DERVIŠI

Rasprave o vjerskim temama.
El_Camino

Post by El_Camino »

avicena wrote: ?Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!? (Ali Imran :103)
Allame sejjid Ahmed Tahtavi, veliki egipatski alim hanefi fikha, ovako piše u poglavlju Zebajih, u svom objašnjenju knjige Dur-ul-muhtar:

"Značenje stotinu trećeg ajeta sure Al-i Imran kaže, 'Držite se za Allahovo dželle-šanuhu uže! Ne dijelite se na grupe (firke)!' Izvjesni alimi tefsira su rekli da je džema'at, jedinstvo "Allahovo dželle-šanuhu uže". Naređenje, 'Ne dijelite se na grupe,' nam pokazuje da je to tako i da su posjednici fikha i ilma džema'at. Onaj, ko se samo za pedalj udalji od alima fikha (fukaha) [u imanu i znanju i'tikada] zapada u otpadništvo (dalalet). On je lišen Allahove dželle-šanuhu pomoći i zaslužuje džehennem. Jer, alimi fikha su na pravom putu. Oni se čvrsto drže Muhammedovog alejhisselam sunneta i puta njegovih hulefa-i rašidina, to jest puta četvorice halife. Sivad-i a'zam, to jest većina muslimana, je na putu alima fikha. Oni koji se udalje sa njihovog puta će gorjeti u džehennemskoj vatri. O pravovjerni (mu'mini)! Slijedite ovu jedinstvenu grupu (firku) koja je zaštićena od džehennema! Ova grupa (firka) je ehli sunnet vel-džema'at. Allahova dželle-šanuhu pomoć, zaštita, i uputa je za one koji pripadaju ovoj grupi. Allahov dželle-šanuhu gnjev i kazna (gadab i azab) je za one koji se udalje od ove grupe. Danas je ova grupa spasa, firka-i nadžijje, ujedinjena u četiri mezheba. Ova četiri istinita (hak) mezheba su, hanefi, maliki, šafi'i i hanbeli. Onaj ko se danas ne prilagodi (tebi') jednom od ova četiri mezheba je bid'at sahibija (inovator, otpadnik, jeretik) koji je određen za džehennem. Svi inovatori, otpadnici, tvrde da su na pravom putu. O Ovom se ne može suditi samo tvrdnjama i zamišljanjima već izvještajima specijalista (mutehassisa) ovoga puta i alima hadisa koji, se baziraju na istinitom (hak) putu." Ovaj odlomak iz Tahtavija otvoreno i definitivno govori da su vehabije, ši'ije, i druge nemezheblije inovatori, otpadnici, i džehenemlije (bid'at, dalalet, i džehennem ehli)."

Post by Fair Life »

ragib wrote:Zalosna je cinjenica kako se muslimani i muslimanke koji padaju Allahu.dz.s na sedzdu medjusobno svadjaju, vrijedjaju, ponizavaju...
SRAMOTA

Allah.dz.s je u Kur'anu rekao da muslimani moraju sa hriscanima i jevrejima na fin nacin raspravljati.

Pogledajte kako mi medjusobno razgovaramo.

Sram nas bilo
Zalosno
Svoga treba voljeti... pa makar je konj.

Zato Karadzica jos traze... Ista jebena filozofija.
rehaktor

Post by rehaktor »

avicena wrote:Zadnja trećina ramazana......još jedan dan...... :roll: :(

“Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Ali Imran :103).

"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer o­na prouzrokuje neprijateljstvo među braćom." (Taberani)
u pravu si, avicena... samo sto bi neku bracu ovdje valjalo prvo stocom resetovati, tek zato da skontaju gdje im je mjesto...
abdulmelik

Post by abdulmelik »

hadzinica wrote:
abdulmelik wrote:Bismillah !

Znate, sve bih ja mogao shvatiti - da mislite ( kao sto ja mislim za vas ) da je nacin na koji praktikujem islam neispravan, da moje pozivanje smatrate licemjerstvom, da smatrate da se dovoljno ne bojim Allaha Uzvisenog, da sam agresivan...

Sve bih to mogao shvatiti , ali tako mi Allaha Uzvisenog, ne mogu nikad shvatiti da muslimani za onaku vulgarnost, primitivizam i krkanluk koju je NEBI pokazao u svojim postovima katu "Nebi je nekad vulgaran", a da odgovarate samo onima koji puno Allaha s.w.t spominju !

