia wrote:pusti se Grcke. pricaj mi o polozaju zene u Bosni. muslimanka ili ne, svejedno mi je. to ti je puno blize. da te cujem, 'burazere'! :-D
tema je ''Diskriminacija zene muslimanke u Evropi''....a i Grcka je Evropa....
eto ja cu se okanit Grcke, okani se i ti Afganistana, S.Arabije, pricaj sestro o zeni Bosanki bila muslimanka ili ne :wink:
Gaia

#19 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

Bosanac sa dna kace wrote:
Gaia wrote:pusti se Grcke. pricaj mi o polozaju zene u Bosni. muslimanka ili ne, svejedno mi je. to ti je puno blize. da te cujem, 'burazere'! :-D
eto ja cu se okanit Grcke, okani se i ti Afganistana, S.Arabije, pricaj sestro o zeni Bosanki bila muslimanka ili ne :wink:
vrdas ko vrba na vrh brda. i to je indikativan odgovor. :-D
i Bosna je Europa, mada to nekima, ocito, smeta i htjeli bi da je drugacije. al' nece moci ove noci, a ni u buduce.
Bosanac sa dna kace

#20 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Gaia wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
vrdas ko vrba na vrh brda. i to je indikativan odgovor. :-D
i Bosna je Europa, mada to nekima, ocito, smeta i htjeli bi da je drugacije. al' nece moci ove noci, a ni u buduce.
ah je fala na ispravki, je BiH je Evropa, kako da ne, ja sam malop vise mislio na clanice EU, al ope fala na ispravki :wink:
Gaia

#21 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

nema na cemu. bilo mi je zadovoljstvo. jos samo da krenemo cistiti po prirodnom redu; prvo ispred svog praga. :wink:
piupiu

#22 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by piupiu »

Bosanac sa dna kace wrote:...i Grcka je Evropa zar ne ???
Tamo muslimanke, samo zato sto su muslimanke nisu mogle do skora da se skoluju, i dan danas su diskriminirane......
Evropa, Evropai Evropa.... :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
U Grckoj su generalno muslimani diskriminirani, oni, kao i Srbi, imaju kulturoloski otpor prema "Turcima" i Turcima ... pocevsi od toga da, ako se dobro sjecam, u Grckoj ne mozes imati drzavljanstvo ako si Turcin (ima neka zackoljica sa grckim drzavljanstvom, mislim da je nesto a la saudijsko-arabijski model -- ne mozes biti drzavljanin ako nisu 'u svojoj vjeri, na svojoj zemlji' :D ) ... dakle, rekla bih da se tu radi o opstoj diskriminaciji na osnovu vjerske pripadnosti bez obzira na rod ...

U Afganistanu, Pakistanu i slicnim drustvima diskriminacija je prvenstveno bazirana na rodu, a pravda se religijom (iako je u sustini pitanje doticnih kultura). Dakle, tema diskriminacije muslimanki u tim drustvima je legitimna (a posebno je legitimna ako se uzme u obzir da se zasniva na pogresnoj interpretaciji ili cak na zloupotrebi religije).

Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.

Poznato je da je jedno od pitanja na koje muskarci islamske vjeroispovijesti moraju dati odgovor tokom intervjua za njemacko drzavljanstvo pitanje o polozaju zena i kandidatovom misljenju o istom. Eto, mali doprinos seminarskom radu.
saban murat

#23 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by saban murat »

pristajuci na tzv islamskre obicaje, pravila i sl, zena muslimanka samim tim pristaje na diskriminaciju! voljno!
MokeQc

#24 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by MokeQc »

Ne znam zasto skrecete sa teme...
Gaia, kad bude tema diskriminacije u Afganistanu, slobodno digni ruku i ti ces prva na tablu da odgovaras.
Ne kazem da tamo nema diskriminacije, ali to nije tema, ne vjerujem da ce sad zbog toga promijeniti temu post diplomskog....tema je diskriminacija u Evropi (i ja sam to shvatio kao u zemljama clanicama EU)
Gaia

#25 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Gaia »

piupiu wrote:Evropa, Evropai Ono sto se radi u nekim dijelovima zapadne Evrope ja bih nazvala 'afirmativnom diskriminacijom' u podsticanju asimilacije i zastite prava zena koja, s druge strane, 1) zadire u vjerske slobode, i 2) pociva na predrasudama zapadne civilizacije prema istocnoj. Knjiga koju preporucujem je "Orientalism" Edwarda Saida.
ilustrirat cu ti apsurdnost boldiranog, samo sa nekoliko zadnjih primjera za koje znam. uzmimo GB za primjer. u toj drzavi je zakonom zabranjeno nositi u drzavnim skolama bilo koja religiozna obiljezja i simbole - ono, nista krst oko vrata i to. a sada su forsirani dozvoliti to doseljenicima iz istocnih civilizacija. dakle, njihovim curicama se dozvoljava biti pokrivenim dok oni ne smiju nosati krsteve. :? zar to nije apsurdno?

drugi slucaj; u jednom GB vecih gradova, u kojem vise od polovice stanovnistva vuce korijene iz istocnih civilizacija, uglavnom muslimani, za vrijeme zadnjeg ramazana odrzala se fudbalska utakmica, koji su grupa domacih omladinaca proslavili uz pivu, muziku i pjesmu, i podigli na ulicnu svjetiljku zastavu svoje drzave. na to su doseljenici iz istocnih zemalja pozvali policiju, zalili su se na remetnju ramazanskog mira i tisine, i policija je skinula zastavu svoje zemlje sa bandere i zaustavila omladinsko slavlje. zar to nije apsurdno? :?
Locked