E dok je to tako, dok vam ne smetaju onakve rijeci onog dzahila, a smeta vam ostalo, dotad ja vas kredibilitet za dijeljenje savjeta ravan nuli !

A hadzinici preporucam da NEBIa kuci povede .

Jest malo vulgaran , ali je hanefija ( gluho bilo )

SRDACAN POZDRAV , a muslimanima es Selamu alejkum we rahmetullahi teala we berekatuhu !

Vas " petrodolarima " izmanipulirani brat ! ( evo bas mi jedna stoja ispade iz galabije :lol: :lol: :lol:

nisi vrijedan odgovora! u tvom ogranicenom shvatanju i jos ogranicenijem srcu, na tebe

se ne treba ljutiti nego Allaha dz.s. moliti da ti pomogne!!!!
Amin !

I ja tebi uzvracam sa istom dovom, da se okoristis ovim Ramadanom, ugodno provedes Bajram i shvatis da sejh ipak manje zna od Poslanika s.a.w.s
stella_k

Post by stella_k »

El_Camino wrote:
nebi wrote:
El_Camino wrote: A onaj idiot bin baz?
Mea culpa...tog ne poznajem.
Ma to je onaj idiot koji je predavao na vehabijskom fakultetu u Medini koji je rekao da su svi koji vjeruju da je zemlja okrugla otpadnici koje treba ubiti.
:shock: :shock: :shock:
El_Camino

Post by El_Camino »

abdulmelik wrote: i shvatis da sejh ipak manje zna od Poslanika s.a.w.s
Kakve su ti ovo rijeci dzahilu jedan?

Ko ti je ovdje tvrdio da sejh vise zna?

Ti vasi petro idioti, petro ljesinari, petro pacovi (izaberi sta ti se svidja) prvo izmisle nesto, pa to onda prisiju drugima, pa onda to pobijaju. Subhanallah!
El_Camino

Post by El_Camino »

Evo nadjoh i ovaj dragulj

Dželaleddin Muhammed Mahalli, autor Dželalejn tefsira, je bio šafi'ija. Ahmed Savi, sljedbenik maliki mezheba, je napisao komentar na ovaj tefsir i omogućio njegovo širenje nadaleko i naširoko. On ovako piše u objašnjenju šestog ajeti kerima sure Fatir, "Stanovnici Hidžaza, koji se nalazi u Arabiji, nemezheblije, tvrde da su samo oni muslimani. Oni nazivaju čiste ehli sunnet muslimane mušricima (kafirima). Oni su lažovi. Molimo Allaha dželle-šanuhu da ubije ove otpadnike."
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

El_Camino smiriz zivce, Bajram je, i molim te ppostedi nas linkova na tu debilnu i nepsimenu stranicu!
margo

Post by margo »

Jedini sto od dervisa prihvatam je par ilahija koje se usudjujem poslusati - inace ih ne slusam :) strase me malo pogotovo nakon citanja Kur'ana kad uopste ne odgovaraju... u svakom slucaju

Selam temi!
begefendija

Post by begefendija »

Selam,
Derviši su ipak pravi vjernici.Oni vjeruju u pet stupova vjere kao i svi muslimani.Problem nastaje kad kod nekih zajednica dolazi do pogrešnog "dijaloga" Božiji rob - Bog, pa sami počnu tumačiti što je dozvoljeno ili nije.Najčeće se opredjele za varijantu koja je njima u korist.Dans ima derviških grupa koji su čisti prevaranti, nisu brojni doduše, ali treba biti oprezan.
Osnovna karakteristika derviša jest ljubav prema Bogu.Pravi derviši vole samo Boga.Njima nije potreban dunjaluk, oni, kada bi bilo moguće ne bi uzimali piće ili jelo. Misle da ih ljubav prema Bogu može u svemu zadovoljiti.
Rumi kaže: O svemogući Bože, dozvoli mi da Te volim, dozvoli mi da volim one koji te vole, učini da radim samo ono što će mi osigurati tvoju ljubav. (preveo begefendija)
Koliko je njihova ljubav prema Bogu kazat će vam ovi stihovi koje sam poreveo za Vas:

Ljubav je došla i poput krvi
naselila moje vene i moju kožu
Skršila me je i ispunila Obožavanjem
I Obožavanje je ispunilo sve moje ćelije
u tijelu
Od mene ne osta ništa
Samo ime
Sve ostalo je
On.

(Šejh Quartine)
margo

Post by margo »

O Svemoguci, o Gospodaru! :) Tvojim robovima je poslusnost i ljubav apsolutna priroda! A poezija im ne prilici! ... Gospodaru moj! ...
nebi

Post by nebi »

margo wrote:O Svemoguci, o Gospodaru! :) Tvojim robovima je poslusnost i ljubav apsolutna priroda! A poezija im ne prilici! ... Gospodaru moj! ...
Ma da...ni poezija,ni umjetnost,ni filozofija,ni nauka...
a to o urodjenoj ljubavi prema bogu pricaj nekom drugom.
margo

Post by margo »

:D :-) :-D
stella_k

Post by stella_k »

margo wrote:O Svemoguci, o Gospodaru! :) Tvojim robovima je poslusnost i ljubav apsolutna priroda! A poezija im ne prilici! ... Gospodaru moj! ...
Hm...da.
Nema veze sto ona moze vjeru jos vise da ucvrsti, oplemeni dusu...kome to jos treba...
margo

Post by margo »

:-D Kome treba poezija on ce se danas vrlo lako snaci. :-) hm :) !

Kome ne treba - bujrum u islam.

:)
Last edited by margo on 05/11/2005 19:42, edited 1 time in total.
stella_k

Post by stella_k »

margo wrote::-D Kome treba on ce se danas vrlo lako snaci. :-) hm :) !

Kome ne treba - bujrum u islam.

:)
Zezas?
Zar je to ZAISTA tako? :?
margo

Post by margo »

:) Ali naravno! :-D 8)

(poruka prepravljena -> "poezija") ... :-D :-)
Last edited by margo on 05/11/2005 19:44, edited 1 time in total.
begefendija

Post by begefendija »

Selam,

Ne treba banalizirati, ljubav je daleko iznad samo tjelesnog doživljaja.
"Omnia vincit amor, et nos cedamus amori".Ljubav pobjedjuje sve i smrtnike uči velikim stvarima!
Zar je to ZAISTA tako? Confused
Naravno da nije!
begefendija

Post by begefendija »

Selam,
protiv ljubavi: prema Bogu, bratu, ženi, prirodi,nebu, govore samo oni koji je u životu nisu sreli.
Arida pellente lascivos amores canitie. (Kao i sreća, ljubav prati hrabre i mlade a bježi od sterilne starosti.
stella_k

Post by stella_k »

begefendija wrote:Selam,
protiv ljubavi: prema Bogu, bratu, ženi, prirodi,nebu, govore samo oni koji je u životu nisu sreli.
Arida pellente lascivos amores canitie. (Kao i sreća, ljubav prati hrabre i mlade a bježi od sterilne starosti.
Pozz Begefendija, ovo je zaista krasno...Image
begefendija

Post by begefendija »

:D
El_Camino

Post by El_Camino »

Bosanac sa dna kace wrote:El_Camino smiriz zivce, Bajram je, i molim te ppostedi nas linkova na tu debilnu i nepsimenu stranicu!
Image

Ti samo kao cuko lajes a ne odgovaras na postavljena pitanja.

Tipican vehabijski modus operandi.

Ja te tri puta upitah da nam navedes PRIMJERE TE nepismenosti i debiliteta. Izgleda da si ovdje samo ti nepismen i debilan posto nisi u stanju da nam navedes nikakav primjer.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Be Lost in the Call
Lord, said David, since you do not need us,
why did you create these two worlds?

Reality replied: O prisoner of time,
I was a secret treasure of kindness and generosity,
and I wished this treasure to be known,
so I created a mirror: its shining face, the heart;
its darkened back, the world;
The back would please you if you've never seen the face.

Has anyone ever produced a mirror out of mud and straw?
Yet clean away the mud and straw,
and a mirror might be revealed.

Until the juice ferments a while in the cask,
it isn't wine. If you wish your heart to be bright,
you must do a little work.

My King addressed the soul of my flesh:
You return just as you left.
Where are the traces of my gifts?

We know that alchemy transforms copper into gold.
This Sun doesn't want a crown or robe from God's grace.
He is a hat to a hundred bald men,
a covering for ten who were naked.

Jesus sat humbly on the back of an donkey, my child!
How could a zephyr ride an donkey?
Spirit, find your way, in seeking lowness like a stream.
Reason, tread the path of selflessness into eternity.

Remember God so much that you are forgotten.
Let the caller and the called disappear;
be lost in the Call.

http://www.naqshbandi-bosnia.com
stella_k

Post by stella_k »

Moja najdraza ilahija:

Kad procvatu behari
kad dunjaluk zamiri
dusa ceznjom procvili
davno smo se rastali.

Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
sedam kata nebesa
u sred nasih je prsa....

Allah, Allah
Hu Allah
Allah, Allah, DzelAlllah
Allah, Allah
Hu Allah
La i la he ilAllah...

itd...
black

Post by black »

posto stella napisa ovu ilahiju ev jos nesto mozda nevezano za temu ali nema veze :-)

Hatidza

Od dana kada je Hatidza upitala Muhameda s.a.w.s. da je ozeni,
do noci kada ona ubijedi muza da je Objava bila nesto vise od halucinacije,
i za tren ona i Barakah postase vjernice.
Bila sam vise nego mozete zamisliti.
Od vremena kada Aisha stade nepokolebljiva protiv klevetanja od momenta drzeci umiruceg muza do vremena kada je poslije trazila njeno znanje,
Bila sam vise nego mozete zamisliti.
Od leta u Medinu do sada,
od slavnog uspjeha u Mekki do milion jos drugih uspjeha,
u hiljadu i cetiri sto dvadeset godina. Uvijek sam bila vise od toga!
Nikada nisam bila lahko shvatljiva za vas.
Ja sam Bosnjakinja zena, silovana i tucena od strane srpskih vojnika, moga muza su tjerali da to gleda dok se Svijet okrenuo.
Krv koja je tekla iz tijela Alzirke, tekla je od mene i ukaljala zemlju, da cijeli Svijet vidi.
Ja sam zena na bagdadskom sokaku,
prosim od stranih novinara za konzervu mlijeka,
da mogu nahraniti moju djecu, koja umiru od gladi.
Ja sam Palestinka majka, oplakujem osmogodisnjeg sina upucanog u glavu od vojnickog metka.
Ja sam kcerka Egipta koja se bori za opstanak u Kairskom sirotinjskom kvartu,
dok Vlada puni dzepove sa stranim novcem za pomoc, a pustos se penje da gusi mlade.
Ja sam Indonezanka, koja zaradjuje $ 2 na dan sijuci kosarkaske patike za NBA dok nemir nisti zemlju oko mene.
Ja sam Iranski student u sportskom dzinsu i miki maus majici, ispod mog crnog pokrivaca veselog i voljenog jos dobivenog od 8-godisnjeg dugog rata, koji je kostao zivote mnogih ljudi.
Ja sam sestra, supruga, majka, kcerka pet stotina miliona ljudi.
Ja sam cijelih, pet stotina miliona sestara i one su ja.
Uvijek sam bila vise nego prijetnja ili simbol mrznje i tlacenja!
Uvijek sam bila vise nego pomocnik teroriste,
uvijek sam bila vise nego veo ili mahrama,
uvijek sam bila vise nego obicna zena od mnogih,
uvijek sam bila vise nego specijalna zelena karta.
U svim ovim mitovima, uvijek sam bila slabijeg glasa, kada je istina mnogo glasnija.
Ja nikada nisam bila da me tako olahko priklijestite,
jos vise, ja nikad nisam bila tajanstvenost, koju ste kreirali za mene!
Ja sam borbena kcerka Hatidza, Aisha, Merjem i Sara.
Ja sam majka poslanika, zena Halifa, sestra sehida.
Ja sam zena koja docekuje svitanje licem uprtim ka Mekki sa molitvom, sklona pokoravanju samo Sveznajucem, Ja sam borba na Allahovom putu, borbena svakodnevno, da odrzim iman i identitet, da otvorim zatvorene oci svjeta!
Ja sam zena koja podize glas da uzvikne: Teeeeekbiiiiir! Allahu Ekber!'
"Primjer onih koji imovinu svoju trose na Allahovu putu slican je zrnu iz kojega nikne sedam klasova, a u svakom klasu po stotinu zrna. Allah povecava kome On hoce! Allah je neizmjerno dobar i Sveznajuci " Al-Baqara, Ajet 261
Post Reply